Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Kαθολικο lockdown στην Ελλάδα για έναν μήνα - Στους 673 οι νεκροί, νέο αρνητικό ρεκόρ με 2.646 κρούσματα - Στους 179 οι διασωληνωμένοι

Kαθολικο lockdown στην Ελλάδα για έναν μήνα - Στους 673 οι νεκροί, νέο αρνητικό ρεκόρ με 2.646 κρούσματα - Στους 179 οι διασωληνωμένοι
Γρήγορες αποφάσεις ζητούν οι επιστήμονες - Αγωνία για τις αντοχές του ΕΣΥ – Στους 179 οι διασωληνωμένοι, στους 673 οι νεκροί
(Συνεχές upd) Ο «κύβος ερρίφθη» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει αύριο 5/11 στις 12.00 στο Μέγαρο Μαξίμου το δεύτερο καθολικό lockdown για τη χώρα το οποίο όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα έχει διάρκεια ενός μήνα.
Το lockdown θα ξεκινήσει από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου.
Πέρα από τον περιορισμό στις μετακινήσεις θα κλείσουν όλα τα καταστήματα με εξαίρεση τα super market, τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και όσα διαθέτουν στην αγορά είδη πρώτης ανάγκης.

Τα σχολεία θα κλείσουν με εξαίρεση τα δημοτικά ενώς στα γυμνάσια και στα λύκεια θα εφαρμοστεί το σύστημα της τηλεκπαίδευσης.
Η εξέλιξη αυτή ήταν ουσιαστικά μονόδρομος για την κυβέρνηση μετά τα 2.646 νέα κρούσματα, την επέλαση της νόσου στη Βόρεια Ελλάδα και την Αττική και την μεγάλη πίεση που δημιουργεί πλέον ο κορωνοϊός στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ο πρωθυπουργός θα προβεί σε δηλώσεις έχοντας δίπλα του τον επικεφαλής της Eπιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα προκειμένου να καταδείξει την κρισιμότητα της κατάστασης που έχει δημιουργήσει στη χώρα η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.
Ο Βασίλης Κικίλιας αποκάλυψε επίσης ότι η κυβέρνηση ενημέρωσε και επίσημα την ΕΕ και τα αρμόδια όργανά της ότι θα προσφύγει σε καθολικό lockdown προκειμένου να ελεγχθεί το β' κύμα της πανδημίας.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, ο οποίος μίλησε πριν από λίγο στο δελτίο ειδήσεων του Ant1, η απόφαση λήφθηκε μετά την επικοινωνία που είχε με την Επίτροπο Υγείας κ. Στ. Κυριακίδου και την Γενική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) Dr Andrea Ammon.
Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε την κατάσταση της Ελλάδας και έλαβε ενημέρωση για την δυσμενή πορεία της πανδημίας που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη.
Μετά τις συγκεκριμένες επικοινωνίες, ενημέρωσε την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και ζήτησε να αποφανθεί σχετικά με το συνολικό απαγορευτικό.

Τα δεδομένα που οδήγησαν στην απόφαση

Οι αιτίες της πρότασης καθολικό lockdown δεν είναι άλλες από τον καλπάζοντα αριθμό των νέων κρουσμάτων στην Αττική, αλλά και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, με τις τελικές αποφάσεις να επαφίονται στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων αναλύοντας τα νέα δεδομένα με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και την κάλυψη του 70% των ΜΕΘ, εισηγήθηκε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό το επόμενο ισχυρό βήμα για την ανάσχεση της πανδημίας.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισηγήσεις βασίστηκαν στο γεγονός ότι η Αττική αγγίζει την γκρίζα ζώνη- όπως και άλλες περιφέρειες της χώρας.
Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου υπογραμμιζουν άλλωστε ότι: Παρά τα μέτρα, παρατηρείται εκθετική αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού, γιατί φαίνεται ότι θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα Υγείας.
Γι αυτό , όπως και στην προηγούμενη φάση, πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζεται για να ανακοπεί η πανδημία.
Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά, τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν. από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών.

Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως για τις μετακινήσεις θα επιστρέψουν τα SMS στο 13033 χωρίς χρέωση, ενώ για τους εργαζόμενους που θα πρέπει να πηγαίνουν στην εργασία τους και να επιστρέφουν από αυτή, θα εκδοθούν σχετικά έγγραφα μέσω της Εργάνης σε συνεννόηση με τους εργοδότες τους.
Οι κωδικοί του sms για αποστολή στο 13033 θα είναι ίδιοι με αυτούς που ισχύουν ήδη σε Σέρρες και Θεσσαλονίκη.
Το SMS θα πρέπει να περιλαμβάνει τον λόγο της εξόδου (πχ Β1, Β2, Β3 κοκ.), ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.
Στη συνέχεια θα λαμβάνουν ως απάντηση: «Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας».
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση ελέγχου, οι πολίτες οφείλουν να επιδείξουν το SMS μαζί με την αστυνομική τους ταυτότητα.

Η «Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνηση Πολιτών» και οι αντίστοιχοι κωδικοί αφορούν  στις ακόλουθες περιπτώσεις

-Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
-Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σουπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
-Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
-Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
-Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων.
-Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση του 1,5 μέτρου.


Στους 673 οι νεκροί - Νέο αρνητικό ρεκόρ με 2.646 κρούσματα - 179 διασωληνωμένοι

Τα νέα  4/11 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 2.646, εκ των οποίων 42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 46.892 (ημερήσια μεταβολή +6%), εκ των οποίων 54,6% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 18, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 673 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 179 (76.5% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image
Από το σύνολο των 46.892 κρουσμάτων, 4.271 (9,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 14.427 (30,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0 έως 103 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image

Γεωγραφική διασπορά
 
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Image

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης