Πριν και μετά το Πάσχα - Όλα τα νέα μέτρα για εστίαση, εκκλησίες, σχολεία, απαγόρευση κυκλοφορίας
(Συνεχές upd) Με το βλέμμα στραμμένο στο «ελεύθερο καλοκαίρι», το «ασφαλές Πάσχα» δεν θα περιλαμβάνει υπερτοπικές μετακινήσεις, όπως ανακοίνωσε στο διάγγελμά 21/4 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σημαντικός παράγοντας για την αναμενόμενη διατήρηση της απαγόρευσης είναι ο φόβος διασποράς του ιού από κατοίκους μεγάλων πόλεων, στις οποίες το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει έντονο.
Ωστόσο, με την πανδημία να σταθεροποιείται σε υψηλά έστω επίπεδα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) να ανταποκρίνεται στην κατάσταση συναγερμού, τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 σε επιταχυνόμενο ρυθμό και κατόπιν των θετικών εισηγήσεων από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, αναπροσαρμόζονται τα μέτρα προστασίας για τις ημέρες του Πάσχα, ενώ δρομολογείται το άνοιγμα των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων και κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων για τον Μάιο.
Τι θα ισχύσει Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα για εκκλησίες και μετακινήσεις
Σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Επιτροπής, κατά τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και το Πάσχα, στους ιερούς ναούς:
- επιτρέπεται ένα πιστός ανά 25 τ.μ. στους εσωτερικούς χώρους και με απόσταση 10 μ. προς κάθε κατεύθυνση για τους προαύλιους χώρους, με χρήση διπλής μάσκας και στις δύο περιπτώσεις και τήρηση των υπόλοιπων υφιστάμενων υγειονομικών μέτρων (επαρκής αερισμός των χώρων, κανόνες υγιεινής, αντισηψία χεριών)
- είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος κορωνοϊού (testing) σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκονται εντός του ναού
- η περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή συστήνεται να πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθήσει πομπή πιστών, όπως σύσταση για χρήση του προαύλιου χώρου γίνεται και για το προσκύνημα του Επιταφίου, πάντα με την υποχρεωτική τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας (αποστάσεις, χρήση μάσκας, επιτήρηση για αποφυγή συγχρωτισμού).
Αναφορικά με τα ωράρια μετακινήσεων, η έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας:
- μετατίθεται στις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα
- επανέρχεται στις 21:00 για την Κυριακή του Πάσχα
- μετατίθεται στις 23:00 από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου.
Τέλος, για την Κυριακή του Πάσχα, επιτρέπεται συγκέντρωση:
- δύο οικογενειών με ανώτατο τα 9 άτομα και
- δύο ευρύτερων οικογενειών με ανώτατο όριο τα 12 άτομα, εφόσον η συνάθροιση πραγματοποιηθεί σε υπαίθριο χώρο.
Και για τις δύο περιπτώσεις, συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους πρόκειται να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.
Πότε ανοίγουν σχολεία, εστίαση και υπερτοπικές μετακινήσεις
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό
- από τις 3 Μαΐου 2021 επαναλειτουργεί η εστίαση (εστιατόρια και καφετέριες) μόνο για τους εξωτερικούς χώρους, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα για το προσωπικό, με συνεχή ωστόσο παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων
- από τις 10 Μαΐου 2021 ξεκινά η δια ζώσης εκπαίδευση για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια, με τα μέτρα που ισχύουν ήδη για τα Λύκεια (υποχρεωτικό έλεγχο αυτοδιάγνωσης με δύο self-test εβδομαδιαίως για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων, με δωρεάν διάθεσή τους από τα φαρμακεία με χρήση ΑΜΚΑ)
- από τις 15 Μαΐου απελευθερώνονται οι υπερτοπικές διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών.
Κικίλιας: Έως 12 άτομα το πασχαλινό τραπέζι - Με AstraZeneca ο εμβολιασμός των 30-39 από Μεγάλη Τρίτη
Ο αριθμός εισαγωγών σταθεροποιείται με μικρή τάση υποχώρησης, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου για την πορεία της Covid-19 και του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα. Βρισκόμαστε στην πιο ευαίσθητη φάση αυτής της πανδημίας είπε και για ακόμα 20 μέρες χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Αναφέρθηκε στους γιατρούς που έχουν επιστρατευθεί είπε ότι το σύστημα τους χρειάζεται.
Οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν σήμερα στην επικράτεια είναι 1.542, εκ των οποίων 981 Covid-19 και 561 non covid ΜΕΘ.
Υπογράμμισε τα μέτρα που αποφάσισε η επιτροπή των ειδικών για την άρση κάποιων περιορισμών, όπως μεταξύ άλλων, υποχρεωτικό τεστ για τους ανθρώπους της εκκλησίας, ένα άτομο ανά 24 τμ.
Επίσης αναφέρθηκε στους περιορισμούς κυκλοφορίας, αλλά και το πώς θα εορταστεί το Πάσχα, με εννέα άτομα σε κλειστό χώρο και 12 σε ανοιχτό χώρο.
Αναφέρθηκε επίσης στην σημασία του εμβολιασμού, λέγοντας ότι οι μεγάλες ηλικίες που έχουν εμβολιαστεί δεν νοσούν βαριά και έκανε έκκληση σε όλους να εμβολιασμούς και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες.
Με τη δυνατότητα που υπάρχει λόγω αποθεμάτων στο εμβόλιο της AstraZeneca, είπε, δίνεται η δυνατότητα σε ηλικίες 30-39 ετών να εμβολιαστούν και η πλατφόρμα ανοίγει από την Μ. Τρίτη.
Επίσης εμβολιασμοί θα διενεργούνται και σε ιδιωτικά κέντρα, ενώ εμβολιασμοί θα γίνονται και Σάββατα και Κυριακές καθώς επίσης θα διευρυνθεί και το ωράριο.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας καθ'όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ξεκινά από τις 22:00, ενώ ανήμερα το Πάσχα θα είναι από τις 21:00.
Από τη Δευτέρα του Πάσχα και μετά, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά από τις 23:00.
Τον Μάιο ενδεχομένως να φτάσουμε τους 2,5 εκατ. εμβολιασμούς και τον Ιούνιο τα 4 εκατ., υπογράμμισε, ο Βασίλης Κικίλιας.
«Ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνονται από την Covid 19 δεν είναι απλώς ένα στατιστικό στοιχείο.
Είναι άνθρωποι.
Πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλοι το δώρο της επιστήμης που είναι το εμβόλιο».
Θεμιστοκλέους: Ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca – Χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών - Διεύρυνση ωραρίου
Τα εμβόλια της AstraZeneca είναι ασφαλές και οι κίνδυνοι που υπάρχουν από το εμβόλιο είναι εξαιρετικά χαμηλοί, διαβεβαίωσε o Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Έχουμε κάνει και στη χώρα μας πάνω από 2,5 εκατ. εμβολιασμούς με ελάχιστα συμβάντα δήλωσε γενικά για τα εμβόλια.
Ειδικά για το εμβόλιο της AstraZeneca αποσαφήνισε ότι στη χώρα μας έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 440.000 Έλληνες, ενώ σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο περισσότεροι από 50 εκατ. πολίτες για τους οποίους έχουν αναφερθεί ελάχιστα συμβάντα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με τα συντριπτικά στοιχεία νόσησης από τον κορωνοϊό όσον αφορά και τη νοσηρότηα και τη θνητότητα ή ακόμα και την πιθανότητα θρομβώσεων.
Ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε λόγο για ξεκάθαρη τοποθέτηση τόσο του ΕΜΑ όσο και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σε σχέση με τα οφέλη.
"Για να μπορέσουμε πετύχουμε το τείχος ανοσίας εντός καλοκαιριού δημιουργούμε δεύτερη γραμμή εμβολιασμού που αφορά νεαρότερες ηλικιακές ομάδες και συγκεκριμένα την ηλικιακή ομάδα 30 – 39 για όσους θέλουν να εμβολιαστούν νωρίτερα του προγραμματισμού με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Η σχετική πλατφόρμα της ομάδας αυτής θα ανοίξει τη Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου".
Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις ομάδες 40 - 44 και 45 - 49 θα γίνει στη συνέχεια, και θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις προσεχείς μέρες τόνισε ο ΓΓ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
Οι εμβολιασμοί το Μάιο θα ανοίξουν στις 4 του μήνα, και η δυναμικότητα του συστήματος θα ξεπεράσει τα 2,5 εκατ.
Το ωράριο των εμβολιαστικών κέντρων επεκτείνεται έως στις 10 το βράδυ, και ανάλογα με τις παραδόσεις των εμβολίων θα ξεκινήσει και η επταήμερη λειτουργία.
Παράλληλα, το Μάιο θα υπάρχουν 1.471 εμβολιαστικά κέντρα, και ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί καθώς θα προστεθούν δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα.
Τα νέα 21/4 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.015, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 323.639, εκ των οποίων 51.3% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 61 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.833 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,96 (95%Crl: 0.31 - 1.51).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 86, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.713 θάνατοι.
Το 95,5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 831 (62,1% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 85,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.976 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 556.
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 501 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Άνοιξε από 21/4 η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς των 55 - 59 ετών
Άνοιξε από Τετάρτη 21 Απριλίου η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ανθρώπων ηλικίας 55 – 59 ετών, ενώ σειρά παίρνουν από το ερχόμενο Σάββατο 24/4 τα άτομα 50 – 54 ετών.
Υπενθυμίζεται ότι εμβολιάζονται τώρα πολίτες άνω των 60 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού (ομάδα Α) και αυξημένου (ομάδα Β) κινδύνου και εργαζόμενοι στο τομέα της υγείας.
Οι διαδικασίες επιταχύνονται και αν τηρηθούν οι παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρείες, το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν οι πλατφόρμες των ραντεβού και για ηλικιακές ομάδες, κάτω των 50 ετών.
Υπενθυμίζεται πως όσον αφορά τις παραδόσεις εμβολίων, αναμένονται από την εταιρεία Pfizer 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο.
Από την εταιρεία Moderna θα παραλάβουμε 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο, από την εταιρεία Johnson & Johnson, έχουμε παραλάβει 33.600 δόσεις και αναμένουμε 300.000 δόσεις το Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο ενώ η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου.
Αναμένουμε από αυτήν ένα αριθμό δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.
Υποχρεωτικά από 19/4 τα self test
Υποχρεωτική είναι από Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 η χρήση των self test σε μία σειρά δραστηριοτήτων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
Ο «οδικός χάρτης» για τα υποχρεωτικά self test εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα περιγράφεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, οι βασικές ρυθμίσεις της οποίας είναι οι εξής:
Tα self test είναι υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους, προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία σε εργοδότες με επιχειρηματικές δραστηριότητες στους ακόλουθους κλάδους:
• Λιανεμπόριο, (συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών)
• Εστίαση
• Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες
• Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές)
• Υπηρεσίες καθαρισμού
• Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής
• Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων
Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας σε σχετική ανακοίνωση, μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις, κατόπιν αιτήματος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) και του κλάδου των ασφαλιστικών εταιρειών, συμπεριελήφθησαν και οι χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες.
Μια φορά την εβδομάδα
Το self test διενεργείται μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζομένου στο χώρο εργασίας του και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.
Ο έλεγχος συνιστάται να γίνεται έως και 24 ώρες, πριν από την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που παρέχει την εργασία του ο εργαζόμενος με φυσική παρουσία.
Αν για παράδειγμα ένας εργαζόμενος σε μία τράπεζα επιστρέφει από την τηλε-εργασία στο γραφείο στις 23 Απριλίου, θα πρέπει να κάνει το πρώτο self test στις 22 Απριλίου, να το επαναλάβει στις 29 του μηνός, κ.ο.κ.
Τι σημαίνει για τον εργοδότη
Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία, αν αυτός είτε δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα του self test είτε έχει δηλώσει θετικό self test.
Στις περιπτώσεις αυτές ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχτεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.
- Όσον αφορά στη διαδικασία ταυτοποίησης των στοιχείων των εργαζομένων, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τα στοιχεία των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις-εργοδότες στους προαναφερθέντες κλάδους (ΑΜΚΑ), όπως αυτά είναι καταχωρημένα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».
- Στην αρχή κάθε εβδομάδας, το υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων, στέλνοντας στην ΗΔΙΚΑ τις όποιες μεταβολές, δηλαδή νέες προσλήψεις, λύσεις ή λήξεις συμβάσεων εργασίας, κλπ.
- Εργαζόμενοι που προσελήφθησαν, μετά την αποστολή στην ΗΔΙΚΑ των στοιχείων των ομάδων εργαζομένων που υποβάλλονται υποχρεωτικά σε self test, πριν προσέλθουν στο χώρο εργασίας τους, πρέπει να υποβληθούν σε rapid ή μοριακό τεστ είτε σε δημόσια δομή είτε σε ιδιωτική δομή, με επιβάρυνση του εργοδότη τους, μόνο για την πρώτη φορά εφαρμογής του μέτρου.
- Η ίδια διαδικασία ισχύει και για εργαζόμενους που δεν έχουν συμπεριληφθεί στο αρχείο που αποστέλλεται από το υπουργείο Εργασίας προς την ΗΔΙΚΑ, διότι ανήκουν σε ειδικές περιπτώσεις (εργαζόμενοι μέσω Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης, προσλήψεις εκτός του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με χειρόγραφη διαδικασία, προωθητές πωλήσεων, κλπ).
Στη συνέχεια, τα στοιχεία και αυτών των εργαζομένων θα συμπεριληφθούν στο αρχείο της ΗΔΙΚΑ.
Δωρεάν τα τεστ
Οι εργαζόμενοι, που υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self test, προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με επίδειξη του ΑΜΚΑ τους και της αστυνομικής ταυτότητάς τους.
Σημειώνεται ότι, μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, θα ενημερώνονται και οι φαρμακοποιοί για το ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των self test.
Αν κάποιος εργαζόμενος επιλέξει, αντί για self test, να κάνει rapid ή μοριακό τεστ, με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του, έχει αυτή τη δυνατότητα.
Ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», ως εξής:
Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο» και μεταφέρονται αυτόματα στη διεύθυνση supportemployees.services.gov.gr.
Αφού ταυτοποιηθούν με τη χρήση των κωδικών του taxisnet, εισέρχονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» και υποβάλλουν το αποτέλεσμα του τεστ, συμπληρώνοντας το ειδικό έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST (Self/Rapid/PCR)».
Θετικό τεστ
Αν το αποτέλεσμα του self test είναι αρνητικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος, ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.
Αν το αποτέλεσμα του self test είναι θετικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχετική δήλωση, την οποία ο εργαζόμενος εκτυπώνει ή φέρει σε ηλεκτρονική μορφή.
Ο εν λόγω εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο είτε σε δωρεάν δημόσια δομή, μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του, με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του. Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα
Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση, που αποτελεί δικαιολογητικό, για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση, με την οποία πιστοποιείται το αρνητικό αποτέλεσμα και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.
Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19, έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test»
Κατά τη δήλωση του αποτελέσματος του self test, οι εργαζόμενοι δηλώνουν τη συγκατάθεσή τους για πρόσβαση του εργοδότη τους στο περιεχόμενο της δήλωσης.
Πρόστιμα
- Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τους εργαζομένους του για την υποχρέωσή τους να υποβληθούν σε self test και τις συνέπειες, που θα επέλθουν, αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση.
- Αν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων του με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση, κλπ) για τα υποχρεωτικά self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ)
- Εάν, κατά τη διάρκεια ελέγχου του ΣΕΠΕ, βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.
- Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test (είτε στον πρώτο είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο
- Η εφαρμογή του μέτρου ξεκινά σήμερα, 19 Απριλίου.
- Για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής, οι εργαζόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τα self test και να δηλώνουν το αποτέλεσμα εντός του χρονικού διαστήματος 19-25 Απριλίου.
- Εφόσον οι εργοδότες προσφέρουν προσωπική εργασία στην επιχείρησή τους ή παρευρίσκονται στους χώρους εργασίας, με ατομική τους ευθύνη, οφείλουν να κάνουν self test και να λαμβάνουν όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας για τον COVID-19. Ειδικά, για το θέμα αυτό, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι θα εκδοθεί άμεσα διευκρινιστική εγκύκλιος
- H εφαρμογή των ρυθμίσεων θα αποτελέσει αντικείμενο ελέγχων από το ΣΕΠΕ, που, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, προγραμματίζει στοχευμένους ελέγχους στους κλάδους που εμπίπτουν στο πεδίο της ΚΥΑ.
Τι ισχύει στο Δημόσιο
Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο τομέα, οι κατηγορίες οι οποίες καλούνται σε υποχρεωτικό έλεγχο με self test είναι οι εξής:
• Οι υπάλληλοι των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
• Οι υπάλληλοι των ΟΤΑ που απασχολούνται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
• Οι απασχολούμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας.
• Οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι.
Και σε αυτήν την περίπτωση η διαδικασία παραλαβής των self test από τα φαρμακεία είναι η ίδια, δηλαδή με την επίδειξη του ΑΜΚΑ.
Και στο δημόσιο τομέα, στις κατηγορίες αυτές, ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζομένου στο χώρο εργασίας του και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο υπάλληλος παρέχει την υπηρεσία του με φυσική παρουσία.
Στην περίπτωση που ο υπάλληλος πρέπει εκτάκτως να παραστεί στο χώρο εργασίας του, δύναται κατ' εξαίρεση να πραγματοποιείται και αυθημερόν ο έλεγχος, αλλά σε κάθε περίπτωση προ της εισόδου του στο χώρο εργασίας.
Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, τη βεβαίωση πραγματοποίησης του οικιακού τεστ.
Εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης της δήλωσης από την πλατφόρμα, ο υπάλληλος μπορεί να συμπληρώσει τη δήλωση χειρόγραφα, σύμφωνα με σχετικό υπόδειγμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.
Επαναλειτουργούν από 19/4 οι σχολές οδηγών
Οι σχολές αυτές θα λειτουργούν με τους εξής όρους:
• Τα θεωρητικά μαθήματα και οι θεωρητικές εξετάσεις θα διενεργούνται διαδικτυακά.
• θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test ανά εβδομάδα για τους εργαζόμενους στις σχολές αυτές
• διενέργεια self test για τον εξεταζόμενο 24 ώρες πριν το πρακτικό μάθημα και τις εξετάσεις, ενώ για τους εκπαιδευτές και τους εξεταστές διενέργεια self test 2 φορές την εβδομάδα κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.
Επίσης διενέργεια των εξετάσεων με ραντεβού ανά μία ώρα τήρηση κανόνων προστασίας δημόσιας υγείας, ανοιχτά παράθυρα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, υγιεινή χεριών και σημείων επαφής του οχήματος.
Διευκρινίσεις σχετικά με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων κατά την επαναλειτουργία των σχολών οδήγησης
Επαναλειτουργούν από τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 όλες οι κατηγορίες σχολών οδηγών, με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού.
Προηγήθηκε εισήγηση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κατά την οποία εκτέθηκε η ανάγκη επαναλειτουργίας των σχολών οδήγησης με κανόνες τήρησης υγειονομικών μέτρων, δεδομένης της οικονομικής δυσχέρειας στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος εξαιτίας της πολύμηνης αναστολής λειτουργίας.
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε ανακοίνωσή του δίνει σειρά διευκρινίσεων σχετικά με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων κατά την επαναλειτουργία των σχολών οδήγησης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών