Για τη νέα χρονιά το άνοιγμα των σχολείων, κλειστή στις γιορτές η εστίαση
(Συνεχές upd) Η εξαιρετικά αργή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, η οποία διατηρεί στα ύψη την πίεση στο ΕΣΥ, έχει ως αποτέλεσμα το σχέδιο της κυβέρνησης για μια σταδιακή επιστροφή της κοινωνίας και της οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς ενόψει των Χριστουγέννων να είναι ακόμα στον αέρα.
Λόγω της ρευστής αυτής κατάστασης όπου όλα εξαρτώνται από την πορεία της επιδημίας και από τις αντοχές του δημόσιου συστήματος υγείας, οι όποιοι σχεδιασμοί είναι κυρίως ασκήσεις επί χάρτου.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξουν από την ερχόμενη Δευτέρα 7/12 μόνο οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών (και να επιτραπεί η πώλησή τους από τα σούπερ μάρκετ), παρατείνοντας παράλληλα το lockdown έως τις 14/12, με την ελπίδα ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα θα έχουν βελτιωθεί και η πίεση στο ΕΣΥ θα έχει χαλαρώσει.
Επί της ουσίας, το «στοίχημα» είναι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και οι υπόλοιπες εμπορικές επιχειρήσεις καθώς τόσο τα σχολεία όσο και η εστίαση μάλλον θα ανοίξουν από το 2021, αν και οι οριστικές αποφάσεις θα «κλειδώσουν» την ερχόμενη εβδομάδα.
Συνεπώς όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, η οποία εξακολουθεί να παραμένει ιδιαίτερα βαριά, αν κρίνει κανείς ότι αν και τα κρούσματα μειώθηκαν χθες 3/12 στα 1.882, οι διασωληνωμένοι έφτασαν στους 622 για να μειωθούν στη συνέχεια στους 599.
Πάντως, ο ρυθμός εισαγωγής των ασθενών στα νοσοκομεία έχει υποχωρήσει, μια και κινούνται σταθερά κάτω από τους 400 την ημέρα, γεγονός που θεωρείται ότι θα μειώσει και την πίεση στις ΜΕΘ.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα λάβει τις οριστικές της αποφάσεις για το τι θα ανοίξει και πότε την ερχόμενη εβδομάδα, όταν και θα έχει μια σαφέστερη εικόνα για το πώς εξελίσσεται η πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα,αν και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς, εάν δεν μειωθεί πρώτα η πίεση στο ΕΣΥ.
Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης
Βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων, στις 7/12 θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών, τους όρους λειτουργίας των οποίων θα διασαφηνίσει σήμερα 4/12 ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.
Το lockdown έχει παραταθεί έως τις 14/12, αν και στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα μερικό άνοιγμα επιχειρήσεων, όπως κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία και καταστήματα με παιχνίδια.
Όσον αφορά τα σχολεία αυτά μάλλον θα μείνουν κλειστά και θα ανοίξουν από το 2021 ενώ κλειστή αναμένεται να μείνει κατά τη διάρκεια των γιορτών και η εστίαση.
Οι αποφάσεις της κυβέρνησης πάντως αναμένεται να οριστικοποιηθούν στις αρχές της άλλης εβδομάδας.
Πέτσας: Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για την άρση του lockdown
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης, που θα περιλαμβάνει και τις λεπτομέρειες για τα σχολεία και το λιανεμπόριο ανέφερε σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο να επιτραπούν οι μετακινήσεις μεταξύ νομών κατά τη διάρκεια των εορτών με βάση το υψηλό ιικό φορτίο αλλά και το ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να δημιουργήσει χαλάρωση» τόνισε ο κ.Πέτσας, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τη βραδύτητα στη μείωση του ιικού φορτίου, τόνισε ότι μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως είναι η κόπωση και η πιο χαλαρή εφαρμογή των μέτρων, οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη όπως και ο πρωθυπουργός ανέφερε, θα μπορούσαν τα περιοριστικά μέτρα να έχουν εφαρμοστεί και νωρίτερα αλλά δεν υπήρχε σχετική εισήγηση της επιτροπής ειδικών.
Ο κ. Πέτσας είπε ότι δεν πιστεύει ότι έχουν αποτύχει τα μέτρα, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αποδώσουν.
Γεωργιάδης: Στόχος μετά τα εποχικά, να ανοίξουν κομμωτήρια και τα καταστήματα με παιχνίδια και λουλούδια
Τη θέση ότι μετά τα εποχικά καταστήματα που θα ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα 7/12, στόχος είναι να επαναλειτουργήσουν τα κομμωτήρια και τα καταστήματα με παιχνίδια και λουλούδια διατύπωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Σε δηλώσεις του στο Θέμα Fm ο κ.Γεωργιάδης τόνισε ότι τα 110 καταστήματα με τα εποχικά είδη θα ανοίξουν με αυστηρούς κανόνες και μέτρα τήρησης και ζήτησε να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού, διαφορετικά όπως είπε, θα χρειαστεί να ξανακλείσουν.
«Η ζημία των καταστημάτων που εργάζονται εποχικά, είναι μεγάλη και τα χρέη που θα αναπτυχθούν θα είναι για όλη τους τη ζωή.
Για τον λόγο αυτό πρέπει να δοθεί ένα διέξοδο για να μη μείνουν στις αποθήκες, και να κινηθεί και η χονδρική» τόνισε ο κ.Γεωργιάδης, ο οποίος αφού υποστήριξε πως θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχο παντού, είπε πως επόμενος στόχος της κυβέρνησης, είναι να ανοίξουν τα καταστήματα με παιχνίδια, λουλούδια, βιβλία και κομμωτήρια.
Ωστόσο, ο κ.Γεωργιάδης απέφυγε να δώσει χρονοδιάγραμμα και ημερομηνία για το πότε θα γίνει αυτό, ενώ σχετικά με την εστίαση, άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να ανοίξει εντός των γιορτών.
«Σε διαφορετική περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση εκ νέου και να χρειαστεί lockdown ακόμη και 5 μηνών.
Διότι, τρώμε χωρίς μάσκα και λόγω κρύου θα είναι σε κλειστό χώρο που αυξάνει τον κίνδυνο.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσουν και τον χειμώνα να αερίζονται καλά οι χώροι εστίασης και να μπορούν να κάθονται και έξω» υποστήριξε ο κ.Γεωργιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και την επιδότηση για τα θερμαντικά.
Δερμιτζάκης: Ανησυχητικά υψηλός ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό στην Ελλάδα
Την ανησυχία του για τον πολύ υψηλό αριθμό θανάτων στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μ. Δερμιτζάκης.
Σε δηλώσεις του στο Θέμα Fm ο κ.Δερμιτζάκης είπε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει πλήρης εικόνα για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων.
«Ίσως η διασπορά να είναι μεγαλύτερη» υποστήριξε ο κ.Δερμιτζάκης, τονίζοντας ότι ο αριθμός θανάτων στη χώρα μας κατά την κορύφωση της επιδημίας είναι πολύ υψηλός συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναφερόμενος στον εμβολιασμό και την συζήτηση για το αν βιάζεται το Ηνωμένο Βασίλειο να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς, ο κ. Δερμιτζάκης ήταν κατηγορηματικός, αναφέροντας ότι πρόκειται για ασφαλή εμβόλια, ενώ σημείωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να έχουν την ελευθερία να λειτουργούν χωρίς εξωτερικές πιέσεις.
«Η κριτική που ασκείται τώρα δεν είναι εποικοδομητική.
Είμαστε στη φάση που πρέπει να καλλιεργείται η εμπιστοσύνη ως προς το εμβόλιο και με αυτή η κριτική δεν βοηθάει.
Ακόμα και οι καλοπροαίρετες παρεμβάσεις δεν κάνουν καλό» υπογράμμισε ο κ.Δερμιτζάκης.
Σύψας: Στο 85% η κάλυψη των κλινών στις ΜΕΘ, απαγορευτικό οποιοδήποτε άνοιγμα της αγοράς
Τη θέση ότι είναι απαγορευτική οποιαδήποτε κίνηση για άνοιγμα της αγοράς διατύπωσε ο λοιμωξιολόγος, Ν. Σύψας, ο οποίος παράλληλα συνέστησε να μην ανοίξουν τα σχολεία τουλάχιστον έως τον Ιανουάριο.
«Οι λόγοι είναι καθαρά επιδημιολογικοί.
Κάθε άνοιγμα σημαίνει ότι ο ιός αρχίζει να ξαναδιασπείρεται, έστω και σε μικρό βαθμό.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιβαρύνουμε την επιδημία ούτε στο ελάχιστο.
Η κινητικότητα είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες διασποράς του ιού.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν μπορεί να ανοίξει με ασφάλεια καμιά δραστηριότητα» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Σύψας, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εγκληματικό με τις ΜΕΘ γεμάτες.
«Είμαστε στα δύσκολα.
Δεν βλέπουμε αυτή την αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας, έχουμε κάλυψη σε ποσοστό πάνω από 85% των μονάδων των κλινών ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα, πράγμα που κάνει απαγορευτική οποιαδήποτε κίνηση για άνοιγμα προς το παρόν» τόνισε ο κ.Σύψας.
Σχετικά με το εμβόλιο είπε ότι και ο ίδιος είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και ότι γνωρίζει ότι τα κριτήρια για έγκριση εμβολίου είναι πολύ αυστηρά.
«Ξέρετε ότι τα κριτήρια μου είναι αυστηρά.
Επομένως αν το κάνω εγώ θα πρέπει να το κάνουν όλοι» είπε ο κ.Σύψας.
Παναγιωτόπουλος (επιδημιολόγος): Σε φάση σταθεροποίησης τα κρούματα – Όχι σε πρόωρη άρση του lockdown
Την αντίθεση του στην πρόωρη άρση του lockdown εξέφρασε ο επιδημιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως αν και διαφαίνεται μια τάση σταθεροποίησης των κρουσμάτων, η πίεση στα νοσοκομεία συνεχίζεται.
«Η συνολική εικόνα είναι ότι τα νέα κρούσματα έχουν αρχίσει να έχουν μια τάση σταθεροποίησης ή και μείωσης.
Οι σκληροί δείκτες, νεκροί και διασωληνωμένοι, έρχονται καθυστερημένα, διότι υπάρχει μια διαφορά φάσης με αυτούς.
Τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά αρχίζει να φαίνεται μια καθοδική τάση.
Παρότι τα νέα περιστατικά αρχίζουν να έχουν μια τάση μείωσης, τα νοσοκομεία συνεχίζουν να έχουν πίεση, γι’ αυτό είναι τελείως απαραίτητη η πλήρης στήριξη του ΕΣΥ» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Παναγιωτόπουλος.
Ερωτηθείς σχετικά με τους λόγους που μετά από 4 εβδομάδες lockdown, δεν έχουν περιοριστεί τα κρούσματα, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι η διασπορά ήταν αρκετά μεγάλη, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, ενώ επεσήμανε ότι ο χρόνος κάμψης που απαιτείται είναι μεγαλύτερος υπογραμμίζοντας ότι «τα δεδομένα δεν είναι αυτά που θα ήθελε κανείς για να μπούμε σε μια φάση άρσης των μέτρων».
«Μπαίνουμε σε μια περίοδο ιδιαίτερα απαιτητική, μετά τις γιορτές, καθώς θα πρέπει να είμαστε και με δραστηριότητες ανοιχτές και με μέτρα.
Ένα άκαιρο άνοιγμα μπορεί να οδηγήσει σε ένα μεγαλύτερο κλείσιμο αργότερα και σε μεγαλύτερη οικονομική ζημιά» τόνισε ο κ.Παναγιωτόπουλος, ο οποίος σχετικά με τα εμβόλια, σχολίασε ότι είναι λογικό να υπάρχουν απορίες από τους πολίτες για την ασφάλεια τους, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι «είναι επαρκέστατα αποτελεσματικά κι επαρκέστατα ασφαλή και ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί».
Καπραβέλος (διευθυντής ΜΕΘ στο Παπανικολάου): Τα Χριστούγεννα μπορεί να προκαλέσουν το γ’ κύμα κορωνοϊού – Δεν θα το αντέξουμε
Τη θέση ότι τα Χριστούγεννα μπορεί να προκαλέσουν το γ’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε ο διευθυντής ΜΕΘ νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, Ν. Καπραβέλος, ο οποίος προειδοποίησε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, το δημόσιο σύστημα υγείας δεν θα μπορέσει να το διαχειριστεί.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Καπραβέλος είπε πως παρά την καραντίνα, το σύστημα υγείας στα νοσοκομεία συνεχίζει να πιέζεται στα όρια των δυνατοτήτων του και ο αγώνας για κλίνες ΜΕΘ είναι διαρκής.
«Πάντως η πολιτεία προσεγγίζει πλέον με μεγαλύτερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα τη διαχείριση της πανδημίας.
Οι πολίτες έχουν αρχίσει να προσέχουν πιο πολύ και να λαμβάνουν περισσότερα μέτρα αυτοπροστασίας.
Μελανό σημείο παραμένει όμως το γεγονός ότι δεν γίνονται τόσο πολλά τεστ στην Θεσσαλονίκη όσο θα έπρεπε» είπε ο κ.Καπραβέλος, ο οποίος συνέστησε προσοχή για τις γιορτές, εκφράζοντας τον φόβο ότι «τα Χριστούγεννα μπορεί να προκαλέσουν το τρίτο ορμητικό κύμα της πανδημίας».
«Ως υγειονομικός δεν μπορώ να βλέπω τη διευκόλυνση αυτού του θανατηφόρου ιού.
Είμαστε λίγοι, δεν θα αντέξουμε ένα τρίτο κύμα, είμαστε εξαντλημένοι σωματικά και ψυχικά.
Δεν είναι αγώνας ταχύτητας αλλά ένας μαραθώνιος.
Ο ιός καραδοκεί και θα έχουμε αύξηση της θνητότητας αν δεν προσέξουμε.
Τριανταπέντε χρόνια στο σύστημα υγείας δεν έχω ξαναδεί τέτοια ορμή νόσου» τόνισε ο κ.Καπραβέλος.
Κικίλιας: Τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά, ασφαλή και θα αλλάξουν τα δεδομένα
Τη θέση ότι τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά, ασφαλή και θα αλλάξουν τα δεδομένα διατυπώνει ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, ο οποίος με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» επισημαίνει ότι «ο εμβολιασμός είναι μέρος της λύσης, ο οποίος και προφανώς αποτελεί το σημαντικότερο όπλο μας στη δημιουργία τείχους ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό».
«Από την ιατρική και την επιστημονική κοινότητα μέχρι την εκκλησία, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα πολιτικά κόμματα και τους εκπροσώπους του πνευματικού κόσμου.
Τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά, ασφαλή και θα αλλάξουν τα δεδομένα.
Θα δημιουργήσουν ανοσία και σιγά-σιγά θα μας δώσουν πίσω την εργασία μας, την κοινωνικότητά μας, την ζωή μας.
Έχουμε από νωρίς παρουσιάσει με στοιχεία, το εμβολιαστικό μας πλάνο απέναντι στη νόσο covid19: 25.000.000 δόσεις εμβολίων (καθώς τα περισσότερα είναι σε 2 δόσεις) 1018 εμβολιαστικά κέντρα, με δυνατότητα να εμβολιαστούν 2.000.000 πολίτες ανά μήνα.
Όλα γίνονται με διαφάνεια, σωστή προετοιμασία, με βάση τα διεθνή ιατρικά πρωτόκολλα ασφαλείας και σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών» αναφέρει ο κ.Κικίλιας, τονίζοντας ότι μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια, δεν πρέπει να χάσουμε την κουλτούρα της αυτοπροστασίας μας.
«Κανένας εφησυχασμός.
Τώρα που βλέπουμε ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, πρέπει να είμαστε πιο προσηλωμένοι στην τήρηση των μέτρων προστασίας.
Εμβολιάζομαι και παράλληλα συμμορφώνομαι με τους κανόνες δημόσιας υγείας, σημαίνει προστατεύω τον εαυτό μου, την οικογένειά μου τους γύρω μου.
Αρκεί να αντιληφθούμε όλοι, ότι πρέπει να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας, στις απολύτως αναγκαίες.
Να κρατάμε φυσικές αποστάσεις, να φοράμε σωστά τη μάσκα μας - και όχι κάτω από τη μύτη -να πλένουμε συχνά τα χέρια μας, να αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους, ιδιαίτερα όπου υπάρχει πολυκοσμία και κακός εξαερισμός.
Ας έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι οι υγειονομικές αποφάσεις του ενός επηρεάζουν το σύνολο.
Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι προσέχοντας, βοηθάμε τους υγειονομικούς μας, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, που δίνουν τιτάνια μάχη αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της χώρας, και έτσι στηρίζουμε και τους συμπολίτες μας που μπορεί να χρειαστούν τις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Αυτό το χειμώνα αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη πρόκληση στη σύγχρονη ιστορία μας.
Η Ελλάδα ποτέ δε σώθηκε με πολλά λόγια.
Σώθηκε και θα σωθεί ακόμα μια φορά με γενναίες αποφάσεις και με μεγάλες πράξεις» υποστηρίζει ο κ.Κικίλιας.
Λόγω της ρευστής αυτής κατάστασης όπου όλα εξαρτώνται από την πορεία της επιδημίας και από τις αντοχές του δημόσιου συστήματος υγείας, οι όποιοι σχεδιασμοί είναι κυρίως ασκήσεις επί χάρτου.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξουν από την ερχόμενη Δευτέρα 7/12 μόνο οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών (και να επιτραπεί η πώλησή τους από τα σούπερ μάρκετ), παρατείνοντας παράλληλα το lockdown έως τις 14/12, με την ελπίδα ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα θα έχουν βελτιωθεί και η πίεση στο ΕΣΥ θα έχει χαλαρώσει.
Επί της ουσίας, το «στοίχημα» είναι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και οι υπόλοιπες εμπορικές επιχειρήσεις καθώς τόσο τα σχολεία όσο και η εστίαση μάλλον θα ανοίξουν από το 2021, αν και οι οριστικές αποφάσεις θα «κλειδώσουν» την ερχόμενη εβδομάδα.
Συνεπώς όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, η οποία εξακολουθεί να παραμένει ιδιαίτερα βαριά, αν κρίνει κανείς ότι αν και τα κρούσματα μειώθηκαν χθες 3/12 στα 1.882, οι διασωληνωμένοι έφτασαν στους 622 για να μειωθούν στη συνέχεια στους 599.
Πάντως, ο ρυθμός εισαγωγής των ασθενών στα νοσοκομεία έχει υποχωρήσει, μια και κινούνται σταθερά κάτω από τους 400 την ημέρα, γεγονός που θεωρείται ότι θα μειώσει και την πίεση στις ΜΕΘ.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα λάβει τις οριστικές της αποφάσεις για το τι θα ανοίξει και πότε την ερχόμενη εβδομάδα, όταν και θα έχει μια σαφέστερη εικόνα για το πώς εξελίσσεται η πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα,αν και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς, εάν δεν μειωθεί πρώτα η πίεση στο ΕΣΥ.
Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης
Βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων, στις 7/12 θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών, τους όρους λειτουργίας των οποίων θα διασαφηνίσει σήμερα 4/12 ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.
Το lockdown έχει παραταθεί έως τις 14/12, αν και στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα μερικό άνοιγμα επιχειρήσεων, όπως κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία και καταστήματα με παιχνίδια.
Όσον αφορά τα σχολεία αυτά μάλλον θα μείνουν κλειστά και θα ανοίξουν από το 2021 ενώ κλειστή αναμένεται να μείνει κατά τη διάρκεια των γιορτών και η εστίαση.
Οι αποφάσεις της κυβέρνησης πάντως αναμένεται να οριστικοποιηθούν στις αρχές της άλλης εβδομάδας.
Πέτσας: Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για την άρση του lockdown
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης, που θα περιλαμβάνει και τις λεπτομέρειες για τα σχολεία και το λιανεμπόριο ανέφερε σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο να επιτραπούν οι μετακινήσεις μεταξύ νομών κατά τη διάρκεια των εορτών με βάση το υψηλό ιικό φορτίο αλλά και το ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να δημιουργήσει χαλάρωση» τόνισε ο κ.Πέτσας, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τη βραδύτητα στη μείωση του ιικού φορτίου, τόνισε ότι μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως είναι η κόπωση και η πιο χαλαρή εφαρμογή των μέτρων, οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη όπως και ο πρωθυπουργός ανέφερε, θα μπορούσαν τα περιοριστικά μέτρα να έχουν εφαρμοστεί και νωρίτερα αλλά δεν υπήρχε σχετική εισήγηση της επιτροπής ειδικών.
Ο κ. Πέτσας είπε ότι δεν πιστεύει ότι έχουν αποτύχει τα μέτρα, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αποδώσουν.
Γεωργιάδης: Στόχος μετά τα εποχικά, να ανοίξουν κομμωτήρια και τα καταστήματα με παιχνίδια και λουλούδια
Τη θέση ότι μετά τα εποχικά καταστήματα που θα ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα 7/12, στόχος είναι να επαναλειτουργήσουν τα κομμωτήρια και τα καταστήματα με παιχνίδια και λουλούδια διατύπωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Σε δηλώσεις του στο Θέμα Fm ο κ.Γεωργιάδης τόνισε ότι τα 110 καταστήματα με τα εποχικά είδη θα ανοίξουν με αυστηρούς κανόνες και μέτρα τήρησης και ζήτησε να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού, διαφορετικά όπως είπε, θα χρειαστεί να ξανακλείσουν.
«Η ζημία των καταστημάτων που εργάζονται εποχικά, είναι μεγάλη και τα χρέη που θα αναπτυχθούν θα είναι για όλη τους τη ζωή.
Για τον λόγο αυτό πρέπει να δοθεί ένα διέξοδο για να μη μείνουν στις αποθήκες, και να κινηθεί και η χονδρική» τόνισε ο κ.Γεωργιάδης, ο οποίος αφού υποστήριξε πως θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχο παντού, είπε πως επόμενος στόχος της κυβέρνησης, είναι να ανοίξουν τα καταστήματα με παιχνίδια, λουλούδια, βιβλία και κομμωτήρια.
Ωστόσο, ο κ.Γεωργιάδης απέφυγε να δώσει χρονοδιάγραμμα και ημερομηνία για το πότε θα γίνει αυτό, ενώ σχετικά με την εστίαση, άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να ανοίξει εντός των γιορτών.
«Σε διαφορετική περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση εκ νέου και να χρειαστεί lockdown ακόμη και 5 μηνών.
Διότι, τρώμε χωρίς μάσκα και λόγω κρύου θα είναι σε κλειστό χώρο που αυξάνει τον κίνδυνο.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσουν και τον χειμώνα να αερίζονται καλά οι χώροι εστίασης και να μπορούν να κάθονται και έξω» υποστήριξε ο κ.Γεωργιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και την επιδότηση για τα θερμαντικά.
Δερμιτζάκης: Ανησυχητικά υψηλός ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό στην Ελλάδα
Την ανησυχία του για τον πολύ υψηλό αριθμό θανάτων στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μ. Δερμιτζάκης.
Σε δηλώσεις του στο Θέμα Fm ο κ.Δερμιτζάκης είπε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει πλήρης εικόνα για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων.
«Ίσως η διασπορά να είναι μεγαλύτερη» υποστήριξε ο κ.Δερμιτζάκης, τονίζοντας ότι ο αριθμός θανάτων στη χώρα μας κατά την κορύφωση της επιδημίας είναι πολύ υψηλός συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναφερόμενος στον εμβολιασμό και την συζήτηση για το αν βιάζεται το Ηνωμένο Βασίλειο να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς, ο κ. Δερμιτζάκης ήταν κατηγορηματικός, αναφέροντας ότι πρόκειται για ασφαλή εμβόλια, ενώ σημείωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να έχουν την ελευθερία να λειτουργούν χωρίς εξωτερικές πιέσεις.
«Η κριτική που ασκείται τώρα δεν είναι εποικοδομητική.
Είμαστε στη φάση που πρέπει να καλλιεργείται η εμπιστοσύνη ως προς το εμβόλιο και με αυτή η κριτική δεν βοηθάει.
Ακόμα και οι καλοπροαίρετες παρεμβάσεις δεν κάνουν καλό» υπογράμμισε ο κ.Δερμιτζάκης.
Σύψας: Στο 85% η κάλυψη των κλινών στις ΜΕΘ, απαγορευτικό οποιοδήποτε άνοιγμα της αγοράς
Τη θέση ότι είναι απαγορευτική οποιαδήποτε κίνηση για άνοιγμα της αγοράς διατύπωσε ο λοιμωξιολόγος, Ν. Σύψας, ο οποίος παράλληλα συνέστησε να μην ανοίξουν τα σχολεία τουλάχιστον έως τον Ιανουάριο.
«Οι λόγοι είναι καθαρά επιδημιολογικοί.
Κάθε άνοιγμα σημαίνει ότι ο ιός αρχίζει να ξαναδιασπείρεται, έστω και σε μικρό βαθμό.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιβαρύνουμε την επιδημία ούτε στο ελάχιστο.
Η κινητικότητα είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες διασποράς του ιού.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν μπορεί να ανοίξει με ασφάλεια καμιά δραστηριότητα» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Σύψας, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εγκληματικό με τις ΜΕΘ γεμάτες.
«Είμαστε στα δύσκολα.
Δεν βλέπουμε αυτή την αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας, έχουμε κάλυψη σε ποσοστό πάνω από 85% των μονάδων των κλινών ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα, πράγμα που κάνει απαγορευτική οποιαδήποτε κίνηση για άνοιγμα προς το παρόν» τόνισε ο κ.Σύψας.
Σχετικά με το εμβόλιο είπε ότι και ο ίδιος είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και ότι γνωρίζει ότι τα κριτήρια για έγκριση εμβολίου είναι πολύ αυστηρά.
«Ξέρετε ότι τα κριτήρια μου είναι αυστηρά.
Επομένως αν το κάνω εγώ θα πρέπει να το κάνουν όλοι» είπε ο κ.Σύψας.
Παναγιωτόπουλος (επιδημιολόγος): Σε φάση σταθεροποίησης τα κρούματα – Όχι σε πρόωρη άρση του lockdown
Την αντίθεση του στην πρόωρη άρση του lockdown εξέφρασε ο επιδημιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως αν και διαφαίνεται μια τάση σταθεροποίησης των κρουσμάτων, η πίεση στα νοσοκομεία συνεχίζεται.
«Η συνολική εικόνα είναι ότι τα νέα κρούσματα έχουν αρχίσει να έχουν μια τάση σταθεροποίησης ή και μείωσης.
Οι σκληροί δείκτες, νεκροί και διασωληνωμένοι, έρχονται καθυστερημένα, διότι υπάρχει μια διαφορά φάσης με αυτούς.
Τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά αρχίζει να φαίνεται μια καθοδική τάση.
Παρότι τα νέα περιστατικά αρχίζουν να έχουν μια τάση μείωσης, τα νοσοκομεία συνεχίζουν να έχουν πίεση, γι’ αυτό είναι τελείως απαραίτητη η πλήρης στήριξη του ΕΣΥ» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Παναγιωτόπουλος.
Ερωτηθείς σχετικά με τους λόγους που μετά από 4 εβδομάδες lockdown, δεν έχουν περιοριστεί τα κρούσματα, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι η διασπορά ήταν αρκετά μεγάλη, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, ενώ επεσήμανε ότι ο χρόνος κάμψης που απαιτείται είναι μεγαλύτερος υπογραμμίζοντας ότι «τα δεδομένα δεν είναι αυτά που θα ήθελε κανείς για να μπούμε σε μια φάση άρσης των μέτρων».
«Μπαίνουμε σε μια περίοδο ιδιαίτερα απαιτητική, μετά τις γιορτές, καθώς θα πρέπει να είμαστε και με δραστηριότητες ανοιχτές και με μέτρα.
Ένα άκαιρο άνοιγμα μπορεί να οδηγήσει σε ένα μεγαλύτερο κλείσιμο αργότερα και σε μεγαλύτερη οικονομική ζημιά» τόνισε ο κ.Παναγιωτόπουλος, ο οποίος σχετικά με τα εμβόλια, σχολίασε ότι είναι λογικό να υπάρχουν απορίες από τους πολίτες για την ασφάλεια τους, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι «είναι επαρκέστατα αποτελεσματικά κι επαρκέστατα ασφαλή και ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί».
Καπραβέλος (διευθυντής ΜΕΘ στο Παπανικολάου): Τα Χριστούγεννα μπορεί να προκαλέσουν το γ’ κύμα κορωνοϊού – Δεν θα το αντέξουμε
Τη θέση ότι τα Χριστούγεννα μπορεί να προκαλέσουν το γ’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε ο διευθυντής ΜΕΘ νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, Ν. Καπραβέλος, ο οποίος προειδοποίησε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, το δημόσιο σύστημα υγείας δεν θα μπορέσει να το διαχειριστεί.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Καπραβέλος είπε πως παρά την καραντίνα, το σύστημα υγείας στα νοσοκομεία συνεχίζει να πιέζεται στα όρια των δυνατοτήτων του και ο αγώνας για κλίνες ΜΕΘ είναι διαρκής.
«Πάντως η πολιτεία προσεγγίζει πλέον με μεγαλύτερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα τη διαχείριση της πανδημίας.
Οι πολίτες έχουν αρχίσει να προσέχουν πιο πολύ και να λαμβάνουν περισσότερα μέτρα αυτοπροστασίας.
Μελανό σημείο παραμένει όμως το γεγονός ότι δεν γίνονται τόσο πολλά τεστ στην Θεσσαλονίκη όσο θα έπρεπε» είπε ο κ.Καπραβέλος, ο οποίος συνέστησε προσοχή για τις γιορτές, εκφράζοντας τον φόβο ότι «τα Χριστούγεννα μπορεί να προκαλέσουν το τρίτο ορμητικό κύμα της πανδημίας».
«Ως υγειονομικός δεν μπορώ να βλέπω τη διευκόλυνση αυτού του θανατηφόρου ιού.
Είμαστε λίγοι, δεν θα αντέξουμε ένα τρίτο κύμα, είμαστε εξαντλημένοι σωματικά και ψυχικά.
Δεν είναι αγώνας ταχύτητας αλλά ένας μαραθώνιος.
Ο ιός καραδοκεί και θα έχουμε αύξηση της θνητότητας αν δεν προσέξουμε.
Τριανταπέντε χρόνια στο σύστημα υγείας δεν έχω ξαναδεί τέτοια ορμή νόσου» τόνισε ο κ.Καπραβέλος.
Κικίλιας: Τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά, ασφαλή και θα αλλάξουν τα δεδομένα
Τη θέση ότι τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά, ασφαλή και θα αλλάξουν τα δεδομένα διατυπώνει ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, ο οποίος με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» επισημαίνει ότι «ο εμβολιασμός είναι μέρος της λύσης, ο οποίος και προφανώς αποτελεί το σημαντικότερο όπλο μας στη δημιουργία τείχους ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό».
«Από την ιατρική και την επιστημονική κοινότητα μέχρι την εκκλησία, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα πολιτικά κόμματα και τους εκπροσώπους του πνευματικού κόσμου.
Τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά, ασφαλή και θα αλλάξουν τα δεδομένα.
Θα δημιουργήσουν ανοσία και σιγά-σιγά θα μας δώσουν πίσω την εργασία μας, την κοινωνικότητά μας, την ζωή μας.
Έχουμε από νωρίς παρουσιάσει με στοιχεία, το εμβολιαστικό μας πλάνο απέναντι στη νόσο covid19: 25.000.000 δόσεις εμβολίων (καθώς τα περισσότερα είναι σε 2 δόσεις) 1018 εμβολιαστικά κέντρα, με δυνατότητα να εμβολιαστούν 2.000.000 πολίτες ανά μήνα.
Όλα γίνονται με διαφάνεια, σωστή προετοιμασία, με βάση τα διεθνή ιατρικά πρωτόκολλα ασφαλείας και σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών» αναφέρει ο κ.Κικίλιας, τονίζοντας ότι μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια, δεν πρέπει να χάσουμε την κουλτούρα της αυτοπροστασίας μας.
«Κανένας εφησυχασμός.
Τώρα που βλέπουμε ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, πρέπει να είμαστε πιο προσηλωμένοι στην τήρηση των μέτρων προστασίας.
Εμβολιάζομαι και παράλληλα συμμορφώνομαι με τους κανόνες δημόσιας υγείας, σημαίνει προστατεύω τον εαυτό μου, την οικογένειά μου τους γύρω μου.
Αρκεί να αντιληφθούμε όλοι, ότι πρέπει να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας, στις απολύτως αναγκαίες.
Να κρατάμε φυσικές αποστάσεις, να φοράμε σωστά τη μάσκα μας - και όχι κάτω από τη μύτη -να πλένουμε συχνά τα χέρια μας, να αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους, ιδιαίτερα όπου υπάρχει πολυκοσμία και κακός εξαερισμός.
Ας έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι οι υγειονομικές αποφάσεις του ενός επηρεάζουν το σύνολο.
Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι προσέχοντας, βοηθάμε τους υγειονομικούς μας, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, που δίνουν τιτάνια μάχη αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της χώρας, και έτσι στηρίζουμε και τους συμπολίτες μας που μπορεί να χρειαστούν τις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Αυτό το χειμώνα αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη πρόκληση στη σύγχρονη ιστορία μας.
Η Ελλάδα ποτέ δε σώθηκε με πολλά λόγια.
Σώθηκε και θα σωθεί ακόμα μια φορά με γενναίες αποφάσεις και με μεγάλες πράξεις» υποστηρίζει ο κ.Κικίλιας.
Στους 2.706 οι νεκροί
Στους 2.076 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως στις τρεις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, έχουν καταγραφεί ήδη 300 θάνατοι.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 3/12 1.882 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 111.537, εκ των οποίων το 52,9% άνδρες.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1.882, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 111.537 (ημερήσια μεταβολή +1,7%), εκ των οποίων 52,9% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 100, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 2.706 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 80 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 622 (71,5% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Από το σύνολο των 111537 κρουσμάτων, 4.958 (4,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 29.474 (26,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα” όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
www.bankingnews.gr
Στους 2.076 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως στις τρεις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, έχουν καταγραφεί ήδη 300 θάνατοι.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 3/12 1.882 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 111.537, εκ των οποίων το 52,9% άνδρες.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1.882, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 111.537 (ημερήσια μεταβολή +1,7%), εκ των οποίων 52,9% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 100, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 2.706 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 80 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 622 (71,5% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Από το σύνολο των 111537 κρουσμάτων, 4.958 (4,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 29.474 (26,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα” όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών