γράφει : Νίκος Κονδυλόπουλος
Οι θανάτοι υπερηλίκων στη Νορβηγία δεν έχουν σχέση με τον εμβολιασμό, τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου
Τη διαβεβαίωση ότι σειρά θανάτων που καταγράφηκαν στη Νορβηγία σε ηλικιωμένα άτομα που είχαν εμβολιαστεί, δε συνδέονται με το εμβόλιο, έδωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στη σημερινή 18/1 ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας.
Όπως σημείωσε, ο αρμόδιος νορβηγικός Οργανισμός εξέτασε την πιθανότητα να συνδέεται το εμβόλιο με τους θανάτους και πριν λίγο εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υπογράμμιζε ότι δεν υπάρχει συσχέτιση των θανάτων με την εφαρμογή των εμβολίων.
«Ο εμβολιασμός στη χώρα συνεχίζεται με έμφαση στο ότι άτομα ηλικιωμένα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.
Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι ανάλογα περιστατικά δεν έχουν παρουσιαστεί σε άλλα κράτη που έχουν πραγματοποιήσει εκτεταμένους εμβολιασμούς, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει ξεπεράσει τα 4 εκατ. εμβόλια.
Παράλληλα, επισήμανε ότι οι εμβολιασμοί παγκοσμίωςεξελίσσονται ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων αναφέροντας ότι μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 40 εκατ. εμβόλια σε 51 χώρες.
Επανέλαβε δε τις τρεις βασικές ιδιότητες των εμβολίων
1) Έλεγχος ανοσογονικότητας: η δυνατότητα δηλαδή να παρέχουν εξουδετωρωτικά αντισώματα,
2) Αποτελεσματικότητα:η δυνατότητα να προφυλάσσουν το άτομο από τη νόσηση
3) Ασφάλεια: η προστασία από σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες
Σε ό,τι αφορά στις ανεπιθύμητες παρενέργειες των εμβολίων, δήλωσε ότι σε κάθε κλινική μελέτη συμμετείχαν 30.000 - 40.000 εθελοντές, ενώ η παρακολούθηση συνεχίζεται και μετά τον εμβολιασμό και μέχρι στιγμής ο εντοπισμός σπάνιας επιπλοκής ανέρχεται στη 1 στο εκατομμύριο.
Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών απάντησε και σε τρία συχνά ερωτήματα σχετικά με το εμβόλιο:
Προκαλεί το εμβόλιο νόσο;
Η απάντηση είναι αρνητική, καθώς το mRNA δεν μπορεί να προκαλέσει νόσο.
Αν κάποιος εμβολιασμένος νοσήσει, η λοίμωξη του είχε δρομολογηθεί πριν τον εμβοιλιασμό.
Το εμβόλιο έχει ως αποτέλεσμα να ταχυτοποιείται η θετικότητα του rapid test;
Η απάντηση είναι και σε αυτή την περίπτωση αρνητική, καθώς αν το τεστ ή ο μοριακός έλεγχος βγει θετικός σημαίνει ότι ο εμβολιαζόμενος είχε ήδη μολυνθεί.
Αν κάποιος έχει εμβολιαστεί ή πρόκειται να εμβολιαστεί με ποια σχέση μπορούν να γίνονται τα εμβόλια με πνευμονιόκοκκο και γρίπη;
Η απάντηση είναι 15 μέρες πριν και 15 μέρες μετα τον εμβολιασμό.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών