Οι επιστήμονες στην Ελλάδα επιμένουν ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων
(upd 2) Στο μικροσκόπιο και των ελληνικών Αρχών έχει μπει το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό, μετά τη «μουδιασμένη» στάση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Οι επιστήμονες καλούνται να αποφασίσουν εάν θα υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα εμβολιασμών, μετά την αναστάτωση που έχει προκληθεί παγκοσμίως για τα περιστατικά θρομβώσεων.
Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε ότι χθες συνεδρίασε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και συνεδριάζει και σήμερα.
«Συλλέγουμε τα δεδομένα, αλλά δεν αναμένονται κάποιες αλλαγές στο δικό μας πρόγραμμα εμβολιασμού», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους μιλώντας στην ΕΡΤ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
«Αναμένουμε την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών σήμερα, το αργότερο μέχρι αύριο, για να υπάρξουν περαιτέρω τοποθετήσεις» τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες στην Ελλάδα επιμένουν ότι τα οφέλη που προκύπτουν από το εμβόλιο υπερτερούν των κινδύνων, ενώ έντονη είναι η αγωνία μεταξύ των πολιτών -και κυρίως εκείνων που έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca- καθώς αναρωτιούνται για το εάν θα αλλάξει το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα.
Θεμιστοκλέους: Δεν τίθεται θέμα να σταματήσουν οι εμβολιασμοί
Από την πλευρά του, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, απέκλεισε το ενδεχόμενο να σταματήσουν οι εμβολιασμοί με τον εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα.
«Δεν τίθεται θέμα αυτή την στιγμή να σταματήσουν οι εμβολιασμοί.
Σε κάποιες χώρες έχουν τεθεί ηλικιακοί περιορισμοί.
Οι επιστήμονές μας θα αποφασίσουν σήμερα ή αύριο αλλά τονίζω ότι το εμβόλιο είναι το πιο αποτελεσματικό μας όπλο απέναντι στον covid» δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ερωτηθείς εάν υπάρχουν ακυρώσεις από πολίτες που έχουν προβληματιστεί, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «παρά τα δημοσιεύματα και παρά τις διαφωνίες το ποσοστό συμμετοχής είναι υψηλό και ο μέσος όρος είναι στο 93%.
Μιλάμε για 10.000 με 12.000 εμβολιασμούς καθημερινά με το AstraZeneca».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδριάζει και σήμερα (9/4/2021) για το εάν θα υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα εμβολιασμών με το συγκεκριμένο εμβόλιο.
«Συλλέγουμε τα δεδομένα, αλλά δεν αναμένονται κάποιες αλλαγές στο δικό μας πρόγραμμα εμβολιασμού», είπε ο ίδιος.
Σκουτέλης: Τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων
Τα οφέλη από τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό επεσήμανε ο λοιμωξιολόγος, Αθανάσιος Σκουτέλης.
Ειδικότερα, ο κ. Σκουτέλης υποστήριξε -μιλώντας στον Ant1- ότι είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές αποφάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, καθώς είναι διαφορετικά τόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα, όσο και οι ανάγκες κάθε χώρας.
Ωστόσο, συμπλήρωσε με έμφαση ότι σε κάθε περίπτωση, τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερτερούν κατά χιλιάδες φορές από τους κινδύνους των πιθανών παρενεργειών.
Βατόπουλος: Η αποφυγή του εμβολιασμού έχει μεγαλύτερη επίπτωση
Στα εμβόλια της AstraZeneca αναφέρθηκε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Παν/μίου Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Αποδεικνύεται σιγά – σιγά ότι υπάρχει μία παρενέργεια, που όμως είναι εξαιρετικά σπάνια, ενώ είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί η σχέση της με το εμβόλιο.
Η αποφυγή του εμβολίου έχει πολύ μεγαλύτερη επίπτωση» είπε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Τζανάκης: Να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με AstraZeneca
Υπέρ της συνέχισης των εμβολιασμών με την AstraZeneca τάσσεται ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος χαρακτήρισε συγκυριακές τις επιπλοκές.
«Δυστυχώς οι παλινωδίες πολιτικού χαρακτήρα παρέσυραν επικοινωνιακά και τους πιστοποιητικούς οργανισμούς του ΕΟΦ σε σιβυλλική απόφαση, ότι το εμβόλιο ενδεχομένως σχετίζεται με επεισόδια θρόμβωσης, χωρίς να πιστοποιείται ότι είναι συχνό γεγονός. Αν επικρατούσε αυτή η λογική, εκατοντάδες φάρμακα θα είχαν βγει εκτός» επισήμανε μιλώντας στo Mega.
«Εμείς» συνέχισε «θα πρέπει να δούμε τον δικό μας τον οργανισμό, την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.
Μέχρι τώρα έχει τηρήσει στάση ψυχραιμίας.
Πρέπει να πειθαρχήσουμε σε ό,τι αποφασίσει.
Ο κίνδυνος να πάθουμε κάτι ενώ πηγαίνουμε στο εμβολιαστικό κέντρο είναι δεκάδες εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος από τον κίνδυνο που πιθανόν να προκαλέσει το εμβόλιο.
Στο διάστημα της αναβολής του εμβολίου, εκατοντάδες ή χιλιάδες άνθρωποι σε επίπεδο Ευρώπης θα χάσουν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό, ενώ δεν θα την είχαν χάσει» τόνισε.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη να εμβολιαστούν κανονικά οι Έλληνες με AstraZeneca.
Τι να προσέξουν όσοι κάνουν το εμβόλιο
Για πρώτη φορά, ο ΕΜΑ παραδέχθηκε χθες (7/4/2021) συσχέτιση του εμβολίου της AstraZeneca, με σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.
Ο EMA υπενθυμίζει στα άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο, αλλά στους επαγγελματίες υγείας να γνωρίζουν ότι υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης των παρακάτω συμπτωμάτων, για τα οποία θα πρέπει άμεσα να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια:
* δυσκολία στην αναπνοή
* πόνος στο στήθος
* πρήξιμο στα πόδια
* επίμονος κοιλιακός πόνος
* νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών και επίμονων πονοκεφάλων ή θολή όραση
* μικροσκοπικά σημεία αίματος κάτω από το δέρμα πέρα από το σημείο της ένεσης
Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από τις αναφερόμενες περιπτώσεις έχουν συμβεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Τι πρέπει να κάνουν οι επαγγελματίες υγείας
Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να συμβουλεύουν τους ανθρώπους που λαμβάνουν το εμβόλιο, ότι πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια εάν αναπτύξουν:
* συμπτώματα θρόμβων αίματος όπως δύσπνοια, πόνος στο στήθος, πρήξιμο στα πόδια, επίμονος κοιλιακός πόνος
* νευρολογικά συμπτώματα όπως σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι και θολή όραση
* πετέχια (μικρά κόκκινα σημάδια κάτω από το δέρμα) πέρα από το σημείο του εμβολιασμού, μετά από μερικές ημέρες.
Οι χώρες που περιορίζουν τις ηλιακές ομάδες
Εν τω μεταξύ, το εμβόλιο της AstraZeneca έχει περιοριστεί σε ηλικιωμένους πληθυσμούς σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Σουηδία, και η Φινλανδία, ενώ η Δανία έχει αναστείλει τη χρήση της εντελώς.
Επίσης, το Βέλγιο, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της AstraZeneca, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να δίνει το εμβόλιο αυτό σε άτομα κάτω των 55 για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.
Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι θα δοθεί σε άτομα άνω των 60 ετών, αν και οποιοσδήποτε νεότερος που έχει ήδη λάβει μια πρώτη δόση θα λάβεικαιτη δεύτερη.
Η Ισπανία γνωστοποίησε ότι το εμβόλιο θα περιοριστεί σε άτομα ηλικίας από 60 έως 64 ετών, εν αναμονή της επανεξέτασης για άτομα άνω των 65 ετών.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών