Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Δερμιτζάκης: Πάνω από 100.000 τα κρούσματα στην Ελλάδα – Όταν βγούμε από το lockdown, θα έχουμε τριψήφιο αριθμό μολύνσεων

Δερμιτζάκης: Πάνω από 100.000 τα κρούσματα στην Ελλάδα – Όταν βγούμε από το lockdown, θα έχουμε τριψήφιο αριθμό μολύνσεων
Άργησαν να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα στην Ελλάδα είπε ο κ.Δερμιτζάκης
Την εκτίμηση ότι τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι περισσότερα από 100.000 διατύπωσε ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μ. Δερμιτζάκης, ο οποίος υποστήριξε πως ο δείκτης θετικότητας των τεστ είναι στο 10% με 12%.
Σε δηλώσεις του στο Παραπολιτικά FM ο κ.Δερμιτζάκης είπε πως «στη χώρα άργησαν να ληφθούν μέτρα», ενώ εκτίμησε ότι «όταν η χώρα βγει από το lockdown θα έχει τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων
«Δεν είναι τόσο απλό ότι κάνουμε περισσότερα τεστ και άρα βρίσκουμε αναλογικά περισσότερα κρούσματα.
Κανονικά όσο αυξάνονται τα τεστ τόσο μειώνεται η θετικότητα.
Δηλαδή δεν θα είναι επ’ αόριστον ένα 10% θετικών και για αυτό και ο δείκτης θετικότητας είναι και κρίσιμος αν κάνουμε αρκετά τεστ.
Τα περισσότερα τεστ σε όλο τον κόσμο γίνονται με βάση ανθρώπους οι οποίοι έρχονται γιατί έχουν συμπτώματα που τους κάνει να έχουν μια πιθανότητα να είναι θετικοί.
Όσο λοιπόν λιγότερα τεστ έχουμε τόσο χάνουμε τις πιο σοβαρές περιπτώσεις και επομένως έχουμε μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι αυτοί πραγματικά θετικοί.
Όταν τα τεστ είναι πάρα πολλά σημαίνει ότι πάμε και σε πιο απλές περιπτώσεις, σε ανθρώπους που δεν έχουν συμπτώματα, επαφές κλπ και επομένως η πιθανότητα να βγει κανείς θετικός μειώνεται.
Για αυτό λέμε ότι ο δείκτης θετικότητας όσο μικρότερος είναι τόσο πιο καλή κάλυψη του πληθυσμού έχουμε.
Όσο μεγάλος είναι ο δείκτης θετικότητας σημαίνει ότι τόσο πολύ αφήνουμε πληθυσμό τον οποίο δεν τον ελέγχουμε.
Επομένως όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης θετικότητας σημαίνει ότι τόσο λιγότερα τεστ κάνουμε και σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα.
Στην Ελλάδα είναι γύρω στο 10-12% η θετικότητα.
Έχουμε πάρα πολλούς οι οποίοι είναι και συμπτωματικοί τους οποίους δεν τους ξέρουμε, είναι ελαφρά συμπτωματικοί ή και ασυμπτωματικοί.
Υπάρχει ένα μεγάλο εύρος ανθρώπων που δεν ξέρουμε ότι είναι θετικοί.
Νομίζω ότι μια εκτίμηση αυτή τη στιγμή είναι ότι είναι πάνω από 100 χιλιάδες στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ.Δερμιτζάκης.

Πήραμε αργά τα μέτρα

Ο κ.Δερμιτζάκης υποστήριξε ότι τα μέτρα στην Ελλάδα υιοιθετήθηκαν αργά.
«Αν παίρνεις τα μέτρα τη σωστή στιγμή και καταλαβαίνεις ότι αυτά τα μέτρα θα πάρουν δύο εβδομάδες, έχεις προβλέψει ότι τα μέτρα δεν τα παίρνεις για τα κρούσματα που βλέπεις τώρα αλλά για τα κρούσματα που θα έρθουν σε δύο εβδομάδες.
Το γεγονός ότι παίρνουμε συχνά μέτρα σημαίνει ότι μας εκπλήσσει ο ιός και δεν τον παρακολουθούμε από μπροστά δηλαδή ουσιαστικά τον κυνηγάμε. Αυτό το κάνουν όλες οι κυβερνήσεις και νομίζω ότι το λάθος που έγινε, και δεν είναι μόνο ελληνικό λάθος ίσως και ο συντονισμός με την Ευρώπη δεν έκανε καλό, ήταν ότι ξεκινήσαμε με μια λογική ότι θα πάρουμε κάποια ελαφρά μέτρα και θα κρατήσουμε τον ιό.
Και το έκαναν συντονισμένα όλοι οι Ευρωπαίοι με τη λογική ότι αυτό θα δουλέψει.
Κάποια στιγμή μπήκαμε στη λογική ότι κάθε χώρα έχει τα δικά της όρια επομένως δεν μπορεί να λειτουργήσει με τις ίδιες συνθήκες γιατί άλλο σύστημα έχει η Ελλάδα, άλλο η Γερμανία, άλλο το Βέλγιο.
Νομίζω ότι εκεί χάθηκε το παιχνίδι και υπήρχε και μια αισιοδοξία ότι δεν θα αυξηθούν τόσο γρήγορα τα κρούσματα.
Εμείς που είμαστε στην κεντρική Ευρώπη και βλέπαμε τι γίνεται δύο τρεις βδομάδες μπροστά από την Ελλάδα, γιατί η κεντρική Ευρώπη είναι 2-3 βδομάδες μπροστά από την Ελλάδα στην καμπύλη αυτή που βλέπουμε, βλέπαμε τη μεγάλη ανησυχία και αυτό που βλέπετε τώρα τα 2,5-3 χιλιάδες κρούσματα ήταν οφθαλμοφανέστατο σε εμάς.
Θεωρώ ότι υπήρχε μια αρρυθμία, δεν υπήρχε αυτός ο συντονισμός και η αυτοσυγκέντρωση που πρέπει να υπάρχει για αυτό το σοβαρό πρόβλημα που έρχεται μπροστά μας.
Τώρα έγινε συνειδητοποίηση και για αυτό παίρνονται τα μέτρα» είπε ο κ.Δερμιτζάκης.

Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων μετά το lockdown

Πάντως ο κ.Δερμιτζάκης υποστήριξε ότι μετά το lockdown, η Ελλάδα θα μετρά τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.
«Υπάρχουν τρεις παράγοντες, ο πρώτος είναι που θέλουμε να φτάσουμε και αυτό εξαρτάται από το δεύτερο παράγοντα, τι θέλουμε να κάνουμε μετά από εκεί που θα φτάσουμε .
Δηλαδή αν θέλουμε να πάμε τα κρούσματα στα επίπεδα που είχαμε μετά το lockdown του Μαρτίου αυτό μπορεί να πάρει και ενάμισι μήνα μπορεί και παραπάνω επομένως μην περιμένουμε να βγούμε από το lockdown με 5 -10 κρούσματα την ημέρα, αυτό είναι αδύνατον.
Θα βγούμε από το lockdown με τριψήφιο αριθμό.
Από εκεί και πέρα πρέπει να σκεφτούμε πως βγαίνουμε με δεδομένο ότι θα έχουμε αυτά τα στοιχεία.
Πρέπει να ξεκινήσουμε από τώρα να δούμε ποιον στόχο θέλουμε να πετύχουμε από το lockdown και ουσιαστικά να καθορίσουμε την πορεία του lockdown με βάση το στόχο.
Αν ο στόχος μας είναι 400-500 κρούσματα να δούμε φτάσαμε το στόχο μας ή αν τα 400-500 για παράδειγμα τα φτάσουμε νωρίτερα ίσως να βγούμε και νωρίτερα αλλά πρέπει να βάλουμε το στόχο όχι το χρόνο.
Και με βάση αυτό το στόχο θα πρέπει να δούμε μετά ποια θα είναι τα μέτρα της εξόδου με βάση αυτό που έχει επιτευχθεί.
Επομένως ο χρόνος δεν είναι τόσο σχετικός όσο ο στόχος του τι πρέπει να πετύχουμε στο τέλος του lockdown» τόνισε ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος πρότεινε να αλλάξει η σύνθεση της επιτροπής που συμβουλεύει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, και να προστεθούν σε αυτήν επιστήμονες που σχετίζονται και με κοινωνικά και οικονομικά θέματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης