(upd10) Το σενάριο της μερικής άρσης του lockdown και του ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνίας από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου εξετάζουν οι επιστήμονες, τη στιγμή πάντως που το ΕΣΥ τελεί υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ιδιαίτερα στην Αττική, όπου πλέον γίνεται καθημερινά μάχη για να βρεθούν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως το τελευταίο 24ωρο έγιναν 459 εισαγωγές ασθενών με covid στα νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 258 στην Αττική ενώ οι νοσηλευόμενοι υπολογίζονται σε 4.648, εκ των οποίων οι 2.339 στην Αττική.
Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται πλέον σε 605 (από 564 που ήταν την προηγούμενη ημέρα), ενώ είναι χαρακτηριστικό πως σε πολλά νοσοκομεία της Αττικής αρκετοί ασθενείς με covid είχαν διασωληνωθεί και εκτός ΜΕΘ.
Υπό αυτά τα δεδομένα και ενώ το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να αναπτύξει εντατικές σε χειρουργεία και χώρους ανάνηψης στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ ετοιμάζεται να εκκενώσει και άλλο δημόσιο νοσοκομείο (πρόκειται για τον Ερυθρό Σταυρό) για να το μετατρέψει αποκλειστικά σε νοσοκομείο covid και ενώ προτίθεται να ανακοινώσει την ένταξη ιδιωτικών κλινικών στο ΕΣΥ προκειμένου να συνδράμουν στη μάχη κατά της πανδημίας, οι ειδικοί εξετάζουν το σενάριο της σταδιακής άρσης των περιορισμών.
Πρόκειται για μια κίνηση με έντονο ρίσκο, αν και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια κίνηση απελπισίας.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως τα περιοριστικά μέτρα, το lockdown που είναι σε ισχύ σήμερα, δεν αποδίδουν και δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα άλλο, καθώς επί της ουσίας οι πολίτες δεν μπορούν ούτε να το εφαρμόσουν ούτε να το ακολουθήσουν.
Συνεπώς, όπως υποστηρίζουν, πρέπει να βρεθεί μια άλλη στρατηγική που ενέχει μεν το ρίσκο της αύξησης της κινητικότητας αλλά από την άλλη θα συμβάλλει στην αποσυμπίεση και στην εκτόνωση της κοινωνίας, αλλά και στην τόνωση της οικονομίας μια και θα προβλέπει ένα πολύ προσεκτικό άνοιγμα που θα περιλαμβάνει και εκτεταμένη διενέργεια τεστ.
Ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα - Τα σενάρια
Οι ειδικοί θα συνεδριάσουν την ερχόμενη Παρασκευή 19 Μαρτίου προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Εφόσον δεν υπάρξει κάποια εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη ως προς την επιδημιολογική εικόνα, είναι πολύ πιθανό οι επιστήμονες να εξετάσουν και να εισηγηθούν την χαλάρωση κάποιων πρώτων περιορισμών, ήδη από το Σάββατο 20 Μαρτίου.
Στο πλαίσιο αυτό είναι πολύ πιθανό να διευρυνθεί έως τις 21:00 το βράδυ (από 19:00 που είναι σήμερα) η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές και στην χρήση του κωδικού 6, έτσι ώστε να επιτραπούν και πάλι οι μετακινήσεις με ΙΧ για περίπατο, άσκηση ή αναψυχή.
Επίσης, από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου μελετάται να ανοίξουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής (με περιορισμούς στον αριθμό των πελατών και μόνο με ραντεβού) ενώ είναι πολύ πιθανό να επαναλειτουργήσουν μερικώς και τα δικαστήρια.
Παράλληλα θα προταθεί να ανοίξει από τη Δευτέρα 29 Μαρτίου το λιανεμπόριο με χρήση του νέου κωδικού 13032 και με click away ενώ στις αρχές Απριλίου αναμένεται να ανοίξουν και τα σχολεία χωρίς να έχει καθοριστεί ακόμα ούτε η ακριβής ημερομηνία ούτε εάν θα ανοίξουν όλες μαζί οι βαθμίδες ή με ποια σειρά.
Μάλιστα εξετάζεται προς τα τέλη Απριλίου να ανοίξει και η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους.
Παυλάκης: Όχι στην άρση του lockdown – Αυτοκτονία το άνοιγμα της αγοράς
Την κατηγορηματική αντίθεση του στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και στο άνοιγμα της οικονομίας εξέφρασε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε «αυτοκτονία το άνοιγμα της αγοράς».
«Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του τελευταίου κύματος του κορωνοϊού που μπορεί να είναι το χειρότερο.
Τις επόμενες δύο εβδομάδες οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις θα αυξάνουν.
Μέσα σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα κυρίως στην Αττική, όπου υπάρχει πιθανότητα να διαλυθεί το σύστημα υγείας, δεν πρέπει να μιλάμε για οποιοδήποτε άνοιγμα.
Ο κόσμος μπορεί να πάρει το λάθος μήνυμα ότι τελειώνουμε.
Δεν ξέρει ο κόσμος τι γίνεται στα νοσοκομεία.
Αν είχε γίνει καθολικό lockdown δε θα είχαμε αυτή την κατάσταση σήμερα.
Τα ημίμετρα επιτείνουν το πρόβλημα.
Κάθε φορά που ανοίγουμε, ανοίγουμε με περισσότερα κρούσματα.
Ο κόσμος πρέπει να το δει σαν να έχουμε μια καινούργια επιδημία.
Το χειμώνα τα στελέχη του ιού είναι πολύ πιο μεταδοτικά», είπε μιλώντας στο Mega o κ.Παυλάκης.
Πιθανό να ξεπεράσουμε τους 100 νεκρούς
«Τις επόμενες δύο εβδομάδες οι διασωληνωμένοι θα περάσουν το προηγούμενο ρεκόρ, σίγουρα.
Οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται.
Είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσουμε τους 100 θανάτους ημερησίως.
Πρέπει να πούμε στον κόσμο ότι αν βρεθεί σε κλειστό χώρο με άλλους ανθρώπους, θα μολυνθούν όλοι με τον ιό που κυκλοφορεί τώρα.
Το βρετανικό στέλεχος έχει πάρει την Κρήτη φαλάγγι.
Γύρω στο 70-80% των κρουσμάτων στο Ισραήλ φέρουν τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού» είπε ο κ.Παυλάκης, αναφέροντας πως πρέπει να κάνουμε υπομονή μερικές εβδομάδες ακόμα.
«Μέχρι τον Απρίλη, με τα ίδια μέτρα.
Καραντίνα και εμβολιασμοί όσο γίνεται περισσότερο.
Λέω όχι στο άνοιγμα.
Στην κορυφή του κύματος το άνοιγμα είναι αυτοκτονία, θα εκτιναχθούν τα κρούσματα.
Υπάρχουν δίκαια ορισμένα προβλήματα με τα μέτρα, πχ τι ώρα θα κλείνει η Αττική.
Να βρουν τρόπο να πάρουν τους ανθρώπους να τους πηγαίνουν στα όρη και τα βουνά να κάνουν τις βόλτες τους.
Στο κέντρο της Αθήνας είναι πυκνή η δόμηση.
Αν βρουν τρόπο να αποσυμφορήσουν την ανάγκη του κόσμου να κάνει τη βόλτα του με ασφάλεια, με μάσκες και αποστάσεις, καλώς.
Έξυπνα μέτρα δεν υπάρχουν, αν τα βρει κανείς να μου τα πει» τόνισε ο κ.Παυλάκης.
Βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ
«Με το lockdown και τα εμβόλια, βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ.
Αν γίνει αυτό λίγες βδομάδες ακόμα, μετά η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη.
Το Πάσχα πρέπει να γίνει άνοιγμα με το σταγονόμετρο, γιατί ακόμα θα υπάρχουν πολλά κρούσματα.
Ο στόχος είναι το καλοκαίρι.
Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει αρκετά εμβόλια.
Έχω κάνει πρόταση η Ελλάδα να ακολουθήσει το μοντέλο της Αγγλίας και του Καναδά.
Όταν εμβολιαστούν οι πρώτες ομάδες των ευπαθών, να διατεθεί η πρώτη δόση του εμβολίου σε όλους, γιατί δίνει αρκετή προστασία.
Να εμβολιάζουμε τις ομάδες του ενεργού πληθυσμού που θα ανοίξουν τον τουρισμό το καλοκαίρι» υποστήριξε ο κ.Παυλάκης.
Τζανάκης: Μπορεί να φτάσουμε στους 750 διασωληνωμένους
Την εκτίμηση πως πιθανότατα θα φτάσουμε στους 700 με 750 διασωληνωμένους διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι πιθανότατα είμαστε στην κορύφωση της επιδημίας του κορωνοϊού.
«Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε στους 1.000 διασωληνωμένους, αλλά θα τερματίσουμε κάπου πολύ χαμηλότερα στους 700 με 750.
Το peak των ΜΕΘ το παρακολουθούμε δυο τρεις εβδομάδες μετά το peak των κρουσμάτων» υποστήριξε μιλώντας στο Mega ο κ.Τζανάκης, ο οποίος πάντως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα ημερήσια κρούσματα να ξεπεράσουν τα 3000.
«Πιθανότητα βρισκόμαστε στην κορύφωση και ελπίζουμε πως θα αρχίσει η αποκλιμάκωση.
Θα πρέπει ο καθένας να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα προστασίας, να εμβολιαζόμαστε και ενδεχομένως η επιτροπή να πρέπει να μας προτείνει ένα διαφορετικό μίγμα μέτρων που θα αποκλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση» τόνισε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι μεγάλη μείωση κρουσμάτων θα συμβεί σε διάστημα πέντε με έξι εβδομάδων.
Γώγος: Τον Απρίλιο άνοιγμα σχολείων και δραστηριοτήτων – Σε μεγάλη πίεση το ΕΣΥ
Για τον Απρίλιο προσδιόρισε το άνοιγμα του λυκείου και κάποιων δραστηριοτήτων ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος υποστήριξε πως το ΕΣΥ τελεί υπό μεγάλη πίεση.
«Υπάρχει ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία, μέσα στον Απρίλιο πιστεύω, για όλες τις βαθμίδες θα θέλαμε, αλλά πρέπει να ανοίξουμε από το λύκειο που πιέζεται πάρα πολύ, όπως πιέζονται και τα πανεπιστήμια.
Ο Μάρτης θα χαρακτηριστεί από την αποφόρτιση στο σύστημα, τη δυνατότητα επαρκούς νοσηλείας και να ελεγχθεί η επιδημία.
Ο Απρίλης θα λειτουργήσει περισσότερο εκτονωτικά για να λειτουργήσουν κάποιες δραστηριότητες, και ελπίζω ο Μάης να λειτουργήσει σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος, ο οποίος ανέφερε ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα παρακολουθήσει τα επόμενα 24ωρα τα δεδομένα και την Παρασκευή 19/3 θα κάνει τις εισηγήσεις της.
Τίποτα δεν είναι βέβαιο
«Υπάρχει διάθεση για συντεταγμένο σταδιακό άνοιγμα, αλλά τίποτα δεν είναι βέβαιο.
Είναι ζητούμενο, όλα αποφασίζονται πάντα κάτω από ένα πρίσμα επιδημιολογικών δεδομένων.
Είναι πάντως μια ανάγκη της οικονομίας και της κοινωνίας» είπε ο κ.Γώγος.
«Δεν είναι θέμα μόνο αγοράς, είναι και η εκπαίδευση.
Το να ανοίξουν τα κομμωτήρια δεν είναι τίποτα σπουδαίο, και δεν έχει προσθέσει και τίποτα σε επίπεδο επιδημιολογικής φόρτισης.
Τα υπόλοιπα πρέπει να έρθουν.
Θα έρθουν, σιγά – σιγά τέλη του μήνα, αρχές Απρίλη.
Ελπίζουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα να παρουσιάσουν βελτίωση, εξισορρόπηση, γιατί το ΕΣΥ είναι σε πολύ μεγάλη πίεση.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει Plan B» υποστήριξε ο κ.Γώγος.
Συντεταγμένο άνοιγμα
«Δεν θέλουμε να ανοίγουμε και να κλείνουμε σε λίγο, και μάλιστα παραμονή γιορτών και σε λίγο θα έρθει το καλοκαίρι, δε θέλουμε να συμβεί, δεν πρέπει και δε θα συμβεί.
Κι ο κόσμος θα πρέπει να μάθει να πηγαίνει στο μαγαζί σύμφωνα με τις οδηγίες.
Εφόσον δοθούν κάποια ανοίγματα θα πάει ο γονιός το παιδί του στο σχολείο, θα πάει να ψωνίσει, αλλά θα πρέπει να το κάνει συντεταγμένα.
Το λιανεμπόριο όπως λειτούργησε (click away, click inside) δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα, όμως επιβαρύνει η κινητικότητα» υποστήριξε ο κ.Γώγος.
Ξεπεράστηκε το «φράγμα» των 600 διασωληνωμένων
Ο «αριθμός κρουσμάτων Σαββατοκύριακου» που καταγράφεται στην επιδημιολογική έκθεση του τελευταίου 24ωρου έρχεται ως αποτέλεσμα μόλις 6.244 μοριακών και 6.215 rapid τεστ.
Αν αναλογιστούμε ότι την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας οι συνολικοί έλεγχοι ξεπερνούσαν τους 60.000, γίνεται αντιληπτό ότι η χθεσινή (16/3 Τρίτη) δεν αποτελεί αντιπροσωπευτική της εξέλιξης της πορείας της COVID-19 που μαστίζει τη χώρα μας.
Οι υπόλοιποι αριθμοί, άλλωστε, «λένε την αλήθεια»: 605 διασωληνωμένοι, 446 εισαγωγές σε νοσοκομεία και 59 θάνατοι μαρτυρούν την σκληρή πραγματικότητα του εν εξελίξει τρίτου κύματος της πανδημίας.
Ενδεικτικό της ανεξέλεγκτης πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ είναι ότι μόλις μια εβδομάδα πριν, στις 9 Μαρτίου, οι διασωληνωμένοι δεν ξεπερνούσαν τους 500, ενώ σήμερα φτάνουν στα επίπεδα της 26ης Νοεμβρίου, όταν είχαμε 608 διασωληνωμένους και την επέλαση του δεύτερου κύματος να εξελίσσεται τότε για αρκετές ακόμη εβδομάδες.
Ο χθεσινός αριθμός έρχεται, λοιπόν, να επιβεβαιώσει τους φόβους των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που προέβλεπαν στις αρχές Μαρτίου ότι οι διασωληνωμένοι θα φτάσουν τους 600, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τον αριθμό των θανάτων.
Θεμιστοκλέους: Πάνω από 1,3 εκατομμύρια εμβολιασμοί - Ποιοι έπονται
Το άνοιγμα της πλατφόρμας ραντεβού για εμβολιασμό της επόμενης ομάδας, η οποία είναι τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου θα γίνει την Παρασκευή 19 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Τόνισε, δε, ότι οι πολίτες που ανήκουν στην κατηγορία αυτή είναι περίπου 250.000 άτομα με πολύ συγκεκριμένες παθήσεις.
Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει και το άνοιγμα της πλατφόρμας ραντεβού εμβολιασμών για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών στις 26 Μαρτίου και αρχές Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 65-69 ετών.
Σήμερα, όπως είπε, τα προγραμματισμένα ραντεβού ήταν 7.715 και πραγματοποιήθηκαν 6.684 μέχρι τις 17:30, ποσοστό 85%, πολύ υψηλό δεδομένων των συνθηκών.
Οι εμβολιασμοί, μάλιστα, ξεπέρασαν τις 8.000, ενώ συνολικά έχουν γίνει πάνω από 1.300.000 εμβολιασμοί.
Σχετικά με το θέμα της ασφάλειας του εμβολίου της AstraZeneca, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως η επιτροπή αποφάσισε τη συνέχιση χορήγησής του και η θέση της είναι ξεκάθαρη.
Η απόφαση αυτή στηρίχθηκε καθαρά σε επιστημονικά κριτήρια εξετάζοντας τα δεδομένα όλων των χωρών.
«Η Ελλάδα ήμασταν και είμαστε στη γραμμή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος έχει στη διάθεσή του όλα τα δεδομένα από όλες τις χώρες και είναι αυτός που εγκρίνει φάρμακα και εμβόλια. Χρησιμοποιούμε τα εμβόλια που ο ΕΜΑ ενέκρινε.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που αποτελείται από κορυφαίους επιστήμονες, αφού εξέτασε και εξετάζει ανά πάσα στιγμή όλα τα γεγονότα αποφάσισε τη συνέχιση των εμβολιασμών», διευκρίνισε ο κ.Θεμιστοκλέους.
Εμβολιασμοί κατά covid: Στις 19/3 ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες – Ποιους αφορά
Στο επόμενο στάδιο προχωρούν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού καθώς την Παρασκευή 19 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες.
Οι εμβολιασμοί, οι οποίοι θα αρχίσουν τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, αφορούν την ομάδα Α ατόμων υψηλού κινδύνου.
Στην ομάδα αυτή εντάσσονται όσοι αντιμετωπίζουν τα εξής νοσήματα:
1) Μεταμόσχευση: Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων. Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
2) Νεφρική ανεπάρκεια. Υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση
3) Κυστική ίνωση
4) Καρκίνος υπό αγωγή. Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία). Αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.
5) Σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού. Χρόνιο αναπνευστικό νόσημα για το οποίο γίνεται χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον (βάσει πιστοποίησης ασφαλιστικού φορέα). Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με FEV1 < 30% μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου. Διάμεση πνευμονοπάθεια
6) Σοβαρή καρδιακή νόσος. Πρόσφατο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (τους τελευταίους τρεις μήνες). Καρδιακή ανεπάρκεια με κλάσμα εξώθησης <40% μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου (συμπεριλαμβανόμενων μυοκαρδιοπαθειών, συγγενών καρδιοπαθειών, βαλβιδικής νόσου).Πνευμονική Υπέρταση
7) Σοβαρή ηπατική νόσος. Ηπατική ανεπάρκεια με πυλαία υπέρταση, κίρρωση ήπατος με πυλαία υπέρταση.
8) Ανοσοκαταστολή. Αυτοφλεγμονώδεις/αυτοάνοσες παθήσεις ή άλλη νόσος υπό ανοσοκατασταλτική ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μετρίου – υψηλού κινδύνου. Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες HIV με CD4<200 κύτταρα/μL.
9) Άλλα νοσήματα. Σύνδρομο Down. Άλλες ειδικές καταστάσεις μετά από αίτηση του θεράποντος Ιατρού.
Στους 7.196 οι νεκροί
Στους 7.196 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 16/3 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.533, εκ των οποίων 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 223.789, εκ των οποίων 51,6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 72 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.916 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 59, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.196 θάνατοι.
Το 95,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 605 (χθες 564).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 82,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.505 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 446 (ημερήσια μεταβολή -3,25%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 455 ασθενείς.
Σχόλια αναγνωστών