(Συνεχές upd) Την παράταση των αυστηρών lockdown και νέες εντάξεις στο καθεστώς πολύ αυξημένου κινδύνου για περιφερειακές ενότητες με κακή επιδημιολογική εικόνα υποδεικνύουν τα χθεσινά 1/3 στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Ο Φεβρουάριος είχε προετοιμάσει το έδαφος για το ρεκόρ Δευτέρας με 1.176 νέα κρούσματα και τους διασωληνωμένους πάνω από το φράγμα των 400 για την πρώτη ημέρα του Μαρτίου.
Με το άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων να αποτελεί το σκληρό διακύβευμα αφ ης στιγμής η επιδημία μπήκε σε ανοδική πορεία, τους ειδικούς να διχογνωμούν επί των επόμενων βημάτων και τον σημερινό υπαινιγμό του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για παράταση του lockdown έως τα μέσα Μαρτίου, τήρηση μέτρων και εμβολιασμοί παραμένουν τα ισχυρά όπλα που θα μειώσουν τη διασπορά και θα αποσυμπιέσουν το σύστημα υγείας, «με τις πιο φωτεινές μέρες της άνοιξης να αποτελούν έναν καλό σύμμαχο στην αισιοδοξία», όπως ανέφερε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του Υπουργείου Υγείας η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
«Ασφυκτιούν» οι ΜΕΘ, στα όρια τα νοσοκομεία - Πάνω από 400 οι διασωληνωμένοι
Θλιβερός αλλά όχι απρόσμενος, ο αριθμός των διασωληνωμένων άγγιξε τους 406, δύο εβδομάδες αφότου οι διασωληνώσεις ασθενών με COVID-19 έσπασαν το φράγμα των 300.
Οι εισαγωγές ασθενών που έφτασαν τις 292 κατά μέσο όρο για το επταήμερο ωθούν αναπόφευκτα τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην ασφυξία.
Το λεκανοπέδιο εκπέμπει σήμα κινδύνου με τα νοσοκομεία «Σισμανόγλειο», «Σωτηρία» και «Ευαγγελισμό» σε 100% πληρότητα κλινών ΜΕΘ και μόλις 3 και 1 κενές για τα «Γεννηματάς» και «Αττικόν» αντίστοιχα.
Τονίζεται ότι την κατάσταση επιδεινώνει ο χρόνος νοσηλείας στις ΜΕΘ, με μέσο όρο τις 21 ημέρες.
Προκειμένου να αποφευχθεί το αδιέξοδο στο σύστημα υγείας, το υπουργείο Υγείας δίνει μάχη για εξασφάλιση περισσότερων κλινών με την μετατροπή απλών κλινών και ΜΕΘ σε COVID, τη χρήση των κλινικών που παραχώρησε ο ιδιωτικός τομέας για τους non-covid ασθενείς καθώς και μέτρα όπως τη διακοπή διακομιδών για απλή νοσηλεία από περιοχές κοντά στην Αττική, ιδίως Κόρινθο, Χαλκίδα, Λειβαδιά και Θήβα.
«Ρεκόρ Δευτέρας» με 1.176 νέα κρούσματα
Αρνητικό ρεκόρ Δευτέρας για το 2021 σημειώνεται με 1.176 νέα κρούσματα.
Η Αττική φιλοξενεί ξανά τα μισά σχεδόν κρούσματα της ημέρας (553), τα οποία μοιράζονται στις περιφερειακές της ενότητες σε νούμερα παρόμοια με τα χθεσινά και μοναδικό τριψήφιο στο Κέντρο (159), σημαντική μείωση στον Βόρειο Τομέα Αθηνών (56 από 85) αλλά μεγάλα διψήφια σε Δυτικό Τομέα Αθηνών (89) και Πειραιά (92), Πειραιά, περιοχές που αυξάνουν τον προβληματισμό των ειδικών, καθώς τα ενεργά κρούσματά τους υπερβαίνουν τα 1.000.
Στη Θεσσαλονίκη οι νέες διαγνώσεις κατέγραψαν ελαφρά μείωση σε σχέση με χθες, 111 από 136, όχι όμως και η κατακόκκινη Αχαΐα που έδωσε διπλάσιο αριθμό σήμερα με 81 νέα κρούσματα από 44 χθες.
Μεγάλη ιική διασπορά σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ παρατηρείται στην Εύβοια (30), την βαθιά κόκκινη από το Σάββατο Κορινθία (26), τη Λάρισα (45) για την οποία έκρουσε καμπανάκι την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και τη Φθιώτιδα (23), με το επιδημιολογικό φορτίο στα ύψη κατόπιν περιστατικών ανυπακοής στα μέτρα.
Εμβόλιο κορωνοϊού: Ελπίδα από το υπερόπλο στη μάχη με την πανδημία
Τρία σημαντικά χαρακτηριστικά των εμβολίων απαρίθμησε κατά τη χθεσινή (1/3) τοποθέτηση η κυρία Θεοδωρίδου, τα οποία αποδεικνύονται συχνά στην εμβολιαστική εκστρατεία καλύτερα από τις κλινικές δοκιμές:
- την ασφάλειά τους, καθώς δεν έχει αναφερθεί διεθνώς κανένα σοβαρό σύμπτωμα
- την αποτελεσματικότητά τους, αποτρέποντας τον θάνατο αλλά και τη βαριά νόσηση από COVID-19 τη συμβολή τους στη μείωση της διασποράς του ιού
- συμβάλλουν στη μείωση των ασυμπτωματικών φορέων.
Δύο ακόμη σημαντικά στοιχεία αποτελούν η αποτελεσματικότητα των τριών διαθέσιμων εμβολίων (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca) έναντι του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους όπως και τα νέα για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson περί 86% προστασίας από σοβαρή νόσηση και 100% από θάνατο.
Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, οι εξελίξεις στην επιστημονική έρευνα ενδέχεται να φέρουν αλλαγές και στο εμβολιαστικό σχέδιο για τα mRNA εμβόλια και το χρονικό παράθυρο ανάμεσα στις δύο δόσεις, καθώς νέα δεδομένα αποδεικνύουν υψηλό ποσοστό ανοσίας από την πρώτη κιόλας δόση.
Τέλος, ένα ευχάριστο ρεκόρ καταγράφηκε απόψε από το μέτωπο του εμβολιασμού, μετά τους 35.368 που πραγματοποιήθηκαν σήμερα.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, από την έναρξη της επιχείρησης «Ελευθερίας» τον Δεκέμβριο έχουν εμβολιαστεί 915.000 πολίτες οι οποίοι αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,5 εκατομμύριο εντός της εβδομάδας.
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι την 1 Μαρτίου 2021 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.176, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 192.270 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων το 51,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 45 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.443 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.534 θάνατοι.
Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 406 (70,4% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 85% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.347 ασθενείς.
Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 259 (ημερήσια μεταβολή -11%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 292 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη.
Σαφή υπαινιγμό για παράταση του lockdown στην Αττική έκανε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα 1 Μαρτίου το πρωί με τον υπ.Υγείας, Β. Κικίλια και την επικεφαλής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου με αφορμή τη δωρεά 18 φορητών κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ.
«Νομίζω ότι είναι στο χέρι όλων μας να τον μετατρέψουμε και στον μοναδικό χρόνο πανδημίας.
Οι εμβολιασμοί αυτή την εβδομάδα θα φτάσουν το 1 εκατομμύριο.
Προφανώς υπάρχει μία πίεση στο σύστημα Υγείας ειδικά στην Αττική την οποία πιστεύω όμως ότι τη διαχειριζόμαστε, κύριε Υπουργέ, πολύ ικανοποιητικά.
Η σύγκριση εξάλλου με τα στοιχεία άλλων χωρών αποδεικνύει ότι στην πατρίδα μας εξακολουθούμε να αμυνόμαστε πολύ πιο αποτελεσματικά στο τρίτο κύμα του κορΩνοϊού το οποίο βέβαια έχει και το χαρακτηριστικό ότι πια έχει κυριαρχήσει ένα στέλεχος, το λεγόμενο βρετανικό στέλεχος, το οποίο έχει πολύ πιο αυξημένη μεταδοτικότητα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Να κάνουμε προσπάθεια για δύο εβδομάδες ακόμα
«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση.
Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης.
Θα το σχεδιάσουμε, εφόσον το αποφασίσουμε, με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή.
Με άλλα λόγια η έξοδος από την κρίση είναι πια ορατή, αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί, εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία, γιατί έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία.
Και σε αυτήν την συγκυρία, αγαπητή κυρία Πρόεδρε της Επιτροπής 2021, κάθε συνδρομή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι πολύτιμη.
Αυτή που υποδεχόμαστε σήμερα όμως είναι και ξεχωριστή γιατί προέρχεται από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», σηματοδοτώντας έτσι ότι ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση δεν περιορίζεται μόνο σε έναν γόνιμο αναστοχασμό του παρελθόντος, αλλά γίνεται δράση του παρόντος αλλά και παρακαταθήκη για το μέλλον.
Δηλαδή ζώσα και ενεργή συνισταμένη της καθημερινότητάς μας.
Και αυτό νομίζω ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης.
Σε ισχύ τίθενται από Δευτέρα 1 Μαρτίου οι νέες βεβαιώσεις για τη μετακίνηση των εργαζομένων στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, οι εργοδότες υποχρεούνται να έχουν εφοδιάσει τους εργαζόμενούς τους με νέες βεβαιώσεις κίνησης για την εκτέλεση της εργασίας τους, οι οποίες μπορούν να έχουν διάρκεια ισχύος κατά ανώτατο όριο έως και τη Δευτέρα 8 Μαρτίου.
Από την Τρίτη 9 Μαρτίου οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να χορηγήσουν εκ νέου βεβαιώσεις κίνησης, οι οποίες δύνανται να έχουν ισχύ έως και 14 ημέρες.
Οι βεβαιώσεις αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει να εκδίδονται και χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης- αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση, δηλαδή στον εργοδότη.
Σε ποιους δεν επιτρέπεται η μετακίνηση
Επισημαίνεται ότι δεν χορηγείται βεβαίωση κίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε:
α) καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας,
β) τηλεργασία και
γ) νόμιμη άδεια.
Οι εργαζόμενοι αυτοί μπορούν να μετακινούνται μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.
Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει των ΚΑΔ της, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.
Τι γίνεται με αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες
Ακόμη, με έντυπο μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες.
Οφείλουν να φέρουν μαζί με εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση.
Ειδικώς οι επιστήμονες - αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.
Με νέο έντυπο μέσω του Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών