Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.
Ο ίδιος άφησε αιχμές για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση επισημάινοντας ότι έχουν δαιμονοποιηθεί «δραστηριότητες για τις οποίες δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι επηρεάζουν τόσο αρνητικά», ενώ υποστήριξε ότι «η συμπεριφορά των πολιτών είναι αποτέλεσμα κακής διαχείρισης στην Ευρώπη γενικότερα, όχι μόνο στην Ελλάδα τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη».
«Είναι δύσκολο, όχι μόνο γιατί τα κρούσματα είναι πολλά -κάτι που το έχουμε ξαναζήσει τον Νοέμβριο- αλλά γιατί βλέπουμε ότι ένα ισχυρό όπλο, το τελευταίο που έχει κάθε χώρα, να εφαρμόσει ένα lockdown για να περιορίσει την κινητικότητα των πολιτών και να ρίξει τα κρούσματα, δεν υπάρχει πια.
Δεν είναι τόσο δυνατό», δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης, μιλώντας στο Open.
«Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει μια ασφαλής λύση που να πει κάποιος είναι η τελευταία μου λύση, αλλά αν την εφαρμόσω θα δουλέψει.
Αυτό είναι το ανησυχητικό, ότι είμαστε σε ένα αδιέξοδο», υπογράμμισε.
Σε ερώτηση γιατί δεν λειτούργησε το lockdown σε αυτή την περίπτωση, ο καθηγητής σημείωσε ότι είναι πολλοί οι παράγοντες. Υπογράμμισε όμως ότι είναι διαφορετικό να γνωρίζει κάποιος ότι το lockdown θα κρατήσει 1,5 μήνα και να προσαρμοστεί σε αυτά τα δεδομένα και διαφορετικό να υπάρχει το λεγόμενο «ακορντεόν», με άνοιγμα και κλείσιμο.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, έχει σημασία η προσέγγιση που ακολουθείται, όσον αφορά το πώς μπορεί να διαμορφωθεί η συμπεριφορά των πολιτών.
«Το sms τελικά δεν είναι τελικά υποχρεωτικό, ο Έλληνας καταλαβαίνει ότι μπορεί να στείλει όσα sms θέλει και να βγει όσες φορές θέλει.
Η συμπεριφορά των πολιτών είναι αποτέλεσμα κακής διαχείρισης στην Ευρώπη γενικότερα, όχι μόνο στην Ελλάδα τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη.
Αποφασίστηκε ένα άνοιγμα και όχι μια πιο συντηρητική λειτουργία με μέτρα.
Ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργούσαν οι πολίτες θα ήταν ήδη οργανωμένος από τότε χωρίς να κλείσουν τα πάντα, κάτι το οποίο δεν έγινε.
Η συσχέτιση κινητικότητας και μετάδοσης είναι πρόβλημα.
Θα έπρεπε οι πολίτες να μπορούν να λειτουργήσουν στην κοινωνία χωρίς μετάδοση», υπογράμμισε.
Όσον αφορά το κλείσιμο των δραστηριοτήτων ο κ. Δερμιτζάκης τονίζει ότι «λειτουργούμε κάτω από υποθέσεις οι οποίες δεν ξέρουμε ότι θα μας βρούνε.
Λέμε ότι αν δεν είχαμε πάρει μέτρα θα ήταν χειρότερα, εγώ δεν είμαι σίγουρος για αυτό.
Δαιμονοποιήσαμε δραστηριότητες για τις οποίες δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι επηρεάζουν τόσο αρνητικά.
Τα σχολεία ανοίγουν με διάφορους τρόπους σε κάθε χώρα.
Δεν έχω στοιχεία από την Ελλάδα που να δείχνουν ότι υπάρχει υπερμετάδοση στα σχολεία.
Τα θετικά παιδιά στα σχολεία συνήθως κολλάνε από την οικογένεια, όχι από το σχολείο».
Σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη «έπρεπε όλη η έμφαση να δίνεται στο πώς να κυκλοφορεί ο πολίτης με μέτρα, όχι στο πώς να κάτσει μέσα.
Η Ελλάδα έχει δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν έξω και αυτός ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει».
www.bankingnews.gr
Δερμιτζάκης: Έχουν δαιμονοποιηθεί δραστηριότητες για τις οποίες δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι επηρεάζουν τόσο αρνητικά
Σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη, έπρεπε όλη η έμφαση να δίνεται στο πώς να κυκλοφορεί ο πολίτης με μέτρα, όχι στο πώς να κάτσει μέσα
Σχόλια αναγνωστών