Τα πανηγύρια του 15Αύγουστου και ο συνωστισμός λόγω της εορταστικής περιόδου θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την πανδημία
Τα στοιχεία δείχνουν ότι στο τέταρτο κύμα, που αναμένεται να κορυφωθεί στα μέσα Αυγούστου, βάσει των επιδημιολογικών μοντέλων, μολύνονται αρκετά άτομα νεαρής ηλικίας, παιδιά καθώς και πολλοί ανεμβολίαστοι άνω των 40 ετών.
Ανησυχητικά είναι και τα αποτελέσματα που δίνουν οι μετρήσεις των λυμάτων σε όλη τη χώρα καθώς, σε ορισμένες περιοχές η αύξηση ξεπερνά το 218%. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσκεψη στην Κρήτη, με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού και την ραγδαία αύξηση των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία του νησιού.
Κατά συνέπεια, οι προϋποθέσεις «ανάφλεξης» της πανδημίας υπάρχουν, ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται και ενόψει των πανηγυριών του 15Αύγουστου, που μπορούν να αποβούν... μοιραία...
Μέσα σε αυτό το κλίμα, έχει ανοίξει η συζήτηση για το ενδεχόμενο να χορηγηθεί τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, ε ενώ φαίνεται ότι το μοντέλο του τουρισμού (δύο διαγνωστικά τεστ σε εβδομαδιαία βάση) θα επεκταθεί και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες.
Ποιοι θα κάνουν τρίτη δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το πότε και ποιοι τελικά θα κάνουν ενισχυτική δόση εμβολίου. «Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος που να πει κανείς ότι θα αρχίσουμε να χορηγούμε τρίτη δόση, ούτε έχει καταρτιστεί μια λίστα για το ποιοι θα συμπεριληφθούν αρχικά σε αυτή τη δόση. Είναι, όμως, εμφανές ότι η προτεραιοποίηση που έγινε για την αρχική χορήγηση των εμβολίων θα έχει μια ανάλογη φορά», είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, το σενάριο που προκρίνεται είναι πως τρίτη δόση εμβολίου θα χρειαστούν οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς, όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων και όσοι λαμβάνουν ανοσοτροποποιητική αγωγή.
Η επόμενη ομάδα που θα κληθεί για ενισχυτική δόση είναι τα άτομα άνω των 75 ετών και κυρίως όσοι έχουν σοβαρές συννοσηρότητες, ενώ στη λίστα εξετάζεται αν θα πρέπει να ενταχθούν και όσοι εκτίθενται σταθερά σε υψηλό ιικό φορτίο, όπως για παράδειγμα οι υγειονομικοί εργαζόμενοι.
Υπενθυμίζεται ότι η τρίτη δόση του εμβολίου θα γίνει με τα σκευάσματα της Pfizer και της Moderna.
Απομακρύνεται το σενάριο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού
Προβληματισμό προκαλεί και το ότι τις τελευταίες δύο ημέρες λιγότεροι από 40.000 πολίτες έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου (καλύτεροι είναι οι ρυθμοί όσων αφορά στη δεύτερη δόση).
Ωστόσο σε αυτή τη φάση δεν εξετάζεται η εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι εκπαιδευτικοί.
«Θα πρέπει όλοι σε αυτή την αίθουσα να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να πείσουμε τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς μας να σπεύσουν να κάνουν το βήμα να εμβολιαστούν» συνέστησε ο κ. Μητσοτάκης, γνωστοποιώντας παράλληλα τις προθέσεις του για τον εμβολιαστικό κύκλο στην εκπαίδευση.
«Μας απασχόλησε το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών. Αποφάσισα όμως ότι αυτή δεν θα ήταν η ενδεδειγμένη λύση. Άνω του 70% έχει εμβολιαστεί» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
Επί του παρόντος, το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού αφορά εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, υγειονομικούς, εργαζόμενους σε ΕΚΑΒ, ΕΜΑΚ.
Σε ρύθμιση που πέρασε από τη Βουλή προβλέπεται πως όσοι δεν εμβολιαστούν θα μπουν σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, ενώ θα γίνουν προσλήψεις ορισμένου χρόνου για να καλυφθούν οι κενές θέσεις.
Μοντέλο... τουρισμού
Δεδομένου ότι εν μέσω τουριστικής περιόδου, δεν υπάρχουν περιθώρια -κυρίως οικονομικά- για νέους περιορισμούς, το σενάριο που εξετάζεται στο Μέγαρο Μαξίμου είναι η επέκταση του μοντέλου του τουρισμού και σε άλλους κλάδους. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα αναγκαστούν αυξημένο αριθμό διαγνωστικών τεστ και συγκεκριμένα ένα self και ένα rapid test σε εβδομαδιαία βάση. Μάλιστα, το κόστος του rapid test θα καλύπτεται από τον εργαζόμενο. Δεδομένου ότι ένας εργαζόμενος στην εστίαση και στον τουρισμό μπορεί να καταβάλλει ακόμα και 80 ευρώ το μήνα για να υποβληθεί σε rapid test σε περίπτωση που επιλέξει να μην εμβολιαστεί, εκτιμάται ότι το εν λόγω μέτρο θα αποτελέσει ακόμα ένα κίνητρο για εμβολιασμό.
Το σενάριο για τους εκπαιδευτικούς
«Δεν θα ήθελα να βλέπω εμβολιασμένα παιδιά να έχουν μπροστά τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς», δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, μιλώντας στον Σκάι 100,3.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν έχουν καταλήξει ακόμη στην Επιτροπή των Ειδικών πόσα τεστ θα κάνουν οι εκπαιδευτικοί.
Πιθανότατα, είπε, ένα rapid και ένα self test την εβδομάδα, όπως και οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό.
Απειλή για lockdown στην Ίο
Εν τω μεταξύ, με lockdown απειλείται η Ίος, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Στο ενδεχόμενο να επιβληθούν περιορισμοί στο νησί αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας ότι είναι ορατός ο κίνδυνος για «κλείσιμο», καθώς οι επιχειρηματίες δεν λαμβάνουν μέτρα.
Σημειώνεται ότι αύριο (28/7/2021) θα μεταβούν στην Ίο, περισσότεροι από 30 αστυνομικοί από την Αττική, για καλύτερο έλεγχο της κατάστασης.
Καμπανάκι από το ιικό φορτίο στα λύματα
Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα που δίνουν οι μετρήσεις των λυμάτων σε όλη τη χώρα καθώς, όπως ανακοινώθηκε, σε ορισμένες περιοχές η αύξηση ξεπερνά το 218%.
Συγκεκριμένα, την εβδομάδα 19 έως 25 Ιουλίου 2021, παρατηρήθηκαν αυξητικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 12 έως 18 Ιουλίου 2021, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των εννέα από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.
Οι καθαρά αυξητικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (+65%), στα Χανιά (+106%), στην Αλεξανδρούπολη (+141%) και στον Βόλο (+218%), ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις στην Περιφέρεια Αττικής (+12%), στο Ηράκλειο (+19%) και στη Λάρισα (+25%).
Σταθερό παρέμεινε το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη (+5%). Σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Ξάνθη, η οποία όμως δεν αξιολογείται ποσοτικά σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της προηγούμενης εβδομάδας (12-18/07/21) λόγω των εξαιρετικά χαμηλών και οριακά ανιχνεύσιμων επιπέδων του ιικού φορτίου τότε. Πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν σε τρεις από τις δώδεκα (3/12) περιοχές του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, και συγκεκριμένα στον Άγιο Νικόλαο (-36%), στα Ιωάννινα (-38%) και στο Ρέθυμνο (-63%).
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών