Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σταδιακό άνοιγμα της αγοράς από 1/3 σχεδιάζει η κυβέρνηση - Σταθεροποίηση κρουσμάτων, στους 6.272 οι νεκροί

Σταδιακό άνοιγμα της αγοράς από 1/3 σχεδιάζει η κυβέρνηση - Σταθεροποίηση κρουσμάτων, στους 6.272 οι νεκροί
Την 1η Μαρτίου, εάν επικρατήσει σταθεροποίηση της κατάστασης με τα κρούσματα, θα υπάρξει άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων
Σχετικά Άρθρα

Με το βλέμμα στραμμένο στα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και στο σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από την 1η Μαρτίου, βρίσκονται τόσο οι ειδικοί της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, όσο και η κυβέρνηση
Στην Αττική, κρίσιμες εκτιμάται ότι θα είναι οι επόμενες 15 ημέρες και όπως τονίστηκε σε συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Υγείας,  πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση λόγω των αυξημένων εισαγωγών στις κλινικές Covid των Νοσοκομείων της πρωτεύσουσας.
Η χώρα μετρά συνολικά 178.918 κρούσματα και 6.272 θανάτους, ενώ οι διασωληνωμένοι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ στις 20/2,  είναι 325.

Γεραπετρίτης: Κοντά σε άνοιγμα την 1η Μαρτίου

Για άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων την 1η Μαρτίου, έκανε λόγο ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
"Την 1η Μαρτίου, εάν επικρατήσει σταθεροποίηση της κατάστασης με τα κρούσματα, θα υπάρξει σταδιακό άνοιγμα. Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων”, είπε χαρακτηριστικά.
Ειδικά για τα σχολεία τόνισε ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η ανάγκη για το άνοιγμά τους δεν έχει να κάνει μόνο με το εκπαιδευτικό κομμάτι, αλλά υπάρχουν ζητήματα και ψυχολογικά για τους μαθητές.
"Η τηλεκπαίδευση έχει λειτουργήσει πρωτοποριακά, δεν υπάρχει όμως ηλεκτρονική τάξη που μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική τάξη, ιδιαίτερα για τα παιδιά που καλούνται να δώσουν εξετάσεις” σημείωσε.

Μικρή η μείωση του εργατικού δυναμικού λόγω covid

Αναγνώρισε δε ότι θα υπάρξουν τεράστια ζητήματα και η επόμενη μέρα της πανδημίας θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πρόσθεσε πάντως ότι η κυβέρνηση κατάφερε να κρατήσει σχεδόν στο ακέραιο το εργατικό δυναμικό, έχοντας ως χώρα τη μικρότερη μείωση εργατικού δυναμικού.
Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού τόνισε ότι χορηγείται πλέον σε όλες τις χώρες του κόσμου και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο, ώστε να είναι εύκολη η εξέτασή τους, ιδιαίτερα στους τουρίστες που θα έρχονται στη χώρα μας.
"Όλοι θα έχουμε τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε και δεν θα είναι το πιστοποιητικό προϋπόθεση για να ταξιδέψει κανείς εντός ή εκτός της χώρας. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν αποτελεί διαβατήριο ταξιδιωτικό αλλά δημιουργεί μια καλύτερη προϋπόθεση ελέγχου. Θα βοηθήσει στη στόχευση των ελέγχων όσων έρχονται στην Ελλάδα” είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά για τη χρήση του στους χώρους εργασίας, απάντησε ότι το πιστοποιητικό θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για λόγους διευκόλυνσης μετακίνησης, ενώ οποιαδήποτε άλλη χρήση του θα είναι παράνομη και θα συνιστά διάκριση σε βάρος του εργαζόμενου.

Αισιόδοξη εικόνα

Μια ξαφνικά αισιόδοξη εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων και των εμβολιασμών έδωσε το Σάββατο (20/2) ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Θάνος Δημόπουλος.
Μιλώντας στο Mega, ο καθηγητής τόνισε πως ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι οριακά κάτω από ένα, ενώ υπάρχει σταθεροποίηση των εισαγωγών σε μονάδες Covid, κάτι που το αποδίδει στην «επίδραση των περιοριστικών μέτρων».
Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς υποστήριξε πως είναι «θετικό ότι έως χθες εμβολιάστηκε το 6% του ελληνικού πληθυσμού. Βλέπουμε μια μείωση κρουσμάτων στις ηλικίες που εμβολιάστηκαν. Υπάρχουν συνθήκες για αισιόδοξη πρόβλεψη τις επόμενες εβδομάδες» είπε, χαρακτηρίζοντας ως «εφικτό» τον εμβολιασμό σημαντικού αριθμού ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων το επόμενο δίμηνο.

Αισιοδοξία για τους εμβολιασμούς

Παράλληλα, σχολιάζοντας τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, υπογράμμισε ότι η βρετανική δεν παρουσιάζει πρόβλημα στα εμβόλια, σε αντίθεση με τη νοτιοαφρικανική. «Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στα άτομα που έχουν αυτό το στέλεχος είναι μειωμένη πάνω από 50%».
Ακόμα, έκανε λόγο για μείωση της πίεσης στις ΜΕΘ για κορωνοϊό, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι όταν αρχίσει η επαναλειτουργία των δραστηριοτήτων πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων.

Σταθεροποίηση των κρουσμάτων

Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται και από τη διαφαινόμενη σταθεροποίηση των κρουσμάτων στα 1.460 τα οποία ανακοινώθηκαν χθες 19/2 από τον ΕΟΔΥ, αλλά και τη σχετική σταθερότητα στα ενεργά κρούσματα της επικράτειας (10.500) σε σχέση με τα 10.000 της προηγούμενης Παρασκευής.
Το ιικό φορτίο στις μεγάλες πόλεις και ειδικά στην Αθήνα, όμως, παραμένει υψηλό, γεγονός που επιτείνει την εύθραυστη κατάσταση όσον αφορά στην εξέλιξη της πορεία του κορωνοϊού στην χώρα μας.
Η επιδημιολογική εικόνα της εβδομάδας δομείται από τα πιο «σκληρά» δεδομένα, δηλαδή στον αριθμό των νέων εισαγωγών σε απλές κλίνες COVID-19 αλλά και στον αριθμό των διασωληνωμένων, οι οποίοι χθες 19/2 έφτασαν τους 325, ενώ μόλις δύο εβδομάδες πριν περιορίζονταν στους 246.

Εξαδάκτυλος: Ενδεχομένως από 1η Μαρτίου να ξανανοίξουν κάποιες δραστηριότητες

«Ενδεχομένως από 1η Μαρτίου να υπάρξει επαναλειτουργία κάποιων δραστηριοτήτων», τόνισε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημειώνοντας ότι «οι ΜΕΘ θα κρίνουν την άρση των μέτρων».
Ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι «μέσα στη βδομάδα θα δούμε μια σταθεροποίηση και μια μείωση των κρουσμάτων προς το τέλος της βδομάδας».
Αναφορικά με τις μετακινήσεις και τα ταξίδια, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι δεν έχουμε φτάσει στο σημείο αυτό της ανοσίας του πληθυσμού με το εμβόλιο, ώστε να αρχίσουν να επιτρέπονται οι μετακινήσεις των εμβολιασμένων από νομό σε νομό.

Για εμβολιασμούς

Ο κ. Εξαδάκτυλος εμφανίστηκε αισιόδοξος όσον αφορά τους εμβολιασμούς και σημείωσε πως «έχουμε τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε και το Ισραήλ».
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «εφόσον υπάρχει επάρκεια των εμβολίων και με τις αυξημένες δόσεις που αναμένονται, θα τελειώσουμε πολύ πιο γρήγορα».

Για το Πάσχα

Δεν θα είναι όπως πέρσι που δεν χτύπησαν οι καμπάνες, αλλά ούτε όπως πρόπερσι που τα ρεπορτάζ έδειχναν κοσμοπλημμύρες στις εκκλησίες το Πάσχα, αλλά «κάπου ενδιάμεσα», σημείωσε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Τέλος, σχετικά με τον τουρισμό το καλοκαίρι, ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι δεν ήταν η αιτία διασποράς του ιού και πρόσθεσε ότι φέτος το καλοκαίρι «είμαστε πιο αισιόδοξοι».

Λινού: Να μην επιτρέψουμε τις ανισότητες

Την ανάγκη να αποτραπούν οι ανισότητες σε ότι αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορωνοΐό υπογράμμισε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Η κα Λινού τόνισε πως "θα πρέπει να καθοριστεί το πώς πρέπει να χρησιμοποιηθεί ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα ανισοτήτων τα οποία και πρέπει να αντιμετωπιστούν προκαταβολικά" σημείωσε.
Για το ζήτημα της διπλής μάσκας, για μεγαλύτερη προστασία από τον κορωνοϊό, τόνισε ότι τη συστήνει πλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά υπάρχουν θέματα κοινωνικά και οικονομικά. Σημείωσε ωστόσο ότι κάθε προσθήκη μάσκας μειώνει την πιθανότητα να μολυνθούμε και να μεταδώσουμε τον κορωνοϊό.
Έκανε γνωστό ότι δεν υπάρχουν μελέτες για την προστασία της πάνινης μάσκας, ενώ η χειρουργική μάσκα μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης κατά 40%.
Για τα σχολεία είπε ότι είναι πολιτική απόφαση το εάν θα ανοίξουν και πότε και έκανε γνωστό ότι είναι μεγαλύτερη η μεταδοτικότητα στα Γυμνάσια και Λύκεια, καθώς πολλοί εκπαιδευτικοί είναι σε περισσότερα τμήματα και περισσότερα σχολεία.

Σαρηγιάννης: Επταήμερη παράταση του lockdown στην Αττική

Επιφυλακτικός εμφανίζεται ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠθ) Δημοσθένης Σαρηγιάννης για την επιστροφή του κανονικότητα από την 1η Μαρτίου με άνοιγμα του λιανεμπορίου σε πρώτη φάση.
«Τα δικά μου στοιχεία δείχνουν ότι θα ήταν καλό να μην ανοίξουμε την 1η Μαρτίου.
Αυτή τη στιγμή έχουμε μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων στην Αττική, η οποία είναι λίγο πιο μεγάλη από αυτή που περιμένουμε.
Δε θα μας οδηγήσει σε ικανοποιητικά καλό βαθμό αποσυμπίεσης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου ούτε μέχρι τις 7-8 Μαρτίου…
Άρα θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον μια εβδομάδα παραπάνω lockdown στην Αττική», σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, θα υπάρχει μία επιστροφή στην καθημερινότητα κάπου στις 10 Μαρτίου.
«Ελπίζω να μη χρειαστεί να φτάσουμε στις 15 Μαρτίου…», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα μεταλλαγμένα κρούσματα δυσκόλεψαν την καμπύλη αποκλιμάκωσης της κατάστασης στην Αττική, για αυτό και θα πρέπει να παραταθεί για λίγο το lockdown, μέχρι να υποχωρήσουν λίγο ακόμη οι μολύνσεις.

Γώγος (λοιμωξιολόγος): Ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα - Σταθεροποίηση στην Αττική

Την ανησυχία του για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας εξέφρασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, λέγοντας πως ο κίνδυνος του ιού είναι ακόμα μεγάλος.
«Δεν ξέρουμε πόσο θα πάει. Επιδημιολογικά δεν είμαστε και πολύ καλά αυτή τη στιγμή.
Στην Αττική έχουμε μία σταθεροποίηση.
Αλλά το πρόβλημα είναι το φορτίο, που πιέζει το Σύστημα Υγείας, ειδικά σε Αττική και Πάτρα», σημείωσε ο κ. Γώγος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Υπό πίεση το Σύστημα Υγείας

Ο καθηγητής πρόσθεσε πως το σύστημα υγείας αντέχει αυτή τη στιγμή ενώ υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουν και νέες μονάδες.
«Δεν θέλουμε να φτάσουμε όμως εκεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.
Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας « πως θα είναι καλύτερη η εικόνα στο μέλλον σε σχέση με παρελθόν».
Τέλος και σχετικά με την πορεία του Covid ο καθηγητής λοιμωξιολογίας δήλωσε, πως «δεν ξέρουμε το μέλλον του ιού, με τις μεταλλάξεις που θα πάνε».
Εκτίμησε πάντως θα έχουμε το ίδιο φαινόμενο με αυτό της γρίπης με τον κορωνοϊό να αποτελεί βαρύτερη νόσο.

Συνάντηση υπό τον Κικίλια για την πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής

Συνάντηση με αντικείμενο τη διαχείριση της αυξημένης πίεσης που δέχονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα Νοσοκομεία της Αττικής, συγκάλεσε το πρωί του Σαββάτου 20/2 ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Στη συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Υγείας συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Στάθης, ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστος Ροϊλός, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου, η Αντιπρόεδρος της ΕΕΕΘ Μαρία Θεοδωρακοπούλου και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΕΕΘ Αντώνιος Μαυρομμάτης και Αθανάσιος Πρεκατές.

Κρίσιμες 
οι επόμενες 15 ημέρες 

Στη συνάντηση έγινε εκτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης των ΜΕΘ στην Αττική και συζητήθηκε ο συντονισμός των ενεργειών στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας.
Κοινή διαπίστωση ήταν ότι οι επόμενες 15 ημέρες είναι κρίσιμες και πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση λόγω των αυξημένων εισαγωγών στις κλινικές Covid των Νοσοκομείων της Αττικής.
Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας συμφώνησαν με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας και κατέστησαν σαφή τη βούλησή τους να συμβάλλουν στην υλοποίησή του.

Βαρύ παραμένει το φορτίο στην Αττική

Τα 680 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν (στις 20/2) στην Αττική,  μπορεί να κυμαίνονται σε παρόμοια επίπεδα σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να παραμένει αρκετά υψηλό.
Η πανδημία χτυπά ανελέητα το κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ το σύνολο της Δυτικής Αττικής και ο Πειραιάς διαγράφουν και πάλι ανησυχητική πορεία με 44 και 108 κρούσματα αντίστοιχα.
Παρόλα αυτά, την τελευταία εβδομάδα η Αττική παρουσιάζει σαφή σημάδια σταθεροποίησης, ακόμη και μικρής υποχώρησης, γεγονός που υποδεικνύει πως τα ήπια επιδημιολογικά μέτρα που έχουν ληφθεί κατάφεραν να επιβραδύνουν την επέκταση της επιδημίας.

Αγωνία λόγω μεταλλάξεων στην Θεσσαλονίκη – Στα 12 τα κρούσματα νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης

«Υπάρχουν 12 κρούσματα νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στα πλαίσια του δήμου μας αυτός είναι ο λόγος που έγινε το σκληρό lockdown. Επιδημιολογικά είμαστε πιο κάτω, έχουμε λιγότερα κρούσματα, όμως υπάρχει αύξηση του καινούργιου στελέχους που πρέπει να αντιμετωπιστεί στην αρχή» δήλωσε ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, στους δημοσιογράφους με αφορμή την επιβολή καθολικού lockdown στην περιοχή από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου (20/1).
Ο κ.Μανδαλιανός τόνισε πως η δημοτική αρχή έπρεπε να ενημερωθεί πιο έγκαιρα για τα κρούσματα και την επιδημιολογική κατάσταση, ενώ αναφορικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν από τους πολίτες και τους επιχειρηματίες πρόσθεσε πως «ο κόσμος είναι εκνευρισμένος και αναστατωμένος και ο εμπορικός σύλλογος μας έκανε παράπονα, γιατί είναι προ της καταστροφής».
Πάντως, σταθεροποίηση στην εξέλιξη της επιδημίας παρατηρείται στην Θεσσαλονίκη, με τα 155 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν stiw 20/2 να κινούνται σε επίπεδα παρόμοια με αυτά των προηγούμενων ημερών.
Την ανησυχία στην περιοχή ωστόσο επιφέρουν όχι τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων (1.200 τα ενεργά), όσο η επικράτηση των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού και συγκεκριμένα η κυκλοφορία της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στην περιοχή του Ευόσμου.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες περιοχές όπου σημειώνονται τοπικές εξάρσεις, Κάλυμνος, Κεφαλονιά, Ηλεία, Κόρινθος και Ρέθυμνο ξεχωρίζουν  λόγω της παρατεταμένης παρουσίας τους στον ημερήσιο επιδημιολογικό πίνακα του ΕΟΔΥ και της αύξησης των ενεργών κρουσμάτων.
Η κατάσταση αυτή οδήγησε στην επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων στο νησί της Καλύμνου, ενώ στις κόκκινες περιοχές εντάχθηκαν  πλέον οι ΠΕ Κεφαλληνίας και Ηλείας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεσταίνων) και οι δήμοι Θάσου, Αγιάς (ΠΕ Λάρισας), Ηρακλείου Κρήτης, Κορίνθου και Νεμέας (ΠΕ Κορινθίας), Άργους-Μυκηνών (ΠΕ Αργολίδας) και Ζίτσας (ΠΕ Ιωαννίνων).
Όσο για την Εύβοια και την Αχαΐα που συνεχίζουν να βρίσκονται υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Ελπίδα βελτίωσης με τα εμβόλια

Η ήπια αύξηση των νέων νοσηλειών που ξεπέρασαν τα 2.200 άτομα με μέσο όρο τις 208 εισαγωγές ημερησίως την τελευταία εβδομάδα οδήγησε σε κάλυψη της τάξης του 53% των απλών κλινών COVID στην επικράτεια, με το σύστημα υγείας να παραμένει σε φάση μικρής αύξησης και ίσως σταθεροποίησης.
Όσον αφορά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αυτές επιβαρύνθηκαν την τελευταία εβδομάδα σε ποσοστό 12%, αρκετά μικρότερο από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι νέες εισαγωγές COVID-19 έχουν σταθεροποιηθεί στις 250/ημέρα και η μέση διάρκεια παραμονής των ασθενών στις ΜΕΘ ανέρχεται στις 21 ημέρες.
Πάντως, ο μέσος όρος θετικότητας αυξήθηκε στο 3%, πράγμα που όμως έχει να κάνει και με τον μικρότερο αριθμό ελέγχων που διενεργήθηκαν αυτή την εβδομάδα λόγω της κακοκαιρίας.
Η πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας θα καθορίσει σημαντικά και την εξέλιξη της επιδημίας στις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες, όπως οι άνθρωποι άνω των 75 ετών.
Οι ειδικοί, μάλιστα, τονίζουν ότι με το 6% του πληθυσμού και την αύξηση του ποσοστού των ενηλίκων άνω των 75 ετών να έχουν ήδη εμβολιαστεί, παρατηρείται ήδη μείωση των νέων κρουσμάτων στην ηλικιακή αυτή ομάδα.
Το υπουργείο Υγείας, μάλιστα, εξετάζει τη δυνατότητα το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson (που αναμένεται να εγκριθεί από τον EMA) να χορηγείται από γιατρούς και φαρμακεία.

Πιερρακάκης: 40.000 πιστοποιητικά εμβολιασμού εκδόθηκαν την πρώτη ημέρα της πλατφόρμας

Τα 40.000 έχουν φτάσει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που έχουν εκδοθεί ψηφιακά σε μια μόλις μια μέρα μετά την λειτουργία της πλατφόρμας μέσω του gov.gr.
Η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένη με όλη την διαδικασία του εμβολιασμού από το αρχικό της στάδιο, τον τρόπο δηλαδή των ραντεβού μέχρι και το τελικό όπως η έκδοση της βεβαίωσης.

Και μέσω ΚΕΠ τα πιστοποιητικά

Τις καινοτομίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και σε διεθνές επίπεδο έχει επισημάνει ο υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης αναφερόμενος στον τρόπο διαδικασίας του εμβολιασμού, ο οποίος γίνεται είτε μέσω ψηφιακών καναλιών, το emvolio.gov.gr ή την άυλη συνταγογράφηση, είτε μέσω φυσικών καναλιών όπως την παρουσία σε φαρμακεία ή ΚΕΠ, ενώ από χθες προστίθεται και η βεβαίωση εμβολιασμού κατά της πανδημίας είτε μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλη είτε από Δευτέρα μέσω ΚΕΠ κατόπιν ραντεβού. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, "ηθελημένα επιλέξαμε να μην χρησιμοποιήσουμε τηλεφωνικό κέντρο γιατί διαγνώσαμε ότι ο όγκος της ζήτησης θα είναι πολύ μεγαλύτερος από την κλίμακα της προσφοράς".

Περίπου 21.000 εμβολιασμοί την ημέρα

Όσον αφορά στα ραντεβού που κλείνονται πραγματοποιούνται σε ποσοστό άνω του 98%, ενώ σε καθημερινή βάση γίνονται 21.000 εμβολιασμοί. Ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 700.000 εμβολιασμοί, με 468.000 πολίτες να έχουν κάνει την 1η δόση του εμβολίου και 226.635 να έχουν πραγματοποιήσει και την 2η δόση, δίνοντας στην Ελλάδα την 12η θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ ως προς τους εμβολιασμούς ανά 100 κατοίκους. Μάλιστα, η επίδοσή της είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πάνω από τις περισσότερες "παλιές" χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία, Βέλγιο κλπ). Στις πρώτες δύο ηλικιακές κατηγορίες που "άνοιξαν" (δηλαδή οι άνω των 85 και οι 80-84) μέσω της άυλης προτάθηκαν περισσότερα από 110.000 ραντεβού. Επιπλέον, για τις άλλες δύο ηλικιακές ομάδες που ξεκίνησαν να κλείνουν ραντεβού (οι 60-64 με το εμβόλιο της Astra Zeneca και οι 75-79 με το εμβόλιο της Pfizer) αναμένεται να αποσταλούν περισσότερα από 220.000 μηνύματα με προ-κρατήσεις σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση.


Σε σκληρό lockdown Κάλυμνος, Κορδελιό - Εύοσμος

Δύο ακόμα περιοχές εντάχθηκαν σε καθεστώς σκληρού lockdown.
Συνολικά έξι περιοχές έχουν μπει στη λίστα με το «βαθύ κόκκινο», με την Αττική, στην οποία κατοικεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, τόσο σε ιικό βάρος, όσο και σε απόλυτους αριθμούς.
Σε Κάλυμνο και Κορδελιό-Εύοσμο η απόφαση για το lockdown θα ισχύσει από σήμερα 20/2 το πρωί του Σαββάτου, έως και την 1η Μαρτίου.
Για Αττική, Εύβοια, Αχαΐα και Μύκονο, το σκληρό lockdown ισχύει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Νωρίτερα, στις 26 Φεβρουαρίου, την επόμενη Παρασκευή, θα ανακοινωθεί η επέκταση ή μη του σκληρού lockdown στις παραπάνω περιοχές, πάντα σε συνάρτηση με την επιδημιολογική κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί στην κάθε μία.

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών έχει σταθεροποιηθεί στις 200 περίπου ανά ημέρα

Σε πτωτική πορεία ο ρυθμός νέων μολύνσεων και θανάτων στον κόσμο.
Η επιδημία σε παγκόσμιο επίπεδο φαίνεται να μπαίνει σε ύφεση του δεύτερου κύματος.
Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα εξακολούθησαν να αυξάνονται τα κρούσματα, αλλά με μικρότερο ρυθμό.
Ο αριθμός των νέων εισαγωγών έχει σταθεροποιηθεί στις 200 περίπου ανά ημέρα.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε να ξεκινήσει μία μείωση.
Εντός του Μαρτίου αναμένουμε ύφεση.
Στην Αττική βλέπουμε μία σταθεροποίηση και ίσως μία μικρή μείωση.
Τα μέτρα που ελήφθησαν λογικά θα επιταχύνουν τη μείωση.
Στη Θεσσαλονίκη βλέπουμε σταθεροποίηση και δεν φαίνεται να χρειάζονται νέα μέτρα.
Τη μεγαλύτερη επίπτωση βλέπουμε στα άτομα 40-64.
Συνολικά στην Ελλάδα η επιδημία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης.
Η κύρια οδός μετάδοσης είναι οι κλειστοί χώροι που συναντιόμαστε χωρίς μάσκα και για πολλή ώρα.
Η καλύτερη μέθοδος είναι να συναντιόμαστε σε εξωτερικούς χώρους, με μάσκα.
Να περιοριστούμε στη φούσκα επαφών.

Συνολικά 6.272 οι νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο (20/2/2021) 1.424 νέα κρούσματα Covid -19, εκ των οποίων δύο εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 178.918 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες.krousmata.JPG

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 47 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.921 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid -19 είναι 23, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.272 νεκροί.
Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

325 διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 325 (67.4% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 70έτη.
To 87.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.270 ασθενείς.
Οι νέες εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 247 (ημερήσια μεταβολή -10.83%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 222 ασθενείς.
exelixi.JPGthanatoi.JPG
analogia.JPG

epikrateia.JPGepikrateia.JPGdeigmata.JPGilikies.JPG
epiptosi.JPGkabyles.JPGdiaspora.JPG

 

Γεωγραφική κατανομή των 1.424 κρουσμάτων covid-19

Η γεωγραφική κατανομή των 1.424 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε το Σάββατο 20/2  ο ΕΟΔΥ,  έχει ως εξής:

71 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

82 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

123 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

44 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

168 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

66 κρούσματα την Π.Ε. Νοτιου Τομέα Αθηνών

108 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

18 κρούσματα στην Π.Ε Νήσων

155 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

42 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

25 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

65 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Γρεβενών

6 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

43 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε Ευρυτανίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

12 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

31 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

2 κρούσματα στην Π.Ε Θάσου

5 κρούσματα στην Π.Ε Θεσπρωτίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

10 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

3 κρούσματα στην ΠΕ Καστοριάς

9 κρούσματα στην ΠΕ Κέρκυρας

3 κρούσματα στην ΠΕ Κεφαλληνίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

7 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

28 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

1 κρούσμα στην ΠΕ Κω

1 κρούσμα στην Π.Ε Λακωνίας

35 κρούσματα στην Λάρισας

4 κρούσματα στην Π.Ε Λασιθίου

10 κρούσματα στην Π.Ε Λέσβου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

1 κρούσμα στην Π.Ε Νάξου

3 κρούσματα στην ΠΕ Ξάνθης

1 κρούσμα στην Π.Ε Πέλλας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

11 κρούσματα στην Π.Ε Ρόδου

11 κρούσματα στην Π.Ε Σάμου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε Σύρου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

7 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

1 κρούσμα στην Π.Ε Φλώρινας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

31 κρούσματα υπό διερεύνηση


Υπ. Παιδείας: Εξ αποστάσεως το εαρινό εξάμηνο σε όλα τα Πανεπιστήμια

Την απόφαση να πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως το εαρινό εξάμηνο σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας, έλαβε το υπουργείο Παιδείας.
Με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει πως:
α) Κατόπιν εισήγησης της επιτροπής των Ειδικών, η εκπαιδευτική διαδικασία των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών του εαρινού εξαμήνου 2021 θα πραγματοποιηθεί μόνον με τη χρήση μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Οι λοιποί όροι για τη διεξαγωγή των προγραμμάτων σπουδών θα καθορισθούν σύμφωνα με τις αποφάσεις των οργάνων των ΑΕΙ.
β) Ως προς τις κλινικές, πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις ισχύουν όσα περιλαμβάνονται στην εκάστοτε τροποποιούμενη κοινή υπουργική απόφαση «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας».
Επιτρέπεται η μετακίνηση μόνον για λόγους συμμετοχής σε κλινικές ασκήσεις φοιτητών τελευταίου έτους προγράμματος σπουδών α΄ κύκλου Τμημάτων/Σχολών Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι. ή για λόγους φοίτησης Δοκίμων Υπαστυνόμων, Δοκίμων Αστυφυλάκων και Συνοριακών Φυλάκων Ορισμένου Χρόνου των Σχολών Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και σπουδαστών των Σχολών Δοκίμων Σημαιοφόρων και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.
γ) Στην ίδια ΚΥΑ προβλέπεται η μετακίνηση με σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης οικιών των φοιτητών που μισθώνουν ακίνητο στην τοποθεσία των σπουδών τους με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου.
δ) Η διανομή των διδακτικών συγγραμμάτων θα γίνει εκ νέου με κατ’ οίκον παράδοση. Οι δικαιούχοι φοιτητές που δεν υπέβαλαν σχετική δήλωση για τα συγγράμματα του χειμερινού εξαμήνου στο πληροφοριακό σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ στην προβλεπόμενη προθεσμία ή ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (από μετεγγραφή, μετακινηθέντες κλπ), θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν δήλωση εντός του εαρινού εξαμήνου.
ε) Στο πλαίσιο των παρόντων επιδημιολογικών δεδομένων δεν είναι ακόμη εφικτή η διεξαγωγή των κατατακτηρίων εξετάσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης