Μόνη ελπίδα οι εμβολιασμοί, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τους 790.000
(Συνεχές upd) Σε lockdown αναμένεται να παραμείνει έως τα μέσα Μαρτίου η Αττική, η οποία εξακολουθεί να «βράζει» μια και σε αυτήν αναφέρονται καθημερινά περίπου τα μισά κρούσματα από αυτά που εντοπίζονται σε όλη την χώρα.
Την ίδια στιγμή, το δημόσιο σύστημα υγείας στο Λεκανοπέδιο βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, μια και όπως αναφέρεται, η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ για covid έχει ήδη φτάσει στο 90%.
Με την Αττική λοιπόν να καταγράφει σε ημερήσια βάση εκατοντάδες νέα κρούσματα, με τις εισαγωγές των ασθενών στα νοσοκομεία και τον αριθμό των διασωληνωμένων να αυξάνονται, είναι προφανές πως το οποιοδήποτε σενάριο για «άνοιγμα» δραστηριοτήτων, όπως τουλάχιστον άφηνε να εννοηθεί η κυβέρνηση ότι θα συμβεί από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Μαρτίου, όχι μόνο απομακρύνεται αλλά φαντάζει ουτοπικό.
Είναι περισσότερο από προφανές ότι κατά την αυριανή τους συνεδρίαση οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας αναμένεται να εισηγηθούν την παράταση του lockdown στην Αττική τουλάχιστον για μια εβδομάδα, δηλαδή έως την Κυριακή 7/3, αν και το πιθανότερο είναι – και εφόσον η επιδημία δεν παρουσιάσει σημάδια ύφεσης - τα περιοριστικά μέτρα να παραμείνουν σε ισχύ για μια εβδομάδα ακόμα έως τα μέσα Μαρτίου.
Με μόλις 9 κλίνες ΜΕΘ για covid διαθέσιμες στην Αττική, κυβέρνηση και αρμόδιοι φορείς δίνουν όλο τους το βάρος στο να μη μείνει κανείς ασθενής εκτός ΜΕΘ, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί και η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Συνολικά 6.410 οι νεκροί
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.784, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 186.469 (ημερήσια μεταβολή +1%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 63 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.600 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.410 θάνατοι.
Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 367 (70% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη.
To 86,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.315 ασθενείς.
Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 292 (ημερήσια μεταβολή -3,95%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 274 ασθενείς.
Δερμιτζάκης: Αν έχει εμβολιαστεί το 70% έως το Μάιο και πάμε σε lockdown 3 εβδομάδων, μετά μπορούμε να ανοίξουμε
Τη θέση πως αν πετύχουμε να έχει εμβολιαστεί ένα 60% με 70% του πληθυσμού έως το Μάιο και πάμε σε ένα σκληρό lockdown για τρεις εβδομάδες, τότε μετά ίσως μπορούμε να τα ανοίξουμε όλα διατύπωσε ο καθηγητής Γενετικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μ. Δερμιτζάκης.
«Ακόμα και να φτάσουμε στο 70% του πληθυσμού να είναι εμβολιασμένο, είναι διαφορετική η θεωρία από την πράξη στον έλεγχο του ιού.
Ακούμε για μεταλλάξεις ή για στελέχη.
Δεν αποκλείεται να υπάρχει κάποιο στέλεχος που να αρχίσει τη μετάδοσή του.
Από το σημείο που θα πετύχουμε την ανοσία της αγέλης, μέχρι το σημείο που πραγματικά ελέγχουμε την πανδημία, πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στη διαχείριση» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Δερμιτζάκης.
«Αν πετύχουμε ένα 60-70% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί τον Μάιο, και κάνουμε μετά ένα πολύ σκληρό lockdown τριών εβδομάδων, τότε ίσως μπορούμε μετά να ανοίξουμε συνολικά.
Η μεταβατική περίοδος θα είναι πολύ πιο ελεύθερη από ό,τι είμαστε τώρα, αλλά δε θα είναι τελείως ελεύθερη» είπε ο κ. Δερμιτζάκης.
Οι παράνομες επαφές η αιτία παράτασης του lockdown
«Από τη στιγμή που η διαχείριση αποφασίστηκε να γίνει μέσω lockdown, δεν υπάρχει άλλη λύση από την παράταση.
Ελπίζω ότι αυτό θα δουλέψει κάποια στιγμή.
Η αύξηση των κρουσμάτων ενώ είμαστε σε lockdown οφείλεται στο ότι γίνονται πολλές επαφές σε “παρανομία”.
Όταν κλείνουμε όλες τις διαδικασίες κοινωνικοποίησης, οι πολίτες βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους.
Ουσιαστικά, όσο πιο παράνομο είναι κάτι, τόσο πιο ανεξέλεγκτο μπορεί να γίνει μέσα σε κλειστούς χώρους.
Η ψυχολογία των πολιτών έχει αλλάξει και λόγω της κούρασης και λόγω της δυνατότητας να ξεφύγουν από το lockdown.
Αν δίναμε δυνατότητες να αποσυμπιεστεί κάπως η κοινωνία, θα μπορούσαμε ίσως να βρούμε ένα μοντέλο ισορροπίας» υπογράμμισε ο κ.Δερμιτζάκης.
Δεν φτάνει μια εβδομάδα
Ερωτhθείς για το πόσο μπορεί να παραταθεί το lockdown, ο κ.Δερμιτζάκης ανέφερε ότι «μια βδομάδα παράταση του lockdown νομίζω δε θα μας δείξει τίποτα».
«Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, δε νομίζω ότι με δεδομένο ότι τα νοσοκομεία θα πιέζονται ακόμα, κάποιος θα πει να ανοίξουμε.
Πρέπει να βλέπουμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση.
Δεν είναι γρήγορη και αποδοτική η κατάσταση με το lockdown.
Η ελπίδα είναι τα εμβόλια, όλα τα άλλα είναι μικροδιαχείριση» τόνισε ο κ.Δερμιτζάκης.
Σαρηγιάννης: Δεν φτάνει μια εβδομάδα lockdown στην Αττική – Δεν θα είναι το τελευταίο
Την εκτίμηση πως δεν φτάνει μια εβδομάδα παράτασης του lockdown στην Αττική διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τη δυναμική διασποράς των μεταλλαγμένων κρουσμάτων κορωνοϊού, ιδιαίτερα στην Αττική.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Σαρηγιάννης τόνισε ότι μια εβδομάδα παράτασης του lockdown δεν είναι αρκετή ώστε να βγει η μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιφέρεια της χώρας από το «κόκκινο», καθώς όπως ανέφερε η απόδοσή του υπολογίζεται στο 45%, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από τον περασμένο Μάρτιο.
«Παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των μεταλλαγμένων κρουσμάτων και δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμα τα πλήρη δεδομένα για την αρχή της διασποράς τους, οπότε δεν είμαι σίγουρος για την εξέλιξη της δυναμικής.
Η απόδοση του lockdown στην Αττική υπολογίζεται ότι είναι στο 45% που είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον περασμένο Μάρτιο.
Αυτή τη στιγμή είμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, ωστόσο η αποκλιμάκωση σε βάθος χρόνου δε θα είναι τόσο μεγάλη» υποστήριξε ο κ.Σαρηγιάννης, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό το lockdown δε θα είναι το τελευταίο, αν τα μεταλλαγμένα κρούσματα έχουν τη δυναμική διασποράς που παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή.
Ωστόσο, άφησε μια χαραμάδα αισιοδοξίας για το καλοκαίρι επισημαίνοντας ότι «αν φτάσουμε σε ένα 30% του εμβολιασμού στον συνολικό πληθυσμό, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τέλος Μαΐου, η δυναμική διασποράς του ιού, ακόμα και τα υπερμεταδοτικά μεταλλαγμένα στελέχη, θα είναι πολύ χαμηλή».
Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι ακόμα και με αυτό το κακό σενάριο, στο τέλος Ιουνίου θα είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση.
«Δε θα έχουμε ανοσία της αγέλης, αλλά θα έχουμε ένα τείχος ανοσίας» είπε ο κ.Σαρηγιάννης εκτιμώντας ότι η ανοσία της αγέλης θα επιτευχθεί τον Οκτώβριο με Νοέμβριο του 2021.
Εξαδάκτυλος: Όχι σε σκληρότερο lockdown - Ανησυχία και για τη Θεσσαλονίκη
Τη θέση πως οι αριθμοί των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών φρενάρουν τα σχέδια για το άνοιγμα δραστηριοτήτων διατύπωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αναφέροντας πως τα μέτρα αποδίδουν μεν αλλά όχι στον ίδιο χρόνο, όπως συνέβη τις προηγούμενες φορές.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Εξαδάκτυλος είπε πως τα περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν εγκαίρως ωστόσο, όπως είπε, τα δύο μεταλλαγμένα στελέχη «αναστατώνουν» όσα γνώριζαν οι ειδικοί καθώς οδηγούν σε μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού.
Ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός ακόμη σκληρότερου lockdown λέγοντας ότι έχουν εξαντληθεί οι ψυχικές αντοχές των πάντων.
«Πρέπει αυτό που ζητούμε να μπορεί και να γίνει» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να πρόκειται για το τελευταίο lockdown καθώς, όπως είπε, αν εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες και οι άνω των 60 δεν θα χρειάζεται αυτός ο περιορισμός.
Παράλληλα ο κ.Εξαδάκτυλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και στη Θεσσαλονίκη, όπως είπε τα κρούσματα στην πόλη δεν έχουν ουσιώδη διαφορά με της Αθήνας αναλογικά με τον πληθυσμό.
«Η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει μια αύξηση μικρή αλλά σταθερή και δεν θα ήταν καλό όταν ξεκινήσει η αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου στην Αττική να εισέρχεται σε πρόβλημα το δεύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της χώρας» είπε ο κ.Εξαδάκτυλος.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών