Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να μετέλθει όλα τα μέσα μέχρι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός και να καλυφθεί το ποσοστό που απαιτείται για την ανοσία του πληθυσμού
(upd) Με εφαρμογή σκληρών τοπικών lockdown και επιπλέον μέτρα τύπου Δυτικής Αττικής και Κοζάνης, που πυροδοτούν και έντονες αντιδράσεις, επιδιώκει η κυβέρνηση η περιορίσει τη διασπορά του νέου κορωνοϊού και τις συνέπειες της πανδημίας στη χώρα.
Την ίδια ώρα ο Νίκος Χαρδαλιάς, μετά από έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε, οτι οι επιβάτες πτήσεων από τη Βρετανία θα μπαίνουν σε καραντίνα 7 ημερών αντί 3 που ισχύει σήμερα, από αύριο Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και ώρα 06.00.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το νέο αυτό μέτρο είναι συμπληρωματικό στα ήδη υφιστάμενα, συνεχίζει δηλαδή να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών, ενώ θα συνεχίσουν να υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε rapid test κατά την άφιξή τους στη χώρα.
Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού θα αξιολογήσει εκτενέστερα αύριο (21-12-2020) τα επιστημονικά δεδομένα και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις ενώ αναμένεται και κοινή Ευρωπαϊκή οδηγία.
Απαραίτητος ο εμβολιασμός
Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να μετέλθει όλα τα μέσα μέχρι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός και να καλυφθεί το ποσοστό που απαιτείται ώστε να θεωρηθεί ότι έχει επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού, ενώ την ίδια ώρα οι λοιμωξιολόγοι υποστηρίζουν ότι η επιδημία αποχαιρετά την Ελλάδα αν ανοσοποιήσουμε το 70% του πληθυσμού.
Με τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού να αποτελεί ζητούμενο ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοϊού, το υπουργείο Υγείας δίνει έμφαση στην ενημέρωση και έτσι, κάθε Δευτέρα, στις 18:00, θα πραγματοποιείται τακτική ενημέρωση για την πορεία και τον προγραμματισμό της διαδικασίας εμβολιασμού, που ξεκινάει την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου σε πέντε νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Πάντως, η κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία διαμηνύει ότι τα σκληρά τοπικά lockdown ενδέχεται να εφαρμοστούν και σε άλλες περιοχές, εάν διαπιστωθεί έντονο επιδημιολογικό φορτίο.
«Ενδεχομένως να υπάρξει περίπτωση σκλήρυνσης μέτρων σε τοπικό επίπεδο, όπως, δυστυχώς, χρειάστηκε να γίνει σε περιοχές της Δυτικής Αττικής και στην Κοζάνη», αναφέρει η κυβέρνηση.
Στο μεταξύ, δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) μέσα από το αυτοκίνητο (drive through) πραγματοποιούν και σήμερα, Κυριακή 20/12, κλιμάκια του ΕΟΔΥ.
Μάλιστα, στην Ελευσίνα, στο σημείο ελέγχων ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), βρέθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής 20/12 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Π. Αρκουμανέας.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προβληματίζεται για το υψηλό ποσοστό υγειονομικών, που δεν επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο.
Χαρδαλιάς: Πιθανά τα αυστηρότερα μέτρα μέχρι τα Χριστούγγενα
Οι κ.κ. Χαρδαλιάς και Αρκουμανέας είχαν επικοινωνία με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής και με τοπικούς φορείς ώστε να ενημερωθούν για την εξέλιξη των μέτρων που έχουν παρθεί στους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας - Ειδυλλίας καθώς και για την τήρησή τους.
Ο κ. Χαρδαλιάς σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από την έναρξη της πανδημίας, με γνώμονα πάντα τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία τίθενται υποψη των επιδημιολόγων και με βάση αυτά λαμβάνονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Όπως ανέφερε με τον ίδιο τρόπο κινήθηκαν και στη Δυτική Αττική.
«Αντιλαμβάνομαι τις συζητήσεις που γίνονται πέριξ και τους μετά Χριστόν προφήτες αλλά κάποια στιγμή με νηφαλιότητα, με ψυχραιμία πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι είναι ένα εθνικό θέμα που πρέπει όλη η κριτική που υπάρχει να είναι με βάση το πραγματικό αποτέλεσμα.
Δεν λειτουργούμε με βάση τη διαίσθησή μας λειτουργούμε με βάση τα πραγματικά στοιχεία που έχουμε.
Κάθε μέρα λοιπόν, δυο φορές την ημέρα, υπάρχουν τεχνικές συσκέψεις, υπάρχουν συγκεκριμένα πληροφοριακά συστήματα, συγκεκριμένοι αλγόριθμοι που μας δείχνουν πράγματα, υπάρχουν red flags που βγαίνουν και βάση αυτών προχωράμε σε ποιοτικές αναλύσεις σε όλη τη χώρα» σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ερωτηθείς για το ποια είναι η εικόνα που διαμορφώνεται στους δήμους αυτούς της Δυτικής Αττικής ύστερα από την εφαρμογή αυστηρότερου lockdown εδώ και τρεις μέρες ο κ. Χαρδαλιάς σχολίασε ότι «όλο το στοχευμένο testing που χει γίνει και όλες οι πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει δείχνουν ότι δεν έχουμε μεγάλη διασπορά.
Τα δεδομένα ήταν πολύ συγκεκριμένα, εξήγησα τους λόγους που αναγκαστήκαμε και πήγαμε άμεσα σε lockdown στην περιοχή.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να είμαστε ένα βήμα μπροστά από την πανδημία».
Σχετικά με το αν θα υπάρξουν κι άλλες περιοχές που θα εφαρμοστούν αυστηρότερα μέτρα μέχρι τα Χριστούγεννα ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι δεν ξέρουν τι θα συμβεί μέχρι τα Χριστούγεννα καθώς κάθε μέρα αξιολογούν την κάθε περιοχή σε όλη την Ελλάδα ξεχωριστά.
Στην Ελλάδα τα ειδικά ψυγεία για το εμβόλιο
Στην Ελλάδα βρίκονται ήδη τα ψυγεία που θα αποθηκεύσουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού των εταιρειιών Pfizer/BioNTech το οποίο αναμένεται να έλθει 26 Δεκεμβρίου στην χώρα.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας.
Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα και αμέσως μετά και στη Θεσσαλονίκη.
Τα ψυγεία τα οποία φυλάσσονται σε μυστική τοποθεσία χωρούν 80.000 δόσεις εμβολίου σε θερμοκρασία -70 ° Κελσίου
Πολλοί οι υγειονομικοί που δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο
Προβληματισμός επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στο υψηλό ποσοστό υγειονομικών, που δεν θέλουν να το κάνουν το εμβόλιο για τον ιό.
Οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με το πλάνο της κυβέρνησης, ωστόσο -όπως προκύπτει από τα στοιχεία 12 δημόσιων νοσοκομείων που προβλήθηκαν από τον ΑΝΤ1 το ποσοστό των υγειονομικών που δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Ενδεικτικά, στο νοσοκομείο της Λειβαδιάς, το 36,42% λέει ότι θα κάνει το εμβόλιο του κορωνοϊού, ενώ το 61,81% δηλώνει αρνητικό.
Στην Καρδίτσα, τα ποσοστά είναι 41,59% και 58,41% αντίστοιχα.
Το χαμηλότερο ποσοστό υγειονομικών που δήλωσαν θετικοί στο να εμβολιαστούν εμφανίζεται στο νοσοκομείο της Λάρισας και είναι 22,93%.
Εξάλλου σύμφωνα με πηγές της ΠΟΕΔΗΝ η συμμετοχή των υγειονομικών για να κάνουν το εμβόλιο μέχρι και σήμερα είναι αρκετά μικρή, ενώ μάλιστα όπως αναφέρουν περίπου μόνο το 20% των υγειονομικών στην Αθήνα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να κάνουν το εμβόλιο.
Οι γιατροί είναι υπέρ του εμβολιασμού κατά του Covid-19, ωστόσο θεωρούν πως η διαδικασία κινείται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ θεωρούν απαράδεκτες τις πιέσεις υπό τον φόβο των πειθαρχικών κυρώσεων.
Λοιμωξιολόγοι: Η επιδημία αποχαιρέτα την Ελλάδα αν ανοσοποιήσουμε το 70% του πληθυσμού
Για συλλογική ανοσία αν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού της Ελλάδος, κάνουν λόγο οι λοιμωξιολόγοι, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.
«Πρέπει να ανοσοποιήσουμε το 70% του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή να αποκτήσουν αυτοί οι άνθρωποι αντισώματα, έτσι ώστε να προστατεύσουμε το υπόλοιπο 30%» και σε περίπτωση που γίνει αυτό, «τότε η επιδημία αποχαιρέτα την Ελλάδα, ξανασφίγγουμε τα χέρια μας και επανερχόμαστε στην προτεραία κατάσταση», ανέφερε ο καθηγητής Παθολογικής - Φυσιολογίας - Λοιμώξεων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ν. Σύψας.
Ο κ. Σύψας, μιλώντας στη διαδικτυακή ημερίδα για τον κορωνοϊό που οργάνωσε η εφημερίδα «Γνώμη» της Πάτρας, τόνισε ότι «στόχος μας είναι να πάμε στο 70% των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι θα έχουν αντισώματα εναντίον του κορωνοϊού, γι’ αυτό ακριβώς το λόγο προσπαθούμε να πετύχουμε αυτή την ανοσία με το εμβόλιο».
Ακόμη, ο κ. Σύψας υπογράμμισε ότι «τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά», λέγοντας μάλιστα ότι «ο εμβολιασμός είναι ένα πατριωτικό καθήκον».
Όπως είπε, «έχουν ήδη δημοσιευθεί κλινικές μελέτες τριών εμβολίων, δηλαδή της Pfizer, της Moderna και της Astra Zeneca και φαίνεται ότι τουλάχιστον στη διάρκεια των εμβολιασμών, αλλά και στους δύο μήνες έπειτα από την παρακολούθηση των ατόμων που εμβολιάστηκαν, οι παρενέργειες δεν ήταν περισσότερες σε αυτούς οι οποίοι πήραν το εμβόλιο απ’ αυτές σε όσους πήραν το εικονικό φάρμακο, γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές».
Υπογράμμισε ότι «με όλους τους κανόνες και τις δικλείδες ασφαλείας που υπάρχουν, μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι δεν θα πάθουμε τίποτα κάνοντας τα εμβόλια».
Πρόσθεσε ότι «ο εμβολιασμός δεν έχει καμία επίδραση πάνω στο δικό μας γενετικό υλικό».
Κληθείς να απαντήσει σε ερωτήματα για ενδεχόμενες μακροπρόθεσμες παρενέργειες, ο κ. Σύψας ανέφερε πως «υπάρχουν δεκάδες εμβόλια τα οποία έχει κάνει ο καθένας από μας στην παιδική του ηλικία και η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες από εμβόλια».
Κατά τον ίδιο, «το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε πολλές μακροπρόθεσμες επιπλοκές από τον κορωνοϊό». «Επομένως, νομίζω ότι έχουμε αρκετά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων», συμπλήρωσε.
Σημείωσε ακόμη ότι «κάνοντας το εμβόλιο δεν προστατεύουμε μόνο τον εαυτό μας, αλλά ταυτόχρονα βοηθάμε τη χώρα μας να ορθοποδήσει και ως εκ τούτου πρόκειται για ένα πατριωτικό καθήκον», ενώ ευχήθηκε «να καταφέρουμε να εμβολιάσουμε τον ελληνικό πληθυσμό τους επόμενους μήνες, ώστε να έχουμε ένα αξιοπρεπές καλοκαίρι, και του χρόνου, τέτοιο καιρό, να είμαστε όλοι αγκαλιασμένοι και να κάνουμε ρεβεγιόν με 100 άτομα και όχι με μία οικογένεια όπως θα κάνουμε φέτος».
Γαργαλιάνος - Κακολύρης: Θα πάρει καιρό μέχρι να φθάσουμε στο ποσοστό του 70%
«Το μέλλον είναι τα εμβόλια και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε να πιάσουμε το επίπεδο που θέλουμε, δηλαδή να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού της Ελλάδος, με σκοπό την συλλογική ανοσία», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, παθολόγος - λοιμωξιολόγος, Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης.
Ο ίδιος έκανε αναφορά στην πιστή τήρηση των μέτρων προφύλαξης εξηγώντας ότι «μέχρι να φθάσουμε στο ποσοστό του 70% θα μας πάρει καιρό».
Κατά τον ίδιο, «το θέμα δεν μόνο να πολεμηθεί ο ιός στην Ελλάδα, αλλά μιλάμε για μία προσπάθεια η οποία αγγίζει την παγκόσμια κοινότητα, γι’ αυτό και έχει σημασία να καταπολεμηθεί παντού ο ιός, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μία νίκη απέναντι στην πανδημία».
Επίσης, αναφερόμενος στην πρωτοβάθμια φροντίδα περίθαλψης, είπε ότι «με ένα σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που δυστυχώς στη χώρα υπολειτουργεί όλα αυτά χρόνια, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί στο σπίτι το μεγαλύτερο ποσοστό των συνανθρώπων μας, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει στενή επικοινωνία με το γιατρό ή το κέντρο υγείας ή το κέντρο αναφοράς».
«Αν γινόταν αυτό, πιθανώς να μην είχαμε την υπερφόρτωση του συστήματος και να μην βλέπαμε αυτά που βλέπουμε τώρα στα νοσοκομεία», κατέληξε.
Γώγος: Τα εμβόλια είναι η σωτηρία
«Ανεπιφύλακτα και χωρίς ενδοιασμούς τα εμβόλια είναι η σωτηρία, είναι η λύση στο πρόβλημα σε όλες τις πανδημίες», τόνισε ο καθηγητής του Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.
Πρόσθεσε ότι «ένα αποτελεσματικό εμβόλιο είναι αυτό που δίνει συνήθως τη λύση και σήμερα έχουμε μία γκάμα πολύ καλών εμβολίων, με αποτελεσματικότητα που φθάνει το 95%».
Κάνοντας αναφορά στη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι «είναι μία αρκετά ενθαρρυντική θεραπευτική προσέγγιση, η οποία δίνει λύσεις», αλλά «δεν είναι μία θεραπεία η οποία έχει εγκριθεί, αλλά είναι μία θεραπεία που αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται μέσα από κλινικές μελέτες και επιπροσθέτως, και αυτό την κάνει λίγο πιο ισχυρή, έχει δοθεί "επείγουσα χρήση" στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας πάρει έγκριση από τον οργανισμό φαρμάκων, ώστε να χρησιμοποιηθεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις».
Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ότι «δεν έχει προχωρήσει κάτι τέτοιο, αλλά αναμένουμε να το δούμε, διότι θα κριθεί από τις μελέτες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και μάλιστα κάποιες από αυτές είναι και στη χώρα μας, όπου συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο».
Μαραγκός: Τα εμβόλια είναι ένα φως στο τούνελ
«Μέσα σε αυτή την άσχημη κατάσταση μπορεί να πω ότι τα εμβόλια είναι ένα φως στο τούνελ», ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας -Λοιμωξιολογίας και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Μάρκος Μαραγκός.
«Πραγματικά δεν πίστευα ότι θα τα καταφέρουμε τόσο γρήγορα.
Είναι μία ευχάριστη στιγμή σ’ αυτό τον αγώνα ότι ήρθαν τα εμβόλια», πρόσθεσε.
«Ετοιμαζόμαστε όλοι να τα κάνουμε, αλλά μέχρι να εμβολιαστεί ένας σημαντικός αριθμός ατόμων, πρέπει όλοι να τηρούμε με απόλυτο τρόπο τα μέτρα προστασίας», κατέληξε.
Αντίστροφη μέτρηση για τον εθνικό εμβολιασμό - Το χρονοδιάγραμμα και οι προτεραιότητες
Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την εκκίνηση της διαδικασίας του εθνικού εμβολιασμού απέναντι στον κορωνοϊό, με το κυβερνητικό επιτελείο να προσθέτει τις τελευταίες λεπτομέρειες στο πλάνο για την πρωτόγνωρη, αυτή διαδικασία.
Task force
Για λόγο αυτό, το Επιχειρησιακό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας θα φιλοξενεί εφεξής «μια μεγάλη ομάδα» εργασίας του project, καθώς η task force για τον εμβολιασμό αποτελείται από τις ηγεσίες και αρμόδια στελέχη των υπουργείων Υγείας, Ψηφιακής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη.
Η επίλεκτη, αυτή, ομάδα, η οποία θα φέρει εις πέρας την επιχείρηση «Ελευθερία», δηλαδή τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού της χώρας θα πρέπει να ομοιογενοποιηθεί στα επόμενα εικοσιτετράωρα, καθώς ο χρόνος για την έναρξη της πανευρωπαϊκής κούρσας εφαρμογής του εμβολίου τρέχει ήδη αντίστροφα, όπως ανακοίνωσε ήδη η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φορ ντερ Λάιεν.
Το χρονοδιάγραμμα
Αφετηρία για τον ταυτόχρονο, ευρωπαϊκό εμβολιασμό αποτελεί η 22η Δεκεμβρίου, οπότε αναμένεται η έγκριση του πρώτου εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σηματοδοτώντας την έναρξη της διανομής του επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Με αυτό το δεδομένο, ο εμβολιασμός στην Ελλάδα θα εξελιχθεί ως εξής:
-26 Δεκεμβρίου: Άφιξη των πρώτων παρτίδων του εμβολίου στην Ελλάδα
-27 Δεκεμβρίου: Πρώτη φάση εμβολιασμού - Διενέργεια πρώτων εμβολιασμών σε 5 Νοσοκομεία Αναφοράς στην Αθήνα (Ευαγγελισμός, Σωτηρία) και στη Θεσσαλονίκη.
15 Ιανουαρίου: Ολοκλήρωση Πρώτης φάσης εμβολιασμού
Φεβρουάριος 2021: Δεύτερη Φάση - Έναρξη μαζικού εμβολιασμού
Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, με τη διαδικασία να τρέχει από τον ερχόμενο Φεβρουάριο, στις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται να έχει εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού.
Μάρτιος 2021: Ικανοποιητικός αριθμός πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί έως τότε.
Προτεραιότητες
Κρίσιμη παράμετρος στην επιτυχή έκβαση της εμβολιαστικής αλυσίδας αποτελεί η σωστή ιεράρχηση των ομάδων του πληθυσμού σε σχέση με τον εμβολιασμό, με τη βαρύτητα να πέφτει σε όσους πρέπει να εμβολιαστούν με τις πρώτες κιόλας δόσεις.
Στο επίπεδο του υψηλού συμβολισμού, ο Πρωθυπουργός έχει αναφέρει πολλάκις ότι «οι αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, πολιτική και πολιτειακή ηγεσία θα κάνουμε από τους πρώτους το εμβόλιο για να δείξουμε με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη μας στην επιστήμη, αλλά θέλω για ακόμα μία φορά να πω, επιστήσω την προσοχή όλων, η πανδημία προφανώς δεν θα τελειώσει με το που θα αρχίσει η διαδικασία του εμβολιασμού».
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα εμβόλια Ν1 και Ν2 στη χώρα μας «θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας».
Ειδικότερα, πέραν του πολιτικού κόσμου, εμβολιασμού θα τύχουν σε απόλυτη αξιολογική- αριθμητική σειρά
-οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας)
-φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων
-Πολίτες άνω των 65, οι οποίοι αγγίζουν τα 2,4 εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες πολίτες.
Υποδομές και ρόλοι
Με νωπές τις εικόνες από τα πρώτα ψυγεία για τα εμβόλια, τα οποία έχουν ήδη φτάσει στη Θεσσαλονίκη εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες σχεδόν «πολικές» θερμοκρασίες, στο σχέδιο του εθνικού εμβολιασμού έχουν προβλεφθεί:
-όροι ασφαλούς μεταφοράς,
-χώροι σωστής αποθήκευσης,
-τρόποι γρήγορης μεταφοράς του εμβολίου στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα,
ενώ στην διαδικασία μετέχουν γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Πολιτική Προστασία και η Ελληνική Αστυνομία.
Νέο δίδυμο στην ενημέρωση από 21/12
Παράλληλα, πρεμιέρα στην ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης απέναντι στις φάσεις και την εξέλιξη του εθνικού εμβολιασμού κάνει από τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου (οπότε θα παρουσιαστεί το πλήρες χρονοδιάγραμμα) ένα νέο δίδυμο επί της οθόνης.
Πρόκειται για την επικεφαλής της Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Μαρία Θεοδωρίδου, και τον project manager στο επιχειρησιακό επίπεδο Μάριο Θεμιστοκλέους, Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
Έτσι, κάθε Δευτέρα, στις 18:00, στο υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιείται τακτική ενημέρωση για την πορεία και τον προγραμματισμό της διαδικασίας εμβολιασμού κατά της covid-19, που ξεκινάει στις 27 Δεκεμβρίου σε πέντε νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μ. Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους.
Η κ. Θεοδωρίδου κάνει αναφορά στα επιστημονικά ζητήματα που αφορούν το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ενώ ο κ. Θεμιστοκλέους θα ξεδιπλώνει το Εθνικό Σχέδιο της εμβολιαστικής κάλυψης για COVID-19.
Σημειώνεται ότι η Μαρία Θεοδωρίδου εξελέγη το 2007 καθηγήτρια στην Α' Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και εργάστηκε πάνω από 35 έτη.
Διετέλεσε πάνω από 30 έτη υπεύθυνη του Τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων (ΜΑΚΚΑ) του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και της Μονάδας Παιδικού AIDS, αλλά και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμώξεων και για πολλά χρόνια μέλος και πρόεδρος από τριετίας της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Έχει μεγάλο αριθμό ανακοινώσεων και εισηγήσεων σε θέματα σχετικά με λοιμώξεις και εμβόλια.
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος διδακτορικού τίτλου από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας.
Διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, μέλος της Επιτροπής Συντονισμού και Παρακολούθησης της Κυβερνητικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και Συντονιστής της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής των δωρεών της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία» του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος εκ μέρους της Προεδρίας της Κυβέρνησης.
Ακόμη, εργάστηκε ως νευροχειρουργός σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Θεραπευτήριο «Ευαγγελισμός» και ως Επιμελητής Α' στη Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».
Ξεκινά πρόγραμμα μαζικών rapid tests - Πώς θα λειτουργήσει η πλατφόρμα
Ξεκινά πρόγραμμα δωρεάν τυχαιοποιημένων μαζικών rapid tests, με τη δημιουργία πλατφόρμας ελέγχου διασποράς στην κοινότητα.
H νέα πλατφόρμα -testing.gov.gr- για τυχαίο δωρεάν τεστ κορωνοϊού στους πολίτες, θα είναι διαθέσιμη από το βράδυ της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον.
Για το σκοπό αυτό, έχουν καθοριστεί 386 σημεία.
Η συμμετοχή θα είναι καθοριστικής σημασίας για την αναχαίτιση του 3ου κύματος ήταν έκκληση που απηύθυνε στους πολίτες.
Στόχος είναι οι τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλη την επικράτεια να φτάσουν τους 12.000 ανά ημέρα.
Η επιλογή θα είναι τυχαία, ενώ τα ραντεβού για έλεγχο Covid19 θα κλείνονται μέσω SMS.
Στην αίτηση ο πολίτης θα δίνει στοιχεία ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, αφμ και οπωσδήποτε αριθμός κινητού.
Θα έρχεται ένα μήνυμα με έναν αριθμό επαλήθευσης.
Αν ο πολίτης επιλεγεί, θα έρθει νέο μήνυμα για το πότε και το πού.
Η παρουσία στο τεστ, θα δικαιολογεί τρίωρη αποχή από την εργασία και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα διαγράφονται τα προσωπικά στοιχεία.
Αφορά όλους, με μία συγκεκριμένη εξαίρεση.
Ωστόσο, εάν κάποιος έχει συμπτώματα, θα πρέπει να έρθει σε επαφή με τον γιατρό του.
Στους 4.102 οι νεκροί
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε στην τελευταία ενημέρωση (19/12) ακόμα 901 νέα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 130485, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥΥ στις 19 Δεκεμβρίου 2020 εντοπίστηκαν 901 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 6 κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας ενώ κατέληξαν 58 άνθρωποι.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 130485, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες.
5196 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 38050 (29.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
534 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 165 (30.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 77.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 797 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 58 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4102 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1654 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Αυστηρό lockdown σε Δυτική Αττική - Κοζάνη
Τα περιοριστικά μέτρα στη Δυτική Αττική και την Κοζάνη κρίθηκαν άκρως απαραίτητα.
Συγκεκριμένα, για τους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας και το νομό Κοζάνης ισχύουν τα εξής:
1) Eπέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00- 05:00 ( 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί) εξαιρουμένων των εργαζομένων και μόνο οι οποίοι θα μπορούν να μετακινούνται από την οικία τους και προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
2) Aναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου ακόμα και με τη μέθοδο του click away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, των βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων.
3) Αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών κάθε δόγματος εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών που δεν θα ξεπερνούν τα 10 άτομα καθώς και η αναστολή ελεύθερης πρόσβασης σε ναούς για ατομική προσευχή και η τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών μόνο με παρουσία κληρικών.
4) Μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των εν λόγω περιοχών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών ( rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών αυτών. Ιδιαίτερη έμφαση των παραπάνω ελέγχων θα δοθεί στις περιοχές Νέα Ζωή, Νεόκτιστα, Άνω και Κάτω Φούσα, Γκορυτσά, Σοφό του δήμου Ασπροπύργου αλλά και στην ευρύτερη της Ελευσίνας και της Μάνδρας περιοχή.
5) Εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζομένους των επιχειρήσεων της περιοχής από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των ενόπλων δυνάμεων. Ενθαρρύνονται και συστήνονται στις επιχειρήσεις, έλεγχοι προσωπικού με ίδια μέσα με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών τους και για την διενέργεια των περιοδικών αυτών ελέγχων θα ακολουθηθεί το μοντέλο 0-5-10, δηλαδή ο έλεγχος την 1η, την 5η και την 10η μέρα.
6) Mοριακός έλεγχος κάθε 5 μέρες στους εργαζόμενους όλων των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων των περιοχών αυτών.
7) Μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης
8) Απομόνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο, σε χώρους και δομές που έχουν ήδη εξασφαλιστεί γι αυτό το σκοπό από την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ειδικά σε περιπτώσεις που η κατ’ οίκον απομόνωση δεν κρίνεται εφικτή και εγκυμονεί κινδύνους για άλλα μέλη της οικογένειας.
9) Αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών στους δήμους αυτούς καθώς και ο υποχρεωτικός έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) σε μικροπωλητές ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές και ο περιοδικός έλεγχος αυτών ανά τριήμερο.
10) Υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης από κοινού με τους δήμους των περιοχών αυτών και την Αντιπεριφέρεια και σε συνεργασία με ΕΟΔΥ και γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τη συμμετοχή επιστημόνων από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών (ψυχολόγων, ανθρωπολόγων, κοινωνιολόγων) λόγω του εξειδικευμένου πληθυσμιακού προφίλ των περιοχών αυτών.
11) Εντατικοποίηση εκτεταμένων ελέγχων τήρησης εφαρμογής των προτεινόμενων μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.
Τα έκτακτα μέτρα για τις γιορτές
Το σχέδιο της κυβέρνησης – δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ τα έκτακτα μέτρα - προβλέπει αυστηρούς κανόνες στις συναθροίσεις και στις μετακινήσεις των πολιτών, αναφέροντας ρητά πως στα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς δεν θα επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια άνω 9 ατόμων, τα οποία θα πρέπει να προέρχονται από δύο οικογένειες καθώς και ότι δεν θα αλλάξει τίποτα όσον αφορά τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τις μετακινήσεις από νόμο σε νομό.
Βάσει των όσων προβλέπονται, θα επιτρέπεται συνάθροιση μέχρι 9 άτομα από 2 οικογένειες σε σπίτια για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς ενώ σε ότι αφορά τις μετακινήσεις, αναφέρεται πως για τις ημέρες 24, 25, 31 Δεκεμβρίου 2020 και 1 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών για συμμετοχή σε συναθροίσεις, ενώ για τις 25 Δεκεμβρίου 2020 και τις 6 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών για συμμετοχή σε θρησκευτικές τελετές.
Για τη μετακίνηση προς και από το σπίτι που θα κάνουμε ρεβεγιόν θα πρέπει να στείλουμε μήνυμα με το νούμερο 6 στο 13033.
Σημειώνεται ότι δεν αλλάζει κάτι στην απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί.
Λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας που θα παραμείνει σε ισχύ καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να φύγει κάποιος από το σπίτι του την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, εάν δεν έχει τη διάθεση να διανυκτερεύσει στο σπίτι που μεταβαίνει.
Απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό - Ποιοι εξαιρούνται
Βάσει των κυβερνητικών μέτρων, οι μετακινήσεις από νομό σε νομό απαγορεύονται, αν και προβλέπονται κάποιες εξαιρέσεις.
Συνοπτικά, οι μετακινήσεις εκτός νομού θα επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση για:
-επιστροφή στη μόνιμη κατοικία
-επανένωση οικογενειών
-λόγους υγείας
-επαγγελματικούς λόγους
Τι προβλέπεται για τις εκκλησίες
Τα έκτακτα μέτρα προβλέπουν επίσης και τρεις Θείες λειτουργίες με μέγιστο αριθμό πιστών 25 σε ναούς και 50 σε μητροπόλεις.
Αν και αρχικά η κυβέρνηση έκανε λόγο για κλειστούς ναούς ή για λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών, κατόπιν αποφάσισε τέλεση λειτουργιών 25/12/2020, 1/1/2021 και 6/1/2021 με παρουσία πιστών.
Σημειώνεται πως στα Θεοφάνεια απαγορεύεται η τέλεση αγιασμού των υδάτων σε υπαίθριους χώρους, ενώ επιτρέπεται μόνο εντός των ιερών ναών.
www.bankingnews.gr
Την ίδια ώρα ο Νίκος Χαρδαλιάς, μετά από έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε, οτι οι επιβάτες πτήσεων από τη Βρετανία θα μπαίνουν σε καραντίνα 7 ημερών αντί 3 που ισχύει σήμερα, από αύριο Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και ώρα 06.00.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το νέο αυτό μέτρο είναι συμπληρωματικό στα ήδη υφιστάμενα, συνεχίζει δηλαδή να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών, ενώ θα συνεχίσουν να υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε rapid test κατά την άφιξή τους στη χώρα.
Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού θα αξιολογήσει εκτενέστερα αύριο (21-12-2020) τα επιστημονικά δεδομένα και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις ενώ αναμένεται και κοινή Ευρωπαϊκή οδηγία.
Απαραίτητος ο εμβολιασμός
Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να μετέλθει όλα τα μέσα μέχρι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός και να καλυφθεί το ποσοστό που απαιτείται ώστε να θεωρηθεί ότι έχει επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού, ενώ την ίδια ώρα οι λοιμωξιολόγοι υποστηρίζουν ότι η επιδημία αποχαιρετά την Ελλάδα αν ανοσοποιήσουμε το 70% του πληθυσμού.
Με τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού να αποτελεί ζητούμενο ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοϊού, το υπουργείο Υγείας δίνει έμφαση στην ενημέρωση και έτσι, κάθε Δευτέρα, στις 18:00, θα πραγματοποιείται τακτική ενημέρωση για την πορεία και τον προγραμματισμό της διαδικασίας εμβολιασμού, που ξεκινάει την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου σε πέντε νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Πάντως, η κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία διαμηνύει ότι τα σκληρά τοπικά lockdown ενδέχεται να εφαρμοστούν και σε άλλες περιοχές, εάν διαπιστωθεί έντονο επιδημιολογικό φορτίο.
«Ενδεχομένως να υπάρξει περίπτωση σκλήρυνσης μέτρων σε τοπικό επίπεδο, όπως, δυστυχώς, χρειάστηκε να γίνει σε περιοχές της Δυτικής Αττικής και στην Κοζάνη», αναφέρει η κυβέρνηση.
Στο μεταξύ, δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) μέσα από το αυτοκίνητο (drive through) πραγματοποιούν και σήμερα, Κυριακή 20/12, κλιμάκια του ΕΟΔΥ.
Μάλιστα, στην Ελευσίνα, στο σημείο ελέγχων ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), βρέθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής 20/12 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Π. Αρκουμανέας.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προβληματίζεται για το υψηλό ποσοστό υγειονομικών, που δεν επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο.
Χαρδαλιάς: Πιθανά τα αυστηρότερα μέτρα μέχρι τα Χριστούγγενα
Οι κ.κ. Χαρδαλιάς και Αρκουμανέας είχαν επικοινωνία με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής και με τοπικούς φορείς ώστε να ενημερωθούν για την εξέλιξη των μέτρων που έχουν παρθεί στους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας - Ειδυλλίας καθώς και για την τήρησή τους.
Ο κ. Χαρδαλιάς σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από την έναρξη της πανδημίας, με γνώμονα πάντα τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία τίθενται υποψη των επιδημιολόγων και με βάση αυτά λαμβάνονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Όπως ανέφερε με τον ίδιο τρόπο κινήθηκαν και στη Δυτική Αττική.
«Αντιλαμβάνομαι τις συζητήσεις που γίνονται πέριξ και τους μετά Χριστόν προφήτες αλλά κάποια στιγμή με νηφαλιότητα, με ψυχραιμία πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι είναι ένα εθνικό θέμα που πρέπει όλη η κριτική που υπάρχει να είναι με βάση το πραγματικό αποτέλεσμα.
Δεν λειτουργούμε με βάση τη διαίσθησή μας λειτουργούμε με βάση τα πραγματικά στοιχεία που έχουμε.
Κάθε μέρα λοιπόν, δυο φορές την ημέρα, υπάρχουν τεχνικές συσκέψεις, υπάρχουν συγκεκριμένα πληροφοριακά συστήματα, συγκεκριμένοι αλγόριθμοι που μας δείχνουν πράγματα, υπάρχουν red flags που βγαίνουν και βάση αυτών προχωράμε σε ποιοτικές αναλύσεις σε όλη τη χώρα» σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ερωτηθείς για το ποια είναι η εικόνα που διαμορφώνεται στους δήμους αυτούς της Δυτικής Αττικής ύστερα από την εφαρμογή αυστηρότερου lockdown εδώ και τρεις μέρες ο κ. Χαρδαλιάς σχολίασε ότι «όλο το στοχευμένο testing που χει γίνει και όλες οι πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει δείχνουν ότι δεν έχουμε μεγάλη διασπορά.
Τα δεδομένα ήταν πολύ συγκεκριμένα, εξήγησα τους λόγους που αναγκαστήκαμε και πήγαμε άμεσα σε lockdown στην περιοχή.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να είμαστε ένα βήμα μπροστά από την πανδημία».
Σχετικά με το αν θα υπάρξουν κι άλλες περιοχές που θα εφαρμοστούν αυστηρότερα μέτρα μέχρι τα Χριστούγεννα ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι δεν ξέρουν τι θα συμβεί μέχρι τα Χριστούγεννα καθώς κάθε μέρα αξιολογούν την κάθε περιοχή σε όλη την Ελλάδα ξεχωριστά.
Στην Ελλάδα τα ειδικά ψυγεία για το εμβόλιο
Στην Ελλάδα βρίκονται ήδη τα ψυγεία που θα αποθηκεύσουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού των εταιρειιών Pfizer/BioNTech το οποίο αναμένεται να έλθει 26 Δεκεμβρίου στην χώρα.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας.
Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα και αμέσως μετά και στη Θεσσαλονίκη.
Τα ψυγεία τα οποία φυλάσσονται σε μυστική τοποθεσία χωρούν 80.000 δόσεις εμβολίου σε θερμοκρασία -70 ° Κελσίου
Πολλοί οι υγειονομικοί που δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο
Προβληματισμός επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στο υψηλό ποσοστό υγειονομικών, που δεν θέλουν να το κάνουν το εμβόλιο για τον ιό.
Οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με το πλάνο της κυβέρνησης, ωστόσο -όπως προκύπτει από τα στοιχεία 12 δημόσιων νοσοκομείων που προβλήθηκαν από τον ΑΝΤ1 το ποσοστό των υγειονομικών που δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Ενδεικτικά, στο νοσοκομείο της Λειβαδιάς, το 36,42% λέει ότι θα κάνει το εμβόλιο του κορωνοϊού, ενώ το 61,81% δηλώνει αρνητικό.
Στην Καρδίτσα, τα ποσοστά είναι 41,59% και 58,41% αντίστοιχα.
Το χαμηλότερο ποσοστό υγειονομικών που δήλωσαν θετικοί στο να εμβολιαστούν εμφανίζεται στο νοσοκομείο της Λάρισας και είναι 22,93%.
Εξάλλου σύμφωνα με πηγές της ΠΟΕΔΗΝ η συμμετοχή των υγειονομικών για να κάνουν το εμβόλιο μέχρι και σήμερα είναι αρκετά μικρή, ενώ μάλιστα όπως αναφέρουν περίπου μόνο το 20% των υγειονομικών στην Αθήνα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να κάνουν το εμβόλιο.
Οι γιατροί είναι υπέρ του εμβολιασμού κατά του Covid-19, ωστόσο θεωρούν πως η διαδικασία κινείται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ θεωρούν απαράδεκτες τις πιέσεις υπό τον φόβο των πειθαρχικών κυρώσεων.
Λοιμωξιολόγοι: Η επιδημία αποχαιρέτα την Ελλάδα αν ανοσοποιήσουμε το 70% του πληθυσμού
Για συλλογική ανοσία αν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού της Ελλάδος, κάνουν λόγο οι λοιμωξιολόγοι, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.
«Πρέπει να ανοσοποιήσουμε το 70% του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή να αποκτήσουν αυτοί οι άνθρωποι αντισώματα, έτσι ώστε να προστατεύσουμε το υπόλοιπο 30%» και σε περίπτωση που γίνει αυτό, «τότε η επιδημία αποχαιρέτα την Ελλάδα, ξανασφίγγουμε τα χέρια μας και επανερχόμαστε στην προτεραία κατάσταση», ανέφερε ο καθηγητής Παθολογικής - Φυσιολογίας - Λοιμώξεων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ν. Σύψας.
Ο κ. Σύψας, μιλώντας στη διαδικτυακή ημερίδα για τον κορωνοϊό που οργάνωσε η εφημερίδα «Γνώμη» της Πάτρας, τόνισε ότι «στόχος μας είναι να πάμε στο 70% των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι θα έχουν αντισώματα εναντίον του κορωνοϊού, γι’ αυτό ακριβώς το λόγο προσπαθούμε να πετύχουμε αυτή την ανοσία με το εμβόλιο».
Ακόμη, ο κ. Σύψας υπογράμμισε ότι «τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά», λέγοντας μάλιστα ότι «ο εμβολιασμός είναι ένα πατριωτικό καθήκον».
Όπως είπε, «έχουν ήδη δημοσιευθεί κλινικές μελέτες τριών εμβολίων, δηλαδή της Pfizer, της Moderna και της Astra Zeneca και φαίνεται ότι τουλάχιστον στη διάρκεια των εμβολιασμών, αλλά και στους δύο μήνες έπειτα από την παρακολούθηση των ατόμων που εμβολιάστηκαν, οι παρενέργειες δεν ήταν περισσότερες σε αυτούς οι οποίοι πήραν το εμβόλιο απ’ αυτές σε όσους πήραν το εικονικό φάρμακο, γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές».
Υπογράμμισε ότι «με όλους τους κανόνες και τις δικλείδες ασφαλείας που υπάρχουν, μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι δεν θα πάθουμε τίποτα κάνοντας τα εμβόλια».
Πρόσθεσε ότι «ο εμβολιασμός δεν έχει καμία επίδραση πάνω στο δικό μας γενετικό υλικό».
Κληθείς να απαντήσει σε ερωτήματα για ενδεχόμενες μακροπρόθεσμες παρενέργειες, ο κ. Σύψας ανέφερε πως «υπάρχουν δεκάδες εμβόλια τα οποία έχει κάνει ο καθένας από μας στην παιδική του ηλικία και η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες από εμβόλια».
Κατά τον ίδιο, «το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε πολλές μακροπρόθεσμες επιπλοκές από τον κορωνοϊό». «Επομένως, νομίζω ότι έχουμε αρκετά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων», συμπλήρωσε.
Σημείωσε ακόμη ότι «κάνοντας το εμβόλιο δεν προστατεύουμε μόνο τον εαυτό μας, αλλά ταυτόχρονα βοηθάμε τη χώρα μας να ορθοποδήσει και ως εκ τούτου πρόκειται για ένα πατριωτικό καθήκον», ενώ ευχήθηκε «να καταφέρουμε να εμβολιάσουμε τον ελληνικό πληθυσμό τους επόμενους μήνες, ώστε να έχουμε ένα αξιοπρεπές καλοκαίρι, και του χρόνου, τέτοιο καιρό, να είμαστε όλοι αγκαλιασμένοι και να κάνουμε ρεβεγιόν με 100 άτομα και όχι με μία οικογένεια όπως θα κάνουμε φέτος».
Γαργαλιάνος - Κακολύρης: Θα πάρει καιρό μέχρι να φθάσουμε στο ποσοστό του 70%
«Το μέλλον είναι τα εμβόλια και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε να πιάσουμε το επίπεδο που θέλουμε, δηλαδή να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού της Ελλάδος, με σκοπό την συλλογική ανοσία», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, παθολόγος - λοιμωξιολόγος, Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης.
Ο ίδιος έκανε αναφορά στην πιστή τήρηση των μέτρων προφύλαξης εξηγώντας ότι «μέχρι να φθάσουμε στο ποσοστό του 70% θα μας πάρει καιρό».
Κατά τον ίδιο, «το θέμα δεν μόνο να πολεμηθεί ο ιός στην Ελλάδα, αλλά μιλάμε για μία προσπάθεια η οποία αγγίζει την παγκόσμια κοινότητα, γι’ αυτό και έχει σημασία να καταπολεμηθεί παντού ο ιός, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μία νίκη απέναντι στην πανδημία».
Επίσης, αναφερόμενος στην πρωτοβάθμια φροντίδα περίθαλψης, είπε ότι «με ένα σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που δυστυχώς στη χώρα υπολειτουργεί όλα αυτά χρόνια, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί στο σπίτι το μεγαλύτερο ποσοστό των συνανθρώπων μας, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει στενή επικοινωνία με το γιατρό ή το κέντρο υγείας ή το κέντρο αναφοράς».
«Αν γινόταν αυτό, πιθανώς να μην είχαμε την υπερφόρτωση του συστήματος και να μην βλέπαμε αυτά που βλέπουμε τώρα στα νοσοκομεία», κατέληξε.
Γώγος: Τα εμβόλια είναι η σωτηρία
«Ανεπιφύλακτα και χωρίς ενδοιασμούς τα εμβόλια είναι η σωτηρία, είναι η λύση στο πρόβλημα σε όλες τις πανδημίες», τόνισε ο καθηγητής του Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.
Πρόσθεσε ότι «ένα αποτελεσματικό εμβόλιο είναι αυτό που δίνει συνήθως τη λύση και σήμερα έχουμε μία γκάμα πολύ καλών εμβολίων, με αποτελεσματικότητα που φθάνει το 95%».
Κάνοντας αναφορά στη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι «είναι μία αρκετά ενθαρρυντική θεραπευτική προσέγγιση, η οποία δίνει λύσεις», αλλά «δεν είναι μία θεραπεία η οποία έχει εγκριθεί, αλλά είναι μία θεραπεία που αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται μέσα από κλινικές μελέτες και επιπροσθέτως, και αυτό την κάνει λίγο πιο ισχυρή, έχει δοθεί "επείγουσα χρήση" στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας πάρει έγκριση από τον οργανισμό φαρμάκων, ώστε να χρησιμοποιηθεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις».
Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ότι «δεν έχει προχωρήσει κάτι τέτοιο, αλλά αναμένουμε να το δούμε, διότι θα κριθεί από τις μελέτες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και μάλιστα κάποιες από αυτές είναι και στη χώρα μας, όπου συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο».
Μαραγκός: Τα εμβόλια είναι ένα φως στο τούνελ
«Μέσα σε αυτή την άσχημη κατάσταση μπορεί να πω ότι τα εμβόλια είναι ένα φως στο τούνελ», ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας -Λοιμωξιολογίας και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Μάρκος Μαραγκός.
«Πραγματικά δεν πίστευα ότι θα τα καταφέρουμε τόσο γρήγορα.
Είναι μία ευχάριστη στιγμή σ’ αυτό τον αγώνα ότι ήρθαν τα εμβόλια», πρόσθεσε.
«Ετοιμαζόμαστε όλοι να τα κάνουμε, αλλά μέχρι να εμβολιαστεί ένας σημαντικός αριθμός ατόμων, πρέπει όλοι να τηρούμε με απόλυτο τρόπο τα μέτρα προστασίας», κατέληξε.
Αντίστροφη μέτρηση για τον εθνικό εμβολιασμό - Το χρονοδιάγραμμα και οι προτεραιότητες
Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την εκκίνηση της διαδικασίας του εθνικού εμβολιασμού απέναντι στον κορωνοϊό, με το κυβερνητικό επιτελείο να προσθέτει τις τελευταίες λεπτομέρειες στο πλάνο για την πρωτόγνωρη, αυτή διαδικασία.
Task force
Για λόγο αυτό, το Επιχειρησιακό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας θα φιλοξενεί εφεξής «μια μεγάλη ομάδα» εργασίας του project, καθώς η task force για τον εμβολιασμό αποτελείται από τις ηγεσίες και αρμόδια στελέχη των υπουργείων Υγείας, Ψηφιακής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη.
Η επίλεκτη, αυτή, ομάδα, η οποία θα φέρει εις πέρας την επιχείρηση «Ελευθερία», δηλαδή τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού της χώρας θα πρέπει να ομοιογενοποιηθεί στα επόμενα εικοσιτετράωρα, καθώς ο χρόνος για την έναρξη της πανευρωπαϊκής κούρσας εφαρμογής του εμβολίου τρέχει ήδη αντίστροφα, όπως ανακοίνωσε ήδη η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φορ ντερ Λάιεν.
Το χρονοδιάγραμμα
Αφετηρία για τον ταυτόχρονο, ευρωπαϊκό εμβολιασμό αποτελεί η 22η Δεκεμβρίου, οπότε αναμένεται η έγκριση του πρώτου εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σηματοδοτώντας την έναρξη της διανομής του επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Με αυτό το δεδομένο, ο εμβολιασμός στην Ελλάδα θα εξελιχθεί ως εξής:
-26 Δεκεμβρίου: Άφιξη των πρώτων παρτίδων του εμβολίου στην Ελλάδα
-27 Δεκεμβρίου: Πρώτη φάση εμβολιασμού - Διενέργεια πρώτων εμβολιασμών σε 5 Νοσοκομεία Αναφοράς στην Αθήνα (Ευαγγελισμός, Σωτηρία) και στη Θεσσαλονίκη.
15 Ιανουαρίου: Ολοκλήρωση Πρώτης φάσης εμβολιασμού
Φεβρουάριος 2021: Δεύτερη Φάση - Έναρξη μαζικού εμβολιασμού
Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, με τη διαδικασία να τρέχει από τον ερχόμενο Φεβρουάριο, στις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται να έχει εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού.
Μάρτιος 2021: Ικανοποιητικός αριθμός πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί έως τότε.
Προτεραιότητες
Κρίσιμη παράμετρος στην επιτυχή έκβαση της εμβολιαστικής αλυσίδας αποτελεί η σωστή ιεράρχηση των ομάδων του πληθυσμού σε σχέση με τον εμβολιασμό, με τη βαρύτητα να πέφτει σε όσους πρέπει να εμβολιαστούν με τις πρώτες κιόλας δόσεις.
Στο επίπεδο του υψηλού συμβολισμού, ο Πρωθυπουργός έχει αναφέρει πολλάκις ότι «οι αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, πολιτική και πολιτειακή ηγεσία θα κάνουμε από τους πρώτους το εμβόλιο για να δείξουμε με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη μας στην επιστήμη, αλλά θέλω για ακόμα μία φορά να πω, επιστήσω την προσοχή όλων, η πανδημία προφανώς δεν θα τελειώσει με το που θα αρχίσει η διαδικασία του εμβολιασμού».
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα εμβόλια Ν1 και Ν2 στη χώρα μας «θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας».
Ειδικότερα, πέραν του πολιτικού κόσμου, εμβολιασμού θα τύχουν σε απόλυτη αξιολογική- αριθμητική σειρά
-οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας)
-φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων
-Πολίτες άνω των 65, οι οποίοι αγγίζουν τα 2,4 εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες πολίτες.
Υποδομές και ρόλοι
Με νωπές τις εικόνες από τα πρώτα ψυγεία για τα εμβόλια, τα οποία έχουν ήδη φτάσει στη Θεσσαλονίκη εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες σχεδόν «πολικές» θερμοκρασίες, στο σχέδιο του εθνικού εμβολιασμού έχουν προβλεφθεί:
-όροι ασφαλούς μεταφοράς,
-χώροι σωστής αποθήκευσης,
-τρόποι γρήγορης μεταφοράς του εμβολίου στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα,
ενώ στην διαδικασία μετέχουν γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Πολιτική Προστασία και η Ελληνική Αστυνομία.
Νέο δίδυμο στην ενημέρωση από 21/12
Παράλληλα, πρεμιέρα στην ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης απέναντι στις φάσεις και την εξέλιξη του εθνικού εμβολιασμού κάνει από τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου (οπότε θα παρουσιαστεί το πλήρες χρονοδιάγραμμα) ένα νέο δίδυμο επί της οθόνης.
Πρόκειται για την επικεφαλής της Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Μαρία Θεοδωρίδου, και τον project manager στο επιχειρησιακό επίπεδο Μάριο Θεμιστοκλέους, Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
Έτσι, κάθε Δευτέρα, στις 18:00, στο υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιείται τακτική ενημέρωση για την πορεία και τον προγραμματισμό της διαδικασίας εμβολιασμού κατά της covid-19, που ξεκινάει στις 27 Δεκεμβρίου σε πέντε νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μ. Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους.
Η κ. Θεοδωρίδου κάνει αναφορά στα επιστημονικά ζητήματα που αφορούν το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ενώ ο κ. Θεμιστοκλέους θα ξεδιπλώνει το Εθνικό Σχέδιο της εμβολιαστικής κάλυψης για COVID-19.
Σημειώνεται ότι η Μαρία Θεοδωρίδου εξελέγη το 2007 καθηγήτρια στην Α' Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και εργάστηκε πάνω από 35 έτη.
Διετέλεσε πάνω από 30 έτη υπεύθυνη του Τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων (ΜΑΚΚΑ) του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και της Μονάδας Παιδικού AIDS, αλλά και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμώξεων και για πολλά χρόνια μέλος και πρόεδρος από τριετίας της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Έχει μεγάλο αριθμό ανακοινώσεων και εισηγήσεων σε θέματα σχετικά με λοιμώξεις και εμβόλια.
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος διδακτορικού τίτλου από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας.
Διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, μέλος της Επιτροπής Συντονισμού και Παρακολούθησης της Κυβερνητικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και Συντονιστής της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής των δωρεών της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία» του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος εκ μέρους της Προεδρίας της Κυβέρνησης.
Ακόμη, εργάστηκε ως νευροχειρουργός σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Θεραπευτήριο «Ευαγγελισμός» και ως Επιμελητής Α' στη Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».
Ξεκινά πρόγραμμα μαζικών rapid tests - Πώς θα λειτουργήσει η πλατφόρμα
Ξεκινά πρόγραμμα δωρεάν τυχαιοποιημένων μαζικών rapid tests, με τη δημιουργία πλατφόρμας ελέγχου διασποράς στην κοινότητα.
H νέα πλατφόρμα -testing.gov.gr- για τυχαίο δωρεάν τεστ κορωνοϊού στους πολίτες, θα είναι διαθέσιμη από το βράδυ της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον.
Για το σκοπό αυτό, έχουν καθοριστεί 386 σημεία.
Η συμμετοχή θα είναι καθοριστικής σημασίας για την αναχαίτιση του 3ου κύματος ήταν έκκληση που απηύθυνε στους πολίτες.
Στόχος είναι οι τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλη την επικράτεια να φτάσουν τους 12.000 ανά ημέρα.
Η επιλογή θα είναι τυχαία, ενώ τα ραντεβού για έλεγχο Covid19 θα κλείνονται μέσω SMS.
Στην αίτηση ο πολίτης θα δίνει στοιχεία ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, αφμ και οπωσδήποτε αριθμός κινητού.
Θα έρχεται ένα μήνυμα με έναν αριθμό επαλήθευσης.
Αν ο πολίτης επιλεγεί, θα έρθει νέο μήνυμα για το πότε και το πού.
Η παρουσία στο τεστ, θα δικαιολογεί τρίωρη αποχή από την εργασία και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα διαγράφονται τα προσωπικά στοιχεία.
Αφορά όλους, με μία συγκεκριμένη εξαίρεση.
Ωστόσο, εάν κάποιος έχει συμπτώματα, θα πρέπει να έρθει σε επαφή με τον γιατρό του.
Στους 4.102 οι νεκροί
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε στην τελευταία ενημέρωση (19/12) ακόμα 901 νέα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 130485, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥΥ στις 19 Δεκεμβρίου 2020 εντοπίστηκαν 901 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 6 κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας ενώ κατέληξαν 58 άνθρωποι.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 130485, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες.
5196 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 38050 (29.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
534 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 165 (30.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 77.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 797 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 58 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4102 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1654 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Αυστηρό lockdown σε Δυτική Αττική - Κοζάνη
Τα περιοριστικά μέτρα στη Δυτική Αττική και την Κοζάνη κρίθηκαν άκρως απαραίτητα.
Συγκεκριμένα, για τους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας και το νομό Κοζάνης ισχύουν τα εξής:
1) Eπέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00- 05:00 ( 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί) εξαιρουμένων των εργαζομένων και μόνο οι οποίοι θα μπορούν να μετακινούνται από την οικία τους και προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
2) Aναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου ακόμα και με τη μέθοδο του click away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, των βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων.
3) Αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών κάθε δόγματος εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών που δεν θα ξεπερνούν τα 10 άτομα καθώς και η αναστολή ελεύθερης πρόσβασης σε ναούς για ατομική προσευχή και η τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών μόνο με παρουσία κληρικών.
4) Μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των εν λόγω περιοχών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών ( rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών αυτών. Ιδιαίτερη έμφαση των παραπάνω ελέγχων θα δοθεί στις περιοχές Νέα Ζωή, Νεόκτιστα, Άνω και Κάτω Φούσα, Γκορυτσά, Σοφό του δήμου Ασπροπύργου αλλά και στην ευρύτερη της Ελευσίνας και της Μάνδρας περιοχή.
5) Εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζομένους των επιχειρήσεων της περιοχής από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των ενόπλων δυνάμεων. Ενθαρρύνονται και συστήνονται στις επιχειρήσεις, έλεγχοι προσωπικού με ίδια μέσα με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών τους και για την διενέργεια των περιοδικών αυτών ελέγχων θα ακολουθηθεί το μοντέλο 0-5-10, δηλαδή ο έλεγχος την 1η, την 5η και την 10η μέρα.
6) Mοριακός έλεγχος κάθε 5 μέρες στους εργαζόμενους όλων των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων των περιοχών αυτών.
7) Μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης
8) Απομόνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο, σε χώρους και δομές που έχουν ήδη εξασφαλιστεί γι αυτό το σκοπό από την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ειδικά σε περιπτώσεις που η κατ’ οίκον απομόνωση δεν κρίνεται εφικτή και εγκυμονεί κινδύνους για άλλα μέλη της οικογένειας.
9) Αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών στους δήμους αυτούς καθώς και ο υποχρεωτικός έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) σε μικροπωλητές ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές και ο περιοδικός έλεγχος αυτών ανά τριήμερο.
10) Υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης από κοινού με τους δήμους των περιοχών αυτών και την Αντιπεριφέρεια και σε συνεργασία με ΕΟΔΥ και γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τη συμμετοχή επιστημόνων από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών (ψυχολόγων, ανθρωπολόγων, κοινωνιολόγων) λόγω του εξειδικευμένου πληθυσμιακού προφίλ των περιοχών αυτών.
11) Εντατικοποίηση εκτεταμένων ελέγχων τήρησης εφαρμογής των προτεινόμενων μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.
Τα έκτακτα μέτρα για τις γιορτές
Το σχέδιο της κυβέρνησης – δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ τα έκτακτα μέτρα - προβλέπει αυστηρούς κανόνες στις συναθροίσεις και στις μετακινήσεις των πολιτών, αναφέροντας ρητά πως στα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς δεν θα επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια άνω 9 ατόμων, τα οποία θα πρέπει να προέρχονται από δύο οικογένειες καθώς και ότι δεν θα αλλάξει τίποτα όσον αφορά τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τις μετακινήσεις από νόμο σε νομό.
Βάσει των όσων προβλέπονται, θα επιτρέπεται συνάθροιση μέχρι 9 άτομα από 2 οικογένειες σε σπίτια για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς ενώ σε ότι αφορά τις μετακινήσεις, αναφέρεται πως για τις ημέρες 24, 25, 31 Δεκεμβρίου 2020 και 1 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών για συμμετοχή σε συναθροίσεις, ενώ για τις 25 Δεκεμβρίου 2020 και τις 6 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών για συμμετοχή σε θρησκευτικές τελετές.
Για τη μετακίνηση προς και από το σπίτι που θα κάνουμε ρεβεγιόν θα πρέπει να στείλουμε μήνυμα με το νούμερο 6 στο 13033.
Σημειώνεται ότι δεν αλλάζει κάτι στην απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί.
Λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας που θα παραμείνει σε ισχύ καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να φύγει κάποιος από το σπίτι του την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, εάν δεν έχει τη διάθεση να διανυκτερεύσει στο σπίτι που μεταβαίνει.
Απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό - Ποιοι εξαιρούνται
Βάσει των κυβερνητικών μέτρων, οι μετακινήσεις από νομό σε νομό απαγορεύονται, αν και προβλέπονται κάποιες εξαιρέσεις.
Συνοπτικά, οι μετακινήσεις εκτός νομού θα επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση για:
-επιστροφή στη μόνιμη κατοικία
-επανένωση οικογενειών
-λόγους υγείας
-επαγγελματικούς λόγους
Τι προβλέπεται για τις εκκλησίες
Τα έκτακτα μέτρα προβλέπουν επίσης και τρεις Θείες λειτουργίες με μέγιστο αριθμό πιστών 25 σε ναούς και 50 σε μητροπόλεις.
Αν και αρχικά η κυβέρνηση έκανε λόγο για κλειστούς ναούς ή για λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών, κατόπιν αποφάσισε τέλεση λειτουργιών 25/12/2020, 1/1/2021 και 6/1/2021 με παρουσία πιστών.
Σημειώνεται πως στα Θεοφάνεια απαγορεύεται η τέλεση αγιασμού των υδάτων σε υπαίθριους χώρους, ενώ επιτρέπεται μόνο εντός των ιερών ναών.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών