Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Όχι σε άνοιγμα λιανεμπορίου από τους λοιμωξιολόγους - Υπό πίεση το ΕΣΥ - Στους 3.370 οι νεκροί, στους 571 οι διασωληνωμένοι - Στις 11/12 οι επίσημες ανακοινώσεις

Όχι σε άνοιγμα λιανεμπορίου από τους λοιμωξιολόγους - Υπό πίεση το ΕΣΥ - Στους 3.370 οι νεκροί, στους 571 οι διασωληνωμένοι - Στις 11/12 οι επίσημες ανακοινώσεις
«Σταυρόλεξο» το άνοιγμα του λιανεμπορίου - Τι ανησυχεί τους ειδικούς - Υπό πίεση το ΕΣΥ - Στους 3.370 οι νεκροί, στους 571 οι διασωληνωμένοι
(Συνεχές upd) Παρά το lockdown των 5 εβδομάδων, η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων της επιδημίας του κορωνοϊού εξελίσσεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, γεγονός που τινάζει στον αέρα κάθε κυβερνητικό σχεδιασμό για το άνοιγμα της αγοράς ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.
Τα κρούσματα εξακολουθούν παρά τη μείωση τους, να παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς σήμερα 10/12 αναφέρθηκαν 1.534 νέες μολύνσεις, αριθμός που ήταν και πολύ υψηλότερος από αυτόν των προηγούμενων ημερών.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων (571) μειώνεται αλλά δεν επιτρέπει καμία χαλάρωση και εφησυχασμό ενώ η πληρότητα των ΜΕΘ σε όλη την χώρα ανέρχεται στο 83% (στο 91% στη Θεσσαλονίκη, στο 77% στην Αττική), πιστοποιώντας την ασφυκτική πίεση υπό την οποία λειτουργεί το ΕΣΥ.
Και όλα αυτά τη στιγμή που υπάρχει έκδηλη ανησυχία για την πορεία της επιδημίας τόσο στην Αττική, και κυρίως στις δυτικές συνοικίες όσο και σε 9 ακόμα περιοχές της Ελλάδας (Πιερία, Δράμα, Κιλκίς, Πέλλα, Ξάνθη, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Φλώρινα και Λάρισα).
Είναι προφανές πως τα δεδομένα αυτά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που είχε θέσει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είχε αναφέρει πως η επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς θα γίνει μόνο όταν υποχωρήσει σημαντικά η πίεση στο ΕΣΥ.
Την ίδια στιγμή, όμως, πολλές επιχειρήσεις ασφυκτιούν και αγωνιούν για το μέλλον τους, θεωρώντας την εορταστική περίοδο ως την τελευταία σανίδα σωτηρίας τους.
Απέναντι σε αυτό το αδιέξοδο, όπου οι επιχειρήσεις πρέπει να ανοίξουν αλλά χωρίς να καταρρεύσει το ΕΣΥ και χωρίς να προκληθεί ένα νέο πιο ισχυρό τρίτο κύμα από τις αρχές του 2021, η κυβέρνηση καλείται θα ανακοινώσει αύριο 11/12 στις 11:00 τα μέτρα που θα ισχύσουν ενόψει των εορτών.
Εκτός από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Λοιμωξιολόγοι: Χριστούγεννα με ανοιχτά κομμωτήρια, συνοικιακά βιβλιοπωλεία και click away

Ολοκληρώθηκε πριν η τηλεδιάσκεψη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που είχε ως θέμα το άνοιγμα του λιανεμπορίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί συμφώνησαν ότι προέχει η διασφάλιση της πτωτικής πορείας της επιδημιολογικής καμπύλης και η αποσυμπίεση των νοσοκομείων.
Με γνώμονα τη δημόσια υγεία και τον στόχο για έξοδο από το δεύτερο κύμα της επιδημίας, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε στην κυβέρνηση να ανοίξουν συγκεκριμένοι κλάδοι οι οποίοι εκτιμάται ότι δεν θα επηρεάσουν την υποχώρηση της επιδημίας που καταγραφεται στη χώρα μας.
Στο πλαίσιο αυτό, προτάθηκε η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων, των συνοικιακών βιβλιοπωλείων και των εμπορικών καταστημάτων αλλά με παραγγελία εκ των προτέρων και παραλαβή εκτος του καταστήματος (click away).
Το πιθανότερο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να αποφασίζει ένα μερικό άνοιγμα την ερχόμενη Δευτέρα 14/12, με την επαναλειτουργία μικρών καταστημάτων, π.χ. βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, κοκ και με τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα να ακολουθούν αργότερα, πιθανότατα στις 21/12, υπό την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο θα το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Στους 3.370 οι νεκροί στην Ελλάδα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 10/12 1.534 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 23 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 121.253, εκ των οποίων το 52,7% άνδρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1.534, εκ των οποίων 23 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 121.253 (ημερήσια μεταβολή +1,3%), εκ των οποίων 52,7% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 81, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 3.370 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 571 (70,9% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image

Image
Από το σύνολο των 121.253 κρουσμάτων, τα 5.066 (4,2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, τα 34.181 (28,2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Image
Πέτσας: Δεν θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί – Πολύ επιφυλακτικοί οι επιστήμονες

Σε κάθε περίπτωση όλες οι λεπτομέρειες για το πότε ακριβώς και πώς θα ανοίξουν κι άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αναμένεται να ξεκαθαρίσει αύριο Παρασκευή 11/12, σε σχετικές ανακοινώσεις που θα γίνουν από την κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας.
Νωρίτερα πάντως, «παράθυρο» για Χριστούγεννα χωρίς τα καθιερωμένα ψώνια είχε ανοίξει  σήμερα για πρώτη φορά η κυβέρνηση, καθώς «είναι βέβαιο ότι δεν θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας για το άνοιγμα των καταστημάτων.
Ο φόβος της εκδήλωσης καταναλωτικής υστερίας, με ουρές έξω από εμπορικά καταστήματα, όπως στο Harrods στο Ηνωμένο Βασίλειο, κρατά πίσω τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
«Είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο, δεν πέφτουν ακόμα τα κρούσματα, δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ με τον βαθμό που θα θέλαμε, οι επιστήμονες είναι πολύ επιφυλακτικοί για οποιοδήποτε περαιτέρω άνοιγμα» εξήγησε ο κ. Πέτσας και επισήμανε πως «δεν θα πάμε σε τέτοιο άνοιγμα που να φέρει στην Ελλάδα εικόνες όπως αυτές στο Harrods».

Τσακρής: Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων είναι να γίνει μικρό και προσεγμένο άνοιγμα της αγοράς

Τη θέση ότι η εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων προς την κυβέρνηση θα είναι να γίνουν μικρά προσεκτικά βήματα ως προς το άνοιγμα της αγοράς διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Τσακρής είπε πως η εισήγηση είναι να ανοίξουν κομμωτήρια ή βιβλιοπωλεία «για να εκτονωθεί και λίγο ο κόσμος στις γιορτές μέσα στην πίεση που υπάρχει».
«Υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στις νοσηλευτικές μονάδες, που φτάνει στο 90% στη Βόρεια Ελλάδα και το 80% στην Αττική, και αυτό φρενάρει την κατάσταση σε ό,τι αφορά το άνοιγμα» υποστήριξε ο κ.Τσακρής, επισημαίνοντας ότι όλες οι χώρες της Ευρώπης διατηρούν τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μπορεί να αντέξει το σύστημα Υγείας.

Γεωργιάδης (υπ.Ανάπτυξης): Προτεραιότητα στα κομμωτήρια για άνοιγμα

Τη θέση ότι τα κομμωτήρια έχουν προτεραιότητα για άνοιγμα της αγοράς διατύπωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στο επικείμενο άνοιγμα των επιχειρήσεων.
«Oι αποφάσεις είναι ίδιες με του Απριλίου.
Το lockdown είναι αυστηρό ήδη.
Το σχολικό έτος μπορεί να αναπληρωθεί εφόσον προστεθούν ώρες, ο τζίρος που χάνεται από τις επιχειρήσεις δεν αναπληρώνεται» τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Γεωργιάδης, ο οποίος υπογράμμισε πως «θα γίνουν ανακοινώσεις συνολικά και θεσμικά».
«Το click away θα μπορούσε να είναι μια λύση, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την λιανική πώληση» είπε ο κ.Γεωργιάδης, ο οποίος ερωτηθείς για το άνοιγμα της αγοράς σημείωσε πως «όταν εγκρίνουν οι λοιμωξιολόγοι, oι οποίοι συνεδριάζουν, θα τα πούμε», ενώ υπογράμμισε πως αυτήν την Κυριακή 13/12 «επιτρέπεται να είναι ανοικτά τα σούπερ μάρκετ, είναι προαιρετικό για όποιο θέλει να ανοίξει».
Σε ερώτημα για το εάν υπάρχει το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown, ο κ.Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «το να λες δημόσια ότι αποκλείεις κάποια εξέλιξη δεν γίνεται».
«Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις.
Είναι όλα στον αέρα, δεν μπορούμε να έχουμε κανονικότητα πριν το εμβόλιο.
Το «κύμα» είμαστε εμείς.
Όσο δεν μειώνεται η κινητικότητα όσο θα εξαπλώνεται ο ιός» ανέφερε ο κ.Γεωργιάδης.

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών: Τα κομμωτήρια θα έχουν ανοίξει έως την Κυριακή (13/12)

Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα κομμωτήρια, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.
«Στο πλαίσιο του σταδιακού ανοίγματος της αγοράς, αναμένεται τις επόμενες ημέρες - Σάββατο ή Κυριακή - να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα κομμωτήρια.
Αυτό έγινε γνωστό μετά από επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το άνοιγμα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων θα προηγηθεί καθώς κρίνεται ότι μπορούν να εφαρμοστούν με ακρίβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα» σημειώνει ο ΕΕΑ.

Λινού: Δεν έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε την επιδημία – Οι θάνατοι είναι πάρα πολλοί

Τη θέση ότι δεν έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε την επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα διατύπωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού, η οποία εξέφρασε την ανησυχία της για το ότι οι θάνατοι είναι πάρα πολλοί στην χώρα.
«Δεν έχουν μειωθεί τα κρούσματα.
Δεν έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε την πανδημία και οι πραγματικοί αριθμοί μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτεροι καθώς σε ορισμένες περιοχές της χώρας δεν γίνεται επαρκής αριθμός τεστ και βεβαίως είναι και οι θάνατοι σε κορύφωση.
Έκανα μια σύγκριση το πρωί με τους αντίστοιχους αριθμούς στην Καλιφόρνια, οι οποίοι δηλώνουν τώρα ότι είναι στο peak, στην χειρότερη περίοδο από πλευράς θανάτων και συνεπειών της πανδημίας από την αρχή της κρίσης και αριθμητικά ανάλογα με τον πληθυσμό μας εμείς και ανάλογα με τον πληθυσμό της η Αμερική παραδείγματος χάριν, είμαστε στο ίδιο επίπεδο από πλευράς θανάτων και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό, γιατί ελπίζαμε ότι είμαστε σε πολύ καλύτερη μοίρα από χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία.
Οι θάνατοι είναι πάρα πολλοί για τη χώρα μας» υποστήριξε μιλώντας στο Real Fm η κα.Λινού.


Μόσιαλος για τον κορωνοϊό: Από τον Απρίλιο θα είμαστε σε μια σχετική κανονικότητα στην Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι από τον Απρίλιο θα είμαστε σε μια σχετική κανονικότητα στην Ελλάδα διατύπωσε ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, Ηλίας Μόσιαλος αναφερόμενος στην επιδημία του κορωνοϊού.
Σε δηλώσεις του στο Θέμα Fm ο κ.Μόσιαλος  είπε πως αν αρχίσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα γύρω στα μέσα του Ιανουαρίου τότε ενδεχομένως στο τέλος Φεβρουαρίου να μην είναι η ίδια πίεση.
«Θα λάβουμε περίπου 5 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer στις αρχές της χρονιάς ενώ μετά θα έρθει και το εμβόλιο της Moderna με περίπου 3,5 εκ. δόσεις.
Η αποτελεσματικότητα και των δύο σύμφωνα με μελέτες ξεπερνά το 90%, προφυλάσσοντας τον οργανισμό» υποστήριξε ο κ.Μόσιαλος, επισημαίνοντας ότι εκτός από τον εμβολιασμό που θα πετύχει την ανοσία έως την άνοιξη είναι πιθανό να ασθενήσει περίπου το 7% με 10% του πληθυσμού, προκαλώντας έτσι τα απαιτούμενα αντισώματα.

Μερικό lockdown έως τις 7/1

Σταδιακά, αργά και με ασφάλεια θα γίνει η επάνοδος στην κανονικότητα με την άρση κάποιων απαγορευτικών μέτρων με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας.

Τι θα μείνει κλειστό

-τα σχολεία
-η εστίαση
-η ψυχαγωγία,
-τα δικαστήρια
-οι αθλητικές δραστηριότητες, εκτός από εκείνες που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή (όπως για παράδειγμα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Superleague στο ποδόσφαιρο και της Basket League στο μπάσκετ),
-τα χιονοδρομικά κέντρα
Επίσης, παρατείνεται, μέχρι την ίδια ημέρα και ώρα, η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων στη χώρα, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση συναθροίσεων και κυκλοφορίας τη νύχτα.
Όπως εξακολουθούν να ισχύουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για την τηλε-εργασία και την ατομική άθληση, έως τρία άτομα, σε ατομικά σπορ.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης