Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Βασιλακόπουλος: Αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα του lockdown – Πολύ μικρότερη η βελτίωση στη βόρεια Ελλάδα

Βασιλακόπουλος: Αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα του lockdown – Πολύ μικρότερη η βελτίωση στη βόρεια Ελλάδα
Και 5.000 κλίνες ΜΕΘ να είχαμε, δεν θα υπήρχε το αντίστοιχο προσωπικό είπε ο κ.Βασιλακόπουλος
Τη θέση ότι αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα του lockdown στον αριθμό των κρουσμάτων διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, Θ. Βασιλακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι πάντως παραμένει πολύ μικρότερη η βελτίωση στη βόρεια Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του στο Open ο κ.Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι δεν γίνεται να δημιουργηθούν ΜΕΘ μέσα σε 8 μήνες, καθώς το προσωπικό για να τις επανδρώσει πρέπει να είναι εκπαιδευμένο τουλάχιστον 2 χρόνια.
«Έχουν αρχίσει να φαίνονται τα αποτελέσματα του lockdown, ωστόσο ο ρυθμός βελτίωσης είναι πολύ μικρότερος στη Βόρεια Ελλάδα.
Το επιδημιολογικό φορτίο είναι βαρύτερο, ο καιρός δεν βοηθάει και είναι και η κόπωση του κόσμου ή η έλλειψη φόβου» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος.

Και 5.000 κλίνες ΜΕΘ να είχαμε, δεν θα λειτουργούσαν λόγω έλλειψης προσωπικού

Ερωτηθείς για την έλλειψη ΜΕΘ και το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατηγορείται ότι από τον Μάρτιο δεν δημιούργησε αρκετές κλίνες, ο κ.Βασιλακόπουλος είπε ότι «δεν είναι απλό να δημιουργήσεις κλίνες μέσα σε 8 μήνες».
«Ακόμα κι αν είχε τα χρήματα και δημιουργούσε πολλές ΜΕΘ δεν θα είχε τους ανθρώπους να τις λειτουργήσουν.
Με τις ΜΕΘ χρειάζεται και εξειδικευμένο προσωπικό, γιατροί και νοσηλευτές, που θα έχουν εκπαιδευτεί για τουλάχιστον 2 χρόνια.
Δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη.
Αυτό που έχει γίνει είναι να κάποιες νέες κλίνες και επιτάξεις κλινών που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.
Δεν μπορεί ξαφνικά να ανοίξουν ΜΕΘ.
Από το 2012 μέχρι το 2019 δεν προστέθηκε σχεδόν καμία ΜΕΘ.
Αυτή τη στιγμή έχει αυξηθεί ο αριθμός.
Το αν θα μπορούσαν να γίνουν παραπάνω, φυσικά, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, όμως και να είχαμε ακόμα 5.000 ΜΕΘ δεν θα υπήρχε το αντίστοιχο προσωπικό» υποστήριξε ο κ.Βασιλακόπουλος.

Έκκληση στους ιδιώτες για βοήθεια

Όπως είπε ο κ.Βασιλακόπουλος, κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας έχουν κάνει έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς, ωστόσο η ανταπόκριση είναι μικρή.
«Οι εκπαιδευμένοι ιδιώτες, εργάζονται στις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα που τώρα έχει ασθενείς.
Δεν μπορούν να κλείσουν αυτές οι μονάδες.
Το κάλεσμα είναι σε εκείνους που κάποια στιγμή εκπαιδεύτηκαν σε ΜΕΘ, μετά αποφάσισαν να μην συνεχίσουν την εντατική θεραπεία και πλέον στηρίζουν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Δεν είναι στο ΕΣΥ.
Οι γιατροί αυτοί έχουν ήδη στημένη δουλειά, έχουν τους ασθενείς τους, τους οποίους δεν μπορούν να αφήσουν» υποστήριξε ο κ.Βασιλακόπουλος.

Ας βγούμε από το 2ο κύμα και συζητάμε μετά για το 3ο …

Για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα ο καθηγητής τόνισε ότι «πριν τελειώσει το δεύτερο κύμα και καταφέρουμε να βγούμε από αυτό, συζητάμε για το 3ο».
«Το τι θα γίνει μετά εξαρτάται από το πώς θα βγούμε από το 2ο.
Πολλοί άνθρωποι δεν εφαρμόζουν σωστά την καραντίνα.
Αν ανοίξουμε και ξαναχαλαρώσουμε, βεβαίως θα έρθει το 3ο κύμα.
Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας μέχρι να έρθει το εμβόλιο» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος.
Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, δήλωσε ότι πρέπει να ανοίξει στη λογική των κομμωτηρίων, δηλαδή να δουλέψει με ραντεβού, ενώ τόνισε ότι δεν μπορεί να βρει με ποιον τρόπο θα μπορούσε να ανοίξει η εστίαση και τα μαγαζιά διασκέδασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης