Το παρών έξω από το Μέγαρο Μαξίμου έδωσαν τη Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021 οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και άλλοι δικηγόροι διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη μέτρων στήριξης του κλάδου κατά την περίοδο της καραντίνας.
Η συγκέντρωση διεξήχθη μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος (20.2.2021), σε εκτέλεση της από 5.2.2021 απόφασης της Ολομέλειας και λαμβανομένου υπόψη ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί θετικά στα αιτήματα του κλάδου.
Οι Πρόεδροι όλων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας έλαβαν μέρος στην κινητοποίηση αυτή, σύμφωνα με το άρθρο 11 του Συντάγματος και το ν. 4703/2020 και με την αυστηρή τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό.
Οι εκπρόσωποι των δικηγόρων κατέθεσαν σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό, το οποίο έχουν υπογράψει περισσότεροι από 10.000 ενεργοί δικηγόροι-μέλη του ΔΣΑ, του ΔΣ Πειραιώς κ.ά.
Η συνάντηση με Μητσοτάκη - Γεραπετρίτη
Αντιπροσωπεία της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, υπό τον πρόεδρο της Δημήτρη Βερβεσό συναντήθηκε σήμερα (1/3) στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Επικρατείας Γεώργιο Γεραπετρίτη.
Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια παράστασης διαμαρτυρίας της Ολομέλειας και επιδόθηκε ψήφισμα, με 10.008 υπογραφές δικηγόρων Αθηνών, αναφορικά με τη μη λειτουργία των δικαστηρίων και για την παράλειψη της Κυβέρνησης - κατά τους ισχυρισμούς της- να λάβει μέτρα στήριξης των δικηγόρων, που «έχουν πληγεί δραματικά από τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας».
Αναλυτικότερα, κατά τη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι θέσεις του δικηγορικού σώματος και ζητήθηκε η αποτελεσματική στήριξη της Πολιτείας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ολομέλειας, επισημάνθηκε «η ανάγκη αδιάλειπτης και ακώλυτης λειτουργίας της Δικαιοσύνης, βασικού πυλώνα της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, για τη διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών, ιδίως των πλέον ευαίσθητων κατηγοριών αυτών, σε δικαστική προστασία και τη ρύθμιση θεμάτων της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου, τηρουμένων των προβλεπόμενων αναγκαίων μέτρων πρόληψης και προστασίας και με χρονικό διαχωρισμό των πινακίων ανάλογα με τις υγειονομικές συνθήκες και τα επιδημιολογικά δεδομένα».
Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «σε κάθε περίπτωση, και υπό τις άνω προϋποθέσεις, θα πρέπει να διεξάγονται ιδίως δίκες που αφορούν επείγουσες περιπτώσεις και ευαίσθητες κοινωνικές υποθέσεις (π.χ. ασφαλιστικά μέτρα, δίκες αστικές και ποινικές με μάρτυρες και με χρονικό διαχωρισμό και όσες διεξάγονται εξ εγγράφων, διατροφές ανηλίκων, εργατικές αξιώσεις, κρατουμένων, μισθωτικές υποθέσεις, κ.λπ.)».
Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια ζήτησε:
1. Την απαλλαγή των δικηγόρων από την καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, άλλως την αναστολή τους,
2. Την αναστολή των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων,
3. Τη μη καταβολή, άλλως την αναλογική μείωση του τέλους επιτηδεύματος για το έτος 2020 και της προκαταβολής φόρου επόμενου έτους,
4. Την οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων στο ίδιο επίπεδο που έχουν ενισχυθεί και άλλοι πληττόμενοι επαγγελματικοί κλάδοι, με την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού,
5. Την απαλλαγή, άλλως τη μείωση, στον χαμηλότερο συντελεστή του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες (15%) και την επέκταση της απαλλαγής από τον ΦΠΑ εισοδημάτων ελευθέρων επαγγελματιών από το ποσό των 10.000 ευρώ στο ποσό των 25.000 ευρώ,
6. Την άμεση επαναρτίωση του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας του ΟΑΕΔ του ν. 3986/2011 με την απόδοση των οφειλομένων ποσών από τον e-ΕΦΚΑ και τη διανομή περαιτέρω χρηματικού ποσού από τα αποθεματικά του εν λόγω λογαριασμού,
7. Την άμεση εκκαθάριση και καταβολή των αμοιβών νομικής βοήθειας ετών 2018, 2019 και 2020,
8. Τη διεύρυνση της δικηγορικής ύλης σε διαδικασίες προς διασφάλιση των εννόμων συμφερόντων των πολιτών, την ασφάλεια των συναλλαγών και την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών και
9. Την ένταξη δικηγόρων σε προγράμματα επιδότησης για κεφάλαιο επανεκκίνησης των δικηγορικών γραφείων καθώς επίσης και την άτοκη δανειοδότησή τους με κρατική στήριξη, όπως προβλέπεται και για τους λοιπούς ελεύθερους επαγγελματίες».
Η ανακοίνωση της Ολομέλειας
«Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε στις 20.2.2021, μέσω τηλεδιάσκεψης, αποφάσισε, σε εκτέλεση της από 5.2.2021 απόφασης της Ολομέλειας και λαμβανομένου υπόψη ότι μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί θετικά στα αιτήματα του κλάδου, την παράσταση διαμαρτυρίας, την Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021 και ώρα 12.30΄, στο Μέγαρο Μαξίμου, για την κυβερνητική στάση ως προς και τη λήψη μέτρων στήριξης των δικηγόρων και την επίδοση σχετικού ψηφίσματος στον Πρωθυπουργό» αναφέρεται στην απόφαση.
«Προς τούτο, οι Πρόεδροι όλων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας θα λάβουν μέρος στην κινητοποίηση αυτή, σύμφωνα με το άρθρο 11 του Συντάγματος και το ν. 4703/2020 και με την αυστηρή τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό» επισημαίνεται.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών