Παρά τις έντονες ανησυχίες των ειδικών το λιανεμπόριο ανεβάζει ρολά από τη Δευτέρα 5/4, εκτός από Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη
(συνεχές upd) Επιβαρυμένη εξακολουθεί να είναι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, που μετρά συνολικά 273.459 κρούσματα και 8.302 νεκρούς από τη νόσο.
Τα επόμενα βήματα που αφορούν την επιστροφή των μαθητών - πρώτα των λυκείων - στα σχολεία, σε συνάρτηση με τα self test, αλλά και το άνοιγμα της εστίασης - όπως φαίνεται μετά το Πάσχα- , θα εξαρτηθούν από την πορεία και την εικόνα που θα διαμορφωθεί μετά την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα και την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου με κανόνες τη Δευτέρα 5/4, σε συνδυασμό με τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Άλλωστε, τα εμβόλια όπως και τα self test από τις 7 Απριλίου, θα αποτελέσουν τα ισχυρά εργαλεία ελέγχου και μείωσης της διασποράς.
Πάντως, με το ΕΣΥ να παραμένει υπό ασφυκτική πίεση και να αναμένεται αργή και σταδιακή αποκλιμάκωση στα κρούσματα μετά τις 20/4, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που θεωρούν αρκετά ριψοκίνδυνο το πράσινο φως που δόθηκε για τις διαδημοτικές μετακινήσεις και το άνοιγμα του λιανεμπορίου, σημειώνοντας πως πρόκειται για λάθος πείραμα.
Η απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα οδήγησε σε μία πραγματική λαοθάλασσα στις παραλίες της Αττικής, καθώς οι πολίτες του Λεκανοπεδίου απολύτως εύλογα μετά τα πολύμηνα lockdowns αποφάσισαν να κατακλύσουν τις πλαζ με σύμμαχο τον καλό καιρό.
Κατά εκατοντάδες βγήκαν στην παραλία και οι πολίτες στη Θεσσαλονίκη, εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό και τις μετακινήσεις με ΙΧ.
Επίκεντρο της πανδημίας η Αττική
Επίκεντρο της πανδημίας παραμένει η Αττική για την Ελλάδα καθώς για μία ακόμη φορά στο Λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν σχεδόν τα μισά κρούσματα.
Από το σύνολο των 3.232 νέων κρουσμάτων στη χώρα, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στις 3/4/2021, 5 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, με το λεκανοπέδιο Αττικής να είναι στο κόκκινο.
Ειδικότερα στην Αττική εντοπίστηκαν 1.525 νέα κρούσματα ενώ ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, όπου αποφασίστηκε, να μην ανοίξει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα (5/4) παρά τις έντονες αντιδράσεις των εμπόρων.
Στη Θεσσαλονίκη διαγνώστηκαν 383 νέες μολύνσεις, ενώ στις άλλες δύο περιοχές 108 και 107 νέα κρούσματα αντίστοιχα.
Αντιδράσεις για Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαία - Την Κυριακή 4/4 κυβερνητικά στελέχη στις περιοχές
Την ίδια ώρα, αντιδράσεις προκαλεί η αναστολή της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στις ΠΕ Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας από τη Δευτέρα 5 Απριλίου μέχρι τις 12 Απριλίου, όπου ωστόσο επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα.
Σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τα πνεύματα, με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μεταβαίνουν την Κυριακή 4/4 κυβερνητικά στελέχη σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Πάτρα, προκειμένου να συναντηθούν με δημάρχους, περιφερειάρχες και εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου.
Στη μάχη και τα self test
Ένα ακόμη «όπλο» στη διαχείριση της πανδημίας θα προστεθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς μέσα η πρώτη παρτίδα των 1.5 εκατ. self test θα βρίσκεται στα φαρμακεία, προκειμένου να τα παραλάβουν δωρεάν οι πολίτες, με πρώτους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.
Στόχος είναι μέχρι τη Δευτέρα 12 Απριλίου, οπότε και αναμένεται η επιστροφή των μαθητών της Γ΄ Λυκείου στα θρανία, να το έχουν κάνει μαθητές και εκπαιδευτικοί και να έχουν βγει αρνητικοί.
Σε περίπτωση που βγουν θετικοί, θα μπορούν να κάνουν επανέλεγχο με δωρεάν rapid test σε κρατική δομή, και εφόσον επιβεβαιωθεί εκ νέου, θα παραμένουν σε καραντίνα 14 ημερών στην οικία τους.
Πάντως, σύμφωνα με το σχεδιασμό, η πρώτη κατηγορία που θα έχει πρόσβαση στα self test θα είναι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, η δεύτερη τα άτομα ηλικίας 18-67 ετών και τρίτη, οι άνω των 67 ετών.
Υποχρεωτικά θα είναι για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τη μεταποίηση και τα δικαστήρια..
Υπενθυμίζεται ότι κάθε πολίτης μπορεί να προμηθευτεί από τα φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ , 4 self test κάθε μήνα, ήτοι ένα κάθε εβδομάδα.
Τα επόμενα βήματα
Παρά τα δυσοίωνα αυτά δεδομένα, οι ειδικοί εισηγήθηκαν και η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτραπούν από το Σάββατο 3 Απριλίου οι διαδημοτικές μετακινήσεις στην Αττική και όχι μόνο, μέτρο που θα ισχύει μόνο για τα Σαββατοκύριακα και που αποσκοπεί στο να δοθεί η δυνατότητα να αποτραπούν φαινόμενα συγχρωτισμού σε πάρκα και πλατείες, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου θα ανοίξει το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away και του click in shop στέλνοντας ένα μόνο μήνυμα στο 13032 διάρκειας 3 ωρών.
Σε δεύτερο χρόνο, θα αποφασιστεί, εάν θα ανοίξουν εκ νέου τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα.
Όσον αφορά τα σχολεία, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο άνοιγμα των λυκείων από τη Δευτέρα 12 Απριλίου και μόνο με βεβαίωση διενέργειας self test οι μαθητές στα σχολεία.
Αναφορικά με την εστίαση, αρκετοί πλέον τοποθετούν το άνοιγμα των καφέ και εσταιτορίων τις πρώτες ημέρες μετά το Πάσχα, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει και νωρίτερα εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν.
Επικίνδυνο το άνοιγμα του λιανεμπορίου
Πολλοί είναι οι ειδικοί που εκτιμούν πως η κίνηση αυτή είναι αρκετά ριψοκίνδυνη, ότι πρόκειται για λάθος πείραμα και ότι αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να προχωράς σε άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας όταν η πανδημία είναι στην κορύφωση της.
Πράγματι, τα δεδομένα από την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και στο σύστημα υγείας είναι εφιαλτικά.
Πρόκειται για στοιχεία που δείχνουν πως το ΕΣΥ θα παραμείνει υπό ασφυκτική πίεση και τις επόμενες εβδομάδες, και ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν πως μια αργή και σταδιακή αποκλιμάκωση στα κρούσματα θα πρέπει να αναμένεται μετά τις 20 Απριλίου.
Καπραβέλος: Το 3ο κύμα εξασθενεί από 10 Απριλίου
Λάθος χαρακτήρισε την άρση των περιοριστικών μέτρων ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη μάχη, που δίνει το ΕΣΥ απέναντι στην πανδημία.
«Το ‘Παπανικολάου είναι βαρόμετρο για τη Θεσσαλονίκη και όλη τη βόρεια Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Καπραβέλος στο Mega, προσθέτοντας πως το προσωπικό του νοσοκομείου αντιμετώπισε στις 2/4 τη δυσκολότερη εφημερία από τις αρχές του χρόνου, καθώς οι προσελεύσεις πλησίασαν τις 100 και οι εισαγωγές τις 50.
«Ξύπνησε λίγο μνήμες Νοεμβρίου, όμως είμαστε πολύ μακριά και οπωσδήποτε η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι καλύτερη απ’ ότι είναι η κατάσταση στην Αθήνα» είπε ο κ. Καπραβέλος υπογραμμίζοντας ότι είναι ακόμα είναι διαχειρίσιμη και μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα κλινών –απλών και ΜΕΘ.
Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι επιβαρυμένη η κατάσταση, γιατί το τρίτο κύμα πλέον μεταφράζεται σε αύξηση των εισαγωγών, σε μεγάλη πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας», τονίζοντας ότι η Θεσσαλονίκη δεν έχει φτάσει ακόμα στο επίπεδο της Αθήνας, όπου το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα.
Μιλώντας για την απόφαση των λοιμωξιολόγων να συνεχιστεί το lockdown στη Θεσσαλονίκη, λόγω των αυξημένων εισαγωγών στα νοσοκομεία, ο κ. Καπραβέλος ανέφερε ότι ο μοναδικός λόγος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτή την απόφαση είναι η κατάσταση του υγειονομικού συστήματος και ειδικότερα ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών Covid και των ΜΕΘ Covid.
«Δεν καταλαβαίνω τη διάκριση μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, η Αθήνα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση» πρόσθεσε ο διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου», υπογραμμίζοντας ότι είναι άκαιρη η συζήτηση για απελευθέρωση των κοινωνικών δραστηριοτήτων.
Ο κ. Καπραβέλος σημείωσε ότι «είμαστε στο τέλος της πανδημίας.
Το τρίτο κύμα με βάση όλες τις προβλέψεις αρχίζει και εξασθενεί από τις 10 Απριλίου και μετά», όμως τόνισε πως ήταν λάθος η άρση των περιοριστικών μέτρων και πως θα έπρεπε να δείξουν όλοι υπομονή για μια εβδομάδα ή δέκα μέρες για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.
Χατζηχριστοδούλου: Έξοδος το Πάσχα με test
Για έξοδο το Πάσχα αλλά με test, έκανε λόγο ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
«Αν τα πράγματα πάνε καλά και έχουμε αποκλιμάκωση θα μπορούσε με έλεγχο - τεστ να γίνονται μετακινήσεις το Πάσχα» σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Επίσης αποκάλυψε πως για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις η επιτροπή θέλει να θέσει το self test πριν το ταξίδι με το πλοίο.
Αναφερόμενος στις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το Σάββατο (3/4) τόνισε πως αυτό που έχει σημασία να ειπωθεί είναι πως ο ιός μεταδίδεται λιγότερο στους εξωτερικούς χώρους αλλά εξακολουθεί να μεταδίδεται επομένως και πως πρέπει να εξακολουθούμε να τηρούμε τις αποστάσεις και την μάσκα.
Μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της την κούραση του κόσμου και πήρε αυτά τα μέτρα.
«Τα μέτρα δεν τηρούνταν έτσι και αλλιώς.
Δεν υπήρχε και μεγάλη επιτήρηση για τις διαδημοτικές μετακινήσεις.
Γι αυτό τον λόγο πήρε αυτή την απόφαση η κυβέρνηση.
Θεωρώ ότι είναι μια βαλβίδα εκτόνωσης χρειάζεται και αυτό.
Πρέπει όμως να μην το παρακάνουμε γενικώς και να καταλάβουμε ότι μεταδίδεται εξίσου καλά και σε εξωτερικούς χώρους», σημείωσε ο καθηγητής
Εποχές προ κορωνοϊού, θύμιζαν οι παραλίες της Αττικής – Εκτόνωση των πολιτών μετά τα πολύμηνα lockdowns
Η απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα οδήγησε μία πραγματική λαοθάλασσα στις παραλίες της Αττικής, καθώς οι πολίτες του Λεκανοπεδίου απολύτως εύλογα μετά τα πολύμηνα lockdowns αποφάσισαν να κατακλύσουν τις πλαζ με σύμμαχο τον καλό καιρό.
Η παραλιακή λεωφόρος αλλά και ολόκληρο το θαλάσσιο μέτωπο, θύμιζαν parking αφού δεκάδες χιλιάδες αυτοκίνητα συνέρευσαν στην παραλία.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, πως από τη Γλυφάδα μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου τουλάχιστον 2.000 αυτοκίνητα ήταν σχεδόν ακινητοποιημένα.
Οι πολίτες που αναζήτησαν βουτιές ελευθερίας, πάντως τηρούσαν τα μέτρα προστασίας, όπως μάσκες και αποστάσεις.
Μποτιλιάρισμα παντού
Σύμφωνα με την Τροχαία. αυξημένη κίνηση και μεγάλο μποτιλιάρισμα καταγράφηκε επί της λεωφόρου Ποσειδώνος, στο ρεύμα προς Γλυφάδα, στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ύψος του Ελληνικού και στο ύψος της Παραλίας στο Καβούρι.
Μποτιλιάρισμα παρατηρήθηκε και επί της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, στο ρεύμα προς Λαμία, από Τρεις Γέφυρες έως Νέα Φιλαδέλφεια.
Αλαλούμ στο Πέραμα
Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Πέραμα, όπου δεκάδες αυτοκίνητα, προσπάθησαν να περάσουν στη Σαλαμίνα, αλλά δεν τα κατάφεραν με αποτέλεσμα να προκληθεί αλαλούμ.
Στη Σαλαμίνα μπορούν να μεταβούν με το πλοίο μόνο όσοι έχουν εκεί μόνιμη κατοικία ή εργάζονται και διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα.
Έτσι στους οδηγούς, οι άνδρες του λιμενικού έδιναν οδηγίες να γυρίσουν πίσω.
Στους πολίτες δόθηκε η δυνατότητα για άσκηση εκτός του δήμου κατοικίας μας με τη χρήση του κωδικού 6.
Λαοθάλασσα και στη Θεσσαλονίκη
Κατά εκατοντάδες βγήκαν στην παραλία και οι πολίτες στη Θεσσαλονίκη, εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό και τις μετακινήσεις με ΙΧ.
Εξάλλου πολλοί ήταν αυτοί, που πήραν τα αυτοκίνητά τους για μία βόλτα εκτός του δήμου τους, με τον κωδικό μετακίνησης 6.
Τι προβλέπεται για τις μετακινήσεις
Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας, ενώ όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων θα πρέπει να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού, διότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει στην άρση αυτής της δυνατότητας.
Οι πολίτες θα μπορούν πλέον να μετακινηθούν και εκτός των ορίων των δήμων τους, αλλά πάντα εντός της περιφερειακής ενότητας.
Οι μετακινήσεις με αποστολή SMS στο 13033 και τον κωδικό 6 θα επιτρέπονται με όχημα εκτός δήμου και χωρίς χιλιομετρικό περιορισμό για προσωπική άσκηση σε υπαίθριο χώρο.
Επίσης, επιτρέπεται να ασκούνται μαζί έως τρία άτομα εκτός και εάν πρόκειται για οικογένεια.
Ωστόσο, η χρήση της μάσκας εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική, ενώ οι ειδικοί καλούν τους πολίτες να τηρούν αποστάσεις και τους κανόνες υγιεινής με καλο πλύσιμο των χεριών και χρήση αντισηπτικών.
Το νέο μέτρο εφαρμόζεται πιλοτικά και ισχύει προς το παρόν μόνο για τα Σαββατοκύριακα, με την κυβέρνηση να προειδοποιεί πως εάν έχουμε εικόνες συνωστισμού, θα αρθεί.
Τζανάκης: 9.000 κρούσματα κορωνοϊού εντός του Απριλίου
Τα πραγματικά κρούσματα κορωνοϊού τις επόμενες ημέρες θα είναι 9.000 σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, αναφερόμενος στα νεότερα στοιχεία από το μέτωπο της πανδημίας.
Η κορύφωση του 3ου κύματος παρατείνεται σε διάρκεια εξαιτίας των συναθροίσεων που σημειώθηκαν στις Απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα αλλά και από το γεγονός πως «μπήκαν στον χορό» και άλλες περιοχές, όπως η Δυτική Μακεδονία, η Θεσσαλονίκη, η Ήπειρος, σύμφωνα με τον ίδιο.
«Έτσι η κορύφωση έγινε μεγαλύτερη από ό,τι περιμέναμε πριν από 15 μέρες και σε αριθμό και σε διάρκεια», είπε ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open.
Επίσης, προέβλεψε πως θα έχουμε αυξημένα κρούσματα και τις επόμενες 10 - 15 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 15 με 20 Απριλίου.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής, πλέον με τα self tests αναμένεται να δούμε κρούσματα διπλάσια και ίσως τριπλάσια από ότι τώρα.
«Αν σήμερα βρήκαμε 3.000 κρούσματα κορωνοϊού, τα πραγματικά κρούσματα θα είναι 9.000», σημείωσε.
Ωστόσο ξεκαθάρισε πως τα περισσότερα από τα κρούσματα που θα δείξουν τα self tests θα είναι ασυμπτωματικοί επομένως δεν θα πιέσουν το ΕΣΥ.
«Μας ενδιαφέρει όμως να ανακαλυφθούν αυτά τα κρούσματα γιατί μεταδίδουν υπερβολικά τον ιό και πρέπει να τεθούν σε καραντίνα» ανέφερε.
Γκάγκα: Ανησυχία για τις διαδημοτικές μετακινήσεις
Στη μικρή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα του λιανεμπορίου αναφέρθηκε η πνευμονολόγος και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Η κ. Γκάγκα εξήγησε πως πιθανώς λόγω του αυξημένου φορτίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, οι ειδικοί φοβούνται το άνοιγμα του λιανεμπορίου.
«Ο λόγος που έκανε την επιτροπή να πάρει αυτή την απόφαση είναι ότι εν μέσω, θεωρητικά, lockdown τα κρούσματα αυξάνονται», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Το άνοιγμα των καταστημάτων είναι πολύ σημαντικό.
Με φοβίζει λίγο η διαδημοτική μετακίνηση αυτό το Σαββατοκύριακο.
Ελπίζω να τη χρησιμοποιήσουμε όλοι με λογική», είπε.
Πέτσας: Γιατί δεν ανοίξαμε το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη
Εξηγήσεις στο γιατί η κυβέρνηση δεν άνοιξε τελικά το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη έδωσε σήμερα (3/4) ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.
Όπως τόνισε στον Σκάι «η αυξητική τάση και κάποια τοπικά χαρακτηριστικά στα κρούσματα στις τρεις αυτές περιοχές, οδήγησε στο "μπλόκο" του ανοίγματος του λιανεμπορίου. Στις υπόλοιπες περιοχές, αντιθέτως, παρατηρήθηκε σταθεροποιητική τάση στο επιδημιολογικό φορτίο, όπως εξήγησε ο υπουργός, και γι' αυτό πάρθηκαν οι εν λόγω αποφάσεις».
Ο κ. Πέτσας εκτίμησε ωστόσο οτι «δεν θα έχουμε προβλήματα στον εμπορικό χώρο και δεν θα έχουμε πισωγυρίσματα", ανέφερε σχετικά με την πιθανότητα να ξανακλείσουν τα καταστήματα αν δεν τηρηθούν τα μέτρα».
Επίσης, επεσήμανε πως προς το τέλος της εβδομάδας θα έχουμε τα πρώτα αυτοδιαγνωστικά τεστ.
Σχετικά με τις προκλητικές ενέργειες τις Τουρκία με την ακταιωρό κατά ελληνικού σκάφους του λιμενικού στη Λέσβο, τόνισε ότι "δεν πτοούμαστε, προστατεύουμε τα σύνορα και στις προκλήσεις είμαστε πάντα σταθεροί και αποφασιστικοί".
Σταμπουλίδης: Δεν είναι άνοιγμα της αγοράς, αλλά μικρό βήμα για να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον ιό
«Δεν είναι άνοιγμα της αγοράς, αλλά ένα μικρό βήμα για να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον ιό», τόνισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Π. Σταμπουλίδης, αναφερόμενος στο άνοιγμα του λιανεμπορίου την προσεχψή Δευτέρα 5/4.
Ο κ. Σταμπουλίδης μιλώντας MEGA σημείωσε ότι το μέτρο αυτό θα βοηθήσει στην ψυχολογία του κόσμου και θα βελτιώσει την καθημερινότητά του.
Για 3 περιοχές που δεν ανοίγει η αγορά
Ο κ. Σταμπουλίδης υπογράμμισε ότι σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη η αγορά δεν θα ανοίξει, ενώ οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα επιτρέπονται και σε αυτές τις περιοχές τα Σαββατοκύριακα.
Ακόμη, ανέφερε ότι σε όλη τη χώρα δεν θα λειτουργήσουν τα πολυκαστήματα, τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά χωριά, τα outlets, ενώ τα υπόλοιπα θα λειτουργούν κανονικά.
Έκανε αναφορά και στον τρόπο με τον οποίο ο πολίτης θα μπορεί να επισκέπτεται τα εμπορικά καταστήματα, ξεκαθαρίζοντας ότι το μήνυμα στο 13032 είναι μοναδικό για κάθε μέρα και μπορεί να αποσταλεί εκ νέου μετά τις 12 το βράδυ.
Πιθανότατα μετά το Πάσχα το άνοιγμα της εστίασης
Ο κ. Σταμπουλίδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, απαντώντας σε ερώτηση για τους ισραηλινούς τουρίστες που έφτασαν στην Ελλάδα με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, τα selft test και την εστίαση, υπογράμμισε ότι τα εστιατόρια στα ξενοδοχεία λειτουργούν και οι τουρίστες μπορούν στη βόλτα τους να παίρνουν καφέ με take away.
Πρόσθεσε ότι τα self test θα γίνονται και από τους εργαζομένους του λιανεμπορίου.
Τέλος, σημείωσε ότι η εστίαση θα ανοίξει πιθανότατα μετά το Πάσχα, όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός την Παρασκευή 2/4 στη Βουλή.
Από Δευτέρα βγαίνουν οι απαγορευτικές κορδέλες από τα ράφια των σουπερμάρκετ
Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ανέφερε ότι από Δευτέρα 5/4 , οπότε και ανοίγει το λιανεμπόριο, θα βγουν και οι απαγορευτικές κορδέλες από τα ράφια των σουπερμάρκετ και πλέον, θα μπορούν να πωλούν όλα τα προϊόντα τους.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν είναι υποχρεωτική η διενέργεια rapid ή self test για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου.
Κεραμέως: Με rapid test στα σχολεία
Για την επαναλειτουργία των σχολείων, τις Πανελλήνιες εξετάσεις, την επέκταση της σχολικής χρονιάς εντός Ιουνίου και τα rapid test μίλησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Όπως τόνισε τα self test θα είναι πού ισχυρό εργαλείο για την επαναλειτουργία της εκπαιδευτικής κοινότητας και τόνισε οτι «έχει γίνει η παραλαβή ενός σημαντικού αριθμού τεστ και συνεχίζεται η προμήθειά τους από τα φαρμακεία, από την οποία θα κριθεί και το άνοιγμα των σχολείων».
Όπως υποστήριξε, την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η ηγεσία του υπουργείου παιδείας με τους ειδικούς για το άνοιγμα των σχολείων, με προτεραιότητα στα Λύκεια. Επιπλέον έχει γίνει μια συζήτηση ώστε τα φαρμακεία να έχουν προμηθευτεί τα self test την επόμενη εβδομάδα, ώστε να ανοίξουν τα σχολεία στις 12 Απριλίου.
Rapid test πριν πάνε στο σχολείο
«Ο κάθε μαθητής θα κάνει το self test στο σπίτι του και εάν βγει θετικό, θα το δηλώνει στην πλατφόρμα και θα πηγαίνει για επιβεβαιωτικό τεστ. Εάν είναι αρνητικό, θα παίρνει βεβαίωση για να τη δίνει στο σχολείο. Το πρώτο βήμα είναι να εξηγήσουμε τη σημασία του μέτρου στους γονείς, όπως είχε γίνει με τις μάσκες. Είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για να περιορίσουμε τους θετικούς, κυρίως τους συμπτωματικούς” πρόσθεσε.
Για τις κατατακτήριες εξετάσεις απάντησε ότι θα προχωρήσουν μόλις δοθεί το "πράσινο φως” από τους ειδικούς για τις εξετάσεις στα Πανεπιστήμια. "Τότε θα γίνουν και αυτές” σημείωσε, ενώ για τις προαγωγικές εξετάσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια απάντησε ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.
Τι θα γίνει με τις Πανελλήνιες
Για τις Πανελλαδικές τόνισε ότι δρομολογούνται κανονικά εντός του Ιουνίου, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα το πρόγραμμα και η ημερομηνία έναρξής τους. Η κ. Κεραμέως έκανε γνωστό ότι υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης του σχολικού έτους, για λίγες μέρες και μόνο εντός Ιουνίου, "για να κερδίσουμε μέρες στη δια ζώσης εκπαίδευση”.Σε ερώτηση για το άνοιγμα των φροντιστηρίων, με τη χρήση self test, απάντησε ότι στους χώρους αυτούς υπάρχει ανάμειξη διαφορετικών ομάδων, γι αυτό και αναμένονται οι εισηγήσεις των ειδικών.
Τέλος, για τα voucher τόνισε ότι τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα για τους φοιτητές, για να κάνουν αίτηση για να ανανεώσουν ή να αποκτήσουν τεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ η πλατφόρμα για την κατάθεση των αιτήσεων προμηθευτών που κατασκευάζουν, διανέμουν και μεταπωλούν τεχνολογικό εξοπλισμό άνοιξε ήδη.
Τι ισχύει από Δευτέρα 5 Απριλίου
Το λιανεμπόριο ανεβάζει και πάλι ρολά, ξεκινώντας με τα μικρά καταστήματα, τα οποία θα λειτουργήσουν τόσο με τη μέθοδο του click away, όσο και με αυτή του click in shop.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ότι:
- Από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, με τη χρήση του κωδικού 13032 και με χρονικό περιορισμό 3 ωρών, θα επιτρέπεται η πώληση εντός του μαγαζιού με ραντεβού (click in shop) και η παραλαβή πάλι με ραντεβού (click away).
Θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ.
- Από το Σάββατο 3 Απριλίου με κωδικό 6 και μόνο για άσκηση και έως τρία άτομα ή μία οικογένεια, επιτρέπεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο.
Μόνο για τα Σαββατοκύριακα για άσκηση εκτός τους δήμου μας.
Με υποχρεωτική χρήση μάσκας και χωρίς συνωστισμούς, για να μην υπάρξει άρση του μέτρου
- Η λειτουργία των σχολείων θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα, με στόχο να ανοίξουν ορισμένες τάξεις, από τις 12 Απριλίου και με χρήση τεστ.
- Επίσης θα επαναξιολογηθεί και το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων.
Σταθεροποίηση, αλλά σε υψηλό επίπεδο για Αττική και Κρήτη
Τον σαρωτικό χαρακτήρα της πανδημίας επιβεβαίωσαν τα στοιχεία για την επιδημιολογική πορεία της χώρας.
Ο βαρύς απολογισμός του Μαρτίου, το «ποδαρικό» του Απριλίου και η αύξηση νέων κρουσμάτων και πίεσης στο σύστημα υγείας σε πολλές περιφερειακές ενότητες κορυφώνουν την αγωνία για τα επόμενα βήματα που πραγματοποιούνται πάνω σε σπασμένα γυαλιά.
Την τελευταία εβδομάδα, 500 νέα περιστατικά κορωνοϊού εισάγονταν στα νοσηλευτικά ιδρύματα ανά ημέρα και 70 περίπου συνάνθρωποί μας έχαναν τη μάχη με τον ιό. Μόλις στο πρώτο διήμερο του Απριλίου καταγράφηκαν 139 θάνατοι, μετά τους 72 σημερινούς.
Η αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ελλάδος (ΥΠΕ) στρέφει την αγωνία των ειδικών στο βορρά, με τους περισσότερους των 1.155 ασθενών σε απλές κλίνες και περί τους 200 διασωληνωμένους. Στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα ΜΕΘ-COVID-19 είναι στο 90%, με τις νέες εισαγωγές ασθενών για τον Μάρτιο αυξημένες κατά 270,97%.
Ποσοστά τρόμου έρχονται και από τα συστήματα υγείας Αχαΐας και Κοζάνης, όπου η αύξηση νέων εισαγωγών για τον περασμένο μήνα άγγιξε το 164,29% και 221,43% αντίστοιχα.Το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο ενώ ο κορωνοϊός δοκιμάζει ολόκληρο τον πλανήτη.
Ο αριθμός των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα άγγιξε τα 19.000 νέα κρούσματα, με το δείκτη θετικότητας να φτάνει το 6,8%.
Τα ενεργά κρούσματα έφτασαν τα 27.000, με τα μισά να βρίσκονται στην Αττική, ενώ παρατηρείται σταθεροποίηση στην Ν . Ελλάδα και αύξηση κρουσμάτων στην Β. Ελλάδα.
Ενδεικτικά, στη Θεσσαλονίκη η αύξηση άγγιξε το 28% και τα ενεργά κρούσματα έφτασαν τα 2.000, ενώ σημειώνεται συστηματική αύξηση σε νησιωτικές περιοχές.
Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει παρόλο που παρατηρείται σταθεροποίηση στις νέες εισαγωγές. Στην επικράτεια νοσηλεύονται σε απλές κλίνες 5.200 ασθενείς.
Αυξητική τάση παρατηρείται στην Μακεδονία στις εισαγωγές ασθενών.
Πάντως, ανεμένεται ότι η σταθεροποίηση θα προηγηθεί της αποκλιμάκωσης της πίεσης του ΕΣΥ.
Σε υψηλά επίπεδα ο αριθμός νέων διαγνώσεων στην Αττική με αύξηση 4%, ενώ μεγαλύτερη είναι η αύξηση στη Θεσσαλονίκη με έντονη την πίεση στα νοσοκομεία.
Στο βαθύ κόκκινο Κιλκίς, Λέρος - Ανησυχία για Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αχαϊα
Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, εντάχθηκαν από το Σάββατο 3/4 στις 06:00 το πρωί, μετά από σχετική απόφαση της Επιτροπής οι εξής περιοχές:
η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς
o δήμος Σερρών
ο δήμος Κόνιτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων
ο δήμος Σκύρου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας
ο δήμος Αστυπάλαιας της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου
οι δήμοι Ρόδου και Χάλκης της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου.
Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) επίσης και η Λέρος, η δημοτική κοινότητα Γαλατινής της δημοτικής ενότητας Ασκίου του δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, μετά τη λήξη του ειδικού καθεστώτος πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και κήρυξης έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.
Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν οι εξής περιοχές:
η Περιφέρεια Αττικής
οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,
οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου,
οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας,
η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,
η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων,
η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,
ο δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,
ο δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,
ο δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και ο Δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης,
ο δήμος Ιωαννιτών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου,
ο δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και ο δήμος Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
ο δήμος Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων και ο δήμος Καρδίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και
οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και ο δήμος Γρεβενών της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
ΕΟΔΥ: Ακόμη 3.232 νέα κρούσματα κορωνοϊού
Ακόμη 3.232 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το Σάββατο 3/4.
Πλεόν, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 273.459 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 93 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.270 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στους 755 οι διασωληνωμένοι
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 755 (65.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 83.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Στο μεταξύ, από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.746 ασθενείς.
Ακόμη, έγιναν εισαγωγές 2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 449 (ημερήσια μεταβολή -20.11%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 476 ασθενείς.
Στους 8.302 οι νεκροί
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 70, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.302 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).
Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό των ατόμων 65 – 69 ετών
Άνοιξε την Παρασκευή 2 Απριλίου η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της covid-19 για την ηλικιακή ομάδα των 65 – 69 ετών.
Παράλληλα ενεργοποιείται η διαδικασία ειδοποίησης των εκπαιδευτικών, μέσω της Ομάδας Συντονισμού Εμβολιασμών, για την αναπλήρωση αδιάθετων δόσεων εμβολίων στα αντίστοιχα εμβολιαστικά κέντρα.
Σημειώνεται ότι τώρα εμβολιάζονται πολίτες από 60 έως 64 ετών, οι άνω των 70 ετών, οι πολίτες με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.
Υπενθυμίζεται ότι η σειρά προτεραιοποίησης των ομάδων του πληθυσμού για εμβολιασμό κατά της Covid-19 διαμορφώνεται σε εννέα επιμέρους κατηγορίες:
1α. Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
β. Ασθενείς και προσωπικό σε θεραπευτήρια χρονίως πασχόντων, κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης, κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, κέντρα διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας
γ. Εκπαιδευτικοί, προσωπικό και μαθητές (ηλικίας 16 ετών και άνω) ειδικών σχολείων και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία
δ. 'Ατομα, που έρχονται σε επαφή με ζώα, που μπορεί να φέρουν μεταλλαγμένα στελέχη του ιού SARS-CoV-2
ε.Άτομα σημαντικά για τη διασφάλιση της λειτουργίας και της συνέχειας του κράτους
- Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
- Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
- Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
5 α. Άτομα με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου(ανεξαρτήτως ηλικίας)
β. Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω
- Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω
7 α. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
β. Άτομα ηλικίας 18-59 ετών με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου
8 α. Εκπαιδευτικοί ηλικίας έως 59 ετών Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και εργαζόμενοι σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς
β. Προσωπικό υπηρεσιών κρίσιμων τομέων της κρατικής λειτουργίας
γ. Άτομα ηλικίας 18-59 ετών που διαμένουν σε δομές ομαδικής διαβίωσης με μεγάλο συγχρωτισμό.
- Άτομα 18-59 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα (προτεραιότητα βάσει ηλικίας: 55-59 ετών, κατόπιν 50- 54 ετών, 45-49 ετών κ.ο.κ.).
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών