Στους 3.092 οι νεκροί, στους 600 οι διασωληνωμένοι – Συνάντηση Κικίλια – Χαρδαλιά για την επιδημία
(Συνεχές upd) Μετά την ανακοίνωση του μερικού lockdown έως τις 7 Ιανουαρίου του 2021 – με το κλείσιμο σχολείων, εστίασης, δικαστηρίων, αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων -, το μεγάλο ερωτηματικό είναι εάν το λιανεμπόριο θα ανοίξει πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων προκειμένου να πάρουν μια ανάσα η αγορά και οι επαγγελματίες.
Η κυβέρνηση έχει δώσει ένα περιθώριο έως το τέλος της εβδομάδας προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της, προσδοκώντας σε μια βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών και σε μια χαλάρωση της πίεσης στο ΕΣΥ.
Αν και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν μειωθεί και ήδη οι γιατροί αρχίζουν να μιλούν για τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως παρά το lockdown των 4 εβδομάδων, η αποκλιμάκωση των μολύνσεων είναι πολύ αργή και το επιδημιολογικό φορτίο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας πολύ υψηλό.
Και δεδομένου ότι παραμένουν διασωληνωμένοι ακόμα 600 άνθρωποι και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς κινούνται στα επίπεδα των 4.000 (3.924), οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως δεν μπορεί το λιανεμπόριο να ανοίξει στις 14/12 και ότι ενδεχομένως θα πρέπει να δοθεί μια ακόμα παράταση.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση παρακολουθεί την πορεία της επιδημίας και περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών προκειμένου να αποφασίσει τι θα γίνει με το άνοιγμα της αγοράς, μια και τα μέχρι πρότινος σχέδια της ακυρώθηκαν από τις ίδιες τις εξελίξεις.
Πάντως είναι πλέον προφανές ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η επιδημία είναι η έναρξη των εμβολιασμών, την οποία ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, προσδιόρισε για τις αρχές του 2021.
Κικίλιας: Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι
Τη θέση ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι όσον αφορά την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας μετά τη συνάντηση που είχε στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά.
Ο κ.Κικίλιας αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο της Πολιτικής Προστασίας σχετικά με την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ενώ ζήτησε υπομονή από τους πολίτες καθώς οι μήνες που ακολουθούν θα είναι κρίσιμοι, καθώς αναμένεται να ξεκινήσουν και οι εμβολιασμοί κατά τις covid-19.
«Να προσπαθήσουμε λίγο ακόμη.
Δεν είναι εύκολη διαδικασία, καθώς βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο», είπε ο κ. Κικίλιας , τονίζοντας ότι «πρέπει να αντέξουν οι πολίτες, οι εργαζόμενοι, η κοινωνία, οι δομές».
Πέτσας: Έως τις 11/12 οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τις εκκλησίες
Έως την Παρασκευή 11/12 αναμένονται οι αποφάσεις για το εάν και το πότε θα ανοίξουν το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τις εκκλησίες και τις μετακινήσεις υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Πέτσας είπε πως είναι οριστικό ότι θα παραμείνει κλειστή η εστίαση μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου, κάτι που όπως είπε, σημαίνει πως δεν θα ανοίξουν ούτε τα καφέ και τα εστιατόρια.
«Αυτό έχει να κάνει με το πλέγμα των αποφάσεων με το τι δεν πρέπει να ανοίξει» τόνισε ο κ.Πέτσας, υποστηρίζοντας πως οι οριστικές ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο, της Εκκλησίες, τα κομμωτήρια αλλά και τις μετακινήσεις, αναμένονται έως την Παρασκευή και ότι θα υπάρξει χρόνος να προετοιμαστεί το άνοιγμα της αγοράς.
Όσον αφορά στη μετακίνηση με sms, ο Σ.Πέτσας τόνισε ότι εξακολουθήσει να ισχύει και μετά την απελευθέρωση του λιανεμπορίου, η οποία θα γίνεται με την αποστολή ανάλογου κωδικού, ενώ για τα ψώνια σε διαφορετικούς δήμους είπε ότι θα επιτρέπονται.
Αυτό που δεν θα επιτραπεί όμως, είναι οι μετακινήσεις σε άλλες περιφέρειες, κυρίως δε για όσους έχουν εξοχικά.
Από τον κανόνα θα εξαιρεθούν εργαζόμενοι σε άλλες περιφέρειες και φοιτητές, αφού όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα υπάρξει πρόβλεψη για επανένωση οικογενειών.
«Ας προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε όλοι στη δύσκολη κατάσταση που δε μας επιτρέπει να δούμε τους γονείς ή τα παιδιά μας που είναι σε άλλες περιφέρειες» υπογράμμισε ο κ.Πέτσας αναφερόμενος στους παππούδες που είναι μακριά από τα παιδιά και τα εγγόνια τους.
Αυξημένη η κίνηση
Ο κ.Πέτσας είπε ότι συγκριτικά με το πρώτο lockdown η κίνηση είναι 20% πιο αυξημένη, αναφέροντας ότι «σκοπός είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων και η διασπορά της νόσου».
Σχετικά με την καραντίνα στην οποία θα υποχρεώνονται όσοι έρχονται από το εξωτερικό, είπε ότι θα μένουν στο σπίτι τους, ενώ εξήγησε ότι πρόκειται για μέτρο που σκοπό έχει την αποτροπή της μετακίνησης από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, αφού χαρακτήρισε «λίγο υπερβολικό κάποιος να φύγει για Αυστρία ή Ελβετία, αν ανοίξουν τα χιονοδρομικά, αφού τα δικά μας είναι κλειστά».
«Αν ανοίξει το λιανεμπόριο, φυσικά θα χρειαστεί να γίνει προσαρμογή στο ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας, πρώτον γιατί μπορεί να διευρυνθεί το ωράριο, για να μην υπάρξει συνωστισμός, δεύτερον να υπάρχει χρόνος να επιστρέψουν στα σπίτια τους», είπε ο κ.Πέτσας σχετικά με την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, που τώρα είναι από τις 21:00.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για διεύρυνση που θα ισχύσει το διάστημα των γιορτών, που θα είναι και ανοιχτή η αγορά, που ως φαίνεται θα είναι από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου.
Άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τις παραμονές και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
«Θα το δούμε όπως πλησιάζουμε, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες» είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος σχετικά με τις εκκλησίες, είπε πως θα γίνουν ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας. «Δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μείνουν κλειστές οι εκκλησίες.
Αυτά είναι που θα συζητηθούν τις επόμενες 2-3 μέρες ώστε να ληφθούν αποφάσεις» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σαρηγιάννης: Εδώ και ημέρες βασικός λόγος ανησυχίας είναι η Αττική, όχι η Θεσσαλονίκη
Τη θέση ότι εδώ και ημέρες βασικός λόγος ανησυχίας είναι η Αττική και όχι η Θεσσαλονίκη διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας πως μελετούμε μήπως γίνει κάποιο ξέσπασμα και στην Αθήνα καθώς τις τελευταίες ημέρες δεν μειώνονται τα κρούσματα.
Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Open ο κ.Σαρηγιάννης είπε πως ο αριθμός των κρουσμάτων δεν επιτρέπει να μιλάμε για ασφαλές άνοιγμα, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός μπορεί να στοχεύσει σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο.
«Η καμπύλη αποκλιμάκωσης είναι θετική, ο ρυθμός μείωσης είναι χαμηλός, ακόμα και σε επίπεδο ΜΕΘ αρχίζουμε να έχουμε αποσυμπίεση και θα δούμε και αντίστοιχη βελτίωση σε επίπεδο θανάτων στη Θεσσαλονίκη.
Τα δεδομένα είναι σε θετική τροχιά.
Ακόμα δεν είμαστε σε τέτοιο αριθμό κρουσμάτων σε όλη τη χώρα και σε χαμηλό επίπεδο διασποράς, ώστε να πούμε με ασφάλεια ότι ανοίγουμε.
Το ασφαλές θα ήταν να μην ανοίξουμε.
Είμαι απόλυτα σύμφωνος με τις αποφάσεις.
Το πιο έξυπνο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να αγοράσουμε χρόνο μέχρι να έρθει το εμβόλιο, για να μην κινδυνεύσουν οι πολίτες» υποστήριξε ο κ.Σαρηγιάννης, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αθήνα.
«Για μένα εδώ και μέρες ο βασικός λόγος ανησυχίας είναι η Αττική δεν είναι η Θεσσαλονίκη.
Η Θεσσαλονίκη ακολουθεί την καμπύλη πτώσης που προβλέπαμε, αργή αλλά πτώσης σε ότι αφορά στη διασπορά.
Στην Αττική τις τελευταίες 4-5 μέρες τουλάχιστον είμαστε σε μια σταθερότητα, άσχετα αν έχουμε διακυμάνσεις.
Αυτό σημαίνει ή ότι υπήρχαν φαινόμενα διασποράς πριν από 15 μέρες τα οποία δεν είχαμε λάβει υπόψη μας ή ότι υπάρχει μια χαλάρωση πιθανώς των μέτρων, το οποίο οδηγεί σε πιο αργή μείωση της καμπύλης αποκλιμάκωσης.
Αν πάει κάτι στραβά στην Αττική είναι μεγάλο πρόβλημα.
Την τελευταία εβδομάδα η προσοχή μας είναι στην Αττική, μελετάμε την κατάσταση μήπως γίνει ξέσπασμα όπως στη Θεσσαλονίκη, ελπίζουμε πως όχι.
Υπάρχουν κι άλλες περιοχές, όπως η Ξάνθη, η οποία είναι σε φάση σταθεροποίησης σε υψηλά επίπεδα, η Λάρισα, η Αιτωλοακαρνανία, η Ημαθία, η Πέλλα, που δείχνουν στάση σταθεροποίησης τις τελευταίες δύο μέρες» ανέφερε ο κ.Σαρηγιάννης.
Βασιλακόπουλος: Να ανοίξουν μόνο τα μικρά καταστήματα, όχι οι εκκλησίες
Υπέρ του ανοίγματος των μικρών καταστημάτων του λιανεμπορίου και κατά του να ανοίξουν οι εκκλησίες τάχθηκε ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας της ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Βασιλακόπουλος τάχθηκε κατά του ανοίγματος των ναών, καθώς όπως επισήμανε «δε νομίζω να καταφέρουμε να φτάσουμε σε τέτοια επιδημιολογική εικόνα που θα επιτρέπει το άνοιγμα των εκκλησιών με ασφάλεια».
«Αυτό που έγινε στο Harrods στη Βρετανία με το που άνοιξε (συνωστισμός) τι σας κάνει να πιστεύετε ότι δε θα γίνει από τους θρησκευόμενους Έλληνες όταν θα ανοίξουμε την εκκλησία και θα θέλει να πάει να ανάψει το κεράκι του;» διερωτήθηκε ο κ.Βασιλακόπουλος, ο οποίος σχετικά με το λιανικό εμπόριο εξήγησε ότι θα πρέπει να ανοίξει μόνο για τα μικρά καταστήματα και μόνο με ραντεβού.
«Αν συνεχίσουμε να είμαστε τόσο χαλαροί όσο είμαστε, σε 15 μέρες με 20 μέρες από την ώρα που θα ανοίξουν τα πάντα θα έχουμε χειρότερες καταστάσεις, γιατί τότε το κρύο θα είναι μεγαλύτερο.
Η μεταδοτικότητα του ιού θα είναι αυξημένη.
Το καλοκαίρι με το «έξω» και την υψηλή θερμοκρασία βοήθησε να μας συγχωρέσει τα λάθη.
Δεν υπάρχει τέλεια διαχείριση της επιδημίας επειδή ακούω κριτική για τα πάντα…
Υπάρχει ένας αόρατος και πολύ δύσκολος στην αντιμετώπισή του εχθρός, και η επιτυχία των μέτρων εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό από την εφαρμογή τους.
Αυτή τη στιγμή η εφαρμογή των μέτρων είναι λιγότερο επιμελής απ’ ό,τι την άνοιξη» υποστήριξε ο κ.Βασιλακόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στις μετακινήσεις.
«Είμαστε πολύ μακριά από το να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, γιατί σε ελάχιστο διάστημα θα είμαστε μια ενιαία επιδημιολογικά περιφέρεια με ίσο φορτίο παντού.
Είναι το τελευταίο που πρέπει να γίνει» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος.
Εξαδάκτυλος: Καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 14/12
Την εκτίμηση πως δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο από την ερχόμενη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου διατύπωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάκτυλος.
«Ελπίζω να μην έχουμε μετέωρα βήματα…
Στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και Ήπειρο που έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα δεν θα είναι καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο 14 Δεκεμβρίου.
Και δεν ξέρω πόσο καλή είναι και για την υπόλοιπη Ελλάδα, με εξαίρεση κάποιες περιοχές που έχουν εξαιρετική εικόνα» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος ερωτηθείς για τον κίνδυνο ενός τρίτου κύματος, υποστήριξε πως «για να μιλήσουμε για τρίτο κύμα πρέπει να δούμε το δεύτερο να ξεθυμαίνει».
«Δεν ξεθυμαίνει, συνεχίζεται το ίδιο, θα έχουμε αναζωπύρωση και ενίσχυση του δεύτερου κύματος αν πάμε σε πρόωρη κίνηση που θα φέρει ένταση και κορύφωση στην κυκλοφορία του ιού» υποστήριξε ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος παρέπεμψε για άνοιγμα του λιανεμπορίου «ενδεχομένως μια εβδομάδα μετά… να το δούμε».
«Ο αριθμός κρουσμάτων έφτασε σε οροφή νωρίτερα απ’ ό,τι περιμέναμε και επιμένει, το ένα είναι συνάρτηση του αλλού.
Μετά τις γιορτές θα δούμε αποκλιμάκωση έτσι όπως φαίνεται» τόνισε ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός ακόμα και στις περιοχές με καλή εικόνα κρουσμάτων.
«Η Θεσσαλονίκη του 1,5 εκατ. πληθυσμού στις 7 Οκτωβρίου είχε επτά κρούσματα και στις 22 είχε αν θυμάμαι καλά 300, μέσα σε τέσσερις εβδομάδες.
Θα είναι δύσκολα τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.
Πρέπει να βρούμε τρόπο να απαλύνουμε τη δυσκολία στο μέτρο του δυνατού» τόνισε ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν οι εκκλησίες και οι λατρευτικοί χώροι.
Λινού: Δεν είναι εύκολα τα πράγματα με την επιδημία – Χρειάζονται περισσότερα τεστ
Τη θέση ότι δεν είναι εύκολα τα πράγματα όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα διατύπωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, η οποία υποστήριξε πως χρειάζονται περισσότερα τεστ.
«Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, είναι δύσκολα αυτή τη στιγμή, έχουμε και λίγες δυνατότητες να δούμε τι γίνεται στη νότια Ελλάδα, γιατί είναι ελάχιστα τα τεστ που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες.
Περιμένοντας το εμβόλιο πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί, να μην αφήσουμε τον ιό να πλησιάσει και να μπει στα σπίτια μας.
Για τις γιορτές, να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα οικογενειακό, χαρούμενο περιβάλλον, χωρίς να έχουμε πολλές επαφές με ανθρώπους» είπε μιλώντας στο Mega η κα.Λινού, η οποία επεσήμανε την ανάγκη να γίνονται περισσότερα τεστ.
«Και στη νησιωτική χώρα και στην Πελοπόννησο ακούγεται ότι δεν έχουν κρούσματα, αλλά φοβάμαι ότι πρέπει να κάνουμε τεστ, να εκπροσωπηθούν και αυτές οι περιοχές για να δούμε τι κινδύνους εγκυμονεί η κατάσταση εκεί.
Και στην Αττική, χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα τεστ, και καλό θα ήταν να είχαμε ένα τυχαίο αντιπροσωπευτικό δείγμα, για να διατηρήσουμε μια ασφάλεια, να μην ξεφύγουμε στις γιορτές» υποστήριξε η κα.Λινού, η οποία σχετικά με το επερχόμενο άνοιγμα κομμωτηρίων και λιανεμπορίου, υπογράμμισε ότι η Επιτροπή και η Πολιτεία μελετούν τον κίνδυνο διασποράς.
«Πιστεύω ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς και στα κομμωτήρια, γιατί ερχόμαστε σε πολύ κοντινή επαφή, είναι αδύνατον να κρατηθεί η απόσταση των δύο μέτρων.
Χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή και όχι μέχρι να έρθει το εμβόλιο, αλλά μέχρι να εμβολιαστεί η πλειονότητα.
Και τον καιρό που θα κάνουμε το εμβόλιο, ο κίνδυνος παραμένει.
Σε άλλες χώρες δρομολογείται ο εμβολιασμός να γίνει σε εξωτερικούς χώρους.
Στην Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει και στα διόδια, με τον εμβολιαζόμενο να μένει μέσα στο αυτοκίνητό του», τόνισε η κα. Λινού, η οποία υποστήριξε ότι «στα εμπορικά καταστήματα μπορούν να τηρηθούν κάποιες αποστάσεις».
«Θα ήταν πολύ πιο ασφαλές να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα στις γειτονιές, έτσι ώστε να μην υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε ένα χώρο» είπε η κα.Λινού.
Αργή αποκλιμάκωση
Τη δραματικά αργή υποχώρηση της επιδημίας επανέλαβαν χθες Δευτέρα 7/12 και οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.
Μάλιστα, ανέφεραν πως καταγράφεται ταχύτερη μείωση στις νέες διαγνώσεις λοίμωξης Covid-19 στη Θεσσαλονίκη σε σύγκριση με την Αττική, εκτιμώντας ότι η μείωση στα νέα κρούσματα είναι περίπου της τάξης του 25%.
Αυτό αποτυπώθηκε και στα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες Δευτέρα 7/12, καθώς η Αττική ανέβηκε στο αρνητικό βάθρο με 250 κρούσματα και ακολούθησε η Θεσσαλονίκη με 243.
Υψηλός αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκε και στο Κιλκίς, 102.
Μικρή υποχώρηση επισήμαναν ότι υπάρχει και στο επιδημιολογικό φορτίο της Λάρισας, ενώ σταθεροποίηση εμφανίζεται στη Δυτική Ελλάδα.
Μερικό lockdown έως τις 7/1
Σταδιακά, αργά και με ασφάλεια θα γίνει η επάνοδος στην κανονικότητα με την άρση κάποιων απαγορευτικών μέτρων με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας.
Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τονίζοντας την ανάγκη να τηρηθούν απ’ όλους τα μέτρα με φόντο τις γιορτές των Χριστουγέννων μέχρι την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6 το πρωί, παραμένουν κλειστά:
Τι θα παραμείνει κλειστό
-τα σχολεία
-η εστίαση
-η ψυχαγωγία,
-τα δικαστήρια
-οι αθλητικές δραστηριότητες, εκτός από εκείνες που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή (όπως για παράδειγμα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Superleague στο ποδόσφαιρο και της Basket League στο μπάσκετ),
-τα χιονοδρομικά κέντρα
Επίσης, παρατείνεται, μέχρι την ίδια ημέρα και ώρα, η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων στη χώρα, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση συναθροίσεων και κυκλοφορίας τη νύχτα.
Όπως εξακολουθούν να ισχύουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για την τηλε-εργασία και την ατομική άθληση, έως τρία άτομα, σε ατομικά σπορ.
Τι ισχύει για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό
Για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, πέραν της γνωστής διαδικασίας υποβολής PLF, θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υπόκεινται σε rapid τεστ κατά την είσοδο, και θα μπαίνουν σε 10ημερη προληπτική καραντίνα εφόσον εισέρχονται κατά το διάστημα από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021.
Σε ό,τι αφορά την, άπαξ, επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με την επίδειξη Ε1 και Ε9.
Η κυβέρνηση έχει δώσει ένα περιθώριο έως το τέλος της εβδομάδας προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της, προσδοκώντας σε μια βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών και σε μια χαλάρωση της πίεσης στο ΕΣΥ.
Αν και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν μειωθεί και ήδη οι γιατροί αρχίζουν να μιλούν για τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως παρά το lockdown των 4 εβδομάδων, η αποκλιμάκωση των μολύνσεων είναι πολύ αργή και το επιδημιολογικό φορτίο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας πολύ υψηλό.
Και δεδομένου ότι παραμένουν διασωληνωμένοι ακόμα 600 άνθρωποι και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς κινούνται στα επίπεδα των 4.000 (3.924), οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως δεν μπορεί το λιανεμπόριο να ανοίξει στις 14/12 και ότι ενδεχομένως θα πρέπει να δοθεί μια ακόμα παράταση.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση παρακολουθεί την πορεία της επιδημίας και περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών προκειμένου να αποφασίσει τι θα γίνει με το άνοιγμα της αγοράς, μια και τα μέχρι πρότινος σχέδια της ακυρώθηκαν από τις ίδιες τις εξελίξεις.
Πάντως είναι πλέον προφανές ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η επιδημία είναι η έναρξη των εμβολιασμών, την οποία ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, προσδιόρισε για τις αρχές του 2021.
Κικίλιας: Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι
Τη θέση ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι όσον αφορά την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας μετά τη συνάντηση που είχε στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά.
Ο κ.Κικίλιας αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο της Πολιτικής Προστασίας σχετικά με την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ενώ ζήτησε υπομονή από τους πολίτες καθώς οι μήνες που ακολουθούν θα είναι κρίσιμοι, καθώς αναμένεται να ξεκινήσουν και οι εμβολιασμοί κατά τις covid-19.
«Να προσπαθήσουμε λίγο ακόμη.
Δεν είναι εύκολη διαδικασία, καθώς βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο», είπε ο κ. Κικίλιας , τονίζοντας ότι «πρέπει να αντέξουν οι πολίτες, οι εργαζόμενοι, η κοινωνία, οι δομές».
Πέτσας: Έως τις 11/12 οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τις εκκλησίες
Έως την Παρασκευή 11/12 αναμένονται οι αποφάσεις για το εάν και το πότε θα ανοίξουν το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τις εκκλησίες και τις μετακινήσεις υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Πέτσας είπε πως είναι οριστικό ότι θα παραμείνει κλειστή η εστίαση μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου, κάτι που όπως είπε, σημαίνει πως δεν θα ανοίξουν ούτε τα καφέ και τα εστιατόρια.
«Αυτό έχει να κάνει με το πλέγμα των αποφάσεων με το τι δεν πρέπει να ανοίξει» τόνισε ο κ.Πέτσας, υποστηρίζοντας πως οι οριστικές ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο, της Εκκλησίες, τα κομμωτήρια αλλά και τις μετακινήσεις, αναμένονται έως την Παρασκευή και ότι θα υπάρξει χρόνος να προετοιμαστεί το άνοιγμα της αγοράς.
Όσον αφορά στη μετακίνηση με sms, ο Σ.Πέτσας τόνισε ότι εξακολουθήσει να ισχύει και μετά την απελευθέρωση του λιανεμπορίου, η οποία θα γίνεται με την αποστολή ανάλογου κωδικού, ενώ για τα ψώνια σε διαφορετικούς δήμους είπε ότι θα επιτρέπονται.
Αυτό που δεν θα επιτραπεί όμως, είναι οι μετακινήσεις σε άλλες περιφέρειες, κυρίως δε για όσους έχουν εξοχικά.
Από τον κανόνα θα εξαιρεθούν εργαζόμενοι σε άλλες περιφέρειες και φοιτητές, αφού όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα υπάρξει πρόβλεψη για επανένωση οικογενειών.
«Ας προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε όλοι στη δύσκολη κατάσταση που δε μας επιτρέπει να δούμε τους γονείς ή τα παιδιά μας που είναι σε άλλες περιφέρειες» υπογράμμισε ο κ.Πέτσας αναφερόμενος στους παππούδες που είναι μακριά από τα παιδιά και τα εγγόνια τους.
Αυξημένη η κίνηση
Ο κ.Πέτσας είπε ότι συγκριτικά με το πρώτο lockdown η κίνηση είναι 20% πιο αυξημένη, αναφέροντας ότι «σκοπός είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων και η διασπορά της νόσου».
Σχετικά με την καραντίνα στην οποία θα υποχρεώνονται όσοι έρχονται από το εξωτερικό, είπε ότι θα μένουν στο σπίτι τους, ενώ εξήγησε ότι πρόκειται για μέτρο που σκοπό έχει την αποτροπή της μετακίνησης από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, αφού χαρακτήρισε «λίγο υπερβολικό κάποιος να φύγει για Αυστρία ή Ελβετία, αν ανοίξουν τα χιονοδρομικά, αφού τα δικά μας είναι κλειστά».
«Αν ανοίξει το λιανεμπόριο, φυσικά θα χρειαστεί να γίνει προσαρμογή στο ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας, πρώτον γιατί μπορεί να διευρυνθεί το ωράριο, για να μην υπάρξει συνωστισμός, δεύτερον να υπάρχει χρόνος να επιστρέψουν στα σπίτια τους», είπε ο κ.Πέτσας σχετικά με την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, που τώρα είναι από τις 21:00.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για διεύρυνση που θα ισχύσει το διάστημα των γιορτών, που θα είναι και ανοιχτή η αγορά, που ως φαίνεται θα είναι από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου.
Άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τις παραμονές και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
«Θα το δούμε όπως πλησιάζουμε, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες» είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος σχετικά με τις εκκλησίες, είπε πως θα γίνουν ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας. «Δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μείνουν κλειστές οι εκκλησίες.
Αυτά είναι που θα συζητηθούν τις επόμενες 2-3 μέρες ώστε να ληφθούν αποφάσεις» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σαρηγιάννης: Εδώ και ημέρες βασικός λόγος ανησυχίας είναι η Αττική, όχι η Θεσσαλονίκη
Τη θέση ότι εδώ και ημέρες βασικός λόγος ανησυχίας είναι η Αττική και όχι η Θεσσαλονίκη διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας πως μελετούμε μήπως γίνει κάποιο ξέσπασμα και στην Αθήνα καθώς τις τελευταίες ημέρες δεν μειώνονται τα κρούσματα.
Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Open ο κ.Σαρηγιάννης είπε πως ο αριθμός των κρουσμάτων δεν επιτρέπει να μιλάμε για ασφαλές άνοιγμα, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός μπορεί να στοχεύσει σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο.
«Η καμπύλη αποκλιμάκωσης είναι θετική, ο ρυθμός μείωσης είναι χαμηλός, ακόμα και σε επίπεδο ΜΕΘ αρχίζουμε να έχουμε αποσυμπίεση και θα δούμε και αντίστοιχη βελτίωση σε επίπεδο θανάτων στη Θεσσαλονίκη.
Τα δεδομένα είναι σε θετική τροχιά.
Ακόμα δεν είμαστε σε τέτοιο αριθμό κρουσμάτων σε όλη τη χώρα και σε χαμηλό επίπεδο διασποράς, ώστε να πούμε με ασφάλεια ότι ανοίγουμε.
Το ασφαλές θα ήταν να μην ανοίξουμε.
Είμαι απόλυτα σύμφωνος με τις αποφάσεις.
Το πιο έξυπνο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να αγοράσουμε χρόνο μέχρι να έρθει το εμβόλιο, για να μην κινδυνεύσουν οι πολίτες» υποστήριξε ο κ.Σαρηγιάννης, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αθήνα.
«Για μένα εδώ και μέρες ο βασικός λόγος ανησυχίας είναι η Αττική δεν είναι η Θεσσαλονίκη.
Η Θεσσαλονίκη ακολουθεί την καμπύλη πτώσης που προβλέπαμε, αργή αλλά πτώσης σε ότι αφορά στη διασπορά.
Στην Αττική τις τελευταίες 4-5 μέρες τουλάχιστον είμαστε σε μια σταθερότητα, άσχετα αν έχουμε διακυμάνσεις.
Αυτό σημαίνει ή ότι υπήρχαν φαινόμενα διασποράς πριν από 15 μέρες τα οποία δεν είχαμε λάβει υπόψη μας ή ότι υπάρχει μια χαλάρωση πιθανώς των μέτρων, το οποίο οδηγεί σε πιο αργή μείωση της καμπύλης αποκλιμάκωσης.
Αν πάει κάτι στραβά στην Αττική είναι μεγάλο πρόβλημα.
Την τελευταία εβδομάδα η προσοχή μας είναι στην Αττική, μελετάμε την κατάσταση μήπως γίνει ξέσπασμα όπως στη Θεσσαλονίκη, ελπίζουμε πως όχι.
Υπάρχουν κι άλλες περιοχές, όπως η Ξάνθη, η οποία είναι σε φάση σταθεροποίησης σε υψηλά επίπεδα, η Λάρισα, η Αιτωλοακαρνανία, η Ημαθία, η Πέλλα, που δείχνουν στάση σταθεροποίησης τις τελευταίες δύο μέρες» ανέφερε ο κ.Σαρηγιάννης.
Βασιλακόπουλος: Να ανοίξουν μόνο τα μικρά καταστήματα, όχι οι εκκλησίες
Υπέρ του ανοίγματος των μικρών καταστημάτων του λιανεμπορίου και κατά του να ανοίξουν οι εκκλησίες τάχθηκε ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας της ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Βασιλακόπουλος τάχθηκε κατά του ανοίγματος των ναών, καθώς όπως επισήμανε «δε νομίζω να καταφέρουμε να φτάσουμε σε τέτοια επιδημιολογική εικόνα που θα επιτρέπει το άνοιγμα των εκκλησιών με ασφάλεια».
«Αυτό που έγινε στο Harrods στη Βρετανία με το που άνοιξε (συνωστισμός) τι σας κάνει να πιστεύετε ότι δε θα γίνει από τους θρησκευόμενους Έλληνες όταν θα ανοίξουμε την εκκλησία και θα θέλει να πάει να ανάψει το κεράκι του;» διερωτήθηκε ο κ.Βασιλακόπουλος, ο οποίος σχετικά με το λιανικό εμπόριο εξήγησε ότι θα πρέπει να ανοίξει μόνο για τα μικρά καταστήματα και μόνο με ραντεβού.
«Αν συνεχίσουμε να είμαστε τόσο χαλαροί όσο είμαστε, σε 15 μέρες με 20 μέρες από την ώρα που θα ανοίξουν τα πάντα θα έχουμε χειρότερες καταστάσεις, γιατί τότε το κρύο θα είναι μεγαλύτερο.
Η μεταδοτικότητα του ιού θα είναι αυξημένη.
Το καλοκαίρι με το «έξω» και την υψηλή θερμοκρασία βοήθησε να μας συγχωρέσει τα λάθη.
Δεν υπάρχει τέλεια διαχείριση της επιδημίας επειδή ακούω κριτική για τα πάντα…
Υπάρχει ένας αόρατος και πολύ δύσκολος στην αντιμετώπισή του εχθρός, και η επιτυχία των μέτρων εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό από την εφαρμογή τους.
Αυτή τη στιγμή η εφαρμογή των μέτρων είναι λιγότερο επιμελής απ’ ό,τι την άνοιξη» υποστήριξε ο κ.Βασιλακόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στις μετακινήσεις.
«Είμαστε πολύ μακριά από το να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, γιατί σε ελάχιστο διάστημα θα είμαστε μια ενιαία επιδημιολογικά περιφέρεια με ίσο φορτίο παντού.
Είναι το τελευταίο που πρέπει να γίνει» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος.
Εξαδάκτυλος: Καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 14/12
Την εκτίμηση πως δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο από την ερχόμενη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου διατύπωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάκτυλος.
«Ελπίζω να μην έχουμε μετέωρα βήματα…
Στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και Ήπειρο που έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα δεν θα είναι καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο 14 Δεκεμβρίου.
Και δεν ξέρω πόσο καλή είναι και για την υπόλοιπη Ελλάδα, με εξαίρεση κάποιες περιοχές που έχουν εξαιρετική εικόνα» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος ερωτηθείς για τον κίνδυνο ενός τρίτου κύματος, υποστήριξε πως «για να μιλήσουμε για τρίτο κύμα πρέπει να δούμε το δεύτερο να ξεθυμαίνει».
«Δεν ξεθυμαίνει, συνεχίζεται το ίδιο, θα έχουμε αναζωπύρωση και ενίσχυση του δεύτερου κύματος αν πάμε σε πρόωρη κίνηση που θα φέρει ένταση και κορύφωση στην κυκλοφορία του ιού» υποστήριξε ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος παρέπεμψε για άνοιγμα του λιανεμπορίου «ενδεχομένως μια εβδομάδα μετά… να το δούμε».
«Ο αριθμός κρουσμάτων έφτασε σε οροφή νωρίτερα απ’ ό,τι περιμέναμε και επιμένει, το ένα είναι συνάρτηση του αλλού.
Μετά τις γιορτές θα δούμε αποκλιμάκωση έτσι όπως φαίνεται» τόνισε ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός ακόμα και στις περιοχές με καλή εικόνα κρουσμάτων.
«Η Θεσσαλονίκη του 1,5 εκατ. πληθυσμού στις 7 Οκτωβρίου είχε επτά κρούσματα και στις 22 είχε αν θυμάμαι καλά 300, μέσα σε τέσσερις εβδομάδες.
Θα είναι δύσκολα τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.
Πρέπει να βρούμε τρόπο να απαλύνουμε τη δυσκολία στο μέτρο του δυνατού» τόνισε ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν οι εκκλησίες και οι λατρευτικοί χώροι.
Λινού: Δεν είναι εύκολα τα πράγματα με την επιδημία – Χρειάζονται περισσότερα τεστ
Τη θέση ότι δεν είναι εύκολα τα πράγματα όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα διατύπωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, η οποία υποστήριξε πως χρειάζονται περισσότερα τεστ.
«Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, είναι δύσκολα αυτή τη στιγμή, έχουμε και λίγες δυνατότητες να δούμε τι γίνεται στη νότια Ελλάδα, γιατί είναι ελάχιστα τα τεστ που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες.
Περιμένοντας το εμβόλιο πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί, να μην αφήσουμε τον ιό να πλησιάσει και να μπει στα σπίτια μας.
Για τις γιορτές, να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα οικογενειακό, χαρούμενο περιβάλλον, χωρίς να έχουμε πολλές επαφές με ανθρώπους» είπε μιλώντας στο Mega η κα.Λινού, η οποία επεσήμανε την ανάγκη να γίνονται περισσότερα τεστ.
«Και στη νησιωτική χώρα και στην Πελοπόννησο ακούγεται ότι δεν έχουν κρούσματα, αλλά φοβάμαι ότι πρέπει να κάνουμε τεστ, να εκπροσωπηθούν και αυτές οι περιοχές για να δούμε τι κινδύνους εγκυμονεί η κατάσταση εκεί.
Και στην Αττική, χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα τεστ, και καλό θα ήταν να είχαμε ένα τυχαίο αντιπροσωπευτικό δείγμα, για να διατηρήσουμε μια ασφάλεια, να μην ξεφύγουμε στις γιορτές» υποστήριξε η κα.Λινού, η οποία σχετικά με το επερχόμενο άνοιγμα κομμωτηρίων και λιανεμπορίου, υπογράμμισε ότι η Επιτροπή και η Πολιτεία μελετούν τον κίνδυνο διασποράς.
«Πιστεύω ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς και στα κομμωτήρια, γιατί ερχόμαστε σε πολύ κοντινή επαφή, είναι αδύνατον να κρατηθεί η απόσταση των δύο μέτρων.
Χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή και όχι μέχρι να έρθει το εμβόλιο, αλλά μέχρι να εμβολιαστεί η πλειονότητα.
Και τον καιρό που θα κάνουμε το εμβόλιο, ο κίνδυνος παραμένει.
Σε άλλες χώρες δρομολογείται ο εμβολιασμός να γίνει σε εξωτερικούς χώρους.
Στην Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει και στα διόδια, με τον εμβολιαζόμενο να μένει μέσα στο αυτοκίνητό του», τόνισε η κα. Λινού, η οποία υποστήριξε ότι «στα εμπορικά καταστήματα μπορούν να τηρηθούν κάποιες αποστάσεις».
«Θα ήταν πολύ πιο ασφαλές να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα στις γειτονιές, έτσι ώστε να μην υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε ένα χώρο» είπε η κα.Λινού.
Αργή αποκλιμάκωση
Τη δραματικά αργή υποχώρηση της επιδημίας επανέλαβαν χθες Δευτέρα 7/12 και οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.
Μάλιστα, ανέφεραν πως καταγράφεται ταχύτερη μείωση στις νέες διαγνώσεις λοίμωξης Covid-19 στη Θεσσαλονίκη σε σύγκριση με την Αττική, εκτιμώντας ότι η μείωση στα νέα κρούσματα είναι περίπου της τάξης του 25%.
Αυτό αποτυπώθηκε και στα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες Δευτέρα 7/12, καθώς η Αττική ανέβηκε στο αρνητικό βάθρο με 250 κρούσματα και ακολούθησε η Θεσσαλονίκη με 243.
Υψηλός αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκε και στο Κιλκίς, 102.
Μικρή υποχώρηση επισήμαναν ότι υπάρχει και στο επιδημιολογικό φορτίο της Λάρισας, ενώ σταθεροποίηση εμφανίζεται στη Δυτική Ελλάδα.
Μερικό lockdown έως τις 7/1
Σταδιακά, αργά και με ασφάλεια θα γίνει η επάνοδος στην κανονικότητα με την άρση κάποιων απαγορευτικών μέτρων με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας.
Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τονίζοντας την ανάγκη να τηρηθούν απ’ όλους τα μέτρα με φόντο τις γιορτές των Χριστουγέννων μέχρι την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6 το πρωί, παραμένουν κλειστά:
Τι θα παραμείνει κλειστό
-τα σχολεία
-η εστίαση
-η ψυχαγωγία,
-τα δικαστήρια
-οι αθλητικές δραστηριότητες, εκτός από εκείνες που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή (όπως για παράδειγμα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Superleague στο ποδόσφαιρο και της Basket League στο μπάσκετ),
-τα χιονοδρομικά κέντρα
Επίσης, παρατείνεται, μέχρι την ίδια ημέρα και ώρα, η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων στη χώρα, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση συναθροίσεων και κυκλοφορίας τη νύχτα.
Όπως εξακολουθούν να ισχύουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για την τηλε-εργασία και την ατομική άθληση, έως τρία άτομα, σε ατομικά σπορ.
Τι ισχύει για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό
Για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, πέραν της γνωστής διαδικασίας υποβολής PLF, θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υπόκεινται σε rapid τεστ κατά την είσοδο, και θα μπαίνουν σε 10ημερη προληπτική καραντίνα εφόσον εισέρχονται κατά το διάστημα από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021.
Σε ό,τι αφορά την, άπαξ, επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με την επίδειξη Ε1 και Ε9.
Πρεμιέρα για τα εποχικά
Χθες 7/12 άνοιξαν τα εποχικά καταστήματα.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για καταστήματα που αφορούν σε:
-Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ/47.59.56.16
-Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ/47.65.67.02
-Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά με ΚΑΔ/47.65.67.0
-Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κλπ με ΚΑΔ/47.65.67.07.
Σημειώνεται πως τα προϊόντα που εντάσσονται στους παραπάνω 4 ΚΑΔ μπορούν να πωλούνται και από τις Υπεραγορές Τροφίμων (σούπερ μάρκετ).
Η διάρκεια ισχύος της λειτουργίας τους θα είναι από τις 7 Δεκεμβρίου έως και τις 8 Ιανουαρίου.
Για τη μετάβαση στα εν λόγω καταστήματα, οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033 με την επιλογή 2 ή να έχουν συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση για (Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ).
Σημειώνεται ότι το ωράριο λειτουργίας θα είναι από τις 07:00 έως και τις 20:30 ενώ παράλληλα προβλέπονται αυστηροί όροι λειτουργίας.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα άτομα που θα πρέπει να βρίσκονται εντός των καταστημάτων ισχύουν τα εξής:
-Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100
-Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.
Παράλληλα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό καθώς και η τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.
Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων.
Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.
Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.
Στους 3.092 οι νεκροί στην Ελλάδα
Στους 3.092 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες7/12 1.251 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 116721, εκ των οποίων το 52.7% άνδρες.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1.251, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 116.721 (ημερήσια μεταβολή +1,1%), εκ των οποίων το 52,7% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 89, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 3.092 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 600 (72,2% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Από το σύνολο των 116.721 κρουσμάτων, τα 5.007 (4,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 31.293 (26,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
www.bankingnews.gr
Χθες 7/12 άνοιξαν τα εποχικά καταστήματα.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για καταστήματα που αφορούν σε:
-Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ/47.59.56.16
-Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ/47.65.67.02
-Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά με ΚΑΔ/47.65.67.0
-Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κλπ με ΚΑΔ/47.65.67.07.
Σημειώνεται πως τα προϊόντα που εντάσσονται στους παραπάνω 4 ΚΑΔ μπορούν να πωλούνται και από τις Υπεραγορές Τροφίμων (σούπερ μάρκετ).
Η διάρκεια ισχύος της λειτουργίας τους θα είναι από τις 7 Δεκεμβρίου έως και τις 8 Ιανουαρίου.
Για τη μετάβαση στα εν λόγω καταστήματα, οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033 με την επιλογή 2 ή να έχουν συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση για (Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ).
Σημειώνεται ότι το ωράριο λειτουργίας θα είναι από τις 07:00 έως και τις 20:30 ενώ παράλληλα προβλέπονται αυστηροί όροι λειτουργίας.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα άτομα που θα πρέπει να βρίσκονται εντός των καταστημάτων ισχύουν τα εξής:
-Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100
-Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.
Παράλληλα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό καθώς και η τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.
Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων.
Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.
Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.
Στους 3.092 οι νεκροί στην Ελλάδα
Στους 3.092 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες7/12 1.251 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 116721, εκ των οποίων το 52.7% άνδρες.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1.251, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 116.721 (ημερήσια μεταβολή +1,1%), εκ των οποίων το 52,7% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 89, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 3.092 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 600 (72,2% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Από το σύνολο των 116.721 κρουσμάτων, τα 5.007 (4,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 31.293 (26,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών