Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Γαργαλιάνος: Η κολχικίνη μειώνει τη θνητότητα, δεν είναι πανάκεια – Θα χορηγείται με ιατρική συνταγή

Γαργαλιάνος: Η κολχικίνη μειώνει τη θνητότητα, δεν είναι πανάκεια – Θα χορηγείται με ιατρική συνταγή
"Έχουμε πια απόδειξη ότι η κολχικίνη μειώνει τη θνητότητα", τόνσιε ο Π. Γαργαλιάνος
Σχετικά Άρθρα

Η κολχικίνη μειώνει τη θνητότητα, όμως δεν είναι πανάκεια, ανέφερε ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής της Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.
Ο κ. Γαργαλιάνος μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική εξέλιξη και ξεκαθάρισε ότι θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή.
Όπως ανέφερε, «υπάρχουν αντενδείξεις, άνθρωποι που δεν μπορούν να την πάρουν, μόνο ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει ποιος θα πάρει το φάρμακο αυτό.
Και πρέπει να έχει προσβληθεί από τον ιό, και να έχει πάρει το πρώτο 24ωρο ιδανικά, ή το πρώτο 48ωρο.
Θέλει αξιολόγηση ο ασθενής».

Μειώνει τη θνητότητα

«Έχουμε πια απόδειξη ότι η κολχικίνη μειώνει τη θνητότητα, μειώνει την ανάγκη εισαγωγών στο νοσοκομείο, κοντολογίς την εξέλιξη της νόσου σε ανθρώπους που τη χρειάζονται, άτομα κάποιας ηλικίας ή άτομα νεότερα που έχουν κριτήριο συννοσηρότητας», τόνισε ο κ. Γαργαλιάνος.
Υπενθύμισε ότι «αυτό ξεκίνησε από την ιδέα του καθηγητή Σπύρου Δευτεραίου, καρδιολόγου, ο οποίος είχε εμπειρία στη χρήση της.
Σχεδιάστηκε ένα μικρό πρωτόκολλο σε ενδονοσοκομειακούς ασθενείς και η κολχικίνη χορηγήθηκε ενδονοσοκομειακά αλλά δεν μπορούσαμε να βγάλαμε συμπεράσματα».
Πρόσθεσε ότι «στον Καναδά δημοσιεύτηκε μια μελέτη του Montreal Heart Institute.
Το Ινστιτούτο σχεδίασε εξωνοσοκομειακά μελέτη, τύφλα τυχαιοποιημένη μελέτη, συγκριτικά με εικονικό φάρμακο που ανακοινώθηκε μόλις χθες, κι έδειξε σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά τη μη ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο, και τη μείωση θνητότητας, για πρώτη φορά το έχουμε αυτό, και προλαμβάνει την υπερφλεγμονώδη αντίδραση του ασθενούς».
Η μελέτη, όπως είπε, έδειξε ότι η περίπτωση μη εξέλιξης της νόσου μειώνεται κατά 25%.

Περί εμβολίων

«Η διαδικασία παραγωγής των εμβολίων δεν είναι εύκολη, αν χρειαστεί αλλαγή του εμβολίου υπό το φως νέων μεταλλαγών είναι έτοιμες οι εταιρείες να το παράγουν, αλλά πιστεύω πως δεν χρειάζεται», σημείωσε ο κ. Γαργαλιάνος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης