Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ επισημαίνει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να παραμένει σε έναν ανελκυστήρα για 4 με 5 ώρες
Η πτώση της θερμοκρασίας στους 9 με 10 βαθμούς Κελσίου, αλλά και οι μεταλλάξεις που έχει υποστεί ο κορωνοϊός έκαναν το δεύτερο κύμα ακόμα πιο επιθετικό σε σχέση με το προηγούμενο.
Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του ομότιμου καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όπως εξήγησε, ένα από τα δυο πράγματα που είναι τελείως διαφορετικά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας σε σχέση με την περασμένη άνοιξη είναι ο καιρός και τόνισε πως «το άριστο της επιβίωσης του ιού είναι η θερμοκρασία περίπου 9 – 10 βαθμούς Κελσίου και σήμερα στη Θεσσαλονίκη έχουμε περίπου 10 βαθμούς το μέγιστο, άρα έχουμε άριστη θερμοκρασία μετάδοσης του ιού».
Και συνέχισε: «Έτσι για παράδειγμα ο ιός μπορεί να παραμείνει σε έναν ανελκυστήρα 4 με 5 ώρες, ενώ το καλοκαίρι παρέμενε μόνο 10 με 15 λεπτά.
Αυτό σημαίνει ότι πλέον περισσότερα άτομα μπορούν να μολυνθούν, καθώς ο ιός μπορεί να επιζήσει πάρα πολλές ώρες, ακόμα και στις επιφάνειες, ενώ έχει αποδειχθεί ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και αερογενώς ακόμα και σε απόσταση τεσσάρων μέτρων».
Οι μεταλλάξεις
Σύμδωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη, στον κορωνοϊό «αν και μπορούν να γίνουν 30.000 μεταλλάξεις στο RNA αυτό δεν συμβαίνει ευτυχώς, διότι ο κορονοϊός έχει ένα σύστημα επιδιόρθωσης των λαθών του, όπως ο υπολογιστής τον αυτόματο διορθωτή, έτσι οι μεταλλάξεις του είναι περίπου υποδεκαπλάσιες σε σχέση με τον ιό της γρίπης» και διευκρίνισε πως «οι μεταλλάξεις του ιού που έγιναν τον Φεβρουάριο στη Ευρώπη και συγκεκριμένα η μετάλλαξη 614 στην πρωτεΐνη της ακίδας του ιού, είχε ως αποτέλεσμα να έχει 10 φορές μεγαλύτερη συγγένεια με τα κύτταρά μας και έτσι ο ιός γίνεται δέκα φορές πιο μεταδοτικός, πολλαπλασιάζεται πιο γρήγορα και δίνει περισσότερους απογόνους».
Στην Ελλάδα ο μεταλλαγμένος ιός ήρθε τον Ιούνιο και η μετάλλαξη αυτή μεγάλωσε σε συχνότητα και έφτασε περίπου στο 40%, με αποτέλεσμα να μολύνει όχι μόνο τα ενήλικα άτομα, αλλα να μολύνει και παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών σε ποσοστό 7%, σε αντίθεση με το κινέζικο στέλεχος που μόλυνε μόνο το 1% υπογράμμισε ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Η μετάδοση του κορωνοϊού από τα ζώα
Αναφερόμενος στη μετάδοση του ιού από τα οικόσιτα ζώα στον άνθρωπο, ο κ.Τριανταφυλλίδης τόνισε ότι, «έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να γίνει μετάδοση του ιού από τα μινκ στον άνθρωπο και το ανάποδο, ωστόσο στα οικόσιτα ζώα όπως τα σκυλιά και τις γάτες, έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να γίνει μετάδοση του ιού από τον άνθρωπο στο σκύλο και την γάτα, από την γάτα σε άλλη γάτα, αλλά όχι από τα αυτά τα ζώα στον άνθρωπο.
Τα οικόσιτα ζώα δεν αρρωσταίνουν και είναι ασυμπωματικά, καλό όμως είναι όταν ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους να πλένουμε τα χέρια μας, μήπως κατά λάθος αποδειχθεί εκ των υστέρων ότι υπάρχει μια απειροελάχιστη πιθανότητα μετάδοσης».
Σχετικά με τα υπόλοιπα οικόσιτα ζώα, επισημαίνει ο καθηγητής, πως είναι γνωστό πως δεν μεταδίδεται σε πουλερικά και γουρούνια και μπορούμε χωρίς κανένα πρόβλημα να καταναλώνουμε κοτόπουλα και χοιρινό κρέας.
www.bankingnews.gr
Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του ομότιμου καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όπως εξήγησε, ένα από τα δυο πράγματα που είναι τελείως διαφορετικά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας σε σχέση με την περασμένη άνοιξη είναι ο καιρός και τόνισε πως «το άριστο της επιβίωσης του ιού είναι η θερμοκρασία περίπου 9 – 10 βαθμούς Κελσίου και σήμερα στη Θεσσαλονίκη έχουμε περίπου 10 βαθμούς το μέγιστο, άρα έχουμε άριστη θερμοκρασία μετάδοσης του ιού».
Και συνέχισε: «Έτσι για παράδειγμα ο ιός μπορεί να παραμείνει σε έναν ανελκυστήρα 4 με 5 ώρες, ενώ το καλοκαίρι παρέμενε μόνο 10 με 15 λεπτά.
Αυτό σημαίνει ότι πλέον περισσότερα άτομα μπορούν να μολυνθούν, καθώς ο ιός μπορεί να επιζήσει πάρα πολλές ώρες, ακόμα και στις επιφάνειες, ενώ έχει αποδειχθεί ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και αερογενώς ακόμα και σε απόσταση τεσσάρων μέτρων».
Το δεύτερο στοιχείο στο οποίο οφείλεται η αυξημένη επιθετικότητα του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι το γεγονός ότι από το περασμένο καλοκαίρι, «έγιναν τρεις μεταλλάξεις στο αρχικό στέλεχος του ιού, που τον έκαναν ακόμα πιο σταθερό, πιο μεταδοτικό και επιπλέον το καινούργιο αυτό στέλεχος έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί πιο γρήγορα και πιο σοβαρά κλινικά συμπτώματα» τα οποία τώρα βλέπουμε να μολύνουν τον πληθυσμό στη χώρα μας.
Οι μεταλλάξεις
Σύμδωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη, στον κορωνοϊό «αν και μπορούν να γίνουν 30.000 μεταλλάξεις στο RNA αυτό δεν συμβαίνει ευτυχώς, διότι ο κορονοϊός έχει ένα σύστημα επιδιόρθωσης των λαθών του, όπως ο υπολογιστής τον αυτόματο διορθωτή, έτσι οι μεταλλάξεις του είναι περίπου υποδεκαπλάσιες σε σχέση με τον ιό της γρίπης» και διευκρίνισε πως «οι μεταλλάξεις του ιού που έγιναν τον Φεβρουάριο στη Ευρώπη και συγκεκριμένα η μετάλλαξη 614 στην πρωτεΐνη της ακίδας του ιού, είχε ως αποτέλεσμα να έχει 10 φορές μεγαλύτερη συγγένεια με τα κύτταρά μας και έτσι ο ιός γίνεται δέκα φορές πιο μεταδοτικός, πολλαπλασιάζεται πιο γρήγορα και δίνει περισσότερους απογόνους».
Στην Ελλάδα ο μεταλλαγμένος ιός ήρθε τον Ιούνιο και η μετάλλαξη αυτή μεγάλωσε σε συχνότητα και έφτασε περίπου στο 40%, με αποτέλεσμα να μολύνει όχι μόνο τα ενήλικα άτομα, αλλα να μολύνει και παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών σε ποσοστό 7%, σε αντίθεση με το κινέζικο στέλεχος που μόλυνε μόνο το 1% υπογράμμισε ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Η μετάδοση του κορωνοϊού από τα ζώα
Αναφερόμενος στη μετάδοση του ιού από τα οικόσιτα ζώα στον άνθρωπο, ο κ.Τριανταφυλλίδης τόνισε ότι, «έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να γίνει μετάδοση του ιού από τα μινκ στον άνθρωπο και το ανάποδο, ωστόσο στα οικόσιτα ζώα όπως τα σκυλιά και τις γάτες, έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να γίνει μετάδοση του ιού από τον άνθρωπο στο σκύλο και την γάτα, από την γάτα σε άλλη γάτα, αλλά όχι από τα αυτά τα ζώα στον άνθρωπο.
Τα οικόσιτα ζώα δεν αρρωσταίνουν και είναι ασυμπωματικά, καλό όμως είναι όταν ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους να πλένουμε τα χέρια μας, μήπως κατά λάθος αποδειχθεί εκ των υστέρων ότι υπάρχει μια απειροελάχιστη πιθανότητα μετάδοσης».
Σχετικά με τα υπόλοιπα οικόσιτα ζώα, επισημαίνει ο καθηγητής, πως είναι γνωστό πως δεν μεταδίδεται σε πουλερικά και γουρούνια και μπορούμε χωρίς κανένα πρόβλημα να καταναλώνουμε κοτόπουλα και χοιρινό κρέας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών