(upd7) Το άνοιγμα του λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα 18/1 πρόκειται να εισηγηθούν οι επιστήμονες κατόπιν των σχετικών πιέσεων των επιχειρήσεων και των εμπόρων και των παραινέσεων της κυβέρνησης ακόμα και διά στόματος του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.
Αν και από την κυβέρνηση διαμηνύουν πως τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν οι επιστήμονες ως προς το τι, το πώς και το πότε πρόκειται να ανοίξει, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 24ωρα δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για … παρερμηνείες.
Μέχρι πρότινος οι περισσότεροι ειδικοί υποστήριζαν πως πρωταρχικός στόχος ήταν το άνοιγμα της Γ’ λυκείου και κατόπιν των υπόλοιπων τάξεων των γυμνασίων και των λυκείων, ωστόσο οι προτεραιότητες άλλαξαν και πλέον το ζητούμενο είναι η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου.
Δεδομένου ότι δεν μπορούν να ανοίξουν ταυτόχρονα πολλές δραστηριότητες, η επιλογή αυτή σημαίνει πως «παγώνει» για ένα διάστημα μιας ή και δύο εβδομάδων το άνοιγμα της Γ’ λυκείου αλλά και των υπόλοιπων τάξεων του γυμνασίου και της λυκείου.
Επί της ουσίας, το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι επιστήμονες κατά την αυριανή τους σύσκεψη κατά την οποία θα κάνουν και τις τελικές εισηγήσεις τους προς την κυβέρνηση, είναι αν το λιανεμπόριο είτε με τη μορφή του click away είτε με τη μορφή του click in shop θα ανοίξει και στις επιβαρυμένες, στις «κόκκινες» περιοχές.
Είναι χαρακτηριστικό πως ολοένα και περισσότερες περιοχές ανά την επικράτεια εισέρχονται σε αυστηρά τοπικά lockdown λόγω της έξαρσης κρουσμάτων.
Μετά τα lockdown σε περιοχές της δυτικής Αττικής, της Κοζάνης, της Κάλυμνου, της Ροδόπης, της Βοιωτίας, της Λέσβου, χθες 13/1 προστέθηκαν περιοχές της Αργολίδας και ο δήμος της Σπάρτης, ενώ την ίδια στιγμή επικρατεί μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες για την πορεία της επιδημίας στην Αττική όπου και καθημερινά αναφέρονται τα περισσότερα κρούσματα σε όλη την χώρα.
Ταραντίλης: Αύριο 15/1 οι αποφάσεις - Ανακοινώσεις από Χαρδαλιά
Τη θέση ότι αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης, ο οποίος υποστήριξε πως η κυβέρνηση προχωρά βήμα – βήμα σε αποφάσεις.
«Η κυβέρνηση δεν βάζει σε καμιά ζυγαριά την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά δεν αγνοεί τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, όπως για παράδειγμα του εμπορίου, που έχει μπροστά του την περίοδο εκπτώσεων.
Αποφάσεις για το επόμενο διάστημα θα λαμβάνονται - μετά από τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων - και θα ανακοινώνονται κάθε Παρασκευή από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας.
Αυτό θα γίνει και αύριο.
Σε κάθε περίπτωση - λαμβάνοντας υπόψη και τα διαδραματιζόμενα σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες - συνεχίζουμε την άμυνα απέναντι στην πανδημία και ταυτόχρονα εντείνουμε την αντεπίθεση, εφαρμόζοντας το σχέδιο «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό.
Πρόκειται για το πιο πολύπλοκο εγχείρημα που ανέλαβε ποτέ το ελληνικό Κράτος στον τομέα της υγείας και τα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα μας προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, μεθοδικότητα, ασφάλεια και διαφάνεια.
Έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί σε 146 Νοσοκομεία και σε πολλά από αυτά έχει ήδη ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών με την πρώτη δόση του εμβολίου» ανέφερε ο κ.Ταραντίλης.
Δερμιτζάκης: Μαζί με το λιανεμπόριο να ανοίξουν και τα σχολεία – Σε τρεις εβδομάδες η εστίαση
Να ανοίξουν και τα σχολεία μαζί με το λιανεμπόριο από την ερχόμενη Δευτέρα 18/1 ζητά ο καθηγητής Γενετικής, Μ. Δερμιτζάκης, ο οποίος προτείνει σε τρεις εβδομάδες από σήμερα να ανοίξει και η εστίαση μόνο σε εξωτερικούς χώρους.
«Ένας από τους λόγους που λέμε ότι είναι καλό να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, είναι γιατί η διοχέτευση της δραστηριότητας των ανθρώπων είναι καλύτερο να γίνει συντεταγμένα και ελεγχόμενα, όπως το να πάει κάποιος να ψωνίσει σε ένα μαγαζί με ραντεβού, σε αντίθεση με το να βγει να πάει να δει τον φίλο του στο σπίτι.
Το ίδιο λέω και για τα σχολεία.
Οι έφηβοι δεν υπάρχει πιθανότητα να μην πάνε ο ένας στο σπίτι του άλλου.
Πιστεύω ότι ταυτόχρονα με το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξουν και γυμνάσια και λύκεια, γιατί αν γίνονται μεταδόσεις μεταξύ των εφήβων, γίνονται ήδη.
Δεν είναι καλύτερα να συναντιούνται στο σχολείο με μάσκες συντεταγμένα;
Η κινητικότητα από μόνη της παρόλο που έχει μια συσχέτιση με τις μεταδόσεις, δεν είναι πάντα το ίδιο.
Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι αύξηση κινητικότητας με δυσανάλογα μικρή αύξηση των μεταδόσεων.
Οι νόμιμες δραστηριότητες ελέγχονται.
Αυτές όμως που είναι άφαντες και παράνομες δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Δερμιτζάκης.
Να ανοίξει και η εστίαση
Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, ο κ. Δερμιτζάκης επισήμανε ότι δεν πρέπει να τη συνδέουμε μόνο με τα μπαρ.
«Εάν η εστίαση μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με θερμάστρες, τις οποίες διαθέτει ούτως ή άλλως λόγω των καπνιστών, μπορούμε να συζητήσουμε για το άνοιγμα της σε τρεις εβδομάδες.
Μόνο έξω όμως», υπογράμμισε ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος ερωτηθείς για το πώς μπορεί να ανοίγουμε δραστηριότητες, τη στιγμή που πολλές περιοχές βρίσκονται σε αυστηρό lockdown, τόνισε ότι η Ελλάδα στη φάση που βρίσκεται τώρα, έχει μπει σε μια πολιτική διαχείρισης πολύ καλή σε σχέση με άλλες χώρες.
«Έχει πιο προληπτική φιλοσοφία παρά απόκριση μετά το πρόβλημα.
Αυτό σημαίνει ότι μπαίνουν περιοχές στο κόκκινο για να μη συμβούν πολύ άσχημα πράγματα.
Δηλαδή αν δούμε τις περιοχές που μπαίνουν στο κόκκινο, δεν είναι ότι γίνεται καταστροφή.
Δεν είναι όπως ήταν η Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο που ήδη είχαν γίνει άσχημα τα πράγματα και μετά κλείσανε», τόνισε ο κ.Δερμιτζάκης.
Στο 2,49 ο δείκτης θετικότητας
Πάντως, οι αριθμοί δείχνουν πως η επιδημία στην Ελλάδα βρίσκεται υπό σχετικό έλεγχο.
Βάσει των τελευταίων στοιχείων, ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται στο 2,49, ενώ ο δείκτης μετάδοσης σε ένα υψηλό 0,77, κάτω όμως από τη μονάδα που θα σήμαινε αναζωπύρωση της πανδημίας.
Η πληρότητα του συνόλου Μονάδων Εντατικής Θεραπείας βρίσκεται ακόμη στο 60%, ωστόσο η πανελλαδική κάλυψη δεν μπορεί να δώσει την ακριβή εικόνα, με τους εντατικολόγους να επισημαίνουν πως η πληρότητα θα πρέπει να είναι κάτω από 50% για κάθε νοσοκομείο.
Τον έντονο προβληματισμό προκαλεί η μείωση της μέσης ηλικίας των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα 46 έτη, με σημαντική αύξηση στην ομάδα 35-54 ετών τις τελευταίες 15 ημέρες, ενώ στις διασωληνώσεις οι 65 και άνω σημειώνουν καθημερινά ανοδική πορεία.
Οι «κόκκινες» περιοχές
Επιβαρυμένη και ανησυχητική παραμένει η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική με 271 νέες διαγνώσεις και αυξημένο ιικό φορτίο στη Δυτική Αττική, με 18,64 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
Βοιωτία (16,11), Λέσβος (13,88), Κάλυμνος (23,77), Ροδόπη (7,14), Αργολίδα (3,09) και Χαλκιδική (2,83) συμπληρώνουν τη λίστα με τις επτά κατακόκκινες περιφερειακές ενότητες που κατονόμασε ο κ. Κικίλιας, σε σύνολο 45 ενοτήτων που συντηρούν τον κορωνοϊό.
Αυξάνονται τα τοπικά lockdown
Στον χορό των αυστηρών lockdown εισέρχονται από σήμερα 14/1 και έως τις 18 Ιανουαρίου Αργολίδα και Σπάρτη μετά την πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων.
Η αύξηση της διασποράς στην Πελοπόννησο παρατηρήθηκε πρώτη φορά πριν μία εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται ήδη Λέσβος, Βοιωτία, Κάλυμνος, καθώς και τοπικές περιοχές των ενοτήτων Δυτικής Αττικής, Κοζάνης και Ροδόπης και Λασιθίου.
Γ.Γ.Πολιτικής Προστασίας: Παράταση lockdown σε Φλώρινα και Σητεία έως τις 18 /1
Την παράταση των lockdown στην κοινότητα Κέλλης, του Δήμου Αμύνταιου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και στην Κοινότητα Παλαίκαστρου του Δήμου Σητείας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης έως τις 18 Ιανουαρίου ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Κατόπιν της απόφαση αυτής, από τις 06:00 αύριο Παρασκευή 15/1 το πρωί και έως τη Δευτέρα 18-01-2021 ισχύουν τα εξής περιοριστικά μέτρα:
Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων των Κοινοτήτων, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας
• Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός των Κοινοτήτων , εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους
• Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών
• Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κλπ)
H αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης των Κοινοτήτων από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και η εξέταση των σχετικών δεικτών, παραπέμπεται στην τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής την Παρασκευή 15/1.
Ασφαλές και ισχυρό όπλο το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού για επιστροφή στην κανονικότητα
Τον δισταγμό και την αμφιβολία που εκφράζει μερίδα των πολιτών σχετικά με το εμβολιασμό κατά της COVID-19 θέλησε να αποδομήσει η κα. Τσολιά, παραθέτοντας επιστημονικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ασφάλεια της επιχείρησης Ελευθερία, η οποία συνεχίζεται κανονικά στην Ελλάδα έχοντας καλύψει εμβολιαστικά το 0,59% του πληθυσμού.
«Κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνεται όλο και περισσότερο ότι έχουμε στα χέρια μας ένα ασφαλές εμβόλιο, ένα ισχυρό όπλο που θα μας ανοίξει το δρόμο για την έξοδο από αυτή τη δύσκολη κατάσταση», επεσήμανε η καθηγήτρια για το «τεράστιο επίτευγμα της παγκόσμιας κοινότητας του εμβολίου», το οποίο αναπτύχθηκε τάχιστα χάρη στη νέα τεχνολογία και την προϋπάρχουσα τεχνογνωσία και εμπειρία mRNA εμβολίων, επεξήγησε.
Σύμφωνα με τα υφιστάμενα επιστημονικά δεδομένα, δεν έχουν αναφερθεί απειλητικές σοβαρές παρενέργειες από τον εμβολιασμό παρά «21 αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα», ενώ οι ανεπιθύμητες ενέργειες κάθε εμβολίου εμφανίζονται άμεσα ή σε διάστημα λίγων μηνών, διευκρίνισε η κ. Τσολιά.
Μέχρι στιγμής, πρόσθεσε, το Κέντρο Ελέγχου των Νόσων των ΗΠΑ έχει δώσει στοιχεία για ελάχιστες αναφυλακτικές αντιδράσεις, σε ποσοστό 1 περίπτωσης ανά 90.000 εμβολιασμών.
Μοναδική αντένδειξη αποτελεί το ιστορικό αναφυλαξίας στην πολυ-αιθυλενογλυκόλη (PEG) καθώς και σε προηγούμενη δόση του εμβολίου.
Ασφαλές, τέλος, κρίνεται το εμβόλιο τόσο για όσους έχουν ήδη νοσήσει με COVID-19 –στους οποίους ωστόσο συστήνεται η τρίμηνη αναβολή του εμβολιασμού λόγω υπάρχουσας ανοσίας– όσο και για τις εγκύους, οι οποίες κατά τα διαθέσιμα στοιχεία διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο βαριάς νόσησης και πρόωρου τοκετού σε περίπτωση λοίμωξης από SARS-CoV-2, ανέφερε η καθηγήτρια.
«Καμπανάκι» Κικίλια: Παραμένει καλυμμένο το 60% των κλινών ΜΕΘ
«Καμπανάκι» σήμανε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας για τη μείωση του μέσου όρου ηλικίας στα κρούσματα του νέου κορωνοϊού.
Όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας, η μέση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται πλέον στα 46 έτη.
«Εδώ και 15 μέρες, έχουμε αύξηση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε ηλικιακές ομάδες από 35 έως 54 έτη.
Είναι στοιχεία που μας προβληματίζουν» τόνισε ο κ.Κικίλιας επαναλαμβάνοντας την ανάγκη τήρησης των κανόνων ασφαλείας.
«Η κάλυψη στις κλίνες ΜΕΘ μειώνεται, όχι ικανοποιητικά, αλλά μειώνεται, παραμένει καλυμμένο το 60% των κλινών ΜΕΘ της χώρας» τόνισε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος πρόσθεσε πως ο μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών ανέρχεται στα 657 επιβεβαιωμένα κρούσματα ημερησίως.
«Η χώρα μας κάνει πολύ μεγάλη να επανέλθει σε μερική κανονικότητα» σημείωσε, ευχαριστώντας το υγειονομικό προσωπικό αλλά και τους πολίτες, ζητώντας υπομονή και αντοχή.
«Προσπαθούμε να έχουμε το μέγιστο δυνατό αριθμό τεστ.
Ξεκινήσαμε 800 τεστ στην έναρξη της πανδημίας, και φτάσαμε σε ρεκόρ 41.000 τεστ» διευκρίνισε ο Βασίλης Κικίλιας.
«Το εμβόλιο της Pfizer έχει ιδιαίτερες δυσκολίες λόγω της βαθιάς κατάψυξης, εκπονείται σχέδιο, και στο χρόνο τους θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις» σημείωσε.
Στους 5.354 οι νεκροί
Στους 5.354 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Στα 671 τα χθεσινά 13/1 κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 146.688, εκ των οποίων 52,1% άνδρες.
Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.673 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 44.562 (30,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 340 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών.
Οι 239 (70,3%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες.
To 86,5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 1.000 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.354 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.161 (59%) άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών