Η μετάλλαξη Delta μπορεί να είναι πιο μεταδοτική αλλά δεν προκαλεί ούτε μεγάλη νοσηρότητα, ούτε μεγάλη θνητότητα.
Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι σχεδόν 6 με 7 φορές λιγότερες σε σχέση με το παρελθόν.
Η περίπτωση του Ισραήλ του πιο εμβολιασμένου κράτους στον κόσμο είναι οδηγός για το τι πρόκειται να συμβεί.
Παρά την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, η αύξηση των σοβαρά ασθενών στα νοσοκομεία, αυξάνεται μεν αλλά με αργούς ρυθμούς.
Πλέον καταγράφονται 108 σοβαρά ασθενείς από 61 ασθενείς μια εβδομάδα νωρίτερα.
Η αύξηση των κρουσμάτων και των βαριά ασθενών δεν είναι αναλογική.
Συν τοις άλλοις για δεχθεί το εθνικό σύστημα υγείας πίεση θα πρέπει οι βαριά ασθενείς να ξεπεράσουν τους 400 κάτι που για την ώρα δεν φαίνεται πιθανό.
Μόνο τον Ιούλιο έχουν πεθάνει στο Ισραήλ 28 άτομα όταν στο αποκορύφωμα της κρίσης που πέθαιναν δεκάδες σε μια ημέρα, ωστόσο τα 28 άτομα που πέθαναν τον Ιούλιο είναι πολύ περισσότερα από τα 9 άτομα που πέθαναν από Covid 19 τον Ιούνιο 2021.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Ελλάδα, παρά την αύξηση των κρουσμάτων π.χ. 2.070 στις 26 Ιουλίου 2021 οι βαριά νοσούντες και οι θάνατοι είναι υποπολλαπλάσιοι σε σχέση με το παρελθόν.
Οι βασικές αιτίες για την μείωση των νοσούντων όχι μόνο στην Ελλάδα και διεθνώς είναι δύο
1)Οι κύριες ηλιακές ομάδες που εμβολιάστηκαν εμφανίζουν πολύ μικρότερα ποσοστά θνητότητας και νοσηρότητας.
Ο εμβολιασμός έχει μειώσει σημαντικά την νοσηρότητα, ωστόσο όπως έχει αποδειχθεί η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια εξασθενεί και μετά από 6 μήνες η πιθανότητα ένας εμβολιασμένος να κολλήσει εκ νέου ή να μεταδώσει τον κορωνοιό αγγίζει το όριο του 81%, η ανοσία έχει υποχωρήσει στο 19%.
2)Οι μη εμβολιασμένοι που είτε έχουν υποστεί λοίμωξη ή νοσούν εμφανίζουν επίσης πολύ χαμηλά ποσοστά αφενός γιατί οι περισσότεροι νέοι μπορεί να μεταδώσουν τον Covid 19 αλλά η πιθανότητα βαριάς νοσηλείας είναι εντυπωσιακά περιορισμένη, αφετέρου γιατί ειδικά στους νέους το ποσοστό θνητότητας είναι μόλις 0,00020%.
Πρακτικά οι ηλικιακές ομάδες που αποτελούν τις πλέον ευάλωτες να νοσήσουν από Covid 19 έχουν εμβολιαστεί.
Επίσης οι ομάδες υψηλού κινδύνου και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα έχουν προφυλαχθεί καθώς τα περιορισμένα μέτρα π.χ. χρήση μάσκας συνεχίζεται.
Ταυτόχρονα οι ανεμβολίαστοι… παρά την προπαγάνδα φόβου δεν επιβαρύνουν το σύστημα…
Κόντρα στην καλλιέργεια τρόμου και φόβου «πήγαινε να εμβολιαστείς γιατί κινδυνεύεις να πεθάνεις» τα στατιστικά στοιχεία είναι συντριπτικά.
Παρά τα κρούσματα – ούτως ή άλλως μεταδίδουν τον Covid 19 και οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι – προκύπτει το συμπέρασμα ότι σε σχέση με το παρελθόν οι βαριά νοσούντες ανεμβολίαστοι είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με το παρελθόν.
Αυτό έρχεται να αποδείξει ότι όσοι εμβολιάστηκαν έχουν λάβει έστω και μια παροδική προστασία και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν φαίνεται να διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο.
Οι ανεμβολίαστοι είναι οι νέοι που ούτως ή άλλως δεν κινδυνεύουν και όσοι αισθάνονται και είναι υγιείς, οπότε αποφάσισαν να μην εμβολιαστούν.
Προφανώς και όσοι έχουν εμβολιαστεί προληπτικά είναι υγιείς αλλά το ζητούμενο στον Covid 19 είναι οι ηλικίες 65 ετών και άνω, αποτελούν τις πιο ευπαθείς ομάδες.
Συμπέρασμα
Η μετάλλαξη Delta έχει χαμηλή νοσηρότητα και θνητότητα, αυτό έχει αποδειχθεί, τουλάχιστον έως τώρα είναι γεγονός σε σχέση με το παρελθόν.
Οι εμβολιασμένοι έχουν αποκτήσει ένα προσωρινό τείχος ανοσίας ενώ οι ανεμβολίαστοι ανήκουν στις ομάδες χαμηλού κινδύνου.
Οπότε παρά τα κρούσματα τόσο η νοσηρότητα όσο και η θνητότητα παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών