Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Καθολικό lockdown από 7/11 έως 30/11 – Πέτσας: Πιθανή η παράταση του, δεν θα είναι το τελευταίο λένε ειδικοί – Αναλυτικά όλα τα μέτρα – Με SMS οι μετακινήσεις

Καθολικό lockdown από 7/11 έως 30/11 – Πέτσας: Πιθανή η παράταση του, δεν θα είναι το τελευταίο λένε ειδικοί – Αναλυτικά όλα τα μέτρα – Με SMS οι μετακινήσεις
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε στην Ελλάδα ρεκόρ κρουσμάτων (2.917), ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία (295) και ρεκόρ θανάτων (29) λόγω κορωνοϊού
(Συνεχές upd) Λίγες ώρες έχουν απομείνει μέχρι να τεθεί σε ισχύ από τις 06:00 αύριο Σάββατο 7/11 το δεύτερο εθνικό lockdown, το οποίο θα έχει κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με αυτό που είχε επιβληθεί τον περασμένο Μάρτιο.
Αν και τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα είναι ανοιχτά, αν και θα είναι πλέον υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού, η Ελλάδα ξαναμπαίνει από αύριο σε μια γενική καραντίνα, διάρκειας τριών εβδομάδων, έως τις 30 Νοεμβρίου.
Αν και η κυβέρνηση και επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι τρεις αυτές εβδομάδες θα είναι ικανές να περιορίσουν την έξαρση των κρουσμάτων και να βοηθήσουν το σύστημα υγείας να «ανασάνει» και να διαχειριστεί τους ασθενείς, τα σενάρια για την επόμενη ημέρα είναι πολλά.
Πολλοί υποστηρίζουν πως το lockdown2 δεν πρόκειται να διαρκέσει μόνο τρεις εβδομάδες, αλλά θα παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, άλλοι εκτιμούν πως με το πέρας του, θα υπάρξει σταδιακό άνοιγμα ορισμένων επιχειρήσεων προκειμένου τουλάχιστον να σωθεί η περίοδος των Χριστουγέννων ενώ άλλοι επισημαίνουν πως θα βγάλουμε τον φετινό χειμώνα με επαναλαμβανόμενα lockdown.
Σε κάθε περίπτωση, με τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά με γεωμετρικό ρυθμό, με τους διασωληνωμένους και τους νεκρούς να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, το κρίσιμο σε αυτήν την δεδομένη χρονική στιγμή είναι να αντέξει το ΕΣΥ και να μη ζήσουμε εικόνες Ιταλίας με διαλογή για το ποιοι ασθενείς θα ζήσουν ή όχι.
Τα στοιχεία πάντως είναι εξαιρετικά ανησυχητικά, καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε ρεκόρ κρουσμάτων (2.917), ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία (295), ρεκόρ θανάτων (29), την ώρα που οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 187, εκ των οποίων 4 στους 10 είναι ηλικίας 40 με 64 ετών.

Μαζική έξοδος από την Αθήνα εν όψει του lockdown - Ουρές στα διόδια

Αισθητά αυξημένη είναι από το πρωί η κίνηση στους εθνικούς δρόμους, καθώς πολλοί Αθηναίοι εγκαταλείπουν άρον άρον την πρωτεύουσα για τα χωριά τους, ενόψει των γενικών απαγορεύσεων λόγω κορονοϊού, που αρχίζουν από αύριο στις 6.00 το πρωί, έως τις 30 Νοεμβρίου.
Ήδη από τις 6.00 έως τις 9.00 σήμερα το πρωί είχαν περάσει από τα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών περισσότερα από 4.000 αυτοκίνητα, ενώ χτες, Πέμπτη, έφυγαν και από τα δύο εθνικά δίκτυα 47.731 αυτοκίνητα έναντι 30.123 πού πέρασαν από τα διόδια την περασμένη Πέμπτη.
Η Τροχαία Αττικής περιμένει μεγάλη αύξηση σήμερα γι' αυτό είναι σε επιφυλακή για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.

Πέτσας: Πιθανό να παραταθεί το lockdown εάν δεν φτάσουμε στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου

Την εκτίμηση πως είναι πιθανό να παραταθεί το lockdown, εάν τα κρούσματα δεν πέσουν στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 και ερωτηθείς για το ποια είναι τα κριτήρια που θα μας κάνουν στο τέλος του μήνα να πούμε ότι χαλαρώνουμε, ο κ. Πέτσας είπε ότι «η περίοδος που μπορούσαμε να συμβιώνουμε με τον ιό ήταν η εποχή του Σεπτέμβρη με 200 έως 400 κρούσματα, χωρίς μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ».
«Με αυτό το κριτήριο λέμε ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε ένα επίπεδο κρουσμάτων που έδειξε ότι μπορεί να ανταποκρίνεται σε ικανοποιητικό φορτίο για το Σύστημα Υγείας, που δεν θα το θέτει σε κίνδυνο» τόνισε ο κ.Πέτσας, ο οποίος αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε lockdown από αύριο Σάββατο 7/11.
«Θέλαμε να προλάβουμε τις εξελίξεις πριν μας προλάβουν εκείνες.
Ένας μικρός κυματισμός μετατράπηκε σε ένα κύμα και αυτό το κύμα πήγε να γίνει ένα τσουνάμι για να πνίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Γι αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση να μην περιμένει το πώς θα πάνε τα μέτρα που πήρε την προηγούμενη εβδομάδα.
Κινηθήκαμε άμεσα προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα και να τιθασεύσουμε μέχρι το τέλος του μήνα αυτό το κύμα που ήταν πολύ επικίνδυνο.
Όπως φαινόταν από τις τελευταίες ημέρες και την αύξηση των κρουσμάτων που είχαμε, μέσα στις επόμενες ημέρες περιμένουμε να γεμίσουν 150 ΜΕΘ μόνο από τα κύματα των τελευταίων ημερών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Πέτσας.
«Προσδοκούμε ότι τα νέα μέτρα θα αποδώσουν, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια κανονικότητα προς τις γιορτές.
Γι αυτό και το επίδομα θα δοθεί μέσα στον Δεκέμβριο, πριν από τα Χριστούγεννα» είπε ο κ.Πέτσας σχετικά με το επίδομα των 800 ευρώ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να καλύψει όσους περισσότερους πολίτες γίνεται, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, ενώ έκανε γνωστό ότι σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις για τους εργαζόμενους στον Δημόσιο Τομέα.
Για τους εργαζόμενους στον καλλιτεχνικό χώρο, απάντησε ότι γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο Πολιτισμού να δημιουργηθεί ένα μητρώο, για τη φύση του επαγγέλματος με ακρίβεια, αλλά δεν είναι ακόμα σε φάση να αξιολογηθεί.

Γώγος: Δεν αποκλείεται παράταση του lockdown - Σίγουρες οι τρεις εβδομάδες

Την εκτίμηση πως δεν αποκλείεται παράταση του lockdown διατύπωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χ. Γώγος, ο οποίος πάντως υποστήριξε πως οι τρεις εβδομάδες είναι σίγουρες και χρειάζονται οπωσδήποτε.
«Βλέποντας και κάνοντας», είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος, ο οποίος υποστήριξε ότι ο κορωνοϊός έγινε πιο μεταδοτικός.
«Τα αποτελέσματα της διασποράς μπορεί να φανούν την επόμενη βδομάδα, καθώς η αύξηση κρουσμάτων έχει να κάνει με το χρόνο επώασης.
Μετά θα υπάρξει ύφεση στον αριθμό των κρουσμάτων.
Για να τελειώσει το lockdown, τα κρούσματα θα πρέπει να πέσουν κάτω από 1000.
 Επίσης, το Rt πρέπει να πέσει κάτω από το 1» υποστήριξε ο κ.Γώγος.

Παγώνη (ΕΙΝΑΠ): Πολύ δύσκολα τα πράγματα – Δεν θα τα βγάζαμε πέρα χωρίς lockdown

Την θέση ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα στην Ελλάδα όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία υποστήριξε ότι εάν δεν αποφασιζόταν το lockdown, το σύστημα υγείας δεν θα τα έβγαζε πέρα.
«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.
Κάθε μέρα είχαμε τέτοια αύξηση των κρουσμάτων που αν συνεχίζαμε έτσι δε θα μπορούσαμε να τη διαχειριστούμε.
Για αυτό ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα.
Η πίεση του συστήματος υγείας ήταν τέτοια που όσο και να προσπαθούσαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές δε θα τα βγάζαμε πέρα.
Οι 187 διασωληνωμένοι σε λίγες ημέρες θα έφταναν μεγάλο αριθμό και δε θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε», είπε μιλώντας στο Mega η κα. Παγώνη.
«Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο, δε θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την περιπέτεια.
Προχωράμε εφαρμόζοντας τα μέτρα ώστε σε 20 μέρες να σταματήσουμε την αύξηση των κρουσμάτων.
Αν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα φυσικά θα γίνουν περισσότερες οι μέρες.
Δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα όλοι.
Ξέρετε ότι αυτές τις μέρες «πληρώνουμε» τα πάρτι που έγιναν, τον συνωστισμό στις πλατείες και στα ΜΜΜ» υποστήριξε η κα.Παγώνη, η οποία άσκησε κριτική και για την τροπολογία του υπουργείου Υγείας για την επείγουσα πρόσληψη 300 γιατρών για τις ΜΕΘ.
«Για να πας σε ΜΕΘ είτε ως νοσηλευτής είτε ως γιατρός πρέπει να έχει συγκεκριμένη εξειδίκευση.
Έπρεπε να είχαν γίνει αυτά πιο μπροστά.
Η ΕΙΝΑΠ είχε κάνει επανειλημμένως εισηγήσεις για αυτά τα θέματα.
Πρέπει να ενισχυθεί τάχιστα το σύστημα υγείας με γιατρούς και νοσηλευτές για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε μέχρι να δούμε πότε ξεκινάει η μείωση των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νοσηλευόμενων.
Πάνω από 1600 άτομα νοσηλεύονται σε κλινικές κορωνοϊού.
Ένα ποσοστό αυτών θα διασωληνωθεί» είπε η κα.Παγώνη.

Λινού: Δεν θα είναι ιδανική η κατάσταση με τον κορωνοϊό σε 3 εβδομάδες στην Ελλάδα

Την ανησυχία της για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα εξέφρασε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, η οποία υποστήριξε πως δεν θα είναι ιδανική η κατάσταση ύστερα από τρεις εβδομάδες.
«Η κατάσταση είναι κρίσιμη, ανησυχώ.
Πιστεύω ότι θα είναι αναστρέψιμη, τα μέτρα θα βοηθήσουν.
Με ανησυχεί ότι δεν θα είναι ιδανική η κατάσταση σε τρεις εβδομάδες.
Αν έχουν μειωθεί τότε τα κρούσματα στα 1.500, θα ήμουν πολύ ευτυχής» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha η κα.Λινού, τονίζοντας ότι μετά το lockdown θα χρειαστούν και άλλα μέτρα.
«Αν μπορέσουμε να ανοίξουμε μεν, αλλά να εφαρμόσουμε κι άλλα μέτρα, προληπτικά, θα υπάρξει περαιτέρω μείωση.
Αν δεν επεκταθούν τα μέτρα και δεν επικεντρωθούν σε μονάδες υψηλού κινδύνου, δεν θα μπορέσουμε να μειώσουμε τα κρούσματα» τόνισε η κα.Λινού, η οποία επεσήμανε ότι βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου και ζήτησε να νομοθετήσει η κυβέρνηση την ελεύθερη συνταγογράφηση των τεστ.
«Τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι ανεπαρκή.
Τα στοιχεία που έχουμε είναι περιγραφή της κλινικής κατάστασης.
Αν τα κρούσματα και η πανδημία είναι το παγόβουνο, εμείς βλέπουμε μόνο την κορυφή του.
Υπάρχουν πολύ περισσότερα κρούσματα, είτε ασυμπτωματικοί είτε ολιγοσυμπτωματικοί.
Δεν μας απασχολούν από κλινικής πλευράς, δεν θα επιβαρύνουν το σύστημα.
Θα κοπεί (από το Lockdown) η φόρα του ιού, αλλά θα παραμείνουν πολλά στην κοινότητα, που αν δεν τα παρακολουθήσουμε με ειδικές μελέτες, θα ξαναπέσουμε στο ίδιο πρόβλημα.
Πρέπει αυτές τις εβδομάδες να περάσει νομοθεσία που θα κάνει ελεύθερη τη συνταγογράφηση του covid τεστ, ώστε να υπάρξουν περισσότερα.
Να υπάρξουν επιδημιολογικές μελέτες περισσότερες.
Να δοθεί κίνητρο σε ανθρώπους που έχουν την υποψία ότι μπορεί να έχουν τον ιό, για να το δηλώνουν.
Να υπάρχει παρακολούθηση όπου υπάρχει συνωστισμός, π.χ. φυλακές, στρατός, κέντρα υποδοχής προσφύγων, καταυλισμούς Ρομά.
Παντού να υπάρξει προσπάθεια για να προλάβουμε» τόνισε η κα.Λινού.

Βασιλακόπουλος (πνευμονολόγος): Θα βγάλουμε τον χειμώνα με επαναλαμβανόμενα lockdown

Την εκτίμηση πως τον φετινό χειμώνα θα τον βγάλουμε με επαναλαμβανόμενα lockdown διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως η συμπεριφορά των πολιτών τον Δεκέμβριο θα είναι αυτή που θα καθορίσει το πότε θα γίνει το επόμενο.
«Το lockdown είναι ένα ύστατο μέτρο που για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να κατανοήσουμε την αναγκαιότητά του και να συμμετέχουμε στην εφαρμογή του.
Το να πει μια κυβέρνηση ότι πάω με το μάξιμουμ των μέτρων καταστρέφοντας την οικονομία, αλλά και την ψυχολογία των πολιτών, είναι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί.
Μπορεί να βγάλουμε όλο τον χειμώνα με επαναλαμβανόμενα lockdown.
Αυτό σίγουρα δεν είναι το τελευταίο, καθώς θα μας λύσει το πρόβλημα για τον επόμενο μήνα.
Η συμπεριφορά μας τον Δεκέμβριο θα είναι αυτή που θα καθορίσει πότε θα ξαναγίνει το επόμενο» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βασιλακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι το lockdown που αρχίζει από αύριο Σάββατο 7/11, ήταν επιβεβλημένο, γιατί και το σύστημα υγείας έχει πιεστεί και πρέπει να αναχαιτιστεί η πανδημία, αλλά, όπως είπε, αυτό από μόνο του δε φτάνει.
«Επειδή κάποτε το lockdown πρέπει κάποτε να τελειώσει, θα πρέπει να βρει η κυβέρνηση άλλους επιστήμονες για να περάσουν σωστά το μήνυμα στον κόσμο, γιατί μόλις σταματήσει το lockdown, αν δεν αλλάξει η συμπεριφορά άλλων θα ξαναμιλάμε για περιορισμούς» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, οι επιστήμονες είχαν πει ότι γύρω στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου, θα κριθεί αν τα μέτρα που είχαν προτείνει και ελήφθησαν από την κυβέρνηση ήταν αποτελεσματικά.
Όπως είπε, τελικά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν.
«Δεν ήταν λάθος τα μέτρα, αλλά το ποσοστό εφαρμογής τους δεν ήταν αυτό που έπρεπε» υποστήριξε ο κ.Βασιλακόπουλος, τονίζοντας ότι ο κορωνοϊός έχει  μεταλλαχθεί και δείχνει ότι έχει αυξημένη μεταδοτικότητα και μειωμένη θνησιμότητα, ενώ όσο πέφτει η θερμοκρασία, τόσο πιο μεταδοτικός θα γίνεται.
«Για να εξαφανιστεί ο ιός θα πρέπει να εμβολιαστούν οι μισοί Έλληνες, αλλά θα έχουμε 400.000 - 500.000 δόσεις για τις ευπαθείς ομάδες το πρώτο διάστημα, όταν κι εφόσον εγκριθεί κάποιο εμβόλιο» υποστήριξε ο κ.Βασιλακόπουλος.
 
Ποια μέτρα ισχύουν απο αύριο 7/11

Από τις 06:00 αύριο Σάββατο 7/11 το πρωί η Ελλάδα εισέρχεται στο δεύτερο εθνικό lockdown, το οποίο έρχεται 7 μήνες μετά την προηγούμενη, γενική καραντίνα.
Σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο υπάρχουν δύο μεγάλες διαφορές.
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
-Τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα ειδικά σχολεία ανεξαρτήτως βαθμίδας θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ κλειστά θα είναι τα γυμνάσια και τα λύκεια, τα οποία θα λειτουργούν με καθεστώς τηλεκπαίδευσης.
Επιπλέον:,
- Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου (εξαιρούνται τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, όπως super-market, mini-market κλπ, καθώς και τα pet shop), των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.
- Όσον αφορά τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα παραμείνουν ανοιχτά εκτάκτως αυτό το Σαββατοκύριακο, τηρώντας συγκεκριμένα μέτρα προστασίας.
- Η εστίαση παραμένει σε αναστολή λειτουργίας, ενώ επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery.
- Τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο.
- Στις μεταφορές, προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα).
- Αναστέλλεται η λειτουργία των παιδότοπων, συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκα.
- Στους χώρους λατρείας, οι λειτουργίες πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα.
- Για την τηλεργασία ισχύει ο κανόνας του 50% για όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Για το τι θα ισχύσει στο Δημόσιο, ανακοινώσεις θα κάνει σήμερα Παρασκευή 6/11 ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.
Όσον αφορά τις αθλητικές δραστηριότητες, θα συνεχιστούν τα πρωταθλήματα της Superleague 1 και της Basket League και θα διεξαχθούν όπως έχουν προγραμματιστεί οι αγώνες των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του ποδοσφαίρου (Champions League - Europa League) και του μπάσκετ (Euroleague – BCL) σύμφωνα με τα μέχρι τώρα πρωτόκολλα.
Παράλληλα, έγινε γνωστό πως η ατομική άθληση επιτρέπεται σε ανοιχτούς χώρους με μέγιστο αριθμό τριών ατόμων, συμπεριλαμβανομένου και του προπονητή.

Τι λειτουργεί

Των μέτρων της απαγόρευσης εξαιρούνται και θα λειτουργούν:

- Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, κλπ) παραμένουν ανοιχτά
Την Κυριακή 15/11 μπορούν να λειτουργήσουν από τις 09:00 έως 17:00.
- Καθαριστήρια
- Περίπτερα (24ώρο)
- Φαρμακεία
- Πρατήρια καυσίμων, με εφικτή τη διανομή πετρελαίου θέρμανσης κατ’ οίκον
- Υπηρεσίες υγείας, κτηνιατρικών υπηρεσιών
- Ξενοδοχεία, στα οποία, ωστόσο, δίνεται δυνατότητα αναστολής
- Pet shops
- Καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης, που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.
- Καταστήματα πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.
- Ακόμη, επιτρέπονται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), ενώ
- Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ΄ οδόν εξυπηρέτησης (drive through) επιτρέπονται μόνον στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην ΚΥΑ, δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να βγει από το σπίτι μόνο για να παραλάβει έτοιμο φαγητό, όπως διευκρίνισε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Κλειστή, ωστόσο, παραμένει συνολικά η εστίαση.
- Λαϊκές αγορές, με τη συμμετοχή του 50% των δραστηριοποιούμενων  και απόσταση πάγκων 5 μέτρων.

Μετακινήσεις με SMS

Για τις μετακινήσεις επανέρχονται τα SMS και οι βεβαιώσεις από τους εργοδότες.
Συγκεκριμένα, η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη.
Για το διάστημα 05:00-21:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις με χρήση SMS στο 13033 ΜΟΝΟ για τους παρακάτω λόγους:
 - Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). [SMS – Επιλογή 1]
- Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS – Επιλογή 2]
- Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης.
- Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS – Επιλογή 3]
- Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα [SMS – Επιλογή 4]
- Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS –Επιλογή 5]
- Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου.
Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS – Επιλογή 6]
Για το διάστημα 21:00-05:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις με χρήση SMS ΜΟΝΟ για τους παρακάτω λόγους:
- Λόγοι εργασίας [βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη]
- Λόγοι υγείας [SMS – Επιλογή 1]
- Ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS – Επιλογή 6]

Δεν επιτρέπονται μετακινήσεις μεταξύ νομών

Επιπλέον, αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές αναστέλλονται προς το εξωτερικό, ενώ επιτρέπονται μόνο για αυστηρά επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας στις μεταφορές εσωτερικού.
Παράλληλα, δεν επιτρέπονται
μετακινήσεις μεταξύ νομών ενώ μόνο με αρνητικό τεστ θα γίνεται η είσοδος στην χώρα.
Ως ανεκτές μετακινήσεις λογίζονται οι:
• η μετακίνηση από και προς την εργασία (με βεβαίωση του εργοδότη από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ)
• η μετάβαση του παιδιού στο σχολείο (με βεβαίωση από το Διευθυντή του σχολείου)
• η περίπτωση έκτακτης ανάγκης
Υπενθυμίζεται ότι τα παραπάνω απαραίτητα έγγραφα βρίσκονται αναρτημένα στο forma.gov.gr.

Στους 711 οι νεκροί - Νέο αρνητικό ρεκόρ με 2.917 κρούσματα - 187 διασωληνωμένοι

Στους 711 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού καθώς τις τελευταίες ώρες αναφέρθηκαν 9 ακόμα θάνατοι.
Χθες 5/11 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.917 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 49.807, εκ των οποίων το 54,5% άνδρες.
Image
Τα 4.303 (8,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 14.879 (29,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 187 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών.
Image
Οι 43 (23%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 90,4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 310 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 29 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 702 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Image
Οι 275 (39,2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
Τροπολογία Κικίλια για άμεση πρόσληψη 300 μόνιμων γιατρών σε ΜΕΘ και επίταξη ιδιωτικών κλινικών

Την άμεση πρόληψη 300 μόνιμων γιατρών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αλλά και την αναγκαστική διάθεση ιδιωτικών κλινικών στο δημόσιο σύστημα Υγείας προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε πριν από λίγο στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Όπως εξήγησε, οι γιατροί (εκ των οποίων οι 100 είναι επιλαχόντες) θα ενταχθούν άμεσα (την προσεχή Δευτέρα) στο ΕΣΥ, ενώ θα επεκταθεί η δυνατότητα σε όλους ειδικευόμενους το επιθυμούν να υπηρετήσουν το σύστημα (με προσμέτρηση χρόνου).
Στους δε γιατρούς που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, δύναται να επεκταθεί η σχέση εργασίας τους για άλλους έξι μήνες, ενώ για τους ιδιώτες προβλέπεται η δυνατότητα να ενταχθούν στο ΕΣΥ με ειδική σχέση εργασίας και αποζημίωση.
«Δηλώνω ότι επεκτείνεται η δυνατότητα αναγκαστικής διάθεσης ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων έναντι αμοιβής», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «η προσπάθεια που κάνουμε αφορά και εμπεριέχει όλους τους πολίτες, κόμματα, βουλευτές και επιστήμονες. Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές και είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε».

Η διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα σε 6 γραφήματα
Τσιόδρας : Η επιθετική έξαρση του ιού που οδήγησε σε lockdown
Το σύνολο κρουσμάτων έχει ξεπεράσει 1.600 κρούσματα  μέσα σε 7 ημέρες, ενώ από το τέλος Οκτωβρίου και μετά έχει αυξηθεί η επιδοτικότητα του ιού.
Ωστόσο, τον τελευταίο μήνα, 20πλασιάστηκαν τα διαγνωστικά τεστ, ενώ η άνοδος ξεπερνά το 9% το τελευταίο δεκαήμερο.
Περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν στα νοσοκομεία παρά λαμβάνουν εξιτήριο, κάτι που ισοδυναμεί με μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. 

Οι νοσηλείες δεν αφορούν μόνο τους ηλικιωμένους, αλλά και την ηλικιακή ομάδα 55-65 ετών, αλλά και 35-44 ετών.
Από τα δεδομένα αποδεικνύεται πως η αύξηση νοσηλειών θα φέρει και αύξηση διασωληνωμένων.
Η κάλυψη των ΜΕΘ φτάνει το 60% στη χώρα.

Ο μέσος όρος των θανάτων διαμορφώνεται σε 10 ανά ημέρα.

Οι θάνατοι αφορούν κυρίως τους ηλικιωμένους ανθρώπους άνω των 75 ετών, ωστόσο παρατηρείται μία μικρή αύξηση και στην αμέσως προηγούμενη ηλικιακή ομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης