Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Η «αλυσίδα» μετάδοσης του κορωνοϊού - Ποιές περιοχές είναι στο «κόκκινο» - Στους 2.804 οι νεκροί - Ανοσία 1 μήνα μετά την Α' δόση εμβολίου

Η «αλυσίδα» μετάδοσης του κορωνοϊού - Ποιές περιοχές είναι στο «κόκκινο» - Στους 2.804  οι νεκροί - Ανοσία 1 μήνα μετά την Α' δόση εμβολίου
Για τo 2021 το άνοιγμα των σχολείων, κλειστή στις γιορτές η εστίαση
(Συνεχές upd)  Ιδιαίτερα ανθεκτική αποδεικνύεται η «αλυσίδα» μετάδοσης του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς έναν μήνα μετά την έναρξη του γενικού lockdown 2, το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό, με τα θετικά κρούσματα σε καθημερινή βάση να εξακολουθούν να αντιστοιχούν στο 9% - 10% επί του συνόλου των τεστ, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο, όπως και ο μέσος όρος ημερήσιων θανάτων.

Γιατί δεν υποχωρεί η πίεση της πανδημίας στη χώρα, παρ΄ότι έχει επιβληθεί lockdown για αρκετές εβδομάδες

Γαι δύο λόγους, όπως εξηγούν οι ειδικοί.
Διότι από τη μία η κινητικότητα των πολιτών είναι αρκετά αυξημένη σε σχέση με το πρώτο lockdown που επιβλήθηκε, τον Μάρτιο και από την άλλη, διότι η αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού αφορά πλέον τη διαδρομή εργασία - σπίτι.
Με άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι σε εταιρείες ή εργοστάσια μεταφέρουν τον ιό στα σπίτια τους και τον μεταδίδουν σε όλη την οικογένεια, ανάμεσά τους και στα γηραιότερα μέλη, τα οποία διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά και να καταλήξουν από επιπλοκές.
Επίσης, προβληματισμός επικρατεί από τη χαλάρωση που έχει παρατηρηθεί σε περιοχές εκτός πόλεων.
Όπως επεσήμαναν οι αρμόδιοι στην τακτική ενημέρωση της Παρασκευής 4/12, ένα ακόμη θέμα που προκύπτει από τις παρατηρήσεις και τα στοιχεία, αφορά τη συμπεριφορά στα χωριά και τις συναντήσεις που πραγματοποιούνται, παρά την απαγόρευση, ανάμεσα σε οικογένειες.

Στο «κόκκινο» η Βόρεια Ελλάδα

Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα παραμένει στο «κόκκινο», ενώ στο «κάδρο» της ανησυχίας έχουν μπει και άλλες περιοχές, που δεν πέφτει το ιικό φορτίο ή σε ορισμένες περιπτώσεις, που έχει αυξηθεί.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», ιδιαίτερα όμως για έξι περιοχές που δεν παρουσιάζεται μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και του επιδημιολογικού φορτίου, με τον κύριο όγκο των νέων περιπτώσεων να μετατοπίζεται από τις πόλεις, στα χωριά.
Ανακοίνωσε επίσης την ενεργοποίηση δύο ακόμα εργαλείων και συγκεκριμένα την απαγόρευση εισόδου στη χώρα όσων εντοπίζονται θετικοί στον νέο κορωνοϊό και επιπλέον, την απαγόρευση των επισκέψεων στο Άγιο Όρος.
Όπως παρατήρησε ο κ. Χαρδαλιάς, το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρες.
Ειδικότερα, σημείωσε πως το 66,4% βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας.
Περαιτέρω, επισήμανε πως η Αττική συγκεντρώνει το 17,9% των ενεργών κρουσμάτων.
Σε Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Λάρισα, Μαγνησία, Χαλκιδική, Κιλκίς, Καρδίτσα, Σέρρες, Τρίκαλα και Καβάλα εξακολουθεί να παρουσιάζεται υψηλό φορτίο.

Μαγιορκίνης: Μείωση RT σε μεγάλα αστικά κέντρα- Ο κορωνοϊός αφορά και μικρές πόλεις, χωριά 


Η μείωση στα μεγάλα αστικά κέντρα όσον αφορά ρυθμό αναπαραγωγής RT είναι ξεκάθαρη, καθώς αυτός ο αριθμός παραμένει κάτω από το 1, εξήγησε κατά την αποψινή 4/12 ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ωστόσο είπε ότι τα ενεργά κρούσματα παραμένουν ακόμη εξαιρετικά υψηλά, παρότι καταγράφεται μείωση των νέων κρουσμάτων 15-20% στην Αθήνα και 20-22% στην Θεσσαλονίκη. Επίσης, όπως είπε, καταγράφεται μικρή υποχώρηση στην διάγνωση νέων κρουσμάτων στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών.
Η μείωση στο προφίλ νοσηρότητας συνεχίστηκε, αν και με πιο αργούς ρυθμούς, από την προηγούμενη βδομάδα τόνισε και κάλεσε όλους να προσέξουν και ιδίως όσοι βρίσκονται σε μικρές πόλεις και χωριά. «Το ότι δεν ζούνε σε μεγάλες πόλεις δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν μας αφορά» κατέληξε.

Παπαευαγγέλου: Υπάρχουν 18.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα

Είναι ξεκάθαρο ότι η καμπύλη των νέων κρουσμάτων μειώνεται σε όλη την επικράτεια, εκτίμησε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.
Πιερία, Φθιώτιδα και Αιτωλοακαρνανία είναι στις περιοχές που δημιουργούν ανησυχία.
Όπως είπε υπολογίζεται ότι υπάρχουν 18.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα, ενώ καταγράφεται αύξηση της μέσης ηλικίας.
Στη χώρα νοσηλεύονται περίπου 4.000 ασθενείς και οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.
Στην επικράτεια η πληρότητα ΜΕΘ υπολογίζεται σε 84% (94% στη Θεσσαλονίκη).
Ως πιθανή εξήγηση της επιμονής του δεύτερου κύματος η καθηγήτρια χαρακτήρισε το ότι φαίνεται πως υπάρχει ένα συνεχές «πινκ πονκ» διασποράς μεταξύ εργασιακών χώρων και οικογενειών.
Κάλεσε να σχεδιάσουμε διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα δεδομένου ότι διανύουμε ένα μαραθώνιο και μπροστά μας μπορεί να βρίσκονται πολλές ανηφόρες.
Ακόμα και όταν έρθουν τα εμβόλια θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να δημιουργηθεί η «ανοσία της αγέλης».
Ο κάθε ένας θα αποκτήσει ανοσία γύρω στον ένα μήνα από την λήψη της πρώτης δόσης εμβολίου (σ.σ. πρέπει να γίνουν δυο).

Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης

Tο κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζει τα βήματα της εορταστικής επανεκκίνησης της αγοράς, περιορίζοντάς τα σε έναν στενό αριθμό κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.
Οι όποιες εξαιρέσεις υπάρξουν θα αφορούν στην κάλυψη βασικών αναγκών, παρεκκλίνοντας λίγο από τον κανόνα που δεν είναι άλλος από τον αυτοπεριορισμό και την κοινωνική απόσταση και τις ημέρες των γιορτών.

To σχέδιο εξόδου

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου - Λιανεμπόριο

-Λειτουργία 110 καταστημάτων εποχικών ειδών (χριστουγεννιάτικα είδη)
-Πώληση χριστουγεννιάτικων ειδών στα σούπερ μάρκετ

Τα παραπάνω καταστήματα θα λειτουργήσουν μέχρι και τις 9 Ιανουαρίου αυστηρά και με τις κάτωθι προϋποθέσεις:

-Για την μετάβαση στο κατάστημα: αποστολή SMS στο 13033 με επιλογή «2 -Μετάβαση σε κατάστημα»
-Ωράριο λειτουργίας: 7 το πρωί έως 20:30 το βράδυ

Χωρητικότητα

-4 άτομα ανά 100 τ.μ.
-1 άτομο ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 μέτρων
-Αποστάσεις 2 μέτρων μεταξύ των πελατών
-Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων
-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Νέα μέτρα ελέγχου της πανδημίας

-Δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σε όσους ανιχνευτούν θετικοί στον κορωνοϊό στα χερσαία μας σύνορα.
-Απαγορεύονται οι επισκέψεις στις μονές του Άγιου Όρους σε όσους δεν ζουν εκεί μόνιμα

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου

Λήξη της παράτασης του lockdown, στις 6 το πρωί και επαναλειτουργία μικρού αριθμού εμπορικών καταστημάτων.
Με δεδομένο ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο άνοιγμα μιας καταστημάτων αμέσως μετά τα σημεία πώλησης εποχιακών ειδών, δεν αποκλείεται στη συγκεκριμένη ημερομηνία να ανοίξουν:
-Κομμωτήρια
-Βιβλιοπωλεία
-Ανθοπωλεία
-Καταστήματα πώλησης παιδικών παιχνιδιών.

Κλειστά την περίοδο των γιορτών

-Μπαρ
-Κέντρα διασκέδασης
-Πολυχώροι ψυχαγωγίας
-Τα σχολεία όλων των βαθμίδων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης
-Θέατρα
-Σινεμά
-Γκαλερί
-Θερινά θέρετρα και χιονοδρομικά κέντρα
Για τα εστιατόρια, καθώς αρκετοί επιχειρηματίες του κλάδου δεν προτίθενται να ανοίξουν λόγω αδυναμίας κάλυψης των λειτουργικών εξόδων από τους αυστηρούς περιορισμούς, προκρίνεται η λύση της επιδότησης για την αγορά θερμαντικών σωμάτων.

Στους 2.804 οι νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1.667 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 113.185, εκ των οποίων το 52,8% άνδρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 04 Δεκεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1.667, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 113.185 (ημερήσια μεταβολή +1,5%), εκ των οποίων 52,8% άνδρες.  Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 98, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 2.804 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 612 (71,4% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image
Image
Από το σύνολο των 113.185 κρουσμάτων, τα 4.966 (4,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, τα 29.765 (26.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα πό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης