Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Κόκκινος συναγερμός» στη Δυτική Αττική - Στους 1.066 οι θάνατοι τον Δεκέμβριο, συνολικά 3.472 από κορωνοιό - Ψώνια με Click Away υπό όρους

«Κόκκινος συναγερμός» στη Δυτική Αττική - Στους 1.066 οι θάνατοι τον Δεκέμβριο, συνολικά 3.472 από κορωνοιό - Ψώνια με Click Away υπό όρους
Nέα παράταση του lockdown για λιανεμπόριο - Οδικός χάρτης των εορτών - Ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν - Τι θα ισχύσει για click away - Στους 3.472  οι νεκροί
(Συνεχές upd) Μάχη με τον χρόνο δίνει η ελληνική κοινωνία, προκειμένου η «θυσία» του lockdown να αποδώσει καρπούς και να μειωθούν οι νέες περιπτώσεις Covid-19 και ατά συνέπεια οι θάνατοι και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Μετά από πέντε εβδομάδες γενικού lockdown και έξι εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη, το ιικό φορτίο έχει μεν μειωθεί, αλλά όχι στον βαθμό που ανέμεναν οι ειδικοί και οι αρχές.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Δυτικής Αττικής.
Η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού», καθώς όχι μόνο δεν έχει μειωθεί το φορτίο, αλλά αντιθέτως παρουσιάζει αύξηση, με πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία, εκ των οποίων ένα ικανό ποσοστό αφορά σοβαρές περιπτώσεις.
Ο ρυθμός αποσυμπίεσης εξακολουθεί να είναι αργός, γεγονός που συνεπάγεται τη διατήρηση της αφόρητης πίεσης στα νοσοκομεία, αλλά και τη διατήρηση του αριθμού των ημερήσιων θανάτων σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Τα στατιστικά στοιχεία του Δεκεμβρίου είναι χαρακτηριστικά.
Μόλις σε 11 ημέρες, ο απολογισμός των θανάτων από Covid-19 ανέρχεται σε 1.066, παρ' ότι η χώρα βρίσκεται σε γενικό lockdown πάνω από πέντε εβδομάδες και το ιικό φορτίο, όπως και τα κρούσματα, έχουν μειωθεί.
Ο μέσος όρος των θανάτων ανά ημέρα είναι κοντά στους 100, ενώ σε πολύ υψηλά επίπεδα διατηρείται και ο αριθμός των διασωληνωμένων (583), ήτοι των ανθρώπων που κινδυνεύουν άμεσα να καταλήξουν από τις επιπλοκές του φονικού κορωνοϊού.

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη για τον εμβολιασμό

Νέα τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υγειονομικών φορέων και υπουργών,  με αντικείμενο το σχέδιο εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.
Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης, ο διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Χαρδαλιάς για δυτική Αττική: 392 ενεργά κρούσματα – 780 επαφές τους σε απομόνωση

Στην επιδημιολογική επιβάρυνση που παρατηρείται στην δυτική Αττική με αποτέλεσμα να γίνει χθες 11/12 έκτακτη σύσκεψη για το θέμα, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.
Όπως είπε η μη τήρηση των μέτρων σε συγκεκριμένες περιοχές αλλά και οι μετακινήσεις μεταξύ των δήμων, έχουν δημιουργήσει αυτή την αύξηση στη δυτική Αττική που είναι δυσανάλογη σε σχέση με τα γενικά στοιχεία όλης της χώρας.
Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι αυτή τη στιγμή στην εν λόγω περιφερειακή ενότητα τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 392 και ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 42 έτη. Γίνεται ιχνηλάτηση και σε απομόνωση κατ’ οίκον βρίσκονται 784 άτομα, επαφές των κρουσμάτων.
Απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους για πιστή εφαρμογή των μέτρων, επαγρύπνηση και αφύπνιση προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά.

Αλλιώτικα τα φετινά Χριστούγεννα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τόνισε ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας παραμένει επιβαρυμένη ενώ η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων δεν έχει φτάσει στον επιθυμητό βαθμό.
Συνεπώς, πρόσθεσε, τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι αλλιώτικα και θα πρέπει να αποφευχθούν καταστάσεις συνωστισμού για να μην διακινδυνεύσουμε μια νέα έξαρση της πανδημίας.

Παπαευαγγέλου: Αν συνεχίσουμε έτσι θα έχουμε 300 διασωληνωμένους τα Χριστούγεννα

Το χαρακτηριστικό της εβδομάδας που πέρασε ήταν η σταθεροποίηση των σκληρών δεικτών της πανδημίας τόνισε στην ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, δηλαδή των διασωληνωμένων και των θανάτων από Covid-19.
Ο μέσος όρος των κρουσμάτων ανά ημέρα είναι 1.500, ενώ καταγράφονται 320 νέες εισαγωγές κάθε ημέρα από 450 πριν δύο εβδομάδες. Επίσης καταγράφονται λιγότερα κρούσματα στους άνω των 65 ετών.
«Όλα αυτά μας δείχνουν πως οι κόποι όλων μας είχαν αποτέλεσμα και πως τα μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν.
Όμως είναι πολύ αργή και μη αναμενόμενη ύφεση της πανδημίας. Αν συνεχίζουμε με τη σημερινή πορεία, θα έχουμε 300 διασωληνωμένους τα Χριστούγεννα.
Αυτό θα γίνει εάν δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων μέσα στις εορτές» είπε η κ. Παπαευαγγέλου.
Την επιτροπή προβληματίζει η υψηλή πληρότητα στις ΜΕΘ που αγγίζει το 77% στην Αττική και το 96% στη Θεσσαλονίκη.
Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό, και η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική στις 4 Μαΐου, όταν υπήρξε άρση του πρώτου lockdown.
Τότε είχαμε 900 ενεργά κρούσματα, 35 διασωληνωμένους και 2 θανάτους όπως εξήγησε.
Σήμερα τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια φτάνουν τους 12,5 χιλιάδες.
«Τόσο η επιδημιολογική εικόνα όσο και η πληρότητα του ΕΣΥ δεν είναι συγκρίσιμα με το Μάιο.
Δεν έχουμε περιθώρια για χαλάρωση, πρέπει να υπολογίζουμε την κόπωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και το χειμώνα.
Όμως έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία και περισσότερες κλίνες.
Το ερώτημα είναι ποια είναι η αύξηση των κρουσμάτων που μπορούμε να αντέξουμε.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς.
Η ευρεία άρση των μέτρων θα είχε συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές»  συμπλήρωσε.

Μαγιορκίνης: Στη Θεσσαλονίκη ταχύτερη συρρίκνωση της επιδημίας

Η Θεσσαλονίκη θα φτάσει στα επίπεδα της Αττικής, όσον αφορά το επιδημιολογικό φορτίο, όταν θα έχει λιγότερες από 80 διαγνώσεις ημερησίως, τόνισε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη σημερινή 11/12 ενημέρωση.
Όπως είπε το 2ο κύμα είναι παγκοσμίως πολύ δυνατό και δύσκολο, ωστόσο στην Ελλάδα συνεχίζεται η μείωση διαγνώσεων.
Στη Θεσσαλονίκη, συγκεκριμένα, είπε ότι παρατηρείται ταχύτερη συρρίκνωση της επιδημίας.
«Η συρρίκνωση του επιδημιολογικού φορτίου συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό.
Στην Αττική η μείωση παρέμεινε στα 8% με 10% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η Θεσσαλονίκη φτάνει τη μείωση μέχρι και το 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα», παρατήρησε.
Παράλληλα, παγκοσμίως έχουν καταγραφεί 71 εκατ. διαγνώσεις, ενώ οι ενεργές λοιμώξεις ανέρχονται σε 20 εκατ.
Στην Ευρώπη παρατηρείται γενικά σταθεροποίηση.
Για τη θετικότητα ο κ. Μαγιορκίνης, επεσήμανε πως το ποσοστό έχει μεγάλη διακύμανση από μέρα σε μέρα.
Ειδικά το ποσοστό θετικών είναι υψηλότερο γιατί οι διαγνώσεις αφορούν κυρίως άτομα που είναι πιο πιθανό να είναι θετικά.
Πρόσθεσε, δε, ότι τα στοιχεία για τη θετικότητα θα ανακοινώνεται πλέον από τον ΕΟΔΥ.
Σχετικά με τα εμβόλια, είπε ότι είναι πολύ ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα από τα εμβόλια της Οξφόρδης και της Pfizer/BioNTech.
Τέλος, τόνισε ότι «έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε.
Η μετάδοση είναι πολύ υψηλή χωρίς τη χρήση μάσκας.
Ο κ. Μαγιορκίνης συμβούλευσε για τις συγκεντρώσεις σε σπίτια ενόψει των εορτών να μην είναι πολλά άτομα, να αερίζονται επαρκώς οι κλειστοί χώροι και οι συναντήσεις καλύτερα να γίνονται σε εξωτερικούς χώρους.

Στους 3.472 οι νεκροί στην Ελλάδα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 11/12 1.395 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 122.648, εκ των οποίων το 52,6% άνδρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1395, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 122.648 (ημερήσια μεταβολή +1,2%), εκ των οποίων 52,6% άνδρες. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 102, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 3.472 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 583 (71% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image
Image
Από το σύνολο των 122.648 κρουσμάτων, τα 5.076 (4,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, τα 34.774 (28,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Image
Το ημερολόγιο των Χριστουγέννων

Στον αντίποδα, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε η κυβέρνηση:

Κλειστά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου θα παραμείνουν

1. λιανεμπόριο
2. σχολεία
3. εστίαση
4. διασκέδαση
5. ψυχαγωγία
6. χιονοδρομικά κέντρα
7. χειμερινά θέρετρα
8. εμπορικά κέντρα και mall

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου

1. Ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ, αλλά προαιρετικά, ενώ θα είναι διαθέσιμα και τα είδη που είχαν αποσυρθεί, όπως παιχνίδια.
2. Εκκίνηση του συστήματος click away για την αγορά, δηλαδή παραλαβή από εξωτερικό χώρο του εμπορικού καταστήματος προπληρωμένης παραγγελίας, με το αποδεικτικό πληρωμής ανά χείρας, με διάρκεια μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. – Κωδικός 2 στο 13033
3. Διατήρηση της απαγόρευσης μετακινήσεων κατά τις ώρες από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, ενώ παραμένει υποχρεωτική η αποστολή SMS στο 13033 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου για τις αναγκαίες μετακινήσεις.

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου

1. Άνοιγμα κομμωτηρίων σε όλη τη χώρα, μόνο με ραντεβού από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. – Κωδικός 2 στο 13033
2. Άνοιγμα των βιβλιοπωλείων με διευρυμένο ωράριο, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. – Κωδικός 2 στο 13033
Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου
Τριήμερη υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από τις 18 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου 2021.

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου και Τρίτη 6 Ιανουαρίου

1. Λειτουργία των εκκλησιών, με 9 άτομα σε κάθε ενορία και έως 25 άτομα στους μητροπολιτικούς ναούς.
2. Ματαίωση της τελετής αγιασμού των υδάτων.
Σε περίπτωση, ωστόσο, καταστρατήγησης του νέου πλαισίου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποίησε πως «θα αναγκαστούμε να αποσύρουμε αυτή τη διαδικασία».

Δώρα μέσω κλικ - ClickAway

Διευκρινίσεις έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και για τον τρόπο λειτουργίας του «click away», η οποία θα εξελίσσεται με τα εξής βήματα:
1. Παραγγελία πελάτη μέσω του e-shop ή μέσω τηλεφώνου και η πληρωμή θα γίνεται ηλεκτρονικά ή μέσω του συστηματος POS εκτός του καταστήματος.
2. Παραλαβή από το κατάστημα με ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή μήνυμα από την επιχείρηση ανά χείρας που να αποδεικνύει την παραγγελία και την ακριβή ώρα κατά την οποία θα μπορεί να παραλάβει την παραγγελία του.
3. Επιτρεπτός αριθμός ατόμων στην αναμονή έξω από το κατάστημα μέχρι 9 άτομα και σε απόσταση δύο μέτρων καθένας.
4. Επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα, θα δέχονται τις παραγγελίες τηλεφωνικά.
Προϋπόθεση για τη συμμετοχή μιας εμπορικής επιχείρησης στο σύστημα είναι η επιχείρηση να διαθέτει είσοδο- έξοδο σε δρόμο και έτσι εξαιρούνται τα εμπορικά κέντρα.
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης