Μεγάλη είναι η ανησυχία για τον αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ που αυξάνεται και σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο
(upd4) Τραγικές διαστάσεις λαμβάνει η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Παρά το lockdown και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, οι νεκροί, οι διασωληνωμένοι αλλά και τα κρούσματα αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.
Μέσα σε λιγότερες από ώρες, καταγράφηκαν επιπλέον 40 νεκροί (συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 1.075), μεταξύ των οποίων και ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης, ο οποίος κατέληξε από τις επιπλοκές του κορωνοϊού τα ξημερώματα της Κυριακής 15 Νοεμβρίου 2020.
Μεγάλη είναι η ανησυχία για τον αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ που αυξάνεται και σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.
Κατέληξε ο μητροπολίτης Λαγκαδά
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Λαγκαδά κατέληξε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης και είχε υποκείμενα νοσήματα.
Ήταν από τους ιεράρχες που είχαν πάρει μέρος στη Δοξολογία του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, στις 26 Οκτωβρίου.
Μετά τη Δοξολογία που είχε ξεσηκωθεί σάλος από το γεγονός ότι οι περισσότεροι ιεράρχες είχαν εμφανισθεί χωρίς μάσκα και χωρίς να τηρούν τις αναγκαίες αποστάσεις, είχε γίνει γνωστό ότι νόσησε από κορωνοϊο ο Μητροπολίτης Ιερισσού Θεόκλητος.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κατά κόσμον Ιωάννης Τασσιάς, είχε εμφανιστεί θετικός στον κορωνοϊό και νοσηλευόταν από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, σε κλινική Covid-19, στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.
«Από την πρώτη στιγμή, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια και στάθηκε στο πλευρό του Μητροπολίτη, κάνοντας ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για τη βελτίωση της υγείας του.
Η κατάστασή του επιδεινώθηκε, εμφάνισε λοίμωξη του αναπνευστικού Covid-19 και σήμερα το πρωί (06:36) κατέληξε από καρδιοαναπνευστική ανακοπή. Ο μακαριστός Μητροπολίτης έπασχε από υποκείμενα νοσήματα» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του νοσοκομείου.
Χαρδαλιάς: Οι 2 λόγοι που μας οδήγησαν σε δεύτερο lockdown - Τα Χριστούγεννα θα είναι σίγουρα διαφορετικά
Στους λόγους που ανάγκασαν την κυβέρνηση να επιβάλει νέο lockdown για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
«Σε γενικές γραμμές δύο ήταν οι συνθήκες που επέτρεψαν αυτή τη δυσμενή και ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη.
Η χαλάρωση που παρατηρήθηκε στην τήρηση των μέτρων, σε συνδυασμό με τη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας και της συνεπακόλουθης διαφοροποίησης της κοινωνικής συμπεριφοράς, του μεγαλύτερου συγχρωτισμού δηλαδή σε κλειστούς χώρους» επεσήμανε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία».
Ο κ. Χαρδαλιάς συνέχισε λέγοντας «οι βορειότερες περιοχές της χώρας προφανώς επηρεάστηκαν πρώτες και το τελευταίο διάστημα βλέπαμε μια έντονη αυξητική τάση να διαμορφώνεται, με τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες να μπαίνουν πρώτες σε πολύ αυστηρό καθεστώς.
Την τελευταία εβδομάδα, όμως, πριν από την απόφαση της κυβέρνησης για την εφαρμογή του γενικού απαγορευτικού, η αναπαραγωγή του ιού εμφάνισε μια εκρηκτική αύξηση σε όλη σχεδόν τη χώρα – εξ ου και οδηγηθήκαμε στην απόφαση για νέο lockdown».
Ερωτηθείς σχετικά με το εάν μπορεί να κάνει μια πρόβλεψη για το πώς θα πάμε προς τα Χριστούγεννα και για το εάν θα εφαρμοστεί ένα lockdown – φυσαρμόνικα, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε ότι «ξέρουμε από την πρώτη φάση της πανδημίας ότι το lockdown αποδίδει γρήγορα.
Είναι το πιο δραστικό μέτρο και γι’ αυτό το πιο αποτελεσματικό.
Τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι σίγουρα διαφορετικά, αλλά με πιστή εφαρμογή των μέτρων μπορούμε να τα γιορτάσουμε πιο περιορισμένα, με λιγότερες συναναστροφές, αλλά το κυριότερο να παραμείνουμε όλοι υγιείς».
Περισότεροι από 1.000 οι νεκροί από κορωνοϊό
Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, το Σάββατο 14/11 μέχρι τις 15:00 είχαν καταλήξει ακόμη 38 άνθρωποι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα στους 1.035.
Άλλα 2.835 νέα κρούσματα ανακοίνωσε το Σάββατο 14/11 ο ΕΟΔΥ, αριθμός ελαφρά μειωμένος σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.
Ωστόσο, αύξηση με νέο αρνητικό ρεκόρ καταγράφηκε στους διασωληνωμένους, καθώς από 336 που ήταν την Παρασκευή , ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ με Cocid-19 ανήλθε στους 366.
Παράλληλα, καταγράφηκαν άλλοι 38 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των απωλειών στους 1.035.
Ακόμη 2.835 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε το Σάββατο 14/11 ο ΕΟΔΥ.
Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα είναι 72.510, εκ των οποίων το 54.0% άνδρες.
Τα 4.622 (6.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 18.812 (25.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 366 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, των οποίων η διάμεση ηλικία είναι τα 64 έτη.
Οι 112 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 80.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 370 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 38 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.035 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 416 (40.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Συνεχίζεται η εκθετική αύξηση εισαγωγών σε κλίνες COVID αλλά και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου οι νοσηλευόμενοι έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες 10 ημέρες με αποτέλεσμα τη συνεχή πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.
Περιοχές όπως η Λάρισα, η Μαγνησία, η Πέλλα και η Πιερία, παρουσιάζουν -αναλογικά με τον πληθυσμό τους- πολύ υψηλά ιικά φορτία, ενώ σχεδόν ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο «κόκκινο» και συνίσταται η μέγιστη δυνατή προσπάθεια και προσοχή, για την αποφυγή ακόμη χειρότερων καταστάσεων.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών του ΕΟΔΥ και με βάση κάποια μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποίησαν, φαίνεται ότι μια μέση μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού κατά 35% λόγω του lockdown και εφόσον τηρούνται τα μέτρα από όλους, θα αποδώσει.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων, παρά τα μέτρα που έχουν παρθεί, ενώ όπως ανέφερε η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου στην τελευταία ενημέρωση (13/11), μέσα στις επόμενες 7-10 μέρες αναμένεται μείωση των νέων εισαγωγών στο Νοσοκομείο και πιθανολογείται ότι μέσα στις επόμενες μία με δυο εβδομάδες αργότερα, να δούμε και μείωση των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους.
Ωστόσο, κατά την ίδια, στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται μία σχετική σταθεροποίηση, αφού υπάρχει μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων.
Με δεδομένη την ασφυκτική πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη, η σταθεροποίηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων εκτιμάται ως ένα πολύ ικανοποιητικό στοιχείο, για την αποσυμφόρηση της κατάστασης τα επόμενα 24ωρα.
Πάντως, η ανακοίνωση των 2.835 νέων κρουσμάτων στις 14/11, με το κύριο βάρος σε επίπεδο αριθμών να αφορά τη Θεσσαλονίκη και την Αττική, δείχνει ότι η διασπορά του κορωνοϊού είναι μεγάλη και όπως επεσήμαναν οι ειδικοί, αφορά ολόκληρη τη χώρα, ακόμα και περιοχές που μέχρι πρότινος ήταν εκτός της «επικίνδυνης» λίστας.
Σημειώνεται ότι από τις 21:00 το βράδυ της Παρασκευής 13/11 ισχύει πλέον και η απαγόρευση μετακίνησης μέχρι τις 05:00 το πρωί, ενώ από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020, και για δύο εβδομάδες, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Κεραμέως (υπ. Παιδείας): Αναστέλεται και η λειτουργία όλων των σχολείων και παιδικών σταθμών
Την αναστολή της λειτουργία των Δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Από 16 Νοεμβρίου και για δύο βδομάδες αναστέλλεται η δια ζώσης διδασκαλία σε όλα τα σχολεία εκτός των ειδικών σχολείων.
Από το πρωί της Δευτέρας ξεκινά την προβολή εκπαιδευτικών προγραμμάτων από την ΕΡΤ 2
Κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30 λεπτών και θα ξεκινά η τηλεκπαίδευση από τις 14.00 ως τις 17.00 και είναι υποχρεωτική.
Όπως τόνισε η Κεραμέως «από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και για δύο εβδομάδες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα.
Ανοιχτές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων", ανέφερε η Κεραμέως.
Η απόφαση βασίστηκε στο ότι υπάρχει κινητικότητα πληθυσμού, σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια.
"Η μείωση της κυκλοφορίας μπορεί να φέρει μείωση κρουσμάτων. Ηταν το τελευταίο που θέλαμε να κλείσει", είπε χαρακτηριστικά.
Η υπουργός παιδείας πρόσθεσε οτι η τηλεκπαίδευση ξεκινά από την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου.
Στις πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης δεν θα υπάρξει χρέωση δεδομένων.
Νωρίτερα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέτσος είχε κάνει γνωστό ότι υπέρ του κλεισίματος των σχολείων σε όλη την Ελλάδα τάχθηκαν οι 15 εκ των 24 ειδικών που συνεδρίασαν με αυτό το αντικείμενο χθες.
Οι υπόλοιποι 8 είχαν υποστηρίξει την αναστολή λειτουργίας στα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας και των υπολοίπων βεβαρυμμένων περιοχών.
Θεοδωρικάκος: Τι ισχύει για γονείς και προσωπικό ΟΤΑ μετά το κλείσιμο των σχολείων
Το κλείσιμο για 2 εβδομάδες των δημοτικών και των νηπιαγωγείων , αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 16/11, συμπαρασύρει και τους δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, ανέφερε πως για τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά στους σταθμούς αυτούς, στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία θα ισχύσουν οι διευκολύνσεις της πρώτης καραντίνας, που σημαίνει μειωμένο ωράριο κατά 25% ή εναλλακτικό ωράριο κατόπιν συνεννόησης με την υπηρεσία ή χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού.
Ακόμη, το προσωπικό των δημοτικών παιδικών σταθμών, οι καθαρίστριες των σχολείων αλλά και οι υπάλληλοι σε άλλα νομικά πρόσωπα των δήμων που παραμένουν κλειστά, θα αξιοποιηθεί από τους δήμους σε άλλες κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες, ιδίως στο «Βοήθεια στο Σπίτι».
Επιπλέον, οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί εντάσσονται στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, δηλαδή παρέχεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ, ανάλογη των ημερών που μένουν κλειστοί οι σταθμοί και συμμετοχή στην επιστρεπτέα προκαταβολή με υποχρέωση επιστροφής του 50% για τους ιδιοκτήτες των σταθμών.
Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως «η αυτοδιοίκηση καλείται τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες να συμβάλει καθοριστικά στη στήριξη της κοινωνίας στη συνοχή και την αλληλεγγύη ιδιαίτερα απέναντι στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».
Ο υπουργός κάλεσε τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες «να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην εφαρμογή των μέτρων περιορισμού αξιοποιώντας στο έπακρο τις υπηρεσίες τους».
Μάλιστα, προανήγγειλε την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης τη Δευτέρα 16/11, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης διοικητικού προσωπικού για τους ελέγχους τήρησης των μέτρων του lockdown.
Τέλος, ο κ. Θεοδωρικάκος υπενθύμισε ότι δεν θα πληρώνουν δημοτικά τέλη οι επιχειρήσεις, τα γραφεία, οι εταιρείες και τα καταστήματα για το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά λόγω κορωνοϊού.
όπως είπε, την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί πρόσθετη ενίσχυση 60 εκατ. ευρώ στους δήμους και στις περιφέρειες για να αναπληρώσουν τις απώλειες των εσόδων τους.
Επίσης, επανέλαβε τα μέτρα που ισχύουν στο Δημόσιο, προσθέτοντας πως αντίστοιχα μέτρα ισχύουν και για τους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα με βάση τις ρυθμίσεις που έχει ήδη προβλέψει το υπουργείο Εργασίας.
Αναφορικά με τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που έχουν αυτοπρόσωπη φυσική παρουσία σε υπηρεσίες που συναλλάσσονται με το κοινό, σημείωσε πως οφείλουν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πολίτες αυστηρά κατόπιν ραντεβού, επανέλαβε ότι τα ωράρια εργασίας στο Δημόσιο είναι τρία, καθώς και τη δυνατότητα για περαιτέρω τροποποιήσεις αφού οι υπηρεσίες ενημερώσουν σχετικά το κοινό.
Κικίλιας: Σταδιακά η άρση των μέτρων
«Έχουμε φτάσει σήμερα τα 1.162 κρεβάτια ΜΕΘ σε όλη τη χώρα.
Από αυτά, τα 609 είναι ΜΕΘ για non Covid περιστατικά και 553 για COVID περιστατικά», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας.
Όπως ο ίδιος ανέφερε σε συνέντευξή του στο MEGA «το υπουργείο Υγείας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ αντέδρασαν γρήγορα, εφάρμοσαν το σχεδιασμό τους, δημιούργησαν παραπάνω κλίνες ΜΕΘ».
Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι θα υπάρχουν και μετακινήσεις ασθενών, αναφέροντας ότι η καινούργια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Χαλκίδας που έχει 6 κλίνες ΜΕΘ-COVID, νοσηλεύει 2 ασθενείς από την Καρδίτσα.
Όπως είπε, μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες κάνουν αεροδιακομιδές από τη μια χώρα στην άλλη για να υποστηρίξουν τα συστήματά τους.
«Η διασπορά του ιού βρίσκεται στην κοινότητα, άρα πρόκειται για ένα θέμα Δημόσιας Υγείας.
Αν υποθέσουμε ότι μπορούσαμε να δημιουργήσουμε και 15.000 ΜΕΘ, αν συνεχίσει να διασπείρεται ο ιός με γεωμετρική άνοδο στην κοινότητα, δηλαδή στους πολίτες, στην κοινωνία, δεν θα ήταν αρκετές.
Γι’ αυτό πήραμε αυτά τα μέτρα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Επανέλαβε ότι «όσο πιο καλά, σωστά, γρήγορα εφαρμόσουμε τα μέτρα, τόσο μειώνεται η χρονική διάρκεια των περιορισμών.
Όσο δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα – και κάποιοι δυστυχώς το κάνουν εις βάρος κάποιων άλλων – προφανώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν μαζεύονται στη μονάδα του χρόνου και άρα είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα».
"Σήμερα στη Θεσσαλονίκη τα εξιτήρια είναι κάτι παραπάνω από τα εισιτήρια", ανέφερε ο κ. Κικίλιας.
«Δηλαδή, οι συμπολίτες μας της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας που χρειάζονται κλίνη COVID και μπαίνουν στα Νοσοκομεία, είναι λιγότεροι από αυτούς οι οποίοι παίρνουν εξιτήριο και βγαίνουν.
Αυτό είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο νέο», πρόσθεσε.
«Πρέπει όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα.
Το λέω και το λέμε από το καλοκαίρι.
Υγιεινή των χεριών, μάσκα, αποστάσεις, προστασία για όλους, λίγο ακόμα. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε», υπογράμμισε.
Ακόμη, σημείωσε ότι η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας.
Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, «εάν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500, τότε ναι, σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία και να κάνουμε στοιχειωδώς, όσο πιο φυσιολογικά γίνεται Χριστούγεννα».
Κέλλης (Καθηγητής ΜΙΤ): Αν φοράγαμε τις μάσκες δεν θα υπήρχε lockdown
«Σίγουρα αν φοράγαμε τις μάσκες μας, αυτή τη στιγμή δεν θα υπήρχε lockdown», τόνισε ο καθηγητής Πληροφορικής στον τομέα της γονιδιωματικής και μοριακής ιατρικής στο ΜΙΤ, Μανώλης Κέλλης.
«Η μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εμβόλιο κατά κάποιο τρόπο, γιατί αν κάποιος κολλήσει μικρή δόση κορωνοϊού θα έχει μεγαλύτερη πιθανότητα ο οργανισμός του να τον καταπολεμήσει.
Και για αυτό αν στη συνέχεια ξανακολλήσει μεγαλύτερη δόση, ο οργανισμός θα είναι έτοιμος να καταπολεμήσει τον ιό.
Οπότε δεν μειώνει μόνο την μετάδοση, αλλά και την ποσότητα του ιικού φορτίου», ανέφερε ο Μανώλης Κέλλης, επισημαίνοντας ότι η χρήση της μάσκας θα καθορίσει αν θα υπάρξει και επόμενο lockdown τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.
Ο κ. Κέλλης στη συνέντευξη στο Πρακτορείο Fm αναφέρθηκε στους λόγους που πρέπει να φοράμε μάσκα.
Όπως εξήγησε, «ο πρώτος είναι ότι μειώνει το ιικό φορτίο.
Αλλά ακόμη κι αν διαπεράσει αυτό το ιικο φορτίο τη μάσκα και κάποιος προσβληθεί, η ασθένεια θα είναι λιγότερο οδυνηρή.
Γιατί όλα εξαρτώνται από το πόσο μόρια του ιού θα εισέλθουν στον οργανισμό κάποιου».
«Νομίζω ότι αυτό που πρέπει όλοι να κάνουμε είναι να φοράμε τις μάσκες γιατί αν δεν τις φοράμε, τότε ξανακλεινόμαστε μέσα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως θεωρώ ότι «αυτό που κάνουν οι αρχές αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι πολύ σωστό, καθώς έχουν αυξηθεί σημαντικά και τα κρούσματα, αλλά και οι θάνατοι.
Αν οι θάνατοι δεν είχαν αυξηθεί, ενδεχομένως να μην χρειαζόταν να κλείσουμε.
Και σίγουρα αν φοράγαμε τις μάσκες μας, αυτή τη στιγμή δεν θα υπήρχε lockdown». Κατά τον ίδιο, «το μήνυμα λοιπόν είναι: Μείνετε σπίτι και φορέστε μάσκες, όταν βγούμε από το lockdown.
Ακούτε τις Αρχές.
Ακούτε τους επιστήμονες.
Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί στην Ελλάδα που έχουμε μία κυβέρνηση η οποία δουλεύει με τους επιστήμονες.
Αντιδρά γρήγορα και με στιβαρότητα.
Εμείς ως πολίτες πρέπει να της συμπαρασταθούμε όσο περισσότερο μπορούμε».
Μάλιστα, εκτιμά ότι «στην Ελλάδα όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα τηρηθούν τα μέτρα.
Αν αυτό επιτευχθεί, τότε σε δύο, δυόμιση εβδομάδες θα έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα.
Ίσως και να μηδενιστούν τα κρούσματα».
Ερωτηθείς για το αν θα μπαινοβγαίνουμε σε lockdown, απάντησε «αναλόγως πώς θα χρησιμοποιήσουμε τις μάσκες.
Αν μειώσουμε τη μετάδοση, μπορεί να είναι το τελευταίο, πριν έρθει το εμβόλιο.
Αν βγαίνοντας από το τωρινό lockdown, δεν φορέσουμε μάσκες, τότε φοβάμαι ότι θα υπάρξει και άλλο, ίσως τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο».
Ο κ. Κέλλης μίλησε για το πειραματικό εμβόλιο της Pfizer, καθώς επίσης και για τα υπόλοιπα εμβόλια που βρίσκονται σε τελικά στάδια δοκιμών, και για τα οποία αναμένονται αποτελέσματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Όπως αναφέρει, «τα νέα είναι πολύ θετικά και ολόκληρος ο πλανήτης έχει βασίσει τις ελπίδες του σ' αυτό το εμβόλιο.
Πρόκειται για μία νέα τεχνολογία που δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί, και για πρώτη φορά ξέρουμε ότι όντως μπορεί να λειτουργήσει.
Υπάρχουν όμως ζητήματα όπως το θέμα συντήρησης στους -80 βαθμούς, κάτι που δεν είναι εφικτό ούτε στα φαρμακεία ούτε στις κλινικές.
Αυτό το εμβόλιο μπορεί να μείνει εκτός ψυγείου μόνο για πέντε λεπτά.
Οπότε θα υπάρξει μία κάποια δυσκολία στη διανομή του.
Για το πώς θα βρούμε αυτά τα ψυγεία, πρώτον.
Είναι ειδικά ψυγεία που πρέπει να τα παραγγείλουν τα κράτη από ειδικές εταιρείες. Και ίσως πρέπει να κατασκευαστούν αυτά τα ψυγεία.
Ωστόσο, το κόστος θα είναι πολύ μικρότερο απ' όλα τα άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί στην πανδημία.
Επίσης, ένα άλλο ζήτημα είναι ότι χρειάζονται δύο δόσεις με απόσταση ενός μήνα η μία από την άλλη.
Και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην υπάρξει συμμόρφωση των πολιτών, αλλά και λογιστικά για το ίδιο το νοσοκομείο ή το κέντρο εμβολιασμού να προκύψουν κάποια ζητήματα».
Πρόσθεσε ότι «η Μoderna, η οποία βασίζεται στην ίδια τεχνολογία με την Pfizer, περιμένει τα αποτελέσματα της μέσα στις επόμενες εβδομάδες, και ίσως είναι η επόμενη που θα κάνει ανακοινώσεις.
Η Johnson&Johnson έχει ένα εμβόλιο το οποίο θα χρειάζεται μία δόση.
Είχαν σταματήσει οι δοκιμές στις 12 Οκτωβρίου, γιατί υπήρχε πρόβλημα με έναν εθελοντή, αλλά 11 μέρες αργότερα συνεχίστηκαν και μέχρι το τέλος της χρονιάς περιμένουμε αποτελέσματα.
Όπως, επίσης, και από τη Novavax, αλλά και την AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που φαίνεται ότι πηγαίνουν πολύ καλά οι μελέτες».
Σύμφωνα με τον καθηγητή ΜΙΤ, «η Ευρώπη έχει ήδη αγοράσει πάρα πολλές δόσεις και φρονώ ότι θα πρέπει να διανείμει τα εμβόλια αρχικά στις χώρες που το χρειάζονται περισσότερο.
Και η Ελλάδα προφανώς θα είναι μέσα σ' αυτές.
Στα χέρια μας βλέπω μετά από κάποιους μήνες να φτάνουν τα εμβόλια, κοντά στον Απρίλη.
Δεν θα εμβολιαστούμε αύριο».
Τι προβλέπεται για την εργασία
Όσον αφορά την τηλεργασία, κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.
Επιπλέον συστήνεται στους τηλεοπτικούς σταθμούς να προσαρμοστούν στα συγκεκριμένα κριτήρια, μειώνοντας στον απολύτως απαραίτητο αριθμό τους παρουσιαστές εκπομπών και τους προσκεκλημένους που βρίσκονται στο στούντιο.
Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, η οποία εκδίδεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη.
Αν για οποιονδήποτε λόγο είτε επειδή υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν μπορεί να εξασφαλιστεί τότε μπορεί να ισχύσει και η βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr.
Για τα νομικά πρόσωπα η βεβαίωση παρέχεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό τους, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επιχειρηματίες από τους ίδιους.
Επιτρέπονται delivery, take away
Παράλληλα κατά τις ώρες 21.00 - 05.00, επιτρέπονται τόσο οι υπηρεσίες παράδοσης κατ' οίκον (delivery) όπως και η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away).
Σχετικά με την παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) τονίζεται ότι ναι μεν συνεχίζεται μετά τις 21.00 και καθ' όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελή λόγο μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές.
Τι επιτρέπεται με κυνήγι, ψάρεμα και άθληση
Σημειώνεται ότι το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται.
Επίσης, η ατομική άθληση δεν αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων, αλλά αυστηρά και μόνο την ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα, ενώ έχει απευθυνθεί σύσταση η άσκηση να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.
Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις επιτρέπονται για μετάβαση από και προς την εργασία ή συνοδεύοντας το παιδί στο σχολείο, αλλά και για λόγους έκτακτης ανάγκης.
Σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, περίπτερα
Τα σούπερ μάρκετ θα κλείνουν στις 20:30 από τη Δευτέρα, ενώ την Κυριακή 15 Νοεμβρίου δεν θα ανοίξουν.
Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπ.Ανάπτυξης προβλέπεται ότι:
- Τα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), τα φαρμακεία και τα συνεργεία αυτοκινήτων θα λειτουργούν έως τις 20.30.
- Ειδικά, για τις υπεραγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ) και τα μίνι μάρκετ διευκρινίζεται ότι μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες delivery και μετά τις 20.30 και έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα.
- Τα περίπτερα μπορούν να λειτουργούν καθ' όλο το 24ωρο.
Τι λειτουργεί
Των μέτρων της απαγόρευσης εξαιρούνται και θα λειτουργούν:
- Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, κλπ) παραμένουν ανοιχτά
Την Κυριακή 15/11 μπορούν να λειτουργήσουν από τις 09:00 έως 17:00.
- Καθαριστήρια
- Περίπτερα (24ώρο)
- Φαρμακεία
- Πρατήρια καυσίμων, με εφικτή τη διανομή πετρελαίου θέρμανσης κατ’ οίκον
- Υπηρεσίες υγείας, κτηνιατρικών υπηρεσιών
- Ξενοδοχεία, στα οποία, ωστόσο, δίνεται δυνατότητα αναστολής
- Pet shops
- Καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης, που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.
- Καταστήματα πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.
- Ακόμη, επιτρέπονται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), ενώ
- Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ΄ οδόν εξυπηρέτησης (drive through) επιτρέπονται μόνον στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην ΚΥΑ, δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να βγει από το σπίτι μόνο για να παραλάβει έτοιμο φαγητό.
Κλειστή, ωστόσο, παραμένει συνολικά η εστίαση.
- Λαϊκές αγορές, με τη συμμετοχή του 50% των δραστηριοποιούμενων και απόσταση πάγκων 5 μέτρων.
Tο βράδυ, η κυκλοφορία επιτρέπεται μόνο για:
1) εργασία,
2) για έκτακτη ανάγκη και
3) για βόλτα κατοικιδίου.
Για τον εργαζόμενο, επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο με έγγραφο από την Εργάνη, είτε με βεβαίωση κυκλοφορίας από επιχείρηση.
Ειδικότερα, η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, η οποία εκδίδεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη.
Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο είτε επειδή υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν μπορεί να εξασφαλιστεί, τότε μπορεί να ισχύσει και η βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr.
Για τα νομικά πρόσωπα η βεβαίωση παρέχεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό τους, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επιχειρηματίες από τους ίδιους.
Σημειώνεται ότι τα σχετικά έντυπα και αναλυτικές οδηγίες είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr.
Αεροπορικές μετακινήσεις
Όσοι θέλουν να εισέρχονται στη χώρα, αυτό θα γίνεται μόνο με αρνητικό τεστ PCR.
Ειδικότερα, οι επιβάτες των πτήσεων εξωτερικού, όπως και όσοι εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα, πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ PCR που να έχει διεξαχθεί μέχρι 72 ώρες πριν.
Σημειώνεται ότι υπάρχει μια μεταβατική περίοδος και τα παραπάνω μέτρα ξεκινούν να εφαρμόζονται από την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου.
Επίσης, υποχρεωτική παραμένει η συμπλήρωση της φόρμας PLF και η επίδειξη του QR code για όλους όσους έρχονται από το εξωτερικό.
Από την Τρίτη 10 Νοεμβρίου όλοι οι Έλληνες που ταξιδεύουν προς χώρες του εξωτερικού θα πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα PLF στη σελίδα travel.gov.gr., ένα 24ωρο πριν το ταξίδι.
Στη φόρμα περιλαμβάνονται τα στοιχεία προέλευσης του ταξιδιώτη, τα στοιχεία διαμονής στη χώρα προορισμού καθώς και τα στοιχεία των μελών της οικογένειας που ταξιδεύουν μαζί.
Μια φόρμα ανά οικογένεια είναι αρκετή.
Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό της χώρας, η αεροπορική μετακίνηση επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία, επανένωση οικογενειών, επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας.
Για τη επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας απαιτείται αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας Ε1 ή Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται από τον ιστό τόπο www.aade.gr.
Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, με εξαίρεση τους παραπάνω 4 λόγους.
Στο μεταξύ, στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια όλων των αεροπορικών πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μη ιατρική μάσκα προστασίας.
Επίσης, οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή προς αποφυγή συνωστισμού.
Μεταφορές
Όσον αφορά τις μεταφορές/ μετακινήσεις παραμένει η πληρότητα στο 65% για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ για τα ταξί και τα ΙΧ επιτρέπεται 1 επιβάτης.
Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εάν η μεταφορά εκτελείται για λόγους υγείας και για για ιατρικούς λόγους.
Ο περιορισμός δεν ισχύει και στην περίπτωση γονέων με ανήλικα τέκνα.
Για τους μαθητές που εξυπηρετούνται με ταξί σε μη αστικές περιοχές, για την μετάβαση τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και 4 άτομα (με την χρήση μάσκας) με δήλωση από τον Διευθυντή του σχολείου.
Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών στις ίδιες περιοχές.
Αναλυτικά, προβλέπεται ότι:
- Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση, με μέγιστη πληρότητα 65%.
- Επιτρέπεται μέχρι ένας επιβάτης πλέον του οδηγού σε ταξί και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης.
- Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.
- Επιτρέπονται μέχρι δύο άτομα πλέον του οδηγού στα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα.
- Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.
- Εφόσον πρόκειται για μαθητές σε μη αστικές περιοχές, που χρησιμοποιούν ταξί για τη μετάβαση τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και τέσσερα άτομα, με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του διευθυντή του σχολείου.
- Η ίδια δυνατότητα παρέχεται, με την προσκόμιση αντίστοιχης βεβαίωσης, και για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών σε μη αστικές περιοχές, που εξυπηρετούνται είτε με ταξί είτε με όχημα ενός εκ των εκπαιδευτικών.
- Στα ΙΧ η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική εάν επιβαίνει σε αυτό μόνο ο οδηγός, εάν οι επιβαίνοντες είναι σύζυγοι ή συμβιούντες, καθώς και εάν είναι συγγενείς α’ και β’ βαθμού.
- Η λειτουργία επιβατηγών υπηρεσιακών οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προσωπικού από και προς την εργασία επιτρέπεται μόνο με επίδειξη βεβαίωσης του εργοδότη και σχετικού δελτίου κίνησης, από το οποίο προκύπτει η διαδρομή του οχήματος, και υπό την προϋπόθεση της κάλυψης κατ’ ανώτατο όριο του 50% των διαθέσιμων θέσεων επιβατών.
- Σε περίπτωση, που επιβάτης δεν φέρει μάσκα, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στο μέσο μεταφοράς.
- Για τη μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων, που αφορούν σε επιβατηγά δημοσίας χρήσεως, λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών, τουριστικά λεωφορεία και ειδικά τουριστικά λεωφορεία περιήγησης πόλεων ανοικτού ή κλειστού τύπου, λεωφορεία ιδιωτικής χρήση, λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, καθώς και λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ στον οδηγό του οχήματος ή/και στους επιβάτες κατά περίπτωση.
www.bankingnews.gr
Παρά το lockdown και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, οι νεκροί, οι διασωληνωμένοι αλλά και τα κρούσματα αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.
Μέσα σε λιγότερες από ώρες, καταγράφηκαν επιπλέον 40 νεκροί (συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 1.075), μεταξύ των οποίων και ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης, ο οποίος κατέληξε από τις επιπλοκές του κορωνοϊού τα ξημερώματα της Κυριακής 15 Νοεμβρίου 2020.
Μεγάλη είναι η ανησυχία για τον αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ που αυξάνεται και σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.
Κατέληξε ο μητροπολίτης Λαγκαδά
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Λαγκαδά κατέληξε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης και είχε υποκείμενα νοσήματα.
Ήταν από τους ιεράρχες που είχαν πάρει μέρος στη Δοξολογία του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, στις 26 Οκτωβρίου.
Μετά τη Δοξολογία που είχε ξεσηκωθεί σάλος από το γεγονός ότι οι περισσότεροι ιεράρχες είχαν εμφανισθεί χωρίς μάσκα και χωρίς να τηρούν τις αναγκαίες αποστάσεις, είχε γίνει γνωστό ότι νόσησε από κορωνοϊο ο Μητροπολίτης Ιερισσού Θεόκλητος.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κατά κόσμον Ιωάννης Τασσιάς, είχε εμφανιστεί θετικός στον κορωνοϊό και νοσηλευόταν από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, σε κλινική Covid-19, στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.
«Από την πρώτη στιγμή, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια και στάθηκε στο πλευρό του Μητροπολίτη, κάνοντας ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για τη βελτίωση της υγείας του.
Η κατάστασή του επιδεινώθηκε, εμφάνισε λοίμωξη του αναπνευστικού Covid-19 και σήμερα το πρωί (06:36) κατέληξε από καρδιοαναπνευστική ανακοπή. Ο μακαριστός Μητροπολίτης έπασχε από υποκείμενα νοσήματα» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του νοσοκομείου.
Χαρδαλιάς: Οι 2 λόγοι που μας οδήγησαν σε δεύτερο lockdown - Τα Χριστούγεννα θα είναι σίγουρα διαφορετικά
Στους λόγους που ανάγκασαν την κυβέρνηση να επιβάλει νέο lockdown για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
«Σε γενικές γραμμές δύο ήταν οι συνθήκες που επέτρεψαν αυτή τη δυσμενή και ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη.
Η χαλάρωση που παρατηρήθηκε στην τήρηση των μέτρων, σε συνδυασμό με τη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας και της συνεπακόλουθης διαφοροποίησης της κοινωνικής συμπεριφοράς, του μεγαλύτερου συγχρωτισμού δηλαδή σε κλειστούς χώρους» επεσήμανε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία».
Ο κ. Χαρδαλιάς συνέχισε λέγοντας «οι βορειότερες περιοχές της χώρας προφανώς επηρεάστηκαν πρώτες και το τελευταίο διάστημα βλέπαμε μια έντονη αυξητική τάση να διαμορφώνεται, με τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες να μπαίνουν πρώτες σε πολύ αυστηρό καθεστώς.
Την τελευταία εβδομάδα, όμως, πριν από την απόφαση της κυβέρνησης για την εφαρμογή του γενικού απαγορευτικού, η αναπαραγωγή του ιού εμφάνισε μια εκρηκτική αύξηση σε όλη σχεδόν τη χώρα – εξ ου και οδηγηθήκαμε στην απόφαση για νέο lockdown».
Ερωτηθείς σχετικά με το εάν μπορεί να κάνει μια πρόβλεψη για το πώς θα πάμε προς τα Χριστούγεννα και για το εάν θα εφαρμοστεί ένα lockdown – φυσαρμόνικα, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε ότι «ξέρουμε από την πρώτη φάση της πανδημίας ότι το lockdown αποδίδει γρήγορα.
Είναι το πιο δραστικό μέτρο και γι’ αυτό το πιο αποτελεσματικό.
Τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι σίγουρα διαφορετικά, αλλά με πιστή εφαρμογή των μέτρων μπορούμε να τα γιορτάσουμε πιο περιορισμένα, με λιγότερες συναναστροφές, αλλά το κυριότερο να παραμείνουμε όλοι υγιείς».
Περισότεροι από 1.000 οι νεκροί από κορωνοϊό
Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, το Σάββατο 14/11 μέχρι τις 15:00 είχαν καταλήξει ακόμη 38 άνθρωποι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα στους 1.035.
Άλλα 2.835 νέα κρούσματα ανακοίνωσε το Σάββατο 14/11 ο ΕΟΔΥ, αριθμός ελαφρά μειωμένος σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.
Ωστόσο, αύξηση με νέο αρνητικό ρεκόρ καταγράφηκε στους διασωληνωμένους, καθώς από 336 που ήταν την Παρασκευή , ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ με Cocid-19 ανήλθε στους 366.
Παράλληλα, καταγράφηκαν άλλοι 38 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των απωλειών στους 1.035.
Ακόμη 2.835 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε το Σάββατο 14/11 ο ΕΟΔΥ.
Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα είναι 72.510, εκ των οποίων το 54.0% άνδρες.
Τα 4.622 (6.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 18.812 (25.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 366 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, των οποίων η διάμεση ηλικία είναι τα 64 έτη.
Οι 112 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 80.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 370 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 38 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.035 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 416 (40.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Συνεχίζεται η εκθετική αύξηση εισαγωγών σε κλίνες COVID αλλά και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου οι νοσηλευόμενοι έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες 10 ημέρες με αποτέλεσμα τη συνεχή πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.
Περιοχές όπως η Λάρισα, η Μαγνησία, η Πέλλα και η Πιερία, παρουσιάζουν -αναλογικά με τον πληθυσμό τους- πολύ υψηλά ιικά φορτία, ενώ σχεδόν ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο «κόκκινο» και συνίσταται η μέγιστη δυνατή προσπάθεια και προσοχή, για την αποφυγή ακόμη χειρότερων καταστάσεων.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών του ΕΟΔΥ και με βάση κάποια μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποίησαν, φαίνεται ότι μια μέση μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού κατά 35% λόγω του lockdown και εφόσον τηρούνται τα μέτρα από όλους, θα αποδώσει.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων, παρά τα μέτρα που έχουν παρθεί, ενώ όπως ανέφερε η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου στην τελευταία ενημέρωση (13/11), μέσα στις επόμενες 7-10 μέρες αναμένεται μείωση των νέων εισαγωγών στο Νοσοκομείο και πιθανολογείται ότι μέσα στις επόμενες μία με δυο εβδομάδες αργότερα, να δούμε και μείωση των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους.
Ωστόσο, κατά την ίδια, στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται μία σχετική σταθεροποίηση, αφού υπάρχει μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων.
Με δεδομένη την ασφυκτική πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη, η σταθεροποίηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων εκτιμάται ως ένα πολύ ικανοποιητικό στοιχείο, για την αποσυμφόρηση της κατάστασης τα επόμενα 24ωρα.
Πάντως, η ανακοίνωση των 2.835 νέων κρουσμάτων στις 14/11, με το κύριο βάρος σε επίπεδο αριθμών να αφορά τη Θεσσαλονίκη και την Αττική, δείχνει ότι η διασπορά του κορωνοϊού είναι μεγάλη και όπως επεσήμαναν οι ειδικοί, αφορά ολόκληρη τη χώρα, ακόμα και περιοχές που μέχρι πρότινος ήταν εκτός της «επικίνδυνης» λίστας.
Σημειώνεται ότι από τις 21:00 το βράδυ της Παρασκευής 13/11 ισχύει πλέον και η απαγόρευση μετακίνησης μέχρι τις 05:00 το πρωί, ενώ από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020, και για δύο εβδομάδες, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Κεραμέως (υπ. Παιδείας): Αναστέλεται και η λειτουργία όλων των σχολείων και παιδικών σταθμών
Την αναστολή της λειτουργία των Δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Από 16 Νοεμβρίου και για δύο βδομάδες αναστέλλεται η δια ζώσης διδασκαλία σε όλα τα σχολεία εκτός των ειδικών σχολείων.
Από το πρωί της Δευτέρας ξεκινά την προβολή εκπαιδευτικών προγραμμάτων από την ΕΡΤ 2
Κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30 λεπτών και θα ξεκινά η τηλεκπαίδευση από τις 14.00 ως τις 17.00 και είναι υποχρεωτική.
Όπως τόνισε η Κεραμέως «από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και για δύο εβδομάδες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα.
Ανοιχτές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων", ανέφερε η Κεραμέως.
Η απόφαση βασίστηκε στο ότι υπάρχει κινητικότητα πληθυσμού, σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια.
"Η μείωση της κυκλοφορίας μπορεί να φέρει μείωση κρουσμάτων. Ηταν το τελευταίο που θέλαμε να κλείσει", είπε χαρακτηριστικά.
Η υπουργός παιδείας πρόσθεσε οτι η τηλεκπαίδευση ξεκινά από την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου.
Στις πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης δεν θα υπάρξει χρέωση δεδομένων.
Νωρίτερα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέτσος είχε κάνει γνωστό ότι υπέρ του κλεισίματος των σχολείων σε όλη την Ελλάδα τάχθηκαν οι 15 εκ των 24 ειδικών που συνεδρίασαν με αυτό το αντικείμενο χθες.
Οι υπόλοιποι 8 είχαν υποστηρίξει την αναστολή λειτουργίας στα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας και των υπολοίπων βεβαρυμμένων περιοχών.
Θεοδωρικάκος: Τι ισχύει για γονείς και προσωπικό ΟΤΑ μετά το κλείσιμο των σχολείων
Το κλείσιμο για 2 εβδομάδες των δημοτικών και των νηπιαγωγείων , αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 16/11, συμπαρασύρει και τους δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, ανέφερε πως για τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά στους σταθμούς αυτούς, στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία θα ισχύσουν οι διευκολύνσεις της πρώτης καραντίνας, που σημαίνει μειωμένο ωράριο κατά 25% ή εναλλακτικό ωράριο κατόπιν συνεννόησης με την υπηρεσία ή χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού.
Ακόμη, το προσωπικό των δημοτικών παιδικών σταθμών, οι καθαρίστριες των σχολείων αλλά και οι υπάλληλοι σε άλλα νομικά πρόσωπα των δήμων που παραμένουν κλειστά, θα αξιοποιηθεί από τους δήμους σε άλλες κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες, ιδίως στο «Βοήθεια στο Σπίτι».
Επιπλέον, οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί εντάσσονται στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, δηλαδή παρέχεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ, ανάλογη των ημερών που μένουν κλειστοί οι σταθμοί και συμμετοχή στην επιστρεπτέα προκαταβολή με υποχρέωση επιστροφής του 50% για τους ιδιοκτήτες των σταθμών.
Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως «η αυτοδιοίκηση καλείται τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες να συμβάλει καθοριστικά στη στήριξη της κοινωνίας στη συνοχή και την αλληλεγγύη ιδιαίτερα απέναντι στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».
Ο υπουργός κάλεσε τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες «να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην εφαρμογή των μέτρων περιορισμού αξιοποιώντας στο έπακρο τις υπηρεσίες τους».
Μάλιστα, προανήγγειλε την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης τη Δευτέρα 16/11, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης διοικητικού προσωπικού για τους ελέγχους τήρησης των μέτρων του lockdown.
Τέλος, ο κ. Θεοδωρικάκος υπενθύμισε ότι δεν θα πληρώνουν δημοτικά τέλη οι επιχειρήσεις, τα γραφεία, οι εταιρείες και τα καταστήματα για το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά λόγω κορωνοϊού.
όπως είπε, την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί πρόσθετη ενίσχυση 60 εκατ. ευρώ στους δήμους και στις περιφέρειες για να αναπληρώσουν τις απώλειες των εσόδων τους.
Επίσης, επανέλαβε τα μέτρα που ισχύουν στο Δημόσιο, προσθέτοντας πως αντίστοιχα μέτρα ισχύουν και για τους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα με βάση τις ρυθμίσεις που έχει ήδη προβλέψει το υπουργείο Εργασίας.
Αναφορικά με τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που έχουν αυτοπρόσωπη φυσική παρουσία σε υπηρεσίες που συναλλάσσονται με το κοινό, σημείωσε πως οφείλουν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πολίτες αυστηρά κατόπιν ραντεβού, επανέλαβε ότι τα ωράρια εργασίας στο Δημόσιο είναι τρία, καθώς και τη δυνατότητα για περαιτέρω τροποποιήσεις αφού οι υπηρεσίες ενημερώσουν σχετικά το κοινό.
Κικίλιας: Σταδιακά η άρση των μέτρων
«Έχουμε φτάσει σήμερα τα 1.162 κρεβάτια ΜΕΘ σε όλη τη χώρα.
Από αυτά, τα 609 είναι ΜΕΘ για non Covid περιστατικά και 553 για COVID περιστατικά», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας.
Όπως ο ίδιος ανέφερε σε συνέντευξή του στο MEGA «το υπουργείο Υγείας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ αντέδρασαν γρήγορα, εφάρμοσαν το σχεδιασμό τους, δημιούργησαν παραπάνω κλίνες ΜΕΘ».
Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι θα υπάρχουν και μετακινήσεις ασθενών, αναφέροντας ότι η καινούργια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Χαλκίδας που έχει 6 κλίνες ΜΕΘ-COVID, νοσηλεύει 2 ασθενείς από την Καρδίτσα.
Όπως είπε, μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες κάνουν αεροδιακομιδές από τη μια χώρα στην άλλη για να υποστηρίξουν τα συστήματά τους.
«Η διασπορά του ιού βρίσκεται στην κοινότητα, άρα πρόκειται για ένα θέμα Δημόσιας Υγείας.
Αν υποθέσουμε ότι μπορούσαμε να δημιουργήσουμε και 15.000 ΜΕΘ, αν συνεχίσει να διασπείρεται ο ιός με γεωμετρική άνοδο στην κοινότητα, δηλαδή στους πολίτες, στην κοινωνία, δεν θα ήταν αρκετές.
Γι’ αυτό πήραμε αυτά τα μέτρα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Επανέλαβε ότι «όσο πιο καλά, σωστά, γρήγορα εφαρμόσουμε τα μέτρα, τόσο μειώνεται η χρονική διάρκεια των περιορισμών.
Όσο δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα – και κάποιοι δυστυχώς το κάνουν εις βάρος κάποιων άλλων – προφανώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν μαζεύονται στη μονάδα του χρόνου και άρα είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα».
"Σήμερα στη Θεσσαλονίκη τα εξιτήρια είναι κάτι παραπάνω από τα εισιτήρια", ανέφερε ο κ. Κικίλιας.
«Δηλαδή, οι συμπολίτες μας της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας που χρειάζονται κλίνη COVID και μπαίνουν στα Νοσοκομεία, είναι λιγότεροι από αυτούς οι οποίοι παίρνουν εξιτήριο και βγαίνουν.
Αυτό είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο νέο», πρόσθεσε.
«Πρέπει όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα.
Το λέω και το λέμε από το καλοκαίρι.
Υγιεινή των χεριών, μάσκα, αποστάσεις, προστασία για όλους, λίγο ακόμα. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε», υπογράμμισε.
Ακόμη, σημείωσε ότι η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας.
Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, «εάν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500, τότε ναι, σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία και να κάνουμε στοιχειωδώς, όσο πιο φυσιολογικά γίνεται Χριστούγεννα».
Κέλλης (Καθηγητής ΜΙΤ): Αν φοράγαμε τις μάσκες δεν θα υπήρχε lockdown
«Σίγουρα αν φοράγαμε τις μάσκες μας, αυτή τη στιγμή δεν θα υπήρχε lockdown», τόνισε ο καθηγητής Πληροφορικής στον τομέα της γονιδιωματικής και μοριακής ιατρικής στο ΜΙΤ, Μανώλης Κέλλης.
«Η μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εμβόλιο κατά κάποιο τρόπο, γιατί αν κάποιος κολλήσει μικρή δόση κορωνοϊού θα έχει μεγαλύτερη πιθανότητα ο οργανισμός του να τον καταπολεμήσει.
Και για αυτό αν στη συνέχεια ξανακολλήσει μεγαλύτερη δόση, ο οργανισμός θα είναι έτοιμος να καταπολεμήσει τον ιό.
Οπότε δεν μειώνει μόνο την μετάδοση, αλλά και την ποσότητα του ιικού φορτίου», ανέφερε ο Μανώλης Κέλλης, επισημαίνοντας ότι η χρήση της μάσκας θα καθορίσει αν θα υπάρξει και επόμενο lockdown τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.
Ο κ. Κέλλης στη συνέντευξη στο Πρακτορείο Fm αναφέρθηκε στους λόγους που πρέπει να φοράμε μάσκα.
Όπως εξήγησε, «ο πρώτος είναι ότι μειώνει το ιικό φορτίο.
Αλλά ακόμη κι αν διαπεράσει αυτό το ιικο φορτίο τη μάσκα και κάποιος προσβληθεί, η ασθένεια θα είναι λιγότερο οδυνηρή.
Γιατί όλα εξαρτώνται από το πόσο μόρια του ιού θα εισέλθουν στον οργανισμό κάποιου».
«Νομίζω ότι αυτό που πρέπει όλοι να κάνουμε είναι να φοράμε τις μάσκες γιατί αν δεν τις φοράμε, τότε ξανακλεινόμαστε μέσα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως θεωρώ ότι «αυτό που κάνουν οι αρχές αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι πολύ σωστό, καθώς έχουν αυξηθεί σημαντικά και τα κρούσματα, αλλά και οι θάνατοι.
Αν οι θάνατοι δεν είχαν αυξηθεί, ενδεχομένως να μην χρειαζόταν να κλείσουμε.
Και σίγουρα αν φοράγαμε τις μάσκες μας, αυτή τη στιγμή δεν θα υπήρχε lockdown». Κατά τον ίδιο, «το μήνυμα λοιπόν είναι: Μείνετε σπίτι και φορέστε μάσκες, όταν βγούμε από το lockdown.
Ακούτε τις Αρχές.
Ακούτε τους επιστήμονες.
Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί στην Ελλάδα που έχουμε μία κυβέρνηση η οποία δουλεύει με τους επιστήμονες.
Αντιδρά γρήγορα και με στιβαρότητα.
Εμείς ως πολίτες πρέπει να της συμπαρασταθούμε όσο περισσότερο μπορούμε».
Μάλιστα, εκτιμά ότι «στην Ελλάδα όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα τηρηθούν τα μέτρα.
Αν αυτό επιτευχθεί, τότε σε δύο, δυόμιση εβδομάδες θα έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα.
Ίσως και να μηδενιστούν τα κρούσματα».
Ερωτηθείς για το αν θα μπαινοβγαίνουμε σε lockdown, απάντησε «αναλόγως πώς θα χρησιμοποιήσουμε τις μάσκες.
Αν μειώσουμε τη μετάδοση, μπορεί να είναι το τελευταίο, πριν έρθει το εμβόλιο.
Αν βγαίνοντας από το τωρινό lockdown, δεν φορέσουμε μάσκες, τότε φοβάμαι ότι θα υπάρξει και άλλο, ίσως τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο».
Ο κ. Κέλλης μίλησε για το πειραματικό εμβόλιο της Pfizer, καθώς επίσης και για τα υπόλοιπα εμβόλια που βρίσκονται σε τελικά στάδια δοκιμών, και για τα οποία αναμένονται αποτελέσματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Όπως αναφέρει, «τα νέα είναι πολύ θετικά και ολόκληρος ο πλανήτης έχει βασίσει τις ελπίδες του σ' αυτό το εμβόλιο.
Πρόκειται για μία νέα τεχνολογία που δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί, και για πρώτη φορά ξέρουμε ότι όντως μπορεί να λειτουργήσει.
Υπάρχουν όμως ζητήματα όπως το θέμα συντήρησης στους -80 βαθμούς, κάτι που δεν είναι εφικτό ούτε στα φαρμακεία ούτε στις κλινικές.
Αυτό το εμβόλιο μπορεί να μείνει εκτός ψυγείου μόνο για πέντε λεπτά.
Οπότε θα υπάρξει μία κάποια δυσκολία στη διανομή του.
Για το πώς θα βρούμε αυτά τα ψυγεία, πρώτον.
Είναι ειδικά ψυγεία που πρέπει να τα παραγγείλουν τα κράτη από ειδικές εταιρείες. Και ίσως πρέπει να κατασκευαστούν αυτά τα ψυγεία.
Ωστόσο, το κόστος θα είναι πολύ μικρότερο απ' όλα τα άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί στην πανδημία.
Επίσης, ένα άλλο ζήτημα είναι ότι χρειάζονται δύο δόσεις με απόσταση ενός μήνα η μία από την άλλη.
Και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην υπάρξει συμμόρφωση των πολιτών, αλλά και λογιστικά για το ίδιο το νοσοκομείο ή το κέντρο εμβολιασμού να προκύψουν κάποια ζητήματα».
Πρόσθεσε ότι «η Μoderna, η οποία βασίζεται στην ίδια τεχνολογία με την Pfizer, περιμένει τα αποτελέσματα της μέσα στις επόμενες εβδομάδες, και ίσως είναι η επόμενη που θα κάνει ανακοινώσεις.
Η Johnson&Johnson έχει ένα εμβόλιο το οποίο θα χρειάζεται μία δόση.
Είχαν σταματήσει οι δοκιμές στις 12 Οκτωβρίου, γιατί υπήρχε πρόβλημα με έναν εθελοντή, αλλά 11 μέρες αργότερα συνεχίστηκαν και μέχρι το τέλος της χρονιάς περιμένουμε αποτελέσματα.
Όπως, επίσης, και από τη Novavax, αλλά και την AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που φαίνεται ότι πηγαίνουν πολύ καλά οι μελέτες».
Σύμφωνα με τον καθηγητή ΜΙΤ, «η Ευρώπη έχει ήδη αγοράσει πάρα πολλές δόσεις και φρονώ ότι θα πρέπει να διανείμει τα εμβόλια αρχικά στις χώρες που το χρειάζονται περισσότερο.
Και η Ελλάδα προφανώς θα είναι μέσα σ' αυτές.
Στα χέρια μας βλέπω μετά από κάποιους μήνες να φτάνουν τα εμβόλια, κοντά στον Απρίλη.
Δεν θα εμβολιαστούμε αύριο».
Τι προβλέπεται για την εργασία
Όσον αφορά την τηλεργασία, κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.
Επιπλέον συστήνεται στους τηλεοπτικούς σταθμούς να προσαρμοστούν στα συγκεκριμένα κριτήρια, μειώνοντας στον απολύτως απαραίτητο αριθμό τους παρουσιαστές εκπομπών και τους προσκεκλημένους που βρίσκονται στο στούντιο.
Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, η οποία εκδίδεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη.
Αν για οποιονδήποτε λόγο είτε επειδή υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν μπορεί να εξασφαλιστεί τότε μπορεί να ισχύσει και η βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr.
Για τα νομικά πρόσωπα η βεβαίωση παρέχεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό τους, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επιχειρηματίες από τους ίδιους.
Επιτρέπονται delivery, take away
Παράλληλα κατά τις ώρες 21.00 - 05.00, επιτρέπονται τόσο οι υπηρεσίες παράδοσης κατ' οίκον (delivery) όπως και η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away).
Σχετικά με την παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) τονίζεται ότι ναι μεν συνεχίζεται μετά τις 21.00 και καθ' όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελή λόγο μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές.
Τι επιτρέπεται με κυνήγι, ψάρεμα και άθληση
Σημειώνεται ότι το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται.
Επίσης, η ατομική άθληση δεν αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων, αλλά αυστηρά και μόνο την ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα, ενώ έχει απευθυνθεί σύσταση η άσκηση να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.
Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις επιτρέπονται για μετάβαση από και προς την εργασία ή συνοδεύοντας το παιδί στο σχολείο, αλλά και για λόγους έκτακτης ανάγκης.
Σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, περίπτερα
Τα σούπερ μάρκετ θα κλείνουν στις 20:30 από τη Δευτέρα, ενώ την Κυριακή 15 Νοεμβρίου δεν θα ανοίξουν.
Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπ.Ανάπτυξης προβλέπεται ότι:
- Τα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), τα φαρμακεία και τα συνεργεία αυτοκινήτων θα λειτουργούν έως τις 20.30.
- Ειδικά, για τις υπεραγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ) και τα μίνι μάρκετ διευκρινίζεται ότι μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες delivery και μετά τις 20.30 και έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα.
- Τα περίπτερα μπορούν να λειτουργούν καθ' όλο το 24ωρο.
Τι λειτουργεί
Των μέτρων της απαγόρευσης εξαιρούνται και θα λειτουργούν:
- Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, κλπ) παραμένουν ανοιχτά
Την Κυριακή 15/11 μπορούν να λειτουργήσουν από τις 09:00 έως 17:00.
- Καθαριστήρια
- Περίπτερα (24ώρο)
- Φαρμακεία
- Πρατήρια καυσίμων, με εφικτή τη διανομή πετρελαίου θέρμανσης κατ’ οίκον
- Υπηρεσίες υγείας, κτηνιατρικών υπηρεσιών
- Ξενοδοχεία, στα οποία, ωστόσο, δίνεται δυνατότητα αναστολής
- Pet shops
- Καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης, που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.
- Καταστήματα πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.
- Ακόμη, επιτρέπονται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), ενώ
- Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ΄ οδόν εξυπηρέτησης (drive through) επιτρέπονται μόνον στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην ΚΥΑ, δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να βγει από το σπίτι μόνο για να παραλάβει έτοιμο φαγητό.
Κλειστή, ωστόσο, παραμένει συνολικά η εστίαση.
- Λαϊκές αγορές, με τη συμμετοχή του 50% των δραστηριοποιούμενων και απόσταση πάγκων 5 μέτρων.
Tο βράδυ, η κυκλοφορία επιτρέπεται μόνο για:
1) εργασία,
2) για έκτακτη ανάγκη και
3) για βόλτα κατοικιδίου.
Για τον εργαζόμενο, επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο με έγγραφο από την Εργάνη, είτε με βεβαίωση κυκλοφορίας από επιχείρηση.
Ειδικότερα, η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, η οποία εκδίδεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη.
Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο είτε επειδή υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν μπορεί να εξασφαλιστεί, τότε μπορεί να ισχύσει και η βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr.
Για τα νομικά πρόσωπα η βεβαίωση παρέχεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό τους, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επιχειρηματίες από τους ίδιους.
Σημειώνεται ότι τα σχετικά έντυπα και αναλυτικές οδηγίες είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr.
Αεροπορικές μετακινήσεις
Όσοι θέλουν να εισέρχονται στη χώρα, αυτό θα γίνεται μόνο με αρνητικό τεστ PCR.
Ειδικότερα, οι επιβάτες των πτήσεων εξωτερικού, όπως και όσοι εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα, πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ PCR που να έχει διεξαχθεί μέχρι 72 ώρες πριν.
Σημειώνεται ότι υπάρχει μια μεταβατική περίοδος και τα παραπάνω μέτρα ξεκινούν να εφαρμόζονται από την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου.
Επίσης, υποχρεωτική παραμένει η συμπλήρωση της φόρμας PLF και η επίδειξη του QR code για όλους όσους έρχονται από το εξωτερικό.
Από την Τρίτη 10 Νοεμβρίου όλοι οι Έλληνες που ταξιδεύουν προς χώρες του εξωτερικού θα πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα PLF στη σελίδα travel.gov.gr., ένα 24ωρο πριν το ταξίδι.
Στη φόρμα περιλαμβάνονται τα στοιχεία προέλευσης του ταξιδιώτη, τα στοιχεία διαμονής στη χώρα προορισμού καθώς και τα στοιχεία των μελών της οικογένειας που ταξιδεύουν μαζί.
Μια φόρμα ανά οικογένεια είναι αρκετή.
Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό της χώρας, η αεροπορική μετακίνηση επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία, επανένωση οικογενειών, επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας.
Για τη επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας απαιτείται αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας Ε1 ή Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται από τον ιστό τόπο www.aade.gr.
Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, με εξαίρεση τους παραπάνω 4 λόγους.
Στο μεταξύ, στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια όλων των αεροπορικών πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μη ιατρική μάσκα προστασίας.
Επίσης, οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή προς αποφυγή συνωστισμού.
Μεταφορές
Όσον αφορά τις μεταφορές/ μετακινήσεις παραμένει η πληρότητα στο 65% για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ για τα ταξί και τα ΙΧ επιτρέπεται 1 επιβάτης.
Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εάν η μεταφορά εκτελείται για λόγους υγείας και για για ιατρικούς λόγους.
Ο περιορισμός δεν ισχύει και στην περίπτωση γονέων με ανήλικα τέκνα.
Για τους μαθητές που εξυπηρετούνται με ταξί σε μη αστικές περιοχές, για την μετάβαση τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και 4 άτομα (με την χρήση μάσκας) με δήλωση από τον Διευθυντή του σχολείου.
Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών στις ίδιες περιοχές.
Αναλυτικά, προβλέπεται ότι:
- Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση, με μέγιστη πληρότητα 65%.
- Επιτρέπεται μέχρι ένας επιβάτης πλέον του οδηγού σε ταξί και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης.
- Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.
- Επιτρέπονται μέχρι δύο άτομα πλέον του οδηγού στα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα.
- Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.
- Εφόσον πρόκειται για μαθητές σε μη αστικές περιοχές, που χρησιμοποιούν ταξί για τη μετάβαση τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και τέσσερα άτομα, με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του διευθυντή του σχολείου.
- Η ίδια δυνατότητα παρέχεται, με την προσκόμιση αντίστοιχης βεβαίωσης, και για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών σε μη αστικές περιοχές, που εξυπηρετούνται είτε με ταξί είτε με όχημα ενός εκ των εκπαιδευτικών.
- Στα ΙΧ η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική εάν επιβαίνει σε αυτό μόνο ο οδηγός, εάν οι επιβαίνοντες είναι σύζυγοι ή συμβιούντες, καθώς και εάν είναι συγγενείς α’ και β’ βαθμού.
- Η λειτουργία επιβατηγών υπηρεσιακών οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προσωπικού από και προς την εργασία επιτρέπεται μόνο με επίδειξη βεβαίωσης του εργοδότη και σχετικού δελτίου κίνησης, από το οποίο προκύπτει η διαδρομή του οχήματος, και υπό την προϋπόθεση της κάλυψης κατ’ ανώτατο όριο του 50% των διαθέσιμων θέσεων επιβατών.
- Σε περίπτωση, που επιβάτης δεν φέρει μάσκα, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στο μέσο μεταφοράς.
- Για τη μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων, που αφορούν σε επιβατηγά δημοσίας χρήσεως, λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών, τουριστικά λεωφορεία και ειδικά τουριστικά λεωφορεία περιήγησης πόλεων ανοικτού ή κλειστού τύπου, λεωφορεία ιδιωτικής χρήση, λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, καθώς και λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ στον οδηγό του οχήματος ή/και στους επιβάτες κατά περίπτωση.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών