Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τρεις λόγοι που η Θεσσαλονίκη είναι τόσο σημαντική για την κατανόηση της τουρκικής ιστορίας

Τρεις λόγοι που η Θεσσαλονίκη είναι τόσο σημαντική για την κατανόηση της τουρκικής ιστορίας
Η Θεσσαλονίκη ήταν η γενέτειρα του Kemal Atarurk, ιδρυτικού ηγέτη της τουρκικής δημοκρατίας και αποτελεί πόλη - ορόσημο για την τουρκική ιστορία
Η επίσκεψη στην πόλη της Θεσσαλονίκης και η ιστορία της τονίζουν τη σημασία της για την κατανόηση της σύγχρονης τουρκικής ιστορίας γράφει καθηγητής από τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Σεράγεβο στην τουρκική εφημερίδα της Daily Sabah, σε ένα ιδιαίτερο άρθρο.
Στην πραγματικότητα, η πόλη είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς από Τούρκους πολίτες στα ταξίδια τους στο εξωτερικό.
Ξεχωρίζουν τρεις συγκεκριμένοι λόγοι για αυτό.

Ποιοι είναι αυτοί;

Πρώτα απ 'όλα, η Θεσσαλονίκη ήταν η γενέτειρα του Kemal Atarurk, ιδρυτικού ηγέτη της τουρκικής δημοκρατίας.
Γεννημένος το 1881, ο Ataturk μεγάλωσε στην πόλη προτού συνεχίσει την εκπαίδευσή του στο Manastir (Bitola στη σημερινή Βόρεια Μακεδονία) και στην Κωνσταντινούπολη.
Ένας αριθμός φίλων και συντρόφων του Τούρκου ήταν από τη Θεσσαλονίκη.
Μετά την οθωμανική παράδοση της πόλης το 1912, το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο Ataturk αγοράστηκε από μια ελληνική οικογένεια και το 1937, ο δήμος Θεσσαλονίκης παρουσίασε το σπίτι ως δωρεά στον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας.
Το ιστορικό σπίτι είναι τώρα ένα μουσείο και μέρος του συγκροτήματος του τουρκικού προξενείου.

Δεύτερον, το κίνημα Νέων Τούρκων του 1908 ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη

Η πόλη ήταν η βάση του Οθωμανικού Τρίτου Στρατού, ο οποίος ξεκίνησε την επανάσταση που τερμάτισε την εξουσία του Σουλτάνου Abdulhamid Β.
Οι νεαροί Οθωμανοί αξιωματικοί έκαναν την επανεισαγωγή του συντάγματος και τα εγκαίνια μιας γνωστής ως Δεύτερης Συνταγματικής περιόδου.
Η Επιτροπή Ένωσης και Προόδου (CUP), η πολιτική δύναμη που άσκησε κυρίαρχη επιρροή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά την περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, έκρινε τη Θεσσαλονίκη ως την έδρα της.

Τρίτον, ο Σουλτάνος (1842-1918) πέρασε τα χρόνια του στην εξορία στη Θεσσαλονίκη

Μετά την επανάσταση και την επακόλουθη ανατροπή του σουλτάνου, το CUP αποφάσισε να εξορίσει τον πρώην μονάρχη στην συμπρωτεύουσα.
Δεδομένου ότι η Θεσσαλονίκη ήταν η έδρα του Τρίτου Στρατού και το προπύργιο της CUP, η επαναστατική ηγεσία επέλεξε να παρακολουθεί στενά τον πρώην σουλτάνο.
Ο εκτιθέμενος σουλτάνος ​​πέρασε τα επόμενα 3,5 χρόνια στη Villa Allatini.
Καθώς τα ελληνικά στρατεύματα έκλεισαν στη Θεσσαλονίκη το 1912, ο πρώην σουλτάνος ​​μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη όπου πέθανε λίγα χρόνια αργότερα στο Παλάτι Beylerbeyi. Ένας σπάνιος απολογισμός της εξορίας του σουλτάνου που είναι διαθέσιμος στα Αγγλικά είναι οι "Εξόριστες Ημέρες του Σουλτάνου Αμπντουλάμιντ Β ' στην Θεσσαλονίκη (1909-1912)" από τον ύστερο ιστορικό του Πανεπιστημίου Boğaziçi, Yavuz Selim Karakışla.
Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από την κομψή οδό Τσιμισκή, η βίλα στεγάζει τώρα την Ελληνική Διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενώ μια επιγραφή στην κύρια πύλη του θυμίζει επισκέπτες και περαστικούς ότι ο Abdulhamid II έζησε εκεί.
Δεν είναι δυνατή η επίσκεψη στο κτίριο, αλλά μπορεί κανείς να κατανοήσει πως ένας από τους πιο επακόλουθους σουλτάνους των τελευταίων δεκαετιών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πέρασε τις μέρες του στην εξορία.

Ένα ταξίδι στην ιστορία

Στα χρόνια από το 1912, τα δημογραφικά στοιχεία και το τοπίο της πόλης έχουν αλλάξει, αλλά τα χαρακτηριστικά του μαγευτικού παρελθόντος της πόλης έχουν επιβιώσει.
Για τους μαθητές της σύγχρονης τουρκικής ιστορίας, τα ίχνη της Οθωμανικής Θεσσαλονίκης δίνουν μια ματιά στην πόλη που φιλοξένησε σημαντικές ιστορικές προσωπικότητες και σημαντικά γεγονότα.
Για να κατανοήσουμε πώς διαμορφώθηκε η σημερινή πολιτική γεωγραφία στα Βαλκάνια από τα γεγονότα πριν από εκατό χρόνια, μια βόλτα με λεωφορείο από τη Θεσσαλονίκη προς την Κωνσταντινούπολη με ενδιάμεση στάση στη Δυτική Θράκη δύσκολα θα απογοητεύσει, καταλήγει η Daily Sabah.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης