Για σταθεροποίηση της πανδημίας στην Ελλάδα και για επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης κάνει λόγο ο καθηγητής πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Ν. Τζανάκης, ο οποίος υποστήριξε πως από την ερχόμενη Δευτέρα 5/4 θα μπορούσε να ανοίξει το λιανεμπόριο στις περιοχές που παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα.
«Είμαστε στην επιπέδωση της καμπύλης, η οποία όμως δεν είναι αυτόματη.
Δεν είναι δηλαδή όπως η γωνία ενός τριγώνου, οξεία, δηλαδή ανεβαίνω και πέφτω κατ’ ευθείαν.
Είναι μία κορυφή περίπου σαν ένα βουνό.
Ανεβαίνεις σε μία κορυφή που έχει έκταση.
Είναι μία επιπέδωση που διαρκεί κάποιες μέρες.
Θα βλέπουμε υψηλά κρούσματα κάποιες μέρες και σε 10-15 μέρες που θα αρχίσει η πτώση, στην αρχή θα δούμε μία σταθεροποίηση σε δέκα ημέρες στο ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών, δηλαδή βάζουμε εισιτήρια βγάζουμε εξιτήρια και εν συνεχεία αυτό θα πάρει μία αρνητική τιμή, δηλαδή θα βάζουμε λιγότερους και θα βγάζουμε περισσότερους (ασθενείς), οπότε θα αρχίσει να πέφτει ο αριθμός των νοσηλευομένων και κατ’ επέκταση των διασωληνωμένων.
Αυτό είναι η ιστορία.
Η όλη διαδικασία για να εξομαλυνθεί και να δούμε σαφή τέτοια ευρήματα είναι μετά τις 10 Απρίλη» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Τζανάκης.
Όλη η Αθήνα πάει καλά εκτός από βόρεια προάστια και δυτική Αττική
«Από εκεί και ύστερα θα πρέπει να πούμε ότι η πανδημία, αυτή τη στιγμή, εξελίσσεται ανισόχρονα σε διάφορες περιφερειακές ενότητες.
Ακόμα και στην Αττική αν δείτε η περιφερειακή ενότητα νήσων πάει εξαιρετικά, αποκλιμακώνει και σε μία εβδομάδα δέκα ημέρες θα είναι κάτω από τα 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.
Όλη η Αθήνα πάει καλά εκτός από τα Βόρεια Προάστια, που έχει μια δυναμική ακόμα η πανδημία και η Δυτική Αττική, που είναι μεγάλες περιοχές.
Έχουν ξεκινήσει σε διαφορετικό χρόνο τα πανδημικά κύματα αφενός και αφετέρου δεν τηρούνται τα μέτρα ή διάφοροι παράγοντες παίζουν ρόλο, ακόμα και το πληθυσμιακό.
Επομένως, η πανδημία κινείται ανισόχρονα.
Δεν μπορούμε να μιλάμε για κλείσιμο σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά θα πρέπει να αποκεντρώσουμε και να εντοπίσουμε τα μέτρα σε εκείνες τις περιοχές που έχουν πρόβλημα» είπε ο κ.Τζανάκης.
«Αποκλιμάκωση υπάρχει στον τομέα των Νήσων, στον Νότιο τομέα Αθηνών καθώς και στον Κεντρικό τομέα Αθηνών που είναι μεγάλες περιοχές.
Επομένως, εάν όλα πάνε καλά και δείξουμε προσοχή ώστε να παγιωθεί αυτή η αποκλιμάκωση, όλα θα πάνε καλά στην Ελλάδα.
Στην Αθήνα έχουμε τα 2/3 των κρουσμάτων» υποστήριξε ο κ.Τζανάκης.
Δεν εφαρμόζεται το lockdown
«Δεύτερος παράγοντας είναι ότι το lockdown με τον τρόπο που το έχουμε αυτή τη στιγμή δεν εφαρμόζεται.
Ο καθένας κοιτάζει να το υποσκάψει, να το υπερκεράσει.
Άρα πρέπει να αλλάξουμε το μείγμα για να δώσουμε την ψυχολογική ανάσα στους ανθρώπους για να εφαρμόσουν τα όποια μέτρα πάρουμε προσεκτικά.
Αυτό που έχει σημασία είναι να ανοίξουμε και να μην το εκλάβουμε ως χαλάρωση αυτό, αλλά ως εγρήγορση.
Δηλαδή να ανοίξουμε με υγειονομικά πρωτόκολλα, με πάρα πολλά τεστ ώστε να προλαβαίνουμε συρροές» είπε ο κ.Τζανάκης ενώ σε σχέση με τους περιορισμούς στις διαδημοτικές μετακινήσεις, υποστήριξε πως αυτό πρέπει να αλλάξει οπωσδήποτε.
Να ανοίξει προσεκτικά το λιανεμπόριο
«Το λιανεμπόριο μπορεί να ανοίξει με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα θα έλεγα σε πολλές περιοχές και θα έλεγα και στην Αθήνα με πολύ μεγάλη προσοχή και μία μία δραστηριότητα.
Θα μπορούσε από Δευτέρα σιγά σιγά να σκέφτεται το Λιανεμπόριο σε περιοχές που πάνε καλά.
Για παράδειγμα στην περιφέρεια Νήσων θα μπορούσε να γίνει αυτό.
Με αυστηρά πρωτόκολλα» τόνισε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος σχετικά με τα σχολείαι είπε πως θα μπορούσα να πάνε πιο πίσω «διότι αφενός συμβάλουν στη μεταδοτικότητα και αφετέρου η δουλειά τους γίνεται λίγο με την τηλεκπαίδευση, δεν είναι χαμένη περίπτωση».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών