Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Aυστηρότεροι έλεγχοι για κορωνοϊό ενόψει εορτών - Crash test τα Χριστούγεννα - Σενάρια για παράταση του lockdown - Πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί

Aυστηρότεροι έλεγχοι για κορωνοϊό ενόψει εορτών - Crash test τα Χριστούγεννα - Σενάρια για παράταση του lockdown - Πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί
Παρά την υποχώρηση στον αριθμό των κρουσμάτων, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και επικίνδυνη - Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων για την Πρωτοχρονιά, άφησε ο Νίκος Χαρδαλιάς
(Συνεχές upd)  Σαφή υποχώρηση της πανδημίας μαρτυρούν τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ που ανακοινώθηκαν χθες 22/12 καθώς ο τριψήφιος αριθμός των 853 νέων διαγνώσεων καταγράφει αισιόδοξα την πτωτική πορεία.
Ανησυχητική παραμένει η εικόνα σε Κοζάνη αλλά και Δυτική Αττική, για την οποία ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε πως οι σαρωτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ έδειξαν 179 ενεργά κρούσματα στον Ασπρόπυργο, 78 στην Ελευσίνα 78 και 25 στη Μάνδρα.
Με ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί μοιάζει η διαχείριση της πανδημίας.
Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως «η πτωτική πορεία της νοσηρότητας έχει σίγουρα μικρότερο ρυθμό από την ανοδική πορεία στις αρχές Νοεμβρίου, δείχνοντας ότι η επιδημία μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αλλά, στη συνέχεια, αποκλιμακώνεται αργά και δύσκολα».
Με την εύθραυστη κατάσταση να αποτελεί το «σκληρό δεδομένο», ο καθηγητής επανέλαβε την ανάγκη να περάσουμε τις φετινές γιορτές με την οικογένειά μας μόνο ιδανικά, για να μη χαθεί ό, τι κερδίσαμε με κόπο στο διάστημα αυτό.
Ωστόσο, σε περίπτωση συναντήσεων διαφορετικών νοικοκυριών, τόνισε την ανάγκη διατήρησης «κοινωνικής φούσκας» συναντώντας τα ίδια άτομα καθ΄ όλη τη διάρκεια των εορτών, αποφυγής εναγκαλισμών και στενών επαφών, τήρησης των κανόνων υγιεινής και προστασίας των ευπαθών ομάδων.

Χαρδαλιάς: «Δεν θα είναι ίδια τα φετινά Χριστούγεννα - Συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα»

Αυστηρό ήταν και το μήνυμα Νίκου Χαρδαλιά για τις ημέρες των εορτών.
«Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν θα είναι ίδια τα φετινά Χριστούγεννα, όπως δεν ήταν και το Πάσχα».
Χωρίς κάλαντα, πολυπληθή ρεβεγιόν με παρέες και καμία εξαίρεση στην απαγόρευση κυκλοφορίας 10 το βράδυ με 5 το πρωί, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κατέστησε σαφές πως δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα ρίσκο, με ιδιαίτερα αυξημένους τους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ. τις επόμενες ημέρες: «θα είναι παντού και ιδιαίτερα κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας».

Τα μέτρα προστασίας συνεχίζονται κανονικά και επιπλέον, διευκρίνισε ο υφυπουργός, τις γιορτινές ημέρες

-Επιτρέπονται μέχρι εννέα άτομα από δύο οικογένειες.
-Τα παιδιά δεν θα βγουν να πουν τα κάλαντα.
-Η τέλεση λειτουργιών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα θα γίνει με παρουσία έως 25 ατόμων στις εκκλησίες και έως 50 στους Μητροπολιτικούς Ναούς, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και απόσταση 2 μέτρων προς κάθε κατεύθυνση.
Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διατηρηθεί η εικόνα βελτίωσης ως προς το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας με επιπλέον μέτρα την Πρωτοχρονιά, εάν σημειωθεί υγειονομική επιβάρυνση τα Χριστούγεννα.

Μετάλλαξη και σταθερή εικόνα στην Ευρώπη

Στη σταθερή επιδημιολογική εικόνα της Ευρώπης αναφέρθηκε ο κ. Μαγιορκίνης, με παραπάνω από 21 εκατομμύρια κρούσματα και περισσότερους από 500.000 θανάτους από την αρχή της πανδημίας στη Γηραιά Ήπειρο.
Ειδική ωστόσο ήταν η αναφορά του στην περίπτωση της Γερμανίας και τον ενισχυμένο αριθμό θανάτων από κορωνοϊό.
Αναφορικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2, ο καθηγητής σημείωσε τη βασική υπόθεση ελαφρώς αυξημένης μολυσματικότητας, ωστόσο πρόσθεσε πως είναι ακόμα υπό παρακολούθηση και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.
«Και αν επαληθευθεί η υπόθεση όμως, δεν τροποποιεί τον σχεδιασμό που ήδη έχουμε, δηλαδή τον εμβολιασμό και τη λήψη μέτρων ανάλογα με το φορτίο της επιδημίας», έκλεισε.

Έτσι θα κλείνουμε ραντεβού για το εμβόλιο - Στην τελική ευθεία για σχέδιο «Ελευθερία»

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την έναρξη του εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά στην Ελλάδα μετά και την έγκριση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Στο πλαίσιο αυτό, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στα υπουργεία Υγείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Προστασίας του Πολίτη αλλά και το Εθνικής Άμυνας το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την εφοδιαστική αλυσίδα, προκειμένου να είναι έτοιμο, μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το σχέδιο «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.
Μάλιστα, ήδη βρίσκεται σε λειτουργία η πλατφόρμα, emvolio.gov.gr, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να αντλούν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, αλλά και να κλείνουν ραντεβού.
Υπενθυμίζεται ότι εμβολιασμός στην Ελλάδα ξεκινάει στις 27 Δεκεμβρίου σε πέντε νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Μία ημερομηνία κατά την οποία θα κάνει το εμβόλιο και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αποκάλυψε την Δευτέρα κατά την συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
Η Ελλάδα, όπως έγινε γνωστό, στις 26 Δεκεμβρίου αναμένεται να παραλάβει τις πρώτες, 9.000 δόσεις εμβολίων.
Επίσης προγραμματίζεται, έως το τέλος Ιανουαρίου να έχουμε παραλάβει 429.000 δόσεις και έως το τέλος Μαρτίου 1.265.550 δόσεις.

Πώς θα κλείνoται τα ραντεβού για εμβολιασμό

Με δεδομένο πως ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός, οι πολίτες θα χρειαστούν και τα απαραίτητα «κανάλια επικοινωνίας» με το κράτος προκειμένου να κλείσουν το ραντεβού τους. Έτσι, σύμφωνα με το σκέλος που έχει αναλάβει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τα κανάλια θα είναι τα εξής:

Άυλη συνταγογράφηση

Οι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο με την ημερομηνία και την ώρα του ραντεβού.
Η εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση γίνεται ήδη στο ehealth.gov.gr με τους κωδικούς του Taxisnet και τον ΑΜΚΑ.
Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επενδύουν πολλά στις δυνατότητές της, καθώς, όπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη του, θα αποτελέσει τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο προκειμένου κάποιος να κάνει το εμβόλιο.
«Με την άυλη συνταγογράφηση, έχουμε πρόσβαση στα στοιχεία όσων έχουν εγγραφεί, κάτι που επιτρέπει στο κράτος για πρώτη φορά να κάνει την πρώτη κίνηση.
Ο πολίτης πριν καν το ζητήσει θα ενημερώνεται για τις λεπτομέρειες του ραντεβού του. Κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα μας», σημειώνουν.
Η συνέχεια, απλή.
Ο πολίτης θα λαμβάνει μια ειδοποίηση για τη μέρα, την ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο, και θα απομένει απλά να αποδεχτεί το ραντεβού του απαντώντας στο σχετικό SMS ή e-mail.
Εάν δεν απαντήσει, τότε εν ευθέτω χρόνω θα λάβει νέα ειδοποίηση.
Εάν από την άλλη κάποιος θελήσει να αρνηθεί να συμμετάσχει στον εμβολιασμό, μπορεί απλώς να το δηλώσει.
Τα συστήματα θα ενημερωθούν και δεν θα λάβει ξανά αντίστοιχη ειδοποίηση, κάτι που επιβάλλει η απόφαση της κυβέρνησης ο εμβολιασμός να είναι προαιρετικός. Ακριβώς επειδή η άυλη συνταγογράφηση μπορεί να δώσει λύσεις σε πρακτικά ζητήματα θα γίνει ειδική καμπάνια για να προωθηθεί η εγγραφή των πολιτών σε αυτήν.
Η παρότρυνση θα απευθύνεται σε όσους έχουν τις ψηφιακές δεξιότητες τόσο για να εγγραφούν όσο και για να βοηθήσουν οικείους και συγγενείς οι οποίοι αδυνατούν να το πράξουν μόνοι τους. Θα είναι μία έκφραση διαγενεακής αλληλεγγύης ώστε όλοι οι Έλληνες να επωφεληθούν της παροχής του εμβολίου και των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχει πλέον το κράτος.
Όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση μπορούν να μπαίνουν στην ειδική πλατφόρμα emvolio.gov.gr και πληκτρολογώντας τον ΑΜΚΑ τους να μαθαίνουν πότε έχει προγραμματιστεί ο εμβολιασμός τους ή να κάνουν τον προγραμματισμό λαμβάνοντας άμεσα σε ψηφιακή μορφή όλες τις πληροφορίες και το σχετικό παραπεμπτικό.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως για τον συγκεκριμένο προγραμματισμό, η πλατφόρμα θα ανοίξει μετά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, αφού πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες.
Προς το παρόν στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα βρίσκουμε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό.

ΚΕΠ

Για όσους πολίτες δεν έχουν τις ψηφιακές δεξιότητες να αξιοποιήσουν τις προαναφερθείσες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, προβλέπεται να ενημερώνονται και να κλείνουν τα ραντεβού μέσω των ΚΕΠ.
Παράλληλα οι πολίτες θα μπορούν να επιβεβαιώσουν ή/και να αλλάξουν την ημερομηνία των ραντεβού.

Υπό αστυνομικό κλοιό τα εμβόλια

Όμως, εκτός του υγειονομικού σκέλους, υπάρχει και αυτό της μεταφοράς και αποθήκευσης.
Εκεί έρχεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με το σχέδιο ασφαλείας που έχει καταρτίσει η ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να περιφρουρήσει τα σκευάσματα που θα κατευθυνθούν τελικώς στα εμβολιαστικά κέντρα.
Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής σε έξι μεγάλες φαρμακαποθήκες σε πέντε περιοχές της χώρας έχουν τοποθετηθεί 14 ψύκτες βαθείας κατάψυξης όπου θα αποθηκεύονται τα εμβόλια.
Αυτές είναι σε: Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Πάτρα και Τρίκαλα.
Την ίδια ώρα, περίπου 3.000 με 4.000 άτομα από τα Σώματα Ασφαλείας θα φυλάσσουν σε 24ωρη βάση τις αποθήκες αυτές ενώ θα φροντίσουν να διασφαλιστεί η μεταφορά των εμβολίων στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα.



Χαρδαλιάς: Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα - Αυστηρά μέτρα για να μην επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου αναφορικά με τις εξελίξεις της πανδημίας στην Ελλάδα,  το «παρών» έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
«Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Δεν θα είναι ίδια τα φετινά Χριστούγεννα, όπως δεν ήταν και το Πάσχα.
Δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν, ούτε με μεγάλες παρέες.
Υπενθυμίζουμε τι θα ισχύσει στις γιορτινές ημέρες:
-Μέχρι εννιά άτομα και δύο οικογένειες.
-Η απαγόρευση από τις 10 έως τις 5 το πρωί θα συνεχιστεί χωρίς εξαίρεση.
Μόνη εξαίρεση στο εύρος των ελέγχων και ιδιαίτερα στις περιοχές με αυξημένο φορτίο.
-Τα παιδιά δεν θα βγουν τα πουν τα κάλαντα
-Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών τα Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτων.
Μέχρι 25 άτομα στις εκκλησίες και μέχρι 50 στους Μητροπολιτικούς Ναούς».


Μαγιορκίνης: Ιδανικό είναι να κάνουμε γιορτές στο σπίτι μας - Η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε ότι το ιδανικά σωστό είναι να γιορτάσουμε μόνο με τις οικογένειές μας.
Αν, ωστόσο, θελήσει κάποια οικογένεια να γιορτάσει με μία άλλη, πάντα έως εννιά άτομα, τότε θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιους κανόνες προστασίας.
Όπως ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης «η πανδημία καταγράφει 78 εκατ. διαγνώσεις, ενώ παραμένει αυξητικός ο αριθμός των ημερήσιων δοιαγνώσεων.
Στην Ελλάδα η μείωση των ενεργών κρουσμάτων συνεχίζεται.
Ωστόσο, η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη.
Στην Αττική έχουμε 15% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε 28% λιγότερες διαγνώσεις.
Στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται έως και τρεις φορές μεγαλύτερο ιικό φορτίο σε σχέση με την Αθήνα.
Στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη παραμένει υψηλά το ιικό φορτίο, ενώ στις άλλες περιοχές εμφανίζει μείωση.
Ο κλειστός χώρος, με τραγούδια και χωρίς μάσκα, είναι εστία υπερμετάδοση.
Το ιδανικό είναι να κάνουμε γιορτές μόνο με την οικογένειά μας.
Αν συναντηθούμε, καλό θα ήταν να είναι με τους ίδιους και να αποφύγουμε τους ηλικιωμένους.

Τι πρέπει να κάνουμε

-Να φοράμε μάσκα
-Να μην αγκαλιαζόμαστε και φιλιόμαστε
-Να αερίζεται ο χώρος
-Να αποφύγουμε ηλικιωμένους
-Αν έχετε συμπτώματα να μην επισκεφθείτε κανέναν και να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας
Όσον αφορά στο μεταλλαγμένο στέλεχος στη Βρετανία, δείχνει να έχει ελαφρώς μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.
Ακόμα και αν επαληθευτεί η ελαφρώς μεγαλύτερη μολυσματικότητα, δεν αλλάζει τον σχεδιασμό μας».
Ο κ. Μαγιορκίνης παρατήρησε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος εντοπίστηκε πρώτη φορά το Σεπτέμβριο και πιθανότατα κυκλοφορούσε αρκετά πιο πριν.

Στους 4.340 οι νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 22/12 853 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 132.430, εκ των οποίων το 52,5% άνδρες.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 853, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 132430 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 52,5% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 83, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 4340 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 491 (68,2% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image
Image
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 104 ετών), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image
Image
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image






Τρομάζει η μετάλλαξη του ιού - Σε 10ημερη καραντίνα όσοι έρχονται από Μ. Βρετανία από τις 25/12

Και ενώ η χώρα προσπαθεί να περιορίσει τη διασπορά του ιού, όντας σε lockdown εδώ και 7 εβδομάδες, και επιβάλλοντας ακόμα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα σε συγκεκριμένες περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Δυτική Αττική και η Κοζάνη, η μετάλλαξη στελέχους του ιού που εντοπίστηκε στη Μ. Βρετανία, προκαλεί νέα ανησυχία αλλά και νέα μέτρα.
Συγκεκριμένα, σε ισχύ από τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής 25/12 θα τεθεί τελικά το μέτρο της 10ημερης καραντίνας για όσους έρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία.
Σύμφωνα με την απόφαση που εκδόθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας όσοι επιβάτες έρχονται από τη Βρετανία στην Ελλάδα θα πρέπει να μπαίνουν σε 10ημερη καραντίνα.
Το μέτρο θα διαρκέσει έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 7 Ιανουαρίου.
Βάσει των όσων προβλέπονται, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται σε rapid test και σε δεκαήμερο (10) υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρησή τους.
Για να βγουν από την καραντίνα οι αφιχθέντες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 10ήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό για να γίνει η άρση του υποχρεωτικού προληπτικού περιορισμού.
Η ΥΠΑ υπενθυμίζει ότι συνεχίζει να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών από το εξωτερικό συμπεριλαμβανομένων και των ταξιδιωτών από το Ηνωμένο Βασίλειο να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) τεστ 72 ωρών και να συμπληρώνουν υποχρεωτικά την φόρμα PLF προκειμένου να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι και γιατί

Σύμφωνα με την προτεραιοποίηση  της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν τα άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές και στη συνέχεια οι άνθρωποι άνω των 85 ετών.
Η προτεραιοποίηση των πληθυσμών που θα εμβολιαστούν στηρίζεται στα δεδομένα της επιδημίας, στον κίνδυνο για σοβαρή νόσο ή και θάνατο και στον κίνδυνο από μια διαρκή έκθεση στον ιό.
Με βάση  τον προγραμματισμό η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού αναμένεται να ανοίξει το δεύτερο δεκαήμερο Ιανουαρίου.
Από σήμερα η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, θα είναι σε λειτουργία και οι πολίτες θα μπορούν αντλούν πληροφορίες.
Τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε ειδικούς εξειδικευμένους χώρους και έχουν εξασφαλιστεί πέντε τέτοιοι χώροι και έχουν εφοδιαστεί με τα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης.
Οι εταιρίες που θα κάνουν την διανομή των εμβολίων από τις αποθήκες στα εμβολιαστικά κέντρα είναι πιστοποιημένες και εξειδικευμένες στη διανομή φαρμακευτικών προϊόντων.
Την εφοδιαστική αλυσίδα αναλαμβάνει το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης.
Την ευθύνη για τη διαδικασία εμβολιασμού του πολίτη έχει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Θέματα που αφορούν την ασφάλεια της φύλαξης των εμβολίων έχει  το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Πολιτική Προστασία.

Στο emvolio.gov.gr όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού

Σε λειτουργία είναι από σήμερα 22/12 η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, και όλοι οι πολίτες μπορούν να αντλούν πληροφορίες για τον εμβολιασμό κατά της covid-19.
Με βάση τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό για τις παραδόσεις των δόσεων εμβολίων η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.
«Η Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού για την covid-19 ξεκίνησε.
Το εμβόλιο είναι στα χέρια μας. Εγκεκριμένο για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά του από τους αρμόδιους διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον EMA και τον FDA», αναφέρεται στο emvolio.gov.gr.
Ο εμβολιασμός, είναι δωρεάν για όλους, ξεκινά για τους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή της υγείας, τις ευπαθείς ομάδες, για όσους βρίσκονται σε κλειστές δομές/δομές φροντίδας και όσους υπηρετούν σε σημαντικές υπηρεσίες του κράτους.
Στόχος, να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού άνω των 18 ετών.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μπορεί να αλλάξει την προτεραιότητα ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα είναι διαθέσιμες.
«Δεν χρειάζεται να καλέσετε για να εμβολιαστείτε, καθώς όλοι θα ενημερωθούν για το ραντεβού τους την κατάλληλη στιγμή.
Το εμβόλιο είναι προαιρετικό, αλλά απαραίτητο για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας.
Και δεν ξεχνάμε.
Συνεχίζουμε να φοράμε μάσκα και να κρατάμε αποστάσεις για όσο χρειαστεί».

Οκτώ βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις για τους εμβολιασμούς

Η πλατφόρμα παρέχει απαντήσεις σε ερωτήσεις για τα εμβόλια και τον εμβολιασμό κατά της covid-19, γενικές πληροφορίες για το εμβόλιο και η τρίτη ενότητα αφορά την άυλη συνταγογράφηση και την διαδικασία του ραντεβού για τον εμβολιασμό.

1. Πότε θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο κατά της COVID-19 στη χώρα μας;

Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις τα διαθέσιμα εμβόλια λάβουν την τελική έγκριση από τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές, κάτι που αναμένεται να συμβεί έως το τέλος του έτους. Ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα ξεκινήσει αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

2. Με ποια διαδικασία θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού στη χώρα μας;

Οι εμβολιασμοί ομάδων του γενικού πληθυσμού ξεκινούν τον Ιανουάριο του 2021.
Για την ομαλή εφαρμογή αυτής της διαδικασίας ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:
* Σύμφωνα με τα κριτήρια της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα προκύψει από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης μία ενιαία λίστα δικαιούχων του εμβολίου.
Οι δικαιούχοι αυτοί προ-κατανέμονται σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα με βάση τη φορολογική τους διεύθυνση, η οποία είναι η πλέον επικαιροποιημένη και τα ραντεβού τους προ-κρατούνται σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες.
Επομένως, όλα τα ραντεβού θα προκύψουν πριν ακόμα αρχίσει ο εμβολιασμός και θα οριστικοποιούνται μόνο όταν ο δικαιούχος επιβεβαιώσει την παρουσία του.
Ο πολίτης, εφόσον είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, λαμβάνει αυτόματα ένα sms/email με το προκαθορισμένο σημείο ραντεβού, σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα.
Μαζί με τις πληροφορίες του ραντεβού λαμβάνει ειδικό κωδικό επαλήθευσης και σχετικό link, στο οποίο μπορεί να επιβεβαιώσει και να οριστικοποιήσει το ραντεβού του.
* Οι πολίτες που δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού διαδικτυακά, εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στη σχετική πλατφόρμα και το σύστημα θα τους ενημερώνει αυτόματα αν ανήκουν στις ομάδες που εμβολιάζονται τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Εφόσον ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας, μπορούν να κλείσουν το ραντεβού εισάγοντας τους κωδικούς taxisnet.
* Επιπλέον, όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας μπορούν να επικοινωνούν με τηλεφωνικό κέντρο, και δίνοντας τον ΑΜΚΑ τους και ταυτοποιητικά τους στοιχεία να ενημερώνονται για το πότε είναι προγραμματισμένο να εμβολιαστούν ενώ τέλος, εναλλακτικά, οι πολίτες μπορούν να κλείνουν ραντεβού σε φαρμακείο ή σε ΚΕΠ όταν η δυνατότητα αυτή γίνει διαθέσιμη.

3. Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο για την covid-19;

Αφού λάβουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου, οι περισσότεροι άνθρωποι θα είναι προστατευμένοι. Χρειάζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά την χορήγηση της 2ης δόσης για να αναπτυχθεί ανοσία και αυτή τη στιγμή δεν είναι ακριβώς επιβεβαιωμένο το χρονικό διάστημα που αυτή θα διαρκεί, αλλά υπολογίζεται ότι θα ξεπερνάει το ένα έτος.
Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να κολλήσει κάποιος ακόμη και αν έχει λάβει το εμβόλιο.
Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα ασφαλείας, μέχρι να εμβολιαστεί μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

4. Ποιος καλύπτει το κόστος του εμβολιασμού;

Όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα εμβολιαστούν δωρεάν.
Το κόστος του εμβολιασμού στη χώρα μας το καλύπτουν πλήρως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό κράτος.

5. Ποιες ομάδες του πληθυσμού θα έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό;

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας προσφέρει αρχικά το εμβόλιο για την covid-19 στα άτομα που φροντίζουν την υγεία του πληθυσμού και σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο.
Οι υγειονομικοί είναι η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί ώστε να προστατευτούν οι ίδιοι αλλά και να είναι σε θέση να φροντίσουν την υγεία του πληθυσμού.
Ταυτόχρονα, θα έχουν προτεραιότητα οι εργαζόμενοι και οι τρόφιμοι σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές χρονίως πασχόντων.
Στη συνέχεια, θα εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών, όσοι πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα καθώς και όσοι εργάζονται σε σημαντικές υπηρεσίες του κράτους.
Στη συνέχεια το σύνολο του πληθυσμού άνω των 18 ετών.
Η σειρά με την οποία θα πραγματοποιηθεί το εμβόλιο στον πληθυσμό θα βασίζεται στις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

6. Αφού εμβολιαστώ θα μπορώ να ξαναγυρίσω στον προηγούμενο τρόπο ζωής μου;

Υπολογίζεται ότι θα πρέπει πρώτα να εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού (περίπου 7 στους 10), μέχρι να υπάρξει ανοσία για την κοινότητα.
Επομένως, θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε με την ίδια συνέπεια τα μέτρα προστασίας, μέχρι να εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

7. Πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια που θα κυκλοφορήσουν;

Μέχρι στιγμής, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν λάβει το εμβόλιο κατά της COVID-19 χωρίς να έχουν αναφερθεί σοβαρά ανεπιθύμητα συμπτώματα, πέρα από τα συνήθη που παρατηρούνται σε κάποια άτομα μετά από κάποιον εμβολιασμό.
Τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν στη χώρα μας έχουν πάρει έγκριση για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα τους από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, τον ΕΜΑ (European Medicines Agency) και τον FDA (Food and Drug Administration) και έχουν ελεγχθεί από τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).
Όλα τα εμβόλια θα έχουν υποβληθεί σε κλινικές μελέτες για την ανοσογονικότητα και την ασφάλεια τους και θα έχουν ελεγχθεί σε πολλά διαδοχικά στάδια (μελέτες φάσης 1 - έως 3).
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, για να δοθεί άδεια κυκλοφορίας σε ένα εμβόλιο πρέπει να πάρουν μέρος τουλάχιστον 30.000 άτομα στις μελέτες φάσης 3.
Αυτή η προϋπόθεση θα τηρηθεί και για τα εμβόλια αυτά.
Να σημειωθεί ότι η παρακολούθηση για τυχόν σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίζεται διεθνώς και μετά την έναρξη της χορήγησης τους.

8. Προκαλούν τα εμβόλια ανεπιθύμητες ενέργειες;

Οι όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να προκληθούν είναι ήπιες και παροδικές, όπως πόνος στο χέρι στο σημείο της ένεσης, πυρετός, αδιαθεσία, μυαλγίες και πονοκέφαλος.
Όλα αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα, συνήθως μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο.
Η λήψη παρακεταμόλης βοηθά στην αντιμετώπιση τους.
Είναι πολύ σπάνιο για οποιονδήποτε να παρουσιάσει κάποια σοβαρή αντίδραση στο εμβόλιο (αναφυλαξία).
Εάν συμβεί αυτό, συνήθως εκδηλώνεται μέσα σε λίγα λεπτά και το προσωπικό που χορηγεί το εμβόλιο είναι εκπαιδευμένο να αντιμετωπίσει τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις άμεσα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης