(upd9) Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται λόγω του γ’ κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού η Αττική όπου τα νοσοκομεία δίνουν μια πραγματική μάχη για να μείνουν όρθια και να μην βρεθούν αντιμέτωπα με το εφιαλτικό σενάριο να πρέπει να διαλέξουν ποιοι ασθενείς θα μπουν σε ΜΕΘ και ποιοι όχι.
Η πίεση στο ΕΣΥ είναι ασφυκτική και ήδη πλέον η κυβέρνηση διαμηνύει πως στις επόμενες κινήσεις της είναι πλέον και η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, η οποία μέχρι στιγμής είναι περιορισμένη.
Η βασική εκτίμηση είναι ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι πραγματικά δύσκολες για το δημόσιο σύστημα υγείας, όπως άλλωστε δείχνουν και οι αριθμοί.
Οι νοσηλευόμενοι υπολογίζονται σε πάνω από 4.500 σε όλη την Ελλάδα (εκ των οποίων οι 2.334 στην Αττική) ενώ οι διασωληνωμένοι εκτιμώνται σε 564 τη στιγμή που υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα ξεπεράσουν και τους 600.
Και όλα αυτά τη στιγμή που το τελευταίο τριήμερο πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 1.400 εισαγωγές στα νοσοκομεία, με τις περισσότερες και πάλι στην Αττική.
Επιστήμονες και κυβέρνηση παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη της επιδημίας, με τους ειδικούς να παραμένουν διχασμένοι για το ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα.
Από τη μια είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως τα περιοριστικά μέτρα δεν πρέπει να αρθούν διότι σε αυτήν την περίπτωση θα οδηγηθούμε στην απόλυτη καταστροφή, από την άλλη υπάρχουν εκείνοι που τονίζουν ότι το lockdown όπως εφαρμόζεται σήμερα δεν αποδίδει, ότι δεν υπάρχουν άλλα μέτρα στην φαρέτρα και πως πρέπει να υπάρξει ένα σταδιακό άνοιγμα, αρχής γενομένης πιθανότατα από τις 29/3 έτσι ώστε να υπάρξει μια αποσυμπίεση της κοινωνίας.
Σε κάθε περίπτωση αποφάσεις, δεν υπάρχουν προς το παρόν και οι επιστήμονες περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η επιδημία τα επόμενα 24ωρα, έτσι ώστε να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το εάν τα κρούσματα σταθεροποιούνται ή για το εάν δεν έχουμε δει ακόμα την κορύφωση του γ’ κύματος.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη 17/3 στις 10:00 το πρωί προκειμένου να εκτιμήσει πως διαμορφώνεται η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και να προχωρήσει σε επανεκτίμηση των μέτρων έτσι ώστε να υπάρξει ένας οδικός χάρτης για την επανεκκίνηση δραστηριοτήτων.
Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζoνται είναι το άνοιγμα κομμωτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής από 22 Μαρτίου, του λιανεμπορίου με click away από 29 Μαρτίου και σχολείων στις αρχές Απριλίου, εφόσον το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, ενώ εξετάζεται και χαλάρωση των περιορισμών όσον αφορά τις μετακινήσεις, όπως το να παραταθεί έως τις 21:00 η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα αλλά και να καταργηθεί ακόμα η απαγόρευση για χρήση ΙΧ όσον αφορά τις μετακινήσεις με τον κωδικό 6.
Κλειστά από σήμερα έως και τις 29/3 όλα τα σχολεία στην Ελλάδα
Κλειστά θα είναι από σήμερα Τρίτη 16/3 και έως και τις 29/3 όλα τα σχολεία στην Ελλάδα στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων κατά του κορωνοϊού.
Πλέον τα μαθήματα θα γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης.
Από το μέτρο, εξαιρούνται τα ειδικά σχολεία, τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν δια ζώσης.
Κατά το διάστημα αυτό, θα επικαιροποιηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με αφορμή την αύξηση της μεταδοτικότητας, την κυκλοφορία των νέων μεταλλάξεων, την αύξηση επιδημικών εξάρσεων στις σχολικές μονάδες πέρα από το αναμενόμενο για τις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες σε περιοχές όπου λειτουργούσαν διά ζώσης, προτείνοντας την ενίσχυση της διαδικασίας του testing στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, προκειμένου να αρχίσει η διά ζώσης εκπαίδευση κατά τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο.
Επαναλειτουργούν τα υποθηκοφυλακεία
Εν τω μεταξύ, από σήμερα 16/3 αρχίζουν να λειτουργούν τα υποθηκοφυλακεία με προγραμματισμένα ραντεβού, ύστερα από ομόφωνη εισήγηση των μελών της Επιτροπής για την επαναλειτουργία τους, ώστε να επιλυθούν προβλήματα καθημερινότητας που σχετίζονται με τη λειτουργία τους και να προστατευθεί παράλληλα η Δημόσια Υγεία.
Κικίλιας: Δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca
Τη θέση πως δεν θα ανασταλούν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα με το εμβόλιο της AstraZeneca διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας αναφέροντας πως η Ελλάδα ακολουθεί τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).
«Στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο.
Στη χώρα μας υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό, το έλεγξε ο ΕΟΦ και δεν σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά.
Δεν αναστέλλονται εμβολιασμοί, εμβολιαζόμαστε με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον ΕΜΑ μέχρι να πει κάτι άλλο.
Συνιστώ ψυχραιμία, προσοχή» τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Κικίλιας.
Εμπιστευόμαστε τον ΕΜΑ
«Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών και των εμβολίων μέχρι και σήμερα εμπιστευόμαστε έναν θεσμό.
Έναν πολύ σοβαρό οργανισμό, έναν σημαντικό οργανισμό, τον EMA.
Αυτός έχει δώσει όλες τις αδειοδοτήσεις για όλα τα εμβόλια που χορηγούν οι ευρωπαϊκές χώρες.
Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΜΑ.
Ο ΕΜΑ πουθενά μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει σχετική τέτοια οδηγία, αντιθέτως, και χθες (Δευτέρα) βράδυ σε ανακοίνωσή του μίλησε υπέρ του οφέλους του εμβολιασμού.
Παρακολουθούμε στενά το θέμα.
Είναι ένα επιστημονικό θέμα και ένα πολιτικό θέμα» είπε ο κ.Κικίλιας, αναφέροντας πως «ο ΕΟΦ, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ο ΠΟΥ ο ΕΜΑ είναι υποχρεωμένοι να συνεδριάζουν συνέχεια να συνεκτιμούν και να δίνουν αποφάσεις».
«Δεν έχει απορριφθεί το εμβόλιο από τις 11 περίπου χώρες της Ευρώπης» υποστήριξε ο κ.Κικίλιας, ο οποίος διευκρίνισε, πως υπάρχουν υπερπολλαπλάσιες χώρες που συνεχίζουν να εμβολιάζουν.
«Δηλαδή αν αύριο δυο ή περισσότερες χώρες στον πλανήτη δώσουν μονομερώς έγκριση σε ένα εμβόλιο χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ εμείς θα το κάνουμε;» διερωτήθηκε ο υπουργός.
Είμαστε στο κόκκινο στην Αττική
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή με τον κορονοϊό στη χώρα μας, ο κ. Κικίλιας είπε ότι το σύστημα Υγείας λειτουργεί στο κόκκινο, ιδίως στην Αττική.
«Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται καθημερινά σενάρια περαιτέρω εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα, η συμμετοχή του οποίου θα διευρυνθεί.
Είμαστε στα όρια, αλλά φτάνουμε στο τέλος αυτής της περιπέτειας.
Η υπερκινητικότητα των τελευταίων εβδομάδων, όπως οι πορείες και η ανεύθυνη συμπεριφορά ορισμένων - ακόμα και αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης-, δεν συμβάλλουν στον περιορισμό της πανδημίας», τόνισε ο κ.Κικίλιας, αναφέροντας πως έχουμε ήδη τρεις φορές ενισχύσει το σχέδιο για τις ΜΕΘ στην Αττική και ότι γίνεται καθημερινά μάχη στο ΕΣΥ.
Ερωτηθείς για το πότε θα ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, σημείωσε: «Δεν θέλω να προτρέξω, η Επιτροπή θα συνεδριάσει και αυτή την εβδομάδα.
Είναι σημαντικό να παίρνει ανάσες η κοινωνία, πάντα έχουμε υπόψη μας και τα μέτρα αποσυμπίεσης».
Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε, για μία ακόμη φορά, ότι φτάνουμε στο τέλος αυτής της περιπέτειας, λέγοντας ότι ήδη έχουν γίνει 1.300.000 εμβολιασμοί στη χώρα μας, για να συμπληρώσει πως «σε χώρες που προχωρούν άμεσα οι εμβολιασμοί βλέπουμε ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα».
Επισήμανε, ακόμα, πως και στη χώρα μας φαίνεται σημαντική βελτίωση όσον αφορά τις νοσηλείες στους υπέργηρους που έχουν εμβολιαστεί.
«Είναι προφανές ότι μέχρι το Πάσχα θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα και σίγουρα ένα καλύτερο καλοκαίρι από το περσινό» κατέληξε ο κ. Κικίλιας.
Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για AstraZeneca: Συνεχίζονται κανονικά και μέχρι νεωτέρας οι εμβολιασμοί
Να συνεχιστούν κανονικά και όπως έχουν προγραμματιστεί οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα με το εμβόλιο της AstraZeneca αποφάσισε κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή τάσσεται υπέρ του να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί αναμένοντας τις νεότερες οδηγίες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) που συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη 18 Μαρτόιυ.
«Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Επιτροπή.
Σημειώνεται πως στην Ελλάδα έχουν χορηγηθεί πάνω από 170.000 δόσεις εμβολίων της AstraZeneca.
Βατόπουλος: Ότι είχε να δώσει το lockdown, το έδωσε – Να αλλάξουμε στρατηγική
Υπέρ του να αλλάξει η στρατηγική για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα τάσσεται ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως το lockdown ότι είχε να δώσει το έδωσε ως προς τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
«Το lockdown δεν μπορεί πλέον να αποδώσει κάτι περαιτέρω» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως υπάρχει στο εσωτερικό της επιτροπής συζήτηση για αλλαγή ρότας, καθώς μεταξύ άλλων οι αντοχές πολιτών και οικονομίας είναι περιορισμένες.
«Καλό είναι, επειδή η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχει άλλο, να αλλάξουμε τη στρατηγική, με αύξηση των τεστ, με ιχνηλάτηση και επίταση της ενημέρωσης για σωστή χρήση των ατομικών μέσων προστασίας, συν τηλε-εκπαίδευση και τηλεργασία.
Επειδή το συνεχές lockdown ό,τι ήταν να δώσει το έδωσε, σκόπιμο να υπάρξει ένα σταδιακό άνοιγμα της αγοράς.
Ωστόσο είναι οξύμωρο να συζητείται τώρα που βρισκόμαστε στην κορύφωση» είπε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος ερωτηθείς για το εμβόλιο της AstraZeneca, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν πραγματικά δεδομένα που να συνδέουν το εμβόλιο με τις θρομβώσεις, ενώ ανέφερε ότι τα περιστατικά είναι ελάχιστα.
Δερμιτζάκης για covid: Τα χειρότερα έρχονται - Ορθώς η Ελλάδα συνεχίζει με το εμβόλιο της AstraZeneca
Την απαισιοδοξία του για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος και με αφορμή τη συζήτηση για το εμβόλιο της AstraZeneca, τόνισε ορθώς η Ελλάδα συνεχίζει τους εμβολιασμούς.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Δερμιτζάκης έκανε λόγο για εντελώς αντιπαραγωγικό πολιτικό παιχνίδι γύρω από την AstraZeneca.
«Συνεχώς προκύπτουν στοιχεία τα οποία απορρίπτονται μετά» είπε ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος κάλεσε τον κόσμο να ηρεμήσει, υποστηρίζοντας ότι «οι αριθμοί περιστατικών με παρενέργειες είναι πολύ μακριά για να δικαιολογούν ακόμη και την ανησυχία, πόσο μάλλον και την αναστολή των εμβολιασμών».
Όπως είπε, ο ΕΜΑ και ο ΠΟΥ είχαν δώσει μια πρώτη εικόνα και άποψη που καθησύχαζε πλήρως, ενώ υπογράμμισε πως η δεύτερη εκτίμηση επί του εμβολίου, την οποία καλούνται να κάνουν δεν μπορεί να δείξει κάτι διαφορετικό.
«Επομένως η Ελλάδα ορθώς συνεχίζει να εμβολιάζει με το εμβόλιο της AstraZeneca αφού ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει έστω μια λίγο μεγαλύτερη πιθανότητα παρενεργειών, οι αριθμοί είναι τόσο μικροί που κυμαίνονται στα επίπεδα των αλλεργικών αντιδράσεων» υποστήριξε ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος σχετικά με την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα εμφανίστηκε ιδιαίτερα απαισιόδοξος.
Όπως είπε, βάσει δεδομένων τα χειρότερα έρχονται.
«Βλέπουμε συνεχώς αύξηση των κρουσμάτων, καμία αλλαγή στα μέτρα.
Πολύ πιθανό αυτές οι γιορτές που έγιναν στο διάστημα της Καθαράς Δευτέρας και πριν θα οδηγήσουν σε νέα έκρηξη από μόνες τους πέρα από αυτή που ήδη έρχεται και την βλέπουμε» υποστήριξε ο κ.Δερμιτζάκης.
Σκουτέλης: Κανονικά οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα
Τη θέση πως οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα με το εμβόλιο της AstraZeneca θα συνεχιστούν κανονικά στην Ελλάδα διατύπωσε ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Αθ. Σκουτέλης, ο οποίος υποστήριξε πως δεν υπάρχει αιτιακή συσχέτιση των εμβολιασμών με τα επεισόδια που καταγράφηκαν.
«Πριν λίγες μέρες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με βάση τα περιστατικά στην Ελλάδα και αλλά διεθνώς, με τη θρομβοεμβολική νόσο που είναι συχνή, αποφάσισε ότι οι επιπτώσεις μετά το εμβόλιο από την AstraZeneca δεν είναι διαφορετική από την επίπτωση της θρομβοεμβολικής νόσου που είναι στο γενικό πληθυσμό.
Έτσι αποφάσισε να συνεχιστεί η χορήγηση των εμβολίων αυτών.
Το θέμα προέκυψε γιατί μερικές χώρες για λόγους καθαρά προληπτικούς ανέστειλαν την χορήγηση του εμβολίου.
Εμείς συνεχίζουμε αυτό που είχαμε αποφασίσει» τόνισε μιλώντας στο Mega ο κ. Σκουτέλης.
«Υπάρχουν νοσήματα που είναι συχνά στην κοινότητα και τα οποία δεν θα παύουν να υπάρχουν.
Δεν υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ των εμβολιασμών και των επεισοδίων.
Παρά μόνο χρονική.
Συνεχίζουμε τον προγραμματισμό όπως είχε αποφασιστεί» υποστήριξε ο κ.Σκουτέλης, ο οποίος ερωτηθείς γιατί η Ελλάδα δεν ακολούθησε τις χώρες που ανέστειλαν τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο απάντησε ότι «κάθε χώρα έχει τις δικές της προτεραιότητες, τα δικά της περιστατικά, τις δικές της αποφάσεις και το δικό της πρόγραμμα εμβολιασμών».
Θα έχουμε υψηλά ποσοστά εμβολιασμού έως τον Μάιο
Μάλιστα ο κ.Σκουτέλης υποστήριξε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου αποφάνθηκε πριν μια εβδομάδα ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου AstraZeneca και των περιστατικών.
«H θρομβοεμβολική νόσος είναι πολύ συχνή στο γενικό πληθυσμό.
Η νόσος σε αυτόν που έκανε το εμβόλιο είναι το ίδιο συχνή, ίσως και λιγότερο» ανέφερε ο κ.Σκουτέλης, επισημαίνοντας ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.
Αναφορικά με το πρόγραμμα του εμβολιασμού, υποστήριξε ότι σύντομα ανοίγει η πλατφόρμα για τα άτομα υψηλού κινδύνου και θα ακολουθήσουν τα άτομα αυξημένου κινδύνου.
«Θα έχουμε αρκετά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού μέχρι τον Μάιο.
Το σύστημα εμβολιασμού λειτουργεί άψογα όχι μόνο για τα δεδομένα της Ελλάδας αλλά και παγκόσμια» είπε ο κ.Σκουτέλης.
Στους 7.137 οι νεκροί
Στους 7.137 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 15/3 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν στη χώρα τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.134, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 222.281 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 51,6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 61 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.744 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.137 θάνατοι.
Το 95,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 564 (68,4% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 82,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.494 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 461 (ημερήσια μεταβολή +8.73%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 447 ασθενείς.
Σχόλια αναγνωστών