Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Υπό περιορισμό το φετινό Πάσχα – Προς άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα - Στους άνω των 30 ετών το AstraZeneca

Υπό περιορισμό το φετινό Πάσχα – Προς άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα - Στους άνω των 30 ετών το AstraZeneca
Να ανοίξουν τα καταστήματα στην Πάτρα, να λειτουργήσουν με click away στη Θεσσαλονίκη και να παραμείνουν κλειστά στην Κοζάνη εισηγούνται οι ειδικοί
Σχετικά Άρθρα

(upd9) Κανονικά συνεχίζεται το εμβολιασμό πρόγραμμα στην Ελλάδα, έπειτα από σχετική απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού με αφρομή τα περιστατικά θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.
Ειδικότερα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο, περιλαμβανομένου και του εμβολίου AstraZeneca, στα άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω.
Την ίδια στιγμή, ολοένα και απομακρύνεται το σενάριο να περάσουμε φέτος ένα πιο «ελεύθερο» Πάσχα σε σχέση με πέρσι καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και η κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.
Αν και η κυβέρνηση και επιστήμονες αφήνουν μια χαραμάδα ελπίδας αναφέροντας πως ακόμα είναι πρώιμη η συζήτηση, τα στοιχεία δείχνουν πως πολύ δύσκολα θα δοθεί το πράσινο φως για ελεύθερες μετακινήσεις από τα αστικά κέντρα προς την ύπαιθρο.
Πράγματι, τα κρούσματα φαίνεται να έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλούς αριθμούς (πάνω από τα 3.000 ημερησίως), οι εισαγωγές των ασθενών στα νοσοκομεία εξακολουθούν να καταγράφουν ρεκόρ (620 το τελευταίο 24ωρο), οι νοσηλευόμενοι αγγίζουν τους 5.500 ενώ οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν μέσα σε μια ημέρα από τους 749 στους 776.
Πρόκειται για στοιχεία που δείχνουν πως το ΕΣΥ, το οποίο ήδη λειτουργεί στα όρια του αναγκάζοντας το υπουργείο Υγείας να μετατρέπει διαρκώς νοσοκομεία σε αποκλειστικά για covid ασθενείς και να αναζητά κλίνες, θα εξακολουθήσει να είναι υπό πίεση και τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, όχι μόνο στην Αττική αλλά και στη βόρεια Ελλάδα, όπου και εκεί καταγράφεται έξαρση μολύνσεων.
Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν πως αποκλιμάκωση θα υπάρξει από τις 20 Απριλίου και μετά, αν και πολλοί εκφράζουν φόβους ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου αλλά και η επαναλειτουργία των λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου μπορεί να προκαλέσει ένα νέο κύμα κρουσμάτων, ανατρέποντας τις σημερινές εκτιμήσεις.
Οι ελπίδες ότι η εικόνα θα βελτιωθεί στρέφονται αφενός στα self test, τα οποία από σήμερα χορηγούνται από τα φαρμακεία όλης της χώρας (αν και για αυτά διατυπώνονται επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων τους) και αφετέρου στην επιτάχυνση των εμβολιασμών σε συνδυασμό με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών.
Σήμερα Παρασκευή 9/4 αναμένονται με ενδιαφέρον και οι αποφάσεις των λοιμωξιολόγων για το τι θα γίνει με το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα, περιοχές με πολύ υψηλό ιικό φορτίο.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως οι ειδικοί κινούνται στην κατεύθυνση να ανοίξουν τα καταστήματα στην Πάτρα, να λειτουργήσουν με click away στη Θεσσαλονίκη και να παραμείνουν κλειστά στην Κοζάνη.

Τζανάκης: Στα 20.000 τα θετικά κρούσματα στην Ελλάδα

Στα 18.000 με 20.000 υπολογίζονται τα θετικά κρούσματα στην Ελλάδα υποστήριξε ο καθηγητής πνευμονολογίας του πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του να κάνουμε Πάσχα με self test.
«Αν κάναμε με ένα μαγικό τρόπο τεστ και στους 10 εκατομμύρια Έλληνες θα βρίσκαμε θετικούς 18.000 με 20.000» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία του ιού στην Ελλάδα, όπως η μεταδοτικότητα των μεταλλαγμένων στελεχών, οι συγκεντρώσεις και οι μαζώξεις σε εορτές τον Μάρτιο που τώρα φαίνονται τα αποτελέσματά τους αλλά και η ανισομετρία στην εξέλιξη της πανδημίας από περιοχή σε περιοχή.
Ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι έως τις 20 Απριλίου αναμένεται τα νέα κρούσματα να είναι περί τα 3.000 με 4.000 ενδεχομένως και παραπάνω λόγω των self test, αν και υποστήριξε πως δεν πρόκειται να αλλάξει η δυναμική της επιδημίας στο ΕΣΥ.
«Οι δείκτες που θα «δείξουν» προς τα που πάει η πανδημία θα είναι πλέον το ισοζύγιο εισερχόμενων – εξερχόμενων στα νοσοκομεία.
Η μείωση των νοσηλευομένων με κορωνοϊό αναμένεται μετά τις 20 Απριλίου και λίγο αργότερα θα αρχίσει να είναι αρνητικό το ισοζύγιο των εισαγωγών εξαγωγών στις ΜΕΘ και η μείωση των θανάτων» ανέφερε ο κ.Τζανάκης.
Ερωτηθείς για το εάν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό για το Πάσχα, ο κ.Τζανάκης υποστήριξε ότι με την έλευση των self test θα πρέπει να αλλάξει η λογική διαχείρισης και να απενοχοποιηθεί η ανθρώπινη δραστηριότητα σε συνδυασμό με την αύξηση της ατομικής ευθύνης.

Παγώνη: Δεν πειράζει εάν δεν πάμε στο χωριό ένα Πάσχα – Υπερτοπικές μετακινήσεις τον Ιούνιο

Τη θέση πως ο αριθμός των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των εμβολιασθέντων είναι αυτός που θα κρίνει εάν θα επιτραπεί η μετακίνηση των πολιτών από τα αστικά κέντρα προς την ύπαιθρο για τις γιορτές του Πάσχα διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.
«Το αν θα πάμε στα χωριά, θα εξαρτηθεί την Μεγάλη Εβδομάδα από τον αριθμό των κρουσμάτων, τον αριθμό των διασωληνωμένων και πόσο έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί στον βαθμό που εμείς θέλουμε.
Δεν πειράζει αν ένα Πάσχα δεν φύγουμε να πάμε στο χωριό.
Γιατί αν φύγουν όλοι, θα αδειάσει η Αθήνα και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Όμως εκεί που θα πάει ο κόσμος θα υπάρχουν πολλά προβλήματα» είπε μιλώντας στο Mega η κα.Παγώνη.
Όπως είπε, «τώρα κάνουμε προσεκτικά βήματα για να ανοίξουν τα καταστήματα και σιγά σιγά η εστίαση».
«Δεν θα κάνουμε Πάσχα μέσα στα σπίτια όπως πέρυσι.
Θα μπορούμε να βγούμε με μάσκες και αποστάσεις, να πάμε και στον προαύλιο χώρο, με αποστάσεις και μάσκες.
Μόλις πουν ότι επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό θα φύγουν όλοι.
Είναι ψυχολογικά πιεσμένος ο κόσμος.
Για εμάς σημασία έχει να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και να σταματήσουν να περιμένουν ουρά έξω από τις ΜΕΘ οι διασωληνωμένοι» τόνισε η κα.Παγώνη, αναφέροντας πως οι υπερτοπικές μετακινήσεις θα πρέπει να επιτραπούν τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

Θωμαΐδης (ΕΚΠΑ): Σταθερά υψηλό εδώ και δύο μήνες το ιικό φορτίο στην Αττική

Τη θέση πως το ιικό φορτίο στην Αττική παραμένει υψηλό εδώ και δύο μήνες διατύπωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Ν. Θωμαΐδης επικαλούμενος τα στοιχεία από τα αστικά λύματα του Λεκανοπεδίου.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ. Θωμαΐδης εξέφρασε την αισιοδοξία του καθώς όπως είπε, αυτή την εβδομάδα παρατηρείται μια μικρή ύφεση, η οποία όμως για να γίνει τάση θα πρέπει να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν έδειξε να φέρνει κάποια επιβάρυνση στο ιικό φορτίο και μένει να δούμε τι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα με το άνοιγμα των σχολείων.
Πάντως, ο κ. Θωμαΐδης προέβλεψε ότι τα κρούσματα θα είναι υψηλά σε αριθμό και την επόμενη εβδομάδα.

Η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρονται τα εξής:
«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί προσεκτικά τα τρέχοντα δεδομένα (ανακοινώσεις διεθνών οργανισμών και ρυθμιστικών αρχών, επιστημονικές δημοσιεύσεις) σχετικά με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που έχουν εμφανιστεί σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca (ΑZ).

Τι είναι γνωστό μέχρι σήμερα

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, έχουν καταγραφεί πολύ σπάνιες περιπτώσεις θρόμβωσης των αγγείων με θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό έναντι της νόσου COVID-19. Πρόκειται συνήθως για θρόμβωση των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου ή άλλων σπάνιων εντοπίσεων σε συνδυασμό με θρομβοπενία και, ορισμένες φορές, αιμορραγία. Οι περιπτώσεις αυτές έχουν αναφερθεί ως προθρομβωτική θρομβοπενία ανοσολογικής αιτιολογίας μετά από εμβολιασμό (Vaccine-Induced Prothrombotic Immune Thrombocytopenia, VIPIT) και ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός πρόκλησής τους θεωρείται ανάλογος της θρομβοπενίας μετά από χορήγηση ηπαρίνης (Heparin Induced Thrombocytopenia, ΗΙΤ). Δεν υπάρχει, μέχρι τώρα, τεκμηριωμένη συσχέτιση των εκδηλώσεων αυτών με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, θρομβοπενίας ή κληρονομικής θρομβοφιλίας. Επίσης, προς το παρόν δεν υπάρχει τεκμηρίωση συσχέτισης με άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες και η σπάνια αυτή κατάσταση φαίνεται να είναι μια ιδιοσυγκρασιακή αντίδραση κατά την πρώτη έκθεση στο εμβόλιο AΖ.
Η πλειονότητα των ατόμων που έχουν αναφερθεί διεθνώς μέχρι τώρα με τις εκδηλώσεις αυτές αφορά γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 60 ετών και τα συμπτώματα εμφανίζονται σε χρονικό διάστημα έως δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο, έχουν επίσης αναφερθεί περιστατικά σε άνδρες και άτομα ευρύτερου φάσματος ηλικιών, ενώ εκκρεμεί ακόμη να διευκρινιστεί η κατανομή ηλικίας και φύλου στο σύνολο των εμβολιασθέντων, ώστε να ερμηνευθούν καλύτερα τα υπάρχοντα δεδομένα. Ως εκ τούτου, υπάρχει προς το παρόν σημαντική αβεβαιότητα στις εκτιμήσεις της συχνότητας αυτού του πολύ σπάνιου ανεπιθύμητου συμβάντος στις διάφορες ηλικιακές ομάδες, αλλά διαφαίνεται μια τάση για μικρή αύξηση της συχνότητας στις μικρότερες ηλικίες. Αντίθετα, έχει τεκμηριωθεί ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης COVID-19 αυξάνεται σημαντικά με την ηλικία, με τους νεότερους ενήλικες να έχουν τον χαμηλότερο κίνδυνο.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) σε πρόσφατη ανακοίνωσή του (7/4/2021) και αφού έλαβε υπόψιν όλα τα διαθέσιμα ως τώρα στοιχεία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εκδηλώσεις θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία αποτελούν πολύ σπάνιες ενδεχόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου AZ. Ειδικότερα, στον ΕΜΑ έχουν αναφερθεί, από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και το Ηνωμένο Βασίλειο, 169 περιπτώσεις θρομβώσεων των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου και 53 σπλαχνικών θρομβώσεων με θρομβοπενία σε σύνολο 34.000.000 δόσεων του εμβολίου ΑΖ.
Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν αναφορές για την πολύ σπάνια εκδήλωση θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση του εμβολίου AΖ.
Συνοψίζοντας τα μέχρι τώρα διεθνή δεδομένα, η συχνότητα των εκδηλώσεων θρόμβωσης με θρομβοπενία εκτιμάται σε 1 προς 150.000 δόσεις του εμβολίου ΑΖ και η συχνότητα των αντίστοιχων θανάτων σε 1,5 προς 1.000.000 δόσεις. Η έκβαση των περιπτώσεων αυτών αναμένεται να βελτιωθεί με την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπισή τους. Σε αντιδιαστολή, η πιθανότητα θανάτου από την ίδια τη νόσο COVID-19 είναι συντριπτικά μεγαλύτερη: στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ έως 31/12/2020, η συχνότητα θανάτου είναι 23 ως 35 ανά 1.000.000 πληθυσμού σε άτομα 30-39 ετών, 46 ως 94 ανά 1.000.000 πληθυσμού σε άτομα 40-49 ετών, και πολύ μεγαλύτερη όσο αυξάνεται η ηλικία (βλέπε πίνακα Παραρτήματος). Επισημαίνεται ότι η νόσος COVID-19 αυξάνει 30 ως 80 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου.
Στην Ελλάδα, από την αρχή της πανδημίας έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερες από 288.230 περιπτώσεις μολύνσεων από SARS-CoV-2 και 8.680 θάνατοι. Στο πλαίσιο της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού, έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 1.352.770 πολίτες με μία τουλάχιστον δόση εμβολίου και περισσότεροι από 705.000 με δύο δόσεις εμβολίου. Μέχρι τις 8/4/2021, έχουν χορηγηθεί 1.530.168 δόσεις εμβολίου της Pfizer/BioNTech, 148.178 δόσεις εμβολίου της Moderna και 378.997 δόσεις εμβολίου της AstraZeneca. Μέχρι στιγμής, έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ μια περίπτωση θρόμβωσης μεγάλων αγγείων και θρομβοπενίας μετά από εμβολιασμό με AZ, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ενδεχόμενα σχετιζόμενη με τον εμβολιασμό και η οποία έχει περιληφθεί στην αξιολόγηση των αρχικών περιπτώσεων από τον ΕΜΑ.
Συμπερασματικά, ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από COVID-19 είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενδεχόμενης εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό, ιδιαίτερα σε ηλικίες μεγαλύτερες των 30 ετών. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μετά από αξιολόγηση των διαθέσιμων δεδομένων, συνιστά τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο, περιλαμβανομένου και του εμβολίου AstraZeneca, στα άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω.
Οι παραπάνω συστάσεις θα επικαιροποιούνται σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα».

Στα φαρμακεία τα self test

Στα φαρμακεία όλης της χώρας θα βρίσκονται από σήμερα Παρασκευή 9/4 τα self test, τα οποία σε πρώτη φάση θα είναι διαθέσιμα δωρεάν αποκλειστικά για μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς.
Εκτιμάται πως έως σήμερα 700.000 τεστ είναι διαθέσιμα από τα φαρμακεία ενώ έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα φτάσουν τα 2 εκατομμύρια.
Η χορήγηση στους δικαιούχους, γίνεται με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και μαζί με το κιτ του self test, ο δικαιούχος παραλαμβάνει από τον φαρμακοποιό και τις γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος.
Η καταχώρηση των self test ανά ΑΜΚΑ γίνεται σε πραγματικό χρόνο για να αποφευχθούν φαινόμενα πολλαπλής ζήτησης των test σε διαφορετικά φαρμακεία από το ίδιο άτομο.

Τα self test είναι ρινικό test, ταχείας ανίχνευσης (ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό/στοματοφαρυγγικό), γίνεται στο σπίτι και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας. Διευκρινίζεται ότι το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή και ασυμπτωματικά άτομα, ενώ όταν ένας πολίτης έχει συμπτώματα λοίμωξης, δηλαδή, πυρετό, βήχα ή και άλλα, το αρνητικό τεστ θα πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται και με ένα μοριακό έλεγχο.
Επισημαίνεται ότι το self test πραγματοποιείται από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η λειτουργία της οποίας ξεκίνησε χθες, ωστόσο η φόρμα δήλωσης του αποτελέσματος θα είναι λειτουργική από την Κυριακή, 11 Απριλίου, 24 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων.
Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος χρειάζεται να γίνει επαναληπτικό τεστ αντιγόνου από επαγγελματία υγείας.

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Βάσει του ΑΜΚΑ τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ για κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο.
Το self-testing είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, μία διαδικασία που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων.

Τα βήματα είναι τα εξής:

  • Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από αύριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.
  • Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.
  • Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Αν το self-test είναι αρνητικό

  • Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.
  • Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.
  • Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το self-test είναι θετικό

  • Θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή.

Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία – Σε κατάσταση συναγερμού το ΕΣΥ

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) βρίσκεται στο «κόκκινο».
Στην Αττική, που χθες νοσηλεύονταν 2.508 ασθενείς – οι 401 εκ των οποίων διασωληνωμένοι –, η τεράστια πίεση αναπροσαρμόζει διαρκώς το σχέδιο για την ενίσχυση του συστήματος υγείας της, σύμφωνα με το οποίο το νοσοκομείο «Κωνσταντοπούλειο-Αγία Όλγα» θα ακολουθήσει το «Θριάσιο» για τη νοσηλεία περιστατικών COVID-19 αποκλειστικά, ενώ προβλέπεται και η παραχώρηση κλινών ΜΕΘ-COVID-19 στα νοσοκομεία «Γεννηματάς», «Ευαγγελισμός», Λαϊκό, Ιπποκράτειο, Ογκολογικό «Άγιοι Ανάργυροι», και «Ελπίς».
Η πανδημία «γονατίζει» εξίσου τα νοσοκομεία σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.
Στη Βόρεια Ελλάδα νοσηλεύονταν έως χθες βράδυ 1.338 ασθενείς με COVID-19, οι 187 διασωληνωμένοι.
Πάνω από τους μισούς νοσηλευόμενους βρίσκονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, 7 νέες εισαγωγές πραγματοποιήθηκαν στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης (νοσηλεύονταν ήδη 54 ασθενείς), 5 στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαϊδας (55 συνολικά νοσηλευόμενοι), 11 στο νοσοκομείο Γιαννιτσών Πέλλας (44 νοσηλευόμενοι ήδη) και 5 στης Έδεσσας (νοσηλεύονταν 32 ασθενείς).
Μεγάλη αύξηση δέχεται, τέλος, το σύστημα υγεία σε Αχαΐα, με 270 νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία της, όπως και στην Κρήτη∙ στη μεγαλόνησο, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς έφτασαν χθες τους 156, αύξηση κατά 60% σε έναν μήνα.
Παρά την κατάσταση συναγερμού που έχει περιέλθει καιρό τώρα το ΕΣΥ και την προσπάθεια υπέρβασης των δυσκολιών, δεν λείπουν οι ατυχίες και οι αρνητικές εξελίξεις που λειτουργούν ως πρόσκομμα στην επιχείρηση αναχαίτισης της πανδημίας.
Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε για τα εμβόλια της AstraZeneca λόγω πιθανής σύνδεσης με επεισόδια θρόμβωσης και θρομβοπενίας, στην επιφάνεια ανασύρεται διαρκώς το ζήτημα των ανεμβολίαστων υγειονομικών, γεγονός που έχει σχετιστεί με σημαντικές απώλειες για το ΕΣΥ λόγω αναρρωτικών αδειών και φαινόμενα ενδονοσοκομειακής διασποράς.
Στην ατζέντα ειδικών και κυβέρνησης για τα παραπάνω έχουν προστεθεί το ενδεχόμενο χορήγησης του βρετανο-σουηδικού εμβολίου έναντι της COVID-19 σε άλλες ηλικιακές αλλά και επαγγελματικές ομάδες, καθώς και η σκέψη να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς από το φθινόπωρο, αποκάλυψη που έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Βράζουν» Αττική, Μακεδονία, Αχαΐα - Στο 90,2% η βρετανική μετάλλαξη

Οι 58.456 νέοι έλεγχοι κορωνοϊού στην επικράτεια εντόπισαν 3.228 κρούσματα, με το μεγαλύτερο βάρος των εγχώριων στις συνήθεις υπόπτους: Αττική, Θεσσαλονίκη (αλλά και άλλες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας), Αχαΐα και Λάρισα.
Στο λεκανοπέδιο καταγράφηκαν 1.578 κρούσματα για σήμερα, με τον ιό σε τριψήφιες επιδόσεις για κάθε γειτονιά: 454 στο Κέντρου, 245 στον Πειραιά, 246 στα Δυτικά Προάστια, 196 στα Βόρεια και 132 στα Νότια, 174 στην Ανατολική και 117 στη Δυτική Αττική.
Στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία εντοπίζονται 724 νέα κρούσματα, τα 435 είναι στη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα ως εξής: 23 στην Ημαθία, 25 στο Κιλκίς, 55 Πέλλα, 18 στην Πιερία, 55 στις Σέρρες, 33 στην Χαλκιδική, 5 στα Γρεβενά, 52 στην Κοζάνη, 20 στην Καστοριά και 3 στην Φλώρινα.
Από τις μεγάλες περιφερειακές ενότητες 117 κρούσματα κατέγραψε η Αχαΐα, 89 η Λάρισα, 42 η Αιτωλοακαρνανία και 82 συνολικά νέες λοιμώξεις η Κρήτη, 45 στο Ηράκλειο, 31 στα Χανιά και 6 στο Λασίθι.
Χθες 8/4 ανακοινώθηκαν και τα νέα αποτελέσματα από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, σχετικά με τα δείγματα από τις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Νότιου Αιγαίου, Βόρειου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας για την περίοδο 4 Ιανουαρίου έως 25 Μαρτίου 2021.
Σε σύνολο 897 δειγμάτων, 711 αφορούσαν τη βρετανική μετάλλαξη, η οποία πλέον απαριθμεί τα 4.084 θετικά δείγματα (κυρίως στην Αθήνα) επί συνόλου 4.365 μεταλλάξεων στη χώρα, 75 αφορούσαν το στέλεχος B.1.1.318 (VariantE484K) και 1 αφορούσε το στέλεχος Β.1.1 (VariantΕ484Κ). Τέλος, στα 59 ανέρχονται τα θετικά δείγματα για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη - B.1.351/South Africa (Variant 501.V2), τα οποία εντοπίζονται κυρίως στη Θεσσαλονίκη.

Πώς λειτουργεί το λιανεμπόριο από 5/4


Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση με τα μέτρα για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου που θα ισχύσουν από Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00.
Το λιανεμπόριο στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου θα λειτουργήσει ως εξής:
-Με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού και
-Με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).

Οδηγίες

Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής.
Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και μόνο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.
Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.
Στην περίπτωση αγοράς και παραλαβής εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Το ωράριο λειτουργίας

Σε ο,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο και απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Σημειώνεται ότι, για τις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, διατηρείται η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου shops in a shop.
Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά καταστήματα και τα εκπτωτικά χωριά εξαιρουμένων των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ τα οποία λειτουργούν υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.
Ωστόσο, προβλέπεται το άνοιγμα των mall και των outlet σε «κόκκινες» περιοχές. Η εν λόγω απόφαση δεν αφορά την Αττική και όλες τις περιοχές που είναι σε «βαθύ κόκκινο».

Στους 8.680 οι νεκροί


Στους 8.680 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 8/4 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.228, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 288.230, εκ των οποίων 51,4% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 102 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.844 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
eody_8_4_1.jpg
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 58.456 τεστ, εκ των οποίων 18.058 μοριακά και 40.398 rapid.
Επί του συνόλου η θετικότητα φτάνει το 5,52%, ελαφρά μειωμένη έναντι της χθεσινής (6,24%).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 73, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.680 θάνατοι.
Το 95,6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 776 (χθες 749).
eody_8_4_2.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.825 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 595 (ημερήσια μεταβολή +13,55%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 522 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0,2 έως 103 έτη).
eody_8_4_5.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης