Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Kαθολικό lockdown από 7/11 και για ένα μήνα ανακοινώνει ο Μητσοτάκης - Επανέρχονται τα SMS - Aπαγόρευση κυκλοφορίας από 21:00 έως 05:00

Kαθολικό lockdown από 7/11 και για ένα μήνα ανακοινώνει ο Μητσοτάκης - Επανέρχονται τα SMS - Aπαγόρευση κυκλοφορίας από 21:00 έως 05:00
Στις 15:00 ανακοινώσεις από τον ΥΠΟΙΚ, Χρ. Σταϊκούρα, στις 18:00 από Χαρδαλιά και Κοντοζαμάνη
(Συνεχές upd) Ο «κύβος ερρίφθη» και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Πέμπτη 5/11 στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου το δεύτερο καθολικό lockdown στην Ελλάδα το οποίο όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, θα έχει διάρκεια ενός μήνα και θα ξεκινήσει από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου.
Πέρα από τον περιορισμό στις μετακινήσεις θα κλείσουν όλα τα καταστήματα με εξαίρεση τα super market, τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και όσα διαθέτουν στην αγορά είδη πρώτης ανάγκης.

Τα σχολεία θα κλείσουν με εξαίρεση τα δημοτικά ενώ στα γυμνάσια και στα λύκεια θα εφαρμοστεί το σύστημα της τηλεκπαίδευσης.
Η εξέλιξη αυτή ήταν ουσιαστικά μονόδρομος για την κυβέρνηση μετά τα 2.646 νέα κρούσματα, την επέλαση της νόσου στη Βόρεια Ελλάδα και την Αττική και την μεγάλη πίεση που δημιουργεί πλέον ο κορωνοϊός στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό των διασωληνωμένων.
Ο πρωθυπουργός θα προβεί σε δηλώσεις έχοντας δίπλα του τον επικεφαλής της Eπιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα προκειμένου να καταδείξει την κρισιμότητα της κατάστασης που έχει δημιουργήσει στη χώρα η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.
Μετά τις ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας θα παρουσιάσει στις 15:00 μετά το μεσημέρι τα μέτρα οικονομικής στήριξης ενώ στις 18:00 το απόγευμα, οι υφυπουργοί Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης θα κάνουν ανακοινώσεις για τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων προστασίας για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Τα δεδομένα που οδήγησαν στην απόφαση

Οι αιτίες της πρότασης για ένα νέο καθολικό lockdown δεν είναι άλλες από τον καλπάζοντα αριθμό των νέων κρουσμάτων και κυρίως των διασωληνωμένων στην Αττική και στα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.
Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων αναλύοντας τα νέα δεδομένα με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και την κάλυψη του 70% των ΜΕΘ, εισηγήθηκε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό το επόμενο ισχυρό βήμα για την ανάσχεση της πανδημίας.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισηγήσεις βασίστηκαν στο γεγονός ότι η Αττική αγγίζει την γκρίζα ζώνη - όπως και άλλες περιφέρειες της χώρας.
Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου υπογραμμιζουν άλλωστε ότι:
Παρά τα μέτρα, παρατηρείται εκθετική αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την χώρα.
Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού, γιατί φαίνεται ότι θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα Υγείας.

Γι αυτό , όπως και στην προηγούμενη φάση, πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζεται για να ανακοπεί η πανδημία.
Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται.
Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά, τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν. από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών.

Παναγιωτακόπουλος (ΕΟΔΥ): Προτείναμε γενικό lockdown λόγω του αριθμού των διασωληνωμένων

Τη θέση ότι οι ειδικοί επιστήμονες – λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε γενικό lockdown λόγω του αυξανόμενου αριθμού των διασωληνωμένων διατύπωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γ. Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως στις σημερινές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ένα lockdown «κοντινό με εκείνο της άνοιξης»..
«Χρειάζεται καθολικότητα σε όλα αυτά τα μέτρα.
Συνεδρίασε χθες έκτακτα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και υπό το πρίσμα της εξάπλωσης της επιδημίας και των επιδημιολογικών δεδομένων, εισηγήθηκε στην κυβέρνηση γενικό lockdown στη χώρα.
Η επιτροπή πρότεινε lockdown λόγω των πολλών θετικών τεστ, της αύξησης του ρυθμού μεταδοτικότητας και της πίεσης στο σύστημα Υγείας από την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων.
Αν συνεχίσουν να αυξάνονται έτσι οι διασωληνωμένοι, με 10-15 την ημέρα, κάποια στιγμή το σύστημα θα καταρρεύσει.
Δεν φτάσαμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιους θα βάλουμε στις ΜΕΘ.
Αλλά δεν θέλουμε να φτάσουμε.
Σκοπός του lockdown είναι να μη φθάσουμε σε αυτό το σημείο.
Υπάρχει χωρητικότητα στις ΜΕΘ κατά τόπους» τόνισε μιλώντας στο Mega ο κ.Παναγιωτακόπουλος.
Όπως είπε, ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων, οφείλεται, εν μέρει και στα πολλά –περί τις 25.000 - τεστ που διενεργούνται καθημερινά.
«Ωστόσο, ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι ανεξάρτητος και αδιάψευστος.
Αν είχαμε περισσότερα θετικά κρούσματα και λιγότερους διασωληνωμένους, οι αποφάσεις θα ήταν διαφορετικές.
Ο δείκτης των διασωληνωμένων είναι πολύ ισχυρός γιατί δείχνει την αντοχή του συστήματος Υγείας.
Και προοιωνίζει τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, αναφέροντας πως τα πράγματα στην Θεσσαλονίκη επιδημιολογικά είναι δύσκολα, ενώ ως περιοχή με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο προέκρινε το κέντρο της Αθήνας.

Θωμαΐδης (καθηγητής Αναλυτικής Χημείας): Πάνω από 150.000 τα ενεργά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα – Στα 80.00 στην Αττική

Την εκτίμηση πως τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων από τα λύματα, είναι πάνω από 150.000 και περίπου 80.000 στην Αττική διατύπωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του πανεπιστημίου Αθηνών, Ν. Θωμαΐδης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ. Θωμαΐδης υποστήριξε ότι υπάρχει μια αυξητική τάση στα κρούσματα, αναφέροντας πως «είμαστε μπροστά στο επόμενο μεγάλο κύμα».
«Τώρα φαίνεται ότι έρχεται ένα δεύτερο μεγάλο κύμα το οποίο θα κορυφωθεί και θα χρειαστεί ένα μήνα για να αρχίσει να μειώνεται.
Οι επόμενες 2 βδομάδες είναι το πιο κρίσιμο σημείο.
Σίγουρα θα περάσουμε τα 3.000 κρούσματα στη χώρα όπως πάμε» ανέφερε ο κ. Θωμαΐδης, τονίζοντας ότι το lockdown μπορεί να επιβραδύνει την πορεία του ιού και να αναστρέψει την εικόνα.
«Θα υπάρξει κορύφωση σε 15-20 μέρες και μετά θα επέλθει η μείωση, γύρω στα Χριστούγεννα.
Θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας έτσι και αλλιώς» υποστήριξε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών.

Δερμιτζάκης: Πάνω από 100.000 τα κρούσματα στην Ελλάδα – Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων μετά το lockdown

Την εκτίμηση ότι τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι περισσότερα από 100.000 διατύπωσε ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μ. Δερμιτζάκης, ο οποίος υποστήριξε πως ο δείκτης θετικότητας των τεστ είναι στο 10% με 12%.
«Δεν είναι τόσο απλό ότι κάνουμε περισσότερα τεστ και άρα βρίσκουμε αναλογικά περισσότερα κρούσματα.
Κανονικά όσο αυξάνονται τα τεστ τόσο μειώνεται η θετικότητα.
Τα περισσότερα τεστ σε όλο τον κόσμο γίνονται με βάση ανθρώπους, οι οποίοι έρχονται γιατί έχουν συμπτώματα που τους κάνει να έχουν μια πιθανότητα να είναι θετικοί.
Όσο λοιπόν λιγότερα τεστ έχουμε τόσο χάνουμε τις πιο σοβαρές περιπτώσεις και επομένως έχουμε μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι αυτοί πραγματικά θετικοί.
Όταν τα τεστ είναι πάρα πολλά σημαίνει ότι πάμε και σε πιο απλές περιπτώσεις, σε ανθρώπους που δεν έχουν συμπτώματα, επαφές κλπ και επομένως η πιθανότητα να βγει κανείς θετικός μειώνεται.
Για αυτό λέμε ότι ο δείκτης θετικότητας όσο μικρότερος είναι τόσο πιο καλή κάλυψη του πληθυσμού έχουμε.
Όσο μεγάλος είναι ο δείκτης θετικότητας σημαίνει ότι τόσο πολύ αφήνουμε πληθυσμό τον οποίο δεν τον ελέγχουμε.
Επομένως όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης θετικότητας σημαίνει ότι τόσο λιγότερα τεστ κάνουμε και σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα.
Στην Ελλάδα είναι γύρω στο 10-12% η θετικότητα.
Έχουμε πάρα πολλούς οι οποίοι είναι και συμπτωματικοί τους οποίους δεν τους ξέρουμε, είναι ελαφρά συμπτωματικοί ή και ασυμπτωματικοί.
Υπάρχει ένα μεγάλο εύρος ανθρώπων που δεν ξέρουμε ότι είναι θετικοί.
Νομίζω ότι μια εκτίμηση αυτή τη στιγμή είναι ότι είναι πάνω από 100 χιλιάδες στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι μετά το lockdown η Ελλάδα θα μετρά τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις - Τα νέα μέτρα
 
Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξειδικευθούν από τους αρμόδιους υπουργούς και αναμένεται να έχουν μερικές ουσιαστικές διαφορές από την καραντίνα που είχε μπει η χώρα τον Μάρτιο με το α' κύμα της πανδημίας.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες οι διαφορές αυτές αφορούν στην απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ ως τις 05:00 το πρωί, αλλά και στη λειτουργία των δημοτικών σχολείων καθώς η πρότασης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων αναφέρει ότι θα πρέπει να κλείσουν μόνο τα λύκεια και τα γυμνάσια.
Όπως και τον Μάρτιο, το λιανεμπόριο θα κλείσει και ανοικτά θα παραμείνουν μόνο φαρμακεία, σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα.
Η εστίαση θα παραμείνει σε αναστολή λειτουργίας, ενώ θα επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery.
Για τις μετακινήσεις με ΙΧ θα προβλέπεται μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα).
Από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επομένης ημέρας θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας.
Τις υπόλοιπες ώρες οι μετακινήσεις θα γίνονται με την αποστολή δωρεάν μηνυμάτων στο 13033.
Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες και ημέρες θα γίνεται με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη.
Για τα μηνύματα θα υπάρχουν οι γνωστές έξι επιλογές :
-Επιλογή 1: Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας).
-Επιλογή 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους.
-Επιλογή 3: Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού. Μετάβαση στην τράπεζα, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
-Επιλογή 4: Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
Σε αυτήν την επιλογή θα προστεθεί και η μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα
-Επιλογή 5: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.
-Επιλογή 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου.

Στους 673 οι νεκροί - Νέο αρνητικό ρεκόρ με 2.646 κρούσματα - 179 διασωληνωμένοι

Τα νέα  4/11 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 2.646, εκ των οποίων 42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 46.892 (ημερήσια μεταβολή +6%), εκ των οποίων 54,6% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 18, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 673 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 179 (76.5% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image
Από το σύνολο των 46.892 κρουσμάτων, 4.271 (9,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 14.427 (30,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0 έως 103 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image

Γεωγραφική διασπορά
 
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Image

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης