(συνεχές upd) Αμείλικτοι παραμένουν οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες – διασωληνωμένοι και νεκροί – και το ζήτημα «Πάσχα στο χωριό» παραμένει προς το παρόν μια «δύσκολη εξίσωση» για επιστήμονες και κυβερνητικό επιτελείο, οι οποίοι αναμένουν τις επόμενες ημέρες για να επαναξιολογήσουν την κατάσταση.
Εξάλλου οι ειδικοί σε κάθε ευκαιρία ζητούν τη «θυσία» των διαπεριφερειακών μετακινήσεων τις ημέρες του Πάσχα, προκειμένου το καλοκαίρι να είναι υγειονομικά καλύτερο και ασφαλέστερο.
Για να ισχυροποιήσουν τη θέση τους επικαλούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία δεν είναι ενθαρρυντικά αφού και την Κυριακή (18/4) ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών έφτασε τους 841 με ακόμα 65 θανάτους και 1.829 νέα κρούσματα. Συνολικά οι νεκροί από την πανδημία ανέρχονται σε 9.462.
Εν τω μεταξύ, με «δίχτυ ασφαλείας» τα self test επανεκκινεί το λιανεμπόριο και στην Κοζάνη από την Δευτέρα 19/4, μόνο με την μέθοδο του click away, ενώ στις οικονομικές δραστηριότητες προστίθεται πανελλαδικά και η επαναλειτουργία των Σχολών Οδήγησης, με την υποχρέωση του εβδομαδιαίου self testing, κατά τη λογική που ισχύει για τους εργαζομένους στην εστίαση (όταν ανοίξουν), το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα δικαστήρια, τις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Γώγος: Όχι στις πασχαλινές μετακινήσεις
Αντίθετος στην απελευθέρωση των πασχαλινών μετακινήσεων και σε άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα των αρχικών σχεδιασμών, εμφανίστηκε ο Χαράλαμπος Γώγος καθηγητής Παθολογίας και μέλος εης Επιτροπής Ειδικών.
Ο κ. Γώγος χαρακτήρισε προβληματικά και επικίνδυνα τα μαζικά κορωνοπάρτι και προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πισωγύρισμα ακόμη και σε δραστηριότητες που έχουν ήδη ανοίξει και είναι χαμηλής επικινδυνότητας όπως το λιανεμπόριο.
«Φανταστείτε το τραύμα στις δραστηριότητες τύπου λιανεμπόριο, εστίαση, βόλτες στην πόλη, βόλτες στην παραλία, παρέες σε δέκα άτομα, που φαίνεται να είναι χαμηλής επικινδυνότητας», τόνισε ο καθηγητής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση περί ανοίγματος της εστίασης νωρίτερα του προγραμματισμένου λόγω των κορωνοπάρτι, τόνισε πως η επιτροπή έχει κατατάξει τις δραστηριότητες με βάση τη σημασία τους και συγκεκριμένα: λιανεμπόριο, σχολεία, εστίαση, τουρισμός αλλά και με βάση το επικινδυνότητά τους για μετάδοση του ιού.
Εξήγησε ότι παρότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι ακόμη υψηλό, με όπλο τον καλό καιρό, τα self test και τους εμβολιασμούς η επιτροπή έχει δώσει πράσινο φως για κάποιες δραστηριότητες όπως είναι το λιανεμπόριο ενώ σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσουν τα σχολεία.
Βασιλακόπουλος: Αύξηση των κρουσμάτων αν μείνουμε Αθήνα το Πάσχα - Να ανοίξει η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους
Υπέρ του να επιτραπούν οι μετακινήσεις το Πάσχα, με χρησιμοποίηση self test, τάσσεται ο πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως «αν κάνουμε συμφωνία ειλικρίνειας πολιτών – κυβέρνησης, γίνει self test τη Μεγάλη Τετάρτη ή Μεγάλη Πέμπτη από τον καθένα μας και όσοι είναι θετικοί είναι ειλικρινείς δεν φύγουν, τότε η κοινωνία θα αραιώσει και η μετάδοση θα μειωθεί», ενώ τόνισε ότι «το ωράριο δεν τηρείται».
Προειδοποίηση για αύξηση των κρουσμάτων
Ο ίδιος προειδοποίησε πως «αν μείνουμε στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις το Πάσχα, τα κρούσματα θα αυξηθούν.
Όπως είπε, «πρόβλεψη μου είναι ότι αν μείνουμε στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις, και δεν πάμε στα χωριά μας, θα αυξηθούν τα κρούσματα, κανείς δε θα μείνει στο δικό του σπίτι, αντί για αυτό θα βρεθούμε παρέες, συγγενείς, φίλοι μέσα στα διαμερίσματα αντί στα χωριά σε εξωτερικούς χώρους να γιορτάζουμε το Πάσχα και τις χρονιάρες μέρες».
Να αλλάξουμε το μείγμα των μέτρων
Όπως εξήγησε, «τα μέτρα της καραντίνας έχουν ως στόχο να μειωθούν οι ανθρώπινες επαφές… Όταν οι ανθρώπινες επαφές δεν μειώνονται πρέπει καταλάβουμε το μήνυμα, να αλλάξουμε λίγο μείγμα μέτρων… Ό, τι ήταν αποτελεσματικό πιο παλιά, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό τώρα».
Όπως είπε, «είναι αδιέξοδο αν πάει η αστυνομία να διαλύσει αυτά τα κορωνοπάρτι σε ένα απ’ όλα, σε ένα, να υπάρξει αντίδραση από τους νεαρούς θα προκληθούν επεισόδια, την επόμενη μέρα θα έχουμε διαδηλώσεις κατά των επεισοδίων και το υγειονομικό αποτέλεσμα θα χαθεί από τις διαδηλώσεις της επόμενης μέρας. Θα έχουμε αδιέξοδο».
Να μετακινούνται ελεύθερα εμβολιασμένοι και όσοι έχουν αναρρώσει
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, θα έπρεπε να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν αναρρώσει από τον ιό.
Όπως εξήγησε, «επειδή οι εμβολιασμένοι έχουν ελάχιστο κίνδυνο να νοσήσουν και ακόμα μικρότερο να μεταδώσουν τη νόσο, πολλώ δε μάλλον αν βάλουν τη μάσκα, αυτός ο κίνδυνος γίνεται κατ’ ουσίαν μηδενικός, θα έπρεπε να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα όπως επίσης και όσοι έχουν αναρρώσει από τον ιό με επίσημη διάγνωση, το ποσοστό επαναμολύνσης και αναμετάδοσης είναι πολύ μικρό. Αυτές οι κατηγορίες θα έπρεπε να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα».
Ο ίδιος για τα ταξίδια παρατήρησε ότι «είναι παράλογο να λες στον εμβολιασμένο να κάνει και αρνητικό PCR (μοριακή μέθοδος ανάλυσης) και να παραμένει σε καραντίνα τη στιγμή που το αμερικανικό CDC λέει το αντίθετο».
Εξαδάκτυλος: Όχι σε μαζική έξοδο για το Πάσχα - Υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε μεταλλάξεις
Πρέπει να περιμένουμε να φτάσει η Μεγάλη Δευτέρα για να εκτιμηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να παρθούν αποφάσεις για το θέμα των μετακινήσεων το Πάσχα, τόνισε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάκτυλος.
Ο ίδιος μιλώντας στον ΑΝΤ1 προειδοποίησε ωστόσο ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μια μαζική έξοδο όπως στα προ πανδημίας χρόνια.
Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να μειωθούν οι ασθενείς στα νοσοκομεία και οι διασωληνωμένοι, αλλά και οι δεκάδες που χάσουν καθημερινά τη ζωή τους από τον ιό, έτσι ώστε να πάρει μια ανάσα το σύστημα υγείας και οι εργαζόμενοι σε αυτό.
Μεταλλάξεις και τέταρτο κύμα
Ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να έχουμε μεταλλάξεις του ιού που θα εμφανιστούν παράλληλα με το πρόγραμμα εμβολιασμού και που θα οδηγήσουν σε ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας με καταστροφικές συνέπειες.
Μάλιστα, επιχείρησε να κάνει μια ιστορική αναδρομή, λέγοντας πως όταν ήρθε η μεγάλη επιδημία της γρίπης το 1919 και ο κόσμος κουράστηκε να τηρεί τα μέτρα έναν χρόνο μετά την εμφάνιση της, τότε εμφανίστηκε ένα μεγάλο τέταρτο κύμα που σάρωσε τα πάντα.
Διαφορετική αντιμετώπιση των εμβολιασμένων
Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, οι εμβολιασμένοι θα μπορούσαν να έχουν μια διαφορετική αντιμετώπιση, όμως αυτό είναι δύσκολο στην πράξη, καθώς όπως κυλάει το πρόγραμμα του εμβολιασμού δεν μπορεί να έχει εμβολιαστεί μια ολόκληρη οικογένεια.
Διαφορετική αντιμετώπιση των εμβολιασμένων
Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, οι εμβολιασμένοι θα μπορούσαν να έχουν μια διαφορετική αντιμετώπιση, όμως αυτό είναι δύσκολο στην πράξη, καθώς όπως κυλάει το πρόγραμμα του εμβολιασμού δεν μπορεί να έχει εμβολιαστεί μια ολόκληρη οικογένεια.
Για self test
Δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στα self test , λέγοντας πως ένα θετικό αποτέλεσμα είναι σημαντικό γιατί μας επιτρέπει να εντοπίσουμε έναν ασυμπτωματικό ασθενή, ενώ το αρνητικό self test δεν μας λέει τίποτα.
Επαναλειτουργούν οι σχολές οδηγών από τις 19/4
Επαναλειτουργούν από Δευτέρα 19/4 οι σχολές οδηγών.
Οι σχολές αυτές θα λειτουργούν με τους εξής όρους:
• Τα θεωρητικά μαθήματα και οι θεωρητικές εξετάσεις θα διενεργούνται διαδικτυακά.
• θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test ανά εβδομάδα για τους εργαζόμενους στις σχολές αυτές
• διενέργεια self test για τον εξεταζόμενο 24 ώρες πριν το πρακτικό μάθημα και τις εξετάσεις, ενώ για τους εκπαιδευτές και τους εξεταστές διενέργεια self test 2 φορές την εβδομάδα κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.
Επίσης διενέργεια των εξετάσεων με ραντεβού ανά μία ώρα τήρηση κανόνων προστασίας δημόσιας υγείας, ανοιχτά παράθυρα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, υγιεινή χεριών και σημείων επαφής του οχήματος.
Διευκρινίσεις σχετικά με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων κατά την επαναλειτουργία των σχολών οδήγησης
Επαναλειτουργούν από τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 όλες οι κατηγορίες σχολών οδηγών, με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού.
Προηγήθηκε εισήγηση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κατά την οποία εκτέθηκε η ανάγκη επαναλειτουργίας των σχολών οδήγησης με κανόνες τήρησης υγειονομικών μέτρων, δεδομένης της οικονομικής δυσχέρειας στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος εξαιτίας της πολύμηνης αναστολής λειτουργίας.
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε ανακοίνωσή του δίνει σειρά διευκρινίσεων σχετικά με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων κατά την επαναλειτουργία των σχολών οδήγησης.
Διαβατήριο για άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας τα self test
Ο «οδικός χάρτης» για τα υποχρεωτικά self tests εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 19 Απριλίου, περιγράφεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας.
Έτσι, οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self test από τη Δευτέρα 19/4 θα προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με επίδειξη του ΑΜΚΑ τους και της αστυνομικής τους ταυτότητας, ενώ θα δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
Για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής, οι εργαζόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τα self-test και να δηλώνουν το αποτέλεσμα εντός του χρονικού διαστήματος 19-25 Απριλίου.
Ποιους αφορά
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τα self tests είναι υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους, προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία σε εργοδότες με επιχειρηματικές δραστηριότητες στους ακόλουθους κλάδους:
- Λιανεμπόριο, (συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών)
- Εστίαση
- Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες
- Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές)
- Υπηρεσίες καθαρισμού
- Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής
- Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων
Σημειώνεται ότι, μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις, κατόπιν αιτήματος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) και του κλάδου των ασφαλιστικών εταιρειών, συμπεριελήφθησαν και οι χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες.
Μία φορά την εβδομάδα self-test
Το self-test διενεργείται μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζομένου στο χώρο εργασίας του και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. Ο έλεγχος συνιστάται να γίνεται έως και 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που παρέχει την εργασία του ο εργαζόμενος με φυσική παρουσία.
Αν για παράδειγμα ένας εργαζόμενος σε μία τράπεζα επιστρέφει από την τηλε-εργασία στο γραφείο στις 23 Απριλίου, θα πρέπει να κάνει το πρώτο self test στις 22 Απριλίου, να το επαναλάβει στις 29 του μηνός, κ.ο.κ.
Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία, αν αυτός είτε δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα του self test είτε έχει δηλώσει θετικό self test. Στις περιπτώσεις αυτές ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.
ΕΟΔΥ (18/4): 1.829 κρούσματα, 841 διασωληνωμένοι και 65 θάνατοι
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή (18/4/2021) 1.829 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 315.273 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 57 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.374 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών από Covid – 19 είναι 65 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.462 θάνατοι.
Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 841 (61.7% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 85.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.941ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 495 (ημερήσια μεταβολή -2.37%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 519 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η αντίστοιχη των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών