Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κλειστά εστίαση, σχολεία, ψυχαγωγία έως 7/1 - «Παράθυρο» για άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 21:00 στις γιορτές - Τα επόμενα 24ωρα κρίνουν το λιανεμπόριο

Κλειστά εστίαση, σχολεία, ψυχαγωγία έως 7/1 - «Παράθυρο» για άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 21:00 στις γιορτές - Τα επόμενα 24ωρα κρίνουν το λιανεμπόριο
Απογορεύεται η μετακίνηση από νομό σε νόμο - Στους 3.003 οι νεκροί λόγω κορωνοϊού, οι 597 σε 6 ημέρες
(Συνεχές upd) Κλειστά θα παραμείνουν έως την Πέμπτη 7/1 στις 6 π.μ. τα σχολεία, η εστίαση, η ψυχαγωγία, τα δικαστήρια, οι αθλητικές δραστηριότητες εκτός από εκείνες που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή και τα χιονοδρομικά κέντρα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Επίσης ανακοίνωσε την παράταση της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό.
Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ στις γιορτές.


Ειδικότερα ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε πως μετά τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών αποφασίστηκε:

- Να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι και το πρωί της 7ης Ιανουαρίου 2021 και να συνεχιστεί, άρα, η τηλεκπαίδευση.
- Μέχρι το πρωί (06:00) της ίδια ημέρας παραμένουν κλειστά η εστίαση, η ψυχαγωγία, τα δικαστήρια και οι αθλητικές δραστηριότητες, πλην αυτών που και σήμερα συνεχίζουν να έχουν δραστηριότητα (πρωτάθλημα Super League σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ).
- Επίσης παραμένει σε ισχύ το μέτρο που αφορά τις απαγορεύσεις μετακινήσεων από νομό σε νομό, παρατείνεται το μέτρο της απαγόρευσης των συναθροίσεων, ενώ διατηρείται στα ίδια ποσοστά και η τηλεργασία.
Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας ακόμη, νεότερες ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες για τι θα συμβεί με τις Εκκλησίες, αλλά και τα κομμωτήρια και τους υπόλοιπους κλάδους του λιανεμπορίου.
«Για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, πέραν της γνωστής διαδικασίας υποβολής plf θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ pcr 72 ωρών, θα υπόκεινται σε rapid test κατά την είσοδο, και θα μπαίνουν σε 10ημερη προληπτική καραντίνα εφόσον εισέρχονται κατά το διάστημα από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021.
Σε ό,τι αφορά την, άπαξ, επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με την επίδειξη Ε1 και Ε9», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Παράθυρο» για άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 9 στις γιορτές

Ο κ. Πέτσας στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ρωτήθηκε εάν θα υπάρξουν αλλαγές όσο αφορά στην απαγόρευση της κυκλοφορίας τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με δεδομένα ότι αρκετοί πολίτες θα θελήσουν να βρεθούν σε κάποιο φιλικό σπίτι ή να περάσουν αυτές τις ημέρες με συγγενικά τους πρόσωπα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ένα «παράθυρο» να υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις όσον αφορά το χρονικό διάστημα της απαγόρευσης των μετακινήσεων που ισχύσει μέχρι και σήμερα, δηλαδή 9 το βράδυ με 5 το πρωί.
«Θα το δούμε τις επόμενες ημέρες για το τι ακριβώς θα ισχύσει παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς».
Θα δούμε, πρόσθεσε, αν θα μπορεί να υπάρχει κάτι ευρύτερο όσο αφορά τις ώρες που θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις.

Αργή η μείωση του ιικού φορτίου

«Συμπληρώνεται σήμερα ένας μήνας από την εφαρμογή του δεύτερου καθολικού lockdown» επισήμανε τονίζοντας ότι «και στη χώρα μας όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες βοήθησε στην τιθάσευση αρχικά και στην πτώση των κρουσμάτων στη συνέχεια.
Όμως η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων και η μείωση του ιικού φορτίου είναι αργή», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Υπογράμμισε ότι είναι πιο αργή απ' όσο αναμενόταν «εξαιτίας και της κόπωσης όλων μας μετά από δέκα μήνες μάχης με τον αόρατο και ύπουλο εχθρό, τον κορωνοϊό.
Είναι ενδεικτικό ότι συγκρίνοντας το δεύτερο με το πρώτο lockdown η κινητικότητα είναι αυξημένη κατά περίπου 20% ενώ τα περιοριστικά μέτρα μετά και το κλείσιμο των σχολείων είναι ουσιαστικά τα ίδια».
Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα υπάρχει μία σχετική σταθεροποίηση ή και ήπια μείωση του κυλιόμενου μέσου όρου των κρουσμάτων.
Επίσης οι κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ βαίνουν μειούμενες ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των κενών απλών κλινών covid 19».

Υπό πίεση το ΕΣΥ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε επταήμερη κυλιόμενη βάση σε 1.609 κρούσματα έναντι 2.352 κρουσμάτων στο διάστημα 5 έως 11 Νοεμβρίου, της πρώτης δηλαδή εβδομάδας του δεύτερου lockdown και έναντι 2.674 κρουσμάτων, στο διάστημα 12 έως 18 Νοεμβρίου οπότε και σημειώθηκε ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων.
Ο αριθμός των νοσηλευομένων παραμένει υψηλός στους 4.008 ανθρώπους έναντι 4.079 στις 20 Νοεμβρίου ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών του δείκτη εισαγωγών ανά ημέρα έχει μειωθεί στις 343 έναντι 447 την ίδια ημερομηνία, με τις εισαγωγές να είναι ισοσκελισμένες με τα εξιτήρια».
Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά είπε «με τόσο μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων συνανθρώπων μας και κατειλημμένων κλινών ΜΕΘ, εξακολουθεί να υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ και οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες και να σώσουν ζωές».

Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο

Οι επόμενες ημέρες είναι αυτές που θα κρίνουν το εάν και το πώς θα ανοίξει η οικονομία και η κοινωνία, με την αρχή πάντως να γίνεται σήμερα Δευτέρα 7/12 με τα εποχικά καταστήματα, τα οποία θα λειτουργήσουν υπό αυστηρούς κανόνες.
Κατά την παρέμβαση του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επεσήμανε την ανάγκη να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας νέας αναζωπύρωσης της επιδημίας.
Εν τω μεταξύ, το άνοιγμα των 110 καταστημάτων εποχικών ειδών από σήμερα 7/12 θα αποτελέσει μια πρώτη δοκιμή για τη στάση και τη συμπεριφορά και των ίδιων των πολιτών, δεδομένου ότι αν και πλησιάζει η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων η αγορά, και ιδίως το λιανεμπόριο παραμένει σε lockdown τουλάχιστον έως τις 14 Δεκεμβρίου.
Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως οι αποφάσεις της για το εάν θα ανοίξει η αγορά εξαρτάται απόλυτα από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και από την πίεση που ασκεί ο ιός στα νοσοκομεία.
Αυτή η εβδομάδα εκτιμάται πως θα είναι και η πλέον κρίσιμη καθώς θα φανεί κατά πόσο αποκλιμακώνονται τα κρούσματα, οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι διασωληνωμένοι.
Βάσει των τελευταίων δεδομένων, εκτιμάται ότι περίπου 3.500 άνθρωποι νοσηλεύονται με covid στα νοσοκομεία και ότι 600 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι.
Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα στις πρώτες έξι ημέρες του Δεκεμβρίου, έχουν χάσει τη ζωή τους 597 άνθρωποι, με το σύνολο των νεκρών να έχει ξεπεράσει τους 3.000 (3.003).
Πάντως, τα αισιόδοξα μηνύματα είναι πως το τελευταίο 24ωρο τα νέα κρούσματα υποχώρησαν κάτω από 1.000 (904), αν και οι ειδικοί επισημαίνουν πως ο χαμηλός αυτός αριθμός οφείλεται και στα λιγότερα τεστ που γίνονται ούτως ή άλλως τα Σαββατοκύριακα, καθώς και ότι υποχώρησε στο 9,8% ο δείκτης θετικότητας.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως είναι πολύ αργή η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, γεγονός που σημαίνει ότι η επιδημία πρέπει να τελεί υπό στενή παρακολούθηση, και το όποιο «άνοιγμα» γίνει, να γίνει με πολλή προσοχή και αυστηρούς κανόνες.
Σημειώνεται πως κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι, και εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, να ανοίξουν από την ερχόμενη εβδομάδα και άλλες μικρές επιχειρήσεις, όπως τα βιβλιοπωλεία, τα ανθοπωλεία, τα καταστήματα με παιχνίδια και τα κομμωτήρια.

Μητσοτάκης: Οφείλουμε να αποφύγουμε αναζωπύρωση της επιδημίας – Να δώσουμε ανάσα στα νοσοκομεία

Την ανάγκη να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας νέας αναζωπύρωσης της επιδημίας και να δοθεί μια ανάσα στα νοσοκομεία επεσήμανε κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
«Oλοκληρώνουμε σήμερα, μία εβδομάδα μετά την προηγούμενη μας συνάντηση, τον κύκλο των θεμάτων του υπουργικού Συμβουλίου του Νοεμβρίου.
Θα ακολουθήσει ένα ακόμα Υπουργικό Συμβούλιο λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, όπου θα κάνουμε και τον  απολογισμό των θεμάτων που μας απασχόλησαν καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς, για να διαπιστώσουμε σε ποιο βαθμό ήμασταν συνεπείς με την στοχοθεσία την οποία είχαμε θέσει στην αρχή του χρόνου.
Καταρχάς σε ό,τι αφορά τον Covid, μέσα στην ημέρα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο σχετικά με το τι δεν θα λειτουργήσει μετά βεβαιότητος μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου.
Θα έχω την ευκαιρία και εγώ σήμερα το απόγευμα να δώσω μία συνέντευξη για να εξηγήσω πιο αναλυτικά το σκεπτικό μας.
Νομίζω ότι έχουμε πει πολλές φορές ότι παρά το γεγονός ότι βλέπουμε κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις ως προς την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί για να αποφύγουμε την αναζωπύρωση της επιδημίας και να δώσουμε μία ανάσα στα νοσοκομεία μας και στους μαχητές της πρώτης γραμμής.
Για να φτάσουμε με προσοχή και με ασφάλεια στον οργανωμένο εμβολιασμό όλου του πληθυσμού, ο οποίος και θα ξεκινήσει - καλώς εχόντων των πραγμάτων - από τις αρχές Ιανουαρίου» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σενάρια για την επανεκκίνηση της αγοράς

Όσον αφορά την επανεκίννηση της αγοράς, υπάρχουν διάφορα σενάρια, η υλοποίηση των οποίων εξαρτάται πάντα από τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα επόμενα 24ωρα να ενημερώσει τους πολίτες  για το σχέδιο της επανεκκίνησης, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρξει και παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες και εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα μπορούσαν υπό όρους και με κανόνες να ανοίξουν την Παρασκευή 11/12  τα κομμωτήρια, τα καταστήματα παιχνιδιών, τα βιβλιοπωλεία και τα ανθοπωλεία.
Επίσης, τη Δευτέρα 14/12 τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου, αλλά και τη Δευτέρα 21/12 τα εμπορικά καταστήματα και τα πολυκαταστήματα.
Στόχος, είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου πριν από τα Χριστούγεννα.

Γεωργιάδης: Δεν μπορούμε να δώσουμε ημερομηνίες για το άνοιγμα της αγοράς


Τη θέση ότι η κυβέρνηση παίρνει ρίσκο με το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων διατύπωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει ημερομηνίες για το πότε θα επαναλειτουργήσει μεγάλο μέρος της αγοράς.
«Δεν υπάρχει ακόμη ημερομηνία ανοίγματος κανενός κλάδου
Όταν μας πουν οι λοιμωξιολόγοι, θα προχωρήσουμε.
Τον πρώτο λόγο τον έχει η επιτροπή και η εξέλιξη της πανδημίας, που θα καθορίσει τον ρυθμό ανοίγματος της αγοράς.
Όλες οι ημερομηνίες που διακινούνται, δεν διακινούνται από εμάς, για κανέναν κλάδο, για καμία δραστηριότητα» τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του Open ο κ.Γεωργιάδης, ο οποίος επεσήμανε ότι «δεν έχει ληφθεί καμία απολύτως απόφαση» και ότι «τα νούμερα παραμένουν ψηλά».
«Οι εικόνες που ήρθαν από την Αγγλία με το άνοιγμα των καταστημάτων είναι εφιαλτικές.
Παίρνουμε μικρό ρίσκο με το άνοιγμα των 110 εποχικών καταστημάτων, υπό τον όρο ότι θα σεβαστούν τους κανόνες και δεν θα δούμε εικόνες συνωστισμού.
Αν δούμε τέτοιες εικόνες και υπάρξουν εστίες υπερμετάδοσης θα λάβουμε πιο σκληρά μέτρα.
Δεν μπορούμε να δώσουμε ημερομηνίες.
Θα δούμε αν και πώς θα ανοίξουμε.
Θέλουμε να βοηθήσουμε τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο.
Σ' αυτή τη μεγαλύτερη ζημία, βάλαμε πρώτα τα εποχικά είδη και είπαμε να αρχίσουμε με αυτά και ακολούθως θα πάμε στα μαγαζιά με παιχνίδια, λουλούδια, βιβλία, κτλ» δήλωσε ο κ.Γεωργιάδης.

Πρεμιέρα σήμερα 7/12 για τα εποχικά


Σήμερα Δευτέρα 7/12 ανοίγουν τα εποχικά καταστήματα.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για καταστήματα που αφορούν σε:
- Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ/47.59.56.16
- Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ/47.65.67.02
- Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά με ΚΑΔ/47.65.67.0
- Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κλπ με ΚΑΔ/47.65.67.07.
Σημειώνεται πως τα προϊόντα που εντάσσονται στους παραπάνω 4 ΚΑΔ μπορούν να πωλούνται και από τις Υπεραγορές Τροφίμων (σούπερ μάρκετ).
Η διάρκεια ισχύος της λειτουργίας τους θα είναι από τις 7 Δεκεμβρίου έως και τις 8 Ιανουαρίου.
Για τη μετάβαση στα εν λόγω καταστήματα, οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033 με την επιλογή 2 ή να έχουν συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση για (Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ).
Σημειώνεται ότι το  ωράριο λειτουργίας θα είναι από τις 07:00 έως και τις 20:30 ενώ παράλληλα προβλέπονται αυστηροί όροι λειτουργίας.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα άτομα που θα πρέπει να βρίσκονται εντός των καταστημάτων ισχύουν τα εξής:
- Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100
- Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.
Παράλληλα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό καθώς και η τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.
Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων.
Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.
Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

Κικίλιας: Συνεχίζεται η διασπορά του κορωνοϊού, πιέζεται το ΕΣΥ

Τον προβληματισμό του για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, ο οποίος συνέστησε στους πολίτες να κάνουν υπομονή για λίγο ακόμα και έως ότου αρχίσουν οι εμβολιασμοί.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Κικίλιας είπε ότι η χώρα είναι κλειστή εδώ και ένα μήνα και παρόλο αυτά από τις 1.305 διαθέσιμες ΜΕΘ, οι 1.083  κλίνες είναι κατειλημμένες.
«Η διασπορά συνεχίζεται στην κοινότητα, το ΕΣΥ πιέζεται, οι γιατροί είναι κουρασμένοι, ενώ βγαίνουν επιστήμονες παγκοσμίως και μιλάνε για τρίτο κύμα» είπε ο υπ.Υγείας, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι το εμβόλιο θα είναι ασφαλές, ελεγμένο από τους διεθνούς οργανισμούς φαρμάκων, και δωρεάν.
Όπως είπε, στους πολίτες που δεν μπορούν διαπιστωμένα να μεταβούν για εμβολιασμό, όπως άνθρωποι με αναπηρία, θα πηγαίνουν σε αυτούς κινητές ομάδες, ενώ τόνισε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα με την συνδρομή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο πολίτης σε κάθε γεωγραφική περιοχή να ενημερώνεται για την ώρα και το σημείο εμβολιασμού.

Δερμιτζάκης: Με κάτω από 1.000 κρούσματα να ανοίξει το λιανεμπόριο

Τη θέση πως αν τα κρούσματα παραμείνουν κάτω από 1.000 ημερησίως για μια εβδομάδα μετά την πρώτη ημέρα που οι μολύνσεις έπεσαν κάτω από τις 1.000, τότε θα πρέπει να ανοίξει το λιανεμπόριο διατύπωσε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.
«Από τη στιγμή που συζητάμε να ανοίξουν τα μαγαζιά λιανικής, θεωρώ ότι το σταδιακό άνοιγμα μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλουμε.
Από τη στιγμή που ξεκινάμε να ανοίγουμε ο σκοπός είναι να μην έχουμε συνωστισμούς και να τηρούνται τα μέτρα.
Αν ανοίξουμε το 1/3 των δραστηριοτήτων, φοβάμαι ότι θα έχουμε μεγαλύτερους συνωστισμούς από το να τα ανοίξουμε όλα.
Και τα εμπορικά νομίζω μπορεί να ανοίξουν, από πλευράς ελέγχου είναι πιο εύκολα τα εμπορικά, μπορούμε να ελέγξουμε πόσοι μπαίνουν.
Πρέπει να λάβουμε υπόψη και την ψυχολογία» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος υποστήριξε πως πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή.
«Η Ελλάδα παρουσιάζει τώρα πολύ έντονα περίεργο λόγο θανάτων προς κρούσματα, η Ελλάδα πήδηξε από το 1,5 στο 2,5 μέσα στο μήνα, δεν μετρήσαμε σωστά με βάση όχι μόνο τον αριθμό των τεστ, αλλά και τη στρατηγική» είπε ο κ.Δερμιτζάκης, αναφέροντας ότι «στα τεστ (rapid και PCR), βλέπουμε μια πολύ περίεργη μικρή μείωση καθημερινά, έχουμε 3 με 4.000 τεστ μείωση σε σχέση με τρεις εβδομάδες», προσθέτοντας ότι «πρέπει να αυξάνουμε τον αριθμό των τεστ» και ζητώντας πιο αναλυτικά στοιχεία από τον ΕΟΔΥ και την επιτροπή.

Σύψας: Κανένας εφησυχασμός – Αν ανακάμψει ο κορωνοϊός, που θα πάνε οι ασθενείς; - Δεν υπάρχουν κλίνες

Να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού με το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας ζήτησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ο οποίος διερωτήθηκε που θα πάνε οι ασθενείς, εάν επανακάμψει ο ιός.
«Δεν υπάρχουν κρεβάτια, υπάρχει κίνδυνος να μη λαμβάνουν υπηρεσίες οι ασθενείς.
Τα μέτρα απέδωσαν πολύ αργά λόγω της μεγάλης διασποράς και για αυτό δεν βλέπουμε ακόμη κάμψη διασωληνωμένων» είπε μιλώντας στην τηλεόραση του Open ο κ.Σύψας, ο οποίος ερωτηθείς για τις εισηγήσεις της επιτροπής σχετικά με την άρση των μέτρων, ανέφερε ότι «πηγαίνουμε μέρα με τη μέρα, γιατί δεν μπορούμε να αναλάβουμε το κόστος μιας τραγωδίας».
«Φανταστείτε τι θα γίνει στην Ερμού αν ανοίξουν όλα τα καταστήματα.
Θα γίνει εστία υπερμετάδοσης», τόνισε ο κ.Σύψας, ο οποίος ζήτησε να μην υπάρξει η παραμικρή χαλάρωση στις γιορτές, καθώς «ό,τι συμβεί τα Χριστούγεννα θα το αντιμετωπίσουμε τον Γενάρη και θα είναι άσχημο».
«Στη Θεσσαλονίκη η έκρηξη έγινε μέσα σε πέντε μέρες.
Είναι επικίνδυνο το φαινόμενο και είναι πέρα από τις δυνάμεις μας.
Θα μας ταλαιπωρεί μέχρι την άνοιξη» τόνισε ο κ.Σύψας, σημειώνοντας ότι «ρεαλιστικός στόχος είναι να εμβολιαστούν μέχρι τον Ιούνιο υγειονομικοί και ευπαθείς ομάδες, δεν είναι εύκολος στόχος να εμβολιαστεί το 70%».
Παράλληλα τόνισε ότι είναι δύσκολο το εγχείρημα του εμβολιασμού, καθώς το αντιεμβολιαστικό κίνημα μεγαλώνει, αφού ο «ο κόσμος είναι δύσπιστος».
«Για παράδειγμα το 30% του προσωπικού στο δικό μου νοσοκομείο δεν έχει εμβολιαστεί για τη γρίπη», ανέφερε ο κ.Σύψας, τονίζοντας ότι «αν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δώσει έγκριση να ξέρουμε ότι το εμβόλιο είναι πολύ ασφαλές».
«Στόχος είναι να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στα μέσα Ιανουαρίου.
Θα κάνω από τους πρώτους το εμβόλιο.
Χωρίς υγειονομικό πιστοποιητικό δεν θα μπορέσει κάποιος να ταξιδέψει από χώρα σε χώρα» είπε ο κ.Σύψας.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το εμβόλιο – Κομβικός ο ρόλος Πιερρακάκη

Με το βλέμμα στραμμένο στην προετοιμασία για την παραλαβή, αποθήκευση και διανομή των εμβολίων, βρίσκεται η κυβέρνηση.
Ήδη, σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό , Κ. Μητσοτάκη, στο Μαξίμου το Σάββατο 5/12 έγινε αναφορά στην προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό, συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες για τον εμβολιασμό τους στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργούν στην Ελλάδα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές  «ο προγραμματισμός αυτός πρέπει να αποτελέσει την απόλυτη προτεραιότητα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».
Το Υπουργείο Υγείας θα  εξακολουθήσει να είναι επικεντρωμένο στη λειτουργία του Συστήματος Υγείας, αφού η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν θα πρέπει να υπάρχει καμιά απολύτως χαλάρωση, ενώ είναι απαραίτητη η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην επιστήμη και να πειστούν όσοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την ασφάλεια του εμβολίου.
Η σύσκεψη προετοιμασίας θα πραγματοποιείται σε τακτική βάση προκειμένου όλα να είναι έτοιμα και να ξεκινήσει ο εμβολιασμός αμέσως μετά την παραλαβή των εμβολίων που, με τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται εντός του Ιανουαρίου.

Στους 3.003 οι νεκροί στην Ελλάδα

Στους 3.003 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Είναι χαρακτηριστικό πως στις 6 πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου έχουν καταγραφεί 597 θάνατοι.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες Κυριακή 6/12/2020 904 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 115471, εκ των οποίων το 52.8% άνδρες.
Image
Τα 4.986 (4.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 30594 (26.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στους 600 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 169 (28.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
 To 75.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 651 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Image
Τέλος, έχουμε 101 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3.003 νεκρούς συνολικά στη χώρα. 1197 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
Image

Image
Image
Image

Στο «κόκκινο» η Βόρεια Ελλάδα

Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα παραμένει στο «κόκκινο», ενώ στο «κάδρο» της ανησυχίας έχουν μπει και άλλες περιοχές, που δεν πέφτει το ιικό φορτίο ή σε ορισμένες περιπτώσεις, που έχει αυξηθεί.
Σε έξι περιοχές δεν παρουσιάζεται μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και του επιδημιολογικού φορτίου, με τον κύριο όγκο των νέων περιπτώσεων να μετατοπίζεται από τις πόλεις, στα χωριά.
Το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρες.
Ειδικότερα, πως το 66,4% βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας.
Η Αττική συγκεντρώνει το 17,9% των ενεργών κρουσμάτων.
Σε Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Λάρισα, Μαγνησία, Χαλκιδική, Κιλκίς, Καρδίτσα, Σέρρες, Τρίκαλα και Καβάλα εξακολουθεί να παρουσιάζεται υψηλό φορτίο.
Σημειώνεται ότι ενεργοποιούνται δύο ακόμα εργαλεία και συγκεκριμένα η απαγόρευση εισόδου στη χώρα όσων εντοπίζονται θετικοί στον νέο κορωνοϊό και επιπλέον, η απαγόρευση των επισκέψεων στο Άγιο Όρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης