Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αργούν τα αποτελέσματα του lockdown 2 - Στους 788 οι θάνατοι το Δεκέμβριο, συνολικά 3.194 - Οι περιοχές με σημαντικές εστίες μετάδοσης

Αργούν τα αποτελέσματα του lockdown 2 - Στους 788 οι θάνατοι το Δεκέμβριο, συνολικά 3.194 - Οι περιοχές με σημαντικές εστίες μετάδοσης
Υπό πίεση το ΕΣΥ λόγω πανδημίας - Ανησυχία για Αττική - Στους 3.194 οι νεκροί, στους 579οι διασωληνωμένοι
(Συνεχές upd) Μόλις 16 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, η αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού δεν λέει να «σπάσει», με συνέπεια το ιικό φορτίο να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σε όλη τη χώρα, τα νοσοκομεία να δέχονται μεγάλη πίεση και οι θάνατοι σε καθημερινή βάση να κυμαίνονται σχεδόν στους 100, ένα νούμερο που το καλοκαιρι φάνταζε με μακρινό εφιάλτη.
Οι προσδοκίες των επιστημόνων και της κυβέρνησης από το lockdown που επιβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2020δεν επιβεβαιώθηκαν, τουλάχιστον στο ποσοστό που ανέμεναν.
Όπως έχουν δηλώσει οι ειδικοί, αλλά και τα στελέχη της κυβέρνησης, τα κρούσματα και το ιικό φορτίο δεν μειώθηκε με την ταχύτητα που προσδοκούσαν μετά την εφαρμογή του γενικού lockdown.
Οι λόγοι που συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι πολλοί.
Ο βασικός όμως, είναι η χαλαρότητα της εφαρμογής του σε σχέση με το πρώτο lockdown, τον περασμένο Μάρτιο.
Παρ' ότι έκλεισαν τα πάντα, τα φαινόμενα συνωστισμού σε σπίτια, «κρυφά μπαρ» και «κρυφά πάρτι» δεν έλειψαν, ενώ μεγάλο ποσοστό στη διατήρηση ου υψηλού ιικού φορτίου, καταλαμβάνει ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στις μεγάλες πόλεις και η «κούραση» και η «χαλαρή» διάθεση στα χωριά, όπου η κοινωνική ζωή, σε πολλές περιπτώσεις, συνεχίστηκε σχεδόν σε κανονικό ρυθμό.

Από 1η Δεκεμβρίου έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω Covid-19 788 άνθρωποι

Τα αποτελέσματα μετά από πέντε και πλέον εβδομάδες καθολικού lockdown, είναι τραγικά.
Χιλιάδες ασθενείς στα νοσοκομεία, εκατοντάδες στις ΜΕΘ, και -ο εφιάλτης- εκατόμβες νεκρών.
Παρ΄ότι ο Νοέμβριος ήταν σε... καραντίνα, ο Δεκέμβριος δεν εμφανίζει σημάδια ουσιαστικής ύφεσης, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον αριθμό των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ, των ασθενών στα νοσοκομεία και των ημερήσιων θανάτων.

Η Αττική την πρωτιά των κρουσμάτων

Στην Αττική εντοπίστηκαν 303 νέες περιπτώσεις και στη Θεσσαλονίκη 283. Σε σχέση με τον πληθυσμό των δύο περιοχών, το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη παραμένει αρκετά μεγαλύτερη σε σύγκριση με εκείνο της Αττικής. Πιθανολογείται δε, ότι ενδεχομένως η μείωση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, να οφέιλεται σε συγκυριακό παράγοντα και να σχετίζεται με τον αριθμό των τεστ που έγιναν.
Αρκετές, επίσης, είναι οι περιοχές που διατηρούν υψηλά νούμερα νέων κρουσμάτων. Πιο συγκεκριμένα, Κιλκίς, Κοζάνη, Λάρισα, Ξάνθη και Πιερία,  δείχνουν να διατηρούν σημαντικές εστίες μετάδοσης, γεγονός που εκτιμάται από τους ειδικούς.
   

Στους 3.194 οι νεκροί στην Ελλάδα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 8/12 1.382 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 118.045, εκ των οποίων το 52,7% άνδρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και αταγραφεί μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου 2020 (ώρα 15:00). Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1.382, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 118.045 (ημερήσια μεταβολή +1,2%), εκ των οποίων το 52,7% άνδρες.  Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 102, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 3.194 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 579 (71,2% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image
Image
Από το σύνολο των 118.045 κρουσμάτων, τα 5.022 (4,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, τα 32,079 (27,2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Image
Μερικό lockdown έως τις 7/1

Σταδιακά, αργά και με ασφάλεια θα γίνει η επάνοδος στην κανονικότητα με την άρση κάποιων απαγορευτικών μέτρων με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας.

Τι θα παραμείνει κλειστό

-τα σχολεία
-η εστίαση
-η ψυχαγωγία,
-τα δικαστήρια
-οι αθλητικές δραστηριότητες, εκτός από εκείνες που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή (όπως για παράδειγμα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Superleague στο ποδόσφαιρο και της Basket League στο μπάσκετ),
-τα χιονοδρομικά κέντρα
Επίσης, παρατείνεται, μέχρι την ίδια ημέρα και ώρα, η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων στη χώρα, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση συναθροίσεων και κυκλοφορίας τη νύχτα.
Όπως εξακολουθούν να ισχύουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για την τηλε-εργασία και την ατομική άθληση, έως τρία άτομα, σε ατομικά σπορ.

Τι ισχύει για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό

Για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, πέραν της γνωστής διαδικασίας υποβολής PLF, θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υπόκεινται σε rapid τεστ κατά την είσοδο, και θα μπαίνουν σε 10ημερη προληπτική καραντίνα εφόσον εισέρχονται κατά το διάστημα από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021.
Σε ό,τι αφορά την, άπαξ, επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με την επίδειξη Ε1 και Ε9.
 
Πρεμιέρα για τα εποχικά

Από 7/12 άνοιξαν τα εποχικά καταστήματα.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για καταστήματα που αφορούν σε:
-Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ/47.59.56.16
-Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ/47.65.67.02
-Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά με ΚΑΔ/47.65.67.0
-Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κλπ με ΚΑΔ/47.65.67.07.
Σημειώνεται πως τα προϊόντα που εντάσσονται στους παραπάνω 4 ΚΑΔ μπορούν να πωλούνται και από τις Υπεραγορές Τροφίμων (σούπερ μάρκετ).
Η διάρκεια ισχύος της λειτουργίας τους θα είναι από τις 7 Δεκεμβρίου έως και τις 8 Ιανουαρίου.
Για τη μετάβαση στα εν λόγω καταστήματα, οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033 με την επιλογή 2 ή να έχουν συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση για (Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ).
Σημειώνεται ότι το  ωράριο λειτουργίας θα είναι από τις 07:00 έως και τις 20:30 ενώ παράλληλα προβλέπονται αυστηροί όροι λειτουργίας.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα άτομα που θα πρέπει να βρίσκονται εντός των καταστημάτων ισχύουν τα εξής:

-Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100
-Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.
Παράλληλα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό καθώς και η τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.
Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων.
Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.
Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης