(Συνεχές upd) Η συνεχής άνοδος των σκληρών επιδημιολογικών δεικτών προκαλούν ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ, καθώς τα νοσοκομεία ανά την επικράτεια και κυρίως αυτά στην Αττική κατακλύζονται από ασθενείς.
Παράλληλα, απομακρύνουν χρονικά το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, αν και το κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη στη φαρέτρα του σχέδιο για την σταδιακή άρση των μέτρων και την επανεκκίνηση της οικονομίας, ενώ στρέφει όλα τα βλέμματα στη διαδικασία του εμβολιασμού.
Τις επόμενες μέρες ανοίγει η διαδικασία εμβολιασμού για τις ευπαθείς ομάδες, ενω εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση, όλοι οι πολίτες από 60 ετών και άνω και οι ευπαθείς ομάδες, ώστε να δημιουργηθεί ένα τείχος ανοσίας και να προστατευθούν αυτές οι ομάδες έναντι της νόσου, κάτι που θα σημαίνει λιγότερες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ.
Πάντως, το διάστημα που ακολουθεί χαρακτηρίζεται κρίσιμο από τους ειδικούς και κυβερνητικά στελέχη, ενώ φαίνεται ότι το αυστηρό lockdown δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Άλλωστε, η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και των εισαγωγών στις ΜΕΘ μεταθέτει χρονικά τα σχέδια για άνοιγμα της αγοράς - με πρώτο το λιανεμπόριο - αφού από τα επιδημιολογικά στοιχεία εξαρτάται η οποιαδήποτε σχετική απόφαση και είναι εκείνα που θα πρέπει να το επιτρέψουν.
Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca
Την συνέχιση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μετά την ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα (14/3) μετά την αναστολή χρήσης του εμβολίου από 10 Ευρωπαικές χωρες λόγω σοβαρών παρενεργειών του.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι εξετάστηκε το ζήτημα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca και έλαβε την απόφαση, ότι ο εμβολιασμός με το συγκεκριμένο εμβόλιο πρέπει να συνεχιστεί κανονικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.
Δεν έχει τεκμηριωθεί ο συσχετισμός
Σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό. Η Επιτροπή αυτή εξετάζει ενδελεχώς όλες τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων που έχουν αναφερθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισημαίνει ότι ο αριθμός τους σε εμβολιασμένα άτομα δεν είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό.
Τονίζεται ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι σπάνια κατάσταση. Ως εκ τούτου, κατά την περίοδο διενέργειας μεγάλου αριθμού εμβολίων, είναι αναμενόμενο να εμφανίζεται χρονική σύμπτωση με την εκδήλωση τέτοιων επεισοδίων. Η χρονική σύμπτωση, όμως, διαφέρει από την αιτιολογική συσχέτιση.
Μικρό το ποσοστό των παρενεργειών
Επιπλέον, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου, σε περισσότερο από 11 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο αριθμός θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε εμβολιασμένα άτομα δεν υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στη συνήθη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.
Επισημαίνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνουν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν και αξιολογούν αδιάλειπτα όλες τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, με σκοπό την προάσπιση της υγείας των πολιτών της χώρας μας».
Ανησυχούν τα επιδημιολογικά στοιχεία
Ανησυχητικό είναι το γεγονός, πως σε μία μέρα οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν από τους 521 στους 545 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ενώ καταγράφηκαν και 52 θάνατοι με τους οποίους η Ελλάδα έσπασε το μακάβριο φράγμα των 7.000 νεκρών.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 444 (ημερήσια μεταβολή-4.31%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 430 ασθενείς.
Από τα 2.512 κρούσματα, που ανακοινώθηκαν στις 13/3/2021 τα σκήπτρα διατηρεί η Αττική με 1.180 και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 264.
Στην Αχαΐα παραμένουν καταγράφηκαν 105 κρούσματα.
Συνολικά, διενεργήθηκαν 50.339 τεστ.
Η κατάσταση αυτή οδήγησε στην παράταση του αυστηρού lockdown στην Αττική με τους ειδικούς εσχάτως να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά του.
Έτσι, παρατάθηκε το lockdown σε 13 περιοχές, ακόμη 8 περιοχές εντάχθηκαν -μέχρι τις 22 Μαρτίου - στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), ενώ πρόσθετα περιοριστικά μέτρα τέθηκαν σε ισχύ από την Κυριακή 14/3 στην τοπική κοινότητα Μετοχίου του δήμου Κύμης - Αλιβερίου.
Το επόμενο διάστημα που ακολουθεί χαρακτηρίζεται κρίσιμο από τους ειδικούς και κυβερνητικά στελέχη, ενώ φαίνεται ότι το αυστηρό lockdown δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Βασιλακόπουλος: Να ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις - Με έξυπνους τρόπους να κόψουμε την μετάδοση
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το lockdown έχει πολύ μικρότερη αποτελεσματικότητα απ’ ότι θα θέλαμε, ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος και πρότεινε το άνοιγμα των μικρών επιχειρήσεων.
«Ο κόσμος δεν το εφαρμόζει τόσο πολύ. Υπάρχει κόπωση, αμφισβήτηση. Υπάρχουν οι μεταλλάξεις, είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το lockdown ο κ. Βασιλακόπουλος.
Ο ίδιος χαρακτήρισε τραγική την εικόνα στην Αθήνα, σημείωσε ότι το σύστημα είναι πέρα από τα όρια του, ενώ χαρακτήρισε «υγειονομική βόμβα» τις εικόνες ξέφρενου αποκριάτικου πάρτι στην Ξάνθη και εκτίμησε πως « η Θράκη που δεν είχε πρόβλημα, θα δείτε ότι θα αρχίσει μέσα σε 10-15 μέρες να έχει».
Άνοιγμα μικρών επιχειρήσεων- Καφετέριες σε εξωτερικούς χώρους
Ο κ. Βασιλακόπουλος την επόμενη εβδομάδα ή μεθεπόμενη να ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις όπου δεν μπορεί να υπάρχει εύκολα συνωστισμός, εξηγώντας πως σε μια μικρή επιχείρηση δεν περιμένουν πολλοί πελάτες και «ετσι θα άρχιζε να κινείται λίγο η οικονομία, ο κόσμος θα έβρισκε μια βαλβίδα εκτόνωσης και αντί να πηγαίνει με το 4 δήθεν βοήθεια στο σπίτι στο σπίτι του φίλου ή του συγγενή να φάει, να πιει και να γλεντήσει θα το έκανε συντεταγμένα».
Πρόσθεσε ότι «το ίδιο πιστεύω πρέπει να γίνει με τις καφετέριες και τα εστιατόρια σε εξωτερικούς και μόνο χώρους. Αντί να πηγαίνει στην πλατεία» .
Όπως είπε, «δεν υπάρχει σωτηρία αν μαζευόμαστε ομαδικά στις πλατείες. Πρέπει με έξυπνους τρόπους να κόψουμε την μετάδοση».
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, τα νοσοκομεία είναι γεμάτα με φίλους και οικογένεια, οι οποίοι στην ουσία έχουν κολλήσει ο ένας από τον άλλον πηγαίνοντας ο ένας στα σπίτια του άλλου. «Εκεί γίνεται το μεγάλος μέρος της διάδοσης άρα πρέπει να δώσουμε εναλλακτική διέξοδο στην ανθρώπινη ανάγκη για επαφή», σημείωσε.
Εξαδάκτυλος (ΠΙΣ): Κακή ιδέα και σε λάθος χρόνο η άρση του lockdown
Κατά της άρσης του lockdown τάσσεται ο Θανάσης Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Κάνοντας λόγο για άνοδο των κρουσμάτων, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε, πως θα πρέπει να δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια, εάν αρθούν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
«Και αυτή τη βδομάδα η πορεία των κρουσμάτων ήταν ανοδική.
Ήπια αλλά ανοδική.
Δεν έχουμε φτάσει σε σταθεροποίηση για να πούμε ότι φτάσαμε στην κορύφωση.
Είναι ωραία ιδέα το να ανοίξει η αγορά, αλλά πρέπει να δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια», σημείωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μιλώντας στο Mega.
«Δεν φταίνε τα μέτρα»
«Αν με αυτές τις συνθήκες έχουμε αυτά τα κρούσματα, όταν αρθούν όλα τα μέτρα θα δούμε όλα όσα αποφύγαμε τόσο καιρό.
Ο ιός που αντιμετωπίζουμε τώρα μεταδίδεται με μεγαλύτερη ταχύτητα, και έχουμε και παραδείγματα χωρών που εγκατέλειψαν το lockdown και βρίσκονται σε δεινή θέση.
Είναι η πιο κακή ιδέα στην πιο ακατάλληλη στιγμή να σταματήσουμε το lockdown», είπε χαρακτηριστικά.
«Αν το συμπέρασμα είναι ότι τα μέτρα δεν εφαρμόζονται, για κατανοητούς λόγους, δεν φταίνε τα μέτρα.
Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος που να σταματά την πανδημία.
Όπου σταμάτησε η πανδημία υπήρχε μαζί με όλα τα άλλα και ένα απαγορευτικό.
Οι χώρες που προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν κατά μέτωπο την πανδημία δεν τα κατάφεραν να σταθούν απέναντι υπογράμμισε.
Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου - «βαθύ κόκκινο»
Παραμένουν οι περιφερειακές ενότητες Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας (30 νέα κρούσματα), Αχαΐας (87), Βοιωτίας (37), Εύβοιας (40) πλην του Δήμου Σκύρου, Φθιώτιδας (20), Φωκίδας (3), Αργολίδας (30), Αρκαδίας (18), Κορινθίας (57), Θεσσαλονίκης, Άρτας (4), Θεσπρωτίας (6), Ηρακλείου (61), Σάμου (2), Λευκάδας (3) πλην Δήμου Μεγανησίου, ο δήμος Καλυμνίων, ο δήμος Ρόδου, ο δήμος Χίου και ο δήμος Ανωγείων.
Εντάσσονται από το Σ;aββατο 13/3 έως 22 Μαρτίου οι περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής (15), Ευρυτανίας (6) και Λέσβου (8), οι δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου, Κατερίνης, Χανίων και Σκιάθου.
Η υπόλοιπη χώρα παραμένει στο «κόκκινο» επίπεδο αυξημένου κινδύνου.
Σε σκληρό lockdown η μισή Ελλάδα
Συνοψίζοντας, οι αλλαγές που ισχύουν από τις 6 το πρωί του Σαββάτου 13/3, αφορούν την ένταξη άλλων 8 περιοχών στο καθεστώς του σκληρού lockdown, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 28 (συμπεριλαμβανονμένου Αττική και Θεσσαλονίκη), ενώ από την Τρίτη, 16 Μαρτίου, η διδασκαλία στα σχολεία, σε όλη τη χώρα, ανεξαρτήτου επιδημιολογικού επιπέδου, θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, για διάστημα δύο εβδομάδων.
Επιπλέον, το Σαββατοκύριακο η απαγόρευση κυκλοφορίας σε Αττική και Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα, ενώ την Καθαρά Δευτέρα, θα ισχύσουν τα μέτρα που ισχύουν για οποιαδήποτε Δευτέρα.
Οι μετακινήσεις με τα SMS 2 και 3 θα γίνονται εντός του δήμου διαμονής ή εντός 2 χιλιομέτρων από την οικία.
Για το SMS 6 η μετακίνηση θα γίνεται πεζή ή ποδήλατο. Οπότε, το πέταγμα του χαρταετού τη Δευτέρα θα γίνει κοντά στις οικίες.
Κανονικά θα ισχύει και η απαγόρευση κυκλοφορίας όπως ισχύει και σήμερα.
Για την Καθαρά Δευτέρα ισχύουν τα εξής:
• Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε άλλες περιοχές
• Οι μετακινήσεις σε σούπερ μάρκετ επιτρέπονται μόνο στην περιοχή μας
• Οι μετακινήσεις για άσκηση ή βόλτα κατοικιδίου, μόνο με τα πόδια ή ποδήλατο.
• Το πέταγμα χαρταετού μπορεί να γίνει με τους κανόνες που ισχύουν.
• Ισχύει κανονικά η απαγόρευση κυκλοφορίας. Από αυτό το Σαββατοκύριακο, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, η απαγόρευση ξεκινά από τις 7 το απόγευμα.
Σε ισχύ έως 22/3 τα πρόσθετα μέτρα στην τοπική κοινότητα Μετοχίου του δήμου Κύμης - Αλιβερίου
Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στην τοπική κοινότητα Μετοχίου του δήμου Κύμης - Αλιβερίου για λόγους δημόσιας υγείας,τέθηκαν σε ισχύ από τις 6 το πρωί της Κυριακής 14/3.
Τα μέτρα, τα οποία θα ισχύουν έως και τη Δευτέρα 22 Μαρτίου στις 6 το πρωί και ελήφθησαν μετά τη ραγδαία εκδήλωση κρουσμάτων, αλλά και για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου Covid-19, έχουν ως εξής:
- Προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ' οίκον των κατοίκων και η απαγόρευση κυκλοφορίας καθ' όλο το 24ωρο, εξαιρουμένης της κίνησης με κατοικίδιο ζώο, ατομικά και πέριξ της μόνιμης κατοικίας (sms κωδικός 6), ή για λόγους υγείας (sms κωδικός 1). ή για λόγους τροφοδοσίας (sms 2- και με εξαίρεση το διάστημα μεταξύ 18:00 και 06:00 της επόμενης), ή για λόγους εργασίας (εντός της Τοπικής Κοινότητας Μετοχίου, για τις υπηρεσίες που μένουν ανοικτές και με τη σχετική βεβαίωση).
- Επιτρέπεται η μετακίνηση των κατοίκων εκτός των γεωγραφικών ορίων της κοινότητας για λόγους υγείας, πιστοποιούμενων από σχετικές βεβαιώσεις υγείας.
- Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση καταστήματα τροφίμων, φαρμακείων και πρατηρίων υγρών καυσίμων. Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται οι υπηρεσίες διανομής προϊόντων (delivery) έως τις 23:00.
- Αναστολή συναθροίσεων/δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού.
- Αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών.
- Αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων α' βαθμού συγγένειας (sms κωδικός 5) και τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.
- Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας και το Δήμο Κύμης - Αλιβερίου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.ά.) των κατοίκων της κοινότητας και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
- Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
- Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για την τήρηση του κατ' οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Μετοχίου.
Ενδεχόμενη παράταση ή άρση των μέτρων θα επαναξιολογηθεί τη Δευτέρα 22/03/21.
Εμβολιασμοί: Κρίσιμος μήνας ο Απρίλιος - Στην Ελλάδα μέχρι τότε περίπου 3 εκατ. εμβόλια
Μέχρι τον Απρίλιο θα έχουν φτάσει την Ελλάδα περίπου 3 εκατομμύρια εμβόλια, ενώ μέχρι τις αρχές Μαΐου σχεδιάζεται να έχουν εμβολιαστεί όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και όσοι είναι άνω των 60 ετών.
Μέσα στον Μάρτιο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Realnews, η Ελλάδα θα παραλάβει συνολικά περίπου 1,3 εκατ. εμβόλια (620.000 δόσεις της Pfizer, 557.000 δόσεις της AstraZeneca, 148.000 δόσεις της Moderna), ενώ τον Απρίλιο θα παραλάβει 1.171.000 δόσεις της Pfizer και 400.000 δόσεις από την Johnson&Johnson ( από 15/4).
Στόχος είναι μέχρι και το τέλος του Μαρτίου να έχει επιτευχθεί ο στόχος για τουλάχιστον 1,7 εκατ. εμβολιασμούς.
Ήδη, έχουν εμβολιαστεί 1.250.000 πολίτες έστω με μία δόση, ενώ σε ημερήσια βάση οι γίνονται 29.000 εμβολιασμοί κατά μέσο όρο σε όλη τη χώρα.
Δύο ακόμα εμβολιαστικά κέντρα
Μετά τα εμβολιαστικά κέντρα σε Μαρούσι και Θεσσαλονίκη, δρομολογείται η έναρξη λειτουργίας μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Απριλίου ενός mega κέντρου στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Ξιφασκίας, που βρίσκεται στους χώρους του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, αλλά και ενός στο Περιστέρι, στον εκθεσιακό χώρο του δήμου.
ΕΟΔΥ: 2.512 κρούσματα και 52 θάνατοι
Έσπασαν το φράγμα των 7.000, οι θάνατοι από κορωνοΐο στη χώρα μας, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο (13/3/2021) 52 απώλειες, με αποτέλεσμα συνολικά οι νεκροί να ανέρχονται σε 7.038.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.512, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 219.521, εκ των οποίων 51.6% είναι άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 57 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.082 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 545 (67.5% άνδρες).
Η διάμεση ηλικίατους είναι 68 έτη.
To 84.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.482 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 444 (ημερήσια μεταβολή-4.31%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 430 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).
Σχόλια αναγνωστών