Εμβόλιο AstraZeneca: «Στάση αναμονής» για τις εγκύους - Από Μ.Πέμπτη η πλατφόρμα για τους 40 - 44, από Μ. Σάββατο για τους 45 - 49
(Συνεχές upd) Σε ισχύ τίθενται από σήμερα Μ. Δευτέρα 26/4 μια σειρά από νέα μέτρα στο πλαίσιο εορτασμού του Πάσχα αλλά και του μερικού ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνίας, αν και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη μετά τις γιορτές περίοδο, όταν και αναμένεται να ανοίξει η εστίαση, τα σχολεία, οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και ο τουρισμός.
Οι ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το τι μπορεί να προκύψει από τις αυξημένες επαφές και μετακινήσεις το Πάσχα, καθώς αν και καταγράφεται μια σχετική σταθεροποίηση των νέων κρουσμάτων, δεν αποκλείουν το σενάριο μιας νέας έξαρσης που θα μπορούσε να ακυρώσει κάθε σχέδιο ανοίγματος από τις 3/5 και μετά.
Την ανησυχία εντείνει και ο εντοπισμός δύο κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης – σε Αττική και Πάτρα -, η οποία σαρώνει αυτή τη στιγμή στην Ινδία, τη στιγμή που το ΕΣΥ εξακολουθεί να τελεί υπό πίεση με τους διασωληνωμένους να υπολογίζονται σε 816.
Πάντως και παρά τους φόβους αυτούς, κυβέρνηση και επιστήμονες ποντάρουν αφενός στα self test, τα οποία από σήμερα είναι υποχρεωτικά και για μια σειρά από δημόσιους υπαλλήλους, αφετέρου στους εμβολιασμούς καθώς αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς των ατόμων ηλικίας 30 – 49 ετών.
Άλλωστε από σήμερα 26/4 τίθενται σε ισχύ μια σειρά από νέα μέτρα, όπως ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 22:00 το βράδυ ενώ ήδη από το περασμένο Σάββατο 24/4 επαναλειτούργησαν και τα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά.
Την ίδια στιγμή πάντως, με ιδιαίτερη αυστηρότητα συνεχίζονται οι έλεγχοι στα διόδια της χώρας και στις εξόδους από τα αστικά κέντρα, προκειμένου να εφαρμοστεί η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό.
Θεμιστοκλέους: Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 40 έως 49 - Μόνο με AstraZeneca οι 40 έως 44
Αύριο 27/4 ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού για την ηλικιακή ομάδα 30 έως 39, οι οποίοι θα εμβολιαστούν αποκλειστικά με τα διαθέσιμα εμβόλια της AstraZeneca.
Την Μεγάλη Πέμπτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα 40 έως 44 οι οποίοι επίσης θα εμβολιαστούν μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Το Μεγάλο Σάββατο, 1η Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 45 έως 49 οι οποίοι θα μπορούν να εμβολιαστούν και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια στη χώρα μας, δηλαδή τα σκευάσματα των εταιριών Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.
Θεοδωρίδου: Θεοδωρίδου: «Παγώνει» ο εμβολιασμός εγκύων με AstraZeneca - Ευελιξία για 2η δόση στις 8 εβδομάδες
Στη σύσταση να μην κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca όσες γυναίκες είναι έγκυοι, προχώρησε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στη σημερινή ενημέρωση για του εμβολιασμούς, καθώς όπως ανέφερε δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή δεδομένα για την ασφάλειά τους κατά την περίοδο της κύησης.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι οι γυναίκες που είναι έγκυοι, μπορούν να εμβολιάζονται με εμβόλιο mRNA και όχι με εμβόλια με ιικό φορέα, σαν αυτό της AstraZeneca ή της Johnson&Johnson.
«Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για τον εμβολιασμό και τις κυήσεις ήρθαν από τις ΗΠΑ κι έδειξαν ότι δεν υπάρχει σήμα ανησυχίας για τον εμβολιασμό και την κύηση.
Οι 90.000 κυήσεις με εμβόλια mRNA έδωσε στοιχεία ότι ο εμβολιασμός με αυτά είναι ασφαλής», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.
Συμπλήρωσε δε ότι τα εμβόλια με ιικό φορέα κατά 99,9% είναι απόλυτα ασφαλή για την κύηση, ωστόσο μειονεκτούν στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση κατά την κύηση.
«Αν μια γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση με AstraZeneca δε συνεπάγεται και διακοπή της κύησης.
Τηρούμε στάση αναμονής μέχρι να έχουμε στοιχεία για αυτά τα εμβόλια», επισήμανε.
Παράλληλα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε ότι για το εμβόλιο της AstraZeneca παρέχεται η ευελιξία ώστε το μεσοδιάστημα μεταξύ 1ης και 2ης δόσης να περιοριστεί στις 8 από τις 12 εβδομάδες.
«Το πρόγραμμα παραμένει σταθερό.
Η πρώτη από τη δεύτερηη δόση απέχει 12 εβδομάδες.
Όμως αν επιθυμεί κάποιος, μπορεί να το λάβει στις 8 εβδομάδες με μείωση της άριστησης ανοσολογικής απάντησης, αλλά όχι τέτοια που να μεταβάλλει την τελική αποτελεσματικότητα», κατέληξε.
Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της Johnson & Johnson πριν μία εβδομάδα είχαμε την απόφαση για άρση της χορήγησης.
Στο διάστημα αυτό έγινε λεπτομερής έλεγχος για τα περιστατικά θρόμβωσης.
Η απόφαση ήταν κοινή στην άρση της απαγόρευσης χορήγησης.
Ο αριθμός των περιπτώσεων ήταν 15 περιπτώσεις 7,9 εκατ. δόσεων σε γυναίκες ηλικίας 18-49 και από τα 15 περιστατικά θρόμβωσης μόνο τα δύο ήταν σε γυναίκες άνω των 50 ετών.
Ο χρόνος εμφάνισης των παρενεργειών είναι 1-2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.
Η στάθμιση του κινδύνου σε σχέση με τον κίνδυνο της νόσου οδήγησε στην απόφαση για επανάληψης της χοιρήγησης του. Οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι για αυτά τα σπάνια περιστατικά, και οι υγειονομικοί και το κοινό.
Η επιτήρηση συνεχίζεται.
Στους 10.087 οι νεκροί
Τα νέα 26/4 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.317, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 334.436, εκ των οποίων 51,3% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 69 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.662 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 80, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.087 θάνατοι.
Το 95,5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 811 (χθες 816).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 84,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.050 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 451 (ημερήσια μεταβολή -6.24%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 470 ασθενείς.
διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Ανοίγει αύριο Μεγάλη Τρίτη 27/4 η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των 30 - 39 ετών ενώ από τη Μεγάλη Τετάρτη 28/4 πρόκειται να αρχίσουν και οι εμβολιασμοί.
Εκτιμάται ότι σε αυτήν την ηλικιάκη ομάδα ανήκουν περίπου 1,36 εκατομμύρια άτομα.
Υποχρεωτικό είναι από σήμερα Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου το self test στους υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας τους.
Το μέτρο εφαρμόζεται στο προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών, των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, των ΟΤΑ, καθώς και στους ένστολους και στους δικαστικούς υπαλλήλους που απασχολούνται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και ιδιότητα και ασκούν τα καθήκοντά τους με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας και δεν τελεί σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε οποιαδήποτε είδους άδεια.
Μια φορά την εβδομάδα
Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα πριν από την προσέλευση του εργαζομένου στον τόπο εργασίας του και έχει ισχύ μίας εβδομάδας από την ημέρα διενέργειάς του.
Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο απασχολούμενος παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία.
Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.
Ειδικά για τις δύο επόμενες εβδομάδες οι υπόχρεοι υπάλληλοι μπορούν να προμηθευτούν προκαταβολικά δύο self tests από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και το Μεγάλο Σάββατο.
Δήλωση αποτελέσματος
Η δήλωση αποτελέσματος πραγματοποιείται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr με την συμπλήρωση του ειδικού ηλεκτρονικού εντύπου «Δήλωση Αποτελέσματος Διαγνωστικού Ελέγχου για COVID - 19».
Εναλλακτικά οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη διεξαγωγή rapid test ή PCR test από επαγγελματία υγείας είτε δωρεάν σε δημόσια δομή στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή.
Για όσους δεν υποβληθούν στον έλεγχο ή δεν καταχωρίσουν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα προβλέπεται περικοπή αποδοχών.
Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, οι απασχολούμενοι μεταβαίνουν εντός 24 ωρών σε δημόσια δομή, (είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο (rapid test ή PCR test).
Μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης και της αξιολόγησης των ευρημάτων, οι διαγνωσθέντες θετικοί και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ' οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και τους χορηγείται αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού.
Μέτρα Πάσχα: Τι ισχύει με μετακινήσεις- Τι απαγορεύεται - Πώς θα λειτουργούν εκκλησίες
Η απαγόρευση κυκλοφορίας τη Μεγάλη Εβδομάδα θα ξεκινά στις 22:00 το βράδυ.
Ειδικότερα, ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 22:00 το βράδυ τη Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) ο περιορισμός αρχίζει στις 23:00 το βράδυ.
Την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα.
Συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.
Όσον αφορά τη λειτουργία των Εκκλησιών
Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2, με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας).
Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10m2, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.
Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.
Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι:
α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών,
β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού,
γ) πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας κ.λπ.).
Μπλόκα της ΕΛ.ΑΣ.
Αυστηροί αστυνομικοί έλεγχοι, ενόψει του Πάσχα, στο πλαίσιο της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού, πραγματοποιούνται στα διόδια των εθνικών οδών, κυρίως
Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας.
Οι αστυνομικοί, προκειμένου να αποτραπούν όσοι προσπαθήσουν να κάνουν «Πάσχα στο χωριό», εξετάζουν τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης των πολιτών και γίνεται επί τόπου διασταύρωση στοιχείων.
Σε όσους δεν έχουν να επιδείξουν τα απαραίτητα έγγραφα κατά τους αστυνομικούς ελέγχους, τους επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα, σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν και ποινικές κυρώσεις.
Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που κάποιος μετακινείται άσκοπα και χωρίς να προβλέπεται του βεβαιώνεται πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης ή ψευδών δικαιολογητικών το πρόστιμα φτάνει τα 500 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται, κατά περίπτωση και υπό προϋποθέσεις να υπάρξουν και ποινικές συνέπειες.
Τα επόμενα βήματα - Το σχέδιο για το άνοιγμα εστίασης, σχολείων, υπερτοπικών μετακινήσεων
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό και το σχέδιο της κυβέρνησης και εφόσον δεν υπάρξουν δυσάρεστες ανατροπές από την εξέλιξη της επιδημίας, προβλέπεται ότι:
• από τις 3 Μαΐου 2021 επαναλειτουργεί η εστίαση (εστιατόρια και καφετέριες) μόνο για τους εξωτερικούς χώρους, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα για το προσωπικό, με συνεχή ωστόσο παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων
• από τις 10 Μαΐου 2021 ξεκινά η δια ζώσης εκπαίδευση για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια, με τα μέτρα που ισχύουν ήδη για τα Λύκεια (υποχρεωτικό έλεγχο αυτοδιάγνωσης με δύο self-test εβδομαδιαίως για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων, με δωρεάν διάθεσή τους από τα φαρμακεία με χρήση ΑΜΚΑ)
• από τις 15 Μαΐου απελευθερώνονται οι υπερτοπικές διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών.
Σκουτέλης (Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών): Να μην εμβολιάζονται οι έγκυες ή όσες σκοπεύουν να μείνουν έγκυες με AstraZeneca
«Όχι» στον εμβολιασμό εγκύων και γυναικών που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν με το εμβόλιο της ΑstraZeneca, αναμένεται να πει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και η σχετική εισήγηση αναμένεται σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες.
Όπως δήλωσε ο Αθανάσιος Σκουτέλης παθολόγος, λοιμωξιολόγος μέλος επιτροπής Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η πρόταση είναι οι γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη ή σκοπεύουν να μείνουν έγκυες θα πρέπει να εμβολιάζονται με τα εμβόλια της Pfizer ή της Moderna.
Η σύσταση θα προβλέπει εμβολιασμό με εμβόλιο τύπου mrna, πράγμα που σημαίνει ότι η ίδια απαγόρευση αναμένεται να ισχύσει και για το εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Δεύτερο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης στο κέντρο της Αθήνας
Εντοπίστηκε στη χώρα μας και δεύτερο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης του κορωνοϊού.
Θετική βρέθηκε μια 33χρονη αλλοδαπή γυναίκα στο κέντρο της Αθήνας, με ιστορικό ταξιδιού από το Ντουμπάι στις 4/4.
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης είχε εντοπισθεί στην Πάτρα και αφορούσε άνδρα ο οποίος βρέθηκε θετικός σε έλεγχο PCR στις 22/3, ενώ είχε συμπτώματα από τις 16/3.
Η ινδική μετάλλαξη
Το στέλεχος Β.1.617.1 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R, που ανιχνεύτηκαν στο κρούσμα.
Βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων από τη φυλογενετική ανάλυση, το στέλεχος Β.1.617.1 που απομονώθηκε από το κρούσμα, προέρχεται από την επαρχία Maharashtra της Ινδίας, περιοχή όπου χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά το μεταλλαγμένο στέλεχος.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών