γράφει : Νίκος Κονδυλόπουλος
Κρίσιμη εβδομάδα για παράταση lockdown μετά 18/1 - Φόβοι για γ' κύμα - Άνοιξε η πλατφόρμα για εμβολιασμούς
(Συνεχές upd) Αν και οι επιστήμονες εξακολουθούν να διατυπώνουν την ανησυχία τους για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως τα κρούσματα είναι ακόμα σε υψηλά επίπεδα, πως υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός γ’ κύματος, πως το ΕΣΥ δεν έχει ακόμα αποφορτιστεί και πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την Αττική, εντείνονται οι πιέσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.
Ήδη πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο – αρχικά με τη μέθοδο του click away και κατόπιν με το click in shop – αν και επισημαίνουν πως αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συνδυαστεί με το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων.
Μάλιστα αναφέρεται πως είναι πολιτική απόφαση για το εάν θα ανοίξουν πρώτα τα σχολεία ή τα μαγαζιά, αν και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε χθεσινές του δηλώσεις, έδειξε την προτίμηση του για το άνοιγμα του εμπορίου, αναφέροντας πως βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να βοηθήσει ώστε να «το εμπόριο να ξεστοκάρει».
Αν και το δίλημμα άνοιγμα σχολείων ή λιανεμπορίου φαίνεται να ξεκαθαρίζει και να γέρνει υπέρ του λιανεμπορίου, οι επιστήμονες δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την αύξηση της κινητικότητας που θα επιφέρει η επαναλειτουργία των καταστημάτων.
Ο ιός έχει διασπαρεί σε όλη την επικράτεια, ενώ σήμερα ανακοινώθηκε αυστηρό lockdown σε Αργολίδα και Σπάρτη, ενώ είχαν ήδη επιβληθεί αυστηρά τοπικά lockdown σε επτά περιοχές.
Την ίδια στιγμή, οι διασωληνωμένοι μειώνονται εξαιρετικά αργά κάτι που σημαίνει πως παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ ενώ ο μεγαλύτερος φόβος όλων είναι η Αττική, η οποία εξακολουθεί να αναφέρει αυξημένα κρούσματα.
Υπό αυτά τα δεδομένα, επιστήμονες και κυβέρνηση καλούνται να λάβουν τις αποφάσεις τους, οι οποίες και θα γίνουν γνωστές το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής 15/1.
«Καμπανάκι» Κικίλια: Παραμένει καλυμμένο το 60% των κλινών ΜΕΘ
«Καμπανάκι» Κικίλια για τη μείωση του μέσου όρου ηλικίας στα κρούσματα του νέου κορωνοϊού.
Όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, η μέση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται πλέον στα 46 έτη.
«Εδώ και 15 μέρες, έχουμε αύξηση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε ηλικιακές ομάδες από 35 έως 54 έτη.
Είναι στοιχεία που μας προβληματίζουν» τόνισε, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη τήρησης των κανόνων ασφαλείας.
«Η κάλυψη στις κλίνες ΜΕΘ μειώνεται, όχι ικανοποιητικά, αλλά μειώνεται, παραμένει καλυμμένο το 60% των κλινών ΜΕΘ της χώρας» τόνισε ο κ. Κικίλιας.
Ο μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών ανέρχεται στα 657 επιβεβαιωμένα κρούσματα ημερησίως πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.
«Η χώρα μας κάνει πολύ μεγάλη να επανέλθει σε μερική κανονικότητα» σημείωσε, ευχαριστώντας το υγειονομικό προσωπικό αλλά και τους πολίτες, ζητώντας υπομονή και αντοχή.
«Προσπαθούμε να έχουμε το μέγιστο δυνατό αριθμό τεστ.
Ξεκινήσαμε 800 τεστ στην έναρξη της πανδημίας, και φτάσαμε σε ρεκόρ 41.000 τεστ» διευκρίνισε ο Βασίλης Κικίλιας.
«Το εμβόλιο της Pfizer έχει ιδιαίτερες δυσκολίες λόγω της βαθιάς κατάψυξης, εκπονείται σχέδιο, και στο χρόνο τους θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις» σημείωσε.
Στους 5.329 οι νεκροί
Στα 671 τα σημερινά 13/1 κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 146.688, εκ των οποίων 52,1% άνδρες.
Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.673 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 44.562 (30,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 340 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών.
Οι 239 (70,3%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες.
To 86,5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 1.000 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.354 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.161 (59%) άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Παπαθανάσης: Στο τραπέζι όλες οι προτάσεις για το λιανεμπόριο – Στις 15/1 οι αποφάσεις
Τη θέση ότι όλες οι προτάσεις σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι στο τραπέζι διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης, ο οποίος υποστήριξε πως την ερχόμενη Παρασκευή 15/1 θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.
«Εμείς στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε οριστικοποιήσει ότι την Παρασκευή η επιτροπή θα αποφασίσει, αφού λάβει υπόψιν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και αυτά που έχουμε προτείνει εμείς ως πιθανή έναρξη της αγοράς, όπως είναι το click away, κάτι που ανέφερε και χθες ο πρωθυπουργός» υποστήριξε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Παπαθανάσης, ο οποίος τόνισε ότι «υπάρχει πιθανότητα να δοθεί η δυνατότητα να λειτουργήσουν και με ραντεβού τα καταστήματα, αυτό δεν είναι σίγουρο όμως».
Κρίσιμη η Παρασκευή
«Αυτές οι προτάσεις είναι στο τραπέζι.
Το τι θα αποφασίσει η επιτροπή θα πρέπει να το περιμένουμε.
Η Παρασκευή είναι η κρίσιμη ημέρα.
Κάθε Παρασκευή οι προτάσεις κατατίθενται και από εκεί και πέρα γίνεται συζήτηση.
Στο τέλος καταλήγουν οι επιστήμονες σε μια πρόταση που τελικά ο πρωθυπουργός λαμβάνει η οποία και ανακοινώνεται στις 6 το απόγευμα από τον αρμόδιο υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας» ανέφερε ο κ.Παπαθανάσης.
Συζητείται και η αγορά εντός του καταστήματος
«Πέραν του click away, συζητείται να λειτουργήσει η αγορά με ραντεβού εντός του καταστήματος.
Πάντα όμως μιλάμε με ραντεβού.
Και το click away είναι με ραντεβού και η είσοδος στο κατάστημα θα είναι με ραντεβού με την ίδια διαδικασία που είχαμε περιγράψει.
Υπάρχει πρόβλεψη τι κινητικότητα θα δημιουργήσει το κάθε μέτρο που προστίθεται και οι ειδικοί θα αποφασίσουν ποιο μέτρο χωρά» επεσήμανε ο κ.Παπαθανάσης.
Καφούνης: Ώρα μηδέν για το λιανεμπόριο, το 50% κινδυνεύει με λουκέτο
Δραματική έκκληση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου απηύθυνε ο Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο κ.Καφούνης έκανε λόγο για ώρα μηδεν για το εμπόριο, και προειδοποίησε ότι μία στις δύο επιχειρήσεις κινδυνεύει να μην ανοίξει..
Ο Στ. Καφούνης πρότεινε να επαναλειτουργήσει το εμπόριο αρχικά με click away και στη συνέχεια να εφαρμοστεί το click in shop.
Στη συνέντευξη μετείχαν και επιστήμονες, οι οποίοι ανέφεραν ότι η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου από το click away κινήθηκε χαμηλά, στα επίπεδα του 4%.
Επίσης, ζήτησε τα μέτρα να έχουν και γεωγραφικό περιορισμό των μετακινήσεων για αγορές και ψώνια, μεταξύ των περιοχών.
Ψυχορραγεί η εστίαση - Δεκάδες ενοικιαστήρια σε Γκάζι και Σκουφά
Στο έλεος των κυβερνητικών αποφάσεων για το πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα αλλά και για το πότε θα υπάρξει πρόγραμμα επιδότησης εστιασμένο στον κλάδο, κινείται τους τελευταίους μήνες η εστίαση.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Καββαθά, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων, η κατάσταση στην εστιάση είναι τραγική καθώς παραμένει κλειστή για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Σύμφωνα με τον ίδιο «δεκάδες είναι τα καταστήματα που έχουν κατεβάσει ρολά με τα περισσότερα αυτά να εντοπίζονται στο Γκάζι και στην Σκουφά στο Κολωνάκι.
Από τις 80.000 επιχειρήσεις το 40% περίπου ήτοι 32.000 δεν θα ξανανοίξουν την επόμενη ημέρα».
Σκληρό lockdown σε Αργολίδα και Σπάρτη
Την αυστηροποίηση των μέτρων στην Αργολίδα και στη Σπάρτη αποφάσισαν οι ελληνικές Αρχές λόγω του αυξημένου ιικού φορτίου.
Ειδικότερα, έπειτα από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και στο Δήμο Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, έχοντας υπόψη τα ευρήματα, την ηλικιακή διαστρωμάτωση των κατοίκων της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης, τα αποτελέσματα των μαζικών τεστ και των δεδομένων της ιχνηλάτησης, καθώς και τη ραγδαία αύξηση στους επιδημιολογικούς δείκτες των τελευταίων επτά ημερών και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:
- Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
- Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
- Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
- Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).
Επίσης προβλέπεται:
- H λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
- H λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Πελοποννήσου για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
- H επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Πελοποννήσου για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης.
- H παραπομπή της αξιολόγησης της επιδημιολογικής κατάστασης της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης στην Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και η εξέταση των σχετικών δεικτών στην τακτική συνεδρίαση της την Παρασκευή 15/1.
Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από 14 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 06:00 μέχρι 18 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 06:00.
Εξαδάκτυλος: Στο δίλημμα λιανεμπόριο ή σχολεία, θα προτείνουμε το άνοιγμα της αγοράς
Τη θέση ότι στο δίλημμα λιανεμπόριο ή γ’ Λυκείου οι επιστήμονες θα προτείνουν το άνοιγμα της αγοράς διατύπωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιους Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ και ερωτηθείς για το ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα, ο κ.Εξαδάκτυλος είπε ότι θα πρέπει να στηριχθεί η μεσαία τάξη, άρα να ανοίξει το λιανεμπόριο.
«Αν είναι να κάνουμε ένα βήμα, το βήμα θα είναι αυτό.
Με το click away δεν υπήρξε ιδιαίτερη επιβάρυνση τις ημέρες των γιορτών και τα στοιχεία αυτά θα τα έχουμε προσεχώς.
Αν χρειαστεί θα υπάρξουν και μέτρα για την κινητικότητα.
Αν τα στοιχεία το επιτρέπουν θα ανοίξουν και το λιανεμπόριο και τα γυμνάσια-λύκεια» υποστήριξε ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος σχετικά με το click in shop, είπε πως επί του πρακτέου είναι το ίδιο με την αγορά τροφίμων στο σουπερμάρκετ.
Δερμιτζάκης: Πρέπει να αρχίσει να ανοίγει η Ελλάδα – Δεν αποδίδει το lockdown
Τη θέση πως πρέπει να αρχίζει να «ανοίγει» η Ελλάδα διατύπωσε ο καθηγητής Γενετικής, Μ. Δερμιτζάκης, ο οποίος υποστήριξε πως θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε μαζικούς εμβολιασμούς από Μάρτιο, Απρίλιο όταν και αναμένεται να παραλάβουμε και τις περισσότερες δόσεις των εμβολίων.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Δερμιτζάκης είπε πως ακόμα δεν έχουμε δει όλο το αποτέλεσμα των γιορτών στην εξέλιξη της επιδημίας, καθώς τα Θεοφάνια δεν έχει φανεί ακόμα πόσο επίπτωση είχανε.
«Υπάρχει το ρίσκο να έχουμε κάποια μεγάλη επίπτωση, όμως το καλό στοιχείο με αυτό είναι ότι είναι μια μέρα, όποτε αν δούμε μια αύξηση των κρουσμάτων για εκείνη τη μέρα, ελπίζω να μην σταθεροποιηθεί μεγάλη αλλά να μειωθεί πάλι και λόγω του νέου lockdown» τόνισε ο κ.Δερμιτζάκης.
Να ανοίξει η Ελλάδα
Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου ο κ.Δερμιτζάκης υποστήριξε ότι πρέπει να ανοίξει κοινωνία και οικονομία.
«Νομίζω ότι θα πρέπει να «ανοίγει» η Ελλάδα καθώς δεν είναι πολύ κλειστή.
Το lockdown αυτό δεν αποδίδει όπως πρέπει και επειδή δεν λειτουργεί όπως πρέπει μιλάμε για μεταδόσεις που γίνονται μέσω «παρανομιών» των κανόνων του lockdown.
Πρέπει να δοθεί στον κόσμο μια συντεταγμένη έξοδος, η οποία να του επιτρέπει να κάνει κάποιες δραστηριότητες» ανέφερε ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων, υπογράμμισε πως είναι καλό που ανοίγουν και πως ελπίζει ότι θα ανοίξουν και τα γυμνάσια και τα λύκεια καθώς χαλαρώνει κάπως την οικογένεια.
«Δεν λέω να βγαίνουμε έξω, να πηγαίνουμε σε μπαρ και να διασκεδάζουμε.
Μιλάω για κάτι πολύ συντεταγμένο, πολύ προσεκτικά και πάντα πολύ αυστηρά με μάσκα, αποστάσεις και υγιεινή χεριών» είπε ο κ.Δερμιτζάκης.
Από χθες 12/1 το απόγευμα στο καθεστώς του σκληρού τοπικού lockdown μπήκε η Λέσβος, ακολουθώντας τη Βοιωτία (τέθηκε ολόκληρη σε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα ενώ δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας εξαιρουμένων λόγων υγείας).
Στο ίδιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται ήδη, και τουλάχιστον έως τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, ο Ασπρόπυργος και η Ελευσίνα στη δυτική Αττική, ο δήμος Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι τοπικές κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, καθώς και το νησί της Καλύμνου.
Έως και τις 15/1 σε καραντίνα είναι και η τοπική κοινότητα Παλαίκαστρου του δήμου Σητείας, που, επίσης, ενδέχεται να λάβει παράταση.
Στην Αττική το ένα τρίτο των κρουσμάτων
Περίπου το 1/3 των χθεσινών κρουσμάτων εντοπίζεται στην Αττική όπου χθες 12/1 ανακοινώθηκε διπλάσιος αριθμός κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο (365) σε σύγκριση με τον προχθεσινό αριθμό (180).
Στη Θεσσαλονίκη όπου η επιδημία υποχωρεί σταθερά καταγράφηκαν 99 νέα κρούσματα – στα νοσοκομεία της πόλης χθες νοσηλεύονταν 556 ασθενείς σε απλές κλινικές και 156 σε ΜΕΘ.
Σε αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, παραμένει πρώτη η Δυτική Αττική, με 30,45 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους (12,43 χθες) και ακολουθούν ο Πειραιάς (10,91), ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών (10,3), ο Βόρειος Τομέας Αθηνών (8,79), η Ανατολική Αττική (7,56), ο Δυτικός Τομέας Αθηνών (7,35) και ο Νότιος Τομέας Αθηνών (6,42).
Ειδικά η δυτική Αττική συμπλήρωσε περισσότερες από τρεις εβδομάδες σε αυτό το σχήμα μέτρων, καθώς μπήκε στις 18 Δεκεμβρίου, αλλά εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη.
Υψηλό ιικό φορτίο αποτυπώνεται στην έκθεση του ΕΟΔΥ και στις Περιφερειακές ενότητες Λακωνίας (23,5 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού), Ευρυτανίας (19,9 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους), Κοζάνη (35,29), Εύβοιας (9,5) και Τρικάλων (11,4 κρούσματα).
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών