Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Κλειδώνει» η Ελλάδα από 7/11 έως 30/11 - Αναλυτικά όλα τα μέτρα που ισχύουν - Μάσκα παντού - Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις - Στους 715 οι θάνατοι

«Κλειδώνει» η Ελλάδα από 7/11 έως 30/11 - Αναλυτικά όλα τα μέτρα που ισχύουν - Μάσκα παντού - Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις - Στους 715 οι θάνατοι
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε στην Ελλάδα ρεκόρ κρουσμάτων (2.917), ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία (295) και ρεκόρ θανάτων (29) λόγω κορωνοϊού
(Συνεχές upd) Λίγες ώρες έχουν απομείνει μέχρι να τεθεί σε ισχύ από τις 06:00 αύριο Σάββατο 7/11 το δεύτερο εθνικό lockdown, το οποίο θα έχει κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με αυτό που είχε επιβληθεί τον περασμένο Μάρτιο.
Αν και τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα είναι ανοιχτά, αν και θα είναι πλέον υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού, η Ελλάδα ξαναμπαίνει από αύριο σε μια γενική καραντίνα, διάρκειας τριών εβδομάδων, έως τις 30 Νοεμβρίου.
Αν και η κυβέρνηση και επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι τρεις αυτές εβδομάδες θα είναι ικανές να περιορίσουν την έξαρση των κρουσμάτων και να βοηθήσουν το σύστημα υγείας να «ανασάνει» και να διαχειριστεί τους ασθενείς, τα σενάρια για την επόμενη ημέρα είναι πολλά.
Πολλοί υποστηρίζουν πως το lockdown2 δεν πρόκειται να διαρκέσει μόνο τρεις εβδομάδες, αλλά θα παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, άλλοι εκτιμούν πως με το πέρας του, θα υπάρξει σταδιακό άνοιγμα ορισμένων επιχειρήσεων προκειμένου τουλάχιστον να σωθεί η περίοδος των Χριστουγέννων ενώ άλλοι επισημαίνουν πως θα βγάλουμε τον φετινό χειμώνα με επαναλαμβανόμενα lockdown.
Σε κάθε περίπτωση, με τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά με γεωμετρικό ρυθμό, με τους διασωληνωμένους και τους νεκρούς να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, το κρίσιμο σε αυτήν την δεδομένη χρονική στιγμή είναι να αντέξει το ΕΣΥ και να μη ζήσουμε εικόνες Ιταλίας με διαλογή για το ποιοι ασθενείς θα ζήσουν ή όχι.

Χαρδαλιάς: Με αρνητικό τεστ 72 ωρών όσοι ταξιδεύουν από το εξωτερικό - Διπλασιάζονται τα πρόστιμα

Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 6 το πρωί 7/11 εξειδίκευσε ο υπουργός πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Τα σημαντικότερα σημεία που ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, ήταν ο διπλασιασμός των προστίμων για τυχόν παράβαση των περιορισμών και η εμφάνιση αρνητικού τεστ 72 ωρών για όσους εισέρχονται στη χώρα από το εξωτερικό, από όλες τις πύλες εισόδου (αεροδρόμια, λιμάνια, χερσαία).
«Για τρεις εβδομάδες η καθημερινότητα αλλάζει δραστικά.
Απαραίτητη για να συγκρατήσουμε το δεύτερο κυμα», δήλωσε αρχικά ο Νίκος Χαρδαλιάς και συνέχισε: .
«Σε ότι αφορά τις μετακινήσεις: Σε όλη τη διάρκεια του 24ωρου ισχύει ο περιορισμός κυκλοφορίας.
Επιτρέπεται μόνο με εξαίρεση και με SMS για έξι λόγους:
1) Για λόγους εργασίας,
2) για σχολείο,
3) για ιατρικούς λόγους,
4) για κηδεία,
5) για τροφοδοσία και
6) για άθληση ή βόλτα κατοικιδίου.
Συνιστούμε στους πολίτες να κινούνται μόνο αν είναι απαραίτητο και να κάνουν λελογισμένη χρήση του μηνύματος.
Όσον αφορά το βράδυ, η κυκλοφορία επιτρέπεται μόνο για:
1) εργασία,
2) για έκτακτη ανάγκη και
3) για βόλτα κατοικιδίου.
Για τον εργαζόμενο, επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο με έγγραφο από την Εργάνη, είτε με βεβαίωση κυκλοφορίας από επιχείρηση.
Οι νεοσύλλεκτοι μπορούν να συνοδεύονται και από τους δύο γονείς, με φύλλο πορείες. Για την επιστροφή, οι γονείς θα πρέπει να έχουν βεβαίωση από το κέντρο εκπαίδευσης.
Το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπεται σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας.
Όσοι θέλουν να εισέρχονται στη χώρα, μόνο με αρνητικό τεστ. Από όλες τις πύλες της χώρας, πρέπει να παρουσιάζεται τεστ έως και 72 ώρες. Αναφερθήκαμε σε 48 ώρες, αλλά μετά από σύσκεψη, αποφασίστηκε να πάμε στις 72 ώρες.
Για την περιοχή της Σάμου δεν θα ισχύει το SMS για την κυκλοφορία των πολιτών, ενώ στην Καρδίτσα,  θα ισχύει το SMS, κανονικά, ενώ θα λειτουργούν τα καταστήματα λιανεμπορίου και χονδρεμπορίου.
Για την ενημέρωση του κοινού και τις επιχειρήσεις, πρέπει να απευθύνονται στον αριθμό 1520».
Όσον αφορά τα πρόστιμα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι διπλασιάζονται τα πρόστιμα και ειδικότερα για παράβαση των μέτρων ή ψευδή δήλωση SMS, ή βεβαίωσης, το πρόστιμο πλέον ανέρχεται σε 300 ευρώ από 150 που ήταν κατά το προηγούμενο διάστημα.
Συνεχίζοντας ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Επιπλέον μέτρο, διασφαλίσαμε rapid test για όλους τους εργαζόμενους σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, ώστε να υποβάλλονται σε έλεγχο κάθε εβδομάδα οι εργαζόμενοι και να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Για τους εορτασμούς της 17ης Νοεμβρίου, δεν θα γίνουν εκδηλώσεις, όπως έγινε και με την 25η Μαρτίου, το Πάσχα και την 28η Οκτωβρίου».

Μαγιορκίνης: Δυναμική επιθετικής αύξησης στην Ελλάδα - Πολύ χαμηλή μετάδοση σε σχολεία

«Δυναμική επιθετικής αύξησης» έχει η πανδημία κορωνοιού στη χώρα μας, όπως ανέφερε ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, στην σημερινή έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, τονίζοντας πως καταγράφονται 3.000 διαγνώσεις ανά ημέρα με μεγαλύτερη επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας.
Όπως είπε ο καθηγητής, η Αττική παρουσίασε ήπια επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ξεπερνώντας τις 500 διαγνώσεις ανά ημέρα.
Ωστόσο, αρκετά μεγαλύτερη και εκρηκτική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου συνεχίζουμε να βλέπουμε στη Θεσσαλονίκη, η οποία ανά μονάδα πληθυσμού παρουσίασε έως και 6 φορές περισσότερες διαγνώσεις σε σύγκριση με την Αττική.
Ο καθηγητής έκανε λόγο για  εκτεταμμένη επιβάρυνση και σε άλλες λιγότερο πυκνές και μη αστικές περιοχές, όπου όπως εξήγησε καταγράφηκαν περισσότερες από τις μισές διαγνώσεις σε πανελλαδική κλίμακα.
Ως προς τα ηλικιακά χαρακτηριστικά, ο κος Μαγιορκίνης ανέφερε πως οι νέοι 19-39 εξακολουθούν να έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση φτάντοντας τις 600 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού, ενώ ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 40-65 που και αυτή πλησίασε τις 600 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού.
Πέντε φορές λιγότερο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό μολύνονται τα άτομα κάτω των 18 ετών από την Covid 19 ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ, προσθέτοντας ακόμη ότι η μετάδοση μέσα στα σχολεία είναι εξαιρετικά χαμηλή.
Τα στοιχεία δείχνουν πως όσες φορές έκλεισε μία τάξη, στο 85% των περιπτώσεων δεν χρειάστηκε να κλείσει άλλο τμήμα.
Σε κάθε περίπτωση όμως υπογράμμισε πως παραμένει ανησυχητική η αύξηση των διαγνώσεων στις ηλικίες 65 και άνω, οι οποίες ξεπέρασαν τις 150 ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού.
Σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφηκαν 600.000 νέα κρούσματα μέσα σε μια μέρα για πρώτη φορά.


Στα 2.448 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού - Στους 196 οι διασωληνωμένοι

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 6/11 2.448 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 63 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 52.254, εκ των οποίων το 54,4% άνδρες.
4369 (8.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 15.192 (29,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επίσης 196 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών.
Τα 45 (23%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 91.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 315 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 14 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 715* θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 279 (39%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
*Η διαφορά στο άθροισμα προκύπτει από διόρθωση της χθεσινής αναφοράς κατόπιν ορθής επανάληψης δήλωσης θανάτου από το ΓΝ. Κoζάνης.
Image


Image
Από το σύνολο των 52254 κρουσμάτων, 4369 (8.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 15192 (29.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0 έως 103 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 1.902.458 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν
ελεγχθεί 87.170 δείγματα.

Μαζική έξοδος από την Αθήνα εν όψει του lockdown - Ουρές στα διόδια

Αισθητά αυξημένη είναι από το πρωί η κίνηση στους εθνικούς δρόμους, καθώς πολλοί Αθηναίοι εγκαταλείπουν άρον άρον την πρωτεύουσα για τα χωριά τους, ενόψει των γενικών απαγορεύσεων λόγω κορονοϊού, που αρχίζουν από αύριο στις 6.00 το πρωί, έως τις 30 Νοεμβρίου.
Ήδη από τις 6.00 έως τις 9.00 σήμερα το πρωί είχαν περάσει από τα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών περισσότερα από 4.000 αυτοκίνητα, ενώ χτες, Πέμπτη, έφυγαν και από τα δύο εθνικά δίκτυα 47.731 αυτοκίνητα έναντι 30.123 πού πέρασαν από τα διόδια την περασμένη Πέμπτη.
Η Τροχαία Αττικής περιμένει μεγάλη αύξηση σήμερα γι' αυτό είναι σε επιφυλακή για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.

Πέτσας: Πιθανό να παραταθεί το lockdown εάν δεν φτάσουμε στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου

Την εκτίμηση πως είναι πιθανό να παραταθεί το lockdown, εάν τα κρούσματα δεν πέσουν στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 και ερωτηθείς για το ποια είναι τα κριτήρια που θα μας κάνουν στο τέλος του μήνα να πούμε ότι χαλαρώνουμε, ο κ. Πέτσας είπε ότι «η περίοδος που μπορούσαμε να συμβιώνουμε με τον ιό ήταν η εποχή του Σεπτέμβρη με 200 έως 400 κρούσματα, χωρίς μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ».
«Με αυτό το κριτήριο λέμε ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε ένα επίπεδο κρουσμάτων που έδειξε ότι μπορεί να ανταποκρίνεται σε ικανοποιητικό φορτίο για το Σύστημα Υγείας, που δεν θα το θέτει σε κίνδυνο» τόνισε ο κ.Πέτσας, ο οποίος αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε lockdown από αύριο Σάββατο 7/11.
«Θέλαμε να προλάβουμε τις εξελίξεις πριν μας προλάβουν εκείνες.
Ένας μικρός κυματισμός μετατράπηκε σε ένα κύμα και αυτό το κύμα πήγε να γίνει ένα τσουνάμι για να πνίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Γι αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση να μην περιμένει το πώς θα πάνε τα μέτρα που πήρε την προηγούμενη εβδομάδα.
Κινηθήκαμε άμεσα προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα και να τιθασεύσουμε μέχρι το τέλος του μήνα αυτό το κύμα που ήταν πολύ επικίνδυνο.
Όπως φαινόταν από τις τελευταίες ημέρες και την αύξηση των κρουσμάτων που είχαμε, μέσα στις επόμενες ημέρες περιμένουμε να γεμίσουν 150 ΜΕΘ μόνο από τα κύματα των τελευταίων ημερών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Πέτσας.
«Προσδοκούμε ότι τα νέα μέτρα θα αποδώσουν, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια κανονικότητα προς τις γιορτές.
Γι αυτό και το επίδομα θα δοθεί μέσα στον Δεκέμβριο, πριν από τα Χριστούγεννα» είπε ο κ.Πέτσας σχετικά με το επίδομα των 800 ευρώ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να καλύψει όσους περισσότερους πολίτες γίνεται, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, ενώ έκανε γνωστό ότι σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις για τους εργαζόμενους στον Δημόσιο Τομέα.
Για τους εργαζόμενους στον καλλιτεχνικό χώρο, απάντησε ότι γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο Πολιτισμού να δημιουργηθεί ένα μητρώο, για τη φύση του επαγγέλματος με ακρίβεια, αλλά δεν είναι ακόμα σε φάση να αξιολογηθεί.

Γώγος: Δεν αποκλείεται παράταση του lockdown - Σίγουρες οι τρεις εβδομάδες

Την εκτίμηση πως δεν αποκλείεται παράταση του lockdown διατύπωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χ. Γώγος, ο οποίος πάντως υποστήριξε πως οι τρεις εβδομάδες είναι σίγουρες και χρειάζονται οπωσδήποτε.
«Βλέποντας και κάνοντας», είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος, ο οποίος υποστήριξε ότι ο κορωνοϊός έγινε πιο μεταδοτικός.
«Τα αποτελέσματα της διασποράς μπορεί να φανούν την επόμενη βδομάδα, καθώς η αύξηση κρουσμάτων έχει να κάνει με το χρόνο επώασης.
Μετά θα υπάρξει ύφεση στον αριθμό των κρουσμάτων.
Για να τελειώσει το lockdown, τα κρούσματα θα πρέπει να πέσουν κάτω από 1000.
 Επίσης, το Rt πρέπει να πέσει κάτω από το 1» υποστήριξε ο κ.Γώγος.

Παγώνη (ΕΙΝΑΠ): Πολύ δύσκολα τα πράγματα – Δεν θα τα βγάζαμε πέρα χωρίς lockdown

Την θέση ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα στην Ελλάδα όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία υποστήριξε ότι εάν δεν αποφασιζόταν το lockdown, το σύστημα υγείας δεν θα τα έβγαζε πέρα.
«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.
Κάθε μέρα είχαμε τέτοια αύξηση των κρουσμάτων που αν συνεχίζαμε έτσι δε θα μπορούσαμε να τη διαχειριστούμε.
Για αυτό ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα.
Η πίεση του συστήματος υγείας ήταν τέτοια που όσο και να προσπαθούσαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές δε θα τα βγάζαμε πέρα.
Οι 187 διασωληνωμένοι σε λίγες ημέρες θα έφταναν μεγάλο αριθμό και δε θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε», είπε μιλώντας στο Mega η κα. Παγώνη.
«Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο, δε θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την περιπέτεια.
Προχωράμε εφαρμόζοντας τα μέτρα ώστε σε 20 μέρες να σταματήσουμε την αύξηση των κρουσμάτων.
Αν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα φυσικά θα γίνουν περισσότερες οι μέρες.
Δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα όλοι.
Ξέρετε ότι αυτές τις μέρες «πληρώνουμε» τα πάρτι που έγιναν, τον συνωστισμό στις πλατείες και στα ΜΜΜ» υποστήριξε η κα.Παγώνη, η οποία άσκησε κριτική και για την τροπολογία του υπουργείου Υγείας για την επείγουσα πρόσληψη 300 γιατρών για τις ΜΕΘ.
«Για να πας σε ΜΕΘ είτε ως νοσηλευτής είτε ως γιατρός πρέπει να έχει συγκεκριμένη εξειδίκευση.
Έπρεπε να είχαν γίνει αυτά πιο μπροστά.
Η ΕΙΝΑΠ είχε κάνει επανειλημμένως εισηγήσεις για αυτά τα θέματα.
Πρέπει να ενισχυθεί τάχιστα το σύστημα υγείας με γιατρούς και νοσηλευτές για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε μέχρι να δούμε πότε ξεκινάει η μείωση των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νοσηλευόμενων.
Πάνω από 1600 άτομα νοσηλεύονται σε κλινικές κορωνοϊού.
Ένα ποσοστό αυτών θα διασωληνωθεί» είπε η κα.Παγώνη.

Ποια μέτρα ισχύουν απο αύριο 7/11


Από τις 06:00 αύριο Σάββατο 7/11 το πρωί η Ελλάδα εισέρχεται στο δεύτερο εθνικό lockdown, το οποίο έρχεται 7 μήνες μετά την προηγούμενη, γενική καραντίνα.
Σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο υπάρχουν δύο μεγάλες διαφορές.
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
-Τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα ειδικά σχολεία ανεξαρτήτως βαθμίδας θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ κλειστά θα είναι τα γυμνάσια και τα λύκεια, τα οποία θα λειτουργούν με καθεστώς τηλεκπαίδευσης.
Επιπλέον:,
- Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου (εξαιρούνται τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, όπως super-market, mini-market κλπ, καθώς και τα pet shop), των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.
- Όσον αφορά τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα παραμείνουν ανοιχτά εκτάκτως αυτό το Σαββατοκύριακο, τηρώντας συγκεκριμένα μέτρα προστασίας.
- Η εστίαση παραμένει σε αναστολή λειτουργίας, ενώ επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery.
- Τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο.
- Στις μεταφορές, προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα).
- Αναστέλλεται η λειτουργία των παιδότοπων, συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκα.
- Στους χώρους λατρείας, οι λειτουργίες πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα.
- Για την τηλεργασία ισχύει ο κανόνας του 50% για όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Για το τι θα ισχύσει στο Δημόσιο, ανακοινώσεις θα κάνει σήμερα Παρασκευή 6/11 ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.
Όσον αφορά τις αθλητικές δραστηριότητες, θα συνεχιστούν τα πρωταθλήματα της Superleague 1 και της Basket League και θα διεξαχθούν όπως έχουν προγραμματιστεί οι αγώνες των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του ποδοσφαίρου (Champions League - Europa League) και του μπάσκετ (Euroleague – BCL) σύμφωνα με τα μέχρι τώρα πρωτόκολλα.
Παράλληλα, έγινε γνωστό πως η ατομική άθληση επιτρέπεται σε ανοιχτούς χώρους με μέγιστο αριθμό τριών ατόμων, συμπεριλαμβανομένου και του προπονητή.

Τι λειτουργεί

Των μέτρων της απαγόρευσης εξαιρούνται και θα λειτουργούν:

- Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, κλπ) παραμένουν ανοιχτά
Την Κυριακή 15/11 μπορούν να λειτουργήσουν από τις 09:00 έως 17:00.
- Καθαριστήρια
- Περίπτερα (24ώρο)
- Φαρμακεία
- Πρατήρια καυσίμων, με εφικτή τη διανομή πετρελαίου θέρμανσης κατ’ οίκον
- Υπηρεσίες υγείας, κτηνιατρικών υπηρεσιών
- Ξενοδοχεία, στα οποία, ωστόσο, δίνεται δυνατότητα αναστολής
- Pet shops
- Καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης, που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.
- Καταστήματα πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.
- Ακόμη, επιτρέπονται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), ενώ
- Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ΄ οδόν εξυπηρέτησης (drive through) επιτρέπονται μόνον στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην ΚΥΑ, δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να βγει από το σπίτι μόνο για να παραλάβει έτοιμο φαγητό, όπως διευκρίνισε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Κλειστή, ωστόσο, παραμένει συνολικά η εστίαση.
- Λαϊκές αγορές, με τη συμμετοχή του 50% των δραστηριοποιούμενων  και απόσταση πάγκων 5 μέτρων.

Μετακινήσεις με SMS

Για τις μετακινήσεις επανέρχονται τα SMS και οι βεβαιώσεις από τους εργοδότες.
Συγκεκριμένα, η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη.
Για το διάστημα 05:00-21:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις με χρήση SMS στο 13033 ΜΟΝΟ για τους παρακάτω λόγους:
 - Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). [SMS – Επιλογή 1]
- Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS – Επιλογή 2]
- Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης.
- Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS – Επιλογή 3]
- Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα [SMS – Επιλογή 4]
- Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS –Επιλογή 5]
- Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου.
Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS – Επιλογή 6]
Για το διάστημα 21:00-05:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις με χρήση SMS ΜΟΝΟ για τους παρακάτω λόγους:
- Λόγοι εργασίας [βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη]
- Λόγοι υγείας [SMS – Επιλογή 1]
- Ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS – Επιλογή 6]

Δεν επιτρέπονται μετακινήσεις μεταξύ νομών

Επιπλέον, αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές αναστέλλονται προς το εξωτερικό, ενώ επιτρέπονται μόνο για αυστηρά επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας στις μεταφορές εσωτερικού.
Παράλληλα, δεν επιτρέπονται
μετακινήσεις μεταξύ νομών ενώ μόνο με αρνητικό τεστ θα γίνεται η είσοδος στην χώρα.
Ως ανεκτές μετακινήσεις λογίζονται οι:
• η μετακίνηση από και προς την εργασία (με βεβαίωση του εργοδότη από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ)
• η μετάβαση του παιδιού στο σχολείο (με βεβαίωση από το Διευθυντή του σχολείου)
• η περίπτωση έκτακτης ανάγκης
Υπενθυμίζεται ότι τα παραπάνω απαραίτητα έγγραφα βρίσκονται αναρτημένα στο forma.gov.gr.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης