(Συνεχές upd) Με κόκκινο χρώμα και την αγωνία στα ύψη κλείνει ακόμα μία εβδομάδα παρόντος του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς χθες 26/2 συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το πρώτο κρούσμα.
Ο ιός που σαρώνει την χώρα μας συνεχίζει να δείχνει «τα δόντια του», με ισχυρή και δυναμική παρουσία σε 61 Περιφερειακές Ενότητες.
Η ανατροπή στις εκτιμήσεις των ειδικών της Επιτροπής των Επιδημιολόγων που ανέμεναν μείωση του επιδημιολογικού φορτίου και ταχύτερη επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης δεν επέτρεψε ούτε έστω την μερική άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στις περιοχές αυξημένου και πολύ αυξημένου κινδύνου.
Ως αποτέλεσμα, στην Αττική -που χθες σημείωσε 790 νέα κρούσματα- παρατείνεται μέχρι τις 8 Μαρτίου το καθεστώς αυστηρού lockdown, πράγμα το οποίο ισχύει και για τους δήμους Καλυμνίων (13 νέα κρούσματα) Κορδελιού (Θεσσαλονίκης) και τις Π.Ε. Ευβοίας (28 νέα κρούσματα) και Αρκαδίας (12 νέα κρούσματα).
Εντείνεται η πίεση στις δομές υγείας
Αύξηση της τάξης του 40% καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα στις νέες διαγνώσεις της COVID-19 στην Αττική, με την επακόλουθη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να «στριμώχνει» τα περιθώρια για οποιαδήποτε κατάσταση εφησυχασμού ή χαλάρωσης στο λεκανοπέδιο.
Ενδεικτικό είναι ότι η κάλυψη των ΜΕΘ-COVID-19 στην πρωτεύουσα βρίσκεται πλέον στο 88%.
Ειδικότερα, ο σημαντικά επιβαρυμένος κεντρικός τομέας της Αθήνας με 212 νέα σημερινά κρούσματα παραμένει το στοιχείο-κλειδί για την εξέλιξη της πανδημίας στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, ωστόσο στο προσκήνιο βγαίνουν τις τελευταίες ημέρες ο Πειραιάς (167 νέα κρούσματα χθες) και η Δυτική Αττική (126 νέα κρούσματα χθες).
Τα στοιχεία που προκύπτουν από τις τελευταίες αναλύσεις συνηγορούν στην κατάσταση αυξημένου συναγερμού στην οποία φαίνεται να μπαίνουν οι δύο αυτές περιοχές, καθώς στον Πειραιά καταγράφονται πλέον 1.100 ενεργά κρούσματα, ενώ λίγο λιγότερα είναι αυτά στη Δυτική Αττική (1.036).
Σύμφωνα με τους ειδικούς της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, τα δεδομένα αυτά οδηγούν σε εκτιμήσεις για περαιτέρω αύξηση στην -ήδη εμφανή- πίεση στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, αλλά και άνοδο στον αριθμό των θανάτων την επόμενη εβδομάδα.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η πίεση δεν αφορά μόνο το λεκανοπέδιο, αφού η σταθερή αύξηση που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στον αριθμό των συνανθρώπων μας που διασωληνώνονται (371 χθες) εντείνει την ανησυχία για τις αντοχές του ΕΣΥ πανελλαδικά.
Σημαντική είναι η αύξηση που καταγράφεται και στον αριθμό των νέων εισαγωγών ανά ημέρα, καθώς την εβδομάδα αυτή ο μέσος όρος ανήλθε στις 260 από μόλις 208 την προηγούμενη Παρασκευή.
Η αύξηση αυτή συνετέλεσε και στην άνοδο του αριθμού των συνολικών νοσηλειών στην επικράτεια που ξεπερνούν τις 2.500 (2.200 την προηγούμενη εβδομάδα).
Το lockdown συνεχίζεται
Αναλυτικότερα στο κόκκινο (επίπεδο αυξημένου κινδύνου) μπαίνουν από αύριο στις 6 το πρωί μέχρι τις 8 Μαρτίου:
Λευκάδα (πλην Μεγανησίου) καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν εξαπλασιαστεί.
Θεσπρωτία -Ιδιαίτερη αύξηση στο δήμο Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατών
Σύρος
Σάμος
Δήμος Αρτας
Διδυμότειχο
Δήμος Λοκρών -Ανησυχητική η κατάσταση στη Μαλεσίνα
Αμφιλοχία
Περιφέρεια Ηρακλείου Κρήτης
Περιφέρεια Κορινθίας (ιδιαίτερη προσοχή στο Λουτράκι)
Δήμος Λάρισας
Δήμος Βόλου
Βγαίνουν από το «κόκκινο» οι δήμοι Τεμπών και Καρπάθου.
Στο κόκκινο παραμένουν:
Κεφαλονιά
Ηλεία
Θεσσαλονίκης
Χαλκιδικής
Ρέθυμνου
Δήμος Αγιάς
Δήμος Κομνηνού
Δήμος Ζίτσας
Δήμος Ναυπλιέων
Τέλος, από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου, στις 6 το πρωί, μέχρι και τις 15 Μαρτίου, στις 6 το πρωί, για τους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων, ισχύουν τα εξής:
- Το ωράριο εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται από τις 7:00 έως τις 7:00 το απόγευμα (συμπεριλαμβανομένης και της διέλευσης φορτηγών οχημάτων), αντί από τις 7:00 το πρωί έως τις 11:00 το βράδυ που ίσχυε μέχρι τώρα.
- Το όριο των 700 ατόμων που είχαν δικαίωμα εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται πλέον σε 400 άτομα ημερησίως.
- Υποχρεωτική χρήση ταχειών δοκιμασιών αντιγόνου (rapid tests) σε όλους τους εισερχόμενους στη χώρα από τους συγκεκριμένους σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων και των οδηγών φορτηγών.
- Σε περίπτωση ανίχνευσης θετικού κρούσματος δεν επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.
- Όλοι οι εισερχόμενοι από τους σταθμούς αυτούς τίθενται υποχρεωτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες, εξαιρουμένων των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών.
Παπαευαγγέλου: Στο 88% η κάλυψη των ΜΕΘ στην Αττική - Στα 1.342 τα ενεργά κρούσματα στον Πειραιά
«Στα 1.500 την ημέρα ο μέσος όρος των κρουσμάτων.
Στα 12.000 κρούσματα τα ενεργά.
Καθημερινά εισάγονται 260 άνθρωποι στα νοσοκομεία.
Η πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής είναι εμφανής.
Η κάλυψη στις ΜΕΘ είναι στο 88%.
Στην Αττική σημαντική αύξηση στον Πειραιά, με περισσότερα από 1.100 ενεργά κρούσματα και στον Δυτικό τομέα με περισσότερα από 1.000 ενεργά κρούσματα.
Αυτή τη βδομάδα είχαμε πολλές μικρές εξάρσεις.
Με τόσες πολλές εστίες δεν μπορεί να σβήσει η φωτιά.
Δεν παρατηρήθηκε το ποσοστό μείωσης που περιμέναμε στην Αττική μετά τα νέα μέτρα.
Συμβάλλει σημαντικά η αύξηση των μεταλλαγμένων στελεχών, που μεταδίδονται πολύ περισσότερο.
Η πλειοψηφία των πολιτών ακολουθεί τα μέτρα και δημιουργεί ένα τείχος προστασίας για τους υπόλοιπους.
Μελέτη στο Ισραήλ έδειξε ότι μειώνεται σε πολύ υψηλό ποσοστό η μεταδοτικότητα και η σοβαρή νόσηση».
Μαγιορκίνης: 40% πάνω σε διαγνώσεις- Αναμένουμε αύξηση θανάτων, πίεσης σε ΜΕΘ
Με βάση την αύξηση των εισαγωγών αναμένουμε μια μικρή αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ αλλά και στους θανάτους, τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας κορωνοιού στην Ελλάδα, στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας αναφέροντας πως παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 40% σε διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο καθηγητής ανέφερε πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την τελευταία εβδομάδα, στην Ελλάδα αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός κρουσμάτων και η πίεση στο σύστημα υγείας.
Στην Αττική η τάση μείωσης στον αριθμό των διαγνώσεων, που είχε παρατηρηθεί μέχρι και την προηγούμενη Παρασκευή δυστυχώς έδειξε μικρή αναστροφή εντός της τελευταίας εβδομάδας.
«Έτσι παρατηρήσαμε αύξηση των διαγνώσεων σε ποσοστό 40% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα» είπε συγκεκριμένα τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να σημειωθεί πως το ποσοστό αυτής της αύξησης πιθανώς οφείλεται και στο ότι λόγω της κακοκαιρίας της προηγούμενης εβδομάδας, η συμμετοχή στις δειγματοληψίες ήταν τότε ελαφρώς μικρότερη.
Συνολικά 6.439 οι νεκροί
Τα νέα (26/2) εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.790, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 188.201, εκ των οποίων 51,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 62 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.462 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 23.861 μοριακά τεστ και 26.473 rapid.
Επί του συνόλου των 50.334 τεστ η θετικότητα διαμορφώνεται στο 3,55%, επίπεδο ανάλογο με αυτό του αμέσως προηγούμενο 24ωρου.
Από τα παραπάνω κρούσματα
790 εντοπίζονται στην Αττική (880 χθες)
150 είναι από τη Θεσσαλονίκη (183 χθες)
122 αφορούν την Αχαΐα (103 χθες)
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.439 θάνατοι.
Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 371 (χθες 367).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη.
To 84,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.326 ασθενείς.
Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 270 (ημερήσια μεταβολή -7.53%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 273 ασθενείς.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών