Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Σχίνος Λουτρακίου Κορινθίας τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 19 Μαΐου 2021, με πολλές διάσπαρτες ενεργές καύσεις, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική.
Επί ποδός βρίσκονται τα πεζοπόρα τμήματα προκειμένου να σβήσουν και τις τελευταίες εστίες, συνεχίζονται οι ρίψεις νερού από αέρος, ενώ υπάρχουν φόβοι για αναζωπυρώσεις.
Συνολικά επιχειρούν 278 πυροσβέστες, 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, το κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο “ΟΛΥΜΠΟΣ”, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν 8 αεροσκάφη, 8 PZL, 2 ελικόπτερα του Π.Σ και ακόμη 2 της ΕΛ.ΑΣ. ως συντονιστικά.
Επίσης, συνδρομή παρέχουν δύο ελικόπτερα του Ελληνικού Στρατού, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο συντονισμός των πυροσβεστικών δυνάμεων διεξάγεται από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο, Στέφανο Κολοκούρη.
Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό της καταστροφικής πυρκαγιάς, σύμφωνα με πηροφορίες, κάηκαν τουλάχιστον 50.000 στρέμματα δασικής έκτασης, σπίτια και αγροκτήματα.
Σημειώνεται ότι η Πυροσβεστική παραμένει σε γενική επιφυλακή σε Αττική και Πελοπόννησο, ενώ είναι σε μερική επιφυλακή στα άλλα σημεία της χώρας.
Κολοκούρης: Μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές των τελευταίων 20-30 ετών
Υπάρχει μια βασική εστία σε πεδινό σημείο που είναι προσβάσιμο από επίγειες δυνάμεις, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού και από εναέρια μέσα, ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στ. Κολοκούρης.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως από μια τέτοια πυρκαγιά δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινης ζωής, ενώ σημείωσε πως «ήταν μια από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές των τελευταίων 20-30 ετών σε τέτοιο μήνα, που καλά-καλά δεν έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος. Η φωτιά ήταν σε περιοχή που ήταν εξαιρετικά δυσπρόσιτη, ωστόσο από την δεύτερη ημέρα καταφέραμε να την έχουμε σε ύφεση».
Όπως είπε, απαντώντας στην κριτική για τον αριθμό των εναέριων μέσων που υπήρχαν διαθέσιμα, «η πυρκαγιά ξεκίνησε νύχτα και επομένως δεν υπήρχε δυνατότητα παρέμβασης από εναέρια μέσα. Οι επίγειες δυνάμεις, που έφτασαν εγκαίρως, κατάφεραν να ελέγξουν το μεγαλύτερο μέρος της πυρκαγιάς, όμως από κάποιο σημείο ξέφυγε η φωτιά προς την χαράδρα, σε ένα σημείο που δεν υπήρχαν δρόμοι και θα ήταν επικίνδυνο για κάθε άνθρωπο να πλησιάσει, καθώς δεν θα είχε οδό διαφυγής σε περίπτωση αλλαγής φοράς του ανέμου».
Συμπλήρωσε πως «αυτό που έπαιξε μεγάλο ρόλο ήταν η μεγάλη ισχύς των ανέμων που έφτασαν τα 8 μποφόρ, που ανέβασαν την πυρκαγιά στο βουνό και εκεί δεν είχαν πρόσβαση οι επίγειες δυνάμεις», είπε ο κ. Κολοκούρης, απαντώντας στην κριτική για τον αριθμό των εναέριων μέσων που υπήρχαν διαθέσιμα
Σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, ο κ. Κολοκούρης ανέφερε ότι «το μόνο σίγουρο είναι ότι η φωτιά ξεκίνησε από καύση κλαδιών».
Πρόσθεσε πως «δεν μπορεί να είναι από αμέλεια, όταν ξέρεις ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου και από τότε δεν πρέπει να χρησιμοποιείται φλόγα, επειδή μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά».
Μεγάλη καταστροφή
Η καταστροφή στην Κορινθία και τα Γεράνεια Όρη είναι τεράστια, καθώς η φωτιά έχει κάνει στάχτη τουλάχιστον 40.000 στρέμματα και ένα πανέμορφο, παρθένο δάσος.
Ολονύχτιες ήταν η μάχη με τις φλόγες των πυροσβεστικών δυνάμεων τις τελευταίες ημέρες για να συγκρατήσουν το πύρινο μέτωπο και να μην επιτρέψουν στις φλόγες να καταστρέψουν περιουσίες.
Ήδη, σύμφωνα με την ενημέρωση για την πορεία της φωτιάς από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά στις 21/5, έχουν καεί 40.000 στρέμματα και υπάρχουν καταστροφές σε κατοικίες.Εχουν επίσης καταστραφεί αγροικίες και εξοχικές κατοικίες που ήταν απομακρυσμένες από τους οικισμούς, οι οποίοι προστατεύτηκαν από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που έδωσαν μάχη, ενώ οι φλόγες πέρασαν μέσα από τα σπίτια.
Το μέγεθος
Το μέγεθος της καταστροφής από τη μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από τον Σχίνο Κορινθίας και κατακαίει δάσος και καλλιέργειες στα Γεράνεια και την περιοχή των Μεγάρων αποτύπωσε ευρωπαϊκός δορυφόρος.
Την εικόνα δίνει στη δημοσιότητα το meteo.gr του Αστεροσκοπείου της Αθήνας
Όπως αναφέρει το meteo.gr:
«Το πρωί της Πέμπτης 20/05 ένας εκ των δύο ευρωπαϊκών δορυφόρων Sentinel-2 πέρασε πάνω από τη Δυτική Αττική και την Ανατολική Κορινθία και κατέγραψε την καμένη έκταση, καθώς και τα ενεργά μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή από το βράδυ της Τετάρτης 19/05.
Σύμφωνα με την παρακάτω δορυφορική εικόνα και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών Copernicus - EMS, περισσότερα από 25.000 στρέμματα είχαν γίνει στάχτη λίγο πριν το μεσημέρι της Πέμπτης 20/05.
Η εκτίμηση έγινε πριν την απογευματινή ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή και την ολονύχτια συνέχιση του καταστροφικού έργου της πυρκαγιάς.
Σήμερα Παρασκευή 21/05 αναμένεται νέα εκτίμηση των καμένων εκτάσεων από δορυφορικές μετρήσεις και θα ενημερώσουμε με νέο άρθρο για ό,τι νεότερο».
Ευθύμης Λέκκας: Τεράστιες οι επιπτώσεις από την πυρκαγιά στον Σχίνο
Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Σχίνου, και επεκτάθηκε προς τις περιοχές Περαχώρας και Αλεποχωρίου αναμένεται να είναι πολλαπλές εξαιτίας του γεωτεκτονικού καθεστώτος της περιοχής, εκτίμησε ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας.
«Όπως είναι γνωστό, η περιοχή του Ανατολικού Κορινθιακού Κόλπου χαρακτηρίζεται όχι μόνο από έντονη σεισμικότητα, αλλά και από ταχείες μεταβολές στο χερσαίο ανάγλυφο που επηρεάζουν και το θαλάσσιο χώρο.
Ενδεικτικά αναμένονται αύξηση του κινδύνου σε πλημμυρικά φαινόμενα, έντονες διαβρώσεις, ροές κορημάτων και κατολισθητικά φαινόμενα, τα οποία θα τροφοδοτήσουν και το θαλάσσιο χώρο με τα κατάλοιπα της καύσιμης ύλης», υπογράμμισε ο Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.
Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα αποτιμηθούν σε συν-καταστροφικό στάδιο από ομάδα ερευνητών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εκκένωση οικισμών
Λόγω των πολύ ισχυρών δυτικών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή κατά τις προχθεσινές βραδινές ώρες - οι ριπές έφτασαν τοπικά και τα 80 χιλιόμετρα/ώρα - οι φλόγες έφτασαν μέχρι και τα 6 χιλιόμετρα από τα Μέγαρα, με κατοίκους οικισμών να βρίσκουν καταφύγιο στο γήπεδο των Μεγάρων.
Ωστόσο, η μείωση των ανέμων κατά τις 03:00 τα ξημερώματα έδωσε μια ανάσα στους πυροσβέστες, οι οποίοι κατάφεραν να περιορίσουν το καταστροφικό έργο της φωτιάς.
Αν και οικισμοί δεν κινδύνευσαν άμεσα, εστάλη μήνυμα μέσω του 112 για προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στην ευρύτερη περιοχή Αιγειρούσες - Ντουράκος.
Νωρίτερα είχαν απομακρυνθεί οι κάτοικοι των οικισμών Λιακωτό, Χάνι Δερβένι, Άνω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα με κατεύθυνση προς την πόλη των Μεγάρων για προληπτικούς λόγους.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει στην ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, η φωτιά ξεκίνησε από ελαιώνα και από καύση υπολειμμάτων από τον ελαιώνα, το βράδυ της Τετάρτης 19/5 στις 21:45 στην περίμετρο του οικισμού Σχίνος στην Κόρινθο κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες, όσον αφορά την ένταση των ανέμων, με ριπές που έφταναν 7 και 8 μποφόρ.
Στο μεταξύ, κλιμάκιο της ΔΑΕΕ του ανακριτικού βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.
Επιφυλακή σε όλη την Ελλάδα
Τέθηκαν σε επιφυλακή οι δυνάμεις του πυροσβεστικού σώματος και της Πολιτικής Προστασίας σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα στις 12 και 10 τα μεσάνυχτα με βάση την εξέλιξη της φωτιάς και των ραγδαίων ανέμων στην περιοχή.
Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν διάσπαρτοι οικισμοί και κτίρια και χρειάστηκαν να γίνουν διαδοχικές απομακρύνσεις προληπτικού χαρακτήρα εκατοντάδων πολιτών.
Συγκεκριμένα, έγιναν προληπτικές απομακρύνσεις στις περιοχές Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές, Μαυρολίμνη, Πευκογυάλι, καθώς και σε Χάνι Δερβένι, 'Ανω και Κάτω Πευκενέα, Αιγειρούσα, περιοχή Ντουράκος, περιοχή Παρασκευάς, καθώς και από τις δύο μονές, 'Αγιος Ιωάννης Μακρινός και Αγία Παρασκευή.
Όπως ενημέρωσε ο κ. Χαρδαλιάς, κινητοποιήθηκαν πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την ηπειρωτική Ελλάδα.
Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αθήνα
Λόγω του καπνού από τη μεγάλη πυρκαγιά αποπνικτική ήταν χθες Πέμπτη 20/5 η ατμόσφαιρα στην Αττική.
Πολλοί ειδικοί ζήτησαν από τους πολίτες και ιδιαίτερα από τις ευπαθείς ομάδες να μείνουν στο σπίτι τους καθώς το τοξικό αυτό νέφος μπορούσε να επηρεάσει όσους έχουν αναπνευστικές παθήσεις.
Μάλιστα και το υπουργείο Υγείας εξέδωσε οδηγίες για την προστασία της δημόσιας υγείας από το νέφος της πυρκαγιάς.
Ωστόσο, από αργά χθες το απόγευμα η κατάσταση στην ατμόσφαιρα στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής βελτιώθηκε σημαντικά.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών