(upd 7) Ανατροπή σημειώνεται στις αρχικές εκτιμήσεις περί κατάργησης των SMS για τις μετακινήσεις μετά το Πάσχα με αφορμή και την επαναλειτουργία της εστίασης τη Δευτέρα του Πάσχα (3/5/2021).
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τελικά τα SMS θα διατηρηθούν έως και τις 15 Μαΐου οπότε και ανοίγει ο τουρισμός.
Στον αντίποδα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα καταργηθεί ο περιορισμός για τις διαδημοτικές μετακινήσεις.
Σχετικές ανακοινώσεις για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα αναμένεται να κάνει σήμερα (28/4/2021) ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Η αντίστροφη μέτρηση για μια επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς έχει ήδη αρχίσει καθώς το άνοιγμα της εστίασης, θα ακολουθήσει το άνοιγμα των σχολείων από τις 10/5 και το άνοιγμα του τουρισμού από τις 15/5 που με τη σειρά του θα φέρει και την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις από νομό σε νομό.
Αν και οι αριθμοί της επιδημίας εξακολουθούν να αποτελούν προβληματισμό και ανησυχία, μια και διατηρούνται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι χάρη στους εμβολιασμούς αλλά και στα self test, και εφόσον οι πολίτες εξακολουθούν να είναι προσεκτικοί, δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα και τέταρτο κύμα επιδημίας.
Σημειώνεται πως ήδη εμβολιάζονται οι άνθρωποι ηλικίας 30 -39 ετών (το πρώτο 24ωρο έχουν ήδη κλειστεί 200.000 ραντεβού), ενώ από αύριο Μ. Πέμπτη 29/4 θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 40 – 44 ετών και από το Μεγάλο Σάββατο 1 Μαΐου για τους 45 -49 ετών.
Τζανάκης: Μετά τις 20/5 θα πέσουν κάτω από 3.000 τα κρούσματα – Νεκρό πράγμα τα SMS
Μετά τις 20/5 θα πέσει ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων κάτω από τα 3.000 υποστήριξε ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, ο οποίος υπογράμμισε πως υπάρχει μια πολύ αργή αποκλιμάκωση της πανδημίας.
«Υπάρχει πολύ αργή αποκλιμάκωση, όχι σταθεροποίηση.
Γι’ αυτό υπάρχουν πολλοί λόγοι όπως η βρετανική μετάλλαξη που μεταδίδεται πολύ, ότι δεν προσέχουμε, ότι Μάρτιος και αρχές Απριλίου ήταν η εποχή του ιού, υπάρχει τάσης αποκλιμάκωσης όμως.
Είχα πει ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα θα δούμε κρούσματα μεταξύ 2.500 και 2.800 θα δούμε και «τριάρια».
Θα αρχίσουμε να μην βλέπουμε 3.000 (κρούσματα) μετά τις 20 Μαΐου, θα πέσουμε σαν μέσο κυλιόμενο όρο στα 2.000 με 2.200. Θα πάμε αργά, αλλά το ΕΣΥ σιγά σιγά αποκλιμακώνεται, υπάρχει αρνητικό ισοζύγιο εισιτηρίων εξιτηρίων το τελευταίο δεκαήμερο» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης.
Όπως σημείωσε, «όλα τα νούμερα στις προηγούμενες πέντε Τρίτες ήταν πάνω από τις 4.000 κρούσματα, ακόμα και το 4.380 στις 6 Απριλίου αλλά και 30 Μαρτίου κλπ»
«Όλες αυτές τις Τρίτες είχαμε ψηλά νούμερα.
Το 3.310 κρούσματα είναι το χαμηλότερο από όλες αυτές τις Τρίτες.
Από το 4.380 έχουμε πέσει στο 3.300» επεσήμανε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος αναφερόμενος στους εμβολιασμούς, τόνισε ότι στις ηλικίες 30 με 39 υπάρχει πολύ θετική ανταπόκριση.
«Το συντριπτικό ποσοστό των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι» υπογράμμισε ο καθηγητής, ο οποίος διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κανένα θέμα ανησυχίας με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Κανένα θέμα ασφαλείας με το AstraZeneca
«Δεν μπορούμε να ρίχνουμε στο εμβόλιο ό,τι μας συμβεί από εδώ και στο εξής.
Πιθανώς συνδέεται με μια ας το πούμε σοβαρή επιπλοκή της τάξης των 4 ανά εκατ. πολλοί λένε από 1 στις 100.000 μέχρι 4 στο εκατ.
Αυτό είναι ένα πολύ καλό προφίλ ασφαλείας.
Την ίδια στιγμή αυτοί που αρνούνται και δε θέλουν να το κάνουν για αυτή την πιθανότητα καπνίζουν καταναλώνουν αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες χωρίς κανέναν ενδοιασμό, παράγοντες που θα επιφέρουν κακό στην υγεία τους.
Γυναίκες που αρνούνται το εμβόλιο παίρνουν αντισυλληπτικά που συνδέονται σε ποσοστό μισό έως ένα της χιλίοις με θρομβώσεις.
Επομένως θα πρέπει να βάλουμε κάτω τη λογική…
Σε πολλά άλλα φάρμακα και πολλές άλλες συνήθειες, όπως το κάπνισμα, έχουμε περισσότερες πιθανότητες για παρενέργειες» υπογράμμισε o κ.Τζανάκης, αναφέροντας πως «κάποιος που καπνίζει έχει 1 της χιλίοις, ενάμισι της χιλίοις πιθανότητα να πάθει θρόμβωση τον επόμενο χρόνο».
«Ο κόσμος να έρθει στα συγκαλά του να τρέχει και να κάνει τον εμβολιασμό που θα του προσφερθεί» είπε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος ερωτηθείς για τα SMS διερωτήθηκε δηκτικά: «Ποια SMS; Στέλνει SMS πια κανείς; Τα ελέγχει κανείς; Νεκρό πράγμα το οποίο βαυκαλιζόμαστε ότι συμβαίνει. Δε συμβαίνει».
Καπραβέλος: Βρισκόμαστε ακόμα σε θύελλα - Μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ
Τη θέση ότι βρισκόμαστε ακόμα σε θύελλα και στην κορύφωση του γ’ κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Δ. Καπραβέλος, ο οποίος υποστήριξε πως η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει μεγάλη.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Καπραβέλος είπε πως «η τελευταία εφημερία ήταν πολύ δύσκολη, έχουν καλυφθεί σχεδόν όλες οι ΜΕΘ».
«Όποιες αποφάσεις ληφθούν πρέπει να είναι με προσοχή.
Η χαλάρωση είναι καταστροφική σε περιόδους όξυνσης της πανδημίας» αναφέρει ο κ.Καπραβέλος, υποστηρίζοντας ότι ήταν σωστή την απόφαση για απαγόρευση μετακινήσεων το Πάσχα.
Όπως είπε, είναι ανησυχητικό το γεγονός της έξαρσης της οικογενειακής διασποράς, ενώ χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα δεδομένα σχετικά με το εμβόλιο, καθώς, όπως είπε, «δεν έχουμε δει ακόμη περιστατικό που να έχει εμβολιαστεί και να έχει εισαχθεί σε ΜΕΘ του νοσοκομείου».
«Το περνάνε πιο ελαφρά» τόνισε ο κ.Καπραβέλος.
Σειρά οι 40 - 44 ετών για ραντεβού για εμβόλια
Μετά τους 30 - 39 ετών, σειρά παίρνουν από αύριο Μ. Πέμπτη οι 40 - 44 ετών προκειμένου να αρχίζουν να κλείνουν τα ραντεβού τους για εμβολιασμό.
Υπενθυμίζεται πως τη Μεγάλη Τρίτη, άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα των 30-39 χρόνων, από χθες Μ. Τετάρτη άρχισαν οι εμβολιασμοί, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ήδη 200.000 ραντεβού.
Θα ακολουθήσει το Μ. Σάββατο και η ηλικιακή ομάδα των 45-49 χρόνων
Σημειώνεται ότι για τους πολίτες 30-39 και 40 - 44 χρόνων ο εμβολιασμός θα γίνεται μόνο με εμβόλια της AstraZeneca, ενώ οι 45 - 49 ετών θα έχουν πρόσβαση και στα τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια, δηλαδή στα σκευάσματα των Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.
Οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους με τους κλασικούς πλέον τρόπους.
Όσοι είναι γραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους με το προτεινόμενο ραντεβού και έχουν ένα διάστημα 24 ωρών, έτσι ώστε να απαντήσουν αν αποδέχονται ή όχι το ραντεβού τους.
Αλλιώς, θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στην πλατφόρμα emvolio.gοv.gr ή στα ΚΕΠ και στον φαρμακοποιό τους.
Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται πολίτες άνω των 50 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.
Νωρίτερα το ραντεβού για τη δεύτερη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca
Σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δίνει το δικαίωμα ενώ η προτεινόμενη ημερομηνία του συστήματος για τη δεύτερη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι το διάστημα μεταξύ 11ης ή 12ης εβδομάδας, κάποιος πολίτης ο οποίος επιθυμεί θα μπορούσε να φέρει νωρίτερα το ραντεβού του για τη δεύτερη δόση μέχρι τις 8 εβδομάδες.
Δηλαδή, από το διάστημα από 8 έως 11 εβδομάδων.
Έτσι, λοιπόν, για κάποιον πολίτη που έχει κάνει ήδη την πρώτη δόση και έχει το ραντεβού της δεύτερης δόσης, μπορεί να μπαίνει στην πλατφόρμα, emvolio.gov.gr και να φέρνει νωρίτερα το ραντεβού του έως το διάστημα των 8 εβδομάδων.
Για όσους εκκρεμούν και τα δύο ραντεβού, και της πρώτης και της δεύτερης δόσης ή αυτοί που θα κλείσουν ραντεβού, το σύστημα θα δίνει την ημερομηνία 11 εβδομάδες για τη δεύτερη δόση, αλλά από τη Μεγάλη Πέμπτη θα μπορούν και αυτοί να μπαίνουν στην πλατφόρμα και να φέρνουν, αν επιθυμούν οι ίδιοι, το ραντεβού τους νωρίτερα, έτσι ώστε το μεσοδιάστημα να είναι στους δύο μήνες, στις 8 εβδομάδες.
Μειωμένοι διασωληνωμένοι και εισαγωγές
Το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό στα αστικά κέντρα και υπάρχει ορατός κίνδυνος περαιτέρω διασποράς στην περιφέρεια όπου οι δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) είναι αδιαμφισβήτητα πιο περιορισμένες.
Οι 76.854 διαγνωστικοί έλεγχοι που διενεργήθηκαν το τελευταίο 24ωρο (24.488 μοριακοί και 52.366 rapid) ανέδειξαν 3.313 νέα κρούσματα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για σταδιακή αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, αλλά με πολύ αργό ρυθμό.
Συγκεκριμένα, τα τελευταία δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κάνουν λόγο για 813 διασωληνωμένους και 367 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία, ενώ οι αντίστοιχοι αριθμοί της προηγούμενης εβδομάδας ήταν αρκετά πιο αυξημένοι (847 και 450 αντίστοιχα).
Τη διαφορά στην εικόνα αυτή κάνουν οι αυξημένοι θάνατοι (92 σήμερα – 87 την προηγούμενη Τρίτη) που, δυστυχώς, θεωρούνται αναμενόμενοι από τους ειδικούς.
Δεν μπορεί να παραγνωριστεί, πάντως, η ανυπόφορη πίεση που δέχεται το ΕΣΥ από την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας, στα νοσηλευτικά ιδρύματα της οποίας νοσηλεύονταν μέχρι χθες 5.486 ασθενείς, με τους 1.280 να βρίσκονται σε Μονάδες.
Σταθερή η εικόνα Αττικής και Θεσσαλονίκης – Τα λύματα «δείχνουν» αύξηση σε 3 περιοχές
Εύθραυστη παραμένει η κατάσταση στην Αττική παρά την σταθεροποίηση που παρατηρείται σε επίπεδο διασποράς, όπως αποτυπώνεται και από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων στα αστικά λύματα της πρωτεύουσας.
Το ιικό φορτίο είναι μειωμένο κατά 33% για την περίοδο 19-25 Απριλίου, ενώ σήμερα καταγράφηκαν 1.581 νέα κρούσματα, τα 443 εκ των οποίων στο κέντρο της Αθήνας που εξακολουθεί να βάλλεται καθημερινά και με ένταση από την COVID-19.
Οι δυτικές περιοχές του λεκανοπεδίου παίρνουν για ακόμα μία ημέρα την σκυτάλη στον επιδημιολογικό πίνακα με 335 νέες διαγνώσεις, ενώ ο Πειραιάς κλείνει την τριάδα του συναγερμού με 209 περιστατικά.
Οι υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της Αττικής καταγράφουν λιγότερα από 200 κρούσματα.
Κρίσιμη εξακολουθεί να θεωρείται η εικόνα και της Θεσσαλονίκης με 418 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο και οριακή μείωση (-21) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ υψηλούς αριθμούς νέων διαγνώσεων καταγράφουν σήμερα η Λάρισα (89), η Κοζάνη (77), η Εύβοια (68), η Αχαΐα (65) και η Μαγνησία (64).
Τέλος, από την ανάλυση της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 παρατηρήθηκαν σταθεροποιήσεις ή οριακές μεταβολές σε σχέση με την εβδομάδα 12-18 Απριλίου 2021 2 στα αστικά λύματα των 7 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.
Οι οριακές μεταβολές σημειώνονται μεταξύ άλλων στο Ρέθυμνο (+11%) και στον Άγιο Νικόλαο (+25%), ενώ σταθερό παραμένει ουσιαστικά το φορτίο στις πόλεις των Χανίων, του Βόλου, του Ηρακλείου και της Λάρισας, όπου η μεταβολή κυμαίνεται από -4% έως +10%.
Αντίθετα, αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (+35%), στην Ξάνθη (+63%) και στην Αλεξανδρούπολη (+156%).
Η απαγόρευση κυκλοφορίας τη Μεγάλη Εβδομάδα θα ξεκινά στις 22:00 το βράδυ.
Ειδικότερα, ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 22:00 το βράδυ τη Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) ο περιορισμός αρχίζει στις 23:00 το βράδυ.
Την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα.
Συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.
Η λειτουργία των Εκκλησιών
Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2, με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας).
Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10m2, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.
Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.
Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι:
α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών,
β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού,
γ) πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας κ.λπ.).
Μπλόκα και αυστηροί έλεγχοι στα διόδια
Αυστηροί αστυνομικοί έλεγχοι, ενόψει του Πάσχα, στο πλαίσιο της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού, πραγματοποιούνται στα διόδια των εθνικών οδών, κυρίως
Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας.
Οι αστυνομικοί, προκειμένου να αποτραπούν όσοι προσπαθήσουν να κάνουν «Πάσχα στο χωριό», εξετάζουν τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης των πολιτών και γίνεται επί τόπου διασταύρωση στοιχείων.
Σε όσους δεν έχουν να επιδείξουν τα απαραίτητα έγγραφα κατά τους αστυνομικούς ελέγχους, τους επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα, σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν και ποινικές κυρώσεις.
Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που κάποιος μετακινείται άσκοπα και χωρίς να προβλέπεται του βεβαιώνεται πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης ή ψευδών δικαιολογητικών το πρόστιμα φτάνει τα 500 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται, κατά περίπτωση και υπό προϋποθέσεις να υπάρξουν και ποινικές συνέπειες.
Υποχρεωτικό το self test στο Δημόσιο – Ποιους αφορά
Υποχρεωτικό είναι από τη Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου το self test στους υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας τους.
Το μέτρο εφαρμόζεται στο προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών, των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, των ΟΤΑ, καθώς και στους ένστολους και στους δικαστικούς υπαλλήλους που απασχολούνται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και ιδιότητα και ασκούν τα καθήκοντά τους με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας και δεν τελεί σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε οποιαδήποτε είδους άδεια.
Μια φορά την εβδομάδα
Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα πριν από την προσέλευση του εργαζομένου στον τόπο εργασίας του και έχει ισχύ μίας εβδομάδας από την ημέρα διενέργειάς του.
Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο απασχολούμενος παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία.
Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.
Ειδικά για τις δύο επόμενες εβδομάδες οι υπόχρεοι υπάλληλοι μπορούν να προμηθευτούν προκαταβολικά δύο self tests από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και το Μεγάλο Σάββατο.
Δήλωση αποτελέσματος
Η δήλωση αποτελέσματος πραγματοποιείται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr με την συμπλήρωση του ειδικού ηλεκτρονικού εντύπου «Δήλωση Αποτελέσματος Διαγνωστικού Ελέγχου για COVID - 19».
Εναλλακτικά οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη διεξαγωγή rapid test ή PCR test από επαγγελματία υγείας είτε δωρεάν σε δημόσια δομή στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή.
Για όσους δεν υποβληθούν στον έλεγχο ή δεν καταχωρίσουν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα προβλέπεται περικοπή αποδοχών.
Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, οι απασχολούμενοι μεταβαίνουν εντός 24 ωρών σε δημόσια δομή, (είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο (rapid test ή PCR test).
Μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης και της αξιολόγησης των ευρημάτων, οι διαγνωσθέντες θετικοί και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ' οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και τους χορηγείται αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού.
Στους 10.179 οι νεκροί
Στους 10.179 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα 27/4 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.313, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 337.723 (ημερήσια μεταβολή +1%), εκ των οποίων 51,3% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 59 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.493 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 92, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.179 θάνατοι.
Το 95,5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 813 (62.5% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 85,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.070 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 367 (ημερήσια μεταβολή -18.63%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 464 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
Σχόλια αναγνωστών