Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αντιδράσεις για το lockdown και τους ασφυκτικούς περιορισμούς – Διαδηλώσεις, ένταση και προσαγωγές σε συγκεντρώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα

Αντιδράσεις για το lockdown και τους ασφυκτικούς περιορισμούς – Διαδηλώσεις, ένταση και προσαγωγές σε συγκεντρώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα
Συγκεντρώσεις ενάντια στο lockdown και στην Ελλάδα
(upd) Έντονες αντιδράσεις προκαλούν και στην Ελλάδα τα νέα περιοριστικά μέτρα, που προβλέπονται στο πλαίσιο του lockdown, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Δεν λείπουν και οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και διαδηλωτές, που αντιτίθενται στη λήψη τέτοιων μέτρων, καταγγέλλοντας παραβίαση συνταγματικών τους δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών.
Δεκατέσσερα άτομα, που δηλώνουν αρνητές της μάσκας, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, προσήχθησαν απόψε (8/11/2020) καθώς συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το lockdown.
Τα άτομα αυτά οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος, ενώ τους επιβλήθηκαν και τα ανάλογα πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού.
Image
Λίγες ώρες πριν από το δεύτερο lockdown στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε δυναμική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη τo βράδυ της Παρασκευής (6/11/2020).
Στο περιθώριο της κινητοποίησης έγιναν βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές – κυρίως νέους – και τις αστυνομικές δυνάμεις.
Τα άτομα συγκεντρώθηκαν κοντά στον Λευκό Πύργο, μέσω διαδικτυακού καλέσματος, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την επιβολή lockdown.
Αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν επί τόπου προκειμένου να αποτρέψουν τον συνωστισμό πολιτών και κατά συνέπεια την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης.
Η σωματική άσκηση ή το περπάτημα ενός κατοικίδιου ζώου - έως και δύο άτομα μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτές τις δραστηριότητες υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρων το ένα από το άλλο.
Αρχικά υπήρξε μικροένταση, λίγο αργότερα όμως τα πνεύματα οξύνθηκαν.
Διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια και μπογιές προς του αστυνομικούς. Εκείνοι απάντησαν με ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, προκειμένου να διαλύσουν τη συγκέντρωση.
Ακολούθησαν προσαγωγές ατόμων από την ΕΛΑΣ.
Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν το Σάββατο (7/11) πρώτη μέρα εφαρμογής του νέου lockdown στην πόλη της Πάτρας.
Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε εννέα προσαγωγές.

Η αστυνομία είχε πάρει αυξημένα μέτρα έξω από το κτίριο του πρώην παραρτήματος του Πανεπιστημίου, στην οδό Κορίνθου, στην πλατεία εθνικής Αντίστασης και στην οδό Πατρέως.
Οι αστυνομικές δυνάμεις οδήγησαν τους εννέα προσαχθέντες στην Ασφάλεια Πατρών ενώ δύο διμοιρίες των ΜΑΤ παραμένουν σε ετοιμότητα στο κέντρο της πόλης.
1
Στην Ελλάδα, παρατηρήθηκε σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και μία τάση η οποία έγινε εμφανής στο Παρίσι.
Χιλιάδες πολίτες έφυγαν από τα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως από την Αθήνα για την επαρχία, πριν τεθεί σε ισχύ το lockdown.
Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε νέο σκληρό lockdown στην Ελλάδα, όπου επιτρέπονται ελάχιστες μετακινήσεις και αυτές μόνο για προμήθεια τροφίμων ή επίσκεψη σε γιατρούς αλλά και μετάβαση σε τράπεζες μόνο όταν δεν είναι δυνατή η διαδικτυακή συναλλαγή.

Τα τσουχτερά πρόστιμα

Δεκάδες περιπτώσεις πολιτών που δεν τηρούσαν τα μέτρα περιορισμού του κορωνοϊού εντόπισαν οι αρμόδιες αρχές ελέγχου και επέβαλαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, το Σάββατο (7/11/2020), πρώτη μέρα ισχύος του νέου lockdown.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το Σάββατο διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 10.808 σημεία ενδιαφέροντος και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 78 περιπτώσεις, συνολικού ύψους 29.250 ευρώ κυρίως για μη χρήση μάσκας και μη αποστολή SMS. Σε τρεις περιπτώσεις επιβλήθηκε σε αντίστοιχες επιχειρήσεις και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα των μετακινήσεων πεζών και οχημάτων (σταθμοί διοδίων, μέσα μαζικής μεταφοράς, πλοία, ΙΧ και φορτηγά) με τους ελέγχους ιδιαίτερα το πρωί του Σαββάτου να έχουν και χαρακτήρα ενημέρωσης των πολιτών για τα νέα μέτρα.
Παράλληλα συνεχίστηκαν και οι έλεγχοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές.
Σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση σε όλη την επικράτεια βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων και των λοιπών στοιχείων που συλλέγονται από τις ελεγκτικές αρχές με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης