Σενάρια για χαλάρωση lockdown και ελεύθερο Πάσχα, φόβοι για νέα έξαρση covid
(Συνεχές upd) Η εκτίμηση πως η κορύφωση της επιδημίας του κορωνοϊού στην Αττική έχει ήδη συντελεστεί, η επιτάχυνση των εμβολιασμών παρά το πρόβλημα με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, η διεύρυνση των self test και σε άλλους κλάδους εργαζομένων αλλά και η συνεχής βελτίωση των καιρικών συνθηκών είναι οι παράγοντες εκείνοι, στους οποίους βασίζεται η κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει τα σχέδια της για την περαιτέρω χαλάρωση του lockdown αλλά και για το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό ενόψει του Πάσχα.
Αν και οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η επιδημία στην Αττική έχει κορυφωθεί και σταδιακά θα αρχίσει η αποκλιμάκωση της, ωστόσο εκφράζουν την ανησυχία τους για το σενάριο να επιτραπούν οι μετακινήσεις το Πάσχα ενώ εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και για περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς, τονίζοντας πως δεν αποκλείεται οι κινήσεις αυτές να ξαναφουντώσουν την επιδημία, τη στιγμή που αυτή δείχνει σημάδια αποσυμπίεσης.
Άλλωστε τα δεδομένα από τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ δεν αφήνουν καμία χαραμάδα αισιοδοξίας, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν ρεκόρ θανάτων, διασωληνωμένων και νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία, γεγονός που δείχνει πως η επιδημία είναι ακόμα σε έξαρση.
Υπό αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση, η οποία αναφέρει πως καταγράφεται μείωση του δείκτη θετικότητας, εξετάζει το άνοιγμα νέων δραστηριοτήτων ενώ προκρίνει και το άνοιγμα των μετακινήσεων για το Πάσχα, αν και σε γενικές γραμμές συστήνει «αυτοσυγκράτηση», επισημαίνοντας πως ακόμα είναι νωρίς να μιλά κανείς για το τι θα γίνει το Πάσχα και πως τον πρώτο λόγο τον έχουν οι ειδικοί.
Ωστόσο, με την επέκταση των self test σε εστίαση, λιανεμπόριο, μέσα μεταφοράς και delivery από τα τέλη της εβδομάδας, η κυβέρνηση θα ήθελε να δει την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στο λιανεμπόριο με το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων και των mall, ενώ παράλληλα εξετάζεται το άνοιγμα των κέντρων αισθητικής και των φροντιστηρίων
Την ίδια στιγμή διακινούνται σενάρια ακόμα και για άνοιγμα των εξωτερικών χώρων της εστίασης πριν το Πάσχα, αν και το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό να συμβεί την εβδομάδα μετά το Πάσχα και εφόσον η επιδημία δεν έχει παρουσιάσει επιδείνωση.
Σε ποιους εργαζόμενους γίνεται υποχρεωτικό το self test
Τη διάθεση self test σε νέες κατηγορίες εργαζομένων ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας τη χρησιμότητα του εργαλείου που έχει πλέον στη διάθεσή της η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει στο σχέδιο της σταδιακής αποσυμπίεσης του lockdown και την επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, ενόψει και της τουριστικής περιόδου.
Πιο αναλυτικά:
Επεκτείνουμε τη χρήση του χρήσιμου εργαλείου σε μία σειρά τομέων του ιδιωτικού τομέα.
Πιο συγκεκριμένα στο μέτρο υπάγονται οι εργαζόμενοι σε:
- Λιανεμπόριο, με σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων
- εστίαση
- μεταφορές, χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές
- κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής
- και εταιρείες τυχερών παιχνιδιών
τα self test είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων και θα πρέπει να διενεργούνται μία φορά την εβδομάδα
Κικίλιας: Στο 4,85% ο δείκτης θετικότητας -Σταθεροποιητική τάση στη χώρα
Στο 4,85% έχει υποχωρήσει ο δείκτης θετικότητας, ενώ παρατηρείται και σταθεροποίηση στα κρούσματα σε όλη τη χώρα, είπε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στην ενημέρωση για την πανδημία.
Όπως επεσήμανε ο υπουργός, συνολικά καταγράφηκαν 27.462 ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα, ενώ την προηγούμενη Τετάρτη είχαν ξεπεράσει τις 30.000, κάτι που δείχνει μια πτωτική τάση.
Παρόλο που υπάρχει γενικά σταθεροποιητική τάση σε όλη τη χώρα, παρατηρείται αυξητική τάση των κρουσμάτων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ υπάρχει προβληματισμός και για μια σειρά από περιοχές, όπως η Θάσος, η Καβάλα, η Κάλυμνος και ο Έβρος.
Τόνισε, επίσης, την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα.
Ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο για μια «ευαίσθητη ισορροπία» και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να χαλαρώσουμε».
Αναφέρθηκε, επίσης, στις πρωτοβουλίες της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την επίσπευση των παραδόσεων εμβολίων της Pfizer/BionTech στην Ε.Ε. και τόνισε πως για την Ελλάδα αναλογούν 1,2 εκατ. δόσεις μέχρι τον Ιούνιο.
Τέλος, ανέφερε πως η Ελλάδα ξεπέρασε τους 2 εκατ. εμβολιασμούς μέχρι και σήμερα, με τουλάχιστον 1,5 εκατ. πολίτες να έχουν λάβει την πρώτη δόση.
Παράλληλα, έκανε έκκληση να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα.
Υπενθυμίζεται ότι από την Παρασκευή 16 ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για τις ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας Β' 18 έως 30 ετών, με νοσήματα αυξημένου κινδύνου. Στις 21 Απριλίου ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 55-59 ετών και έπεται στις 24 Απριλίου η ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών.
www.bankingnews.gr
777777777777777777
Στους 9.135 οι νεκροί
Τα νέα 14/4 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.089, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 304.184, εκ των οποίων 51,3% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 55 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.410 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.98 (95%Crl: 0.43 - 1.55)
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 81, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.135 θάνατοι.
Το 95,5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 809 (62,4% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 83,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.912 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 562 (ημερήσια μεταβολή +22.71%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 525 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Με self test στο χωριό το Πάσχα - Οι τρεις κατηγορίες πολιτών που ίσως θα ταξιδέψουν
Το ενδεχόμενο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό το Πάσχα, εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει αποσυμπίεση για τους πολίτες μετά το πολύμηνο lockdown.
Προϋπόθεση για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση είναι να υπάρξει πτώση ή και σταθεροποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων ενώ ενδέχεται να αξιοποιηθεί και το εργαλείο των self test για μετακίνηση με μεγαλύτερη ασφάλεια τις ημέρες των εορτών.
Οι πολίτες θα μπορούσαν να δηλώνουν το αρνητικό αποτέλεσμα στην πλατφόρμα των αυτοδιαγνωστικών τεστ, να λαμβάνουν τη σχετική βεβαίωση την οποία θα επιδεικνύουν -αν τους ζητηθεί, τις αρμόδιες αρχές.
Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο ελεύθερης μετακίνησης για τους πολίτες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Δεν αποκλείεται επίσης, να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση και σε όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό και έχουν ιαθεί.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι μετακινήσεις του Πάσχα μπορούν να αποτελέσουν και «πρόβα» για τον τρόπο λειτουργίας του πράσινου πιστοποιητικού που υιοθέτησε η ΕΕ για τα τουριστικά ταξίδια.
Το κυβερνητικό σχέδιο αναμένεται να έχει διαμορφωθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα ενώ οι ανακοινώσεις θα γίνουν εντός της Μεγάλης Εβδομάδας.
Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί – Όλο το πρόγραμμα
Την ίδια στιγμή, η άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων εμβολίων στην Ελλάδα, επιταχύνει και τους εμβολιασμούς των πολιτών.
Σημειώνεται πως έως και τη Δευτέρα 12-04-2021, είχαν πραγματοποιηθεί 2.212.000 εμβολιασμοί.
Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 1.468.000 πολίτες, ποσοστό 14% του πληθυσμού, και 743.000 με δύο δόσεις, ποσοστό 7%.
Βάσει του προγραμματισμού, σημειώνεται πως από τις 10 Απριλίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικία 60-64 για όλα τα εμβόλια και όχι μόνο για της AstraZeneca.
Στις 16 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για πολίτες που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18-59 ετών και θα ακολουθήσουν σταδιακά και οι άλλες ομάδες.
Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα θα γίνει σταδιακά ανάλογα με το νόσημα, και θα ξεκινήσει από τις 16 Απριλίου έως τις 19 Απριλίου.
Η ομάδα αυτή συμπεριλαμβάνει 800.000 συμπολίτες μας.
Επίσης, από την Τετάρτη 21 Απριλίου θα μπορούν να αρχίσουν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί αλλά και ηλικιακή ομάδα 55 έως 59 ετών.
Το Σάββατο 24, Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού και στις ηλικίες 50 έως 54 ετών.
Από τον Ιούνιο εκτιμάται ότι θα εμβολιάζονται και οι νεώτερες ηλικίες.
Παραλαμβάνει εμβόλια J&J η Ελλάδα, άγνωστο αν θα αρχίσει τους εμβολιασμούς
Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται να παραλάβει τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson η Ελλάδα, η οποία πρόκειται να παραλάβει , 1,3 εκατ. δόσεις εμβολίων από την Johnson & Johnson έως τον Ιούνιο.
Η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει ότι σκόπευε να παραδώσει στην ΕΕ 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, όπως προβλέπει η σύμβασή της, μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Ωστόσο ανακοίνωσε χθες ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των εμβολίων της για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εξετάζει, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες υγείας, τις περιπτώσεις πολύ σπάνιων θρομβοεμβολών σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.
Βάσει του προγραμματισμού, η Ελλάδα επρόκειτο να αρχίσει τους εμβολιασμούς με το εν λόγω εμβόλιο την ερχόμενη Δευτέρα 19/4 αλλά πλέον μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αυτό κάθε άλλο παρά δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται.
Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος: Συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσος, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου
Σακχαρώδης διαβήτης: Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2
Νοσογόνος παχυσαρκία: Δείκτη μάζας σώματος ³40 kg/m2
Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού: Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία), διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος (που δεν περιλαμβάνονται στην προηγούμενη κατηγορία), σοβαρό άσθμα με λήψη σε μόνιμη βάση κορτικοειδών από το στόμα ή βιολογικών παραγόντων
Καρκίνος: Διάγνωση καρκίνου συμπαγούς οργάνου κατά την τελευταία 5ετία (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία)
Ανοσοκαταστολή: Λοίμωξη HIV (με CD4>200 κύτταρα/μL)
Χρόνια νεφρική νόσος: Χρόνια νεφρική νόσος (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία), νεφρωσικό σύνδρομο
Χρόνια ηπατική νόσος: Αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος
Αιμοσφαιρινοπάθειες: Ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία
Διαταραχές σπληνός: Ασπληνία (περιλαμβάνεται και η λειτουργική ασπληνία)
Χρόνια νευρολογικά νοσήματα: Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα στα οποία επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσος Πάρκινσον, νόσος κινητικού νευρώνα, κληρονομικά και εκφυλιστικά νευρομυϊκά νοσήματα
Σοβαρή ψυχική νόσος: Διάγνωση σχιζοφρένειας ή διπολικής διαταραχής
Σοβαρή αναπηρία: Άτομα με σοβαρή αναπηρία (που δεν οφείλεται σε νοσή-ματα υψηλού ή αυξημένου κινδύνου, καταστάσεις για τις οποίες η προτεραιότητα εμβολιασμού έχει ήδη οριστεί)
Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών με σοβαρά χρόνια νοσήματα: Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών που δε μπορούν λόγω ηλικίας να εμβολιαστούν τα ίδια και τα οποία έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση καθώς και παιδιών, που πάσχουν από κυστική ίνωση, καρκίνο συμπαγούς οργάνου (ως και 12 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας), αιματολογικό καρκίνο (ως και 3 χρόνια μετά τη λήξη της θεραπείας), χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον, βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια, σύνδρομο Down ή άλλες πολύ σοβαρές καταστάσεις με κλινικά κριτήρια.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών