(upd8) Απομακρύνεται το σενάριο για «Πάσχα στο χωριό» καθώς η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και να ασκεί αφόρητη πίεση στο ΕΣΥ.
Τα στοιχεία παραμένουν ανησυχητικά και προβληματίζουν τους ειδικούς.
Μέσα σε 15 ημέρες έχουν καταγραφεί 1.148 θάνατοι, τη στιγμή που οι διασωληνωμένοι έχουν φτάσει στο επίπεδο ρεκόρ των 819 και ενώ δεν καταγράφεται καμία ένδειξη ότι το φαινόμενο υποχωρεί, μια και το τελευταίο 24ωρο έγιναν 615 εισαγωγές ασθενών με covid στα νοσοκομεία όλης της χώρας με τους νοσηλευόμενους να ξεπερνούν πανελλαδικά τους 5.550.
Πρόκειται για αριθμούς που δείχνουν πως πολύ δύσκολα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, θα έχει μειωθεί τόσο το ιικό φορτίο και θα έχει αποσυμπιεστεί τόσο το σύστημα υγείας που θα επιτρέψει τις υπερτοπικές μετακινήσεις έτσι ώστε να περάσουμε τις γιορτές του Πάσχα στην ύπαιθρο.
Αυτό άλλωστε είχε σηματοδοτήσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είχε σπεύσει να βάλει φρένο στη σεναριολογία για ένα «ελεύθερο Πάσχα».
Και ενώ το σενάριο για «Πάσχα στο χωριό» φαίνεται να απομακρύνεται, η κυβέρνηση στρέφει πλέον το βλέμμα της στην χαλάρωση του lockdown και στο περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς, επικαλούμενη αφενός τους εμβολιασμούς αφετέρου τα self test.
Σήμερα Παρασκευή 16/4 η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων αναμένεται να αποφασίσει για το εάν θα επιτραπεί η επαναλειτουργία των mall, των φροντιστηρίων για τους μαθητές των λυκείων και των κέντρων αισθητικής από την ερχόμενη Δευτέρα 19/4.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί φέρονται να εισηγούνται να μην ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα και τα κέντρα αισθητητικής ενώ υποστηρίζουν πως πρέπει να συνεχίσει η λειτουργία του λιανεμπορίου όπως γίνεται και σήμερα με click away, click inside και sms στο 13032.
Γκάγκα: Παρακινδυνευμένη μια μαζική έξοδος για το Πάσχα με τα σημερινά δεδομένα
Τη θέση πως με τα σημερινά δεδομένα είναι παρακινδυνευμένη μια μαζική έξοδος για τις γιορτές του Πάσχα διατύπωσε η διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα.
«Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να κουβεντιάσουμε για έξοδο Πάσχα.
Το άνοιγμα αυτό που γίνεται είναι λογικό.
Και στην εστίαση με περιορισμούς ενδεχομένως να είναι λογικό να γίνει άνοιγμα.
Όμως μια μαζική έξοδος για το Πάσχα είναι παρακινδυνευμένη με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή» είπε μιλώντας στην τηλεόραση του Open η κα.Γκάγκα.
Ερωτηθείσα για τον μέσο όρο των ανθρώπων που νοσηλεύονται, η κα. Γκάγκα είπε πως «έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας».
«Μπαίνουν στο νοσοκομείο σαραντάρηδες, πενηντάρηδες, ακόμα και τριαντάρηδες και εικοσάρηδες.
Δεν μένουν συχνά αλλά έρχονται.
Αντίθετα, δεν βλέπουμε πια μεγάλους ανθρώπους που έχουν κάνει το εμβόλιο» υποστήριξε η κα.Γκάγκα, υποστηρίζοντας πως όταν ολοκληρωθεί και ο εμβολιαστικός κύκλος αυτής της ηλικιακής ομάδας τα πράγματα θα βελτιωθούν.
Παγώνη: Ηρεμήστε με το Πάσχα στο χωριό – Είμαστε σε δύσκολη φάση
Τη θέση πως είμαστε σε μια από τις δυσκολότερες φάσεις όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία ζήτησε να πέσουν οι τόνοι σχετικά με το τι θα γίνει το Πάσχα.
«Ηρεμήστε όλοι με το Πάσχα στο χωριό.
Τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους τα είδατε.
Το σύστημα έχει πιεστεί.
Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.
Θα κάνουμε διαφορετικό Πάσχα, θα πάμε στις εκκλησίες στους προαύλιους χώρους με μάσκες και αποστάσεις, αλλά την τελευταία εβδομάδα θα κριθεί το αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, γιατί με 819 διασωληνωμένους είναι δύσκολο», είπε μιλώντας στο Mega η κα. Παγώνη.
«Αυτή είναι ίσως από τις δυσκολότερες φάσεις.
Ο κόσμος έχει μπερδευτεί και με τους εμβολιασμούς.
Καταλαβαίνουμε την ψυχική πίεση που έχουν και ότι θέλουν να ξεφύγουν αλλά πρέπει να είμαστε προσεχτικοί αν θέλουμε να κάνουμε ένα διαφορετικό καλοκαίρι.
Θα φανεί μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη – Μεγάλη Τετάρτη πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα.
Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, θα είναι δύσκολο κάποιος να πει ότι μπορείτε να φύγετε.
Όπως και να έχει, ο κόσμος θα μπορεί να βγει, θα μπορεί να πάει από δήμο σε δήμο, δε θα είναι όπως πέρυσι, να είμαστε κλεισμένοι μέσα» επεσήμανε η κα.Παγώνη.
Τζανάκης: Μείωση κρουσμάτων και νοσηλειών από 20/4 – Μεγάλη η διασπορά του ιού
Την εκτίμηση πως μείωση των ενεργών κρουσμάτων και των νοσηλειών θα πρέπει να περιμένουμε από τις 20 Απριλίου και μετά διατύπωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Ν. Τζανάκης, ο οποίος αφού έκανε λόγο για μεγάλη διασπορά του ιού, υποστήριξε ότι τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε περίπου 200.000.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης είπε πως η κάμψη των διασωληνωμένων – θανάτων θα έρθει με μια χρονοκαθυστέρηση 2-3 βδομάδων μετά την κάμψη των κρουσμάτων ενώ εκτίμησε πως τα νοσοκομεία θα πιέζονται μέχρι τις 20/4.
Ο κ.Τζανάκης τόνισε πως ζούμε μια παρατεταμένη κορύφωση του κορωνοϊού καθώς είναι μεγάλη η διασπορά υπογραμμίζοντας πως το νούμερο των 200 χιλιάδων ενεργών κρουσμάτων εξάγεται από μια προσομοίωση που έχουν κάνει και που δείχνει πως τα κρούσματα είναι 4-6 φορές πιο πάνω από το αριθμό που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ.
Μάλιστα είπε πως ίσως είναι και τριπλάσια από αυτά που ανακοινώνονται και ότι αν γινόταν τεστ σε όλο τον πληθυσμό θα ανακαλύπταμε 8.000 – 9.000 την ημέρα.
Ωστόσο ο κ.Τζανάκης σημείωσε πως δεν τηρείται η καραντίνα και ότι καλύτερα είναι να συνεχίσουμε σε μια πιο χαλαρή λειτουργία ενώ επεσήμανε ότι ο κάθε ναός το Πάσχα μπορεί να γίνει γενέτειρα πολλών κρουσμάτων.
Υποστήριξε πως η εκκλησία πρέπει να μπει προ των ευθυνών της - αν και είναι υπέρ της - και πως θα πρέπει να μην βάζει το κράτος μπροστά και να το πιέζει για τις λειτουργίες της.
Αναφορικά με τις μετακινήσεις σχολίασε πως η επιτροπή έχει όλα τα στοιχεία για να πάρει τις αποφάσεις που πρέπει να ακολουθηθούν το επόμενο διάστημα.
Ανοίγει από σήμερα 16/4 η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα ηλικίας 18 - 59
Ανοίγει σταδιακά από σήμερα Παρασκευή 16/4 έως και τη Δευτέρα 19/4 η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για Covid-19, για την ομάδα ατόμων με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18-59 ετών.
Αφορά 800.000 πολίτες.
Το άνοιγμα της συγκεκριμένης ομάδας θα γίνει σταδιακά, ανάλογα με το νόσημα.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εμβολιάζονται, πολίτες άνω των 60 ετών, με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.
Ποιους αφορά
Οι εμβολιασμοί αφορούν τους εξής πολίτες με νοσήματα αυξημένου κινδύνου.
Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος: Συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσος, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου
Σακχαρώδης διαβήτης: Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2
Νοσογόνος παχυσαρκία: Δείκτη μάζας σώματος ³40 kg/m2
Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού: Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία), διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος (που δεν περιλαμβάνονται στην προηγούμενη κατηγορία), σοβαρό άσθμα με λήψη σε μόνιμη βάση κορτικοειδών από το στόμα ή βιολογικών παραγόντων
Καρκίνος: Διάγνωση καρκίνου συμπαγούς οργάνου κατά την τελευταία 5ετία (που δεν περιλαμβάνεται στην κατηγορία A, νοσημάτων υψηλού κινδύνου)
Ανοσοκαταστολή: Λοίμωξη HIV (με CD4>200 κύτταρα/μL)
Χρόνια νεφρική νόσος: Χρόνια νεφρική νόσος (που δεν περιλαμβάνεται στην κατηγορία Α), νεφρωσικό σύνδρομο
Χρόνια ηπατική νόσος: Αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος
Αιμοσφαιρινοπάθειες: Ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία
Διαταραχές σπληνός: Ασπληνία (περιλαμβάνεται και η λειτουργική ασπληνία)
Χρόνια νευρολογικά νοσήματα: Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα στα οποία επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσος Πάρκινσον, νόσος κινητικού νευρώνα, κληρονομικά και εκφυλιστικά νευρομυϊκά νοσήματα
Σοβαρή ψυχική νόσος: Διάγνωση σχιζοφρένειας ή διπολικής διαταραχής
Σοβαρή αναπηρία: Άτομα με σοβαρή αναπηρία (που δεν οφείλεται σε νοσήματα υψηλού ή αυξημένου κινδύνου, καταστάσεις για τις οποίες η προτεραιότητα εμβολιασμού έχει ήδη οριστεί)
Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών με σοβαρά χρόνια νοσήματα: Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών που δε μπορούν λόγω ηλικίας να εμβολιαστούν τα ίδια και τα οποία έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση καθώς και παιδιών, που πάσχουν από κυστική ίνωση, καρκίνο συμπαγούς οργάνου (ως και 12 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας), αιματολογικό καρκίνο (ως και 3 χρόνια μετά τη λήξη της θεραπείας), χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ' οίκον, βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια, σύνδρομο Down ή άλλες πολύ σοβαρές καταστάσεις με κλινικά κριτήρια.
Ο προγραμματισμός των εμβολιασμών
Σημειώνεται την Τετάρτη 21 Απριλίου, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί και οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 55-59.
Ακολούθως, το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 50-54.
Ο προγραμματισμός του ραντεβού εμβολιασμού γίνεται με τους εξής τρόπους: Εφόσον οι πολίτες έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση, μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS) από το 13034, απευθείας από τους πολίτες με την είσοδο τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, σε ΚΕΠ ή φαρμακείο.
Βρετανικό στέλεχος και ασθενείς «πιέζουν» την Αττική
Η ισχυρή παρουσία της βρετανικής μετάλλαξης στην Αττική (επικράτηση σε ποσοστό 66,19%) εξηγεί εν πολλοίς την αυξημένη διασπορά που παρατηρείται στην πρωτεύουσα τους τελευταίους τρεις μήνες.
Γι’αυτό, άλλωστε, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) χρωματίζει τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας μαζί με αυτή της Δυτικής Μακεδονίας με «βαθύ κόκκινο» στον αναθεωρημένο χάρτη του σε αντίθεση με το «κόκκινο» της υπόλοιπης Ελλάδας.
Στο λεκανοπέδιο χθες 15/4 εντοπίστηκαν τα 1.861 από τα 3.833 συνολικά κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με το κέντρο της Αθήνας να επιβαρύνεται με 555 νέες λοιμώξεις.
Τα δυτικά της περιφέρειας και ο Πειραιάς συμπληρώνουν την –κλασική πλέον- τριάδα κρουσμάτων της Αττικής με 361 και 283 νέες διαγνώσεις αντίστοιχα, ενώ τα υπόλοιπα προάστια και τα νησιά κινούνται σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα (260 στα ανατολικά, 201 στα βόρεια, 185 στα νότια και 16 κρούσματα στα νησιά), όπως προκύπτει από τους 64.998 διαγνωστικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα.
Από αυτούς, οι 20.814 ήταν μοριακοί, οι 44.184 rapid, ενώ χθες διενεργήθηκαν και 16.800 μαζικές Δειγματοληψίες από τον ΕΟΔΥ που ανέδειξαν 354 θετικούς στον ιό ανθρώπους (2,11%).
Στα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονταν μέχρι χθες 427 διασωληνωμένοι ασθενείς, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 302 εισαγωγές, συνεχίζοντας το σερί των 300 και πλέον εισαγωγών καθημερινά. Με τις προβλέψεις των ειδικών για έως και 900 διασωληνωμένους τις επόμενες ημέρες, μάλιστα, η κατάσταση στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου δεν αναμένεται να αποσυμφορηθεί άμεσα.
Διασπορά από άκρη σε άκρη στη Μακεδονία – Σαρώνει την Κρήτη η βρετανική μετάλλαξη
Σε ακόμα μία επικίνδυνη φάση βρίσκεται η πανδημία στη βόρεια Ελλάδα, η οποία «βράζει» καθημερινά από νέες διαγνώσεις κορωνοϊού.
Συνολικά στη Μακεδονία εντοπίστηκαν χθες 1.051 κρούσματα, με τα περισσότερα από αυτά να σημειώνονται στη Θεσσαλονίκη (521), το Κιλκίς (80), τις Σέρρες (73), την Πέλλα (56), την Κοζάνη (53), την Καβάλα (52) και τον Έβρο (44).
Στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας νοσηλεύονταν μέχρι χθες 227 ασθενείς, με το Μαμάτσειο της Κοζάνης, μάλιστα, να φιλοξενεί τους 67 από αυτούς.
Μόνο φως στην άκρη του τούνελ είναι η τάση σταθεροποίησης που υποδεικνύεται από την αυξομείωση μεταξύ των καθημερινών μετρήσεων στα λύματα της Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο, «το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλό επίπεδο, λίγο κάτω από το επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού.
Εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση και στην Κρήτη, όπου το βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού «δείχνει τα δόντια του» με αυξημένες μεταδόσεις και νοσηλείες.
Ενδεικτικά, το τελευταίο 24ωρο στο Ηράκλειο εντοπίστηκαν 68 νέες λοιμώξεις, στα Χανιά 23, στο Ρέθυμνο 19 και στο Λασίθι 10, ενώ η επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης στη μεγαλόνησο ανέρχεται πλέον στο 88,45%, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης.
Από τις άλλες μεγάλες περιφερειακές ενότητες, 127 κρούσματα κατέγραψε η Λάρισα, 83 η Αχαΐα, 52 η Μαγνησία, 41 η Εύβοια, 40 η Βοιωτία, 35 η Κορινθία και 34 η Καρδίτσα.
Όσον αφορά στα αποτελέσματα από τη γονιδιωματική ανάλυση που πραγματοποίησε το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 σε 1.212 επιλεγμένα δείγματα της περιόδου 3 Φεβρουαρίου - 3 Απριλίου 2021, αναδείχθηκαν συνολικά 957 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος και 140 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση, εκ των οποίων τα 139 με το στέλεχος B.1.1.318 (Variant_E484K).
Από τα 957 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 950 αφορούσαν στη βρετανική μετάλλαξη -η οποία πλέον απαριθμεί 5.034 θετικά δείγματα - και 7 τη νοτιοαφρικανική, με την πρώτη να σημειώνει ισχυρή παρουσία σε αρκετές περιφέρειες της χώρας.
Ειδικότερα, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφουν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (96,05%), Ιονίων Νήσων (86,05%), Βορείου Αιγαίου (77,78%), Πελοποννήσου (69,09%), Ηπείρου (68,83%) και Θεσσαλίας (67,86%). Συνολικά, πάντως, τα θετικά δείγματα μεταλλάξεων σε ολόκληρη τη χώρα ανέρχονται πλέον σε 5.462.
Self test: Το καλύτερο όπλο για τη διακοπή της μετάδοσης
Ήδη 10.155 φαρμακεία έχουν διαθέσει 832.831 self test.
Παράλληλα η διανομή τους θα επεκταθεί από τη Δευτέρα 19 Απριλίου, όταν και θα ξεκινήσει ο έλεγχος των εργαζομένων στον ιδιωτικό (λιανεμπόριο, εστίαση, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια - κέντρα αισθητικής, εταιρείες τυχερών παιχνιδιών) αλλά και δημόσιο τομέα (εργαζόμενοι σε ΚΕΠ, ΟΤΑ, δικαστικούς υπαλλήλους και λειτουργούς).
Τις κατηγορίες εργαζομένων για τους οποίους θα είναι υποχρεωτικός ο εβδομαδιαίος έλεγχος μέσω self test για την φυσική παρουσία στην εργασία τους αλλά και τη διαδικασία υποβολής των αποτελεσμάτων στην πλατφόρμα www.self-testing.gov.gr.
Για την άσκηση των δραστηριοτήτων αυτών, τα self-tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους και την παροχή εργασίας με φυσική παρουσία.
Θα πρέπει δε να διενεργούνται μία φορά την εβδομάδα».
Το σύστημα θα λειτουργεί ως εξής:
- Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τα ΑΜΚΑ των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις-εργοδότες στους προαναφερθέντες κλάδους, όπως αυτά είναι καταχωρημένα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».
- Κάθε εβδομάδα, το υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων, στέλνοντας στην ΗΔΙΚΑ τις όποιες μεταβολές, δηλαδή νέες προσλήψεις, λύσεις ή λήξεις συμβάσεων εργασίας, κλπ.
- Οι εργαζόμενοι στις δραστηριότητες που αναφέρθηκαν υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self-tests. Αυτοί προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με χρήση του ΑΜΚΑ τους. Αν για κάποιον λόγο ο εργαζόμενος επιλέξει, αντί για self-test, να κάνει rapid ή μοριακό τεστ, με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του, έχει αυτή τη δυνατότητα. Ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», με την ακόλουθη διαδικασία:
- Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο». Στη συνέχεια, θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr και στη «Δήλωση Αποτελεσμάτων COVID-19 tests» στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ». Εκεί υποβάλλουν το αποτέλεσμα του ελέγχου του τεστ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19».
- Αν το αποτέλεσμα του self-test είναι αρνητικό, εννοείται ότι ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.
- Αν το αποτέλεσμα του self-test είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο είτε σε δωρεάν δημόσια δομή, (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr) είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του, (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα.
- Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό, για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
- Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου βγει αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.
- Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων Covid-19 tests, με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος Covid-19, έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test».
- Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζομένους τους για την υποχρέωσή τους να κάνουν self-test και τις συνέπειες, που θα επέλθουν, αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση.
- Σημειώνεται ότι, μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, θα ενημερώνονται και οι φαρμακοποιοί για το ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των self tests.
Στους 9.239 οι νεκροί
Στους 9.239 ανέρχονται οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Τα νέα 15/4 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.833, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 308.006, εκ των οποίων 51,3% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 60 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.636 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 104, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.239 θάνατοι.
Το 95,5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 819 (62,9% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 84,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.925 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 526 (ημερήσια μεταβολή -6.41%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 515 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Χάρτης ECDC: Στο «κόκκινο» η Ελλάδα -Στο «βαθύ κόκκινο» Αττική και Δυτική Μακεδονία
Στο «κόκκινο» βρίσκεται η Ελλάδα, όπως φαίνεται στους αναθεωρημένους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που αποτυπώνουν την επιδημιολογική κατάσταση του κορωνοϊού στην Ευρώπη. Ωστόσο εξαίρεση αποτελούν δύο περιοχές που χρωματίζονται με «βαθύ κόκκινο».
Πρόκειται για την Αττική και τη Δυτική Μακεδονία.
Στους χάρτες που δημοσιεύθηκαν σήμερα 15/4 από το ECDC αποτυπώνονται δεδομένα που αφορούν τον συνδυαστικό δείκτη τεστ, τα νέα κρούσματα και τον δείκτη θετικότητας για το χρονικό διάστημα 9 – 14 Απριλίου.
Όσον αφορά τον δείκτη θετικότητας η Ελλάδα βρίσκεται στο «πορτοκαλί», καθώς ο δείκτης βρίσκεται πάνω από το όριο συναγερμού του 4% σε όλη τη χώρα.
Σχετικά με τα τεστ κορωνοϊού ανά 100.000 πληθυσμού, η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύ πράσινο, που σημαίνει ότι πραγματοποιούνται έλεγχοι μεταξύ 2.500 – 4.999. ανά 100.000 κατοίκους.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών