Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ακάθεκτη η επέλαση της πανδημίας - «Μάχη» με συνεχείς ελέγχους σε λιμάνια και αεροδρόμια - Με self test η επιστροφή από τα νησιά

Ακάθεκτη η επέλαση της πανδημίας - «Μάχη» με συνεχείς ελέγχους σε λιμάνια και αεροδρόμια - Με self test η επιστροφή από τα νησιά

Επιβαρυμένη ήδη η επιδημιολογική εικόνα αρκετών νησιών - Σε έξι τουριστικές περιοχές οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και στις τουριστικές επιχειρήσεις θα υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Σε «πόλεμο» με τον κορωνοϊό βρίσκονται τα νησιά-ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού, προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν σε μια άνιση αλλά όχι χαμένη μάχη.
Η πανδημία δείχνει και πάλι «τα δόντια της», σφυροκοπώντας αδιάκοπα νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα και εντείνοντας την αγωνία για το ενδεχόμενο νέας επιβολής κατά τόπους περιοριστικών μέτρων στην κινητικότητα του πληθυσμού.
Η ανησυχία των ειδικών προσανατολίζεται στους ανεμβολίαστους πολίτες που φεύγουν από τα αστικά κέντρα προς τα νησιά κουβαλώντας στις αποσκευές τους τον κορωνοϊό και σχηματίζοντας έναν φαύλο κύκλο που διαιωνίζει την κατάσταση και δημιουργεί αμφιβολίες για τον αποτελεσματικό έλεγχο του τέταρτου κύματος.
Κι αυτό γιατί έτσι διακινδυνεύουν αφενός την αναζωπύρωση των τοπικών εστιών και αφετέρου μια επιστροφή στη βάση που θα επιφέρει μετάδοση σε οικογενειακό, φιλικό και εργασιακό περιβάλλον, καθώς και σε ηλικιωμένους συγγενείς.

Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα για τα μέτρα στα νησιά και την Κρήτη

Τα ελληνικά νησιά διατηρούν πλέον σε ημερήσια βάση τη δική τους αξιοσημείωτη θέση στον επιδημιολογικό πίνακα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με τους λοιμωξιολόγους να βρίσκονται επί ποδός για την εξέλιξη της κατάστασης μέσα στον Αύγουστο, όταν οι τουριστικές περιοχές θα πλημμυρίσουν από -εμβολιασμένους και μη- αδειούχους.
Ήδη η επιδημιολογική εικόνα των νησιών θεωρείται κρίσιμη, με τη Μύκονο να συγκεντρώνει χθες 40 νέα κρούσματα και 394,71 ανά 100.000 πληθυσμό και την Πάρο 22 και 147,39 αντίστοιχα.
Σε αρκετά υψηλά επίπεδα κινείται και η Σαντορίνη με 15 διαγνώσεις το τελευταίο 24ωρο και 79,44 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό, ενώ στο φόντο της ανησυχίας προστίθενται και οι δύο περιοχές της Κρήτης, για τις οποίες έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Στο Ηράκλειο καταγράφονται 112 νέες λοιμώξεις και στο Ρέθυμνο 91, με το τελευταίο να ξεπερνά και τα 100 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό (106,3).
Προκειμένου, λοιπόν, να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού στις περιοχές αυτές, αποφασίστηκε ότι από σήμερα Σάββατο 17 Ιουλίου οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και στις τουριστικές επιχειρήσεις θα υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, μία με self test και μια με rapid.
Η αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών αναμένεται να φανεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα και αναλόγως της εξέλιξης θα εξεταστεί το ενδεχόμενο εφαρμογής περαιτέρω περιορισμών.
Κατά τα άλλα, σταθερά πολλά κρούσματα εντοπίζονται καθημερινά στη Ρόδο (37), την Κέρκυρα (25), την Κω (17) και τη Λέσβο, ενώ σε μονοψήφιους αριθμούς κυμαίνονται προς το παρόν οι υπόλοιπες Κυκλάδες και τα νησιά του Ιονίου.

Πολλά τα κρούσματα στην Αττική παρά τις άδειες του Ιουλίου

Η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ελλάδα αποτυπώθηκε ήδη από τον ανανεωμένο χάρτη του ECDC, σύμφωνα με τον οποίο Αττική και Κρήτη βρίσκονται στο «πορτοκαλί» (με βάση τα στοιχεία των δυο προηγούμενων εβδομάδων).
«Κίτρινες» είναι οι Πελοπόννησος, Δυτική Στερεά, Ήπειρος, Επτάνησα, Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, ενώ στο «πράσινο» παραμένουν η υπόλοιπη Μακεδονία, η Θράκη, η Εύβοια, η Κεντρική Στερεά και τα νησιά του βοειοανατολικού Αιγαίου.

Με self test η επιστροφή από τα νησιά – Tι προβλέπει η ΚΥΑ για επιβίβαση στα πλοία

Με self test για τον κορωνοϊό, και όχι με υποχρεωτικό μοριακό ή rapid test, θα επιβιβάζονται οι ταξιδιώτες κατά την επιστροφή από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως προκύπτει από τη σχετική ΚΥΑ που εκδόθηκε.
Για την αποφυγή καθυστερήσεων, το λιμενικό παρακαλεί εκ νέου τους επιβάτες να προσέρχονται στα λιμάνια για την επιβίβασή τους τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας

Από την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021, η επιβίβαση των επιβατών στα πλοία καθώς και στα θαλάσσια ταξί και τις λάντζες από τα νησιά προς τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες πληρούν τις κατωτέρω προϋποθέσεις:

  • Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή
  • Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή
  • Επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν, ή
  • Εναλλακτικά, προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού Ελέγχου (self-test) που έχει διενεργηθεί έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.

Στους 12.833 οι νεκροί

Τα νέα 16/7 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.691 , εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 453.200 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 167 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.721 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 14 (από έξι εχθές), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.833 θάνατοι.

eo1_3.jpg
Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 123 από 132 χθές (62,6% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 87% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.751 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 101 (ημερήσια μεταβολή -9.82%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 92.
ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
eo2_3.jpg




Ανατροπή στην εστίαση - Μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες στα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης - Βαριά πρόστιμα για παραβάτες

Σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής προχώρησε η κυβέρνηση όσον αφορά τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν στην εστίαση.
Ειδικότερα, στην ΚΥΑ που εκδόθηκε (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) αναφέρεται ότι τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά ως αμιγείς χώροι κάτι που σημαίνει ότι θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους ή νοσήσαντες πελάτες.
Επίσης, η χωρητικότητα θα διαμορφώνεται στο 85% ενώ οι πελάτες θα είναι μόνο καθήμενοι.
Bάσει της ΚΥΑ, οι ανεμβολίαστοι πολίτες και μη νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο δεν θα έχουν πρόσβαση στα κέντρα διασκέδασης, στα internet cafe, όπως επίσης και στους κλειστούς χώρους της εστίασης, θεάτρων, κινηματογράφων, τα escape rooms, κέντρα μπόουλινγκ και αναψυχής.
Όσον αφορά στους εσωτερικούς χώρους, για την είσοδο των πελατών θα απαιτείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας, που θα γίνεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.
Σημειώνεται ότι τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από σήμερα (16/7/2021).
Αντίθετα οι εξωτερικοί χώροι της εστίασης (καφέ, εστιατόρια, χώροι δεξιώσεων, κυλικεία, αναψυκτήρια κοκ,), συμπεριλαμβανομένων των αεριζόμενων στοών που διαθέτουν ανοικτές εισόδους και εξόδους, είναι ανοικτοί για τον καθέναν και χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης rapid test κτλ.

pinakas.webpΤα γήπεδα

Τέλος, τα ανοιχτά και τα κλειστά γήπεδα θα δέχονται αποκλειστικά εμβολιασμένους ή νοσήσαντες, με 80% πληρότητα.
Τα όρια καθορίζονται σε 25.000 θεατές σε ανοιχτά γήπεδα και 8.000 θεατές σε κλειστά γήπεδα. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test γονέων (έως 5% επί της πληρότητας).

Ποιες είναι οι κυρώσεις

Σε περίπτωση που για πρώτη φορά διαπιστωθεί παράβαση στα παραπάνω μέτρα, τότε προβλέπεται:

  • Για τα καταστήματα εμβαδού <200τ.μ. διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 7 ημερολογιακές ημέρες
  • Για τα καταστήματα εμβαδού>200τ.μ. διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 7 ημερολογιακές ημέρες.

Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, προβλέπεται:

  • Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 15 ημερολογιακές ημέρες.

Ενώ αν υπάρξει και τρίτη παράβαση από την ίδια επιχείρηση τότε:

  • Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.

Σημειώνεται πως τη θεμελίωση δεύτερης και τρίτης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιοσδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται στην αριστερή στήλη.
Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιοσδήποτε παράβασης βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η παράβαση.

Covid free

Στην είσοδο της επιχείρησης - εστιατορίου, μπαρ ή καφέ - οι πελάτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους εκτός από την μάσκα και το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα σκανάρεται από τον υπεύθυνο του μαγαζιού μέσω της νέας εφαρμογής «COVID FREE GR».
Τα μέτρα αυτά θα ισχύουν και για θέατρα και κινηματογράφους.
Η εφαρμογή app Covid Free GR θα μπορεί να επαληθεύει ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού και βεβαιώσεις από την ιστοσελίδα gov.gr.

Τρεις είναι οι ενδείξεις της εφαρμογής:
Πράσινο, όταν ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί πλήρως και έχουν παρέλθει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση ή έχει νοσήσει με COVID έως και 6 μήνες από το πρώτο θετικό τεστ.
Κίτρινο, που σημαίνει ότι ο πελάτης έχει αρνητικό τεστ rapid 48 ωρών ή PCR 72 ωρών.
Κόκκινο, που σημαίνει μη έγκυρο πιστοποιητικό.

Σημάνσεις

Σε όλο τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι.
Από σήμερα 16 Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, θα υπάρξουν τρεις διαφορετικές σημάνσεις:
-το πρώτο είναι για τους αμιγείς χώρους (Χώρος Covid Free)
-το δεύτερο είναι για τους μεικτούς εφόσον είναι υπαίθριοι (Μεικτός Χώρος)
-με το τρίτο σήμα, θα μπορεί να πληροφορεί ο επιχειρηματίας τους πελάτες του για το αν είναι εμβολιασμένο όλο το προσωπικό του ή όχι.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ευπαθών ομάδων

Εξειδικεύοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε (12/7/2021) ο πρωθυπουργός, ο Βασίλης Κικίλας τόνισε πως έως τις 16 Αυγούστου θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το σύνολο των εργαζομένων στις δομές πρόνοιας τουλάχιστον με την πρώτη δόση.
Διαφορετικά όποιος αρνείται να εμβολιαστεί, θα κληθεί να απέχει από την εργασία του και θα παύεται η καταβολή του μισθού τους, τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε εισερχόμενος στις μονάδες αυτές θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένος.
Όσον αφορά τα πρόστιμα για όσους παραβαίνουν τον σχεδιασμό, ορίζονται στα 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής στα 200.000 ευρώ.
Επίσης, έως την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση στο σύνολό τους και όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα υγείας, ενώ θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αναπλήρωση όσων δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τότε.
Μάλιστα, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, θα δημιουργηθεί επιτροπή που θα κρίνει αν για κάποιους λόγους υγείας ορισμένοι από τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικούς για εργαζόμενους:

  • Κέντρων θεραπείας και αποκατάστασης
  • Στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης για ΑμεΑ
  • Στεγών αυτόνομης διαβίωσης ΑμεΑ
  • Μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων
  • Θεραπευτηρίων χρονίων πασχόντων
  • Κλειστών δομών των κέντρων κοινωνικής πρόνοιας
  • Ιδρυμάτων περίθαλψης χρονίων πασχόντων
  • Οικοτροφείων Ειδικών ιδρυμάτων
  • Κέντρων ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων
  • Κέντρων διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας
  • Κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία


www.bankingnews.g

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης