Πάνω από 3,5 εκατ. πολίτες θα έχουν εμβολιαστεί έως το τέλος του μήνα - Συνεχίζεται με αργό, αλλά σταθερό ρυθμό η αποσυμπίεση του συστήματος Υγείας
(Συνεχές upd) Την επικίνδυνη και άμεσα αναστρέψιμη εξέλιξη της παρουσίας του κορωνοϊού σε ολόκληρη την επικράτεια υπενθυμίζουν και σήμερα τα 2.812 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
«Η πανδημία είναι ακόμα εδώ και καραδοκεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την χθεσινή 18/5 σύσκεψη για την πορεία της πανδημίας στο Μέγαρο Μαξίμου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας τόσο από τους πολίτες όσο και από τους επαγγελματίες.
Ιδιαίτερη αναφορά, μάλιστα, έκανε ο πρωθυπουργός στους επαγγελματίες της εστίασης, αφού τα στοιχεία από το περασμένο Σάββατο το οποίο ήταν και το πρώτο χωρίς lockdown μετά από μήνες, έδειξαν ότι αρκετοί ήταν εκείνοι που εφάρμοσαν πλημμελώς τα μέτρα.
Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, ότι τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ξεπέρασαν τα 150.000 ευρώ, ενώ πραγματοποιήθηκαν πέντε συλλήψεις και μπήκε «λουκέτο» σε οκτώ επιχειρήσεις.
Είναι προφανής η αγωνία τόσο της κυβέρνησης όσο και των επιστημόνων για τον κίνδυνο να υπάρξει ένα νέο πισωγύρισμα με μια πιθανή έξαρση κρουσμάτων λόγω των μεταλλάξεων του ιού – όπως άλλωστε προειδοποίησε και ο καθηγητής Τσιόδρας – σε μια στιγμή που όλο το βάρος δίνεται στο να ανοίξει κανονικά και με ασφάλεια ο τουρισμός, ο οποίος θα κρίνει εν πολλοίς και το πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία το 2021.
Πάντως, εάν χρειαστεί να έχουμε τοπικά lockdown η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα.
Κυβερνητικό στέλεχος μας θύμισε ότι πέρυσι εφαρμόστηκε καθολικό lockdown στον Πόρο ενώ το ίδιο έγινε και στην Κάλυμνο φέτος.
Και επειδή, οι νησιώτες εξαρτώνται κυρίως από την πορεία του τουρισμού, υπάρχει προβληματισμός για τα lockdown σε νησιά.
Τα αισιόδοξα νέα, πάντως, προέρχονται από το μέτωπο του εμβολιαστικού προγράμματος, καθώς, όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μέχρι χθες 18/5 είχαν πραγματοποιηθεί 4.405.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 2.837.000 με τουλάχιστον μια δόση -δηλαδή 27% του πληθυσμού- και 15,5% και με τις δύο δόσεις.
Προσέθεσε δε ότι μέχρι τις 31 Μαΐου αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 5,6 εκατ. εμβολιασμοί και περισσότεροι από 3,5 εκατ. συμπολίτες μας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου, δηλαδή το 34%.
Η βασική εκτίμηση είναι ότι στα τέλη Μαΐου θα έχει εμβολιαστεί το 20% των Ελλήνων ενώ στόχος είναι έως τα τέλη Ιουλίου να έχει εμβολιαστεί σχεδόν το 50% του πληθυσμού της χώρας.
Σταθερή αλλά αργή η αποσυμπίεση του ΕΣΥ
Θετικός είναι ο αντίκτυπος από την πορεία της πανδημίας όσον αφορά στην αποκλιμάκωση της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), καθώς η σημαντική μείωση στις ημερήσιες εισαγωγές σε σύγκριση με εκείνες του περασμένου μήνα όσο και ο σταθερά πτωτικός αριθμός των διασωληνωμένων επιτρέπουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τη σταδιακή επαναφορά των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στην φυσιολογική τους λειτουργία.
Χθες 18/5οι νέες εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη COVID-19 στα νοσοκομεία ανήλθαν σε 334, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των διασωληνωμένων υποχώρησε περαιτέρω στους 639, ενώ καταγράφηκαν και 63 θάνατοι.
Τα στοιχεία αυτά, όμως, μόνο εφησυχασμό δεν πρέπει να προκαλούν, καθώς τα συγκεντρωτικά δεδομένα όσον αφορά στις εισαγωγές του Σαββατοκύριακου (655) δεν αφήνουν περιθώρια χαλάρωσης.
Άλλωστε, οι συνεχείς εκκλήσεις τόσο των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων όσο και των εκπροσώπων της κυβέρνησης για την τήρηση των λιγοστών πλέον μέτρων καταμαρτυρούν την αμείωτη ανησυχία τους για αναζωπυρώσεις της πανδημίας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ρήγματα στο τείχος ανοσίας που οικοδομείται μεθοδικά μέρα με την ημέρα.
Στις ηλικίες 0-17 το 8,1% των κρουσμάτων
Ο υψηλός αριθμός διαγνωστικών ελέγχων της Τρίτης (22.211 μοριακά και 48.306 rapid τεστ), αλλά και το ρεκόρ δηλώσεων αποτελεσμάτων αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) που σήμερα ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο (1.220.704) ανέδειξαν την ήπια υποχώρηση της διασποράς του κορωνοϊού σε ολόκληρη τη χώρα που χαρακτηρίζει τις τελευταίες εβδομάδες.
Το ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι ότι το 8,1% των σημερινών διαγνώσεων αφορά σε άτομα ηλικίας 0-17 ετών, γεγονός που υποδεικνύει ότι τα self test επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς των ειδικών περί χρήσιμου εργαλείου για τον έλεγχο της πανδημίας.
Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια από 21/5 για τους 40 - 44 ετών
Από την Παρασκευή 21/5 αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια της ηλικιακής ομάδας 40 – 44 ετών.
Ανάλογα με τα πόσα ραντεβού θα προγραμματιστούν, το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί πότε θα μπορούν να κλείσουν εμβολιασμό με όλα τα εμβόλια οι ηλικιακές ομάδες 35 έως 39 ετών και 30 έως 34 ετών, ομάδες οι οποίες έως σήμερα μπορούν να εμβολιαστούν μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Σημειώνεται πως από τις 1.221.400 δόσεις AstraZeneca που έχει παραλάβει η Ελλάδα, έχουν χορηγηθεί περίπου 786.832, δηλαδή το 65% των εμβολίων, τόσο στην ηλικιακή ομάδα 60-64 χρόνων, όσο και στις ομάδες 30-44 χρόνων.
Στους 11.534 οι θάνατοι
Τα νέα 18/5 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.812, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 381.266, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 34 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.210 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 63, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.534 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 639 (χθες 647).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 82,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.298 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 334 (ημερήσια μεταβολή +5,03%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 319 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
Βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί καθώς επίσης και οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και Κολέγια, καθώς και η δια ζώσης λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας (ΕΠΑΛ) άρχισαν και πάλι να επαναλειτουργούν από χθες Δευτέρα 17/5..
Παράλληλα, άρχισαν και πάλι τα Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μόνο για ατομικά μαθήματα (αναλογία ένας μαθητής ανά έναν εκπαιδευτή/καθηγητή) καθώς και οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως 10 ατόμων.
Ο σχεδιασμός
Στις 21 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν οι θερινοί κινηματογράφοι, στις 24/5 τα ΟΠΑΠ PLAY και στις 28/5 οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι.
Επίσης, τα γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής και οι χώροι δεξιώσεων αναμένεται να ανοίξουν από τις 31 Μαΐου, οι οίκοι ανοχής από τις 7 Ιουνίου, ενώ από τον Ιούνιο προγραμματίζονται γάμοι και βαφτίσια σε εξωτερικό χώρο, με ανώτατο όριο 100 ατόμων.
Αρχές Ιουνίου είναι πιθανό να επανέλθει η μουσική στην εστίαση η οποία καθ΄ όλη τη διάρκεια του Μαΐου θα είναι στη σίγαση.
Όσον αφορά στους εσωτερικούς χώρους εστίασης υπάρχει πιθανότητα να λειτουργήσουν σε ένα ποσοστό 50-70% προς το τέλος Ιουνίου γιατί τότε θα έχει εμβολιαστεί το 50% των ενήλικων πολιτών έστω και με την πρώτη δόση.
Self test
Όσον αφορά τα self test, από τις 17/5 απαιτείται η διενέργεια self-test μία φορά την εβδομάδα για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις σχολικές μονάδες της χώρας.
Το τεστ θα διενεργείται εντός 24 ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα πρωί.
Εκτός από μαθητές και εκπαιδευτικούς σε self-test υποχρεούνται να προχωρήσουν όσοι εργάζονται, στον δημόσιο τομέα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην Ελληνική Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό Σώμα, οι δικαστικοί υπάλληλοι.
Παράλληλα, αρνητικό self test πρέπει να έχουν όσοι εργάζονται, στο λιανεμπόριο, στην εστίαση, στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, στις μεταφορές, στις υπηρεσίες καθαρισμού, στα κομμωτήρια και τα κουρεία, στα κέντρα αισθητικής, στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, στις σχολές οδηγών.
Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο self test την εβδομάδα με το πρώτο να παρέχεται δωρεάν και το δεύτερο να το πληρώνει ο εργοδότης.
Σημειώνεται ότι οι μαθητές των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών δεν θα υποβάλλονται σε self test.
Πώς γίνονται οι μετακινήσεις
Οι μετακινήσεις σε όλη την χώρα άνοιξαν από την Παρασκευή 14/5, με το σχέδιο να προβλέπει συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Ειδικότερα, για τη μετάβαση προς και από τα νησιά - με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα - είναι υποχρεωτική η προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24 ωρών, είτε τέλος βεβαίωση νόσησης, που θα ισχύει από τους 2 έως 9 μήνες μετά.
Ο έλεγχος γίνεται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ τις παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες, 5 ετών και άνω.
Η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.
Επιπλέον, για τις χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό, απευθύνεται ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών