Δεύτερη μέρα σήμερα των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού, οι οποίοι επεκτείνονται σε όλη την Ελλάδα, ενώ είχαμε και την πρώτη ήπια αντίδραση στο εμβόλιο, χωρίς να εμπνέει ανησυχία.
Οι επιστήμονες εξακολουθούν να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο πώς εξελίσσεται η επιδημία ιδιαίτερα κατά την εορταστική περίοδο, επιμένοντας να προειδοποιούν πως πρέπει πάση θυσία να αποφευχθούν μετακινήσεις και να συναθροίσεις έτσι ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση του ιού φτάνοντας ομαλά στην 20ή Ιανουαρίου που θα ξεκινήσουν και οι μαζικοί εμβολιασμοί στη χώρα.
Σήμερα Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 476 νέα κρούσματα και 66 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους
Όπως υποστηρίζουν, οι επόμενες 10 ημέρες είναι αυτές που θα δείξουν αν η επιδημία παραμένει υπό έλεγχο και αν μπορούν στις 8/1 να ανοίξουν τα σχολεία και σταδιακά και άλλες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες.
Τις τελευταίες 48 ώρες τα νέα είναι αισιόδοξα καθώς για πρώτη φορά εδώ και αρκετές εβδομάδες, ανακοινώθηκε τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων και μάλιστα πολύ κάτω από 500 ημερησίως, αν και οι ειδικοί σπεύδουν να τονίσουν πως αυτές τις ημέρες είναι ιδιαίτερα μειωμένα και τα τεστ που γίνονται στον πληθυσμό.
Συνεπώς επισημαίνουν πως παρά την θετική εικόνα, ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να εξαχθούν ακόμα, καθώς και ότι σε καμία περίπτωση, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι πέρασε το β’ κύμα.
Αντιθέτως, τονίζουν ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ ρευστή και ότι ο οποιοσδήποτε εφησυχασμός μπορεί να αποφέρει, νέα έξαρση κρουσμάτων, τη στιγμή που το ΕΣΥ εξακολουθεί να είναι υπό πίεση, όπως άλλωστε δείχνει τόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων (469) όσο και ο αριθμός των νοσηλευομένων (2.433).
Άλλωστε οι ειδικοί δεν έχουν σταματήσει να τονίζουν ότι η έναρξη των εμβολιασμών δεν σημαίνει το τέλος της επιδημίας, καθώς θα χρειαστούν ακόμα αρκετοί μήνες έως ότου εμβολιαστεί ένας ικανός αριθμός πολιτών – τουλάχιστον το 60% - προκειμένου να διαμορφωθεί το περίφημο τείχος της ανοσίας που με τη σειρά του θα ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς.
Επιγραμματικά η έκθεση των νέων δεδομένων
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 476 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 135.931, εκ των οποίων το 52.4% άνδρες.
5.356 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40165 (29.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
467 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών.
146 (31.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 80.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
862 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Στην περιφέρεια της Αττικής εντοπίστηκαν 188 νέα κρούσμστα και στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης 91.
Τέλος, έχουμε 66 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4672 θανάτους συνολικά στη χώρα.
1899 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Πέτσας: Σχολαστική τήρηση των μέτρων την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια
Την ανάγκη να τηρηθούν σχολαστικά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα τόσο την Πρωτοχρονιά όσο και τα Θεοφάνια επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επισημαίνοντας ότι τα περιοριστικά μέτρα θα είναι σε ισχύ έως τις 7/1..
«Σε λίγες μέρες αφήνουμε πίσω μας το 2020.
Στη χρονιά που φεύγει οι κοινωνίες αλλά και οι οικονομίες παντού στον κόσμο δοκιμάστηκαν από τη σοβαρότερη υγειονομική κρίση και τη χειρότερη ετήσια παγκόσμια ύφεση από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το 2020 έφερε δυστυχώς τεράστιες ανθρώπινες απώλειες.
Επέβαλε ασφυκτικούς περιορισμούς στις κοινωνίες του κόσμου.
Καθήλωσε την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.
Έπληξε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Το 2020 ζήσαμε καταστάσεις που δεν είχαμε διανοηθεί.
Άλλαξε η ζωή μας και η χώρα μας υπέστη τις συνέπειες της πανδημίας.
Τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας ωστόσο, τα πήγαμε συγκριτικά καλύτερα από πολλές άλλες χώρες», τόνισε ο κ.Πέτσας, ο οποίος υποστήριξε ότι «το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε οριστικά να τελειώνουμε με την περιπέτεια του κορωνοϊού» και «ο μόνος τρόπος για να ξαναπάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο των ζωών μας».
Θεοδωρίδου: Οι ποσότητες των εμβολίων θα αυξάνονται σταδιακά - Με όρους «διαφάνειας» η ιεράρχηση όσων θα εμβολιαστούν
«Ημέρα γιορτής» για τη χώρα μας και την Ευρώπη χαρακτήρισε την έναρξη, χθες, της εμβολιαστικής επιχείρησης η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κατά την ενημέρωση για την πορεία και τον προγραμματισμό του εμβολιασμού.
Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η ίδια είχε την τύχη να εμβολιαστεί και περιέγραψε την εμπειρία της με συναισθήματα «χαράς».
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εξ αρχής ξεκαθάρισε ότι οι ποσότητες των εμβολίων που θα φτάσουν στη χώρα μας θα αυξάνονται σταδιακά και ότι η ιεράρχηση όσων θα εμβολιαστούν βασίζεται σε διεθνείς οδηγίες με όρους «διαφάνειας».
Σχετικά με τις αλλεργίες, η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι «οι αλλεργίες για τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες».
Επίσης, σχετικά με τις συνήθεις αλλεργίες, όπως σε τρόφιμα, διευκρίνισε ότι «αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό».
Μέσα στα εμβολιαστικά κέντρα «υπάρχει προετοιμασία για την άμεση αντιμετώπιση όποιας αλλεργικής αντίδρασης» ήπιας έως και πιο σοβαρής, είπε η κ. Θεοδωρίδου.
Μόνο «αναφυλακτικές αντιδράσεις, πιο σοβαρές που οδηγούν ένα άτομα στο νοσοκομείο» μπορεί να χρειάζονται πριν τον εμβολιασμό και τη γνώμη του γιατρού ή του αλλεργιολόγου.
Πρώτη ήπια αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο
Ένα περιστατικό που χαρακτηρίστηκε «μη σοβαρό» από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλεόυς, ανακοίνωσε η Επιτροπή για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της ΠΦΥ Μάριο Θεμιστοκλέους στους χθεσινούς (28/12) εμβολιασμούς που έγιναν στη χώρα μας με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, παρατηρήθηκε μόνο μία ελαφριά αλλεργική αντίδραση σε έναν εμβολιασθέντα.
Συγκεκριμένα, σε έναν από τους συνολικά 471 εμβολιασμούς εμφανίστηκε μη σοβαρό αλλεργικό περιστατικό.
«Οι αλλεργικές αντιδράσεις για το εμβόλιο είναι σπάνιες», ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σημειώνοντας ότι οι απλές αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό.
Άμυνα με περιοριστικά μέτρα, αντεπίθεση με το εμβόλιο
«Από χθες αναπτύσσουμε δύο παράλληλες προσπάθειες.
Άμυνα με όσα μέτρα απαιτούνται για την ανάσχεση της πανδημίας και αντεπίθεση με την επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό και που θα απελευθερώσει την κοινωνία και την οικονομία από την καθήλωση που επέβαλε η παγκόσμια μάστιγα του κορωνοϊού» είπε ο κ.Πέτσας.
«Σε ότι αφορά στην άμυνα ξέρουμε όλη τη σημασία της για την προστασία της ζωής μας και της ζωής αυτών που αγαπάμε.
Ξέρουμε πια ότι η επιδείνωση μπορεί να επέλθει πολύ γρήγορα ενώ η πτωτική πορεία έχει πολύ μικρότερο ρυθμό.
Γι’ αυτό τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα που ισχύουν.
Η διατήρηση του Rt του ιού χαμηλότερα μεν αλλά κοντά στην μονάδα δεν επιτρέπει εφησυχασμό» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Περιοριστικά μέτρα έως τις 7/1
«Κατ’ αρχάς ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.
Μέχρι τότε έχουμε αρκετές ημέρες μπροστά μας και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.
Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα πολύ σχολαστικά προκειμένου να έχουμε τη μείωση στο ιικό φορτίο σε όλη την επικράτεια όπως έχει σχεδιαστεί.
Όσον αφορά για τα σχολεία εντός της εβδομάδας θα υπάρξει συνάντηση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τους ειδικούς προκειμένου να τεθεί το πλαίσιο για το άνοιγμα των σχολικών βαθμίδων και προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα αυτό που πρέπει να δούμε είναι πως θα είμαστε στην επόμενη εβδομάδα ποια θα είναι τα επίπεδα των κρουσμάτων ποια θα είναι η κατάσταση στο ΕΣΥ ιδίως στις ΜΕΘ και τους διασωληνωμένους και τότε θα πάρουμε τις αποφάσεις για τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας» είπε ο κ.Πέτσας.
Πολύ εύκολη η επιδείνωση
«Ξέρουμε πια πως η επιδείνωση μπορεί να επέλθει πολύ εύκολα σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ η πτωτική πορεία έχει πολύ μικρότερο ρυθμό.
Και αυτό επιβάλλει να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή - τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων - να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα που ισχύουν.
Η διατήρηση του δείκτη μετάδοσης (Rt) του ιού, χαμηλότερα μεν αλλά κοντά στη μονάδα, δεν επιτρέπει εφησυχασμό.
Οι κατειλημμένες κλίνες Μ.Ε.Θ. βαίνουν μεν μειούμενες, ωστόσο η κατάσταση εξακολουθεί να απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, της 27ης Δεκεμβρίου, το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται σε 68% στην Επικράτεια, 63% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη» ανέφερε ο κ.Πέτσας.
Παγώνη: Με τα σημερινά δεδομένα, μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία
Τη θέση ότι με τα σημερινά δεδομένα όσον αφορά την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού, μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου και να υπάρχει μείωση μέτρων διατύπωσε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά.
«Καλό είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες τώρα» ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη, η οποία υπογράμμισε ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, γιατί θα δείξει το επόμενο δεκαήμερο αν οι δείκτες, που είναι μειωμένοι, θα δώσουν τη δυνατότητα να αρχίσουν τα σχολεία και άλλες δραστηριότητες.
«Αν πάμε καλά και οι δείκτες είναι καλοί μέχρι και τις 5 του μηνός δεν υπάρχει πρόβλημα να μην ανοίξουν τα σχολεία, αλλά αν ξεκινήσουμε πάρτι τα κρούσματα θα αυξηθούν» είπε η κα.Παγώνη, η οποία επεσήμανε πως το μεγαλύτερο μέρος των υγειονομικών θα κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
«Θα πρέπει να εμβολιαστεί το 60% τους πληθυσμού για να υπάρξει μια σχετική ανοσία, μέχρι τα μέσα – τέλη Ιουνίου, για να υπάρχει ασφάλεια.
Μετά τον Ιούνιο θα έχουμε ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι» τόνισε η κα.Παγώνη.
Γώγος: Βλέπουμε σημαντική μείωση των θετικών τεστ, αλλά η πίεση παραμένει
Τη θέση ότι αν και βλέπουμε σημαντική μείωση στον αριθμό των θετικών τεστ, η πίεση παραμένει στο σύστημα όπως φαίνεται στον αριθμό των διασωληνωμένων και των νοσηλευομένων διατύπωσε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.
« Ο κόσμος έχει αρχίσει να πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο που έχει φέρει ο ιός αυτός είναι μόνο με το εμβόλιο.
Αν φτάσουμε σε ένα ποσοστό εμβολιασμένων πάνω από 70% θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.
Τα μέτρα τηρήθηκαν αυτές τις ημέρες, δεν έγιναν έκτροπα.
Το σημαντικό είναι ότι βλέπουμε αρκετά σημαντική μείωση των θετικών τεστ σε σχέση με τον συνολικό αριθμό, δυστυχώς όμως ακόμα υπάρχει πίεση στο σύστημα.
Δεν έχει πέσει ο αριθμός από τους νοσηλευόμενους και τους διασωληνωμένους.
Αυτή τη βδομάδα θα συνεδριάσουμε και θα δούμε όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, σε όλες τις περιοχές, όπως η δυτική Αττική, η περιοχή της Κοζάνης, κάποιες περιοχές της Βοιωτίας.
Νομίζω πως και στις περιοχές αυτές θα δούμε καλύτερα νούμερα και θα πάμε σε μια καλύτερη φάση» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Γώγος, ο οποίος αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων τόνισε ότι «υπάρχει αυτό το κενό μεταξύ 7-10 ημερών για να δούμε τα αποτελέσματα μιας κατάστασης επιδημιολογικά».
«Αυτό περιμένουμε.
Αν μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 του μηνός αυτό θα είναι θετικό.
Τετάρτη με Πέμπτη θα δούμε αν θα ξεκινήσουμε με τα σχολεία, και δη με τα δημοτικά.
Υπάρχει προσπάθεια να δούμε τα πράγματα θετικά για τα σχολεία, γιατί έχει τραβήξει πολύ η κατάσταση αυτή» είπε ο κ.Γώγος, ο οποίος σχετικά με το λιανεμπόριο, υποστήριξε ότι «δεν έχουμε πάρει αποφάσεις ακόμα, θα τα δούμε τις προσεχείς δύο εβδομάδες και θα πηγαίνουμε βήμα – βήμα» ενώ αισιόδοξος εμφανίστηκε και για την δυτική Αττική.
«Στη δυτική Αττική είχαμε αυξημένο αριθμό στη δυτική Αττική σε σχέση και με τον πληθυσμό.
Τώρα σιγά σιγά τα πράγματα βελτιώνονται.
Δεν θέλαμε να έχουμε τόσο σκληρά μέτρα, αλλά νομίζω ότι πήγε καλά.
Βεβαίως υπάρχει περίπτωση να χαλαρώσουν τα μέτρα, αυτή τη βδομάδα θα δούμε τα δεδομένα», είπε ο κ.Γώγος
Δεύτερη ημέρα εμβολιασμών - Τσίπρας: Να μη νιώθουν ανασφάλεια οι πολίτες απέναντι στο εμβόλιο
Συνεχίζονται σήμερα Δευτέρα 28/12 οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και τον υπ.Υγείας, Β. Κικίλια να παίρνουν σειρά για τον εμβολιασμό.
O κ.Τσίπρας εμβολιάστηκε στον Ευαγγελισμό ζητώντας να μην μπουν κάμερες στον χώρο που θα εμβολιαστεί ενώ ακολούθησε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας.
Χωρίς κάμερες εμβολιάστηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν.
«Οι Έλληνες πολίτες έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ανασφάλεια για τη διαχείριση της πανδημίας που έχει κάνει η κυβέρνηση.
Δεν έχουν όμως κανένα λόγο να αισθάνονται ανασφάλεια μπροστά στο εμβόλιο που είναι το μοναδικό όπλο που μας προσφέρει η επιστήμη έναντι στον ιό» ανέφερε μετά τον εμβολιασμό του ο κ.Τσίπρας, ο οποίος υπογράμμισε πως θα ήθελε να υπήρχε η δυνατότητα να εμβολιαστεί περισσότερος κόσμος και ειδικά οι ευπαθείς ομάδες.
«Έχοντας την γνώση των πρώτων δέκα μηνών δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από την κυβέρνηση να ρίχνει όλες τις ελπίδες στο εμβόλιο και να μην ενισχύει το ΕΣΥ, την δευτεροβάθμια φροντίδα και τα πιλοτικά προγράμματα ώστε να σωθούν όσοι περισσότεροι πολίτες μέσα στις ΜΕΘ.
Χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα, την οποία δεν δείχνει μία κυβέρνηση που στήνει επικοινωνιακά σόου» τόνισε ο κ.Τσίπρας.
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι εμβολιασμοί των επαγγελματιών υγείας σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, και συγκεκριμένα στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο» Βούλας, ενώ εμβόλια διανέμονται προς το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, το ΑΧΕΠΑ, το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και Πατρών, έτσι ώστε από αύριο Τρίτη 29/12 να αρχίσουν και εκεί οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών.
Κικίλιας μετά τον εμβολιασμό του: Είναι ζήτημα ζωής – Το εμβόλιο είναι ασφαλές
Τη θέση πως ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού είναι ζήτημα ζωής και στάση ζωής διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, ο οποίος εμβολιάστηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.
«Δεν είναι μόνο ζήτημα δημόσιας υγείας, είναι ζήτημα ζωής και στάση ζωής.
Χαίρομαι που βλέπω πολίτες, πολιτικούς, όλη η ελληνική κοινωνία με ομοψυχία προχωρά σε αυτήν τη στάση ευθύνης, την υπεύθυνη στάση για να μπορέσουμε να δώσουμε το παράδειγμα να εμβολιαστούμε και σιγά-σιγά να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα, να πάρουμε τις ζωές μας πίσω.
Το εμβόλιο είναι ασφαλές και θα είναι για όλους τους Έλληνες πολίτες.
Θα μας βοηθήσει μαζί, όμως, με τα μέσα ατομικής προστασίας, μαζί για τη φροντίδα για τις ευπαθείς ομάδες, μαζί με την προσοχή που πάντα πρέπει να επιδεικνύουμε στο να επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας και στη ζωή μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Κικίλιας.
Η γεωγραφική ανάλυση των κρουσμάτων
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 135.931 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 52.4% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 66, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 4672 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 467 (68.7% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Η κατανομή των 476 νέων κρουσμάτων ανά νομό έχει ως εξής:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Ιστορική Κυριακή - Έγιναν οι πρώτοι εμβολιασμοί
Ιστορική ήταν η χθεσινή Κυριακή 27/12 καθώς πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα - όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη - οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού.
Συμβολικά την Κυριακή 27/12, εμβολιάστηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικ. Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. και Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος.
Εκτιμάται ότι μόνο την Κυριακή 27/12 εμβολιάστηκαν 250 υγειονομικοί στα πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής.
Το πρώτο εμβόλιο έκανε η Ευσταθία Καμπισιούλη, μια νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ενώ ακολούθησε στις 13:30 ο Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Πριν τον εμβολιασμό ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, η συμπλήρωση σχετικού ερωτηματολογίου, η ενημέρωση για το εμβόλιο και μετά τον εμβολιασμό, η παραμονή για μικρό χρονικό διάστημα στο χώρο του νοσοκομείου.
"Στο πρόσωπό μου τιμάται όλος ο νοσηλευτικός κλάδος", δήλωσε η κα. Καμπισιούλη.
Η ίδια, μετά τον εμβολιασμό της, μιλώντας στην ΕΡΤ-1, ανέφερε ότι αισθάνεται πολύ καλά και προέτρεψε όλον τον κόσμο να εμβολιαστεί.
Ακολούθησε μισή ώρα αργότερα ο εμβολιασμός του 88χρονου Μ. Γιοβανίδη, φιλοξενούμενου σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, εμβολιάστηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Στην είσοδο του νοσοκομείου την υποδέχτηκαν ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας και ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης.
Σε δηλώσεις της, μετά τον εμβολιασμό της, ευχήθηκε χρόνια πολλά και μεταξύ άλλων τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούμε οι περισσότεροι.
Ειδικότερα, μετά τον εμβολιασμό της η κ. Σακελλαροπούλου δήλωσε ότι «τα φετινά Χριστούγεννα το μεγαλύτερο δώρο μας το έκανε η επιστήμη.
Όλοι αυτοί οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο που μόχθησαν και πέρασαν ίσως νύχτες με αγωνία προσπαθώντας να έχουν εγκαίρως -όσο γίνεται πιο έγκαιρα- όσο γίνεται νωρίτερα, έτοιμο το εμβόλιο για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία.
Και η Ευρωπαϊκή Ένωση που κατάφερε να μοιραστούν οι πρώτες ποσότητες σε όλα τα κράτη μέλη έτσι ώστε να αρχίσει ο εμβολιασμός απέδειξε με τον τρόπο αυτό ότι είναι και μια κοινότητα αλληλεγγύης.
Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πέρα από το έργο που προσφέρουν όλο αυτό τον καιρό και για το οποίο ποτέ πραγματικά δεν θα μπορέσουμε να τους ευχαριστήσουμε όσο τους αναλογεί, θα έχουν τώρα να υπηρετήσουν και το πρόγραμμα εμβολιασμού να μπορέσουν να το υλοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Αλλά αυτή τη φορά τώρα πια δίπλα στην αγωνία μπορεί να φωλιάσει και ένα χαμόγελο αισιοδοξίας.
Γι΄αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να εμβολιαστούμε όσο γίνεται περισσότεροι φυσικά μέσα στο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί και με τις οδηγίες των γιατρών για να μπορέσουμε να νικήσουμε, να φύγουμε από αυτή την περιπέτεια, να πάρουμε πίσω τις ζωές μας, να ανακτήσουμε την ελευθερία μας, να ανταμώσουμε πάλι, να αγκαλιάσουμε τους δικούς μας.
Χρόνια Πολλά σε όλους»
Στο νοσοκομείο Αττικόν εμβολιάστηκε ο Μητσοτάκης
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εμβολιάστηκε στο Νοσοκομείο Αττικόν, παρουσία του Σ. Τσιόδρα.
«Είναι μία σημαντική ημέρα για όλους μας, σήμερα μπορούμε να είμαστε αισιοδόξοι» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την είσοδό του στο νοσοκομείο "Αττικόν".
Στην είσοδο του νοσοκομείου τον υποδέχτηκαν ο Καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Μετά τη διαδικασία του εμβολιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με ιατρούς και νοσηλευτές του νοσοκομείου τους οποίους ευχαρίστησε για τον αγώνα που δίνουν και αντάλλαξαν ευχές.
Ο κ. Μητσοτάκης, αφού συμπλήρωσε το σχετικό έγγραφο, μετέβη στην αίθουσα του εμβολιασμού συνοδευόμενος από τον Σ. Τσιόδρα.
Μετά το εμβόλιο και με βάση το πρωτόκολλο, ο κ. Μητσοτάκης μεταφέρθηκε σε έναν ειδικό χώρο όπου πρέπει να παραμείνει για 15 λεπτά μετά το εμβόλιο.
Σε δηλώσεις του μετά τον εμβολιασμό του , ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα για την επιστήμη και την ΕΕ, υπογράμμισε ότι είναι απολύτως ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο, προσθέτοντας ότι σκοπός είναι να εμβολιαστεί η πλειοψηφία του πληθυσμού.
Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «σήμερα, είναι μια σπουδαία ημέρα για την επιστήμη, είναι μια σπουδαία ημέρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία κατάφερε και παρέδωσε το εμβόλιο την ίδια ημέρα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας πράξη το μήνυμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Πιστεύω ότι σήμερα όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες χαμογελάμε κάτω από τις μάσκες μας, καθώς ξεκινάει και στην πατρίδα μας το δύσκολο εγχείρημα του μαζικού εμβολιασμού του ελληνικού πληθυσμού, με το εμβόλιο, κατά του Covid 19.
Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία εμβολιαζόμαστε πρώτοι για να στείλουμε το παράδειγμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές αλλά και αποτελεσματικό.
Μαζί μας θα εμβολιαστούν, σήμερα, οι πρώτοι υγειονομικοί.
Οι άνθρωποι οι οποίοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του COVID, τους χρωστάμε τόσα πολλά και πρέπει πάνω απ’ όλα αυτοί να είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν, όχι μόνο για να δώσουν το παράδειγμα, αλλά για να είναι οι ίδιοι ασφαλείς να μπορούν να επιτελούν το σπουδαίο τους καθήκον.
Μέσα στους επόμενους μήνες ο σκοπός μας είναι να εμβολιάσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Και πιστεύω ότι καθώς ο εμβολιασμός θα προχωρά και καθώς θα διαπιστώνουμε ότι το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές αλλά και αποτελεσματικό και αυτοί οι συμπολίτες μας οι οποίοι, σήμερα, με καχυποψία μπορεί να αντιμετωπίζουν την προοπτική του εμβολιασμού θα πείθονται ότι αυτό είναι το σωστό.
Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε οριστικά να τελειώνουμε με την περιπέτεια του COVID.
Είναι ο μόνος τρόπος για να ξαναπάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο των ζωών μας.
Να αγκαλιάσουμε και να αγκαλιαστούμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε.
Να ξαναπάρει μπροστά η οικονομική δραστηριότητα.
Όλα αυτά πιστεύω ότι θα γίνουν πράξη μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2021, για να μπορέσουμε αυτήν την εμβληματική χρονιά που ξεκινάει σε λίγες ημέρες για τη χώρα μας -200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης- να γράψουμε ξανά νέες σελίδες αισιοδοξίας στην ιστορία του τόπου μας.
Καλές γιορτές, χρόνια πολλά, καλή χρονιά σε όλες και σε όλους».
Τσιόδρας: Ούτε που το κατάλαβα
Στο Νοσοκομείο «Αττικόν», λίγη ώρα μετά τον πρωθυπουργό, έκανε το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech ο Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας, Σ. Τσιόδρας.
Μετά τον εμβολιασμό του είπε «αυτό ήταν.
Ούτε που το κατάλαβα».
Ο κ. Τσιόδρας μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «επιτέλους ήρθε η στιγμή που όλοι περιμέναμε.
Είναι μια ιστορική στιγμή για την πατρίδα μας.
Μαζί με τον δικό μου εμβολιασμό ξεκινά και ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου όπου βρίσκομαι αλλά και των άλλων νοσοκομείων».
Όπως εξήγησε αυτή η «ιστορική στιγμή για την πατρίδα μας και όλο τον κόσμο», ήρθε σε μια δύσκολη στιγμή όπου υπολογίζεται ότι κάθε 16 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένας πολίτης της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου από τη νόσο Covid-19.
Ελπίζουμε ότι αυτό θα ξεπεραστεί σταδιακά με τον εμβολιασμό όλο και περισσότερων ανθρώπων».
Ο ίδιος μίλησε και για την ανάπτυξη και έγκριση των νέων εμβολίων, υπογραμμίζοντας ότι «ίσχυσαν και ισχύουν όλες οι νομικές επιταγές και υψηλές προδιαγραφές που ισχύουν για όλα τα εμβόλια και οι οποίες έχουν θεσπιστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τηρούνται και από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.
Τα εμβόλια έχουν ελεγχθεί πρώτα στο εργαστήριο και μετά σε κλινικές δοκιμές που αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και ήδη έχουν εμβολιαστεί εκατοντάδες χιλιάδες υγειονομικοί σε όλο τον κόσμο».
«Δεν είναι το τέλος ακόμα.
Το τέλος θα έρθει σταδιακά με τον εμβολιασμό όλων και περισσότερων ανθρώπων.
Αυτό το χρονικό διάστημα πρέπει να παραμείνουμε υπομονετικοί και να είμαστε προσεκτικοί, να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλο με την τήρηση των γνωστών μέτρων», κατέληξε.
Στη συνέχεια ακολούθησε ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου.
Οι επόμενες δόσεις
Στην Ελλάδα βρίσκεται η πρώτη παρτίδα των 9.750 δόσεων των εμβολίων κατά της Covid-19 από την εταιρεία Pfizer-BioΝTech.
Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, εκτός απροόπτου, θα φτάσει στη χώρα μας η πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων.
Σημειώνεται ότι οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι έως το τέλος Ιανουαρίου 2021 οι 429.000 δόσεις και ακόμη 333.450 δόσεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Μόνο τη Pfizer-BioNTech μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει 1.265.550 δόσεις.
Στις δόσεις αυτές, αναμένεται τον Ιανουάριο, αφού λάβουν έγκριση, να προστεθούν και τα εμβόλια από την εταιρεία Moderna και από την εταιρεία AstraZeneca.
Πώς θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός
Το σχέδιο προβλέπει ότι οι εμβολιασμοί θα γίνουν σε τρεις φάσεις.
Στην πρώτη φάση που ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου, εμβολιάζονται:
• Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
• Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
• Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και
• κέντρων αποκατάστασης
• Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης
Στη δεύτερη φάση, η έναρξη της οποίας τοποθετείται χρονικά τον Φεβρουάριο του 2020, τα εμβόλια θα λάβουν:
• Τα άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων).
Περαιτέρω προτεραιοποίηση:
1. Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
2. Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
3. Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
4. Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω
• Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
• Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
• Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
• Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19
• Άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα
Στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.
28 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων θα λάβει η Ελλάδα
Στην Ελλάδα αντιστοιχεί ποσοστό του συνόλου των δόσεων που κάθε Παραγωγός Εταιρεία θα διαθέσει, αναλογικό του πληθυσμού της, με δικαίωμα προαίρεσης για περισσότερα.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα λάβει:
Pfizer/BioNTech: 4,7 εκατ. δόσεις
AstraZeneca/Oxford: 7,1 εκατ. δόσεις
Johnson & Johnson: 4,7 εκατ. δόσεις
Sanofi / GSK: 4,7 εκατ. δόσεις
Moderna: 1,8 εκατο. δόσεις
Curevac 5,3 εκατ. δόσεις
Οι παραπάνω αριθμοί, ωστόσο, όπως τονίζεται ενδέχεται να μεταβληθούν ανάλογα με τις προσφερόμενες ποσότητες των εταιρειών και την εγκεκριμένη κατανομή δόσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι παραδόσεις των εμβολίων θα γίνονται σταδιακά, κρίθηκε απαραίτητη η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.
Ως εκ τούτου, το Σχέδιο αρχικά θα εστιάσει στις ομάδες με την υψηλότερη προτεραιότητα, όπως έχει προταθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Διενέργεια εμβολιασμού - Προγραμματισμός ραντεβού
Ο Πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:
• Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
• Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
Από τον Ιανουάριο 2021, ο Πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:
• Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
• Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
• Για τους Πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.
Ο Πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού.
Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.
Υπενθύμιση ραντεβού
Τρεις (3) ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο Πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.
Τελικό στάδιο για τον εμβολιασμό
Ο Πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού.
Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.
Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί.
Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.
Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του Πολίτη.
Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης.
Εφόσον απαιτείται, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης.
ΕΟΔΥ: Συνολικά 135.456 τα κρούσματα και 4.606 οι νεκροί
Στους 4.606 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Χθες 27/12 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ακόμη 342 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 135.456, εκ των οποίων το 52.4% άνδρες.
Από αυτά, τα 5.343 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40.024 (29.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επίσης, 469 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών.
Οι 150 (32.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 80.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 857 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 53 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4.606 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 1.868 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
www.bankingnews.gr
Δεύτερη μέρα των εμβολιασμών με 476 νέα κρούσματα – Πέτσας: Μεγάλη προσοχή Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια - Άνοιγμα των σχολείων στις 8/1
Εμβολιάστηκε χωρίς κάμερες ο Αλέξης Τσίπρας - Παραμένει υπό πίεση το ΕΣΥ με 467 διασωληνωμένους - Στους 2.433 οι νοσηλευόμενοι - Πρώτη αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο
Σχόλια αναγνωστών