Παρά τη δίμηνη καραντίνα, δέκα περιοχές της χώρας παραμένουν στο κόκκινο
(upd 3) «Μόνοι στο σπίτι» και την Πρωτοχρονιά, όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα είναι το μότο της κυβέρνησης αλλά και των επιστήμων, οι οποίοι ανησυχούν ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της πανδημίας λόγω των οικογενειακών συγκεντρώσεων.
Άλλωστε, οι εξελίξεις σε Βρετανία και Γερμανία όπου το τρίτο κύμα της πανδημίας έφερε σκληρότερα μέτρα, προκαλεί έντονο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, δεδομένης και της κόπωσης στον γενικό πληθυσμό.
Πάντως σαφής εικόνα για το αν τελικά ο κόσμος τήρησε τα σκληρά μέτρα της Πρωτοχρονιάς και έκανε ένα πρωτόγνωρο ρεβεγιόν θα έχουμε σε περίπου δέκα ημέρες, ενώ για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων τα αποτελέσματα θα φανούν σε μία εβδομάδα.
Οι μέρες αυτές αναμένεται να είναι κρίσιμες και για την κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει αν θα δώσει παράταση στο lockdown ή αν θα ανοίξει σταδιακά δραστηριότητες και κλάδους.
Το άνοιγμα των σχολείων παραμένει, πάντως, ένα κρίσιμο ερώτημα, καθώς επιθυμία της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου, ενώ οι επιστήμονες δεν έχουν δώσει το πράσινο φως.
Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τη δίμηνη καραντίνα, δέκα περιοχές της χώρας παραμένουν στο κόκκινο.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΛΑΣ προγραμματίζει σαρωτικούς ελέγχους σε δρόμους για την τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας αλλά και εφόδους στα σπίτια σε περίπτωση που υπάρξουν πληροφορίες για διοργάνωση πάρτι.
Κι αυτό διότι παρά τη μικρή αποκλιμάκωση, ο κορωνοϊός εξακολουθεί να κινείται.
Την Τετάρτη (30/12/2020) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 942 νέα κρούσματα στη χώρα, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 137.918, εκ των οποίων το 52.3% άνδρες.
Συνολικά 443 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (458 την Τρίτη), ενώ 885 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Την ανάγκη να πειστούν και οι επιφυλακτικοί για την ασφάλεια του εμβολίου κατά του κορωνοϊού τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Λέσβο.
Μητσοτάκης: Να πειστούν για το εμβόλιο, οι επιφυλακτικοί - Το σύστημα υγείας θα είναι πιο ισχυρό μετά την πανδημία
Την ανάγκη να πειστούν και οι επιφυλακτικοί για την ασφάλεια του εμβολίου επεσήμανε από τη Λέσβο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το εμβολιαστικό κέντρο κι έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη να πειστούν να κάνουν το εμβόλιο όσοι σήμερα εμφανίζονται επιφυλακτικοί.
Απευθυνόμενος στους υγειονομικούς, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Το παράδειγμά σας, ξέρετε, είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι όταν εμβολιάζονται οι ίδιοι οι υγειονομικοί και το κάνουν με προθυμία, με ενθουσιασμό και με πειθώ, πείθουν και αυτούς, οι οποίοι ακόμα μπορεί να έχουν επιφυλάξεις.
Διότι αυτή τη στιγμή η κοινωνία χωρίζεται στα τρία: είναι αυτοί οι οποίοι έχουν πει ότι θέλουν να το κάνουν, είναι αυτοί οι οποίοι μπορούν να πειστούν, είναι επιφυλακτικοί, λένε "να δούμε τις παρενέργειες" - τους καταλαβαίνω και πρέπει να τους πείσουμε - και είναι και ένα πολύ μικρό ποσοστό που είναι οι απόλυτοι αρνητές, τους οποίους δεν νομίζω ότι θα μπορέσουμε ποτέ να πείσουμε.
Αλλά κυρίως απευθυνόμαστε σε αυτούς, οι οποίοι και σήμερα ακόμα αντιμετωπίζουν το εμβόλιο με προβληματισμό.
Αν δείτε τα στατιστικά στοιχεία, από το εμβόλιο της Pfizer κατ' αρχάς, έχουν γίνει ήδη εκατομμύρια εμβόλια παγκοσμίως και έχουν παρατηρηθεί λιγότερες, νομίζω, των 10 αλλεργικές αντιδράσεις, που και αυτές ήταν απολύτως ελέγξιμες και δεν προκάλεσαν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα στη συνέχεια.
Τώρα θα κάνουμε και τη γενική εκστρατεία πληροφόρησης, θα γνωρίζουμε όλοι ποιες μπορεί να είναι οι παρενέργειες, οι οποίες ναι, μπορεί να είναι να πονάει λίγο το χέρι.
Αλλά είναι αστείες και όχι διαφορετικές από αυτές του εμβολίου της γρίπης.
Και σίγουρα μπροστά στο τεράστιο όφελος που θα έχουμε όταν με το καλό εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας.
Νομίζω δεν συζητείται η σχέση κόστους - οφέλους.
Εγώ θα πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί σας βλέπω καλά οργανωμένους.
Άντε, με το καλό να ξεκινήσουμε», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
Η περιοδεία του πρωθυπουργού στη Λέσβο έκλεισε με επίσκεψή του στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης "Βοστάνειο", το οποίο ενισχύθηκε με 57 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και επικουρικού προσωπικού.
«Το 2021 να είναι καλύτερο να ξεκινήσει και ο εμβολιασμός και σταδιακά να αφήσουμε πίσω μας την περιπέτεια.
Αλλά ήταν μία ευκαιρία να δούμε λίγο και τις χρόνιες αδυναμίες του συστήματος, γιατί το σύστημα υγείας θα είναι εδώ και μετά την πανδημία και θα πρέπει να είναι πιο ισχυρό.
Οπότε ευχαριστούμε πάρα πολύ», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Το σχέδιο της ΕΛΑΣ
Περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί θα επιφορτιστούν να φέρουν εις πέρας ένα σχέδιο πιο αυστηρό από αυτό των Χριστουγέννων που περιλαμβάνει ακόμη και διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικές αρτηρίες της πρωτεύουσας προκειμένου να ελεγχθούν όλα τα αυτοκίνητα και οι πολίτες που κυκλοφορούν μετά τις 22:00.
Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και ο έλεγχος των κοινωνικών δικτύων για τις αναρτήσεις που αποκαλύπτουν «μυστικά» ρεβεγιόν.
Ένα άλλο κομμάτι αφορά στις κρυφές χαρτοπαικτικές λέσχες που κάποιοι θα στήσουν καθώς το έθιμο της χαρτοπαιξίας είναι διαδεδομένο το διήμερο της Πρωτοχρονιάς.
«Δεν θα κυκλοφορεί κανείς μετά τις 22.00 στους δρόμους» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ αναφερόμενος στα ρεβεγιόν και στα πάρτι δήλωσε «αν υπάρχει πληροφορία ότι υπάρχει ένα πάρτι η αστυνομία δικαιούται, συνοδεία εισαγγελέα, να επέμβει.
Θα γιορτάσουμε οικογενειακά ή μόνοι μας, για να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια».
Τηλεδιάσκεψη για τα μέτρα της Πρωτοχρονιάς - Ο σχεδιασμός της ΕΛΑΣ
Τηλεδιάσκεψη για την αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας ενόψει της πρωτοχρονιάς, πραγματοποιήθηκε σήμερα.
Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης, ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης.
Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε το σχέδιο που θα εφαρμοστεί τις επόμενες μέρες, στο πρότυπο του σχεδίου των Χριστουγέννων, ειδικά για τις βραδινές ώρες της αλλαγής του χρόνου που εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Αυστηροί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται σε κάθε επίπεδο από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού μέσω του συγχρωτισμού.
Όπως ειπώθηκε «οι αστυνομικοί θα κάνουν αλλαγή του χρόνου στους δρόμους».
Επίσης τονίστηκε ότι θα επιδειχθεί ιδιαίτερη αυστηρότητα στους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και τήρηση δίχως παρεκκλίσεις όλων των πρωτοκόλλων και των περιοριστικών μέτρων καραντίνας, επειδή έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποιοι με ποικίλες δικαιολογίες να έχουν φύγει για διακοπές σε διάφορους προορισμούς.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ, τα μέτρα είναι:
- 4.000-5.000 αστυνομικοί στους δρόμους
- Στο στόχαστρο βίλες AirBnb που νοικιάζονται για πάρτι
- Έλεγχος στα social media για πάρτι με τραγουδιστές
- Απαγόρευση κυκλοφορίας 22:00-05:00
- Κλείσιμο κεντρικών οδών
- Κλείσιμο σταθμών μετρό και αναστολή δρομολογίων
- Έρευνες με εισαγγελείς και επιτήρηση με drones
Στο κόκκινο, δέκα περιοχές
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εξέφρασε την ανησυχία του για τη διασπορά του κορωνοϊού την περίοδο των εορτών.
«Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι μετά τις γιορτές τα κρούσματα στις χώρες ανεβαίνουν και η διασπορά στην κοινότητα αυξάνεται.
Θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου και να ζητήσω να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί.
Το αν και κατά πόσο είχαμε διασπορά του ιού τα Χριστούγεννα, θα το δούμε 15 μέρες μετά τα Χριστούγεννα, άρα την επόμενη εβδομάδα.
Τα 942 κρούσματα που έχουμε σήμερα είναι η αποτύπωση του τι συνέβαινε στη χώρα πριν από 15 ημέρες.
Άρα το πώς θα έχουμε συμπεριφερθεί την Πρωτοχρονιά και ποια θα είναι η εικόνα της επιβάρυνσης της χώρας από τον ιό, θα το δούμε 15 μέρες, δύο εβδομάδες μετά την Πρωτοχρονιά.
Και των Φώτων επίσης» είπε ο κ. Κικίλιας.
Την ανησυχία εντείνουν 10 περιοχές όπου τα κρούσματα χτύπησαν «κόκκινο», σύμφωνα τα στοιχεία της επιτροπής με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα.
Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, πρόκειται για τις περιφερειακές ενότητες Καλύμνου (12 κρούσματα), η οποία μπήκε και σε σκληρότερο lockdown από χθες, Κοζάνης (19), Κιλκίς (24), Δυτικής Αττικής (30), Έβρου (48), Θάσου, Ροδόπης (21), Φλώρινας (10), Λέσβου (12) και Ξάνθης (13).
Σε υψηλά διψήφια νούμερα κινήθηκαν ακόμα η Λάρισα (28), η Πιερία (20) και η Μαγνησία (19).
Συνολικά, η Αττική βρέθηκε πρώτη με 341 νέα κρούσματα και ακολουθεί με 170 η Θεσσαλονίκη.
Βασιλακόπουλος: Τα κρούσματα μετά τις γιορτές θα είναι αυξημένα
Την έντονη ανησυχία του για τις συγκεντρώσεις πολιτών σε σπίτια για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως «η κινητικότητα οδηγεί σε μικρή ή μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού».
«Το πόσο μεγάλη θα είναι εξαρτάται από το πώς θα συμπεριφερθούμε κατά τη διάρκεια της κινητικότητας» υπογράμμισε ο κ. Βασιλακόπουλος, ενώ συμπλήρωσε πως τα κρούσματα μετά τις γιορτές θα είναι αυξημένα, φέρνοντας το παράδειγμα της Βρετανίας και των αποτελεσμάτων που είχε ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα.
Μιλώντας για τα κορωνοπάρτι και τις συγκεντρώσεις του ρεβεγιόν, ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε πως «η συγκέντρωση είναι μέχρι 9 άτομα για να μπορεί να περιλαμβάνει δύο οικογένειες ή ανθρώπους από δύο σπίτια.
Αν είναι 9 άνθρωποι από 9 διαφορετικά σπίτια, τότε το πράγμα αλλάζει».
«Όλοι πρέπει να δείχνουμε το καλό παράδειγμα, ώστε να έρθουν τα επόμενα Χριστούγεννα που θα είναι πολύ καλύτερα» συμπλήρωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Καπραβέλος (διευθ. ΜΕΘ Παπανικολάου): Βιώνουμε ακόμα τις τραγικές συνέπειες του Νοεμβρίου
Παρά τη μείωση στα κρούσματα κορωνοϊού, η πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης συνεχίζεται με αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει αφόρητη.
«Βιώνουμε ακόμη τις τραγικές συνέπειες του Νοεμβρίου» υποστήριξε ο Διευθυντής Β΄ΜΕΘ Νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος.
Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι οι υγειονομικοί και κυρίως όσοι εργάζονται σε ευαίσθητητες μονάδες.
Όπως είπε, στο νοσοκομείο που εργάζεται περίπου του 50% δηλώνει σκεπτικό όσον αφορά τον εμβολιασμό.
Ο κ. Καπραβέλος, όμως, ήταν κατηγορηματικός ότι είναι απαραίτητο να γίνει καθώς έρχονται σε επαφή με ευαίσθητα περιστατικά (όπως καρκινοπαθείς) οι οποίοι ανήκουν στους ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο.
«Ο εργαζόμενος πρέπει να είναι COVID-free», υπογράμμισε.
Στους 4.788 οι νεκροί στην Ελλάδα
Στους 4.788 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση.
O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 942 νέα κρούσματα του κορωνοϊου στη χώρα, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 137.918, εκ των οποίων το 52.3% άνδρες.
5412 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40.963 (29.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
443 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών.
142 (32.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 79.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
885 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 58 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4.788 θανάτους συνολικά στη χώρα.
1948 (40.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 942 νέα κρούσματα του κορωνοϊου στη χώρα, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 137918, εκ των οποίων το 52.3% άνδρες.
5412 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40963 (29.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
443 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών.
142 (32.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 79.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 885 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 58 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4788 θανάτους συνολικά στη χώρα.
1948 (40.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 104 ετών), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 24 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Άλλωστε, οι εξελίξεις σε Βρετανία και Γερμανία όπου το τρίτο κύμα της πανδημίας έφερε σκληρότερα μέτρα, προκαλεί έντονο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, δεδομένης και της κόπωσης στον γενικό πληθυσμό.
Πάντως σαφής εικόνα για το αν τελικά ο κόσμος τήρησε τα σκληρά μέτρα της Πρωτοχρονιάς και έκανε ένα πρωτόγνωρο ρεβεγιόν θα έχουμε σε περίπου δέκα ημέρες, ενώ για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων τα αποτελέσματα θα φανούν σε μία εβδομάδα.
Οι μέρες αυτές αναμένεται να είναι κρίσιμες και για την κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει αν θα δώσει παράταση στο lockdown ή αν θα ανοίξει σταδιακά δραστηριότητες και κλάδους.
Το άνοιγμα των σχολείων παραμένει, πάντως, ένα κρίσιμο ερώτημα, καθώς επιθυμία της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου, ενώ οι επιστήμονες δεν έχουν δώσει το πράσινο φως.
Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τη δίμηνη καραντίνα, δέκα περιοχές της χώρας παραμένουν στο κόκκινο.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΛΑΣ προγραμματίζει σαρωτικούς ελέγχους σε δρόμους για την τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας αλλά και εφόδους στα σπίτια σε περίπτωση που υπάρξουν πληροφορίες για διοργάνωση πάρτι.
Κι αυτό διότι παρά τη μικρή αποκλιμάκωση, ο κορωνοϊός εξακολουθεί να κινείται.
Την Τετάρτη (30/12/2020) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 942 νέα κρούσματα στη χώρα, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 137.918, εκ των οποίων το 52.3% άνδρες.
Συνολικά 443 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (458 την Τρίτη), ενώ 885 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Την ανάγκη να πειστούν και οι επιφυλακτικοί για την ασφάλεια του εμβολίου κατά του κορωνοϊού τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Λέσβο.
Μητσοτάκης: Να πειστούν για το εμβόλιο, οι επιφυλακτικοί - Το σύστημα υγείας θα είναι πιο ισχυρό μετά την πανδημία
Την ανάγκη να πειστούν και οι επιφυλακτικοί για την ασφάλεια του εμβολίου επεσήμανε από τη Λέσβο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το εμβολιαστικό κέντρο κι έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη να πειστούν να κάνουν το εμβόλιο όσοι σήμερα εμφανίζονται επιφυλακτικοί.
Απευθυνόμενος στους υγειονομικούς, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Το παράδειγμά σας, ξέρετε, είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι όταν εμβολιάζονται οι ίδιοι οι υγειονομικοί και το κάνουν με προθυμία, με ενθουσιασμό και με πειθώ, πείθουν και αυτούς, οι οποίοι ακόμα μπορεί να έχουν επιφυλάξεις.
Διότι αυτή τη στιγμή η κοινωνία χωρίζεται στα τρία: είναι αυτοί οι οποίοι έχουν πει ότι θέλουν να το κάνουν, είναι αυτοί οι οποίοι μπορούν να πειστούν, είναι επιφυλακτικοί, λένε "να δούμε τις παρενέργειες" - τους καταλαβαίνω και πρέπει να τους πείσουμε - και είναι και ένα πολύ μικρό ποσοστό που είναι οι απόλυτοι αρνητές, τους οποίους δεν νομίζω ότι θα μπορέσουμε ποτέ να πείσουμε.
Αλλά κυρίως απευθυνόμαστε σε αυτούς, οι οποίοι και σήμερα ακόμα αντιμετωπίζουν το εμβόλιο με προβληματισμό.
Αν δείτε τα στατιστικά στοιχεία, από το εμβόλιο της Pfizer κατ' αρχάς, έχουν γίνει ήδη εκατομμύρια εμβόλια παγκοσμίως και έχουν παρατηρηθεί λιγότερες, νομίζω, των 10 αλλεργικές αντιδράσεις, που και αυτές ήταν απολύτως ελέγξιμες και δεν προκάλεσαν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα στη συνέχεια.
Τώρα θα κάνουμε και τη γενική εκστρατεία πληροφόρησης, θα γνωρίζουμε όλοι ποιες μπορεί να είναι οι παρενέργειες, οι οποίες ναι, μπορεί να είναι να πονάει λίγο το χέρι.
Αλλά είναι αστείες και όχι διαφορετικές από αυτές του εμβολίου της γρίπης.
Και σίγουρα μπροστά στο τεράστιο όφελος που θα έχουμε όταν με το καλό εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας.
Νομίζω δεν συζητείται η σχέση κόστους - οφέλους.
Εγώ θα πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί σας βλέπω καλά οργανωμένους.
Άντε, με το καλό να ξεκινήσουμε», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
Η περιοδεία του πρωθυπουργού στη Λέσβο έκλεισε με επίσκεψή του στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης "Βοστάνειο", το οποίο ενισχύθηκε με 57 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και επικουρικού προσωπικού.
«Το 2021 να είναι καλύτερο να ξεκινήσει και ο εμβολιασμός και σταδιακά να αφήσουμε πίσω μας την περιπέτεια.
Αλλά ήταν μία ευκαιρία να δούμε λίγο και τις χρόνιες αδυναμίες του συστήματος, γιατί το σύστημα υγείας θα είναι εδώ και μετά την πανδημία και θα πρέπει να είναι πιο ισχυρό.
Οπότε ευχαριστούμε πάρα πολύ», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Το σχέδιο της ΕΛΑΣ
Περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί θα επιφορτιστούν να φέρουν εις πέρας ένα σχέδιο πιο αυστηρό από αυτό των Χριστουγέννων που περιλαμβάνει ακόμη και διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικές αρτηρίες της πρωτεύουσας προκειμένου να ελεγχθούν όλα τα αυτοκίνητα και οι πολίτες που κυκλοφορούν μετά τις 22:00.
Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και ο έλεγχος των κοινωνικών δικτύων για τις αναρτήσεις που αποκαλύπτουν «μυστικά» ρεβεγιόν.
Ένα άλλο κομμάτι αφορά στις κρυφές χαρτοπαικτικές λέσχες που κάποιοι θα στήσουν καθώς το έθιμο της χαρτοπαιξίας είναι διαδεδομένο το διήμερο της Πρωτοχρονιάς.
«Δεν θα κυκλοφορεί κανείς μετά τις 22.00 στους δρόμους» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ αναφερόμενος στα ρεβεγιόν και στα πάρτι δήλωσε «αν υπάρχει πληροφορία ότι υπάρχει ένα πάρτι η αστυνομία δικαιούται, συνοδεία εισαγγελέα, να επέμβει.
Θα γιορτάσουμε οικογενειακά ή μόνοι μας, για να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια».
Τηλεδιάσκεψη για τα μέτρα της Πρωτοχρονιάς - Ο σχεδιασμός της ΕΛΑΣ
Τηλεδιάσκεψη για την αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας ενόψει της πρωτοχρονιάς, πραγματοποιήθηκε σήμερα.
Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης, ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης.
Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε το σχέδιο που θα εφαρμοστεί τις επόμενες μέρες, στο πρότυπο του σχεδίου των Χριστουγέννων, ειδικά για τις βραδινές ώρες της αλλαγής του χρόνου που εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Αυστηροί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται σε κάθε επίπεδο από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού μέσω του συγχρωτισμού.
Όπως ειπώθηκε «οι αστυνομικοί θα κάνουν αλλαγή του χρόνου στους δρόμους».
Επίσης τονίστηκε ότι θα επιδειχθεί ιδιαίτερη αυστηρότητα στους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και τήρηση δίχως παρεκκλίσεις όλων των πρωτοκόλλων και των περιοριστικών μέτρων καραντίνας, επειδή έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποιοι με ποικίλες δικαιολογίες να έχουν φύγει για διακοπές σε διάφορους προορισμούς.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ, τα μέτρα είναι:
- 4.000-5.000 αστυνομικοί στους δρόμους
- Στο στόχαστρο βίλες AirBnb που νοικιάζονται για πάρτι
- Έλεγχος στα social media για πάρτι με τραγουδιστές
- Απαγόρευση κυκλοφορίας 22:00-05:00
- Κλείσιμο κεντρικών οδών
- Κλείσιμο σταθμών μετρό και αναστολή δρομολογίων
- Έρευνες με εισαγγελείς και επιτήρηση με drones
Στο κόκκινο, δέκα περιοχές
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εξέφρασε την ανησυχία του για τη διασπορά του κορωνοϊού την περίοδο των εορτών.
«Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι μετά τις γιορτές τα κρούσματα στις χώρες ανεβαίνουν και η διασπορά στην κοινότητα αυξάνεται.
Θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου και να ζητήσω να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί.
Το αν και κατά πόσο είχαμε διασπορά του ιού τα Χριστούγεννα, θα το δούμε 15 μέρες μετά τα Χριστούγεννα, άρα την επόμενη εβδομάδα.
Τα 942 κρούσματα που έχουμε σήμερα είναι η αποτύπωση του τι συνέβαινε στη χώρα πριν από 15 ημέρες.
Άρα το πώς θα έχουμε συμπεριφερθεί την Πρωτοχρονιά και ποια θα είναι η εικόνα της επιβάρυνσης της χώρας από τον ιό, θα το δούμε 15 μέρες, δύο εβδομάδες μετά την Πρωτοχρονιά.
Και των Φώτων επίσης» είπε ο κ. Κικίλιας.
Την ανησυχία εντείνουν 10 περιοχές όπου τα κρούσματα χτύπησαν «κόκκινο», σύμφωνα τα στοιχεία της επιτροπής με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα.
Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, πρόκειται για τις περιφερειακές ενότητες Καλύμνου (12 κρούσματα), η οποία μπήκε και σε σκληρότερο lockdown από χθες, Κοζάνης (19), Κιλκίς (24), Δυτικής Αττικής (30), Έβρου (48), Θάσου, Ροδόπης (21), Φλώρινας (10), Λέσβου (12) και Ξάνθης (13).
Σε υψηλά διψήφια νούμερα κινήθηκαν ακόμα η Λάρισα (28), η Πιερία (20) και η Μαγνησία (19).
Συνολικά, η Αττική βρέθηκε πρώτη με 341 νέα κρούσματα και ακολουθεί με 170 η Θεσσαλονίκη.
Βασιλακόπουλος: Τα κρούσματα μετά τις γιορτές θα είναι αυξημένα
Την έντονη ανησυχία του για τις συγκεντρώσεις πολιτών σε σπίτια για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως «η κινητικότητα οδηγεί σε μικρή ή μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού».
«Το πόσο μεγάλη θα είναι εξαρτάται από το πώς θα συμπεριφερθούμε κατά τη διάρκεια της κινητικότητας» υπογράμμισε ο κ. Βασιλακόπουλος, ενώ συμπλήρωσε πως τα κρούσματα μετά τις γιορτές θα είναι αυξημένα, φέρνοντας το παράδειγμα της Βρετανίας και των αποτελεσμάτων που είχε ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα.
Μιλώντας για τα κορωνοπάρτι και τις συγκεντρώσεις του ρεβεγιόν, ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε πως «η συγκέντρωση είναι μέχρι 9 άτομα για να μπορεί να περιλαμβάνει δύο οικογένειες ή ανθρώπους από δύο σπίτια.
Αν είναι 9 άνθρωποι από 9 διαφορετικά σπίτια, τότε το πράγμα αλλάζει».
«Όλοι πρέπει να δείχνουμε το καλό παράδειγμα, ώστε να έρθουν τα επόμενα Χριστούγεννα που θα είναι πολύ καλύτερα» συμπλήρωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Καπραβέλος (διευθ. ΜΕΘ Παπανικολάου): Βιώνουμε ακόμα τις τραγικές συνέπειες του Νοεμβρίου
Παρά τη μείωση στα κρούσματα κορωνοϊού, η πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης συνεχίζεται με αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει αφόρητη.
«Βιώνουμε ακόμη τις τραγικές συνέπειες του Νοεμβρίου» υποστήριξε ο Διευθυντής Β΄ΜΕΘ Νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος.
Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι οι υγειονομικοί και κυρίως όσοι εργάζονται σε ευαίσθητητες μονάδες.
Όπως είπε, στο νοσοκομείο που εργάζεται περίπου του 50% δηλώνει σκεπτικό όσον αφορά τον εμβολιασμό.
Ο κ. Καπραβέλος, όμως, ήταν κατηγορηματικός ότι είναι απαραίτητο να γίνει καθώς έρχονται σε επαφή με ευαίσθητα περιστατικά (όπως καρκινοπαθείς) οι οποίοι ανήκουν στους ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο.
«Ο εργαζόμενος πρέπει να είναι COVID-free», υπογράμμισε.
Στους 4.788 οι νεκροί στην Ελλάδα
Στους 4.788 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση.
O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 942 νέα κρούσματα του κορωνοϊου στη χώρα, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 137.918, εκ των οποίων το 52.3% άνδρες.
5412 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40.963 (29.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
443 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών.
142 (32.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 79.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
885 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 58 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4.788 θανάτους συνολικά στη χώρα.
1948 (40.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 942 νέα κρούσματα του κορωνοϊου στη χώρα, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 137918, εκ των οποίων το 52.3% άνδρες.
5412 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40963 (29.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
443 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών.
142 (32.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 79.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 885 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 58 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4788 θανάτους συνολικά στη χώρα.
1948 (40.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 104 ετών), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 24 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών