Αυστηροί έλεγχοι στις μετακινήσεις των εργαζομένων στο Λεκανοπέδιο από σήμερα Δευτέρα 15/2
(Συνεχές upd) Με αγωνία παρακολουθούν ειδικοί και κυβέρνηση την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική αλλά και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα και πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως είναι η Θεσσαλονίκη και η Αχαΐα, τη στιγμή που νέα έντυπα είναι σε ισχύ για τις μετακινήσεις στο Λεκανοπέδιο σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η κινητικότητα.
Η Αττική είναι αυτή που προβληματίζει τους επιστήμονες, μια και σε αυτήν εντοπίζονται καθημερινά εδώ και εβδομάδες, τα μισά κρούσματα και σχεδόν οι μισές νοσηλείες, τη στιγμή που αυξάνονται πανελλαδικά τόσο οι ασθενείς με covid (πάνω από 2.000) όσο και οι διασωληνωμένοι, οι οποίοι χθες Κυριακή 14/2 ξεπέρασαν τους 300.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν πως οι δύο εβδομάδες lockdown που έχουν επιβληθεί στην Αττική έως τις 28/2 δεν θα είναι αρκετές για να υπάρξει μείωση των κρουσμάτων και να χαλαρώσει η πίεση στο ΕΣΥ, και για αυτό το λόγο θεωρούν σχεδόν σίγουρο πως τα περιοριστικά μέτρα θα παραταθούν κατά τουλάχιστον μια ή και δύο εβδομάδες, αν και πολλοί αφήνουν ανοιχτό το lockdown να φτάσει έως και τα τέλη Μαρτίου.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το κύριο βάρος πέφτει αφενός στην τήρηση των μέτρων αφετέρου στην επιτάχυνση των εμβολιασμών.
Ήδη από σήμερα Δευτέρα 15/2 αρχίζει ο εμβολιασμός των ατόμων ηλικίας 60 – 64 ετών - ήδη τρέχει ο εμβολιασμός των άνω των 75 ετών – ενώ αρχίζουν από σήμερα και οι εμβολιασμοί στα δύο mega εμβολιαστικά κέντρα, στην Helexpo στην Αθήνα και στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, σε ισχύ είναι από σήμερα και τα νέα έντυπα μετακίνησης για την περιοχή της Αττικής, όπου απώτερος στόχος είναι μέσω συνεχών και αυστηρών ελέγχων από την ΕΛΑΣ να περιοριστεί όσο το δυνατόν η κινητικότητα στους δρόμους, ενώ σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι μεταδόσεις λόγω των μεταλλάξεων, οι επιστήμονες εξετάζουν ακόμα και το να προτείνουν την χρήση διπλής μάσκας σε χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, όπως για παράδειγμα στις αστικές συγκοινωνίες.
Θεοδωρίδου: Να σχηματιστεί ένα τείχος προστασίας κατά του κορωνοϊού με τον εμβολιασμό
Στα κριτήρια της προτεραιοποίησης των εμβολιασμών αναφέρθηκε η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε ότι «τα εμβόλια δίνουν μια ανάσα αισιοδοξίας», αλλά υπήρξαν προβληματισμοί για τις προμήθειες και την διαθεσιμότητα.
Ως εκ τούτου, «οργανώθηκε ένα πρόγραμμα προτεραιοποίησης, που στηρίζεται στην επιστημονική τεκμηρίωση».
Όπως είπε, προηγούνται τα άτομα που αντιμετωπίζουν αυξημένο σοβαρό κίνδυνο, που εκτίθενται στον ιό λόγω επαγγέλματος και επίσης η διασφάλιση της συνέχεια σημαντικών υπηρεσιών του κράτους.
«Όταν η διαθεσιμότητα είναι περιορισμένη, η ηλικία είναι ο βασικός παράγοντας της προτεραιοποίησης», είπε.
Η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι ο εμβολιασμός για όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα γίνεται ανεξαρτήτου ηλικίας.
Όπως ανέφερε, μετά τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 60-64 ετών, που ξεκίνησε σήμερα 15/2, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες που έχουν ένα από τα παρακάτω υποκείμενα νοσήματα σοβαρού κινδύνου.
Υποκείμενα νοσήματα σοβαρού κινδύνου
-Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
-Νεφρική ανεπάρκεια
-Κυστική ίνωση
-Καρκίνος υπό αγωγή και αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία
-Σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού
-Σοβαρή ηπατική νόσος
-Ανοσοκαταστολή
-Σύνδρομο Down
Θα ακολουθήσει μετά από ένα διάστημα, αλλά σύντομα, η ομάδα 70 ετών και άνω κι εν συνεχεία άτομα ηλικίαςάνω των 65 ετών, ενώ παράλληλα σχεδόν θα αρχίσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού με υποκείμενα νοσήματα από 18-60 ετών, όπως:
-Χρόνια καρδιολογικά νοσήματα
-Σακχαρώδης διαβήτης
-Παχυσαρκία
-Αναπνευστικά προβλήματα
-Καρκίνος
-Ηπιότερη ανοσοκαταστολή
-Χρόνια νεφρική νόσος
-Χρόνια ηπατική νόσος
-Σοβαρή ψυχική νόσος
Θεμιστοκλέους: Έχουν ξεπεράσει τους 550.000 οι εμβολιασμοί
Εμβολιαστικό ρεκόρ ημέρας πέτυχε η χώρα μας σήμερα 15/2, καθώς παρά την κακοκαιρία έως νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας είχε διενεργηθεί 25.000 εμβολιασμοί.
Συνολικά, έως σήμερα, στη χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί 550.000 εμβολιασμοί.
Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι λόγω των καιρικών συνθηκών υπήρξαν δυσκολίες σήμερα, ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα προσήλθε κανονικά.
Πρόσθεσε ότι όσοι δεν μπόρεσαν να προσέλθουν, μπορούν να επαναπρογραμματίσουν το ραντεβού.
Ο ίδιος τόνισε ότι λόγω της κακοκαιρίας παρουσιάστηκαν ελάχιστα προβλήματα στα 750 εμβολιαστικά κέντρα.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι δεν υπήρχαν προβλήματα λόγω κακοκαιρίας, σημειώνοντας ότι «με 40 πόντους χιόνι ήταν κανονικά στα εμβολιαστικά κέντρα και οι εργαζόμενοι αλλά και οι πολίτες που είχαν ραντεβού».
Συνολικά 6.152 οι νεκροί
Τα νέα 15/2 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 698, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 172.824 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 51,9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 58 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.287 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 26, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.152 θάνατοι.
Το 95,6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 299 (χθες 301).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη.
To 87.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1224 ασθενείς.
Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 201 (ημερήσια μεταβολή -18,95%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 226 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).
Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των 60 – 64 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca
Άρχισε σήμερα Δευτέρα 15/2 ο εμβολιασμός εναντίον του ιού SARS-CoV-2, για τις ηλικίες 60-64 ετών με το εμβόλιο της Astra Zeneca στα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που σε εξέλιξη είναι οι εμβολισμοί και για τα άτομα άνω των 75 ετών με τα εμβόλια Pfizer και Moderna.
Όπως αναφέρεται έχουν δημιουργηθεί δύο παράλληλα συστήματα εμβολιασμών.
Το ένα σύστημα διενεργεί εμβολιασμούς στις ηλικίες από 75 ετών και άνω και το δεύτερο σύστημα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα διενεργούν εμβολιασμούς αποκλειστικά και μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca στις ηλικίες κάτω των 64 ετών.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, όπως και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισαν να διενεργήσουν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Astra Zeneca σε άτομα ηλικίας 18 μέχρι και 64 ετών και ο κυριότερος λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για μεγαλύτερες ηλικίες.
Το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης είναι 12 εβδομάδες.
Τα δυο παράλληλα συστήματα δεν θα διασταυρώνονται.
Αυτό σημαίνει ότι κάποιος πολίτης που ανήκει στην κατηγορία 60-64 ετών θα μπορεί να κλείνει ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία διενεργούν εμβολιασμούς με AstraZeneca και όχι τα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών.
Αναλόγως, και οι πολίτες των άλλων κατηγοριών δεν θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα που διενεργούν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Ενεργοποίηση δύο μεγάλων εμβολιαστικών σταθμών
Από σήμερα 15/2 ενεργοποιήθηκαν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τμήμα των δύο μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων, που λειτουργούν στη HELEXPO και στη Διεθνή Έκθεση στη Θεσσαλονίκη.
Στην Αθήνα ο εμβολιαστικός σταθμός στεγάζεται στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo στο Μαρούσι και σε πλήρη ανάπτυξη θα λειτουργήσουν 96 εμβολιαστικά κέντρα.
Η δυναμικότητα του για το Φεβρουάριο είναι 2.400 εμβολιασμοί τη μέρα και σε πλήρη ανάπτυξη είναι 5.760 εμβολιασμοί τη μέρα και 150.000 το μήνα.
Σήμερα ενεργοποιήθηκαν 48 εμβολιαστικά κέντρα.
Το ωράριο λειτουργίας του σταθμού θα είναι από Δευτέρα έως και Σάββατο 08:00 έως 20:00 με δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου.
Παράλληλα ενεργοποιείται και το mega εμβολιαστικό κέντρο στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη (24 εμβολιαστικά κέντρα).
Η δυναμικότητα εμβολιασμού στη Θεσσαλονίκη για το Φεβρουάριο είναι 1.000 εμβολιασμοί τη μέρα και σε πλήρη ανάπτυξη είναι 6.480 εμβολιασμοί τη μέρα και 160.000 το μήνα.
Αλλαγές στις μετακινήσεις
Αλλάζουν από σήμερα 15/2 τα δεδομένα για τις μετακινήσεις των εργαζομένων και τις σχετικές βεβαιώσεις που μπορούν να έχουν στη διάθεση τους.
Το υπουργείο Εργασίας, ωστόσο, αποσαφηνίζει ότι τις δύο πρώτες ημέρες της εφαρμογής του νέου πλαισίου, δηλαδή σήμερα κι αύριο, θα γίνονται έλεγχοι και συστάσεις προς τους εργαζόμενους από τις αρμόδιες αρχές.
Από το πρωί της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου (6 π.μ.), το μέτρο θα εφαρμοστεί με τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις μετακινήσεις εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους, είτε από την ΕΡΓΑΝΗ είτε από το forma.gov.gr.
Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας, θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.
Επισημαίνεται ότι οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας.
Οι άδειες μετακίνησης, που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, καθώς και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων, παύουν να ισχύουν.
Τι ισχύει για το Δημόσιο
Για το δε δημόσιο τομέα, οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία.
Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.
Επιστήμονες - αυτοαπασχολούμενοι
Επιπλέον, οι επιστήμονες - αυτοαπασχολούμενοι που διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα εκδιδόμενη από επαγγελματικό σύλλογο με τη μορφή ΝΠΔΔ, π.χ. δικηγορικοί σύλλογοι, Τεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο, ιατρικοί σύλλογοι, δεν απαιτείται προς πιστοποίηση της ιδιότητάς τους να φέρουν την απαιτούμενη εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικών προσώπων και επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφόσον επιδεικνύουν την σε ισχύ επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.
Με νέο έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ ή από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες.
Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει υποχρεωτικά το έντυπο να συνοδεύεται από τη φορολογική ταυτότητά τους, η οποία παρέχεται μέσω του TAXISNET (στοιχεία μητρώου φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας).
Με νέο έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», θα μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.
Όσον αφορά τη μετακίνηση των δημοσιογράφων για επαγγελματικούς λόγους, αυτή εξακολουθεί να πραγματοποιείται με τον τρόπο που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Όσον αφορά τις κλειστές επιχειρήσεις, με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.
Περαιτέρω διευκρινίζεται:
- Σε περίπτωση κατά την οποία η εξ αποστάσεως εργασία παρέχεται εκ περιτροπής, ο εργοδότης δύναται να εφοδιάζει τον εργαζόμενο με απόσπασμα του ειδικού σκοπού εντύπου Ε4.1.
- Σε περίπτωση κατά την οποία η εργασία παρέχεται με κυλιόμενο ωράριο, ο εργοδότης δύναται να εφοδιάζει τον εργαζόμενο με απόσπασμα του καταχωρημένου στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» προγράμματος εργασίας.
Τα νέα έντυπα
Επιπλέον, για τους εργαζόμενους οι οποίοι αμείβονται και ασφαλίζονται με εργόσημο, από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 τίθεται σε εφαρμογή νέο έντυπο «βεβαίωση κίνησης εργαζομένου με εργόσημο». Το έντυπο αυτό εκδίδεται, μέσω του ιστότοπου forma.gov.gr/. Η βεβαίωση αυτή χορηγείται από τον εργοδότη στον εργαζόμενο για τη μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας του.
Τα νέα έντυπα «βεβαίωσης κίνησης εργαζομένων» ισχύουν από σήμερα για την εκτέλεση της εργασίας τους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Από τα νέα έντυπα αποκλείονται όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται:
α) σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας
β) τηλεργασίας και
γ) νόμιμης άδειας
και οι οποίοι θα μπορούν πλέον να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.
Οι βεβαιώσεις χορηγούνται αφενός μεν ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» https://eservices.yeka.gr/ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αφετέρου δε από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης-αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, για το διάστημα από 15/2/2021 και ώρα 06.00 έως και 17/2/2021 και ώρα 05:59, οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται από και προς την εργασία τους με τα παλαιά έντυπα φόρμες-άδειες κυκλοφορίας εργαζομένου.
Σχόλια αναγνωστών